Wij voelen ons oud als…

Nu de 30 nadert en het alweer 5 jaar geleden is dat we de collegebanken gedag zwaaiden, voelen we ons meer dan af en toe oud worden. Bijvoorbeeld als…

Foto door Mariska de Groot

Als we niet precies kunnen uitvogelen hoe je een gesponsord bericht op Facebook plaatst. Dit moet toch te fixen zijn? Maar waarom lukt het dan niet?! Wáár zit die functie?!

Of als een begin twintiger u tegen je zegt. Hoorde ik dat nu goed?! U? Ik? Joh, we zijn even oud. Of nou ja, bijna dan…

2005, dat is nog maar zo kort geleden! Maar na een rekensommetje kom je er achter dat je toen 15 was en het dus al bijna 13 jaar geleden is. WOW!

‘Dat is helemaal lobster!’ Eh, watte? Vroeger zeiden wij gewoon dat iets cool was. ‘Dat is helemaal kreeft’, dat is toch niets?

En wat voelen we ons oud als we weer eens niet weten wat de nieuwe # betekent. Kende jij JOMO al? En weet jij de betekenis van SMH? Eh nou, wij dus niet…

En als we dan eenmaal weten wat het betekent, is er alweer een nieuw woord of afkorting. We lopen hopeloos achter op deze manier…

Kim Feenstra won in onze herinnering 3 jaar geleden Hollands Next Top Model. Bleek het 10 jaar geleden te zijn! Huh, hoe dan?!

En dan nog even over de muziek van tegenwoordig. Al die vage, grove Nederlandstalige rap-rommel. Echt, dat is toch  geen muziek?! Maar ja, nu ik even nadenk, dat zei mijn vader ook altijd over Eminem.

De tieners van nu komen uit het jaar 2000. TWEEDUIZEND jongens, dat is toch een soort van vorig jaar?! Nou, niet dus.

Oh en wat voelen we ons oud als we nu terugdenken aan die tijd dat je nét genoeg beltegoed had om je moeder te bellen en weer op te hangen, zodat ze je terug kon bellen. Die goeie ouwe tijd van Nokia’s met Snake, smsberichten in telegramstijl omdat één smsje 35 cent kostte en opwaarderen met een kaartje die je kocht in de supermarkt… Enerzijds voelt het zo lang geleden dat het zo ging, maar anderzijds herinneren wij het ons nog als de dag van gister…

Maar ook fysiek voelen we ons soms steeds ouder worden… Na een nachtje doorhalen voelt het alsof we overreden zijn door een vrachtwagen en moeten we twee dagen bijkomen. Hoe deden we dit vroeger?!

Het lijkt daarnaast ook wel alsof we met de jaren vergeetachtiger worden. Dan zijn we ergens mee bezig, zijn éven afgeleid en vervolgens hebben we geen idee meer wat we ook alweer aan het doen waren. Help!

Is it just us of hebben jullie dit ook?

59 reacties

Katrien -

Ik herken het perfect. Ik doe aan hardlopen en plots kunnen de ‘kinderen’uit het jaar 2000 even snel of sneller dan ik lopen. Hu??

Zuleya -

Hihi, ik kom uit 2000.
Echt grappig om te bedenken dat ik over 13 jaar waarschijnlijk dezelfde dingen voel.

Inge -

Toen mijn zus werd geboren was ik 8. April dit jaar werd ze plots 18😲😆! Ik voelde me op slag een heel pak ouder..

Brenda Bosveld -

Haaaa! Zo herkenbaar!

