Voordelen aan kinderen dicht op elkaar krijgen

‘Zo, weet waar je aan begint!’ ‘Je laat er geen gras over groeien, dat wordt vast pittig!’ ‘Je gaat het nog zwaar krijgen!’ Je kinderen dicht op elkaar krijgen wordt over het algemeen als zwaar bestempeld. Maar er zijn wat mij betreft ook voordelen aan je kinderen dicht op elkaar krijgen. Of te wel het zo geheten ‘babybunchen’.

Allereerst: ieder leeftijdsverschil heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik denk persoonlijk dat er geen algemene regel is voor het ‘beste leeftijdsverschil’ tussen broertjes en zusjes. En daarnaast loopt het al helemaal niet altijd zoals je plant. Soms blijft een volgend kindje verdrietig genoeg uit, soms stelt het leven je geduld op de proef of komt een volgend kindje juist misschien sneller dan je zelf had bedacht. Dit is gewoon een artikel over de voordelen die ik ervaar met het leeftijdsverschil wat wij hebben tussen Jelle en Gijs. Een andere ervaring heb ik immers niet. 😉

Onze jongens verschillen 14,5 maand. Jelle was dus bijna 1 jaar en 3 maanden toen Gijs geboren werd. En jep, daarmee was Jelle dus krap 6 maanden toen ik voor de tweede keer zwanger was.

Tijdens de zwangerschap

Ik kreeg enorm lieve, medelevende reacties tijdens mijn zwangerschap: ‘Oh, dat zal wel zwaar zijn, met je zoontje die nog zo klein is’. Maar eigenlijk viel het me alles mee! Doordat ik ging sporten na Jelle’s bevalling en ben blijven sporten tot 30 weken zwangerschap, voelde ik me heel fit. Tuurlijk, de misselijke weken waren pittig, maar ik denk niet pittiger dan wanneer je achter een peuter van 2 of 3 jaar aan moet rennen. En ja, de laatste loodjes waren zwaar. Maar dat zijn ze denk ik altijd. Ik moest misschien wel wat meer tillen dan een moeder van een kindje dat loopt, maar de andere kant was dat ik overdag relatief veel rust had! Jelle deed nog twee slaapjes, van elk 1,5 uur! En dat betekende dat ik twee keer per dag éven mijn handen vrij had. Aan het eind van mijn zwangerschap deed ik tijdens één slaapje een dutje mee en tijdens het andere slaapje werkte ik vanuit bed of vanaf de bank. Yes!

Ook heel lekker: Je weet nog heel veel. Jelle’s zwangerschap stond me nog heel helder voor de geest, evenals hoe dat gaat met bevallen, de kraamtijd en de tijd met zo’n pasgeboren uk. Ik hoefde me nergens meer opnieuw over in te lezen en had eigenlijk nergens vragen over. Ook is het eigenlijk nog maar pas geleden dat je om de drie uur voedde, worstelde met slaapjes en hapjes en een uur bezig was het huis uit te komen. Als nummer twee zich zo snel weer aandient dan weet je dit allemaal nog en ben je hier gemakkelijk op ingesteld.

Omdat het nog zo kort geleden is heb je alle spullen nog. En in mijn geval had ik het nog niet eens opgeborgen! Hydrofiele doeken, beddengoed voor de co-sleeper, de kleinste rompertjes, het lag allemaal nog achterin de kast of ergens in de eerste dozen op zolder. Lekker makkelijk!

Twee onder de twee

En ook als baby 2 inmiddels geboren is, zijn er nog voordelen. Zo doen ze allebei nog een middagslaapje! Jelle is nu ruim 1,5 en is pas sinds een kleine maand over op één slaapje per dag. Dat betekent dus dat ik tot voor kort beide jongens met een beetje puzzelen tegelijk in bed had. En anders had ik er bijna altijd wel één van de twee in bed. Hierdoor had ik even (gedeeltelijk) mijn handen vrij, wat heel fijn is op een dag waarop je geleefd wordt door peuterbuien, voedingen en de continue stroom aan vieze luiers.

