Niet drinken is saai!

Ik ben ooit één keer stomdronken geworden op mijn 15e en dat liep nasty af met een flater bij een schoonvader en mijn moeder die naast me sliep omdat ik niet meer omhoog kon komen als ik overgaf. Daarna is het nooit meer geworden dan ‘lekker aangeschoten’ tijdens het stappen. En sinds een paar jaar drink ik eigenlijk amper nog. En wow, het is echt bizar om te merken hoe snel je de stempel ‘braaf’ krijgt als je niet drinkt! Niet drinken is saai!

Foto’s door Mariska de Groot

Niet drinken wordt gezien als saai, suf en braaf. Tijdens etentjes word ik vreemd aangekeken als ik geen wijn bestel en in de kroeg is het schijnbaar toch een beetje gek als je aan de groene ijsthee gaat. En op de een of andere manier worden drankspelletjes nog altijd als grappig, stoer en leuk gezien. Maar mij doe je hier dus echt geen plezier mee. Vroeger voelde ik me nog wel eens verplicht om mee te doen en smokkelde ik hier en daar om niet al té dronken te worden. Maar tegenwoordig bedank ik vriendelijk. Ik vind drankspelletjes echt vreselijk, ik voel me er gewoon totaal niet prettig bij.

Mijn vriendinnen die me goed kennen weten dat ik geen drankje nodig heb om de dansvloer te rocken (kuch, mijn dansmoves zijn nou niet om naar huis te schrijven – maar who cares, als je maar lol hebt), te lachen tot ik er bij neer val of om los te komen in een goed gesprek. Ik vind wijn lekker, als het een lekkere wijn is. En van een cocktail op zijn tijd kan ik zeker genieten. Maar ik drink het niet vanwege de alcohol die er in zit, maar omdat ik het lekker vind smaken. Drinken om te drinken, dat zul je mij nooit zien doen.

Grotografie - Mariska de Groot 2016

Ik heb geen mening over andere mensen die het lekker vinden om aangeschoten te worden. Of elk weekend dronken worden. Dat boeit me niet en dat moet iedereen gewoon helemaal zelf lekker weten. Maar wat me wel irriteert is wanneer diezelfde mensen wél een mening hebben over mensen die niet drinken. ‘Braaf’, ‘saai’, ‘degelijk’, ‘soft’, ‘suf’, het zijn enkele woorden die je als niet-drinker op dat moment voorbij hoort komen. Mensen moeten op de een of andere vreemde manier altijd proberen je toch aan het drinken te krijgen.

Ik ben altijd al allergisch geweest voor groepsdruk als het gaan om drugs en alcohol. In de omgeving waar ik opgroeide was drugsgebruik en alcoholgebruik onder jongeren heel normaal. Ik herinner me dat ik als meisje van 14 al vrienden van vrienden kende die speed en XTC gebruikten en ik zag regelmatig drugs voorbij komen. Het was een lachertje als iemand van onze vriendengroep na een tentfeest in de sloot was gefietst en daar vervolgens de hele nacht was blijven liggen. Dit soort dingen gebeurde ieder weekend.

Door deze ervaringen is mijn afkeer voor alle verdovende middelen al vroeg begonnen. Ik heb gezien hoe het levens van jongeren afbrak. Een jaar geleden hoorde ik dat een van de jongens uit de vriendengroep overleden was, omdat hij met drugs op achter het stuur was gekropen en zich vervolgens dood had gereden tegen een boom. Na ruim 10 jaar was er dus nog niets veranderd, zo schrijnend… Natuurlijk zijn dit allemaal voorbeelden van extreme gevallen. Af en toe een joint of een paar biertjes in het weekend is hiermee natuurlijk niet te vergelijken. Maar voor mij persoonlijk is alles wat ik gezien heb als tiener wel aanleiding geweest om altijd goed te kijken naar waarom ik zou drinken. Drink ik omdat ik het leuk vind? Of omdat ik het lekker vind? Zo ja, dan is het prima. Of drink ik omdat het van me verwacht wordt? Als dat het geval is, dan pas ik er voor.

Ik vind het bizar om te merken dat zelfs in groepen van mensen die eind twintig en in de dertig zijn, er nog een vorm van groepsdruk is om te drinken: ‘Nog eentje dan’, ‘Ah, laten we nog een laatste rondje doen’ en ‘Zonder bier, geen feest!’, ‘Heb je geen drank in huis? Wat saai!’.

We zijn allemaal gevoelig voor groepsdruk. Dat hoort bij ons als mens. Het is ook niet zo dat ik niet gevoelig ben voor elke vorm van groepsdruk. Zo ben ik eerder gevoelig voor groepsdruk als het gaat om uiterlijk of ‘erbij horen’. Maar voor groepsdruk wat betreft alcohol of drugs, ben ik in de loop der jaren behoorlijk immuun geworden. Voor mij persoonlijk hoeft alcohol (of iedere andere vorm van drugs) gewoon niet zo. Ik vind er gewoon niet zo veel aan en heb nuchter net zo veel lol.

Nu ben ik heel nieuwsgierig naar jullie ervaringen! Ervaren jullie groepsdruk als het gaat om alcohol en drugs? Zijn er meer mensen hier die niet om nauwelijks drinken? Wat zijn jullie ervaringen?

104 reacties

Bianca -

Wauw! Wat herkenbaar! Ik had het zelf kunnen schrijven. Topstuk!!

Rachelle -

Zo herkenbaar dit! Ik drink ook niet, nooit echt gedaan ook. Ik ben ook zo iemand die echt niet oordeelt over anderen, als iemand zich wil bezatten moet diegene dag fijn zelf weten. Maar tegelijkertijd ben ik wel saai braaf en ongezellig omdat ik er niet ene meedrink. Hoezo dat dan? Ik begrijp het niet. Op mijn bruiloft dachten mensen dat ik dronken was, terwijl ik geen druppel op had! Ik heb echt geen alcohol nodig. Ben al gek genoeg van mezelf 😜

Floor -

Ik word zo vaak raar aangekeken als ik zeg dat ik niet drink. Ik vind het ook gewoon niet nodig. Daarnaast heb ik als kind teveel gezien van alcoholisme in mijn directe omgeving en is het ook geen goede combi met mijn medicatie.

Marjolein -

Ik had dit artikel zelf kunnen schrijven! Ik drink ook nauwelijks, als het 4 of 5 glazen per jaar zijn is het veel. Het valt mij ook altijd op hoe snel mensen daar een oordeel over hebben. Ik oordeel toch ook niet over mensen die WEL willen drinken?! Erg jammer om altijd rare blikken te krijgen of als saai bestempeld te worden. Dan ben ik maar saai, doei.

Lotte -

Ik ben momenteel 18 en heb nog nooit echt gedronken. Ik heb wel eens een slokje hier en daar gehad om te proeven, maar verder dan dat ben ik nooit gegaan. Ik herken alle opmerkingen heel erg, ook omdat mijn vriendinnen wel drinken en ik bij een feestje vaak raar wordt aangekeken als ik geen alcohol bestel. Mensen proberen je vaak over te halen, maar mij krijg je op dat vlak echt niet zo snel over, haha. Voor mij (voorlopig in ieder geval) geen alcohol (of drugs).

Patries -

Mijn ouders dronken bijna nooit, en dit hebben ze ook duidelijk op mij over gebracht: alcohol verziekt meer dan je lief is.ik ben nu 21 en Ik snap de lol dus ook niet van bezopen raken. Een anderhalf jaar geleden kreeg ik een relatie met mijn vriend, ik leerde zijn vrienden kennen en wist het meteen: drank is hier het motto. Het zijn echt super leuke mensen maar de “obsessie” met drank en dronken worden snap ik nog altijd niet. Ik word daardoor ook vaak als: mietje of muts of iets dergelijks uitgemaakt. Mijn plekje en draai probeer ik nogsteeds te vinden. Want ik ben net zo gek als bob als met acohol.

Jet -

Groepsdruk is een gek iets, vaak zeggen mensen: ‘Aaah doe nou even gezellig, neem een wijntje.’ Ik drink niet (nauwelijks) en ik heb daar zelf geen problemen mee. Ik ben toen ik 18 was eens stomdronken geweest, ik wist (en weet) niks meer van die avond. Dat was de eerste en laatste keer. Ik ben ook wel een control freak haha. Vanuit mijn verleden heb ik gezien wat drugs en alcohol met je kunnen doen als je er geen maat mee weet te houden. En mijn vriend zijn moeder had korsakoff en zijn vader heeft het voorstadium ervan. En natuurlijk is er niks mis met af en toe drinken. En natuurlijk ben je niet gelijk verslaafd als je af en toe drinkt. Maar ik vind een glas Fanta eigenlijk lekkerder dan wijn. Dus de keuze is snel gemaakt haha!

