Van westerling naar noorderling

Ik woon ondertussen alweer bijna tien jaar in het hoge noorden. Dat was destijds als ‘westerling zijnde’ wel even een omschakeling en je neemt automatisch de nodige vooroordelen met je mee. “Stugge Groningers”, “Je valt nog net niet van de aardbol”, “Wow, zo ver!” enzovoort. Toch zou ik niet meer terug willen naar het westen.

Foto door Mariska – Grotografie

Dat is wel eens anders geweest. Als 19-jarige riep ik toen met mijn grote mond dat ik in Groningen wilde studeren en zo geschiedde. Ik woonde nog bij mijn ouders thuis en op een gegeven moment breekt die dag aan dat je gewoon op jezelf wilt gaan wonen. Ik weet nog dat mijn moeder er niets aan vond dat ik helemaal naar Groningen wilde verhuizen en mijn vader dacht dat ik voor december wel weer terug zou zijn in het westen des lands.

En daar zat ik dan…in Groningen. Wat een heimwee had ik in het begin, maar koppig als ik was gaf ik dat natuurlijk niet toe. Maar daden zeggen meer dan woorden en dus ging ik om het weekend toch gratis met het OV weer  richting Dordrecht in mijn studententijd. Jep, ik miste de gezelligheid en de oude vertrouwde omgeving!

Hoewel ik het in het begin altijd lastig vond om weer naar Groningen te gaan en mijn familie te moeten missen, merkte ik langzaamaan dat het ergens fijn was. Ik ging steeds meer ongemerkt van Groningen houden. Dat ging ik pas merken toen ik destijds een keer in de zomervakantie drie weken bij mijn ouders logeerde. Het voelde niet meer goed, het was zelfs wat benauwend.

Er is ook een periode geweest dat ik twee maanden weer in het westen woonde, omdat ik een stageplek wilde zoeken in de buurt van Rotterdam. Hoewel het gezellig was om toen tijdelijk bij mijn zus te wonen, voelde ik me heel leeg van binnen. Er kwam niets uit mijn vingers. Uiteindelijk ben ik toen voor mijn stageplek in Zwolle terecht gekomen.

Toen mijn studie was afgerond, ging ik meteen weer terug naar Groningen. Dat voelde goed en ook kreeg ik daar een baan aangeboden.

Misschien heb ik het niet altijd meteen willen geloven of kunnen voelen, maar stiekem was mijn hart wel verkocht aan Groningen al de eerste keer dat ik vanaf Centraal Station naar college fietste. Ik fietste faliekant verkeerd en verdwaalde, maar ik vond het toen meteen al een gemoedelijke, gezellige stad.

Ik voelde me op mijn gemak en genoot van de gezelligheid van de stad, de goede gesprekken in de gezellige koffietentjes en restaurants met medestudenten, overal naar toe fietsen, het Noorderzonfestival naast de deur, het goedkope uitgaansleven. Oh, ik heb daar zulke leuke nachten beleefd. Het was altijd feest.

En nee…we hebben nog steeds geen Lush filiaal maar zelfs dat maakt niet uit!

De sfeer is gewoon zo fijn. Ik vind ook helemaal niet dat Groningers stug zijn, zoals vaak wordt gezegd. Daarnaast is het ook wat vreemd om iedereen over een kam te scheren. Ik bedoel: Amsterdammers zijn ook niet allemaal gezellig en open. En er zullen vast stugge Groningers bestaan maar niet iedereen is zo. We zijn toch allemaal uiteindelijk gewoon mensen ongeacht in welke provincie je bent geboren?

Het enige wat ik merk aan Groningen is dat sommige (oudere) mensen wel soms wat moeten wennen aan vrouwen die (veel) make-up dragen of een hoed. Mensen die dus iets meer extravert zijn, maar ook dat is aan het veranderen de laatste tijd. Ik weet nog in de IKEA dat ik een keer een hoed op had en ik leek wel de plaatselijke kermisattractie, haha! Maar stiekem vinden ze het volgens mij gewoon leuk, want er kwamen wel mensen op me af om (voorzichtig) een complimentje te geven.

Groningen is een rustige, gemoedelijke stad maar kan ook heel levendig zijn. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Ik hou gewoon van Groningen! En tot nu toe hoor ik vaak van onze lezers die in Groningen geweest zijn dat ze het ontzettend leuk vonden. Dat maakt me stiekem een beetje trots, haha!

