Toch weer aan de anticonceptiepil…

Ik weet het zeker, ik wil nooit meer aan de pil!’, schreef ik bijna 3 jaar geleden. Ik stopte met de pil omdat ik zwanger wilde worden en in de maanden voordat ik zwanger raakte, heb ik me verbaasd over hoe ik me voelde en wat een veranderingen ik merkte aan mijn lichaam. Maar nu, 3 jaar later en 2 kinderen verder, ben ik toch weer aan de pil gegaan.

Foto door Mariska de Groot

Het begon allemaal in het najaar van 2014. We wilden graag een kindje en ik besloot alvast te stoppen met de pil. De maanden ervoor was ik steeds nieuwsgieriger geworden naar hoe ik me zonder pil zou voelen en dit was de uitgelezen kans om het eens te probeerde. Ik gooide de pil in de prullenbak, kocht een pakje condooms en de maanden verstreken. Mijn ervaringen beschreef ik in dit artikel. (Ik moet zo lachen om de foto’s, ik lijk er echt nog een meisje op.)

Begin 2015 raakte ik zwanger van Jelle en toen ik 8 weken na de bevalling weer ongesteld werd, kwam het vraagstuk ‘anticonceptie’ om de hoek kijken. We wisten dat we graag relatief snel voor een tweede zwangerschap wilde gaan, als het ons gegund was. Een spiraal vond ik veel gedoe voor de korte periode waarin anticonceptie gewenst was en de pil was voor mij 100% uitgesloten. We besloten dus voorlopig over te stappen op condooms. Een halfjaar later was ik weer zwanger en dus was ik weer voor 9 maanden zorgeloos wat betreft anticonceptie. Héérlijk! Wat mij betreft één van de fijnste dingen aan zwanger zijn. 😉

Maar na Gijs’ geboorte is onze kinderwens (volgens mij?) vervuld is en weet ik dat ik echt, echt, écht niet nu opnieuw zwanger wil worden. En dus was anticonceptie deze keer een groot vraagstuk. Ik heb weken getobt en getwijfeld. Als het aan Djurre ligt, laat hij zich gewoon steriliseren. Al een flinke poos zijn we er over uit dat dat voor ons de ideale anticonceptie zou zijn. Djurre vindt het geen enkel probleem en ik vind dat ontzettend fijn, want dat zou betekenen dat ik aan geen enkele vorm van anticonceptie zou hoeven. Maar om het nu al te doen, vind ik wel erg vroeg.  Wat nou als we ons over 5 jaar toch bedenken en we kriebels krijgen voor een 3e? Dan ben ik nog maar 32, dus leeftijd-technisch kan het prima… Die kans acht ik klein, maar toch! En permanente vorm van anticonceptie is voor mij echt nog te vroeg. De koperspiraal dan. Die leek me ideaal (want hormoon-vrij en je hoeft er niet naar om te kijken) en dat zou ‘t worden.

Maar de weken verstreken en ik regelde het maar niet. En als je iets uitstelt, dan betekent dat vaak dat er weerstand op zit. En dat zit er bij mij dus ook. Ik heb eigenlijk gewoon wel even genoeg van het gepiel aan mijn vagina. Na twee vlokkentesten waar een eendenbek aan te pas kwam en waarvan de vlokkentest van Jelle toch wel heel heftig was, twee bevallingen en twee keer gehecht te zijn, heb ik nu gewoon even zo’n geen zin in gewroet daaronder. Ik weet niet wat het is, maar dat heb ik dus gewoon een beetje. ‘Face it, die spiraal ga je voorlopig niet laten zetten’, zei ik tegen mezelf. Ik zocht naar andere vormen van hormoonvrije anticonceptie maar helaas vond ik het niet. Een LadyComp of Sensiplan lijken me best wel wat, maar hiervoor moet je per nacht minstens 5 uur aaneengesloten slapen. En met die 2 kleine jongens van me red ik dat misschien 1 keer per week en dus zou dit geen veilige anticonceptie zijn.