Ju -

Ik quote je even

´Ik vind het bizar om te merken dat zelfs in groepen van mensen die eind twintig en in de dertig zijn, er nog een vorm van groepsdruk is om te drinken: ‘Nog eentje dan’, ‘Ah, laten we nog een laatste rondje doen’´

Dit gaat denk ik over mij; eind twintig, ga regelmatig uit met vrienden en dit zijn zinnen die wij zeker af en toe zeggen. Dat heeft echter helemaal niks met groepsdruk te maken hoor 😀 We vinden het dan gewoon zo gezellig dat we nog wat langer willen blijven, als een van ons dan toch naar huis wil, is dat echt geen enkel probleem. Dus zo heel bizar is dat niet 😉

Ik snap best dat het vervelend is wanneer mensen je aanspreken wanneer je niet drinkt, zeker als er een soort beschuldiging in verborgen zit. Je artikel heeft zelf wel ook een licht beschuldigende lading, ook al lees ik ook dat je schrijft dat het je niet boeit dat mensen drinken, de ondertoon is wel een beetje veroordelend. Ik denk dat vrijwel iedereen het met je eens is dat het vreselijk is wanneer iemand onder invloed achter het stuur kruipt en slachtoffers maakt, óók mensen die zelf drinken of drugs gebruiken. Maar dat je schrijft dat de levens van die jongeren zijn vergooid door drugs of alcohol is slechts een aanname (hoewel het is het geval van die jongen die overleed natuurlijk een directe betekenis heeft). Het is niet altijd makkelijk om te zien waarom sommige mensen sommige keuzes maken. Het is niet aan jou om zomaar te beslissen of hun levens beter\mooier\gelukkiger waren geweest zonder alcohol.

Je hebt zelf misschien geen al te beste ervaringen met dronken worden, maar toch doen heel veel mensen het, volledig vrijwillig. Je kunt dit niet alleen maar onder groepsdruk vatten, sommige mensen vinden het gewoon leuk en houden van de spanning en onverwachte situaties die er soms uit kunnen voortkomen.

Tessa -

Mooi artikel en ik deel zeker je mening. Toen ik aan het begin van het jaar een avond zo stomdronken was geworden dat ik letterlijk helemaal niks meer kon dan overgeven, was de maat vol. Waarom dronk ik eigenlijk alcohol? Bijzonder lekker vind ik het niet en ik word er alleen maar loom van na een biertje of wijntje teveel. Sindsdien heb ik fors gematigd en drink ik nu hoogstens 1 a 2 biertjes of wijntjes op 1 avond. Meer geeft me geen plezier, en zonder is vaak juist plezieriger. Saai? Waarom zou je alcohol nodig hebben om een beetje gezellig te worden, toch?! 😉

Alex -

Wat een leuk onderwerp! Ik drink graag af en toe een biertje, omdat ik het gewoon lekker vind. Soms ook alleen thuis op de bank – ook al ken ik mensen die zeggen, dat dat een teken van alcoholisme is. Ik vind het gewoon lekker. En (gezien ik in München woon) hoort er ook wel een biertje meer bij als je naar Oktoberfest gaat. Maar ik kan ook prima nee zeggen mocht ik een keertje geen zin hebben of door hebben, dat het voor mij wel genoeg is geweest. Gelukkig had ik nooit zo’n moment waarop ik moest overgeven. Toen ik zo’n 13 jaar oud was was ik bij een vriend van mij op bezoek. S’avonds kwam zijn oudere broer naar huis. Hij was zo dronken dat hij kotsend op de keukenvloer lag en niks meer kon doen. Heeft ervoor gezorgd dat ik heb besloten dat het nooit zo ver moet gaan voor mij en daardoor ook soms nee zei toen anderen nog door gingen met drinken :)

Melissa -

Zo herkenbaar dit artikel! Ik ben 18 en ben nog nooit dronken geweest, ook niet aangeschoten. Als ik 1 half glaasje wijn in het jaar drink is het al veel. Ik heb er totaal geen behoefte aan. Ik heb ook vaak moeten aanhoren dat ik een saaie doos ben, haha. Mij zul je ook nooit zien op feestjes. Ik heb van dichtbij gezien wat alcoholverslaving met iemand doet. Deze meneer drinkt zó ontzettend veel op een dag dat hij op een gegeven moment compleet de controle verliest over alles. Zo wil ik absoluut niet eindigen. Ik vind alcohol ook niet lekker, ik had laatst 1 nipje Whiskey geproefd. Wat was dat ontzettend smerig zeg! Dezelfde meneer wilde dat ik dat ging proberen.. Brrrr, kreeg de rillingen ervan. Leek wel alsof mijn slokdarm in de fik stond! Ik blijf gewoon lekker water, sapjes en thee drinken en als ik uit eten ga een Fanta. Dan ben ik maar saai!

E. -

Ik heb alcohol nooit geassocieerd met plezier. Vanaf mijn vierde heb ik aan moeten zien hoe het leven van mijn vader werd verwoest door zijn alcoholverslaving. Alcohol en drinken stonden voor mij gelijk aan pijn, verdriet en het verlies van controle. Toen ik 16 werd had ik dan ook totaal niet de behoefte om los te gaan met drank. Bovendien was (en ben) ik bang voor dronken mensen. Mij zul je niet snel op feestjes zien. Inmiddels ben ik 22 en drink ik heel af en toe een wijntje omdat ik het lekker vind, niet voor de alcohol. Maar ik stop gelijk met drinken als ik merk dat ik de controle verlies, dat vind ik namelijk doodeng. Mijn vader is vorig jaar aan de gevolgen van zijn verslaving overleden. Hierdoor ik nog bewuster ben geworden van de nare gevolgen van alcohol. Ik vind overigens dat iedereen wel lekker zelf moet weten hoeveel/wat ze drinken, zolang je je maar niet laat beïnvloeden door de mening van anderen/groepsdruk.

Maris -

Wat een goed onderwerp! Ik vind drankspelletjes echt enorm suf en dom. Je speelt met je leven en lever, nou oh wat stoer. Wacht maar tot ze later problemen hebben met hun gezondheid. Dan hebben ze spijt als haren op hun hoofd.
Zelf drink ik nooit alcohol, ik heb diverse dingen geproefd, maar vind het gewoon niet te zuipen. En dan heb je mensen die zeggen ‘dat moet je leren drinken’. Nee dankje, als ik iets niet lekker vind, dan vind ik het niet lekker. Punt. Dan hoef ik het al niet. Want waarom zou je drinken om iets te leren drinken wat je niet lekker vind? Het heeft totaal geen functie.
Geef mij maar lekker een glas water. Of een kop thee of een smoothie!
Ik vind mensen ook heel irritant die je raar aankijken als je zegt dat je geen alcohol lust. Dan denk ik: kijk niet zo raar, ieder heeft z’n eigen smaak. En ja er zijn veel diverse soorten. Maar who cares? Alcohol is vaak ook nog eens vet duur, dus waarom zou ik m’n geld eraan uitgeven? Ik ga liever lekker op vakantie 😉
Voor groepsdruk wat alcohol, drugs, uitgaan en roken betreft ben ik nooit gevoelig geweest. Ik heb er altijd afkeer van gehad (van drankspelletjes, drugs en roken). En het allemaal zonde van je geld gevonden. Dan kun je net zo goed gelijk je geld weg smijten. Met uitgaan doel ik dan echt op naar een discotheek of bar gaan. Ook dat heb ik nooit leuk gevonden dus ook verder nooit meer gedaan na die ene keer. Ook dan ben je ‘raar’. Nou dan ben ik maar raar. Maar ik doe gewoon niet iets wat ik niet leuk vind. Op dat gebied heb ik altijd schijt gehad aan de mening van anderen. Al was het natuurlijk nooit leuk om saai genoemd te worden toen ik nog jong was. Nu denk ik: als jij mij dan saai vindt dan ben je mijn vriendschap niet waard. Want dan respecteer je mij niet zoals ik ben.

Anoniem -

Fijn, eens een ander geluid! Als puber en student weigerde ik een drankje altijd heel stellig. En inderdaad, dan was ik de saaiste. Ik vond dronken mensen ook altijd heel eng en onvoorspelbaar. Later werd ik minder bang en probeerde ik zelf eens een wijntje of een biertje. Aangeschoten werd ik nooit. Ik kreeg het van een glas al zo benauwd. En ik maar denken dat iedereen dat had… maar nee, ik blijk een intolerantie voor alcohol te hebben. Dit is zo’n goed excuus: nu klaagt nooit iemand dat ik het feestje verprest. 😉

Vera -

Wauw! stiekem ben ik zo blij dit te lezen.. ook ik heb een intolerantie voor alcohol en nog nooit eerder met ‘lot’genoten in contact gekomen….

Mariska -

Fijn artikel. Ik heb alcohol nooit heel fijn gevonden. Toen ik jong was dronk ik maximaal vier drankjes tijdens het uitgaan. Nooit dronken geweest. Ik merkte dat ik toch niet zo goed tegen alcohol kon, werd er snel misselijk van en ging er enorm van trillen ‘s nachts, alsof ik koorts had. Heel raar. Op een gegeven moment ben ik er maar mee gestopt. Ben wel heel blij dat het mij nooit heeft geboeid wat anderen van mij vonden. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst uitging met mijn toenmalige vriend en een vriend en vriendin van hem en dat ik gewoon cola dronk. Toen heeft dat meisje nadien tegen mijn vriend gezegd dat ze niet meer met mij uit wilde, omdat het ze saai vond dat ik niet dronk. Echt kansloos vond ik dat van haar. Ik drink nooit meer en ik mis het ook niet moet ik zeggen. Ik kan me nog wel eens zorgen maken om mijn halfbroertje die nu bijna 17 is. Je merkt toch dat het erg moeilijk is om nee te zeggen en niet mee te gaan in de groepsdruk. Die nix 18 campagne werkt totaal niet. Ik hoop dat hij goede keuzes zal maken.

Loes -

Ik vind niet drinken alles behalve saai. Ik drink zelf wel, maar ook niet op ieder feestje. Zonder alcohol kan ik ook een prima tijd hebben en als je een keer geen zin hebt.. niet doen toch?! Vind het echt een hele persoonlijke keuze, dus wat anderen ervan vinden doet er eigenlijk totaal niet toe. Ik denk dat groepsdruk op jonge leeftijd wat betreft dit onderwerp nog wel veel voorkomt helaas..