Daarnaast ga je ook wennen aan de afstand. Ik vind het helemaal niet meer zo ver om naar mijn familie te rijden. Binnen drie/vier uur ben je sowieso met de auto overal in Nederland. In Amerika rijden mensen soms tien uur uur op een dag om naar familie te gaan. En mensen die van Amsterdam naar Rotterdam/Den Haag rijden zijn soms langer bezig dan ik als ik van Amsterdam naar het noorden ga door alle files. Dus altijd als iemand zegt: “Wow, kom je helemaal uit Groningen?” is mijn standaard reactie: “Zo ver is dat nu ook weer niet hoor!” 😉

Het is leuk om terug te blikken op hoe je het leven in gaat richten als je ergens anders woont. Ondertussen heb ik hier mijn leven opgebouwd. Ik ben getrouwd, klein gezinnetje, koophuis, een baan als ZZP’er, een bestie en een leuke kennissenkring. Dat had ik als 19-jarige nooit gedacht.

Het is echt waar, er gaat inderdaad niets boven Groningen!

36 reacties

T. -

Groningen is een supergezellige bruisende kleurrijke stad vol met gezellige horeca-aangelegenheden terrasjes en grote en aparte en kleine winkeltjes. Het bekende beeld van het Peerd van ome Loek bij het Centraalstation Groningen en de Martini toren. Mooie karakteristieke panden en gebouwen. Vroeger was er ook een Douglas en die staat er nu nog en ook de Schoonheidspecialistenopleiding van Tiny de vries Kok stond er ook. Ik kwam vaak op het Zuiderdiep en de Heerenstraat en verder de markt op.

Suzanne -

Dit vind ik nou zó leuk om te lezen. Hier zit de liefde voor Groningen ook diep. Zo diep dat het zelfs een centraal onderwerp is op mijn blog. Het is dan ook mijn missie om Groningen met zoveel mensen te delen :) Dus, allemaal deze kant op!

Nora -

Ik ben één keer in Groningen geweest, en was echt positief onder de indruk van de fijne sfeer! Ik vond het heel erg gezellig en knus, en ik snap goed dat je je daar thuis voelt. Als Italiaan moet ik stiekem ook een beetje grinniken als ik hoor dat de afstand als groot wordt beleefd – in Nederland ligt voor mij alles zo dicht bij elkaar!

Marijke -

Ik vind Groningen ook een onwijs leuke stad. Ga er ook heel graag naar toe. Mijn vriend heeft familie in Midwolda wonen (ik neem aan dat je dat inmiddels ook wel kent) maar daar zou ik dan voor geen goud willen wonen. Ik woon in Bunschoten- Spakenburg en naar Zuid- Limburg rijden is voor mij net zo ver als naar zijn familie (en dat is dan wel even een mooier uitzicht). Mijn vriend komt uit Harderwijk en ik denk ook niet dat hij die kant op zal willen.

Nienke -

Ik ben andersom verhuisd, van het oosten naar het westen. Ik moest in het begin ook heel erg wennen, maar ben inmiddels zo verknocht aan Haarlem. Wel heb ik sinds mijn zwangerschap en geboorte van mijn kleine meid meer heimwee naar Twente en ook mijn familie daar. Heb jij dat niet Martine?

Annick -

Ik ben getogen in Marum, een klein dorpje in Groningen, en ben voor mijn studie naar de andere kant van Nederland verhuisd: Maastricht. Hoewel Maastricht steeds meer echt mijn stad wordt en ik als halve zuiderling ontzettend trots ben op de Limburgse gezelligheid en natuurlijk carnaval heeft Groningen altijd een speciaal plekje in mijn hart. Ik heb in het centrum van de stad op de middelbare school gezeten en dit was dan ook een van de redenen dat ik eigenlijk niet in dezelfde stad wou blijven studeren. Maar als ik niet al 6 jaar in de stad op school had gezeten was dit zeker mijn studentenstad geworden. Veel vriendinnen zijn nog wel in de stad blijven studeren en op dit manier pik ik toch een graantje mee van het geweldige studentenleven in het hoge noorden. Ik weet nog niet hoe en wanneer, maar ik zie mezelf zeker nog (in ieder geval voor een paar jaartjes) terug komen naar Grun!