Als er nog een wens voor een 3e was, zou ik het misschien nog wel aandurven om mijn cyclus te meten op basis van temperatuur, baarmoederslijm en het voelen van je eisprong (sinds mijn 2 zwangerschappen voel ik dit zó goed!). Maar het idee aan weer zwanger zijn… nee beadankt! Het moest dus wel echt een veilige vorm van anticonceptie worden. En ik bleef, ondanks dat ik het niet leuk vond, uit komen op de pil. Veilig, makkelijk, zonder ingreep en ‘bekend’.

Dus zo gebeurde het dat ik weer begon met de pil. Ik overlegde met mijn huisarts over de meest geschikte variant en ik kon gelijk het recept ophalen bij de apotheek. Sinds dien slik ik braaf elke avond weer de pil.

Het grootste verschil dat ik merk, sinds ik weer aan de pil ben, is dat de acne op mijn kin en rug terug is. 3 jaar lang was het weg, maar sinds ik dat kleine tabletje weer slik, is het terug. Zo ontzettend balen! Qua emoties en libido weet ik nog niet zo goed of ik iets merk. Met nog flink gebroken nachten kun je je misschien wel voorstellen dat je libido sowieso niet op en top is… 😉 Gelukkig heb ik sinds dien nog geen schimmelinfecties gehad, iets waar ik voorheen veel last van had en stopte toen ik de pil niet meer slikte. Ik hoop ook echt dat dat zo blijft. Ergens valt het me mee qua bijwerkingen na twee maanden de pil slikken, maar ik baal wel écht heel erg van die acne…

Voor nu heb ik het er voor over, omdat voor mij de nadelen van de pil opwegen tegen het grote voordeel: een makkelijke vorm van anticonceptie, zonder ingreep. Maar eigenlijk hoop ik gewoon dat ik heel snel dat sterke gevoel van ‘Ik ben klaar met kinderen krijgen’ krijg. Dan stop ik met de pil en gaat er bij manlief een knip in. Dat lijkt me nu echt de ideale anticonceptie!

54 reacties

Janneke -

Voor de kortere termijn kan het lijken mee te vallen met bijwerkingen maar vergeet vooral het langetermijneffect. Het is geen allergie voor een middel maar het zijn de ontregelingen, die op de langere termijn voor klachten kunnen zorgen. Zoals de uitstoot van vitaminen en mineralen, verhoogde cortisol en bevordering van oestrogeendominantie. En natuurlijk ontregelt de pil je hypofyse. Je buik is ook je creatieve centrum, je kraamkamer niet alleen voor baby’s. Je vrouwelijkheid onderdrukken heeft ook effect op je creativiteit in het algemeen en dan heb ik het niet zozeer over fröbelen.
Heb zelf pessarium gebruikt. Moet alleen zeggen dat ik af en toe kort wat relatieachtigs heb gehad en nu in de overgang.

Renee -

Ik zit er aan te denken dat staafje in je arm te nemen, dit is volgens mijn gynaecoloog de meest veilige manier van anticonceptie, met dezelfde hormonen als de minipil dus je wordt ook niet ongesteld en je hoeft het maar om de 3 jaar opnieuw te laten zetten, misschien is dat iets voor je? je kunt ook eerst beginnen met de minipil om te kijken of je die hormonen fijn vindt

Denice -

Heftig Willemijn! Ik hoop dat de hormonen een beetje subtiel met je omgaan! Rotdingen zijn het, haha. Maar begrijpelijke keuze :) verstandig as always

sjanne -

Wat open en eerlijk!
En wat typisch dat de acne weer terug lijkt te komen! Ik heb juist een omgekeerde ervaring. In de jaren met de pil gelukkig (bijna) geen acne gehad, maar sinds ik nu (al anderhalf jaar) een mirena spiraal heb, heb ik opeens acné, die helaas moeilijk te bestrijden lijkt :(

Eva -

Koperspiraal heb ik nu en zou het je echt aanraden. Het plaatsen is een paar minuutjes en je bent er 5 tot 10 jaar vanaf!