Kelsey -

Ik drink alleen als ik zin heb in de smaak/iets lekkers, en dat is echt maar heel af en toe. Ik vind het dan ook niet erg om extra geld uit te geven aan een goede fles wijn bijvoorbeeld of speciaalbiertjes. Ik drink nooit om het drinken of het dronken gevoel. Niemand in mijn omgeving vind dit overigens raar of heeft er ooit raar over gedaan.

Moniek -

Hai, ik vind drinken en een beetje dronken worden geen probleem. Maar ik merk nu ik dik 27 ben, ik het de volgende dag steeds minder leuk vind. En een beetje dronken zijn is het begin van echt dronken worden. Dat vind ik soms ook wel vervelend. Gister hadden we dorpsfeest. Ik vind een biertje lekker. Ik denk dat ik zo 10 tot 16 glazen heb gehad. Regelmatig wordt er een rondje gegeven of je staat weer met iemand te kletsen en daar drink je dan ook weer eentje mee. Gezellig vind ik dat. Ik word ook nét wat losser en grappiger met drank. Bobben vind ik gewoon niet zo leuk. Dan vind ik andere mensen ook heel vervelend.

Ik ben eigenlijk wel jaloers op mensen die gewoon net zo gezellig kunnen doen zonder drank dan ik met. Ooit, als ik zwanger raak, kindjes heb en echt vroeg op moet wordt het wel anders denk ik. 😜

Evelien -

Vanuit een heel ander perspectief.. ik ben gek op een wijntje en drink vaker dan eens per week, er méér dan één (oeps ja). Ik vind het lekker – heel lekker – maar daarnaast komt er voor mij ook nog een gevoel van gezelligheid en ontspanning bij. Ik stoor me er wel eens aan dat die associatie bij mij er zo sterk is.. Daarnaast WEET ik dat het niet goed voor me is, maar kan ZO genieten van een (of twee of drie) wijntjes op een avond. Ik bewonder juist mensen die dit gevoel los gekoppeld hebben en net zo’n fijne gezellige en ontspannen avond hebben met een kopje thee.. :)

Willemijn -

Super tof dat je een comment plaatst! :) In tegenstelling tot hoe het lijkt hier in de comments, denk ik dat er juist vele mensen met jou zijn. Drank wordt van jongs af aan al gepresenteerd als iets wat je drinkt ter ontspanning of bij een feestje. Denk aan je ouders die een biertje dronken bij een BBQ, wijn bij het kerstdiner en proosten met champagne bij Oud & Nieuw. Het is dus helemaal niet gek dat we die koppeling hebben.

Renate -

Stom dat op niet-drinkers altijd zo gereageerd wordt, ik vind het ook helemaal niet saai of duf. Mensen die niet drinken kunnen net zo gezellig zijn. Ik ben 21 en nog nooit verder gekomen dan ‘lekker aangeschoten’ en vindt dat helemaal prima. Ik drink wel alcohol, vooral als ik uitga en thuis af en toe, gewoon omdat ik het lekker vindt.

Emma -

Ik ben zelf 20 en studeer aan de Universiteit, je merkt hier echt dat heel veel mensen door groepsdruk uitgaan en dan stomdronken worden. Dit is de reden waarom ik op mijn 13e al heb besloten om nooit alcohol te gaan drinken, wat je niet kent kan je namelijk ook nooit gaan missen. Door dit besluit ga ik ook niet echt uit, maar dit maakt mij niet veel uit, mijn echte vriendinnen kennen mij en het maakt mij dan ook totaal niet uit of zij alcohol drinken of niet.
Af en toe voel ik mij wel een klein kind als je tussen allerlei studenten een borrel hebt of je als enige de alcoholische bonbons niet lust door de alcohol. Hier zet ik me echter graag overheen omdat alcohol eigenlijk niks goeds met zich meebrengt.

Ellen -

Om deze reden heb ik uitgaan nooit leuk gevonden. Ik drink nauwelijks en kan me dan mateloos irriteren aan anderen die dronken zijn en daardoor vervelend worden. Wijn en cocktails vind ik lekker, maar toch heb ik daar vaak geen behoefte aan. Gelukkig was ik hier duidelijk in nee is nee. Uiteindelijk stopte het dan wel maar jezelf verdedigen is nooit leuk. Mijn vriend heeft nu hetzelfde. Als man zijnde is het nog moeilijker. Zo zonde dat dat nu nog nodig is :(

Nynke -

Ik kan me hier helemaal in vinden! Ben wat dat betreft een vreemde eend in de bijt in mijn omgeving. Goed om te lezen dat ik dus lang niet de enige ben!

yvonne -

Saai? So be it. Ik ben nooit bezweken voor groepsdruk. Sorry maar ga echt niet drinken om het drinken. Die druk is er misschien wel geweest maar meer met roken. En ook daar zwicht ik niet voor. Ik vind het niet lekker en ga het niet drinken omdat anderen mij saai vinden. Net als jij heb ik net zo veel lol zonder drank.

Naomi -

Mij niet gezien hoor. Een drankje op z’n tijd is best te doen (kerst, oud en nieuw, verjaardagen) maar ik ben al sinds m’n 18e niet meer op stap geweest en voel hier ook niet de behoefte toe. Ik ben nu 22 en mijn zusje is 19, zij houdt wel van een drankje en een aantal keer in de maand op stap.
Ik lig liever een avondje met mn vriend op de bank (of een avondje bios/bowlen etc) waarbij hij dan een jointje rookt. Hier heb ik altijd een zware afkeur tegen gehad (drugs in het algemeen) ik keur het bij hem dus ook zeker niet goed. Maar sinds hij 3 jaar geleden in een afkickkliniek in zuid Afrika heeft gezeten is het zo verminderd. En de effecten van wiet zijn zo anders dan van speed of xtc. Nadat hij gerookt heeft hebben we vaak de beste/meest serieuze gesprekken. Ook probeerd hij het zo min mogelijk in mijn buurt te doen bijvoorbeeld wanneer ik aan het douchen/opmaken ben of als ik even naar de supermarkt ga.

Verder heb ik ook niet echt een standaard vrienden groep met wie ik ieder weekend ben, dus zo vaak word ik niet saai genoemd gelukkig! En als ik wel een avondje weg ben lust ik prima een wijntje maar vind daarna een ijsthee ook heerlijk. Cocktails doe ik niet aan en mixdrankjes ook vaak niet omdat ik overgevoelig ben voor suikers in merkproducten (Coca-Cola etc) en dit is toch wat er in horeca gelegenheden gebruikt word. Erg zuur voor mij.

Maar nee ik vind mezelf niet saai of wat dan ook en anderen moeten vooral blijven doen waar zij zich goed bij voelen en als dat betekend dat je iedere vrijdag/zaterdag/zondag pas om 07.30 in je nest ligt en de volgende dag net zo hard verder gaat, good for you! Lekker van genieten zou ik zeggen!

Anneke -

Wat een goed artikel! ben 19 en drink geen alcohol. Vind het niet lekker en ik heb er dus ook geen behoefte aan:) Laatst ben ik met mijn opleiding wezen kamperen en het merendeel van mijn klasgenoten gingen wel drinken en keken inderdaad erg raar op dat ik zei dat ik niet dronk. Wel kreeg ik dan te horen dat ze daar echt respect voor hadden!

Rosalie -

Ik lust geen alcohol èn geen prik. Dus dan krijg je al snel rare blikken als je appelsap of fristi bestelt! Ik maak er vaak gewoon een grapje van, en als er vragen komen vertel ik dat ik niet van alcohol hou, het niet handig is met de medicijnen die ik slik èn dat ik er totaal geen behoefte aan heb. Ik voel me wel altijd ongemakkelijk als ik in een groep ben waar iedereen alcohol drinkt, maar vaak gaat iedereen er wel gewoon normaal mee om als ik hun vragen beantwoord! Of ze vinden het knap van mij. Het ligt ook een beetje aan de mensen met wie je omgaat vind ik.

Benay -

Ik ben echt de goodie goodie van mijn vriendinnen.
Vind de smaak van alcohol niet lekker, drink alleen wijn als ie goed zoet is, Jillz of een mierzoete cocktail.
Heb daarnaast ook een fobie om over te geven, dus je zal mij nooit dronken zien. Verder dan 2 wijntjes of cocktails ga ik niet, want dan voel ik ‘t al haha.
Zelfde met drugs. Ik begin er niet aan.
Heb het helemaal niet nodig en een feestje is er niet minder leuk om 😊

Eveline -

Tien jaar terug ben ik gestopt met drinken wou het een half jaar proberen. Heb nooit last gehad van druk. En vindt sterke drank heerlijk. Ben na dat half jaar 2 weken gaan feesten in Mexico. Kwam thuis meteen weer gestopt. Nu drink ik af en toe en dan doe ik het ook goed en schenk dan ook altijd zelf en dan komt de fles tequila op tafel en pakje sigaretten der naast. Maar de volgende dag is het ook weer over. Sta elke zaterdagavond in de kroeg en drink dan gewoon spa blauw. En hoor der nooit iemand over.

Janneke -

Wow, ik herken mezelf heel erg in dit artikel. Ik drink alleen alcohol die ik lekker vind en dat is niet veel. Ik vind bier echt niet lekker, maar heel soms een shot Baileys wel. Maarja, bij een studentenvereniging worden altijd alleen rondjes bier gegeven.. Dat vind ik soms wel jammer.