Felicia -

Leuk geschreven :)
Ik zelf ben nu 30 en voel mij niet perse oud maar wel dat ik mijn ook vaak vergis
En zeg 29 oo nee stom 30 bedoel ik haha
Zo gaat dat dan .
Ik heb 4 kindjes oudste is 8 middelste in oktober 7 bijna dus :)
En de derde 1 jaar en 5 maanden
En de vierde net 3 weken oud .
Maar door mijn twee oudste dochterjes
blijf ik ook automatisch jong
En straks ook dubbel weer Door mijn 2 jongste kindjes.
Die houden mij vanzelf weer op de hoogte van al die worden en kleding die in is op dat moment.
Dat is het voordeel van Veel kinderen.
Haha

Tessa -

Ik ben zestien, maar heb ‘lobster’ nog nooit voorbij zien komen op die manier, haha. 😛

Ivon -

Wow dit is zo herkenbaar haha!
Als je beseft dat mensen geboren in het jaar 2000 nu al mogen rijlessen..
En ik laatst dik gedist werd door een peutertje van 2 met het uitzetten van de ipad…
En “the big thirty” ineens nog maar 4 jaar weg is …
En ik even rekende toen we onze puppy aanschafte dat die 15 jaar kan worden.. dan ben ik dus uh 41!..

Simone | All Day Jewels -

Oh wat zijn sommige punten ontzettend herkenbaar! En helaas weet ik ook niet wat die hashtags betekenen… #voelmeoud 😉

Luna -

Zo enorm herkenbaar! Ik ben dit jaar 30 geworden en vergis me nog weleens als er naar mijn leeftijd wordt gevraagd. Wil elke keer automatisch 29 zeggen, oeps.
Doordat de tijd zo snel gaat ben ik me haan realiseren hoe kostbaar iedere dag is!

Denise -

Leuk om te lezen! Ik ben pas 22, maar voel mij best oud soms. Toen ik op een basisschool liep en de leerlingen het over ‘hippe woorden’ hadden die ik niet begreep. Of dat mijn ‘kleine’ oppaskindjes opeens al op de middelbare school zitten. Oh, en vandaag zei iemand uit mijn klas dat ze in deze eeuw is geboren. Je had mijn gezicht moeten zien. Nu kom ik uit ’95 en scheelt dat dus maar 5/6 jaar, maar toen voelde ik me best oud zo met mijn vorige eeuw. Oh nog zo’n leuke, als vriendinnen het hebben over huizen kopen, opeens vast banen hebben en over niet al te lange tijd kinderen willen. Dan denk ik ‘ maar dat is voor volwassenen. Niet voor ons!’ Tot ik mij dan besef dat we toch echt volwassen zijn. Auch.

Nina -

Mijn dieptepunt kwam er een paar weken geleden. Uitgerekend op mijn verjaardag sprak een jonge twintiger over mij met ‘die vrouw’. Nu weet ik best wel dat ik met mijn nieuwbakken 38 jaar geen meisje meer ben, maar ‘die vrouw’, poeh… Dat klinkt zo ‘alles op een rijtje’, terwijl ik het gevoel heb nog geen 2 dingen op 1 rij te hebben :)

Yvonne -

Super herkenbaar!
En ohhh, ik mis MSN! Skype is echt lang zo leuk niet… :(

Laura -

Zeker herkenbaar… Ik vind het vooral een gek idee dat tieners van nu geen geboortejaar hebben beginnend met 19, maar dat ze geboren zijn in 2001 bijvoorbeeld. Dan lijkt ‘mijn’ jaar (1986) echt een eeuwigheid geleden.
Laatst had ik het met iemand over de overgang van de gulden naar de euro, maar zij is 18 en had de gulden dus nooit heel bewust meegemaakt. Dan dan ik ik wel: ‘jeetje, ik was gewoon rond haar leeftijd toen dat ding werd ingevoerd, 15 jaar geleden…’
Ik ga richting de 32, maar moet nog regelmatig m’n ID laten zien als ik alcohol koop. Als het een keer niet wordt gevraagd, voel ik me wel ‘oud’. Of in ieder geval duidelijk boven de 25 😉

Romina -

oef ben niet de enige uit de jaren 80!! voelde me al vreselijk oud 😀. Ik ben ook in ’86 geboren 😉

G -

Ik ben 19 en tijdens mijn werk (teamleider kassa) heb ik zelfs meiden van 16 en klanten die je u noemen 😂. Tja het went wel. En aangezien ik fulltime werk voel ik me behoorlijk oud.

