Indiase curry met garam massala en linzen

Ik plaats op Instagram Stories (@willemijnvl) vaak foto’s van mijn eten. Hierop krijg ik vaak leuke reacties, waarvoor dank! Een van de meest aangevraagde recepten van de laatste tijd is een heerlijke Indiase curry met garam massala en linzen die ik de laatste tijd maak. Hij is volledig plantaardig en zit bomvol groente. Deze keer maakte ik mijn Indiase curry met linzen, maar je kunt ze er ook uit laten en vervangen voor iets anders. Met dit basisrecept kun je echt alle kanten op.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 grote ui, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • Bosje verse koriander, steeltjes fijngesneden (bewaar de blaadjes om aan het einde te garneren)
 • 1 eetlepel gemalen koriander
 • 2 theelepel kurkuma
 • 1theelepel paprikapoeder
 • 1theelepel garam masala + een snufje extra voor de zoete aardappels
 • 250 milliliter water
 • Groot blikje tomatenpuree
 • 1 flinke theelepel suiker (optioneel)
 • 1 groentenbouillonblokje
 • 250 milliliter kokosmelk
 • 3 handen verse spinazie (zo’n 100 gram)
 • 300 gram zoete aardappel (1 à 2 stuks)
 • 300 gram dopertwen
 • 150 gram kortkokende groene linzen (of voorgekookte linzen)

Tip: je kunt de laatste 4 ingrediënten ook vervangen. Zo maak ik de curry ook wel eens met bloemkool, kikkererwten en aardappel. Of bloemkool, doperwten en spinazie. Of paprika, zoete aardappel en wortel. De mogelijkheden zijn eindeloos dus probeer vooral lekker veel uit! Je kunt zo’n 800 gram groente kwijt in de curry in elk geval.

Zo maak je het

Fruit de ui aan in wat olie in een grote pan. Ik gebruik zelf een grote gietijzeren braadban. Voeg na een paar minuten de knoflook en koriander toe. Laat dit licht goudbruin bakken. Dit duurt ongeveer een kwartier.

Voeg nu de kruiden toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg nu de tomatenpuree en suiker toe en bak ook dit weer even mee. Daarna voeg je 250 mililiter water en het bouillonblokje toe en laat dit even prutten. Voeg dan nu de kokosmelk, zoete aardappelen, doperwten en linzen toe en laat dit zachtjes koken tot alles gaar is. Aan het eind voeg je de spinazie toe. Als de spinazie geslonken is, is het tijd om de curry te serveren.

Serveer met rijst en/of naanbrood en garneer met koriander en eventueel limoen. Eet smakelijk!

curry met linzen

19 reacties

Lisa -

Heerlijk recept! Ik miste alleen een zoete ‘bite’. Tip: je kan het ook eten met rotivellen (in het vriesvak) in combinatie met rozijntjes en deze eigen gemaakte chutney: http://pin.it/uJpmvXO

Lisette -

Vraagje: hoe lang moet het pruttelen wil de zoete aardappel beetje zacht worden. Ik heb het al in kleinere stukjes gesneden vanaf her begin maar blijft behoorlijk hard

Pauline -

Vandaag 9 september de curry gemaakt.
Het was heerlijk. Die blijft op de lijst staan

Christel -

Hee Willemijn dank je wel voor het heerlijke recept. Ik heb het vanavond gemaakt. Met gewone aardappel ipv zoete (want dat vind hier in huis alleen ik lekker helaas). En verder met bloemkool, broccoli, worteltjes, doperwtjes en kikkererwten. Het was echt lekker. We hebben het gegeten met naan-brood en een beetje Griekse yoghurt erbij. Deze gaan we vaker maken.
Mocht je nog meer vegetarische recepten hebben: keep them coming!

Kirsten -

Bedankt voor het delen Willemijn! Ik denk dat ik deze zondag ga maken voor aankomende week. College en stage beginnen, dus moet m’n eten weer preppen :).

Vera -

Deze ga ik zeker eens proberen, ziet er heerlijk uit!

Rianca -

Ik ga dit recept bewaren. Heerlijk voor in de herfst als de regen op het raam tikt en je zin hebt in warm voedsel. :)

naomi -

Ik ben sinds kort vegan en dit lijkt me heerlijk!

Laura J -

Tip voor de mensen de WEL kunnen proeven dat koriander naar zeepsop smaakt: niet toevoegen! 😉

Emma -

Neeee… koriander is echt heerlijk!! 😁👍🏼

Lenneke -

Dank je wel voor dit, hahaha.

Danielle -

Wat ziet dat er heerlijk uit, ik weet alleen niet of ik mijn vriend hier blij mee maak. Maar ik ga het gewoon eens maken !

Loes -

Dit ziet er goed uit! Ik maak regelmatig curry, maar heb het nog nooit met linzen geprobeerd. Dat ga ik eens doen!

Tineke -

Klinkt lekker, ga ik eens proberen! Maar dan zonder de suiker waarschijnlijk, wel met een (flinke…) snuf kaneel. :-)

Oh, en volledig plantaardig: ja, maar let wel op de naan! Een van de basisingredienten van naan is namelijk yoghurt.

Willemijn -

Klopt de naan moet je dan skippen of zelf maken. De curry zelf is plantaardig bedoelde ik :)

Amy -

Wat ziet dit er goed uit! Die zet ik op mijn lijstje voor wat ik allemaal eens wil proberen, maar dan net als Claudia zonder koriander.. want daar ben ik niet zo’n fan van 😉

Jorinde -

Hm, klinkt weer heerlijk! Ik doe hier altijd zulke goede inspiratie op voor het avondeten! Deze ga ik wederom opslaan en binnenkort eens maken!

Willemijn -

Zo leuk om de horen! 😀

claudia -

Ik was al een lijstje aan het maken wat ik straks ga koken in m’n nieuwe keuken (als alles eindelijk werkt!), en deze gaat er zeker op! klinkt heerlijk, al laat ik de koriander weg…

Reageer ook