En nu Jelle 1 slaapje doet en Gijs in een iets duidelijker ritme zit, lukt het me bijna altijd om ze tegelijk ‘s middags in bed te hebben. En dan is het gewoon eventjes een halfuur/uur/anderhalf uur stil in huis. YES!

Nu is het verschil in hun ontwikkeling nog heel groot, maar over niet al te lange tijd zullen ze al heel gauw in dezelfde fase zitten (en dus snel samen kunnen spelen) en later, als tieners, zal hun leeftijdsverschil nagenoeg nihil zijn. Dat lijkt me super leuk voor hun. Dicht op elkaar zitten qua leeftijd (en/of van hetzelfde geslacht zijn) is absoluut geen verzekering voor goed met elkaar kunnen opschieten, maar wie weet is het wel het geval. Je hoort het namelijk wel vaak en wat zou dat leuk zijn! Daarnaast is het ook makkelijk. Wanneer je een groter leeftijdsverschil hebt moet je iets meer rekening houden met verschillende leefwerelden en hun kunnen.

Je zit ook korter in de luiers! Als je een kindje krijgt dat na 2 of 3 jaar zindelijk is en daarna een baby krijgt die weer met 2 of 3 jaar zindelijk is, zit je zo 6 jaar in de luiers. Nu verschonen we wel een dubbele hoeveelheid luiers, maar de periode duurt wel minder lang zo. Idem dito voor de periode dat je kinderen heel klein zijn. Het is intensief, maar het neemt ook minder jaren in beslag. Als je net als ik de babyperiode niet super geweldig vindt, is dit best een voordeel. 😉

Ach ja, of je ze nou dicht over verder uit elkaar hebt, uiteindelijk maakt het natuurlijk geen drol uit. Ieder kind groeit op in zijn eigen tempo en daarnaast is dat wat je gegeven krijgt gewoon een gegeven en daar moet je het mee doen. En dat geeft het leven ook juist zo zijn charmes. Maar mocht je ze dicht op elkaar krijgen en je wordt bestookt met angstaanjagende verhalen en sterkte-wensen, weet dan: het heeft ook zeker voordelen om je kinderen dicht op elkaar te krijgen! Ik spreek uit ervaring. 😉

42 reacties

Lauren -

Wat stom, ik kom er nu pas achter dat jullie een super leuke, eerlijke, open blog hebben! Ik vind het ook gelijk ZO fijn om te lezen “Als je net als ik de babyperiode niet super geweldig vindt, is dit best een voordeel. 😉”

Haha, wat een opluchting. Oké, ik ga verder struinen.

kIM -

Hier zit er ook 14 maanden tussen mijn jongens. Leven en geleefd worden, vooral de eerste maanden samen waarop de oudste nog niet kan lopen en je idd continu van voeden, luiers verschonen, naar slaapjes gaat. Ook nu ze bijna 2 en 3 zijn zitten er dagen bij waarop ik alleen maar luiers aan het verschonen ben, waarom-vragen moet blijven beantwoorden, ze uit elkaar moet trekken omdat ze allebei willen wat de ander heeft en mama weer als trampoline of ander speeltoestel gebruikt wordt waardoor er altijd wel een mooie blauwe plek op mijn lichaam zit. Maar ik doe het met liefde! Wat kan ik genieten als ik de jongste ‘s ochtends de oudste hoor roepen, ze vervolgens bij elkaar in bed kruipen en elkaar een kus geven en vervolgens samen een eind weg kletsen <3
Opvoeden is denk ik altijd zwaar en waardevol, je geeft het beste van jezelf aan iemand anders om die kleine persoon te laten groeien…

Mare -

@willemijn: Leuk dat je hierover schrijft. Ik moet denken aan een vriendin die ook een zusje had waarmee ze <2 jr scheelde. Om te voorkomen dat de meiden zouden concurreren en een goede band ontwikkelden mocht ze b.v. niet op pianoles immers dat deed haar zusje. Ook legde haar moeder continue de nadruk erop dat ze toch zo ontzettend verschillend waren. Ze mochten nooit kleding uitwisselen, mochten nooit kleding kiezen die enigszins op elkaar leken, etc. Ook had ik ooit ergens gelezen dat er biologisch een reden is dat er vaak meerdere jaren tussen kids zitten om zodoende te vermijden dat broers of zussen rivalen worden. Ik ben benieuwd hoe je tegen dit aspect aankijkt?

