De agenda van: Mariska

Wij als mensen zijn nieuwsgierige aapjes. Niets leukers dan een kijkje in het leven van de ander. Hoe ziet dat leven er uit? Wat doen ze op een dag? Daarom introduceren wij een nieuwe rubriek op 2WMN, namelijk ‘De agenda van’. Dit keer nemen we een kijkje in de agenda  van Mariska. Onze fotografe!

Foto’s door Mariska – Grotografie (who else?!)
Geschreven door Martine

Mariska fotografeerde destijds Willemijns bruiloft. Sindsdien werd ze steeds een beetje meer onderdeel van ons persoonlijke leven. Zo heeft ze ook de bevallingsfotografie gedaan toen Willemijns zoontje Gijs geboren werd. Het lijkt me ook heel tof om nog een keer met Mariska een zwangerschapsfotoshoot te doen en/of een newborn fotoshoot. Mariska is nu ook sinds een jaar een onderdeel van 2WMN als vaste fotografe. We zijn ontzettend blij met haar werk en genieten iedere keer weer van de leuke fotoshoots en haar mooie foto’s bij onze artikelen. Meer van haar werk zien? Kijk op Grotografie! Maar voor nu: hoe ziet haar week er uit?

Heb je überhaupt een agenda of ben je daar allergisch voor en zie je wel waar het schip strandt?

Ik heb zeker een agenda! Die houd ik ook heel precies bij, met een chaotische (en nogal vergeetachtige 😉 ) man die net als ik onregelmatig werkt en een peuter in huis is het wel nodig dat we weten wie wanneer waar uithangt. Met mijn werk is dat wel een agenda die zich door de week heen steeds verder vult, er is maar weinig dat we vast ingepland hebben staan.

Heb je een papieren of digitale agenda of misschien wel meerdere agenda’s / lijstje(s) ?

We houden beiden de gezamenlijke digitale agenda bij, daarnaast heb ik na een hoop gestuntel met lijstjes en notitieboekjes nu sinds een tijdje een Passion Planner waar ik alles verder in noteer; planning, werkafspraken, notities van afspraken en ook mijn doelen op de korte en langere termijn.

Wat voor agenda heb je en hoe ziet deze er uit? Digitaal, zakelijk, geen agenda alleen maar lijstjes, leuk versierd, georganiseerd?

De digitale agenda houd ik bij in de app van Outlook. Een beetje saai, maar het werkt! Mijn Passion Planner is vooral zo overzichtelijk mogelijk. Mijn creativiteit uit zich vooral in mijn fotografie, ik kan helaas niet goed tekenen en handletteren enzo. Ik mindmap wel veel, dat schept vaak overzicht in rondvliegende gedachten.

Hoe ziet gemiddeld genomen jouw week er uit? Waar staat jouw agenda bomvol mee?

Ik heb eigenlijk geen ‘gemiddelde’ weken. De ene week heb ik heel veel werkafspraken en shoots en ben ik veel van huis en onderweg, de andere week is het rustiger en ben (en werk) ik meer thuis. Onze peuter gaat 3 dagen naar het kinderdagverblijf, dat zijn sowieso mijn werkdagen. Verder werk ik tussen de bedrijven door: als hij slaapt, als mijn man met hem op pad gaat of buiten de deur.

Ben jij graag onder de mensen of liever op jezelf?

Absoluut allebei! Ik ben graag te porren voor koffiedates, etentjes en andere activiteiten (ook met peuter, met collega-moeders) maar regelmatig even helemaal in mijn eentje thuis, op pad of zelfs een of twee nachtjes weg (dat is vaak in combinatie met werk verder van huis) doet me ook altijd heel goed.

Heb jij wel eens ‘een verborgen agenda’?

Ja hoor, maar als ik daar hier iets over verklap is hij niet meer verborgen 😉

Heb je voldoende me-time in de agenda geblokt deze week of zint het je niet?

De meeste weken gaat dat wel goed. Me-time vind ik in sporten, Netflix, tussen afspraken door even in mijn eentje thuis zijn of ergens een kop koffie drinken of een beetje in de tuin prutsen, maar bijvoorbeeld ook in autoritten. Ik rijd behoorlijk wat kilometers voor mijn werk en dat vind ik heerlijk; muziekje erbij en ik vermaak me wel!

Waar kijk jij elke week weer naar uit?

