Plog: een typische ‘mama-dag’

De dagen waarop ik zorg voor de kinderen duren vaak een beetje lang, maar ze zijn wel weer iedere dag genieten. De vele kusjes, onderonsjes, lachjes, spelletjes en de ‘gezellige rommel’, ze maken van mijn mama-dagen hoogtepunten. Vandaag heb ik een plog van zo’n typische mama-dag. En daarmee vertel ik ook gelijk over het ritme van de jongens, voor wie dat interessant vindt. Komt ‘ie!

6.07 uur: Gijs is wakker en ligt te spelen in bed. Niet veel later hoor ik ook Jelle ‘Moessie! Auto! Aapie!’ roepen. Ik zet mezelf er toe om ook wakker te worden en geniet nog even van een paar minuten in alle rust liggen.

6.30 uur: Na zo’n 20 minuten beginnen die jongens van mij vaak te mopperen dat ze er uit willen. Vandaag is het Jelle die ‘Mama, uit! Benuden’ (beneden) roept. Ik loop naar zijn kamer, begroet hem met een dikke kus en doe de gordijnen open. Het zelfde doe ik vervolgens bij Gijs.

Daarna begin ik met het aankleden van het kind dat het hardste moppert. Haha! Behalve als Djurre nog thuis is (een paar keer per week moet hij vroeg weg), dan verdelen we de kinderen. Zo ook vandaag. Hij doet Gijs en ik ga naar Jelle.

Als ze allebei zijn aangekleed ben ik zelf aan de beurt. Op mama-dagen trek ik iets aan dat vies mag worden zodat ik me geen zorgen hoef te maken om snotvlekken en modderhandjes. 😉 Vandaag wordt het warm dus trek ik een shortje met een top aan.

6.45 uur: We staan allemaal aangekleed beneden en nadat Saar gegeten heeft gaat Djurre met haar uit en begin ik aan het ontbijt. Bijna elke ochtend eten we havermout, maar vandaag wordt het brood, want de havermout was op. Gijs eet sinds kort ook een paar hapjes, zo gezellig!

Hallo ontbijt-chaos!

7.30 uur: Djurre vertrekt naar zijn werk en ik begin met het opruimen van de ontbijttafel en de keuken.

De jongens spelen ondertussen lekker in de woonkamer. Ze kunnen nog niet alleen met elkaar in de woonkamer zijn (want Jelle gaat dan bovenop Gijs zitten en zo), dus speelt Gijs in de box. Toen ik even om het hoekje keek, waren ze beide zo lief aan het spelen! Smelt!

8.00 uur: De Ap arriveert met de boodschappen van deze week. Hiep hoi! Ik ruim het gelijk op.

8.15 uur: Daarna gaan we met zijn drietjes naar boven, zodat ik daar de boel op kan ruimen en de schone was in de kasten kan leggen. De jongens spelen ondertussen lekker op de grond. Ik moet weliswaar 100 keer ‘Pas op’, ‘Niet doen’, ‘Nee, niet op Gijs zitten’ en ‘Kijk, speel hier maar mee’ zeggen, maar uiteindelijk is om 9.00 uur alles opgeruimd.

En oh ja, mijn tanden had ik ook nog niet gepoetst. Nu maar even doen dus.

9.00 uur: Gijs gaat slapen. Dit slaapje duurt eigenlijk altijd 1,5 uur.

Jelle en ik gaan samen naar beneden. En terwijl ik wat mailtjes wegwerk, is Jelle lekker aan het spelen. Af en toe komt ‘ie even heerlijk bij me kroelen en lezen we een boekje. Fijn!

10.30 uur: Gijs is wakker! Tijd om fruit te eten. Ik nectarine, voor Jelle druiven en Gijs eet zelfgemaakte appelmoes.

11.00 uur: Ik ga aan de slag met mijn lunch. Ik maak vandaag quinoa met gegrilde courgette en spinazie en wat linzen voor mezelf, gekruid met Baharat (kruidenmix). Rond 12.00 uur gaan we lunchen en daarna spelen we nog met zijn drietjes.