Debbie -

Ughh, de pil, spiraal…bij mij werkt het allemaal niet zo goed. Bij de pil zo erg buikpijn dat ik thuis moest blijven dus iets anders overwogen de spiraal in mijn geval. Nu nog steeds pijn, oh ja zonder anticonceptie verga ik al helemaal van de pijn…lang leven vrouw zijn of in ieder geval ongesteld zijn…😒

Janneke -

Aan pijnklachten kan je wel wat doen. Met volwaardige voeding en wat voedingssupplementen en wat doen aan de oestrogeendominantie die veel vrouwen hebben.

L. -

Heb zoveel gedoe gehad met verschillende pillen (gigantische agressieve buien), nuvaring (schimmelinfecties, 7 uurtjes te laat met inbrengen en zwanger), mirena spiraaltje (pijn bij het vrijen, heftige rugpijn) …. dat zelfs mijn man! nooit meer wil dat ik hier weer aan begin. En hij is er nog niet aan toe om een knip te zetten. Hebben een hele zoektocht gehad naar een fijne en goed zittende condoom…. en daar zit gewoon zoveeeelll verschil in! Mysize condooms komen in ieder geval bij ons als beste uit de test! En oke, het is misschien nog steeds niet helemaal ‘optimaal’…maar zoveel beter als de pil, nuvaring, mirena.

Marriët -

Ik had zonder pil al last van acne en backne en de microgynon verergerde dat, ik zit nu al een tijd op de yasmin en de acne op zowel hoofd en rug is volledig verdwenen! Af en toe nog eens een puistje maar deze vertrekken nu na een paar dagen ipv. echt acne te worden, en vaak is de oorzaak dan slecht(teveel melkproducten/vet) eten.

Ik vind het in vergelijking met condooms wel echt veel gemakkelijker, minder vaak ongesteld zijn, huid op huid contact en goedkoper.
Er kunnen bijwerkingen zijn maar denk dat het al een hoop scheelt als je goed naar je lichaam luistert. Ik had op de microgynon ook sneller last van stemmingswisselingen bijv.

Mirte -

Ik heb ook een hele goede ervaring met de Yasmine pil. Dankzij deze pil is de acne in mijn gezicht, decolltée en rug zo goed als volledig verdwenen. Sinds ik ermee ben gestopt (ik ben namelijk nog redelijk jong, ik was bijna 15 toen ik ermee begon omwille van erge acne. Ben nu 16) heb ik terug veel meer last van puistjes.

Martine -

Yasmin is helaas alleen wel een derdegeneratiepil wat de kans op trombose kan verhogen, vooral als je jonger bent: “Ben je onder de 25 jaar en is je eerste anticonceptiepil er één van de derde generatie, dan heb je een kans van 1 op de 1000 tot 2000 op trombose in de aderen. Dat is geen klein risico meer. Concluderend kan worden gesteld dat het beter is om de Yasmin pil niet voor te schrijven aan startende jonge gebruikers, daar het risico inderdaad het hoogst is in het 1e jaar van gebruik van de anticonceptiepil. (Bron: ziekenhuis.nl)”

Misschien dat salicylzuur de acné ook zou kunnen verminderen of een bezoek aan de dermatoloog? Geen idee wat je al geprobeerd hebt :)

Annemiek -

Ik heb na het gedoe met de huisarts hierover gebeld, en hij zei dat bij elke pil de kans op trombose verhoogd wordt, alleen iets meer met de Yasmin pil. En, als je de pil al meer dan 3 jaar slikt, dan is de kans weer stabiel geworden tot iemand die geen pil slikt

Johanne -

Ik ben twee jaar geleden ook heel ven gestopt met de pil en voelde me vooral stukken minder emotioneel. Want had echt dieptepunten op de momenten dat ik ongesteld moest worden, maar ook de week ervoor en soms de week erna. Toen ik mijn vriend leerde kennen, moest ik toch weer aan iets denken en nadat ik eerst toch weer aan de ‘normale’ pil ging ben ik snel overgestapt op de minipil. De minipil bevat alleen desogestrel en ik merk echt dat ik hier stukken ‘normaler’ op ga. Ja, ‘t is een gedoe om iedere dag te slikken, maar voor mij echt een uitkomst. Ohja, je wordt ook niet meer ongesteld. Snap dat sommigen dat niet fijn vinden en daar kan ik ook inkomen, maar voor nu vind ik dat wel even fijn.