Lisa -

Leuk om te lezen! Ik heb juist precies het omgekeerde gedaan. Ik ben geboren en getogen in Leek een klein dorp in Groningen. Vorig jaar heb ik echter de grote stap gemaakt en ben in Amsterdam gaan studeren. En ik kan wel zeggen dat hoewel ik in hart en nieren een echte Leekster blijf, houd ik enorm van Amsterdam. Het is tot nu toe de beste stap die ik ooit gezet heb. Leuk om te lezen dat jij dit ook zo hebt beleefd XD

Renate -

Toevallig van de week vanuit Rotjeknor een gezellig dagje Groningen gedaan : oa lunch bij Wadapartja,een heerlijke unicorn milkshake bij little lovely living,natuurlijk ook bij Laif en Nuver geweest en heerlijk gegeten bij brasserie Groen… een dagje 2wmn dus 👍😂

Puck -

Er gaat niets boven Groningen! 😹❤

Susanne -

Ben in een hoop steden in NL geweest, waaronder Groningen! Heb een leuk weekend gehad maar vind de provincie an sich gewoon op ieder vlak niet zo ‘mooi’. Snap ergens ook wel dat toeristem niet zo geïnteresseerd zijn in Groningen, los ban de afstand (Maastricht is ook ver). Vond de stad wel gezellig maar vergeleken met eigenlijk iedere andere stad van dat formaat gewoon écht niet mooi.

Allissa -

Aaahh Groningen ❤️

Gerda -

Ik ben geboren en getogen Groninger maar woon al 25 jaar in het westen van het land. Ik heb nog altijd heimwee. Ik zou zo teruggaan als het zou kunnen!

Diana -

Heel leuk om te lezen Martine!!

Eveline Fleur -

Wat leuk om te lezen! Ik ben er nog niet geweest, maar ben zelf ook een uur verderop gaan wonen. (van Ridderkerk naar Noordwijkerhout) Mijn ouders vinden het nog steeds ver rijden, en mijn broer om de een of andere reden ook (niet altijd overigens), maar mijn neven vinden het weer helemaal niet ver. Het is maar net wat je gewent bent denk ik dan. Ik zou ook niet meer terug willen!!

Christine -

Hier ook een (ex) Ridderkerker. Woon nu (ook vanwege studie) in Noord Brabant, en dat voelt al gehuchtigerig aan!

Ivon -

Kom je nu nog vaak terug in het westen? Of alleen voor familie?
Ik ben geboren en getogen in Den Bosch, maar kan me nu eigenlijk nog niet voorstellen dat ik ooit uit Brabant weg zal gaan hihi..
Was laatst met mijn vriend een dagje naar Groningen, en we vonden het wel een héle leuke, gezellige stad inderdaad!

Anna -

Ik vind dit zoooo leuk om te lezen over ‘mijn’ stad, haha! Ik hoor ook vaak dat Groningen zo’n fijne stad is, eerder was ik me daar nooit zo van bewust, totdat ik verhuisde naar Amsterdam en daarna naar Utrecht! Man, wat miste ik Groningen. Het is mij nooit gelukt om daar mijn leven op te bouwen. Na mijn studie ben ik meteen weer terug verhuisd naar Groningen, haha! <3

M. -

Aaaaahh jaaaa…. Groningen! Misschien beetje bevooroordeeld, want ben er geboren en woon er nog steeds. Heb een jaartje in Amsterdam gewoond voor werk en hoewel ik dat jaar echt heb genoten kon ik er niet aarden. Vond de stad altijd stinken, en merkte dat ik echt moeite had met de mentaliteit van de mensen, drukte en de hoeveelheid toeristen (terwijl ik in eigen stad weer niet zoveel problemen heb met de hoeveelheid studenten). En het gevoel dat een nummer bent en onderdeel van de massa…niemand maakt ook echt oogcontact. En daarbij klopt het volgens mij dus ook dat Groningen iets meer een ‘dorp’ is. Heb wel het idee dat Groningen op dit moment meer bruist dan ooit tevoren… veel evenementen, veel nieuwe hotspots en luxere winkels. Heb ook het verschil in werkmentaliteit vernomen. Merkte ook echt dat mijn westerse collega’s, hoog van de toren blazen, grote praatjes, neerkijkend op de boeren in het noorden terwijl de Noordelingen juist het werk klaarden, qua werk de lat hoger leggen, geen praatjes maar gewoon doen. Dat vind ik nog steeds wel eens storend dat delen van Nederland zich ‘meer’ voelen.