Lastige vraag, aangezien er vrijwel geen vaste punten in mijn agenda staan. Ik sta er wel om bekend dat ik ontzettend naar leuke dingen kan uitkijken en mensen om me heen soms een beetje gek worden van hoe enthousiast ik daar dan steeds over kan vertellen, haha!

Wat zijn de terugkerende dingen in jouw agenda? Sporten of dat frietje op de bank? En op welke dag/tijd?

Vaste prik sinds begin dit jaar is mijn sport! Ik was een enorme sporthater, maar dankzij mijn goede vriendin (en nu ook sportmaatje) Pauline heb ik krachttraining ontdekt. Als het lukt binnen onze verdere planning sporten we samen. Ik ga in elk geval twee keer per week naar de sportschool. Verder vult mijn agenda zich met veel wisselende afspraken; veel werk, en verder sociale dingen waar mogelijk.

Het is weekend! Wat staat er op de agenda? Is het Netflix and chill of ga je flink los? Of iets totaal anders?

Weekend? Haha! Sinds ik zelfstandig ondernemer ben, zijn weekenden niet meer het rustpunt dat ze waren toen ik nog (alleen maar) ambtenaar was. Ik werk juist veel in de weekenden. Dat hoort er een beetje bij als fotograaf denk ik en mijn chillmomenten zijn op allerlei dagen tussendoor. Ik probeer wel af en toe wat vrije tijd of een vrije dag in te plannen, maar ik kan het nooit laten om even mijn mail te checken… 😉

Wanneer denk je op zondagavond: “Yes ik had een geweldige week!” als in wanneer is voor jou de week geslaagd als je terug bladert in je agenda?

Als er voldoende werk is verzet en ik dat heb kunnen combineren met voldoende tijd voor mijn vrienden, gezin, mezelf en mijn huishouden. Ik kan daarin de lat wel wat hoog leggen voor mezelf, dat maakt met een goed gevoel terugkijken op de week vaak wel een beetje lastig.

Welke foto omschrijft in een afbeelding hoe deze week van je agenda was?

Hoeveel procent van je tijd besteed je aan de volgende onderwerpen?

Oef, percentages, lastig!

  • Werk: 35%
  • Studie: 1%, een uurtje per week gemiddeld
  • Huishouden: 5%, een uurtje per dag, we hebben de luxe van schoonmaakhulp in huis!
  • Sociaal: 5%
  • Me-time (dus hobby’s/sporten/in bad gaan/leuke dingen doen): 10%
  • Relatie: Hmmm… te weinig vrees ik, namelijk 5%
  • Kind(eren): 35%
  • Familie: 2%
  • Overig: 2%, dat zijn mijn katten, die vragen meestal minder tijd maar omdat we sinds een paar weken twee kittens in huis hebben gaat hier ook behoorlijk wat aandacht naartoe nu.

Is je leven in balans qua tijdsbesteding?

Ik denk dat mijn leven wel in balans is, maar het zou me wel meer rust geven als het me ooit zou lukken om er wat meer structuur in aan te brengen. Dit is al sinds mijn schooltijd een verbeterpunt en ik heb al heel veel systemen geprobeerd, maar ik blijf steeds maar terugkomen bij de strategie ‘I’ll make it work’. En ach, dat lukt ook eigenlijk prima! Er komt vast een tijd, als Lucas naar school gaat misschien, dat er meer regelmaat in de dagen en weken komt. En tot die tijd… We’ll make it work!

Vink jij de (denkbeeldige) lijst in de agenda af aan het eind van de dag of schuif jij nog weleens het een en ander vooruit?

Ik maak zo veel mogelijk af wat af moet, maar er wordt zeker wel eens iets doorgeschoven als ik een te ambitieuze lijst heb gemaakt. Vooral de minder leuke klusjes *kuch* administratie *kuch*. Ik kan me wel heel goed aan deadlines houden, zowel mijn eigen deadlines over wanneer ik foto’s wil opleveren bijvoorbeeld als serieuze deadlines als de belastingaangifte.

Je staat onder enorme druk en hebt een to-do lijst van hier tot Tokio. Hoe pak je dit aan en welke kwaliteiten helpen je daarbij?

Ik maak een lijst op papier van alles wat ik bedenk (brain dump), dan nummer ik alles van 1 t/m 4. Nummer 1 moet echt vandaag/zo snel mogelijk gebeuren, nummer 2 het liefst ook vandaag maar met minder haast, nummer 3 wel echt ergens deze week en nummer 4 is voor later maar wel lekker dat het dan in elk geval op papier staat.