Simone -

Jaren aan de pil geweest. Tot er ineens veel ophef over diana35 kwam. Een jaar lang over op condooms terwijl ik zocht naar iets zonder hormonen. Maar dat werd het allemaal niet. Toen ben ik me gaan verdiepen in een spiraal. Koper eerst. Maar voor ik aan de pil ging was ik heel hevig ongesteld, dus dat werd me toch wel afgeraden. Uiteindelijk toch maar voor de mirena gegaan. Nu bijna een jaar denk ik. Het zetten was een hel, verpleging en arts schrokken er zelfs van. En een half jaar was ik per maand 11 dagen ongesteld met echt veel pijn. Maar om de een of andere reden heb ik toch doorgezet. En nu heb ik een dag in de maand wat krampjes en wat humeurig. Verder helemaal nergens last van. Ik hou wel nog steeds de period tracker app bij omdat ik dat gewoon interessant vind.
Wel zijn mijn vriend en ik het erover eens dat als we kinderen mogen krijgen en we daar na ermee klaar zijn dat hij dan ook aan de beurt is. Hahaha die maanden dat ik zo hevig ongesteld was heb ik hem daar ook veel aan herinnerd!

Chantal -

Herkenbaar! Ben zelf meer dan een jaar met de pil gestopt en voelde me toen geweldig! Toen ik mijn vriend leerde kennen weigerde ik eerst aan de pil dus maar weer ouderwets condooms.. en de mensen die vragen waarom die niet.. nou dat ging bij ons mis dus dan maar de morning after halen (kindje was toen nog lang niet aan de orde dus better safe than sorry) ipv de pil dus in 1x een bom hormonen. Toen dacht ik oké ik ga maar weer aan de pil ondanks de nadelen. Sowieso hoor ik in mijn naaste omgeving veel problemen en pijn met de spiraal en m’n huisarts is tegen de implanon want daar hoorde ze alleen maar klachten over.

Es -

Hoi Willemijn, fijn dat je hier zo open over bent! Zit alleen nog met 1 vraag onbeantwoord: weegt de pil echt op tegen condoom? Misschien een vreemde vraag, maar eigenlijk is dat toch de ‘makkelijkste’ oplossing? Vraag mij af welke nadelen van laatstgenoemde zwaarder wegen dan de gevolgen van de pil? Wellicht iets te intiem om te vragen haha, maar persoonlijk vind ik de nadelen van de pil toch echt zwaarder wegen.

Marijke -

Het slikken van de pil kan ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Trombose, longembolies, vooral roken incombinatie met de pil kan tot fit doort gezondheidsproblemen lijden. Als jij een betrouwbare vriend hebt lijkt mij dat je aan een condoom voldoende hebt. Maar je hebt ook jonge meiden die met Jan en alleman meegaan, tja, dan is een pilletje wel zo verstandig natuurlijk om zekerheid voor jezelf te hebben en een condoom tegen een SOA natuurlijk. Ik heb nooit de pil geslikt omdat ik ‘kunstmatige’ hormonen niet nodig vind. De pil doet geen wonderen als het om je gezonheid gaat.

Jackelien -

Ja hier ben ik ook benieuwd naar!
Ik ben nu een jaar gestopt met de pil en gebruik sindsdien condooms. Ik voel me zó veel beter zonder hormonen, veel meer energie, geen migraine meer, meer mezelf. Nooit dat ik er weer aan begin! En ik vind condooms dan het makkelijkste alternatief inderdaad, ik zou ook niet graag een spiraaltje laten zetten ;).

