Het huishouden (met twee kinderen)

Een netjes, schoon en gesmeerd huishouden hebben met twee kinderen? BESTAAT NIET! Vergeet het maar. Tip van mij: begin er maar gewoon niet eens aan en beschouw je huishouden als geslaagd als je wc fris ruikt en je de vloer hebt gestofzuigd. Maar ja, er is méér… De was, afwas, nog meer was, stoffen, soppen, lappen. Zucht. Het is een hele klus. Een huishouden met twee kinderen runnen, zo doe ik het.

Foto door Mariska de Groot

Iedere dag

De vloer
Stofzuigen doe ik iedere dag, soms twee keer afhankelijk van of Saar erg verhaart en hoeveel er in de zandbak gespeeld is. Één à twee keer per week dweil ik, afhankelijk van het weer. Bij nat weer wordt de vloer sneller vies door Saar d’r vieze poten, dus dan dweil ik meestal twee keer.

Boven stofzuig ik maar eens per week en dweilen doe ik, eh, nooit…? 😛

De afwas
Tot een paar maanden terug, in ons oude huis, hadden wij geen vaatwasser. En dat was prima. Maar jongens, jongens, sinds we er eentje hebben kan ik niet meer terug! Een vaatwasser is zo relaxed. Zeker met een dreumes én een baby, die samen toch voor best wel wat extra vaat zorgen.

Opruimen

Hoe snel vies het wordt met kinderen, valt me nog wel mee. Maar rommel? Jelle heeft aan 5 minuten genoeg om de complete woonkamer overhoop te halen. En de keuken is meestal halverwege de ochtend al een ravage omdat ik amper de tijd heb om de spullen van het ontbijt op te ruimen. Die rommel vind ik echt afschuwelijk, maar ik heb me er een soort van bij neergelegd. De keuken ruim ik op zodra ze beide even liggen te slapen en het speelgoed ruim ik pas op zodra het etenstijd is (want daarna gaan ze naar bed).

Wij hebben thuis een grote speelgoedkist en een mand en daar past al het speelgoed in. Geen nette gesorteerde bakken dus, want dat is hier thuis een mission to fail.

Boven wordt het hier thuis ook snel een grote rommel, doordat de ochtendspits zo druk is. De luier belandt net naast de luieremmer, Jelle trekt alle dekens van het bed af en Gijs ontruimt ondertussen het badkamerkastje. Maar eenmaal allemaal aangekleed, zeurt de baby om een fles en huilt de peuter om zijn pap. Dus snel door naar beneden om vervolgens ontbijt te gaan maken. Boven ruim ik daarom aan het eind van de ochten op, tegelijk op met de keuken.

.

Eens in de paar dagen

De was
De komst van een droger heeft mijn leven wel een stuk makkelijker gemaakt. Ik doe niet alles in de droger, maar wel veel. Rompers, handdoeken, lakens, sokken, boxershorts en sommige broekjes van de jongens die al een beetje af zijn. Scheelt een hoop werk!

Wassen doe ik zo’n drie keer per week, meestal meerdere wasjes op een dag. Strijken probeer ik tegenwoordig ook iets vaker te doen, omdat ik het toch wel netter vind staan. Dus dat doe ik zo’n 1 keer per week nu.

De wc
Deze doe ik meestal op dinsdag en vrijdag. Even een doekje over de bril, wat wc reiniger erbij. En daarnaast één keer per week een grondige beurt.

Gasfornuis
Ook dit wordt snel vies hier thuis. Elke dag een doekje over het gasfornuis vind ik heel veel gedoe (met al die losse onderdelen en zo), maar ik doe het zeker eens in de paar dagen. En dan neem ik gelijk het aanrecht, de gootsteen en de muur achter het aanrecht mee. Ik kijk zo uit naar de inductiekookplaat in ons nieuwe huis! Lijkt me zo makkelijk schoonmaken.

.

