Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Dit is zo’n onderwerp waar je niet snel bij stil staat, je wilt er liever niet aan denken dat zoiets kan gebeuren. Wist je dat het overbrengen van een overledene naar het thuisland ook wel repatriëring wordt genoemd? Ik niet. En ik ben blijkbaar niet de enige.

Foto door Mariska – Grotografie

Zeker nu in drukke vakantiemaanden zoals augustus en september komt deze situatie vaker voor dan je lief is. Repatriëring houdt dus in dat iemand in het buitenland overleden is en weer naar Nederland teruggebracht wordt. Maar het kan ook andersom: iemand overlijdt in Nederland en moet naar het vaderland overgebracht worden voor de begrafenis of crematie.

Sowieso als iemand komt te overlijden moet er veel geregeld worden. Daar heb ik het afgelopen jaar (helaas) ook weer mee te maken gehad. De wereld staat op zo’n moment stil en tegelijkertijd is er geen ruimte om stil te staan omdat er van alles moet gebeuren. Je hoofd staat er helemaal niet naar en het feit dat je actie moet gaan ondernemen voelt dan altijd zo onnatuurlijk vind ik. Toch vind je vaak ergens de kracht om door te gaan en op zo’n moment jezelf bij elkaar te rapen. Dat heb ik bij mezelf gezien, maar ook bij anderen.

In het geval van repatriëring is er al helemaal veel te regelen. Je krijgt dan te maken met allerlei regels en procedures van het desbetreffende land waar iemand overleden is en/of het bestemmingsland waar iemand naar toe gebracht moet worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over welke kosten dit allemaal met zich mee brengt.

Daarom is het wel fijn dat je daar niet allemaal zelf over na hoeft te denken en dit moet uitzoeken.  Via deze link kun je precies zien welke stappen meteen ondernomen moeten worden in het geval van repatriëring. 

Repatriëring is misschien niet iets waar je aan wilt denken, maar het kan ons helaas allemaal overkomen. Zeker in de vakantieperiode! Dan is het fijn dat je ingelezen bent voordat je op vakantie gaat. Of als er tijdens je vakantie iets ergs gebeurt, dat je dan op de hoogte bent van welke stappen je moet doorlopen.

Monuta heeft veel ervaring met repatriëring. Jaarlijks wordt Monuta ongeveer 300 keer ingeschakeld om overledenen van en naar Nederland over te brengen. Toen ik dat las, dacht ik: ‘Zo, dat is best wel veel! Wat regelen zij dan allemaal precies?’

Monuta regelt onder andere:

  • de laatste verzorging van de overledene (inclusief eventueel balsemen)
  • de transportkist
  • het vervoer naar elke luchthaven in Nederland
  • het vervoer naar het land van herkomst
  • de formaliteiten en benodigde documenten bij de luchthaven of grens
  • het contact met de uitvaartonderneming in het land van bestemming
  • een realistische kostenbegroting

Ik moet zeggen dat ik niet bekend was met de term repatriëring. Toen ik aan Willemijn en mijn man vroeg of zij wisten wat dit was, hadden ze net als ik ook geen idee. Ik vind het fijn dat ik het nu weet en me bewust ben van de stappen die ik moet doorlopen als dit voor zou komen. Het is niet iets waar je altijd bij stil staat.

Ik heb er nog wel aan gedacht toen ik in het vliegtuig naar Los Angeles zat: ‘Wat als er iets gebeurt met mijn partner tijdens onze roadtrip? Wat moet ik dan doen?’ Die vraag heb ik toen ook snel weer losgelaten, omdat ik daar niet aan wilde denken. Maar het geeft me een gerust gevoel dat ik daar nu een duidelijk antwoord op heb.

20 reacties

Marjan -

Ik weet niet of je ook nog een artikel gaat maken over wat te doen als je kind overlijdt. Geen onderwerp waar je over na wil denken, net zoals ik dat liever niet wilde. Maar toen het me gebeurde ontdekte ik heel veel dingen die ik niet wist…. Ik hoop echt dat jullie hier ook nog een artikel aan wijden.