Anoniem meisje van 14 -

Hoi. Ik ben 14 en herken al precies wat je schrijft. Ik hoor er wel bij maar toxh niet helemaal. Ik ga naar tentfeesten heen maar als ik niet drink word ik al snel als ‘saai’ uitgemaakt of neem er nou eentje. Ik heb hier een keer wat van gezegd en vervolgens werd ik een half jaar niet mee gevraagd. Wat alchol wel niet kan doen… ik heb af en toe wel spijt maar toch ben ik blij dat ik er niet in mee ben gegaan.

Naomi -

Maar je mag nog niet eens drinken, en de meeste tentfeesten kom je officieel nog niet eens in?? Ik had die vrienden snel aan de kant gegooid. Het is jou leven toch, als jij niet wil drinken hebben zij daar niks over te zeggen.

Mariska -

Heel knap dat jij voor jezelf opkomt en vooral op die leeftijd! Je mag trots op jezelf zijn en trek je niets aan van die vervelende mensen!

Lottee -

Dit is zo herkenbaar!! Zeker als student gaat het altijd over drank en als je niet mee doet met drinken moet je daar een reden voor hebben, belachelijk! Ik drink weinig, alleen als ik het lekker vind. Veel van mijn vriendinnen vinden dat prima, maar onbekenden blijven het raar vinden.. Ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, goed artikel!

Elly -

Ik heb nooit alcohol gedronken, ben zo al gek genoeg vind ik en ik lust het qua smaak ook niet. Mijn vrienden wisten dat gewoon van me. Toen ik een paar jaar geleden ook begon enkel nog kraanwater en heet water (zonder thee) te drinken, ook in cafeetjes, vonden ze het wat gekker. Maar inmiddels zegt niemand er nog iets van. Mijn ervaring is dus dat men een jaartje of wat raar blijft kijken en daarna is het ook gewoon en geaccepteerd door ze. :)

Dionne -

Toen ik vroeger begon met stappen en dus drinken, kon ik heel ver gaan. Met vriendinnen indrinken en op het plein verder gaan met zuipen. Elke keer als ik ging stappen, was ik op zoek naar de grens. Regelmatig heb ik die behaald waarbij ik dan met mezelf afsprak dat ik nooit meer ging drinken. Hahaha, wat een grap was dat.
Sinds mijn twintigste ben ik minder gaan drinken en sinds een paar jaar drink ik helemaal niet meer. Dit komt omdat ik een alcohol allergie heb (ja, dat bestaat echt).
Ik hoef ook niet te drinken en ik vermaak mijn prima met een cola. Ik kan losgaan in de kroeg met een cola in de hand. Mijn vrienden weten het en die laten dat onderwerp ook rusten en vinden het prima. Maar toch wordt er vreemd opgekeken als ik zeg dat ik niet drink.
Heel soms mis ik wel een drankje, maar dat is meer omdat ik een wijntje best lekker vind. Ik kan ook drinken, alleen ik word er ziek van. Ik drink nu maximaal vier keer per jaar een glaasje en dat is prima. Ik geniet met een cola en heel soms met alcohol

T.Huisman -

Toen je op jongere leeftijd mocht drinken gingen sommigen al met hun veertiende drinken en dat resulteerde in het korsakow syndroom op vroege leeftijd. Er is een aparte afdeling voor en kunt er een bepaald dieet voor krijgen met veel vitamine B. Voordat de diagnose wordt gesteld krijg je eerst nog een test om vast te stellen of het Korsakow syndroom is. Op voege leeftijd regelmatig drinken en ware gedestilleerde dranken drinken met een hoog alcoholpromillage. van Korsakow syndroom kun je heel vergeetachtig worden en het tast het koste termijngeheugen aan. Ook het comazuipen kwam veel voor onder jongeren maar nu hebben ze de verkoop weer aan banden weten te leggen door de leeftijd waarop je alcohol mag drinken te verhogen. Het is niet natuurlijk om al op zo”n jonge leeftijd alcohol te drinken. Je hersenen zijn dan nog in de groei. Het kan de groei van de hersenen belemmeren. Ik heb vroeger nooit een druppel gedronken. Je kunt ook levercirrose krijgen als je te veel alcohol drinkt. Mij niet gezien. Mensen die de Bob zijn in het verkeer gaan altijd zonder alcohol achter het stuur en dan nemen ze passagiers mee in de auto die wel hebben gedronken. Dat is dan wel zo veilig als er iemand rijdt van wie je zeker weet dat diegene niets heeft gedronken en nuchter achter het stuur zit. Het hangt van het gewicht af hoe veel je kunt hebben aan alcohol en het ligt er aan wat je gewend bent. Er zei iemand honderd te zijn geworden na iedere dag een glaasje wijn te hebben gedronken bij het eten. Alcohol in het verkeer is een moord stond er ooit op een poster in de wachtkamer van de huisarts. Er zijn wel eens mensen aangereden door iemand die te veel alcohol op had in het verkeer en ook voor je zelf dat je te veel alcohol op hebt kan ongelukken veroorzaken in het verkeer. Ik neem in het weekend wel eens een flesje witte wijn van 75 ml. en dat is zo ongeveer een glas bijna vol. Ik ben niet zo zwaar dus ik kan niet meer hebben dan een glas van 75 milliliter. Sommigen zijn nogal wat gewend en drinken zo een stuk of wat pilsjes achter elkaar. Ook zware gedestilleerde dranken dat moet je gewend zijn sommigen kunnen veel hebben you name it en kunnen het. Soms had iemand een kater door een verkeerde combinatie van verschillende dranken zoals bessen met chocolademelk daarna en dan volgde een kater. Dan haalde ik mineraalwater zodat ze water konden drinken om te zuiveren met een emmer naast het bed. Vooral dat waggelen over staat door te veel alcohol gebruik dat ben ik ook wel eens tegengekomen. Het lijkt wel alsof ze bijna omvallen of hun evenwicht bijna niet meer kunnen bewaren. laatst moest iemand een ander thuisbrengen die te veel op had en diegene moest die mevrouw ondersteunen omdat ze het bijna niet op de been kon houden om alleen te lopen. Ze is toch nog thuis gekomen. Je wordt sociaal wat losser met wat alcohol op of tipsy of aangeschoten maakt wel lollig als je maar weet wat je doet.

Marjolein -

Heel herkenbaar, vind ‘t ook heel frustrerend dat mensen dat zo raar vinden.. Ik drink maar heeeeel af en toen als ik drink kom ik niet verder dan 2 of 3 glaasjes. ben pas vorig jaar voor ‘t eerst in m’n leven dronken geweest op m’n 25e, meer omdat ik te weinig slaap en eten had gehad (geen goede combinatie met alcohol) en toen dacht ik, ik begrijp niet dat er mensen zijn die dit elk weekend voor de fun doen. Ik voelde me zo slecht! Ik heb nooit echt alcohol nodig gehad. Ik vind een wijntje of een mixje op z’n tijd best eens lekker maar ‘t hoeft voor mij niet zo nodig.. Ben net zo gek zonder! En ik word minder snel moe als ik alcohol drink, vind dat gevoel in mijn lichaam gewoon ook helemaal niet fijn. Ik heb tegenwoordig wel de alcoholvrije wijn en rader ontdekt. Die wijn heeft toch de smaak van wijn(je proeft echt niet dat er geen alcohol in zit) maar niet dat vervelende gevoel en andere bijwerkingen! Superfijn!

Jeike -

Ik ben 20, studeer in Groningen & zit daar bij een studentensportvereniging. Ikzelf vind het gezellig om daar op de borrels wat te drinken. Ook de drankspelletjes vind ik leuk om mee te doen! Het komt wel eens voor dat er iets te veel gedronken wordt, maar zolang dat geen extreme gevolgen heeft lachen we er de volgende dag om. Wel merk ik dat wanneer ik niet drink op een borrel er altijd een reactie komt met ‘waarom niet?!’ Wanneer je dan uitlegt dat je de volgende dag iets moet doen of je niet lekker voelt wordt dit wel vaak begrepen. Ik weet dat je er eigenlijk geen verantwoording voor schuldig bent of een excuus nodig hebt maar ik betrap mij er zelf ook op dat ik die vraag aan anderen stel. Ik denk dat dat toch een beetje komt door ‘het studentenleven’. Maar als iemand niet wil drinken, vind ik dat dat gewoon iemand zijn eigen keus is & ik respecteer dat ook altijd.

Femke -

Wauw.. dit artikel had ik zo kunnen schrijven. Ik drink bijna nooit en man o man, wat kunnen mensen daar toch moeite mee hebben. Mensen vinden daar altijd iets van en hebben schijnbaar de drang om dat al-tijd uit te spreken. Echt SUPER irritant. Ik drink net zo graag een cocktail, maar dan een alcoholvrije. Ik heb geen drank nodig om gezellig te doen, in tegenstelling tot veel mensen die het maar vreemd vinden dat ik bijna nooit drink :).

Amy -

Ik geloof niet dat ik heel gevoelig ben voor groepsdruk, weet zelf heel goed mijn grenzen aan te geven. Net als jij ben ik als tiener een of twee keer echt dronken geweest. Dat vond ik zo vervelend, dat het me daarna niet meer is gebeurd. Ik drink heus af en toe een glas cider of een wijntje (en soms wat meer), maar veel verder dan dat gaat het niet. Heb echter nooit gemerkt dat dat het stempel ‘saai’ met zich meebrengt. Veel meiden uit mijn omgeving drinken ook weinig, dat is voor ons toch best normaal.