Nikki -

Wat leuk om te lezen! Ik heb het precies andersom ik ben opgegroeid in het noorden maar voel me meer thuis in Amsterdam/Utrecht. Woon nu tijdelijk weer in het noorden maar voel me absoluut niet thuis hier.

Kimberly -

Ik ben één keer in Groningen geweest maar vond het toen wel een gezellige stad! Zelf woon ik inmiddels 8 jaar in Brabant (Breda) en ik moet zeggen dat ik helemaal verknocht ben aan Brabant. De gezelligheid, bourgondiers, hartelijk welkom overal, de lieve kneuterige accenten… Ik kan me niet voorstellen dat ik nog ergens anders ga wonen.

Tessa -

Ja…. Groningen! Ik verhuis over een weekje weg voor m’n coschappen! Ga het echt missen na vijf jaar.

Inge -

Als Vlaamse ben ik zowel al op weekend geweest in Zwolle, Groningen als A’dam en ik moet zeggen dat ik de noordelijke steden wel leuker vond dan Amsterdam maar ja als toerist is het toch nog anders dan als je ergens echt dag tot dag woont.

Angela -

Haha, wat grappig om te lezen! Ik woon helemaal bovenin Friesland en voor mij is Groningen juist de ‘grote stad’ waar niemand op je let, waar niemand je kent en waar je juist extravert kunt zijn. Maar dat zal dan in vergelijking met mijn dorp zijn!

Sonja -

Een vriendin van mij woont in Groningen en altijd als we daar uitgaan heb ik echt een geweldige avond! Maar als brabantse moet ik toch zeggen dat ik mezelf niet snel noordelijker dan Utrecht zie wonen… het noorden heeft toch een hele andere sfeer!

Sophie -

Ik ben net als Martine vanuit de omgeving Dordrecht/Rotterdam voor studie naar Groningen verhuist. Heb er 2 jaar gewoond, hele leuke stad, maar ik werd beetje claustrofobisch na 2 jaar omdat heel veel bekend was en het me echt te dorps werd. Daarna 4 jaar in Amsterdam gewoond voor studie, compleet anders, maar als Rotterdamse aarde ik daar niet. Nog genoeg vrienden wonen en voor dagjes uit heerlijk om er heen te gaan, maar dat was mijn Amsterdamse era. En nu woon ik alweer 2 jaar in Rotterdam(Kralingen) en zou hier niet meer weg willen. Misschien als ik een andere baan zou vinden dat ik dan qua reistijd zou verhuizen en sta open voor nieuwe plaatsen. Maar voor nu is Rotterdam het helemaal voor mij :)

Lisanne -

Ik ben niet voor de studie naar Groningen gekomen, maar 4 jaar geleden voor de liefde. We reisden al bijna 9jaar heen en weer tussen Culemborg (onder Utrecht) en Groningen en toen ik eindelijk klaar was met studeren in Utrecht en geld kon gaan verdienen zijn we samen gaan wonen.
Ik wilde graag weg uit de drukte en vind het heerlijk in het noorden. Ik zou niet anders meer willen! Nu zitten we ook weer in de auto voor een weekendje midden Nederland, maar dat vinden wij helemaal niet erg. Als we zondagavond maar weer lekker naar ons eigen plekkie kunnen in het noorden 😊

Mariska -

Ah Groningen, ik woon er nu 15 jaar. Eerst woonde ik in Drenthe. Zo’n fijne stad. Ik word altijd een beetje kriegel als ik bij de Nespresso winkel in Rotterdam was om koffie te halen en ze je postcode vroegen. Standaard de reactie, wow wat ver. Nou het is net zo ver naar daar als naar hier, dus kom es langs. Maar goed nu hebben wij onze eigen Nespresso winkel, ha! Ik ben zo blij dat het centrum weer opleeft en er allemaal leuke nieuwe winkels komen. En wat je zegt over mode en make-up is echt waar. Heb gelukkig alleen negatieve ervaring bij een productiebedrijf waar ik bij personeelszaken werkte. Behoorlijk stug en altijd over je roddelen als je moeite voor je uiterlijk had gedaan. Maar verder alleen maar fijne ervaringen. En goede stapherinneringen!