13.00 uur: Bedtijd voor je jongens! Vandaag kwam het perfect uit moet ik zeggen. Jelle hield het tot 13.00 uur vol waardoor ze tegelijk naar bed konden. Het komt namelijk ook wel eens voor dat Jelle om 11.00 uur al instort en gaat slapen. Maar vandaag liggen ze dus een keertje tegelijk te tukken.

Nadat ik een was heb opgehangen op zolder plof ik ook even op de bank. Ik lak snel even mijn nagels, doe mijn mail (ook al is het mijn mama-dag, mail en social media gaat altijd door), reageer op comments en maak een begin aan deze plog.

14.30 uur: Jelle en Gijs zijn weer wakker, ze slapen beide 1,5 uur. De rest van de middag zijn we lekker buiten. Jelle speelt met water en zand en Gijs vermaakt zich bij mij op schoot en de provisorische box die ik voor hem heb gemaakt omdat ‘ie anders overal naartoe tijgert over de scherpe tegels.

17.15 uur: Ik begin met koken terwijl de jongens lekker spelen. Alles gaat van een leien dakje vandaag, zo fijn! Zo gesmeerd loopt het echt niet altijd hoor. 😉

18.00 uur: Tijd om te eten! We eten groentecurry. Het recept hiervan komt volgende week donderdag online, trouwens. Jelle smult ervan en ik vol maar liefst drie keer zijn kom, haha! Gijs eet een prutje van pompoen en zoete aardappel.

Na het eten gaan we gelijk naar boven en begint het avondritueel. Wassen, tanden poetsen, pyama’s aan… Halverwege komt Djurre thuis en neemt Gijs van me over. Om 19.00 uur liggen ze beide in bed.

Welterusten lieve Jelle! Sinds kort ligt ‘ie onder een deken, zo schattig! En hij lijkt hierdoor nog weer zo veel groter…

19.30: Ik kleed me snel om en ga (thuis) sporten. In totaal ben ik zo’n 45 minuten bezig.

20.30: Gedoucht en wel plof ik met een bakje kwark, aardbeien en thee naast Djurre in de tuin die nog een beetje voor zijn werk bezig is. We kletsen wat bij en genieten van de rust.

22.00: Bedtijd! ‘s Nachts komt Gijs nog één keer voor een voeding en Jelle wordt soms wakker voor een slokje water, maar het is zo eigenlijk prima te doen, dus ik ga eindelijk weer een beetje later naar bed! Heerlijk, een wat langere avond.

Voor zo ver een typische mama-dag. Voor zo ver hij in gemiddelden uit te drukken is. Elke dag brengt weer nieuwe uitdagingen en fijne momenten. En doordat we beide onregelmatig werk hebben, ziet iedere week er weer anders uit. En ik moet zeggen, dat houdt het ook wel lekker gevarieerd! Hoe zien jullie mama-dagen er ongeveer uit?

34 reacties

Margriet -

Leuk!
Mag ik vragen wat voor werk Djurre doet?
Iets met kliminstructeur?

Willemijn -

Bijna haha! Hij doet heel divers werk op hoogte, waar hoogwerkers niet bij kunnen. Zo doen ze reddingen (hij heeft afgelopen week zijn opleiding tot medic afgerond), maar ook schoonmaakwerk, klussen, valbeveiliging. Heel divers.

Margriet -

Leuk! Mijn vriend zit op klimmen maar dan als sport. Vandaar dat ik de klimspullen herkende.

D. -

Heel leuk om te lezen!
Mijn dochter scheelt maar 1 dag met Gijs denk ik? Ben bevallen op 30 januari in ieder geval! Dus ze zijn echt even oud. Ons schema loopt erg gelijk, alleen doet zij nog 3 dutjes op een dag.
– opstaan tussen 6u en 7u
– slapen van 9u tot 10u30 (als ik geluk heb, anders is het 9u45 ;-))
– slapen van 13u tot 14u30 (als ik geluk heb, anders is het 13u45 ;-))
– slapen van 16u45 tot 17u30
– bedtijd om 20u!