Linda -

Suuper herkenbaar!! Vooral dat een begin twintiger ‘u’ tegen me zei. Ik ben 28 en het was best een leuke jongen om te zien, maar in zijn ogen ben ik dus een u… Ik probeerde het natuurlijk niet te laten merken, maar ik voelde me echt oud en afgeschreven

Mare -

Als je denkt aan de momenten aan internet via de telefoonverbinding.
@Lonneke: Msn ja, dat was het helemaal!

Ilse -

Werd vandaag tegen me gezegd: jij bent toch even oud als ik ben? Maar ach… ben toch echt 10 jaar ouder! Die voelde toch wel heel fijn. Oud voel je je echt als je het met collega’s hebt over dingen van een jaar of 15 geleden en Ze echt niet weten waar je het over hebt (bijvoorbeeld TMF) omdat ze toen pas een jaar of 10 waren😂

nienke -

Het meeste is echt zo herkenbaar, in mijn beleving was dat van Kim Feenstra 5 jaar geleden langer kon toch niet, maar wauw 10 jaar. Ik begin me nu ook al echt oud te voelen en dan ben ik nog maar 26

Luna -

Zo herkenbaar… ik had het laatst toen ik ergens las dat de film Titanic alweer 20 jaar oud is… Ik weet nog dat ik -als tiener- die film in de bioscoop ging kijken :)
Ik weet ook nog dat ik internet op mijn Nokia telefoon had en die man van de winkel zei dat internet op je telefoon geen blijvertje was. Ik ben nu 33.

margriet -

haha, had mijn tekst kunnen zijn…erg herkenbaar.

femketje -

haha ik heb precies hetzelfde!

Sanne -

Ow wow wat herkenbaar dit over 1 week word ik 30(say what?)Vooral dat vrachtwagen verhaal na een avondje stappen, man o man alleen dat is al de reden dat ik zaterdags op een feestje mezelf in hou omdat anders de zondag erna gewoon een weggegooide dag is, ik word daar zo lamlendig van. En die afkortingen kan ik ook allemaal niet bijhouden…!

Neo -

Oh wat heerlijk om te lezen. Ik ben pas 22 maar ik merk dat mijn leven toch heel anders in dan dat van leeftijdgenoten. Die studeren allemaal terwijl ik na een mbo 4 en daarna mbo 2 (extraatje) een baan aangeboden heb gekregen. Ik moet er niet aan denken om in het weekend nog door te halen want dat overleef ik niet. En om dan te bedenken dat ik afgelopen jaar nog in een klas zat met pubers van 16 en terwijl mijn zusje 19 is, is dat best een raar idee.

Charlotte -

Herkenbaar inderdaad! Ik moet er vooral ook zo aan wennen dat mijn nichtjes nu echt tieners zijn en make-up gaan dragen. Zo’n gek idee, omdat ik hen altijd nog voor me zie als kleine meisjes.
Wat betreft de ‘hippe woorden’ die jongeren tegenwoordig gebruiken heb ik ook vaak het idee dat ik hopeloos achterloop haha.

Natasja -

Poeh! Als je terug denkt aan 2005 heb ik dat inderdaad ook. Valt best mee met lang geleden, maar jeminee. Bijvoorbeeld de millenium wisseling kan ik me nog herinneren als de dag van gisteren, maar dat is al bijna net zo lang geleden als de helft van mijn leven! Whutttt?! Bizar eigenlijk!

Lisanne -

Haha ik ben met 42 vast één van de oudste lezeressen. Ik groeide op voor het digitale tijdperk, ik was de 20 al gepasseerd toen de mobiele telefoon een beetje betaalbaar werd…
Gek idee hoor, ik was tiener in de ‘eighties’, de kleding van toen is nu vintage Haha!