Maria -

Ik vind het ook maar lastig… we hebben twee jonge kinderen van bijna anderhalf jaar en van 2,5 week oud. We hebben nog een kinderwens. Hormonen wil ik liever niet, koperspiraal bleef niet zitten en dus maar condooms. Niet ideaal maar als we voor ons gevoel compleet zijn als gezin overtuig ik manlief dat hij er een knip in moet zetten.

Hanna -

Heb zelf inmiddels al bijna 15 jaar een hormoonspiraaltje (Mirena). In de tussentijd 2 kinderen gekregen, dus iedere keer bijna de volledige ‘houdbaarheidsdatum’ volgehouden. Ik word amper ongesteld, misschien 1 keer in het half jaar (wat dan wel altijd onverwacht komt, dat is onhandig), en heb nergens last van. Het laten zetten is een beetje pijnlijk, het laten verwijderen voel je amper en vervolgens heb je nergens meer omkijken naar. En dat voor 5 jaar! Voor mij de ideale anticonceptie.

Anja -

Ik kan je aanraden je goed te verdiepen in de spiraal mocht je deze ooit nog gaan overwegen. Na twee zwangerschappen (3 kids) wilde ik ook echt nooit weer aan de pil. Dus viel de keuze op de mirena spiraal. Waar gezegd wordt dat deze alleen plaatselijk hormonen afgeeft blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. Ik heb me nog nooit zo rot gevoeld als het jaar waarin ik de spiraal in mn lichaam had. Opvliegerig, chagrijnig, depressieve gevoelens en bijna de hele maand bloedverlies. Wat een ellende! Nu toch weer aan de pil en wat voel ik me goed. Een ieder heeft haar eigen ervaringen maar ik wil je mijn ervaring toch even meegeven.

Stacey -

Wij hadden gekozen om mijn man te laten steriliseren direct na de geboorte van onze 2de kind (ook zoals jij redelijk dicht op elkaar gehad qua leeftijd). Ik heb mijn kinderen ook jong gehad. Bijna 9 jaar verder en nergens spijt van, moet er niet aan denken om het gedoe rondom anticonceptie.

Marijke -

Ik heb nog nooit de pil geslikt omdat ik het slikken van kunstmatige hormonen niet nodig vind. Ik ben net 25 geworden en heb in november 6 jaar een relatie dus zou het verkeerd gaan (mijn vriend zit in zijn 6e en laatste studiejaar) dan zou het nu geen ramp meer zijn, beiden een baan, maar ik besef ook dat ik ergens altijd een risico bij hem heb genomen, hij is mijn eerste en vertrouwde hem altijd volledig dat het veilig ging en dat ging het ook. Toch wilde mijn moeder vroeger dat ik aan de pil ging alleen om zeker te zijn van jezelf dat je geen risico loopt.

Annette -

Heel herkenbaar Willemijn! Ik heb na de bevalling eerst ook een aantal maanden gewacht voordat een afspraak maakte voor het plaatsen van een hormoonspiraal. Wat een gedoe is het geweest. Twee keer afspraak moeten verzetten. Plaatsen vond ik niet pijnlijk maar daarna wel last van fikse buikkrampen. En na een aantal weken een controle of ie nog goed zat. Op zich ben ik nu tevreden maar de volgende keer kies ik toch voor een ander alternatief. Misschien een staafje of ring? Maar aan de andere kant vind ik het ook eens zijn beurt. :-)

Ivon -

Lastig he, ik zit er ook mee, geen een vorm van anticonceptie lijkt echt de ideale oplossing..
Ik ben zelf 6 jaar geleden overgestapt van de pil naar hormoonspiraaltje, de eerste spiraal was echt top, maar met deze vliegen de buikkrampen, bloedverlies en stemmingswisselingen me om de oren..
Groot gelijk dat over een tijdje vriendjelief maar eens aan de beurt is 😉

Floortje -

Hij wordt hierboven al vaker genoemd, maar heb je al eens gekeken nar de nuvaring? Ik heb hem zelf ook een tijd gebruikt en ben er super tevreden over. Ik heb ook de variant met alleen maar natuurlijke hormonen gebruikt (Zoely), nog beter! Enige nadeel dat ik kan bedenken is dat hij wat duurder is, dan bijv de pil.

