Elke 2 minuten sterft er een moeder…

…tijdens haar zwangerschap of bevalling. 99% van alle moedersterfte komt voor in derdewereldlanden. Wij schrokken enorm van deze cijfers toen we dit lazen. Hoe kan het zo zijn dat de plek waar wij onze kinderen op de wereld zetten, zó veel verschil uitmaakt tussen leven of dood?

Foto door Ilvy Njiokiktjien

Sinds ik zelf zwanger ben geweest en ben bevallen, heeft de geboortezorg een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Geen enkele andere ervaring uit mijn leven heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven dan mijn twee zwangerschappen en bevallingen. Ik voelde me veilig, in control en gehoord bij mijn zorgverleners. Mijn verloskundige was mijn steun en toeverlaat en kraamzorg is de beste Nederlandse uitvinding wat mij betreft. Ik wens iedere vrouw zo’n fijne ervaring toe.

Maar helaas is het voor heel veel vrouwen in ontwikkelingslanden anders. Daar sterft er elke 2 minuten een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. Elke twee minuten! In de twee uur dat ik aan dit artikel zat te schrijven, zijn er ondertussen dus 60 vrouwen gestorven… En terwijl jij dit artikel in misschien zo’n 10 minuten leest, zijn er 5 vrouwen gestorven.

Je kunt je indenken dat bevallen in Afrika en Azië dus doodsoorzaak nummer 1 is onder vrouwen van 15-44 jaar. Ter vergelijking: In Burundi is het aantal vrouwen dat sterft aan de gevolgen van zwangerschap of bevalling 1 op 31. In Nederland is dat 1 op 10.500! En dan nu misschien nog wel het meest schrijnende: 85% van de gevallen is relatief makkelijk te voorkomen. Door gebrek aan medische zorg, kennis en middelen lopen veel vrouwen onnodige risico’s. Te vaak met de dood tot gevolg. Zo sterven vrouwen in ontwikkelingslanden te vaak aan oorzaken die gemakkelijk te behandelen zijn. Een hoge bloeddruk of een infectie hoeft niet fataal te zijn voor een zwangere vrouw, maar zonder goede, medische zorg wordt het dat wel.

Ook na de bevalling krijg je in Nederland goede zorg. Na je bevalling krijg je een week lang dagelijkse controles. En ook de baby wordt goed in de gaten gehouden. Toen Jelle na zijn geboorte niet goed dronk en het slecht met hem ging, signaleerde mijn kraamhulp en verloskundige dit op tijd. Hierdoor waren we snel in het ziekenhuis, waar hij geholpen werd door kundige artsen. Hij werd opgenomen, in de gaten gehouden en hij kreeg een infuus en sondevoeding. Door zoiets simpels als te weinig drinken, komt het leven van een pasgeboren baby al in gevaar. Hier in Nederland was de behandeling makkelijk voor handen. Maar als we in Afrika hadden gewoond, had Jelle het misschien wel niet overleefd.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar deze feiten stemmen mij zó verdrietig. De plek waar we geboren worden, opgroeien en leven maakt ontzettend veel verschil en puur omdat een vrouw in Afrika bevalt heeft ze veel meer kans om haar bevalling niet te overleven dan Martine of ik, die (zijn) bevallen in Nederland. En puur omdat een baby daar geboren wordt, loopt hij vele malen meer kans op ondervoeding, ziektes en infecties. Dat voelt zo oneerlijk.

https://youtu.be/mczd_UWspUc?list=PL6efl_PCG033I3MG3oGqbxUB3tUNHkY4k

Cordaid

De hulporganisatie op het gebied van moedersterfte is Cordaid. Het terugbrengen van moedersterfte is één van hun belangrijke pijlers. Wanneer een moeder sterft, is dat niet alleen ontzettend schrijnend, het heeft ook grote gevolgen voor de rest van het gezin en de gemeenschap. Zo loopt een kind zonder moeder vier keer zoveel kansen om het vijfde levensjaar niet te halen.

Cordaid zet zich in op vier verschillende niveaus om moeder- en kindsterfte zo veel mogelijk terug te dringen:

  • Voor de zwangerschap: Voorlichting van meisjes en vrouwen over gezinsplanning en gezonde voeding.
  • Tijdens de zwangerschap: Medische controles om complicaties tijdig te ontdekken en te behandelen
  • Tijdens de bevalling: Zorgen dat vrouwen in een kliniek bevallen onder deskundige medische begeleiding in plaats van thuis
  • Na de bevalling: Nazorg voor moeder en kind, voorlichting en vaccinatie van de baby’s.

Door het gesprek met Valerie van Cordaid ben ik gaan nadenken over het steunen van goede doelen en nadat ik me voor dit artikel in had gelezen over moedersterfte, besloot ik dat ik dit goede doel (privé) een warm hart wil toedragen omdat het onderwerp me zo aan het hart gaat.

Mocht je ook willen doneren, dan kun je dat hier doen. Elke euro is mooi meegenomen. Het is absoluut geen druppel op een gloeiende plaat, drukte Cordaid me op het hart. Met €10 kan er namelijk al een veilige (ongecompliceerde) bevalling in een kliniek gefaciliteerd worden, inclusief vaccinaties voor de baby en groeimonitoring tot 1 jaar! Tien euro! Het precieze bedrag voor mijn controles, bevalling en nazorg op de factuur van mijn zorgverzekeraar weet ik niet meer, maar ik weet wel dat het met drie nullen was. Kun je nagaan…

Niet doneren is overigens ook helemaal prima. Het artikel is niet bedoeld om iedereen op te roepen om te doneren. Het artikel is bedoeld om het verhaal over moedersterfte te vertellen en mensen meer bewust te maken over dit onderwerp. Het heeft ons in ieder geval het inzicht gegeven dat we heel dankbaar mogen zijn voor hoe de geboortezorg hier in Nederland geregeld is.

* De cijfers over moedersterfte zijn gepubliceerd door de World Health Organisation in november 2016)

2 reacties

Ineke -

Zo fijn dat jullie ook dit soort artikelen hebben! Dank!

Marieke -

Mooi artikel!

Reageer ook