Ik begin met een paar korte puntjes, beetje afstrepen werkt enorm goed voor mijn motivatie, en dan een groot punt/grote klus. Zo stug doorwerken tot af is wat af moet zijn! De kwaliteiten die me dan helpen zijn doorzettingsvermogen, overzicht kunnen creëren, snel kunnen werken en ook wel streng voor mezelf kunnen zijn. Dus eerst de nodige dingen afmaken zonder me af te laten leiden.

Is er iets in je leven waar jij nog niet veel tijd aan besteedt, maar waar je graag meer tijd/ruimte aan zou willen besteden? Een droom, doel, passie, verlangen? En ga je hier een agendapunt van maken?

Reizen! En vaker uitgebreid koken. Naar aanleiding van het sporten ben ik wel bezig met ook (nog) wat gezonder eten. We koken nu wel altijd vers en gezond, maar het kan altijd beter.

Welke leuke dingen staan er de komende tijd op de agenda?

Qua werk: Ik mag de komende weken nog een heleboel bruiloften en mooie baby’s fotograferen. De meest bijzondere daarvan is het tweede kindje van een van mijn beste vriendinnen! Ik mag fotograferen op Lowlands  op 20 augustus en er staan nog veel meer toffe shoots en plannen op de rol.

En in mijn persoonlijke agenda: Begin september ben ik jarig en begin oktober wordt mijn zoontje Lucas 3 jaar. En voor de winter is als het goed is de verbouwing van onze zolder klaar en is ook mijn kantoor helemaal af *insert confetti*!

Welk wereldwijde agendapunt moet wat jou betreft bovenaan de lijst?

Wat aardiger en meer begripvol zijn voor de mensen om ons heen. Als ons dat zou lukken dan maken we stukje bij beetje de wereld een fijnere plek volgens mij.

____

Bezig bijtje die Mariska! Maar dat wisten wij natuurlijk allang! Leuk om zo een kijkje in haar leven te krijgen en haar tips bij een enorme to-do lijst ga ik eens toepassen. Wiens agenda zou jij graag de volgende keer willen zien?

33 reacties

Tio -

Een bezige bij en, zo krijg je inspiratie van hoe anderen het doen.

Elvira -

Ik vraag me heel erg af of dit de grote of kleine versie is van de Passion Planner? Ik wil er zelf ook graag een aanschaffen maar twijfel welke maat.. Leuk artikel!

Alice -

Leuke nieuwe rubriek! Ik ben nieuwsgierig naar de agenda van een 30-plusser zonder kinderen (geen vlogger/blogger).

Mare -

@Mariska: Ik vind je foto’s echt heel sfeervol en n.a.v. dit artikel ben ik ook benieuwd geworden over andere dingen. Hoe heb jij de overstap hebt gemaakt naar ZZP’er? Is het een geleidelijk proces gegaan? Tenminste ik neem aan dat je niet in loondienst werkte als fotografe? Wat deed je ervoor en wat heeft jij doen besluiten je volop te richten op het fotograferen?
In hoeverre heeft je man/familie je gesteund om deze stap te zetten?

Mariska -

Hi Mare, wat een hoop (leuke!) vragen! Beetje lang verhaal voor in een reactie (misschien moeten we Willemijn en Martine maar even lief aankijken voor een interviewtje 😉 ) maar in het heel kort: mijn werk is een uit de hand gelopen hobby! Ik heb de overstap vanuit loondienst (ik werkte als docent aan de universiteit hier in Groningen) gemaakt nadat mijn contract bij de RuG afliep. Gelukkig staat mijn man er helemaal achter, werk als dit is denk ik niet goed te combineren met een gezin als het thuisfront niet flexibel meewerkt :-)

Lobke -

Ehh… jullie zijn niet op de hoogte van de betekenis: ‘netflix and chill’? Haha. Vooral heel gezellig tussen de lakens zullen we maar zeggen.

Mariska -

Ghehehe! Kan ook heel ontspannend zijn :-)

Lisa -

Wat een leuke rubriek! Ben heel benieuwd naar de agenda van Anna Nooshin en andere bloggers/vloggers 😊

Lara -

Wat een toffe rubliek! Ik ben fan van de kijkjes in andermans leven. Je kunt er denk ik heel veel van leren. Ik ben fan van Mariska haar manier van fotograferen! Ben benieuwd naar de volgende! Als jullie nog zoeken, misschien een leuke match!