Linda -

Herkenbaar verhaal! Ook al woon ik nog thuis in Rotterdam, ik ben wel bijna elke vrije dag (oke overdreven haha) te vinden in Groningen om mijn vriend te bezoeken. De afstand vind ik zo meevallen, is maar 2 uur 45 met de trein. Maar ik merk inderdaad wel dat de Groningers wel anders zijn dan Rotterdammers. Hier is het normaal om met gekleurd haar rond te lopen en er alternatief uit te zien. In Grunn kreeg ik wel een voorzichtig compliment over mijn roze haar 😉

Liset -

Ik heb zelf ook jaren in Groningen gewoond, wat een leuke stad! Nu ik een gezin heb, ben ik het wat rustiger gaan opzoeken en weer naar Friesland terug verhuisd. Maar Groningen blijft een speciaal plekje in mijn hart houden! Ik ben er gaan studeren, ging er samenwonen en kreeg er mijn twee kindjes :).

Ingrid -

Ik ben na 10 jaar Groningen naar het midden van het land gegaan, maar ik ben het zo met je eens! Groningen is als stad zo fijn en bij de mensen weet je wat je aan ze hebt. Ik krijg heimwee van dit stuk.

Lenneke -

Zal ik dan maar meteen bekennen dat ik nog nooit in Groningen ben geweest? Utereg me stadsjie.

Romy -

Wat ontzettend leuk om dit te lezen! Ik wist helemaal niet dat jij niet oorspronkelijk uit Groningen komt. Maar juist heel inspirerend dat je jouw plekje in Nederland heel ergens andes hebt gevonden dan waar je bent geboren en daar een heel leven hebt opgebouwd. Wat fijn dat je je in Groningen zo op je plek voelt! Ik ben er twee keer geweest en vind het ook echt een leuke stad.

Syl -

Dit heb ik dus met Den Haag haha…
Sinds ik hier woon zou ik niet anders willen. Ik woon niet in het centrum hoor. Maar een kwartiertje met de tram of bus en ik ben er

Linda -

Ik ben alleen 1 keer in Groningen geweest voor een begrafenis. Toen heb ik alleen een industrieterrein, een woonwijk en de begraafplaats gezien, én het stormde heel erg die dag.. Dus ik heb niet die warme herinneringen aan Groningen, maar je maakt me wel nieuwsgierig om een keer te komen kijken, al lijkt het een wereldreis vanuit Brabant!
Ik vind het wel leuk om dit te lezen, zelf kom ik ook uit regio zeeland/rotterdam en ik heb ook altijd het idee dat na Utrecht er alleen wat gras is en wat koeien haha. Slaat natuurlijk nergens op, maar ik ga soms naar Zwolle, maar heb nooit het gevoel dat ik me daar thuis zou kunnen voelen. Mensen in het noorden/oosten van het land hebben toch een iets andere sfeer en mentaliteit (hoed kermisattractie) als aan deze kant van Nederland. En wat stel ik zou daar ooit gaan wonen vanwege een relatie.. dan zou ik heeel erg moeten wennen aan dat boerse accent a la Herman Finkers! Ik ben er soms wel mee bezig, dus ik vind dit een leuk artikel Martine! Thank you

Carolien -

Ik ben bijna geboren en getogen in Groningen en je tekst is heel herkenbaar. Vooral het stukje over al bijzonder zijn voor sommige als je make-up 💄 draagt of een hoed. Ik heb een maatje meer maar probeer er altijd goed gekleed uit te zien. Loop dus niet in het standaard 👖 en 👚 verhaal en durf ook met kleding er anders uit te zien dan de gemiddelde Nederlander. In Groningen is dat dan direct heel bijzonder en gek en ben je een soort attractie 🎡idd. Nu zou je toch zeggen met winkels zoals de Zara en Monki e.d. zou de Groninger wat meer gewend zijn helaashet is nog steeds; Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.
Maar hè, er gaat niets boven Groningen 😘

Loes -

Ik vind Groningen echt een super leuke stad, ik snap dat je nog steeds heel blij bent met de switch die je gemaakt hebt! Fijn dat het zoveel moois gebracht heeft.

Reageer ook