Miranda -

Nou, die kunnen er wel zijn hoor! Met de nuvaring is de kans op trombose flink hoger, hoger dan bij alle andere soorten hormonale anticonceptie. En ik heb hem zelf ruim 2 jaar gebruikt, met een hoop ellende tot gevolg. Ik bleek er een hele dunne, gevoelige vaginawand van te krijgen, waardoor ik bij de seks snel kleine wondjes opliep, met als gevolg altijd pijn bij het vrijen. Ik had geen idee dat het door de nuvaring kwam, pas toen ik er uiteindelijk mee stopte en de klachten ook ineens verdwenen ging mij een lichtje op. Ik ben er nog wel maanden zoet mee geweest, omdat ik door die pijn steeds een soort vaginistische reactie bij het vrijen had ontwikkeld. Dat samentrekken van je spieren zorgde weer voor pijn, heb echt therapie nodig gehad om daar weer vanaf te komen. Voor mij dus echt nooit meer!

Manou -

En toch is de koperspiraal een echte aanrader. Het zetten is eenmalig 2 minuten en daarna blijft hij 10 jaar zitten zonder dat je er iets van merkt. Ik vind het echt de oplossing voor vrouwen die net als ik klaar zijn met hormonen. Misschien dat je die twee minuten van zetten toch eens kan heroverwegen, het is echt geen probleem en de pijn is minimaal (naar mijn mening).

Lynet -

Wat leeft dit onderwerp de laatste tijd..! Ikzelf ben ook al een tijd aan het nadenken over een andere anti conceptie dan de pil in verband met de hormonen. Ik heb morgen een afspraak met de huisarts om te overleggen over de Cerazette pil, dit is een pil zonder hormonen. Je wordt dus wel gewoon ongesteld maar ik wil graag kijken wat het voor mijn lichaam doet!
Een vriendin van mij had over deze pil gehoord van haar huisarts/over gelezen – is deze pil bij jou ter sprake gekomen?

Mariëtte -

Cerazette zitten wel hormonen in hoor. Alleen geen combi. Ik slik deze ivm borstvoeding.
Je moet heel stipt zijn met het innemen door de lage dosis hormonen. Je word niet ongesteld omdat je continue doorslikt

Marjan -

Hoi lieve Willemijn,
Ik kan je het hormoonspiraaltje erg aanraden. Het plaatsen is een beetje vervelens maar stelt niks voor na 2 bevallingen. Het werkt voor mij na 2 zwangerschappen perfect! Geen extra kilo’s en moodswings en mijn huid heeft gewoon een gezonde glow ipv onzuiverheden tijdens het slikken van de pil.
Ik hou de optie op een 3e zwangerschap ook nog even open en sterilisatie kan nog altijd!!
Groetjes!

Stef -

Ik heb precies 10 jaar de pil geslikt, en zaterdag heb ik besloten om de pil even doei te zeggen.
Ik word echt gek van de moodswings, de 10 extra kilo die ik meesjeul.
En dat van de acne, die heb ik toch wel dus met en zonder pil.
Ik ben niet met iemand dus die ellende heb ik niet.
En dan maar een hevige menstruatie, ik heb gelukkig advil feminax en dat werkt super bij mij.
X

Moniek -

Ik heb jarenlang de Nuvaring gebruikt, en vond ‘m fantastisch! Ik had ook altijd erg veel last van de hoeveelheid hormonen die in de pil zat, maar zag ook erg op tegen een spiraaltje laten zetten. De hoeveelheid hormonen die in de Nuvaring zitten is echt minimaal, ik had ook geen last van alle bijwerkingen die ik met de pil had. Geen stemmingswisselingen, geen acné, geen verandering in libido.. Het voelde na jarenlang de pil gebruikt te hebben alsof ik eindelijk weer mezelf was😀 het enige is dat je er 1 X per maand aan moet denken om de ring in te brengen, maar dat stelt niets voor. En als hij goed zit heb je nergens last van. Voor mij wordt het na deze zwangerschap absoluut weer de Nuvaring.