Eens in de twee weken

Magic Marga (a.k.a. mijn schoonmaakster)
Sinds de geboorte van Gijs heb ik een schoonmaakster. Hoe decadent! En dat is zo fijn! Met twee kleine kinderen, een eigen bedrijf en een drukke man is het momenteel bijna een onmogelijke opgave om al het schoonmaakwerk zelf bij te houden, als ik ten minste ook nog een beetje vrij wil zijn in het weekend. Daarom heb ik sinds een tijdje een schat van een schoonmaakster, Magic Marga noem ik haar. Tot voor kort sopte ze om de week het huis van boven tot beneden. Helaas heeft ze het nu heel druk op haar werk waardoor ze eens in de maand/6 weken komt. Ik mis d’r, maar het is soms ook wel weer lekker om het zelf te doen. Het geeft wel voldoening als je je uit de naad hebt gewerkt en je huis ruikt weer fris.

In de weken dat ik alles zelf doe, doe ik meestal op zaterdag of zondag het meeste. Djurre bekommert zich dan om de kinderen terwijl ik de badkamer en keuken sop, want die blijven doordeweeks echt liggen.

Als ik terug kijk op hoe ik het huishouden deed voor we kinderen kregen, is er wel het een en ander veranderd. Ik ben meer tijd kwijt aan het opruimen en wassen en in schoonmaken ben ik minder precies geworden. De meeste dingen gebeuren nu snel tussendoor of moeten wachten tot dat Magic Marga weer langs komt. Zodra Gijs en Jelle wat beter samen alleen in de woonkamer kunnen spelen kan ik wel weer wat meer doen, maar voor nu is dat gewoon een beetje lastig en dat vind ik helemaal oke. 

Hoe organiseren en combineren jullie het huishouden met jullie werk/kinderen/sociale leven etc.?

43 reacties

Catootje -

Ik doe mee met het flylady systeem en dat werkt voor mij. Maar… ook soms de boel de boel laten. En ik weet van mezelf dat ik moet leren om achter mijn kont op te ruimen, dat scheelt al meer dan de helft op een dag!

Heleen Verhoef -

haha, hmmm, hoe ik het ‘organiseer’? euhm..ik organiseer vrij weinig eerlijk gezegd…het komt hoe het komt en wanneer ik tijd en zin heb (of wanneer ik over de was in de badkamer struikel). Ik laat mijn huis nooit goor worden, dat niet, maar ben er wel een van de Franse slag. Ik ben alleenstaande mama van een meisje van 2,5. Ik vind het met 1 kindje al pittig te ‘organiseren’ allemaal (werk ook nog parttime), laat staan met 2! Heb ik altijd echt mega respect voor, een gezin met meerdere kindjes… ben trouwens zelf net begonnen met bloggen overigens (daar maak ik dan wel tijd voor :)), misschien vind je het leuk om te komen lezen? http://www.heleenverhoef.nl, kijk maar! Jij succes met al die ballen! :)

Nynke -

En wat doet Djurre in t huishouden?

Rachel -

Zo aan alle berichten te lezen ben niet de enige die niet de perfecte huisvrouw is. Mijn magic marga werkt op batterijen. Een robotstofzuiger die iedere avond aan gaat. Echt super dat ding. Ook de vaatwasser is onmisbaar. De rest gaat tussen de bedrijven door en met kinderen zijn er nogal wat bedrijven. Binnenkort de speelhoek aanpassen en de kinderen (die van 10 maanden ook gelijk drillen) een lesje opruimen geven.