Marrit -

Leuk artikel, knap ook dat je altijd rekening houdt met hoe iedereen zou kunnen reageren op wat je schrijft, je belicht het onderwerp van alle kanten! Wij hebben zelf één zoontje van twee jaar en hij blijft voorlopig ook in zijn eentje, ik was wel benieuwd wat de voordelen waren van twee kinderen vlak op elkaar om ook een beetje te weten wat ik dus ga missen.

Sandra -

Heel leuk om te lezen! Toen ik vorig jaar net bevallen was had ik nooit kunnen denken dat ik nu alweer zwanger zou zijn (bij de eerste duurde het wel even en geen haar op mijn hoofd dat er na de bevalling aan dacht om zo snel er nog eentje bij te nemen) maar nu zie ik er ook de voordelen van in!
Ons oudste zoontje zal 17-18 maanden zijn als zijn broertje erbij komt waardoor ze nog een halfjaar samen naar de opvang zullen kunnen. Bovendien zullen ze 1 schooljaar schelen waardoor het me handig lijkt om boeken door te geven.
En de babyspullen liggen hier inderdaad ook nog bij de hand waardoor het volgende babykamertje al bijna klaar is :D!

Felicia -

Wij kregen ook van die uitspraken als
Zo jullie hebben niet stil gelegen 😂

Felicia -

Leuk dat je hier over schrijft :)
Bij ons zit er tussen de eerste twee dochtertjes precies 1 jaar en 8 maanden
Dat vond ik eerlijk gezegd wel pittig vooral tijdens de zwangerschap
Ook al had ik ontzettend veel hulp van mijn man en moeder.
ons oudste dochtertje van 1 was echt een handenbindwrtje pfff en dat voel niet mee tijdens de zwangerschap.
Energie had ik niet voor haar vanwege de zwagerschap.
dat had ik onderschat.
Het voelde voor ons vooral als overleven aan .
Nu zijn ze bijna 7 en 8 en spelen ze wel leuk samen gaan altijd samen naar buiten
En hebben samen geheimpjes.
Maar ook wel vaak ruzies
Het is wel zo wat je zegt over dat de kleine dan inderdaad nog even een middagdut doet waardoor je zelf Ook nog even mee kan pakken van die rust .
nu had ik bewust wat langer gewacht met de derde er zit precies 5 jaar tussen de tweede en derde
Ons derde prinsesje van haar heb ik de zwangerschap veel bewuster mee gemaakt en meer van kunnen genieten
Kunnen liggen wanneer ik dat wilde
Even uitleggen aan mijn oudste twee als ik even mij eigen niet lekker voelde vanwege de zwangerschap.
Zo verschil met de eerste twee .
al hoewel de middelste van 5 dat niet altijd accepteerde maar de oudste wel .
Nu ben ik 8 maanden zo na mijn derde bevalling zwanger geraakt van de vierde
er zal dus ook niet weer niet veel leeftijdverschil tussen zitten
Net als hij de oudste twee
1 jaar en 5 maanden zo
Ik ben op 25 augustus uitgerekend.
En ons derde prinsesje is nu 1 jaar en 3 maanden.
Ook nu weer ervaar ik het zwaar
Het is net of ik terug in de tijd ga
Ik heb ook eerder moeten stoppen met werken omdat mijn lichaam het niet meer trok.
Nu is het wel zo dat ook mijn man weer een hoop doet gelukkig.
maar als hij werkt is het pittig.
gelukkig kookt hij hier altijd en haalt hij altijd de boodschappen dat doet hij altijd
Maar is nu extra fijn :)
wat het nu wel wat makkelijker maakt dan bij de tweede is dat de oudste twee kinderen ook veel helpen dat scheelt.
Dit keer verwachten wij een jongetje :)
Ik vind het knap hoe je het ervaren hebt
Niet als zwaar of pittig