Jolien -

Wat een goed artikel! Ik ben nu 29 en drink nauwelijks meer, soms maanden niet. Laatst waren mijn vriend en ik op vakantie en hebben we de hele 10 dagen geen alcohol gedronken, daar kwamen wel wat verbazende reacties op. Terwijl 10 dagen niet drinken voor mij echt geen issue is. Het heeft me wel aan het denken gezet, bijzonder dat mensen dat dan vreemd vinden. Alcohol is zo geaccepteerd in de maatschappij in tegenstelling tot bijv roken, terwijl het ook flinke schadelijke gevolgen kan hebben. Groepsdruk heb ik geen last van. Ik denk dat iedereen gewoon voor zichzelf moet weten wat jij drinkt en daarbij niet moet oordelen over een ander.

Elise -

Wauw. Zo fijn om te lezen. Ik ken vrij weinig mensen die er ook zo over denken, maar ik ben (gelukkig) ook iemand die niet uitgaat.

Wel was ik een paar jaar geleden op een verjaardag bij schoonfamilie, en letterlijk iedereen drinkt daar. (En als het even kan, veel ook.) Ze vroegen wat ik wilde drinken, en mijn standaardantwoord “water” volgde. Je had die blikken moeten zien. Vol verbazing. Grappig was wel dat ze er uiteindelijk een mooie draai aan gaven, en mij “voortaan wel mee uit wilden nemen, lekker goedkoop drinken met jou”.

Ik snap de lol en het stoere van drank (of drugs) ook nooit zo goed. Hoe kan het leuk zijn om mogelijk de controle over jezelf te verliezen, en de helft van de tijd niet meer te weten wat je hebt gedaan? En de volgende dag koppijn als toetje. Nee, bedankt.

Frederique -

Goed artikel Willemijn! ik merk dat er weinig mensen van onder de 18 reageren dus misschien vinden mensen het ook interessant wat ik als 16 jarige doe. Zelf drink ik op feestjes heel veel, echt tot dronken aan toe. Ik doe dat omdat ik het heel leuk vind en het gevoel dat het geeft heel fijn vind. Vorige week was ik bijvoorbeeld op een feestje waar ik maar 2 mensen kende en ja dan helpt de drank wel om een beetje los te komen. Bij roken en blowen/pilletjes trek ik echt de grens. Ik heb geen behoefte aan drugs en vind roken gewoon dom, maar veel leeftijdsgenoten doen het wel. Ik wil zeggen dat ik me niet laat beïnvloeden door andere mensen maar dat is niet helemaal waar. Qua roken enzo doe ik het gewoon niet, maar toen er bijvoorbeeld vorige week een (hele knappe! Haha) jongen aan me vroeg of ik shotjes wilde doen terwijl ik eigenlijk al veels te veel had gedronken zei ik toch maar ja omdat ik een reden zocht om met hem te zijn en ik niet wilde dat hij mij een of ander muurbloempje vond. Onzin natuurlijk want die jongen was heel heel aardig en zou nooit lullig doen als ik nee had gezegd.. maar goed ik denk dat het prima is zolang je maar geen groepsdruk voelt van je vriendinnen en dat heb ik echt nog nooit gevoeld bij ze :)

Froukje -

Amen. Ik kan me hier zo in vinden. Nog nooit dronken geweest en geen behoefte aan al die middelen ook. En het grote pluspunt is ook dat ik overal lekker met de auto naar toe kan ipv moeilijk doen met het ov midden in de nacht of dure taxi’s.

marieke -

ik werk op een seh en krijg dus regelmatig patienten binnen met te veel alcohol of drugs op.
jammer dat overdoseren als stoer wordt gezien want niemand ziet die persoon liggend in eigen braaksel en urine met een ademdepressie. want geloof me dan zie je er echt niet meer stoer uit.
een drankje op zijn tijd is prima maar te veel is echt te veel.

Emma -

Ik ben 15 jaar en drink wel eens op feestje. Op mijn leeftijd merk je de druk extreem als sommige mensen iemand dronken zien vinden ze hem of haar direct cool. Er zijn ook veel mensen die nep dronken zijn alleen om stoer te doen. Ik vind het lekker om soms eens een drankje te doen en gewoom een beetje losjes te worden. Ik hoef niet helemaal dronkem te worden. Groepsdruk is er niet echt maar het is wel algemeen bekent dat als je drinkt dat je dan cool bent

Marjan -

Mag ik vragen hoe je als 15 jarige aan drank komt? Ik bedoel; zijn er ouders die dat voor hun kinderen kopen, of heb je het toch zelf weten te kopen ondanks de controles? Ik vind het jammer dat er mensen zijn die kinderen hun hersenen laten verpesten door de alcohol.

Denise -

Emma, je weet hoe slecht/gevaarlijk het drinken van alcohol is op jouw leeftijd? Heb je hier nooit voorlichting over gehad? Of heb je deze genegeerd?

Nynke -

Het is cooler dat jij gewoon zegt, ik ben nog maar 15 ik drink niet!
Lieve schat, stop alsjeblieft, de regels zijn er niks voor niks, spaar je hersentjes en pas goed op jezelf.

Nynke -

Een tijdje geleden ben ik uit eten geweest met vrienden. Lekker een biertje erbij, omdat het lekker is, niet omdat er alcohol in zit. Na een paar biertjes ging ik over op een spa rood en dat werd als saai beschouwd. Ik wil gewoon niet teveel drinken omdat: ik een angststoornis heb en ik graag de controle over mezelf houd, en dat is soms al lastig genoeg, ik hier medicijnen voor slik waarbij teveel alcohol ook niet echt een advies is en ik gewoon zin had in water! Je moet lekker zelf weten wat je drinkt en je moet ook uitkijken met oordelen. Het kan kwetsend zijn, ik was best geraakt.

Lisa -

Ik was ooit op een feestje waar iedereen aan het blowen was behalve ik, iemand vroeg aan mij of ik mee wilde doen en ik bedankte vriendelijk. Er werd verbaasd gereageerd maar opeens zei een jongen ”those who stand above the presseer of the group are the highest of them all.”

Dat is me altijd bij gebleven!!

Nadine -

Je beschrijft echt precies wat ik al jaren zeg en voel. Dat je niet hoeft te drinken om gezellig te zijn, dat je niet saai ben als je niet drinkt en dat het laveloos ergens in de stad liggen al helemaal niet stoer is. Ik ben zelf 21 maar ik heb eigenlijk nooit echt veel gedronken, een biertje op zijn tijd af en toe, oke. Maar jezelf elk weekend klem zuipen, neuh ik pas.

Dankjewel voor dit artikel. Eindelijk iemand die er net zo over denkt als ik.

Romy -

Wat ontzettend fijn om hier eens een artikel over te lezen! Ik ben zelf 24 (echt de leeftijd van de feestjes en drinken dus, in de ogen van velen), maar ik drink bewust nooit alcohol. Niet vanuit een overtuiging, maar gewoon omdat ik het niet nodig vind voor mezelf. En hoe vaak mensen er inderdaad een mening over hebben of je ongezellig vinden… Het is eigenlijk best stom dat er zelfs met zoiets sprake is van groepsdruk, terwijl je het toch eigenlijk gewoon zelf moet kunnen beslissen.

Madebyuna -

Leuk om te lezen dat blijkbaar veel meer meiden in dit geval ook geen alcohol drinken! Ik heb vroeger wel meer gedronken bij het uitgaan. Maar nu ga ik bijna nooit meer uit, je doet mij nou eenmaal niet heel erg veel plezier om snaakst ergens te staan hossen. & Daarbij drink mijn vriend ook amper! Ik vind het wel heel gezellig om op zn tijd een wijntje te doen op het terras met mooi weer en lekkere bittergarnituur, maar dat gebeurt maar 3 keer per jaar ouzo haha. Helemaal niet drinken doe ik dus niet, maar wel heel weinig.. En die groepsdruk, I really dont care.

Maaike -

Nee ik ben niet gevoelig voor de groepsdruk wat alcohol betreft..
Ik vind het lekker hoor daar niet van, maar niet om de alcohol maar.
ik kan genieten van een wijntje, liever nog drink ik gewoon een latte machiato.

Ze zeggen niet voor niets alcohol maakt meer kapot dan je lief is.

Amelie -

Ik ben zelf 40 en drink nooit alcohol (alles geprobeerd ik vind alles vies) en geen koffie en nog steeds moet ik me verdedigen daarover. Ik krijg ook altijd opmerkingen van Je moet het leren drinken, hoezo moet ik iets leren drinken wat slecht voor je is (lees het artikel in de Volkskrant onlangs dat ook weinig alcohol drinken slecht voor je is) of ze zeggen Je bent zeker zwanger? (onbekenden vragen dat) Ik hoop dat er straks een tijd komt dat drinken net zo’n status krijgt als roken en dat je wat uit te leggen hebt als je wèl drinkt!

Bo -

Precies dit! Koffie, drank ik vind het echt niet lekker en ik ga het zeker niet leren! Ik ben nu 30 en verbaas me er nog steeds over dat ik de vraag kan krijgen, waarom drink je niet? Alsof dat een reden moet hebben. Niemand vraagt toch ook: waarom rook je niet?