Madebyuna -

Hihi herkenbaar! Ik vind het ook steeds lastiger dat steeds meer personen al een heel imperium hebben opgebouwd en bekend, geliefd en rijk zijn en jonger zijn dan ik!! Op hun 22ste al een miljoenen bedrijf en noem maar op.. Mijn hemel ik vind mezelf met mn 24 nog jong, maar als ik dat dan hoor denk ik mijn tijd is al weer geweest hahaha

Marjolein -

Nou dat gevoel heb ik dus ook wel eens! Terwijl ik helemaal niet zo’n imperium zou willen 😂 naar ‘t geeft je soms zo’n gevoel van wat heb ik nou gepresteerd..

Ik ben nu 26.. En om mij heen gaat iedereen heel volwassen dingen doen. Samenwonen, trouwen, kinderen krijgen.. Ook daardoor voel ik me af en toe ineens heel oud. Of praten met collega’s en dan bedenken dat je alweer ruim 4 jaar op de instelling werkt.. Voor je gevoel nogmaals een jaar. Laatst uitgerekend wanneer ik begonnen was met stijldansen.. 12 jaar geleden. Whaat! De tijd lijkt na je 20e ineens ook zo ontzettend hard te gaan. Ik ben er echt doorheen gevlogen

Dionne -

Zo herkenbaar en ik ben ‘nog’ maar 21. Ik ben ‘volwassen’ in alle landen. Zo gek! Ik heb een zusje van 16 en die zegt soms dingen van Huh wat zeg je?!
Ik ben net weer begonnen aan een opleiding en zit nu met meisjes in de klas van 17. Ik voel me zo oud. Ik ben al toe aan trouwen en kinderen en die kinders wonen nog thuis en hebben nog geen plannen om de eerste 100 jaar uit huis te gaan haha. Dus ik snap helemaal wat jullie bedoelen!

Maris -

Heel herkenbaar! Ennuh wat die afkortingen betekenen? Geen idee!!

Tamaar -

Zo pijnlijk herkenbaar dit. Aan mn moeders kant ben ik de jongste en wordt er aan mij gevraagd hoe dingen tegenwoordig in elkaar steken. Aan mn vaders kant ben ik de 3e met nog zo’n 8 na mij en de 9e is op komst. Mijn neefjes (“neefjes” jongste is inmiddels al 16 OUCH) snappen niet dat ik JOMO en JOLO niet uit elkaar kan houden. Maar mij oplossing is…een oudere vriend. Hij is 36 en we schelen 8 jaar. Heerlijk als hij over “vroeger” begint en ik nog niet geboren was 😂.

Jo -

Zo ontzettend herkenbaar. Ik ben net 41 en ik denk nog altijd dat de jaren 90 maar tien jaar geleden waren. Tja…

Marijke -

Ik ben deze maand 25 geworden en mijn broertje wordt deze maand 15. We schelen precies 10 jaar. Ik merk wel dat ik uit 1992 kom en dus bepaalde woorden/zinnen niet uit mijn tijd komen. Oftewel: ik heb dat niet meer meegekregen. Ik ben 10 jaar enig kind geweest toen mijn moeder plotseling zwanger raakte. Nu heb ik net als jullie een 4 jarige vervolgopleiding gedaan en met succes een baan aangeboden kreeg. Maar mijn neefje die uit mijn geboorte jaar komt heeft net 6 jaar geneeskunde er op zitten en moet nog 6 jaar om uiteindelijk chirurg te worden (en dan waarschijnlijk nog 2 jaar om in elk ziekenhuis te mogen werken). Hoeveel studenten hij al niet heeft zien vertrekken terwijl hij zelf nog jaren moet. Maar je bent immers zo oud als je je voelt. Mijn oma van 72 draagt Adidas sneakers met een spijkerbroek, verft haar haar nog donkerbruin. Soms heb je al een hoop voor je kiezen gehad en ben je daardoor snel oud, terwijl de ander alles had meezitten en op z’n 85e nog op de hometrainer zit.

