Zelf granola maken

Een tijdje terug heb ik ontdekt hoe lekker het is om zelf granola te maken. En sinds dien wil ik geen andere muesli of granola meer eten. Het is namelijk zó lekker! Zelf granola maken is daarnaast ook nog eens supermakkelijk. En door het gevriesdroogde fruit dat er in zit heb je zelfs al lekker wat fruit binnen. Vandaag deel ik met  jullie mijn recept.

Je hebt nodig (voor ongeveer 14 porties)

  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram gemengde noten
  • 50 gram gepofte quinoa
  • 75 gram lijnzaad
  • 6 eetlepels honing
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • Flinke snuf kaneel (hoeveelheid naar smaak)
  • Gevriesdroogd fruit (hoeveelheid naar smaak)

Zo maak je het

Eigenlijk is het te simpel voor woorden, maar soit, zo maak je het dus: doe alle ingrediënten behalve het fruit in een kom en meng dit goed.

Verspreid het mengsel over de bakplaat en rooster het in 15-20 minuten goudbruin op 175 (ik heb een heteluchtoven). Schep halverwege om zodat het gelijkmatig geroosterd wordt en houd het goed in de gaten zodat het niet verbrand.

Na afloop laat je het volledig afkoelen en doe je het gevriesdroogde fruit erdoor (kun je online kopen). Ik deed er deze keer blauwe bessen en aardbeien door. Hup in een pot en klaar is je zelfgemaakte granola! Van deze batch kun je ongeveer zo’n 2 weken eten.

Zelf eet ik granola/muesli/cruesli het liefst met yoghurt. Maar toen laatst de yoghurt op was heb ik het eens met melk geprobeerd en dat was eigenlijk ook best wel lekker!

Het gevriesdroogde fruit vond ik zelf een enorme uitvinding. Ik kwam er op omdat ik zo’n pak special flakes in de supermarkt zag, waar het in zit. Ik Googelde het en ik kwam er achter dat je heel veel verschillende soorten gevriesdroogd fruit kunt kopen online. Het schijnt de voedingswaarde voor een zeer groot deel te behouden en het is perfect om in je granola te verwerken. Aanradertje!

Maak jij wel eens zelf granola? Zo ja, wat is jouw recept?

22 reacties

Jeanette -

Heeft iemand tips voor een variatie met iets minder caloriën?? Ik ben de laatste tijd wat aan het letten op de kilootjes van alle roseetjes op de terrasjes!!!

Lija -

wat een fantastisch recept, ik heb het gemaakt als verrassing voor mijn vriend. het is geslaagd :):) Bedankt!

Ingrid -

Leuk! Ik maak ook vaak zelf granola. Ik doe er iets meer kokosolie in dan jij. Gevriesdroogd fruit moet ik eens proberen!

Als je extra crunchy granola wilt dan kun je een opgeklopt eiwit toevoegen. Daar krijg je lekker grote brokken van.

A -

Waar is het prachtige servies van?

Willemijn -

Tokyo Design 😀

Katrien -

Leuk! Ik maak het met speltvlokken in plaats van de quinoa. Wat ook lekker is, wat speculaaskruiden erover doen voor ze in de oven gaan, of honing,..;)

Kimberly -

Ik dacht altijd dat dit heel veel werk was maar dat valt reuze mee. Ik wil wat minder suikers gaan eten omdat ik het gevoel heb dat ik daar soms zo futloos door voel. Dit is denk ik wel een gezondere variant dan die uit de supermarkt met alle toegevoegde suikers.

Natasja -

Lekker is dat hè? Ik heb het ook een aantal keren zelf gemaakt. Heerlijk! Alleen heeft het jammer genoeg wel een beperkte houdbaarheidsdatum en dat terwijl je best veel maakt. Dus als je de enige bent in huis die het eet, moet je wel zorgen dat je niet te veel maakt.

Katrien -

Het blijft zeker twee weken goed las ik in mijn kookboek dus dat is net te doen om het op te maken. (of stiekem meer eten, dan is ie ook sneller op ;))

Curly Creative -

Ik vind t ook echt heerlijk. Heb diverse recepten op mijn blog. Sinds ik zwanger ben kocht k t weer een tijdje in de winkel maar straks wil ik t weer zelf gaan maken.. waar bestel je dat fruit?

X

Loes -

Ik heb zelf ook al eens granola gemaakt en het is zo makkelijk en lekker! Zo leuk ook dat je zoveel kan variëren.

Suzanne -

Super leuk om dat zo zelf te maken!

Jorinde -

Lekker! Ik maak het nagenoeg op dezelfde manier. Soms, als ik er zin in heb, doe ik er voor de variatie wat speculaaskruiden bij.

Rianne -

Dat is echt een geniaal idee!

Michelle -

Fijn receptje dit. Wij komen op het moment niet verder dan een flinke schep havermout, een paar lepels lijnzaad en dan nog wat pitten, maar dat is natuurlijk verre van knapperig. Deze variant gauw maar ‘ns proberen!

Loes -

Het ziet er lekker uit en lijkt me zeker het proberen waard!

Bij Action zag ik trouwens ook wel eens zakjes met gevriesdroogd fruit liggen..

Romy -

Oeh, dat klinkt heerlijk! En het is inderdaad volgens mij hartstikke makkelijk om te maken! Bedankt voor het fijne recept :) Alleen al bij het zien van de foto’s krijg ik al trek.

An -

Leuk! Ik vraag me alleen af op welke temperatuur je de oven moet zetten?

Stef -

Klinkt goed. Op welke temperatuur heb je het geroosterd? Boven- en onderwarmte? Ik wil dit zeker een keer gaan maken!

Willemijn -

Man man man, hoe kan ik zo essentieels iets nu vergeten haha! Gelijk toegevoegd! 175 graden (hetelucht)

Jessica -

Super leuk recept! Ik vind het altijd zo leuk als een recept online komt :).

Alleen vroeg ik me af of de noten (ivm allergie) weg zou kunnen laten, of gewoon dan beter wat anders kan gaan maken?

Willemijn -

Ja hoor, kun je gerust weglaten!

Reageer ook