De dreumes fase

‘Dreumes’ vind ik het stomste woord dat er is op kindertaal-gebied. Alsof het een of andere misvormde dwerg is. Ik noem Jelle daarom, heel koppig, gewoon een peuter. Maar hoe stom het woord ook is, het doet niets af aan hoe geweldig deze fase is. De dreumes fase in namelijk zó leuk!

In dat tweede levensjaar gebeuren er zo veel leuke dingen! Ze leren lopen en praten. Ze worden socialer, gaan meer dingen begrijpen, gaan dingen doen zoals helpen, troosten, grapjes maken, spelletjes spelen en kattenkwaad uithalen. Ze krijgen fantasie en spel. Ze groeien uit van een baby naar een jong kind. Iedere dag fascineert het me weer hoeveel dingen Jelle al kan en leert. Hij leert aan de lopende band nieuwe woorden, spreekt af en toe in korte zinnetjes, begrijpt zo ontzettend veel en kan ook zo veel dingen zelf. Hij is al zo groot en wordt steeds zelfstandiger.

Maar aan de andere kant is er ook nog dat schattige restje babyvet. En een enorme afhankelijkheid van mij en Djurre. Hoe groot hij ook al is, hij is toch ook nog zo klein. En die combinatie vind ik misschien wel het meest leuke aan de dreumes fase.

Elke dag smelt ik zo’n tien keer, omdat hij zo belachelijk schattig is. Bijvoorbeeld om hoe hij lacht als Gijs als een zeehondje door de kamer tijgert. Of om hoe hij met zijn mollige handjes mijn gezicht beetpakt, naar zich toe trekt en me een dikke kus op mijn mond geeft. Hoe hij enigszins wanhopig ‘mama?!’ roept als hij me zoekt en hoe hij heel blij ‘mamaaaa!’ roept als ik thuis kom. Of gewoon even in een andere kamer was. Hoe hij zijn hoofdje op zijn schouders laat rusten als hij moe is of zijn beentjes om mijn romp heen klemt als hij niet wil dat ik hem neer zet. Hoe hij bij me op schoot kruipt met een boekje omdat hij samen wil lezen. En hoe hij ‘Koppie koppie!’ roept als hij denkt dat hij iets slims heeft gedaan.

De dreumes fase heeft ook heus zijn minder leuke kanten. Zoals de driftbuien en ‘Nee’-fase. Zo hebben ook wij meer dan eens en plein public met een gillende, worstelende dreumes onder de arm het restaurant moeten verlaten. Maar ook hierom kan ik eigenlijk alleen maar lachen. Het hoort erbij en op zo’n moment besef ik me juist dat ik heb wat ik altijd wilde: een gezin. Ik vind het ook leuk om meer met opvoeden bezig te moeten zijn, omdat het me uitdaagt na te denken over mijn visie over opvoeden.

De dreumes fase bracht mij de interactie met mijn kind waar ik zo naar verlangde. De vorm van liefde die een kind in deze fase aan je gaat geven is zo mooi en nog tien keer mooier dan wat ze van tevoren tegen je zeggen.

Met een dreumes is het nooit stil, opgeruimd, schoon of rustig in huis – en al helemaal niet alles tegelijk. Maar dat maakt me geen bal uit. Het is gezellig, het leeft, we hebben lol en knuffelen elkaar plat. Elke dag weer prijs ik me zo gelukkig dat ik zijn moeder ben en besef ik me weer hoe leuk het is om moeder te zijn. De babyfase is intiem en bijzonder, maar deze fase is wat mij betreft nog véél leuker. Nog drie maanden en dan zit het er alweer op. Op naar de peuterfase!

29 reacties

Jacqueline -

Wat een geweldig mooi en liefdevol artikel. Zo mee eens!

Fabienne -

En de volgende fase is ook zoooo leuk… Mijn dochter is nu 6 en zat dus afgelopen jaar in groep 3, wat betekent dat ze leren lezen en schrijven… Dat vond ik ook zo bijzonder! Dat je wurm dan ineens boekjes voorleest aan dr broertje (smelt…), dat ze “mama ik fin jou lief” (smeeeeelt!!) schrijft…

Fabienne -

Neee peuter is een lekker woord!! Dan denk ik dus altijd aan een neuspeuter hahahahahahahaha!

Stefanie -

Ik heb hier een mini mens van bijna 3 rondlopen.die in de waarom fase zit.soms behoorlijk vermoeiend,maar het heeft ook wel wat

Valérie -

Snif, ik krijg gewoon tranen in mijn ogen. Zo liefdevol omschreven. Wat moet het een voorrecht zijn om moeder te mogen worden en die liefde te ervaren. Ik heb geen kinderen, hoop moeder te worden in de nabije toekomst, maar ik vind dit ook een fantastische fase (misschien stiekem wel de leukste?) als ik naar mijn nichtjes en neefjes kijk.

felicia -

leuk geschreven allemaal
Ik vind persoonlijk de baby tijd wel heel fijn en mooi
Ik heb 3 meisjes en ben nu zwanger van de vierde . De jongste is nu 1 jaar en 4 maanden en eerlijk gezegd vind ik de leeftijd van 1 jaar wel mooi en bijzonder maar toch ook wel pittig
behalve bij de middelste die was zo rustig kind leek wel een pop :)
De oudste is 8 vind ik ook een hele leuke leeftijd samen communiceren en lekker haar eigen mening die ze geeft.
Echt mijn vriendinnetje :)
zo heeft elke leeftijd zijn eigen charme .