Yvon -

Poeh! Je doet het echt goed hoor!
Wij krijgen het amper bijgehouden zonder kids! Hebben wel twee poezen. 😉

Het is hier heel gebruikelijk dat je een hulp hebt en sinds een jaar hebben we onze ayi. Zo fijn! Scheelt echt veel! Hebben in het weekend nu tijd voor leuke dingen en hobbies. Eerder was het alleen maar schoonmaken…

Natasja -

Leuk om te lezen! Ik heb echt een gruwelijke hekel aan poetsen. Maar ik kan er ook niet zo goed tegen als het een bende is in huis. Opruimen doe ik daarom vaker dan poetsen. De WC krijgt overigens wel elke week een sopbeurt. Dat is toch wel zo hygiënisch. En stofzuigen zou ik met onze witte Herder ook elke dag moeten doen. Maar ik word er zo moedeloos van. Heb je dat net gedaan, en nog geen uur later zie je her en der weer plukken witte haren liggen. Over 5 weken verwachten we ons eerste kindje. Dan is het voornemen toch wel om echt elke dag te stofzuigen. Vooral als ze dadelijk kan gaan kruipen, haha! Dweilen is hetzelfde laken en pak. Geen eer aan te behalen met onze hond.
De keuken (en dus de wc) zijn eigenlijk het enige in huis wat ik echt goed bij houd. Ik hoop dat er dadelijk wel verandering in gaat komen als de kleine er is. Al heb ik dan nog minder tijd 😉 Of juist meer omdat ik minder ga werken hahah.

Mare -

Wat een goed artikel en leuk om te lezen hoe je dat doet. Ik ben ook benieuwd hoe de taakverdeling is gelopen (of afgesproken) tussen jou en Djurre. Bij ons is het behoorlijk traditioneel. De echte klussen doet mijn man (ook de zware containers buiten zetten) en de kleine dingen doe ik. In de vakantie of als hij meer tijd heeft of ik juist drukker ben pakt hij ook veel kleinere lichtere taken op.

T.Huisman -

Het is wel fijn dat het huishouden op orde is, en dat er regelmaat in zit. Ik heb er geen regelmaat in en dat zou ik wel eens beter willen doen. Je beleeft er wel voldoening aan als het fris is. . Laatst heb ik het zo ver laten komen dat er een kalkrand in het toilet zat en die kalkrand heb ik er met schuurmiddel en een schuursponsje uit gekregen. Soms kijk ik er erg tegen een bepaald klusje op en stel ik het maar uit waardoor het niet direct gedaan wordt en dan is het wel handig om er regelmaat in te krijgen zo eens per week dit of dat te doen. Vroeger hadden de huisvrouwen het wel zwaar met zeven of twaalf kinderen. De oudste kinderen moesten de jongste kinderen helpen en ook in het huishouden helpen. Rijke katholieke grote gezinnen met twaalf kinderen dan konden ze zich een huishoudelijke hulp permitteren maar armere gezinnen met meer kinderen daar hielpen de oudsten mee in het huishouden en die streken ook en de een deed dit klusje en de ander deed de afwas en de ander hing de was op en zo had ieder z”n aandeel in het huishouden.

Fabienne -

Zooo, ik wil een Magic Willemijn! Man man man… Je doet het hartstikke goed joh! Ik ben al blij als ik de wc 1x per week doe, soms ff een snel doekje extra, en de badkamer eens in de twee weken! En dan boven stofzuig ik 1x per week, beneden zo’n 3x per week…. Nou dan heb je het wel gehad hoor pffff (en dan nog de was een paar keer per week, boodschappen, bedden verschonen elke week, en de vaatwasser elke dag etc… Huisvrouwenleven gaat niet over rozen!) Ik verbaas me hier serieus over de hoeveelheid tijd die sommigen aan het huishouden besteden! Hoe dan?!?!

Bianca -

Wij werken beiden vol continue diensten en hebben een 7 jarige zoon en een hond en kat. Ik werk graag met structuur zodat ik in het weekend bijna niets hoef te doen.
ma boodschappen, wc’s goede beurt, stofzuigen en dweilen beneden en buitenkant keuken
di beneden stoffen, stofzuigen en dweilen beneden, bedden verschonen
wo boven alles stofzuiger en dweilen, beiden wc’s goede beurt en beneden stofzuigen en dweilen
do badkamer, beneden stofzuigen en dweilen
vr beneden stoffen stofzuigen en dweilen, wc’s goede beurt
zal boven stofzuiger, beneden stofzuigen en dweilen
zo beneden stofzuigen
op de dagen dat ik de wc’s geen goede beurt geef gaan er wel nog schoonmaakdoekjes over.
Dit alles doen wij samen ene x doe ik meer dan mijn man andere x hij. Vandaag heb ik op bed gelegen Ivm nachtdienst hij was vrij dus ik hoefde niets te doen meer.
Oja en dan sporten we ook nog eens een keer of 5 beiden per week……. Dus die was daar ga ik het maar niet over hebben Haha.