Sietske -

True! Ik ben nog steeds iedere keer in shock dat mijn examenleerlingen uit 2000 komen. En sommige van mijn brugklassers zelfs uit 2008 🤔🤔🤔. Ik ben nog een jaartje of 10 in de ontkenningsfase! Ik heb het ook iedere keer als ik erachter kom dat bn’ers (veel) jonger zijn dan ik…. klopt ook niet in mijn hoofd!

Nynke -

Ohhhh, zo herkenbaar!!!

Ceine -

Wat herkenbaar! Ik word in december 30 en ik kwam er laatst achter dat er in mijn Bio op Instagram nog steeds 28 jaar staat! oepsie.

Danique -

Hahaha, ik ben 15 maar ik relate met veel van deze dingen. een maand geleden ging ik een nachtje door met vriendinnen en ik ben 3 dagen gesloopt geweest, ook heb ik nog nooit van dat is helemaal lobster gehoord lol en ben ik vaak van ohh 2008 dat is 2 jaar geleden nou ja, 9 dus, toen was ik 6 waaaat

anna -

Hahaha wat een leuk artikel! Ik ben nu 22 maar ik herken heel veel puntjes wel. Is Kim Feenstra dan al zo lang geleden?!?!? Ik vind het zo erg wanneer ik ‘mevrouw’ wordt genoemd haha. En helemaal lobster (haha), daar heb ik nog nooit van gehoord…

Diana -

HUH wie van jullie was 15 in 2005?! Dan kom je uit 1990? Ik ben van 92 en voel me nog heel jong en niemand spreekt me aan met u :’) en aan de kleding ligt het niet, ik kleed me ongeveer in de stijl van willemijn (zonder vanilia en mulberry dan helaassss) die gare afkortingen weet ik ook niet!

M. -

ohman…en ik kan je verzekeren; het wordt alleen maar erger! Het liefste gooi ik soms m’n kop in het zand…maar je ‘moet’ mee (vind ik persoonlijk dan) omdat ik anders bang ben dat ik verander in zo’n oma die niet weet hoe ze moet pinnen in de supermarkt of niet eens een mobiele telefoon heeft.

Diana -

Kun je nagaan hoe het voelt als je de 40 voorbij bent 😱 (Maar je he in je hoofd de helft voelt, haha)

Aline -

Aaaah just the way I felt yesterday! Ik ben docent en gisteren was er een soort mini-festival van een uurtje voor onze leerlingen op het schoolplein. Een uur lang muziek en ik kende welgeteld 2 nummers… Verder alleen maar Nederlandse swagger-rap-weetikveel-onzin-muziek die ik echt nog nooit had gehoord. En ik maar denken dat ik nog vrij bij de tijd was met mijn 27 jaar… NOT!

Amy -

Haha, een beetje herkenbaar is het wel. Zo zit mijn ‘kleine’ buurmeisje sinds dit jaar ineens in de collegebanken op het hbo, terwijl ik er voor mijn gevoel zelf pas net uit ben. Maar goed, pas geleden moest ik ineens mijn identiteitsbewijs laten zien (voor het eerst in een jaar of 8) toen ik op het terras een 2.0% Radlerbiertje bestelde, dus dan valt het toch allemaal wel mee met mijn ouderdom. 😉

Loes -

Haha ik herken echt heel veel van dit lijstje, ook al word ik volgende maand pas 23. Ik voel me vooral heel oud inderdaad als ik me realiseer dat de mensen uit 2000 geen 5 meer zijn en dat mijn neefje en nichtje dus ook al beginnen met daten etc. Zo’n gek idee.