Suzanne -

Ik heb zelf net een opleiding afgerond waar de ontwikkeling van de mens centraal staat en ook nu ga ik mezelf hier opnieuw inverdiepen door mijn volgende opleiding pedagogiek. Zo leuk en interessant om dit allemaal te lezen!

Steef -

Zo herkenbaar!!! En onze dochter is nu 2 jaar 2 maanden en het wordt alleen maar nog leuker en leuker ! Het smelten houdt niet meer op 😀 en ja, ook de nee fase is er dan nog volop.

Marieke -

Dit is inderdaad een heerlijke fase. Ik sta er soms ook versteld van wat ze allemaal al kunnen. Mooi artikel en wat een schattige foto. Mijn zoontje wordt eind oktober ook alweer 2, wat gaat dat toch snel.

Loes -

Dit lijkt me zo’n leuke periode! Je baby wordt echt een minimensje. Zo schattig. Mooi artikel!

Quinte -

Wat een ontzettend lief artikel..! <3

Ilse -

Ken je de term ‘brusje(s)’ al? Die vind ik persoonlijk veeeele malen erger dan dreumes, hahaha. 😉

Willemijn -

Hahahaha jaaaa iehhhh!

Madelaine -

Oh ik ben ook DOL op deze fase! Jasmin is maar een maandje jonger dan Jelle dus ik herken alles. Van het schattige en stoute tot het gillen om drie keer niks. Ik begin nog meer verliefder te worden, heerlijk.

Melanie -

Zo herkenbaar! Mijn dochter is ondertussen al 4. Hoe kan dat? Ze gaat naar school maar is net geboren!
Maar terugkijkend vond ik ook de dreumestijd een van de leukste. De snelheid waarmee ze leren maar toch nog zo klein zijn, heerlijk! Tegenwoordig lijkt het er meer op dat we een mini dictator in huis hebben soms :’)

Shirley -

Ik vond de dreumesperiode inderdaad heerlijk. Maar die peuterfase? Die is nog veel leuker!

Nienke -

Wat leuk en schattig! :)

Ilona -

Ik liep gisteren in het park met mijn kleine meisje van 16 maanden en toen dacht ik nog: wat een geweldige tijd is dit nu ze deze leeftijd heeft. Het is zo enorm leuk doordat ze zo klein zijn maar ook al zoveel begrijpen. Ik had echt even zo’n smelt momentje hihi en jouw artikel weergeeft precies mijn gevoel :)

Alex -

Zo leuk om te lezen! Mijn gastgezin van mijn aupair tijd had ook een kindje van twee en het was altijd zo leuk met haar! ♥

Lindsey Beljaars -

Te schattig, hele leuke foto ook!

TravelBanana -

Dreumessen zijn ontzettend leuk inderdaad, zeker ook omdat je nog heel veel leuke periodes tegoed hebt!

Michelle -

Prachtig omschreven en oh zo herkenbaar. Morris is ruim 15 maanden en ik verbaas me iedere dag over zijn ontwikkeling. Ik had noooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik vind dit nog zoveel leuker dan die mini baby fase!

Willemijn -

Hear hear! Hihi!

Jacobien -

Herkenbaar inderdaad, ook ik vond de tijd tussen 1 en 2 jaar prachtig bij mijn dochter. Op die leeftijd zijn ze nog zo puur en echt, zo helemaal zichzelf!

Tineke -

Veel dingen zijn heel herkenbaar! De dreumes fase is superleuk, maar de kleuter fase lijkt mij ook geweldig. Duurt hier gelukkig nog iets langer!
Liefs

Patricia -

Leuk artikel en met liefde geschreven! Deels herken ik wel wat je schrijft over grapjes maken, lachen, de blijheid. Ik merk wel aan onze dreumes dat ze sommige woorden nog niet kan of iets niet kan uitleggen en dat dat haar enorm frustreert. In september begint hier de peuterfase, ik ben benieuwd!

Kelly -

Het lijkt me een geweldige fase ! Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat met mijn neefje!

Femke -

Wat een liefde spat er weer van dit artikel af. Ik vind deze fase bij mijn neefjes, nichtjes en kids van vrienden ook één van de leukste fases die er is.

Marije -

Ik vind dit zo’n leuke fase .. ze ontwikkelen zich zo snel en gaan van een afhankelijke baby naar een echt mensje zijn

Reageer ook