Tessa -

Ohja en als dat mij saai maakt… Dat is dan maar zo. Ik ben toevallig dol op burgerlijk en saai haha😍

Miranda -

Totaal geen last van groepsdruk, ik bepaal zelf wel wat ik doe! En dat is sinds m’n 18e geen alcohol meer (op hooguit 3x na) ben nu 23. En of ik hoor dat ik saai ben? Echt niet, ze vragen altijd weet je zeker dat je geen alcohol op heb, of ben je gewoon zo gek van jezelf? Die steek ik dan altijd maar in m’n zak!

Tessa -

Leuk onderwerp! Zelf ben ik nooit echt een flinke drinker geweest. Heb wel en periode gehad dat ik veel ging stappen toen ik vrijgezel was en toen ging er meestal wel een drankje in. Gewoon om mij wat losser te voelen en toch ook wel omdat het er een beetje bij “hoorde”. Weet niet of dat groepsdruk is want k ging altijd alleen stappen met mijn beste vriendinnetje.

Maar eigenlijk hou ik er niet van! Nu alweer een stuk ouder ben (27) ga ik weinig tot nooit meer uit. Als ik ga drink ik ook niet meer. Mijn buik reageert er gek op en k vind mijn colaatje light nou eenmaal veel lekkerder!

Drugs daarin tegen ben ik fel op tegen. Ik vind het een hele gekke gewaarwording dat drugs maar zo normaal word gevonden. Ik werk als consultant binnen de uitzendbranche en vooral in de hogere salarissen zegmaar ( haha je snapt wat k bedoel) word er veel drugs gebruikt! Daar vinden ze een lijntje coke of een pilletje XTC heel normaal. Ze vinden het ook heel gek dat ik dit veroordeel want het is toch alleen op feestjes.
Vind het heel raar dat je iets neemt waarvan je weet dat het zo slecht voor je is goed praat.
Ieder zijn mening maar k ben fel tegen drugs en heb t zelf dus ook nooit gebruikt!

Jullie hebben leuke artikelen de laatste tijd!!

Liefs Tessa

Sas -

Ik drink ook nooit. Vind het gewoon niet lekker en zie het nut er dan ook niet van in. Ik bestempel drinken ook niet direct als iets slechts en ik vind dat iedereen ook voor zichzelf mag kiezen wat hij of zij doet. De meeste vrienden accepteren dat nu wel, maar soms krijg ik nog steeds een reactie als ‘heb je dit wel geprobeerd?’. Soms wil ik nog wel eens iets proberen, maar dat is zeker niet voor die andere mensen. Het is gewoon puur om te kijken of ik wel iets vind dat ik misschien lekker vind. Maar tot nu toe niets gevonden dat ik lekker vind. Dus ik houd het nog “braaf” bij m’n sinasje of cola en dat vind ik helemaal prima.

femketje -

Ik drink ook amper, misschien 3 keer in het jaar tijdens kerst en oud en nieuw.. en er is echt niks saais aan mij! 😅

Melissa -

Héél herkenbaar, ook voor mij als 23-jarige. Sinds een aantal jaar heb ik bijna geen behoefte meer aan alcohol. Ik vind het vaak niet eens lekker (bier en wijn lust ik sowieso niet) en ik vind het ook gewoon zonde. Het is algemeen bekend dat alcohol niet goed is voor je lichaam, dus als ik het al niet zo lekker vind,waarom zou ik het dan drinken? 😉 Jillz vind ik overigens wel lekker, of soms een Hugo. Maar dat drink ik omdat ik de smaak lekker vind, niet voor de alcohol. En eigenlijk altijd heb ik na 1 of 2 genoeg.

Groepsdruk, daar heb ik wel last van gehad als het gaat om alcohol. Toen de lol er voor mij een beetje af was qua alcohol vonden mijn vriendinnen dat vreemd. Als we gingen stappen voelde ik me soms zelf schuldig dat ik niet vol meedeed met hen. Nu heb ik daar geen last meer van, maar ik merk wel dat het soms niet helemaal begrepen word als ik op een feestje of iets voor een colaatje ga. Maar ik voel me daar 9 van de 10 keer zelf veel prettiger bij. :) Ik vind het wel stom hoor dat het soms lijkt dat je alcohol moet drinken om erbij te horen. Je zou denken dat dat na het bereiken van een bepaalde leeftijd niet meer uit zou hoeven maken.

Marianne -

Ik kan me wel vinden in je verhaal, in die zin dat ik snap dat je de vooroordelen vervelend vindt over mensen die niet drinken.
Ikzelf hou wel van een biertje, maar in de 15 jaar dat ik mag drinken slecht 1x dronken geweest. Dat was voor mij ook genoeg. Ik kan heel goed mijn grens bewaken, ben zelden (flink) aangeschoten, maar ik heb een hekel aan het moment op de avond dat mensen om mij heen over die grens heen gaan!
Ik merk dat als ik nuchter ben, als BOB of nu ik zwanger ben, ik sneller genoeg heb van het gehang en gelal van aangeschoten mensen om me heen. Als ik drink kan ik dat net wat beter hebben, haha!
Ik ben niet voor of tegen alcoholgebruik, ik hou van een speciaalbiertje op een zonnige dag of tijdens een avondje met vrienden op de bank, maar ik vind het ook geen straf of ervaar het niet als groepsdruk als ik een avond niet drink. Zwitserland it is!
Drugs daarentegen ben ik fel op tegen, dat is een betoog an sich waard, haha!

Jackelien -

Ik hou van een drankje op z’n tijd, dus normaal heb ik niet zo’n last van groepsdruk. Maar inderdaad, gisteravond op een borrel ben ik met de auto gegaan, ik heb meer dan vijf keer gehoord ‘whaaat, met de auto??’ Uh ja, ik woon hartstikke ver dus dit is ‘s avonds laat wel zo chill, jammer van de alcohol dan. Grappig hoe dat toch soms nog heerst. Bij vriendinnen is het trouwens net zo oké als je niet drinkt, daar wordt niet op gelet. Prima!

Denise -

Je bedoelt dat je niet gedronken hebt, omdat je met de auto ging? Want dat mag ik toch wel hopen….

Jackelien -

Haha ja uiteraard! 😉
Vind een drankje hartstikke lekker en gezellig, maar absoluut niet in het verkeer!

Isrid -

Zelf drink ik nog regelmatig maar als ik niet drink is dat ook niet erg. Nu heb ik ook nooit een kater dus dat scheelt enorm. Ik lust gewoon graag die zoete mixjes en cocktails dus ik drink het niet omdat er alcohol in zit maar omdat ik het lekker vind.

Kim -

Herkenbaar! Zelf drink ik niet, nooit gedaan ook. Ik vind de smaak van alcohol niet lekker. Vaak beginnen ze dan met ‘Ah en mixdrankjes dan?’ Of ‘we gaan je dronken voeten’. Maar daarnaast houdt ik ook niet van dronken mensen en mensen die ziek worden van de drank.. soms vind ik het wel jammer dat ik de alcohol niet lust om zo op een terrasje een wijntje of iets te pakken.

Amber -

Ik ben 30 en nog nooit dronken of zelfs aangeschoten geweest. Ik heb nooit drugs gebruikt, gerookt en heb er nooit behoefte aan gehad. Ik ben van mezelf gek genoeg en als ik maar met de juiste mensen ben waar ik mezelf bij kan zijn, heb ik niks nodig om ‘gezellig’ te doen.
Ik vind het vooral erg zielig als mensen vinden dat je saai bent als je niet mee doet of denken dat je dan geen lol kunt hebben of dat ze het zelf niet kunnen zonder half van de wereld te zijn. Voor mijn gevoel is het alleen maar iets positiefs dat ik net zoveel lol kan hebben zonder iets te gebruiken.
Daarbij heb ik ook nooit begrepen waarom het een ander zoveel boeit of ik wel of niet drink/rook/drugs gebruik. Sommigen werden echt bijna boos als ik weigerde.. Jij hebt er toch geen last van als ik nuchter ben? Als het feestje voor mij saai zou zijn, heb ik daar toch mezelf mee en niet jou?

Lies -

Ik denk niet, maar ik drink ook niet 😉

Lies -

Ik denk niet. Nooit. Nooit gedaan ook.
Vroeger moest ik altijd uitleggen waarom niet.
Ik heb een hekel aan dronken mensen, hou graag controle, heb het niet nodig, ik moet rijden (als ik geen zin had in discussie). “Maar je hoeft toch niet meteen dronken te worden?!”, was dan het verbaasde antwoord. Zelfs mijn moeder probeerde me aan de wijn te krijgen, omdat ze dat gezellig vond.
Vandaag de dag merk ik juist dat de reacties anders zijn. Mensen vragen nog steeds waarom ik niet drink, maar hun reactie is nu anders. Veel mensen vinden het knap of zeggen dat ze zelf ook bijna niet meer drinken. (Hoezo ‘knap’, eigenlijk?)
Sowieso is er niemand meer die weet dat ik niet drink, maar toch nog vraagt of ik bijv bier wil. Ze hebben nu wel door dat ik op mijn 32e echt niet meer aan de drank ga 😉
Wat mij betreft is er dus al veel veranderd!

Overigens ben ik ook voorstander van zero tolerante wanneer het gaat om alcohol in het verkeer.
Een ongeluk zit zonder drank al in een klein hoekje…

Eva -

Zelf drink ik niet of amper.
Ten eerste omdat ik “gezegend” ben met de “kwaliteit” dat verdovende middelen bij mij weinig tot geen effect hebben en ik daardoor al jong heb besloten er ook niet aan te doen omdat ik me besefte dat het dan gevaarlijke porties aan zou kunnen nemen.
Ten tweede omdat ik de smaak van alcohol echt vies vind. Ja, ook ik drink wel eens een Radler of een Liefmans in de zomer en een mierzoete cocktail op zijn tijd, maar daar blijft het bij.