Allissa -

Heeel herkenbaar. Ik ben ietsjes jonger, kom zelf uit ’95. Maar ik moet er nog af en toe aan wennen dat ik nu al moet scrollen naar mijn geboortejaar als ik ergens mijn leeftijd moet invullen. Oh en weet je wanneer het het aller ergste is? Wanneer ‘Teens’ uit React (Youtube) gaan luisteren naar liedjes uit de ’90 en ’00 enzo. Dat je denkt van HOEZO kennen jullie dit niet!?

Rozemarijn -

Oeps🙈🙈, volgens mij ben ik ook echt al oud… Ik kom uit jaar 2001, maar ik zeg ook nog steeds ‘cool’, en ik weet ook niet wat ‘JOMO’ betekent, net zoals andere rare afkortingen. Ook werkt mijn mobiel op prepaid, dus moet ik inderdaad letten op mijn beltegoed. Nachtjes doorhalen zijn niks voor mij, en vergeetachtigheid op een toets is vreselijk😭. Conclusie: jullie zijn gewoon nog hartstikke jong, haal er met gemak maar 10 jaar vanaf!😂😂

Nienke -

Herkenbaar! Ik ben docent Frans en ik ging mijn leerlingen vorig jaar de getallen uitleggen. Ik zei toen:”Op de toets ga ik echt geen moeilijke getallen vragen, zoals jullie geboortejaar”. Zegt een leerling:”Mevrouw, dat is toch niet zo moeilijk: deux mille trois (2003).” Ik moest toen heel hard lachen, want zelf kom ik uit mille neuf cent quatre-vingt-dix (1990). XD

Janneke -

In september 2007 zat ik in de brugklas, dat lijkt zo kort geleden hahaha

Romy -

Haha, ook al ben ik ‘pas’ 24, ik herken hier ook wel veel punten van. Voor mijn gevoel was mijn nichtje van 11 bijvoorbeeld gisteren nog een baby. En inderdaad, over Kim Feenstra was ik ook verbaasd. Hoe kan dat nou al zo lang geleden zijn?!

Ies -

Ik ben 22 en ik herken me in alle punten. Ik weet alleen niet of dat een geruststelling voor jullie is of dat ik me zorgen moet maken om mijn mentale gesteldheid. :’)

Marieke -

Oh man! Ik word deze maand 23, maar zoveel dingen zijn herkenbaar! Ik zei van de week nog tegen m’n moeder. “9/11 was in 2001….dat is alweer 16 jaar geleden”. Hoe dan?! En dat over het beltegoed haha, good times. Leuk artikel 😀

Eline -

Haha, heel herkenbaar! Sinds ik 3 jaar geleden de collegebankjes verliet, fulltime ben gaan werken en mij gesetteld heb voel ik mij ineens ‘oud’ c.q. ‘volwassen’. En daar horen dit soort situaties bij :-)!

Carmen -

Ik heb dat vooral als ik mijn leerlingen bezig zie met hun telefoons of laptops. Ze zijn daar zó snel mee en kunnen er allerlei dingen mee waar ik het bestaan niet vanaf wist… dan voel ik me met mijn net 29 jaar ook oud 😉

Lara -

Geen zorgen dames, ik ben begin 20 en alle punten zijn herkenbaar! (of ligt dat nou aan mij…?)

Lonneke -

Wat grappig om te lezen en zeker herkenbaar. Ik voel mezelf ook best oud als ik praat over MSN waar de jongeren van nu helemaal geen idee bij hebben!

Kelly -

Haha, ik ben iets jonger, maar dit is zo herkenbaar! Tijd gaat veel te snel!

Loes -

Haha ooh leuk en zó herkenbaar. Ik heb laatst mijn nieuwe rijbewijs gehaald omdat de andere al 10 jaar oud was. 😮 toen voelde ik m ook wel..

Martine -

Ooooh daar zeg je wat, over drie jaar moet ik mijn rijbewijs ook laten vernieuwen omdat ik ‘m dan al tien jaar heb. HELP! :’)

Reageer ook