Mariska -

Thanks Lara!

Mare -

Leuke rubriek! Trouwens zoals ik een van mijn vorige opmerkingen aangaf bij favoriete artikelen, ik vond de face to face ook heel leuk en hoop dat daar ook nog wat series van komen b.v. Martine en haar moeder, Willemijn en vader, Djurre, broer, etc.

Mya -

Leuke rubriek! Ben benieuwd naar de mensen die volgen!

Janneke -

Wat een leuke rubriek. Komt hier een vervolg op…… Jullie mogen een kijkje nemen in mijn agenda.

Ilse -

Een super leuke, nieuwe rubriek!
Wat een drukke, leuke weekplanning heeft Mariska. Knap hoor!
Ben benieuwd naar de volgende posts 🤗

Mariska -

Leuke rubriek! :) Klinkt ook als een heerlijke afwisselende baan waarbij je wel veel aan het werk bent maar volgens mij grotendeels dingen doet die je echt leuk vindt. Heerlijk!

Mariska -

Is het ook! Maar ‘helaas’ betekent ondernemen ook gewoon een hoop administratie en mailtjes, dat is de minder glamourous kant van het werk :-)

Natasja -

Wat een leuke rubriek! Interessant hoe iemand zijn week inpland en waarmee hij if zij dat doet! De cijfers zijn confronterend denk ik. Toch ga ik hier ook over nadenken. Ik vind de rubriek persoonlijk wel net te lang, maar kan zo snel geen vraag bedenken die ik weg zou laten.

Loes -

Interessante rubriek dit! Het doet je wel even nadenken over waar je je tijd aan besteed. Best confronterend ook!

Romy -

Wat een leuke rubriek! Als echt nieuwsgierig aagje word ik altijd blij van een inkijkje in iemands leven :) Zo te horen heeft Mariska inderdaad een druk leven. Het lijkt me ook best pittig om als zzp’er eigenlijk nooit echt helemaal vrij te zijn, maar aan de andere kant moet het ook heerlijk zijn om je passie als werk te hebben :) Wat goed trouwens dat je ook heel bewust me-time inplant!
Ik zou een volgende keer weleens de agenda van jullie of van bijvoorbeeld Cynthia van Cynthia.nl willen zien.

Jorinde -

Wat een super leuke, nieuwe rubriek! Ik ben ook altijd erg nieuwsgierig hoe andere mensen het doen. We zien al veel van jullie natuurlijk, maar ik ben toch ook wel benieuwd naar hoe jullie het indelen!

Leonie -

Mee eens! Lijkt me leuk om jullie agenda’s te zien. Hele leuke nieuwe rubriek!

Monique -

Wat een leuke blogg. Zit alweer veeeelste lang. Ga op vakantie verder snuffelen in jullie leuke verhalen. Nu al tips op gedaan. Snijbonen zitten in de tas voor zomer stampotje.

Vero -

Leuke rubriek! Ik mis wel een beetje een foto van de geinterviewde.
Kijk uit naar meer!

Kelly -

Hele leuke rubriek! Ben benieuwd naar de volgende!

Monique -

Wat een leuk stukje. Mariska

Linda -

Leuke rubriek. Handig om te zien hoe anderen het doen, dan kun je hier en daar wat tips meenemen. Het enige wat me nog leuk lijkt is een foto van Mariska zelf erbij dat je een beeld hebt van wie de agenda is. Zoals je al zei: we zijn nieuwsgierig haha 😉

Judith -

Leuke rubriek, en leuk om te lezen! En ik ben heel benieuwd waar die ombre post-it vandaan komt, ik wil ze ook voor in m’n passion planner 😱

Caroline -

Volgens mij komen die van de Hema, maar dat weet ik niet helemaal zeker!

Mariska -

De post-its zijn van de Hema! Nu in de winkel bij de school-collectie :-)

Deborah -

Leuke nieuwe rubriek, ik als onwijs slechte planner kan hier best wat van opsteken! 😃

Lenneke -

Jaaa, leuke rubriek! Vind Mariska sowieso heel leuk. En respect voor wat zij allemaal doet. Daar kan ik nog wat van leren, haha. Ik ben vooral bezig met werk en skip het sociale en de me-time bijna altijd…

Mariska -

Thanks Lenneke!

Marije -

Wat een leuk idee voor een rubriek! Vind het stiekem altijd leuk om een anders agenda te zien

Reageer ook