Zelf ben ik nog nooit dronken geweest, ook wil ik dit niet.
Door mijn werk in de (Forensische) psychiatrie heb ik veel te maken met drugs, alcohol en andere verdovende middelen en de negatieve effecten ervan.
Het schrikt je af en het laat je nadenken over of het genot de risico’s waard is.

Iets tegen mensen hebben die (overmatig) drugs of alcohol gebruiken heb ik niet, maar ik juich het niet toe.

Linda -

Helemaal met je eens! Ik drink heel weinig en als ik het drink, is dat alleen omdat ik het lekker vind. Vaak neem ik alcoholvrij/arm bier en zelden watermeloenwijn of een cocktail. Ik vind het helemaal prima zo en voel zelf (gelukkig) weinig druk van mijn omgeving.

Carina -

Heel herkenbaar, telkens weer de vraag of ik niet toch een glaasje wil. Terwijl ze allemaal weten dat ik niet drink. Ik heb een hekel aan dronken mensen en ik lust zelf geen bier of wijn, dus ik ben altijd sterk geweest mbt groepsdruk. Wat ik niet lust gaat er gewoon niet in.
Los van het feit dat alcohol gewoon niet gezond is, en dan écht niet, en we gewoon gehersenspoeld worden door slimme marketingcampagnes dat het wel meevalt en drink met mate.. brr.
Maar goed, ik ben nu 25 en ik merk dat de opmerkingen over mijn niet bestaande drankgebruik wel afnemen, of het wordt normaler of ze wennen er inmiddels aan dat ik niet drink. Wie weet.
Ik hoop dat de cultuur van drinken om het drinken uiteindelijk verdwijnt, want ik vind dat je moet drinken omdat het lekker is, niet omdat het ‘hoort’.

Mascha -

Ik zag via Instagram dat dit artikel online stond. Goed onderwerwerp Willemijn. Op mijn 24ste ben ik voor het eerst dronken geweest. De eerste en laatste keer wat mij betreft want wat voelde ik me beroerd de dag erna. Sindsdien ben ik wel veel voorzichtiger met drank. Af en toe een biertje of wijntje vind ik wel lekker maar ik voel ook niet de behoeft om telkens in de kroeg een drankje met alcohol te bestellen. Ik zit op een gegeven moment vol. En mensen die het nodig vinden om elk weekend laveloos te worden vind ik ook niet leuk.

Lara -

Ik heb gelukkig een hele fijne vriendengroep wat dat betreft. Als we wat gaan drinken is het doodnormaal dat de ene helft misschien wel lekker borrelt die avond en de andere helft aan de fanta zit. Daar maakt nooit iemand een opmerking over en we hebben nog steeds lol met elkaar. Tevens is het dus ook oké als je wél dronken naar huis gaat. Natuurlijk houden we elkaar in de gaten en moet het niet te gek worden maar wanneer iemand daar zin in heeft moet dat ook gewoon kunnen.

Lvdb -

Normaal reageer ik nooit, maar jouw sterke artikel maakt iets bij me los. Als begin 20-er dronk ik ook afentoe een wijntje/drankje. Omdat ik het lekker vond of gezellig op dat moment. Maar vaak was ik de “bob” en dat betekende voor mij een duidelijke no go wat alcohol betreft. Helaas kwam ik op een bewuste avond iemand in het verkeer tegen die anders over alcohol en autorijden dacht. Waardoor letterlijk mijn hele leven op z’n kop kwam te staan en m’n leven en toekomst nooit meer hetzelfde zou zijn of worden. Nu dik 10 jaar na dato ondervind ik nog steeds de gevolgen van dit ongeluk en ben ik op bepaalde lichamelijke fronten redelijk beperkt geraakt. Alsnog begrijp ik dat mensen van een drankje kunnen genieten. Maar tjonge wat kan ik woest worden als ik iemand in de auto zie stappen met drank op. Onbekenden, maar ook bekenden. Vooral met die laatste groep heb ik dan moeite. Het resultaat van alcoholgebruik in het verkeer zit voor ze en ik ervaar dat dan echt als een soort respectloos richting mij. En dan gaat het over 1 of 2 drankjes, maar in mijn ogen is dat al teveel. Iedereen moet lekker doen en laten wat ze willen ook qua drankgebruik, maar ik hoop echt dat ooit de dag komt dat alcohol in het verkeer compleet verbannen is….. wat serieus het maakt meer kapot dan je lief is.

Geniet van jullie weekend allemaal

Sakura -

Ik heb eigenlijk nog nooit alcohol gehad (19 jaar nu) en ik vind het allemaal prima zo. Mijn insteek is altijd dat als je zonder alcohol geen lol kan hebben je niet op het juiste feestje bent. Daarnaast vind ik het gewoon echt niet lekker. Groepsdruk heb ik nooit echt gevoeld omdat mn eigenwaarde op dit vlak gewoon te sterk was maar ik zie het wel veel om me heen helaas…

Cynthia -

Dit is zó herkenbaar. Ik drink helemaal geen alcohol. Niet uit principe, maar omdat ik het gewoonweg niet lust. Van de zoetste Hugo tot aan het zware spul, ik krijg het niet weg.. En dat vinden mensen raar. En sommigen vinden het ook ‘ongezellig’. Sowieso ben ik al erg ongezellig want ik lust ook geen koffie en thee 😉 Daar vinden mensen ook altijd wat van. Ik weiger dingen te leren drinken. Als ik iets niet lust, dan lust ik het niet. Ik ben nu eind 20 maar in mijn ‘jongere jaren’ waren er nog weleens grapjassen die mij een cola met een bepaald drankje erin gaven. Ik merkte het meteen en diegene kreeg dan ook de volle laag. Nu is iedereen het gewend, maar toch komt het nog weleens voor dat ik de opmerking krijg dat ze het raar vinden en dat nog nooit gehoord hebben. Ze doen maar. Ik heb geen alcohol nodig om te dansen of gezellig te zijn. En wat ook nog leuk is, ik herinner me de volgende dag alles. Van iedereen 😉

M. -

Goed geschreven! Ik drink nooit alcohol en hoop dit ook nooit te gaan doen. Natuurlijk krijg ik weleens opmerkingen als: ‘het is lekker, iedereen doet het’. Dan denk ik: je VIND het lekker (maar ik niet). Omdat iedereen drinkt (wat overigens niet zo is), zou ik het juist daarom al niet doen. Dus nee, mij krijg je niet aan de alcohol.

M. -

Je vindt! Oeps, net wakker!😆

Denise -

Ik drink wel, maar voel totaal niet de behoefte om dronken te worden. Sterker nog, het lijkt me verschrikkelijk om dan de controle te verliezen en je de volgende dag niks meer te herinneren. Terwijl sommige leeftijdsgenoten – ik ben 22- juist kicken op dronken worden. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik nooit aangeschoten ben geweest, hoor haha. Wat anderen doen moeten zij weten. Zo heb ik wel vriendinnen die niet of nauwelijks drinken. Helemaal prima. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het wel gezellig vind om samen een wijntje te doen. Maar als iemand op dat moment liever cola drinkt, waarom niet? Ik drink ook omdat ik er zin in heb, niet voor anderen.

Marjolein -

Ik drink zelf af en toe wijn op een feestje of tijdens een etentje. Ik heb echt nog nooit gehoord dat het braaf of saai is dat ik weinig alcohol drink. Wij hebben ook niet standaard alcohol in huis en na een feestje gaat bier hier ook wel eens over de houdbaarheidsdatum. Groepsdruk ervaar ik al zeker ruim 10 jaar niet meer op dit gebied. Ik vind het eerlijk gezegd ook nogal puberaal als volwassenen elkaar veroordelen over wel/geen alcoholgebruik. Dat bepaalt ieder voor zich toch lekker zelf?

Marjolein -

Ik bedoel dus dat ik vanaf mijn twintigerjaren nooit een vervelende opmerking gehad over dat ik weinig alcohol drink. Ik verbaas mij er eigenlijk ook wel over dat dit blijkbaar voor sommige volwassenen nog zo’n issue is.

Lin -

Dat ze mij maar saai vinden dan :). Heel herkenbaar artikel namelijk, want ik drink nooit alcohol en zo ben je al snel een vreemde eend in de bijt. Ik heb het mij nooit aangetrokken want ik vind het gewoon niet lekker. De keren dat ik mij heb laten overtuigen eens te proeven, want “deze smaakt echt heel zoet”, werd ik instant misselijk van de geur, om de volgende dag hoofdpijn te hebben van één slokje. Maar toch, zelfs bij dichte familie die weten dat ik nooit drink, krijg ik er af en toe nog een opmerking over: “echt niet? bij deze gelegenheid drink je toch een glaasje mee?”…. ah ja, en dat ik dan de hele avond mottig ben en morgen brak ben, maakt mij er echt een gezelliger persoon op! Ik oordeel niet over mensen die wel graag alcohol drinken, maar laat mij dan ook genieten van mijn colaatje.

Marije -

Ik drink sinds een jaar of 5 helemaal niet meer. Heb er niet de behoefte aan en vind het ook niet lekker. Hetgeen ik wel lekker vind, drink ik te makkelijk weg en dan ga ik over grenzen. Dus niet drinken is veel makkelijker. Wat mensen ervan vinden, boeit mij niet echt en ik ervaar daarin ook geen druk. Dit is voor mij een hele bewuste keuze en daar blijf ik bij.