Brenda -

Ik gebruik ook al jaren de nuvaring, vind het fantastisch! De pil had voor mij zoveel bijwerkingen en alle andere dingen vond ik ook vrij definitief ofzo. Dit was en is voor mij een uitkomst.

Daphne -

Yes ik wordt altijd zo enthousiast van jullie artikelen over anticonceptie. Naja enthousiast… je snapt wat ik bedoel. Jammer dat er nog zo weinig over gepraat wordt.
Ik heb sinds juli een koperspiraal laten zetten. Ik was helemaal klaar met het slikken van hormonen, ik had tenslotte ook een zwaardere variant door mijn heftige menstruaties. En dit was de beste beslissing ooit! Ik voel me zoveel beter op mentaal gebied. Over de pijn die ik voelde tijdens het zetten, zal ik t wel niet hebben. En ach het nadeel dat ik nu elke maand ongesteld ben neem ik ook voor lief.

Miranda -

Waarom niet condooms (of onthouding;)) tot je je eisprong gevoeld hebt? (Ideaal als je dat voelt!) 1 a 2 dagen daarna kun je dan weer zonder tot je ongesteld wordt en je cyclus weer opnieuw begint..

Eva -

Hi Willemijn — ik snap heel goed dat je er tegenop ziet, het zetten van een hormoonspiraaltje. Maar uiteindelijk is het toch een kwestie van gewoon de afspraak maken. Zodra je dat gedaan hebt, ben je al een grote drempel over. Het zetten zelf valt echt reuze mee. Bij mij vertelde ze dat wanneer je al bevallen bent dit veel minder gevoelig is (ikzelf deed het dus na 1 bevalling). Dus ik zou zeggen probeer je niet teveel door angst voor het zetten te laten tegen houden, het is zo gebeurd :)

Annick -

dat is is niet bij iedereen zo helaas.

Sofie -

Ik ben overstapt naar de nuvaring! Aanrader. Minder hormonale schommelingen en heel safe. Wel 24 euro per 3 maanden voor mij (Ik ben 19 jaar) maar dat is het zeker waard.

Dieuwertje -

Misschien een beetje een brutaal, maar waarom niet een dosis sperma inlaten vriezen en daarna de knip erin? Dan heb je een optie voor als je nog een derde kind zou willen.

Miranda -

Ik had echt precies hetzelfde! Idd na de bevallingen eerst weer aan de condooms, maar na een klein jaartje waren we dat zo zat dat ik toch ook maar weer aan de pil ben begonnen. Eigenlijk vind ik t vreselijk, gewoon het idee dat je al die hormonen in je lichaam pompt, maar voor nu wel de beste oplossing. Wij willen waarschijnlijk nog wel 1 of 2 kindjes, maar als we er klaar mee zijn dan gaat er hier bij manlief ook een knip in 😊

Jet -

Wat een drama was het bij mij, die anticonceptie pillen.. doorbraak bloedingen waardoor ik op den duur drie week ongesteld was en één week niet, verschrikkelijk. Ik gebruik nu zo’n vijf jaar de prikpil, en heb nergens last van! Niet meer ongesteld, nergens meer om denken (onregelmatig leven door werk). Heerlijk!

Shirley -

‘Ik heb eigenlijk gewoon wel even genoeg van het gepiel aan mijn vagina.’

DIT! Precies de reden waarom ik nog niet voor een spiraal ben gegaan haha. Denk dat ik ook gewoon de pil maar weer pak…

Jeanet -

oef, de pil… 10 jaar lang heb ik hen geslikt en ik heb nu een mirena spiraal… eventjes een “gedoe” bij de dokter idd :(, maar dan ben je 5 jaar klaar. en het grootste deel van de vrouwen wordt niet meer ongesteld (ik natuurlijk stipt iedere maand wel, maar wel stukken minder heftig). Maar ik heb de spiraal ook 9 maanden in huis gehad voor ik hem eindelijk heb laten zetten, dus ja, ik ken je gevoel! Voor mij nooit meer de pil hierna, want hormoongevoelige borstkanker :(!…. Ik zat nog te denken: misschien is de Implanon wel iets voor je. Een klein staafje dat geleidelijk hormonen afgeeft die de huisarts een stukje onder je huid plaats. Eventjes een beetje “gepiel” maar niet aan je vagina in ieder geval en je bent ook voor 3 jaar klaar. En anders kan je de Yasmin pil ook nog overwegen: deze werkt vaak goed tegen acné! sterkte ermee :)!