Karlijn -

Lieve Willemijn, mag ik jou 1 tip geven: sorteer het speelgoed wel en leer je kinderen om eerst het ene op te ruimen voordat ze het volgende pakken. Je zult zien dat je het daarmee voor jezelf veel makkelijker maakt. Vaak spelen ze toch het liefst met steeds dezelfde dingen.
Mijn zoontje trok altijd alle duplobakken omver omdat hij alleen maar opzoek was naar de dierenpoppetjes…. die zitten nu tussen zijn andere dieren zodat hij alleen die hoeft te pakken.

Amelie -

Elke dag stofzuigen vind ik niet nodig persoonlijk (heb wel 2 kids maar geen hond) ik swiffer af en toe tussendoor maar het gasfornuis doe ik wel na elke kookbeurt, wacht maar tot je in je nieuwe huis woont dan wil je het ook mooi en schoon houden 😜 oja en met kleuters die naast de wc en soms op de bril plassen, doe ik elke dag wel zo’n glorix doekje er door, die tijd krijg jij ook wel met 2 boys!
Of je moet ze zittend leren plassen maar dat wil mijn zoon niet want papa doet dat ook niet 😆

Diana -

Vraagje. Hoe werkt dat met schoonmakers dan? Moet je Van tevoren je eigen spullen sorteren? Of ook af en toe bijv kalk schoonmaken of doet zij alles? Of hij.

Willemijn -

Toen ze nog om de week kwam deed ze alles! Ik ruim wel alles op voor ze komt. Dat hoeft niet per se, maar zo kan ze wel effectiever werken natuurlijk. En anders tilt die van mij het op en zet het weer neer haha! Martine’s schoonmaakster is wel meer een opruimer trouwens! Dus hangt misschien ook af per persoon en je eigen wensen natuurlijk.

Diana -

Als ik over een paar jaar een gezin heb wil ik zoals jij worden.. echt goed voor elkaar!! Kun je niet een andere schoonmaakster inhuren? Voor als Marga te druk Is?

Mireille -

Leuk artikel. Het klinkt alsof je alles perfect onder controle hebt. Vooral dat stukje met acceptatie dat het gewoon niet altijd netjes en schoon kan zijn. Ik heb twee peuters van 2 en 3 en de ziekte van lyme, dus het zware schoonmaakwerk lukt me niet meer. Ik heb een geweldige Magic Amina die elke week twee uurtjes komt en wonderen verricht in die tijd. Hierdoor is mn huis schoon en netjes en dat maakt mij toch erg gelukkig. Ik heb een schoonmaakster jarenlang tegengehouden. Ik ging tenslotte van 60 uur werken per week en een huis zo schoon als een OK naar ziek thuis zijn en niet meer werken. Moest toch op zn minst kunnen schoonmaken. Helaas lukte niet. Toen vond ik dat ik moest leren om het los te laten en niet te kijken naar stof en kruimels. Daar werd ik diep ongelukkig van. Een wijze jobcoach gaf me toen de goede raad om vooral je eigen voorkeur voor een perfect huis t accepteren, maar ook het feit dat ik ziek was. Dat is na jaren gelukt. Nu dus inmiddels een geweldige hulp in huis en een heerlijk schoon huis en kan al ( dat is niet zoveel) energie in mn geweldige kids steken. Dat is voor mij puur geluk❤

Willemijn -

Wat fijn!!

Hofje.nr.12 -

Leuk dit soort onderwerpen!!

Ik durf dus geen schoonmaakster te nemen… 🙈
Daarnaast wil ik zelf de controle hebben hahahaha controle freak!