Vero -

Goed dit artikel!

Ik heb zelf nare ervaringen in mijn omgeving metalcohol wat er voor zorgt dat wij hier thuis nauwelijks alcohol nuttigen. We zijn gezelligheids drinkers; met vrienden, in de kroeg etc.
Op borrels na het werk drink ik meestal niet omdat ik met de auto ben. Ik verbaas me in die situaties wel over hoe vaak men toch alcohol nuttigt, hoe groot de groepsdruk is en hoe normaal men het vindt om dan alcohol te drinken ik denk echt dat dit een probleem is bij grote corporates. Ik ken verhalen dat met een luxe etentje bij een leidinggevende thuis had en de kok alleen wijn mee had. Maar letterlijk iedereen was met de auto.
Daarnaast verbaas ik me er enorm over hoe bv Rachel in Suits bij ieder probleem een glas wijn inschenkt. Alsof dat je gaat helpen bij het oplossen van het probleem!

Diz -

Perfect hoe ik er ook al jaren mee omga. En hier zijn ook al de woorden ‘oei, voel je je niet goed?’ of veel erger vond ik ‘je bent toch niet zwanger zeker?’ langs gekomen. Je wordt daar zo mee on the spot geplaatst. Alsof enkel dat niet drinken kan vergoelijken…

Syl -

Ik herken mijzelf hierin.
Ik drink niet of nauwelijks. En dan krijg je regelmatig te horen ‘wat saai’ of dat mensen vragen of je zwanger bent omdat je niet drinkt.
Maar ook de tegenhanger van mensen die het knap vinden dat ik bij mijn punt blijf. Iedereen moet lekker zelf weten of hij wel of niet drinkt vind ik. Ik vind het branderige gevoel gewoon niet zo lekker en bier vind ik stinken.
Vorige maand naar de begrafenis van mijn 27 jarige buurjongen geweest. Hij had op een feestje te veel alcohol op, en werd daarom door vrienden thuisgebracht, eenmaal thuis heeft hij de auto van zijn vader gepakt een ongeluk veroorzaakt en uit paniek doorgereden en zichzelf vervolgens doorgereden tegen een trampaal. Ik heb nog nooit iemand die jonger is dan ik in een kist gezien dus dit was wel echt bizar

Ansjuh -

Ik mis de middenweg. Want ik (nou ja mijn vriend en ik) drinken graag een biertje. Omdat we dat lekker vinden. Dat doen we niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks. Bij het eten, of zo een x ‘s avonds. Een gewoon pilsje, of een speciaal biertje met een kaasplankje er bij. Niet iedere dag, soms een weekend niet, maar we drinken omdat we t lekker vinden.
En soms hebben we een verjaardag, of zijn we op een festival, en smaken de biertjes goed, is het gezellig en drink je, zonder enige groepsdruk, door en raak je wat aangesloten.
Kijk, groepsdruk sucks. Je moet iets doen omdat jij dat wilt. Maar aangeschoten zijn is niet persee iets slechts. Als je je grenzen maar weet. Als je maar niet dronken achter t stuur gaat zitten. En die stoere verhalen heb ik ook niets mee.
Drugs idem. Ik heb er niets tegen. Maar doe het omdat jij dat wilt. Omdat het voor jou meerwaarde heeft. En stap niet achter het stuur, doe het op een verantwoorde manier.
Het voelt nu bijna alsof jij predikt voor een alcohol- en drugsvrij bestaan. Terwijl er ook een middenweg is. En oh ja. Het maakt mij echt niet uit als mensen niet/nooit drinken. Ze worden er niet leuker of stommer van hoor 😇🤣

Willemijn -

Nou ik denk dat je net even de nuances mist die ik bewust heb aangebracht in het artikel of hem niet volledig hebt gelezen. Alles gaat over mij als niet drinker. Ik blijf helemaal weg over wat ik vind wat goed of te veel alcoholgebruik is. Ik zeg ook dat het me niet boeit als iemand anders drinkt, ik schrijf letterlijk dat ik daar niets van vind. En ik schrijf zelf dat ik net als jij geniet van een drankje op zijn tijd. Het gaat puur over dat ik ervaar dat je als iemand die weinig drinkt zo veel opmerkingen krijgt en ik leg uit of ik wel/niet beïnvloedbaar ben voor die groepsdruk en probeer over dit vraagstuk een discussie te starten. En dus absoluut niet over de vraag wat goed/fout gebruik is van alcohol. 😁

Lucy -

Toen ik een tiener was mocht je drinken vanaf je 16e, maar ik heb mijn eerste biertje gedronken toen ik bijna 18 was. Daarna altijd een limiet aangehouden van 2 drankjes op een avond, 3 als er een paar uur tussen zit. Kan niet veel hebben dus aangeschotener dan dat vind ik niet prettig meer. Ik weet niet hoe het is om echt dronken te zijn, en wil dat graag zo houden. Ik drink ook niet vaak, misschien eens in drie weken? Drugs wil ik niet in mijn buurt hebben, ik ben vroeger een paar keer lelijk uitgevallen tegen vriendinnen die wel iets hadden gebruikt (je bent nog zo jong, je gooit je leven weg, etc. Wellicht iets te dramatisch maar hé ;)). Maar, ik ben ook notoriously “saai”. Gelukkig heb ik nu vrienden die net zo “saai” zijn als ik, en is de vriendengroep van mijn vriend (waar meer gedronken wordt) niet pusherig. Ik vind het heerlijk, doe mij maar giebelen boven een goede kop thee.

Loes -

Ik herken jouw gevoel helemaal! Ik drink niet omdat ik de ziekte van Crohn heb en voel me dus ook regelmatig als ‘saai’ of ‘duf’ aangekeken als ik weer eens een groene ijsthee bestel. Maar voor mezelf vind ik het een verademing, nooit meer buikpijn van bier of hoofdpijn van slechte wijn!

L -

Toen ik en jaar of 17 was had ik een drugsverslaafde als vriendje. Hij zag uiteraard zelf niet in dat hij een probleem had, maar zelfs op mijn jonge leeftijd toen ben ik nooit voor drugs gevallen. Uiteindelijk heb ik geholpen om hem van de drugs af te krijgen. Ik denk dat ik daardoor een enorme hekel heb aan drugs. Ik drink denk ik om het weekend een lekker wijntje, maar niet om dronken te worden. Vind dat zo kansloos. Van die eind twintigers die elk weekend zich klem zuipen in de dorpskroeg. En dan echt tot t gaatje gaan. Wat heb je daar in hemelsnaam aan.
En dan nog iets, binnenkort starten wij met IVF/ICSI en dan stop ik helemaal met drinken. Ben ik nou ook saai😉?

Nienke -

Haha, saai?! Ik vind je een topper, dat je voor je geluk kiest, je vriend zo goed hebt geholpen en de weg van IVF aangaat. Dat lijkt mij ontzettend zwaar. Ik hoop van harte dat jullie een kindje zullen krijgen en ik wens je heel veel succes, sterkte en veel geluk!

Soof -

Wat goed dat je hier een artikel over geschreven hebt! Ik vind het inderdaad ook heel vervelend als mensen je meteen de stempel ‘saai’ geven als je geen alcohol drinkt.
Ik denk dat ik wel iets meer alcohol drink dan jij. Ik kan er echt van genieten om in het weekend samen met vriendlief een flesje wijn open te trekken. Maar ik drink zeker met mate en alleen als ik er zelf zin in heb. In de kroeg bestel ik gerust water, want de wijn die ze daar schenken smaakt vaak sowieso niet al te lekker ;-).

Nienke -

Haha, saai?! Ik vind je een topper, dat je voor je geluk kiest, je vriend zo goed hebt geholpen en de weg van IVF aangaat. Dat lijkt mij ontzettend zwaar. Ik hoop van harte dat jullie een kindje zullen krijgen en ik wens je heel veel succes, sterkte en veel geluk!

Nienke -

Oh, foutje. Ik wilde op L reageren. XD

Fem -

Jup! Ik drink ook amper. Zelfde reden: ik vind het niet prettig om te drinken en heb net zoveel lol als zonder. En ik kan er ook niet goed tegen. Na 1 wijntje al aangeschoten. Ik loop trouwens niet zo tegen die vooroordelen aan. Ga ook amper nog op stap en mijn vrienden weten dat ik niet veel drink.

Overigens denk ik écht (ik werk in de gezondheidszorg) dat drinken het nieuwe roken is. Er wordt de laatste jaren steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van alcohol, op het lichaam en cognitie, en de wettelijke leeftijd is al van 16 naar 18. Dit gaat verder uitbreiden verwacht ik (maltbiertjes en 0.0 zijn ook al steeds makkelijker te bestellen) en over 30 jaar kijken onze kinderen denk ik net zo vreemd op over ‘ons’ alcoholgebruik als wij naar het rookbeleid kijken uit de jaren ’80-’90…

Lisa -

Ik heb nooit alcohol gedronken, omdat 1) ik het niet lekker vind, 2) ik er last van mijn maag van krijg en 3) dronken mensen absoluut niet stoer of grappig vind. Ik word al jaren bestemmeld als saai en braaf. Ben daardoor ook zeker wat vrienden kwijtgeraakt, omdat zij niet konden accepteren dat ik liever een cola bestelde in plaats van alcoholhoudende dranken. Heel sneu eigenlijk dat mensen zo denken, want het is mijn keuze en het hoort bij mij dat ik geen alcohol drink. Goed dat je hier een artikel over hebt geschreven!

Reageer ook