Veerle -

Ik zou ook een beetje oppassen met de Yasmin en acne. Begon op mn veertiende met die pil en mn puistjes verdwenen indd van mijn voorhoofd, maar blijf erg last hebben van mijn acne rond mijn mond en ik vermoed dat de yasmin daar de oorzaak van is.

Rozan -

Heel herkenbaar Willemijn… Ik zou liefst van al nooit meer in aanraking komen met (onnatuurlijke) hormonen, maar soms heb je het gevoel dat er weinig anders op zit. Condooms ook geen optie voor jullie dan, op lange termijn?

Romy -

Ik kan me je dilemma’s heel goed voorstellen. En je weet inderdaad maar nooit hoe je over een paar jaar tegen nog een kind aankijkt. Zelf ben ik heel blij met mijn spiraaltje. Ik heb er geen omkijken naar en hij geeft ook geen hormonen af, dus niks geen vervelende reacties in mijn lichaam :)

femketje -

fijn artikel! ik ga toevallig eind volgende maand voor de 2e keer stoppen met de pil.. depressions are EVERYWHERE en mijn acne blijft terug komen of ik nu wel of niet aan de pil zit >.<

Anne -

In tegenstelling tot veel ‘horrorverhalen’ op internet ben ik wel heel tevreden geweest over Implanon. Misschien is dat eens het overwegen waard.

Amy -

Interessante visie Willemijn! Ik heb nog geen kinderen en gebruik de mirena, maar moet sinds een paar maanden helaas daarnaast ook hormonen slikken. De acne was in volle vaart terug, zo vervelend. Pil afschrijven? Dat zou ik niet per se doen en het zetten van zo’n spiraal is even naar.. maar op de lange termijn vind ik het wel waard..

Loes -

Super interessant deze update! Ik hoop dat je dit maal niet al te veel bijwerkingen ervaart. Ik heb sinds kort een spiraaltje en tot nu toe bevalt het goed, maar kan me voorstellen dat je er niet zoveel zin in hebt.

Rosalie -

Interessant om te lezen. Bij mij hetzelfde gevoel maar dan bij hormonen. Ik voelde me als herboren toen ik met de pil stopte. Op 42 weken ben ik ingeleid. Daar heb ik zo’n overdosis hormonen gekregen dat ik dus nooit meer aan iets met hormonen wil. Bij mij werd het de koperspiraal. Moet zeggen dat het laten zetten niet echt lekker was. Het voelde als een sterke wee. En dat gevoel was ik gelukkig alweer vergeten. Maar nu zit het er in en het werkt prima. Ik heb geen bijwerkingen. Enige nadeel is dat ik geen controle heb over wanneer ik ongesteld word. Maar dat heeft ook z’n charme denk ik dan maar 😉

Syl -

Weet niet of jouw pil alleen progestageen bevat of ook oestrogeen.
Want een pil met ook oestrogeen zou acne minder moeten zijn.
Ik heb 8 jaar vanaf mijn 16e een mirena spiraal gehad. Nu al weer een paar jaar aan de pil. Voel me top.

Amelie -

Precies dat dacht ik ook! Jonge meiden gaan toch soms (ook) aan de pil juist tegen acné! Ik heb de microgynon 30, net als jij na 2 kids alles afgewogen maar als je geen ding/iets in je lichaam wil en wel iets betrouwbaars wil dan kom je al gauw bij de pil uit…. Overigens heb ik geen last van bijwerkingen tot nu toe.

Reageer ook