Zo maak je strijken leuker!

Ik heb het al vaker gezegd: ik háát de was. En strijken in het bijzonder. Ik doe er dan ook alles aan om zo min mogelijk te hoeven strijken. Maar met sommige kledingstukken kom ik er gewoon niet onder uit. Dus moet ik er zo eens in de twee weken toch echt geloven aan ‘de strijk’. En dan maak ik het maar het liefst zo leuk mogelijk. Dit is hoe ik dat doe!

1. Maak het jezelf gemakkelijk

Ik heb boven op zolder mijn ‘was-walhalla’. Hier staan de wasmachine, droger, wasrekken en strijkplank. Ik ben er helemaal mee in mijn nopjes, het is namelijk ideaal om alles bij elkaar te hebben. Mijn strijkplank heb ik altijd klaar staan, zodat ik ook tussendoor even snel wat kan strijken als het nodig is. Zo ga ik toch sneller strijken, merk ik. Zorg dus dat je het jezelf gemakkelijk maakt door je strijkplank bij de hand te hebben. Niemand krijgt zin van strijken als ‘ie eerst dat gevaarte uit de kelder en vervolgens twee trappen op moet slepen om überhaupt te kunnen beginnen.

strijkplank brabantia

2. Zet fijne muziek op of kijk een serie 

Ik vind het heerlijk om tijdens het strijken muziek op te zetten en het helpt me ontzettend om strijken minder vervelend te vinden. Leuke tip: Om het strijken een beetje leuker te maken heeft Brabantia een eigen Spotify playlist. De ‘Saturday Night Ironing’ playlist, een van hun playlistst, is écht hilarisch en inderdaad heerlijk om bij te strijken. De leukste gouwe ouwe’s disconummers komen voorbij, zoals I Will Survive van Gloria Gaynor, Stayin’ Alive van de Bee Gees en Blame It On The Boogies van The Jacksons. Zó lekker! Echt, zoek Brabantia’s Spotify account eens op voor de gein. Je krijgt spontaan zin om te strijken!

Een leuke serie of film kijken kan natuurlijk ook. Zo neem ik extra de tijd voor het strijkgoed, zodat ik precies één aflevering van Orange Is The New Black kan kijken. Maar dat moet je maar niet tegen Djurre zeggen. 😉

3. Zie het als me-time

Met een eigen bedrijf, twee kinderen, een man, vrienden, familie en een huishouden, blijft er eerlijk gezegd nog weinig tijd voor mezelf over. De momenten dat ik ongestoord een serie kijk of gewoon een beetje in stilte kan mijmeren zijn zeldzaam. Maar wat ik nu ontdekt heb is dat ‘Jongens, mama gaat even boven strijken’ de perfecte escape is aan het hectische leven wat zich op de begane grond van ons huis afspeelt. Ik vlucht naar mijn was-walhalla, zet een lekker muziekje op en ga strijken. Het ontbreken van over de kop gehaalde speelgoedkisten, een peuter die je de oren van de kop kletst en een brabbelende maakt het opeens een heerlijk klusje. Opeens kan ik geoorloofd gewoon een halfuur in alle rust strijken en is het enige wat ik hoor mijn eigen gedachte. Hello me-time!

4. Gebruik een goede strijkijzer en strijkplank

Dat scheelt dus namelijk echt het halve werk, weet ik sinds ik een paar jaar geleden van mijn schoonmoeder een Brabantia strijkplank cadeau kreeg. Een goede strijkijzer en strijkplank zorgen ervoor dat je je strijkgoed veel sneller mooi glad strijkt en dat betekent minder zwoegen én sneller klaar. Daar wordt het ook opeens een stuk leuker van.

Brabantia heeft nu drie nieuwe designes uitgebracht, waaronder degene die je hierboven ziet. ‘Spot happiness around you’ staat er op, super leuk! Ik word er instant vrolijk van. Daarnaast hebben ze nu ook een design die op een Mandela lijkt, inspireert tot het aansteken van een geurkaarsje en het wegstrijken van je stress.

Bij de strijkplanken Dots en Mandala (de middelste en rechtse) krijg je nu trouwens gratis een groot strandlaken, voor wat fijne extra me-time. En speciaal voor bij de strijkplank Music is er de Brabantialife Spotify playlist gemaakt, waar ik over vertelde.

En als je het nu nog steeds niet leuk vindt, ga dan gewoon lekker strijken met je bestie erbij. Lol gegarandeerd zoals je ziet. 😉

5. Focus je op het eindresultaat

Ik heb vooral nooit zo’n zin om met strijken te beginnen. Wat me dan helpt is om me te focussen op het eindresultaat. Ik weet dat ik chagrijnig word als ik ‘s ochtends de kast open trek, net zin heb in die ene blouse, maar er vervolgens achter kom dat die nog niet gestreken wordt. Veel vrolijker begin ik mijn dag als ‘ie wel al mooi gestreken is. Dé reden voor mij om uiteindelijk toch te beginnen met strijken. En eenmaal bezig, is het met bovenstaande tips eigenlijk helemaal niet zo vervelend meer.

Djur, als je me zoekt, ik ben aan het strijken! 😉

Wat zijn jouw tips om strijken (zo) leuk (mogelijk) te maken?