Ik werk minder dan mijn man dus ik doe ook meer.

Mijn man doet de badkamer, wc, vaatwasser, vuilnis en af en toe stofzuigen.

Ik doe eens in de week op vrijdag het hele huis van top tot teen en dan op ma nog keer stofzuigen.
Sinds de katten er niet meer zijn is het zoveel schoner.

Dingen als koelkast en keukenkastjes soppen en ramenlappen zou ik wel vaker willen doen maar tja… 🤣

Roos -

Jeeetje Wil! In mijn ogen run je hét perfecte huishouden! Ik geef mezelf al mega schouderklopjes als aan het einde van de dag de vaatwasser staat te draaien en het speelgoed opgeruimd is! Stofzuigen doe ik ook elke dag, want een vuile vloer vind ik vreselijk. En de wasmachine draait om de dag maar vraag me niet wanneer ik het opvouw🙈. Ik ben een gelukkiger mens als ik (zoals nu) er voor kies om in mijn vrije uurtje een serie te kijken en blogs te lezen dan ‘omdat het hoort’ de keuken te gaan doen of de was te vouwen. Niet dat ik iemand veroordeel die dat wel doet, integendeel! Maar ik heb op een gegeven moment er voor gekozen om niet meer te vechten tegen de eindeloze stroom van dingen die nog moeten en gewoon te doen wat nodig is. Mijn kindje heeft altijd schone kleren, eet van een schoon bordje en rent over een vloer zonder pasta resten and that’s good enough for me😂

Loes -

Wow, wat doe je veel in het huishouden! Echt knap. Maar ik kan me voorstellen dat het met kinderen ook wel sneller vies wordt. Ik wil iedere week stofzuigen, maar moet zeggen dat het er wel eens bij in schiet haha, ik heb er zo’n hekel aan!

Nynke -

Ik wil ook wel zo’n Magic Marga! Lijkt me heerlijk. Gewoon voor de grote klussen, zoals de badkamer grondig poetsen. Hier komt eens in de zoveel tijd alleen de glazenwasser. Maar zodra die z’n kont heeft gekeerd staan de handen en neuzen alweer op de ruiten, haha.

Amelie -

Heel herkenbaar met kleine kids 🤣

Emmy -

Vanaf het begin hebben zowel de gastouder en wij onze zoon aangeleerd dat hij helpt met opruimen. Als ze ‘t kunnen pakken, kunnen ze ook weer terugleggen. Door het samen met hem te doen aan het einde van de dag, hoort dit bij het avond/slaapritueel voor ons allen. Werkt prima!

Emmy -

Hij is nu 3 en vindt ‘t leuk om te helpen bij het schoonmaken. Natuurlijk geef hem geen heftige schoonmaakmiddelen maar een natte doek de tafel afnemen gaat prima. En als hij niet kijkt doe ik nog een keer met schoonmaakmiddel. 😉

Willemijn -

Dat doen wij ook, maar echt snel gaat dat niet 😛 Haha! Maar het zal later hopelijk zijn vruchten afwerpen. 😉

Madeyuna -

Wat goed! Ik (nog geen mama) weleens gehoord dat veel kinderen (& volwassenen) helemaal niet weten hoe ze op moeten ruimen omdat ze dat nooit geleerd hebben. Zo zou ik het mijn kinderen ook mee gaan geven.

Renee -

Schoonmaakster zeker niet decadent. Als je het geld er voor (over) hebt zeker doen! Hier geen kids wel een chronisch verharende hond en beide een drukke baan. Wanneer we vrij zijn doen we liever iets leuks dan uren aan het huishouden te besteden. Ik kan namelijk niet in een vies huis relaxen wanneer ik me bedenk wat er nog allemaal moet gebeuren.

msevairene -

Oeps wij stofzuigen en dweilen maar 1 x per week. Heb geen huisdieren en we zijn ook fulltime gaan werken dus zoveel zijn we niet thuis. Geen tijd om het vuil te maken zeg maar :p.
Ik zou heel graag een poetsvrouw hebben maar mijn man wil het (nog) niet. Hij helpt wel veel met schoonmaken, daar niet van. Toch vind ik het soms allemaal teveel om al het schoonmaakwerk en de was in het weekend te proppen. Op het eind van het weekend heb ik soms het gevoel alléén maar dat gedaan te hebben.