Mare -

Ontzettend leuke plog! Waarschijnlijk niet mogelijk maar ik ben ook benieuwd hoe de plog voor Djurre eruit zou zien en welke verschillen er zijn tussen mama en papa plog. Misschien dat dat wel mogelijk belangrijkste verschillen/overeenkomsten over hoe jullie je dag indelen als een van de twee bij de kinderen is?

Carmen -

Dit lijkt wel op een goede dag met mijn twee zoontjes (van 7 weken en de ander 2 jaar). Op een slechte dag kom ik nergens aan toe, is het overal een puinzooi en ben ik om 3 uur ‘s middags al gesloopt maar daar hebben we het nu niet over ;). En, ik zag dat anderen dit al geschreven hebben maar kan het toch niet laten: snijd je de druiven wel doormidden in de lengte? 😉

Suzanne -

Waar heb je dat geweldige bordje met de eekhoorn vandaan? Ik ben bezig met een wandbordjescollectie, die zou er erg leuk bij staan! En herkenbaar, jouw mamadag. Maandag gaat de oudste weer naar school, weer iets meer ritme.

Willemijn -

Xenos 😀

M. -

Ik hoop dat je de druiven doorsnijdt voordat je ze geeft! Maar als logopedist weet je dat vast wel!😊

Mandy -

Ik dacht precies het zelfde…

Rosalie -

Dat hoop ik ook echt! Zo gevaarlijk zo!

Femke -

Herkenbaar!! Ik ben moeder van een peuter van 2,5 jaar en een baby van bijna 3 weken oud en een hond! wat een werk! Ook nog geen ritme nu, we rommelen nog wat aan. Respect voor jou hoor! Ik hoop snel mn draai te kunnen vinden om de jongens en ook mezelf tevreden te houden. Ben al blij als ik in de ochtend tijd heb om mn lenzen in te doen en mn tanden te poetsen, laat staan make up op te doen Haha. Achja, uiteindelijk komen we er wel! En tussendoor maak ik tijd om jullie blog een beetje te volgen😉

Rachel -

Ooh wat herkenbaar. Wat fijn dat de kindjes tegelijk naar bed gingen. Bij mij gaan ze vaak om en om. Dan weet ik om 10u al dat ik die dag niet naar buiten kan.
‘Nee, niet op je broertje staan’ is hier ook een veel uitgesproken kreet. Gelukkig vindt mama het erger dan broertje en ligt hij breed te lachen als hij weer als loopplank wordt gebruikt hihi.

Willemijn -

Oh ja hahah zo herkenbaar van dat al om 10 uur weten dat je de rest van de dag binnen ‘moet’ zitten. Moet tussen ” want wij zijn het natuurlijk zelf die de slaapjes zo belangrijk vinden 😛

Bianca -

Hoi! Wat leuk om te lezen. Bij mij gaan er altijd 2 dingen mis. Ik hou van sochtends douchen… En ga vaak als we wakker zijn ga ik in badjas naar beneden en vervolgens loop ik om 11uur nog dat ding en moet ik mij dan nog douchen en opmaken. Niet handig…🙈

Caroline -

Heel leuk artikel om te lezen. Maar ik mis Saar in het geheel (behalve de uitlaatbeurt in de ochtend door Djurre). Hoe pas je dat in, in je dagritme?

Willemijn -

Normaal gaan we elke middag rond 15 uur wandelen met Saar, maar deze dag was het heel warm waardoor ik er totaal geen puf voor dat (Saar trouwens ook niet, luiwammes 😂). Dus heeft Djurre het gedaan toen ‘ie thuis kwam.