16 reacties

Sophia -

Wij strijken zelden iets. Hooguit 5x per jaar voor een of andere speciale gelegenheid. Zo totaal irritant om al je kleren te moeten aaien met een strijkijzer. Zonde van de tijd. Wij hangen wasgoed altijd meteen op . Nu toevallig een nieuwe strijkplank gekocht voor rond de dertig euro bij bol en die voldoet prima. De tip van Sylvia klinkt prima….. als het tenminste een milieuvriendelijk product is.

Diz -

Ik strijk bijna nooit. Kledij haal ik onmiddellijk uit de wasmachine en wordt steevast opgehangen op een rekje binnen of buiten aan de drooglijn. Wanneer de was droog is kan het dan gelijk lichtjes met de hand ‘gestreken’ en opgeplooid worden omdat er amper kreuken inzitten. Super efficiënt en zuinig al zeg ik het zelf. Hemden worden hier op een kapstok gedroogd dat werkt ook verbazend goed.

Lidy -

Ik vind strijken ook niet veel aan, maar probeer het altijd wel leuker te maken door tussendoor vlogs te kijken. 😊 Denk inderdaad dat goede apparatuur een stuk scheelt. Welk strijkijzer gebruik jij als ik vragen mag?

Bianca -

Ik vindt strijken echt heerlijk! 1 x in de week als de jongens naar school zijn pak ik de grote bult strijk was , radio aan en gaan met die banaan!! Ik wordt er ook echt ontspannen van hahhaah iedereen verklaart me ook altijd voor gek!

M. -

Ik heb weinig te strijken. En geen enkel huishoudelijk klusje vind ik leuk;)…en vind strijken gelukkig het minst erg van alle klusjes….. ik strijk in de woonkamer omdat onze woonkamer uitkijkt op een prachtige waterpartij en fontein waar ik altijd erg ‘zen’ van wordt. Ik gebruik dat momentje strijken om wat na te denken, beetje mediteren in alle rust. Heerlijk… en geniet stiekem best van de warmte en stoom en het heerlijk ruikende wasgoed.

Myrte -

Ik vind strijken dus écht fijn. Ik geniet van de mooie stapeltjes vers gestreken was. Ook bij mijn vriendinnen strijk ik regelmatig en ondertussen praten we bij :)

Barbara -

Ehm… is strijken écht me-time voor jou? kan me zooooooooooooooveel dingen bedenken die leuker zijn! beetje ongeloofwaardig, zelfs voor een #spon artikel. Kom op Wil.

Melvie -

Nee hoor, ik heb precies hetzelfde!

Eline -

Ondanks dat ik bepaald geen liefhebber ben van het huishouden is strijken voor mij nog het minst vervelend. Wij wonen klein waardoor ik wel in de woonkamer moet strijken maar hé, daar staat de tv toevallig ook! Die combinatie vind ik meer dan prima. Vooral omdat ik mijzelf anders niet de rust gun om tv te kijken. Ook heb ik een leuke strijkplank (check!) en die Spotify playlist (hilarisch!) ga ik ook eens uitproberen. Daarnaast een simpele tip: centrifugeer zo laag mogelijk en droog zo veel mogelijk in de buitenlucht. Vaak zijn ze ergste kreukels er dan al uit!

Nikki -

Hahahaha zo grappig om te lezen dat mensen strijken zo verschrikkelijk vinden. Ik kan er namelijk zo van genieten. Heerlijk met muziek op strijken en dan lekker rustig aan doen.

Ingrid -

Koop een stoomgenerator!! Het is een uitgave, maar het is een uitvinding en zijn geld dubbel en dwars waard! Het bespaart zoveel tijd. Veel dingen hoef je nog maar aan 1 kant te strijken! Geen gedoe meer met prints op shirts, daar strijk je gewoon overheen!

En strijk je was als hij droog is en laat het niet oplopen tot een mand/manden vol!

Nicole -

Ik strijk echt daadwerkelijk helemaal niks! Mijn vriend loopt elke dag in een overhemd, maar deze kan hij uitstekend zelf strijken!

Natascha -

Ik heb gelukkig echt geen hekel aan strijken! Overhemden vind ik minder fijn om te doen, maar gelukkig draagt mijn man die niet dagelijks :)
Ik geniet ook echt in mijn waswalhalla op zolder mét muziek, Netflix of Youtube. Dan kan ik zo een uurtje bezig zijn (en ja, ik strijk alles behalve onderbroeken en handdoeken! *oeps*)

Michelle -

Haha mijn mond viel al open bij ‘zo eens in de twee weken’! HOE DAN?! Ik ben geloof ik echt een uitzondering, want vind strijken helemaal niet erg. Vroeger streek ik zelfs ondergoed en badhanddoeken, maar sinds Morris er is – en dus sowieso meeeer dan genoeg strijk – ben ik daar toch maar mee gestopt!:’)

Sylvia -

Of nog makkelijker, ik kocht onlangs een product tadaa genaamd ( in België) je sprayt het over je ongestreken kledingstuk, 10sec wachten, even zachtjes trekken en hup alle plooien zijn verdwenen, zalig voor iemand die strijken haat 😆

Vera -

Ik kijk ook altijd een YouTube-filmpje tussen het strijken door, vind het ook zo’n saaie klus.

Reageer ook