Inge -

Vanaf dat we een kind hebben (nu 8 maanden) hebben we een poetsvrouw die eens om de 2 weken komt. Nu met de vakantieperiode is ze wel al een hele tijd niet meer geweest, en dan doe ik gewoon alles zelf. Binnenkort verhuizen we naar een grotere woning en dan is Magic Cindy meer dan nodig :) Voor nu stofzuig ik 2x per week overal, badkamer 1x per week, wc tussendoor ook nog een paar keer en 1x/week grondig. Stoffen doe ik tussendoor (rotwerkje), wassen meestal in het weekend meerdere machines per dag en strijken 1x/week. Ik tel ook altijd het aantal stuks dat ik moet strijken, dan weet je als je bvb in de helft zit dat je er binnen een kwartiertje weer van af bent. Helpt ook wel om te strijken na elke was en niet meerdere machines te laten opstapelen.

Inge -

Oh en dweilen meestal ook 1x per week maar als de poetsvrouw komt durf ik dat in ‘mijn’ week al wel eens te ‘vergeten’ haha

Marjan -

Ik woon alleen en heb toch om de week een schoonmaakster. Ik werk 40uur, maar heb ook nog een tuin om te onderhouden, en heel eerlijk vind ik de tuin gewoon leuker dan schoonmaken. Ik heb er ook veel meer rust van in m’n hoofd, niet een “oh morgen komt er iemand, ik moet eigenlijk nog dit en dat en zus en zo” als ik zorg dat het opgeruimd is, zorgt Annie dat het schoon is :) heel fijn. Doe ik alleen nog even het aanrecht en het toilet extra als er iemand komt en dan is het wel weer prima! Ik heb geen huisdieren ook, dat scheelt ook. Op een konijntje of eekhoorntje in de tuin na dan 😉

Willemijn -

Heeeeerlijk toch! Je hoeft geen kinderen te hebben hebben om een schoonmaakster te kunnen ‘verantwoorden’ vind ik hoor hihi! En de tuin, oh bah, ZO blij dat Djurre doe altijd doet hahaha!

Jana -

Wij hebben ook al een aantal jaar een schoonmaakster (en eerste kindje nu pas op komst), heerlijk toch! Je ‘koopt’ gewoon een beetje vrije tijd en dat vind ik helemaal prima!

Amy -

Volgens mij heb je het aardig onder controle, als ik dit zo lees. Wij hebben geen kinderen, maar wel beiden een fulltime baan en daarnaast een drukke agenda (bijna iedere avond weg) en ik vind het al een hele opgave. Wassen gebeurt de hele week door, was strijken/vouwen en poetsen net wanneer het uitkomt, maar vaak in het weekend. Een schoonmaakster decadent trouwens? Ik denk dat het juist slim is om te investeren in iets dat je meer tijd oplevert als je het je kunt veroorloven. Pas geleden werd er nog een groot onderzoek gepubliceerd dat meer tijd zorgt voor meer geluk, dus groot gelijk heb je!

Elsbeth -

Sinds we 2 kids hebben is het inderdaad meer poetsen, maar ook meer loslaten geworden. Maar nu nummer 3 onderweg is, is het poetsvirus weer in alle hevigheid toegeslagen constateerde ik eerder deze week: hallooooo hormonen! Met weinig resultaat, helaas. Ook vanwege de nooit eindigende wasstapel. Maar goed, de meiden “helpen” graag mee en ook manlief neemt z’n schoonmaaktaak opeens heel serieus (op zijn manier 😉 nu het allemaal wat zwaarder wordt voor mij. We doen gewoon allemaal ons best thuis op ons eigen manier 😉 #lief

Carina -

Lang leve een 3 kamer appartement al is ook dat al veel werk naast een fulltime baan en 2 honden. Ik probeer alles in het weekend te doen, veeg 1 a 2x extra per week, stofzuig en dweil in het weekend (na elkaar) en neem dan ook alles af. Badkamer en wc minimaal 1x per week en meer indien nodig.
Ik ga ook een magic marga zoeken, geeft me meer rust denk ik. Al is het ook eng, een vreemde die tussen je spullen gaat zitten schoonmaken..