Anne -

Goh ik lees dit bericht met tranen in mn ogen. Gisteren terug van vakantie gekomen en gelukkig uit eindelijk wel een verzekering afgesloten. Na lang aandringen van mn vriend. Op de 5de dag van de vakantie kregen wij een telefoontje… de moeder van mijn vriend heeft een hersenbloeding gehad. De wereld stond even stil.. hoe gaat het met haar? En nu? Hoe zal ze herstellen? Ook omdat ze al vanalles en nog wat heeft. De moeder stond er op dat wij bleven anders vond het ze het zo erg.

Wat ik eigenlijk wil zeggen. Had nooit verwacht dat het zo in een keer kan gebeuren…vond het een hele heftige ervaring hopelijk hoef ik het nooit meer mee te maken.

Lisa -

Toen mijn vader verongelukte op dr snelweg tussen parijs en lille afgelopen November hebben we dit proces volledig doorlopen.. al met al heeft het 8 dagen geduurd voordat mijm vader weer bij ons in Nederland was. De repatriëring ging zeer vlot maar het wachten was op vrijgave van zijn lichaam. De repatriëring hebben we door monuta laten regelen en verliep zonder problemen. Het enige waar ik me zeer aan gestoord heb is het taalgebruik van onze begrafenisondernemer van monuta. Die praatte stelselmatig over het transport van het lichaam. Ik ben uit mijn slof geschoten en heb geschreeuwd dat het alsnog mijn vader is…

Jenneke -

♥️♥️

Martine -

Gecondoleerd Lisa, wat heftig. Ik vind het fijn dat je een reactie achter laat en hoop ook dat Monuta jouw opmerking mee zal nemen. Ik kan me voorstellen dat die woordkeuze niet passend is. Veel sterkte met het verlies van je vader <3

kim -

Mijn vader overleed in het buitenland. Daar kwamen wij er achter wat dat allemaal met zich mee brengt. Zo moest het land zijn lichaam “vrijgeven”. Er moest eerst sectie verricht worden, dus kwam hij pas na 10 dagen naar Nederland. Gelukkig regelen naar mijn idee de meeste uitvaardorganisaties dit allemaal. Is bij ons ook allemaal netjes verzorgd.

T.Huisman -

Er was een kennis van ons en die wou naar Canada om z”n dochter te bezoeken samen met zijn vrouw en was al boven de tachtig jaar. Ze hebben “m met het vliegtuig terug moeten brengen naar Nederland. Is in zijn woonplaats begraven. het is wel confronterend als iemand plotseling in het buitenland overlijdt. De verzekering heeft ook een dekking voor als je in het buitenland mocht overlijden. Boven de tachtig jaar en dan nog naar Canada. Je waagt het er maar op om boven je tachtigste nog naar Canada te gaan maar hij heeft zijn dochter gezien maar is helaas niet in levende lijve teruggekeerd. Ook was er iemand die slikte pilletjes onder de tong en ging naar de Oostbloklanden om het evangelie te verkondigen en is daar helaas ook plotseling overleden. Diegene was net met pensioen en hoorden dat diegene in het buitenland was overleden in een van de Oostbloklanden. Ik ben daar wel eens geweest. Met een hartkwaal lijkt het me wel riskant en ook als je al wat ouder bent om naar het buitenland te gaan. En dat je dan over zee gaat en dat je met een vliegtuig terug moet worden gebracht. Het lijkt me een nare manier om terug te komen van vakantie. Als je al oud bent en je hebt al iets zoals bijv. een hartkwaal dan zou ik het er maar niet op wagen om naar het buitenland te gaan. .

Elise -

Er zijn zo veel mensen die een aandoening hebben aan het hart o.i.d.. die moeten dan maar dicht bij huis blijven? Dat is toch ook geen leven als je van reizen houdt.. beetje vreemd commentaar. Je kan overal overlijden.. of je nou ziek bent of niet..

Chantal -

Sinds ik bij een zorgverzekering werk ken ik de term wel.. ik probeer het altijd zo aan onze klanten uit te leggen “als u zelf niet meer in staat bent terug te keren” maar voorheen had ik er inderdaad nooit van gehoord

Didi -

Vorig jaar is iemand die in dezelfde wijk woont als ik, op vakantie in de tropen overleden. Ze was daar alleen en was niet verzekerd. Haar dochters moesten een crowdfundingactie starten om het lichaam terug te krijgen naar Nederland. Het ging om meer dan 10.000 euro. Uiteindelijk op het nippertje gelukt, anders zou ze daar begraven worden.