Natasja -

Heel leuk om te zien en wat fijn dat ze vandaag een beetje hetzelfde ritme hebben!
Ik wordt binnen nu en maximaal 1,5 maand moeder en ben ook erg benieuwd hoe het er hier uit gaat zien :)

Vanessa -

Mag ik vragen waar de ontbijtbordjes met bladeren vandaan komen? Ze zijn echt heel leuk! 😀

Willemijn -

&Klevering 😀

Vanessa -

Dank je wel voor je reactie! :)

Romy -

Jeetje, het leven van een mama met jonge kinderen is nog best pittig! Ik ben vaak al moe als ik een dag op mijn nichtje heb gepast, haha, en die is 7 in plaats van een baby of peuter. Wel heel leuk om te lezen hoe jouw mamadagen eruitzien. Zo te lezen heb je een goed en fijn ritme voor jullie gezinnetje gevonden, ondanks de snottebellen en modderhandjes op z’n tijd! 😉

Inge -

Ik kan niet gelovende Jelle alweer bijna 2 is oh my god wat gaat het snel😱
Hier 1 baby in huis (een maandje ouder dan Gijs) en ritme ongeveer hetzelfde behalve dat ik de mijne pas rond 7 uit bed haal en z’n slaaptijden overdag ook iets anders zijn maar ook rond 19u/19.30 naar bed.
En smiddags groenten en in de namiddag fruit, maar dat is in elk gezin anders natuurlijk!
Ben benieuwd hoe het gaat zijn met 2 kinders🙂

Willemijn -

Ja en per kind verschilt het ook weer moet ik zeggen. Jelle en Gijs zijn heel verschillend qua ritmes, wat ze eten en hoe ze als baby zijn. Heel grappig om te merken!

Anouk Monster -

Ah die ronde placemats dingen! Waar heb je die gekocht?

Willemijn -

Ikea!

Marije -

Leuk om zo een mama dag eens in beeld te zien

Sylvia -

Wat een heerlijke dag! Altijd fijn als er geen baby/ dreumes/peuter tantrums zijn haha.. Leuk om te zien hoe je, je mama dag vult😄

Tineke -

Erg leuk om te zien hoe een dag er aan toe gaat bij een andere mama. Die lunch ziet er erg lekker uit.
Liefs

Loes -

Poeh, het lijkt me best pittig om zo vroeg op te staan iedere dag! Maar dat hoort er ook een beetje bij natuurlijk, haha. Gezellige dag hebben jullie gehad! En Jelle is zo mooi blond!

Lenneke -

Ik vind die foto met dat handje bij het fruit ZO lief. En wat een leuk servies heb je! Ik heb geen mama-dagen, want geen kind. Wel een hond. Als ik dit zie, ben ik er nog een beetje meer van overtuigd dat ik geen kinderen wil. :’) Niks ten nadele van jou en de jongens, absoluut niet, maar het is ZO VEEL WERK. Respect dat je dit zo goed volhoudt en alles telkens op orde hebt. Diepe buiging.

Willemijn -

Hihi dat snap ik wel hoor! Als je geen kinderwens hebt dan is dit materiaal voor de ultieme bevestiging dat je het ook niet wilt!

Roos -

Pfoe ik ook hoor Lenneke, hoe enthousiast ik ook ben dat Martine zwanger is (en ik ken haar niet eens) en hoe mooi ik de zwangerschappen van mijn vriendinnen vind, dit is allemaal bevestiging voor mij. Langzaam ga ik van een ‘not ready’ modus naar een ‘niks voor mij’ modus. Voel me al moeder voor mijn hond en dat is wel voldoende, haha!

Hofje.nr.12 -

Wat mooi dat je dat durft te zeggen! Zelf altijd met kinderen gewerkt maar toen ik mijn man ontmoette dacht ik nee ik wil alleen met hem blijven. Drie maanden nadat we dat samen besloten hadden was ik zwanger (ondanks spiraal). Ik ben nu heel blij met mijn dochtertje! Maar als mensen twijfelen of zeggen volgens mij is het niks voor mij dan zeg ik gerust doe het niet. Tuurlijk is het prachtig maar je moet je leven, je eigen ik zeg maar, opgeven. En dat is best pittig. Dus het is prima dat je denkt denk “nee voor mij niet” :)

Reageer ook