Jorinde -

Wat leuk om te lezen! Ik heb op dit moment ‘alleen’ een fulltime baan, huishouden en een sociaal leven, maar struggle al om er balans in te vinden, haha! Ik doe over het algemeen alles (opruimen, wasjes, stofzuigen, badkamer + wc) op maandagavond of zondagmiddag (afhankelijk van de weekendplannen) en ruim gedurende de week nog wat op of draai nog een wasje. Dan heb ik alles maar gehad. :)

Michelle -

Die struggle met alle ballen in de lucht herken ik wel! Een eigen bedrijf, een baan voor 20 uur, een blog die het stempel ‘hobby’ enigszins ontgroeid is, een dreumes, een zwangerschap en een poging tot het hebben een sociaal leven: genoeg te doen ook! Nu ik zwangerschapsverlof heb is er in plaats van een Magic Marga bij ons een Magic Mama die me eens in de week even helpt met de ‘grote’ poets. Zelf stofzuig ik twee keer per dag, dweil ik eens in de twee dagen, was ik iedere dag, strijk ik twee keer per week en doen we de badkamer en de bedden eens per week. Hier een traditionele rolverdeling: ik ben het meeste thuis en zorg voor het huishouden. En dat vind ik eigenlijk helemaal oké!

deborah -

ja huishouden dat gaat altijd door.. stofzuig en dweil elke dag lang leven een hond van 65 kilo die kwijlt als of de kraan lek is. de was elke dag met 2 jongens van 6 en 10 die geen smetvrees hebben haha.
scheeld al veel dat hun speelgoed op hun kamers staat. de wc hou ik elke dag bij en 1 keer in de week goed.
ik probeer alles bij te houden en 1 keer in de zoveel tijd alles grondig.

Sharon -

Hihi….ja ja het vereist nogal wat planning die huishouding! Ik heb ook 2 kids….nu zijn ze 7 en 5 jaar maar man o man wat een bende maken ze! Ze spelen buiten en gaan naar school dus nemen complete zandbakken mee naar huis!
Ik moet toegeven dat ik nogal een Miep ben met schoonmaken.

Stofzuigen doe ik iedere dag en soms ook wel 2x
Dweilen meestal om de dag maar met dit weer dus wel iedere dag.
Boven stofzuigen doe ik 3x per week.
Badkamer 1x per week.
Bedden verschonen 1x per week.
Wc om de dag.
Wassen iedere dag.
Strijken iedere week.
Oja en ik werk 3/4 dagen per week.
Heb er dus ook een behoorlijke klus aan met een man die veel en onregelmatige diensten heeft.
Maar alles komt wel weer goed.

Xxx

Kelly -

Ik heb al moeite met school en het huishouden haha. Ik ben benieuwd hoe me dat later met kinderen af zou gaan.

Romy -

Leuk om te lezen hoe je het doet qua huishouden! Het lijkt mij ook best een uitdaging met twee kinderen, een hond én een eigen bedrijf. Zo te horen heb je, mede dankzij Magic Marga ;), toch een fijn ritme opgebouwd. Ik wil over een tijdje eindelijk het huis uit gaan en ben ook wel benieuwd hoe het mij dan afgaat met het huishouden (zonder de kinderen en de hond erbij dan ;)).

Suzanne -

Het belangrijkste hierbij is dat je het telkens bij houdt en de grote schoonmaak gewoon stapje voor stapje doet

Reageer ook