Charlotte -

Het is inderdaad iets waar je niet graag over nadenkt, maar wat wel belangrijk is om toch te weten. De opa van mijn vriend is tijdens zijn vakantie overleden, maar hij was op dat moment al in zijn geboorteland. De crematie heeft daar plaatsgevonden en een klein beetje as is uiteindelijk mee teruggenomen naar Nederland.

Dewy -

Ik werk nu 5 jaar als hostess in Griekenland op verschillende eilanden en dit gebeurd helaas ieder seizoen wel.
Ik ben verantwoordelijk voor mijn gasten en neem ze eigenlijk alles uit handen wanneer dit gebeurde, nabestaande tijdens de reis kunnen 9 van de 10 keer zelf niet meer goed nadenken, zijn in shock en vaak intens verdrietig, weten vaak niet meer waar ze verzekerd zijn en waar ze hiervan de papieren hebben gestopt. Heel heftig maar gebeurd (veel te) vaak.

Sanne -

Hoe het precies zit kwa verzekeringen en dergelijke weet ik niet, maar dat er een hoop werk bij komt kijken dat weet ik wel. Toen ik een jaar of 6/7 was gingen wij op vakantie met mijn oom, en een andere oom en tante zijn nagekomen samen met haar zus, man en dochter. Wij zaten daar al 5 dagen en op hun eerste dag sloeg het noodlot toe, de zwager van mijn tante voelde zich niet lekker is van het strand terug naar het hotel gegaan en heeft daar een hartaanval gekregen, nog geprobeerd te reanimeren maar mocht niet baten. Je kunt wel begrijpen dat onze vakantie snel afgelopen was. Hoe het toen verder allemaal gegaan is geen idee, maar dat het een hoop werk met zich mee brengt weet ik wel, zijn vrouw en dochter zijn met ons mee terug gegaan in de auto. Dit was een heftige trip, nu bijna 30 jaar oud maar nog steeds kan ik me herinneren als de dag van vandaag!Haar man is terug gekomen met het vliegtuig en toen moest hier nog alles geregeld worden heftig pfff…!

Anita te Gussinklo -

Mijn schoonvader is op vakantie in Portugal overleden.
DE ANWB heeft hierin toen een grote rol gespeeld.
Alles werd perfect geregeld, en inderdaad verzekering is heel belangrijk.

Rachelle -

Mijn opa is begin van het jaar op Curacao overleden en er komt inderdaad heel veel bij kijken. Dit zijn nou echt de dingen in t leven waar je liever niet mee te maken krijgt. :(

Minka -

Dit valt volgens mij ook onder mijn zorgverzekering? En ik heb nog een doorlopende reisverzekering. Goed om uit te zoeken.

Martine -

Op de website van Monuta staat inderdaad dat soms uit een aanvullende zorgverzekering een gedeelte (of alle) kosten van repatriëring worden vergoed, dat verschilt dan wel per zorgverzekering natuurlijk.

Ingrid -

Helaas heb ik dit wel in mijn naaste omgeving meegemaakt. Gelukkig was de overledene goed verzekerd. Dat lijkt me wel een belangrijke tip, om te zorgen dat je een reisverzekering hebt waarin repatriëring is opgenomen.

Martine -

Zo, wat heftig zeg.. Ik vind het fijn dat je een reactie achter laat, dan besef je weer dat het iedereen kan overkomen. Inderdaad een belangrijke tip! Op de website van Monuta las ik ook dat als de overledene geen reisverzekering had, de kosten soms vergoed kunnen worden via de uitvaartverzekering. Alleen het is dan wel afhankelijk van wat voor soort uitvaartverzekering diegene heeft. En ook vanuit een aanvullende zorgverzekering wordt er soms iets vergoed. Wel goed om dit allemaal uit te zoeken voor je op reis gaat, ik ga daar zelf ook eens naar kijken als ik weer op vakantie ga.

Eveline Fleur -

Toevallig wist ik het omdat ik bij een tussenpersoon voor verzekeraars heb gewerkt, maar het lijkt me verschrikkelijk als het nodig is.

Reageer ook