Dionne -

Ik denk dat er alleen maar voordelen zijn om wat sneller achter mekaar kindjes te krijgen.
Mijn zusje en ik schelen 6 jaar en dat heb ik altijd moeilijk gevonden. Zij zit in de 3de van de middelbare school en ik ben al afgestudeerd en werk.
We zitten allebei in zulke andere levensfase dat we niets delen. Ik heb al 4 jaar een vriend, zij walgt nog van jongens. Ik ga bijna uit huis, zij heeft nog niet eens haar studiekeuze gemaakt.
We hebben het dan nooit goed kunnen vinden, wat ik wel jammer vind.

Henriette -

Mijn knullen schelen 19 maanden. De jongste is nu 7 maanden en ik vind t een aanrader! Je hebt inderdaad alle baby spullen nog in huis en mijn oudste slaapt nog elke middag van 1 tot 4 waardoor ik vaak mijn handen ook even vrij heb. Daarnaast vond ik het de eerste (zware) maanden heeeeel fijn dat je oudste nog geen verplichtingen buiten de deur heeft (school, zwemmen noem maar op) waardoor je de hele dag zelf kunt indelen. Desnoods thuis blijven de hele dag als het allemaal tegen zit. Daarentegen zijn er ook genoeg momenten geweest dat ik me afvroeg waar ik in hemels naam aan was begonnen haha.

Celine -

Mijn zus en ik schelen 11 maanden. Mijn mama was dus na 2 maand opnieuw zwanger. Ik ben vooral blij dat ik in juli geboren ben, en niet in januari. Want anders was mijn zus in hetzelfde jaar geboren, en dus even oud. Dat zou toch wat raar geweest zijn :)

A -

Dat hebben ik en m’n zusje haha. We schelen 10,5 maand en ik ben van januari 1994 en m’n zusje van november 1994. Snappen ze ook nooit bij instanties, geen tweeling maar wel hetzelfde jaar. Mijn moeder is zelf van december en was dus ook nog even oud toen ze ons beide kreeg.

Talitha -

Tussen mijn vriend, zijn broer en zijn zus zit allemaal net iets meer dan een jaar. Mijn schoonmoeder heeft wel eens gezegd dat het toen wel pittig was, maar er nu echt van kan genieten dat ze zo kort op elkaar zitten. Mijn vriend word in augustus 23, dan komt zijn broer en zijn zus is op dit moment 25. Ze kunnen nu ook alle drie erg goed met elkaar dus dat is extra leuk. Wij hebben een zoontje van een jaar, maar nog geen specifieke plannen voor een tweede. Maar het liefst heb ik er ook geen jaaaaren tussen.

Marianne -

Groter of kleiner leeftijdsverschil maakt denk ik niet of broertjes/zusjes met elkaar spelen. Als ik kijk naar mijn eigen gezin (2 broers en 1 zus net 13jr verschil tussen de oudste en de jongste) waren het vooral onze karakters die bepaalden wie met wie speelde. Het gaat ook veranderen in de loop der jaren merk ik. Nu ik volwassen ben ga ik veel meer om met de broer met wie ik toen ik nog thuis woonde minder had. Ikzelf geef de voorkeur aan iets meer leeftijdsverschil, maar ik snap heel goed als dit voor een ander niet geldt :-).

I. -

Hier ook een zoon & dochter waar 17 maand tussen zit.
Vind het helemaal niet tegen vallen zo dicht op elkaar. Ideaal, je bent de slapeloze nachten nog gewend. Idd alle baby spullen lagen voor het grijpen. En ze kunnen nu al zo leuk spelen samen😁
Hopelijk wordt het nog uitgebreid met nog een lief klein broertje of zusje.

Melvie -

Hetgene wat ik me afvraag als je twee kinderen vlak achter elkaar krijgt is hoe je dit financieel voor elkaar krijgt. Is dit niet veel zwaarder? Omdat, als je er 3/4 jaar tussen laat en de eerste gaat naar school (welke variant dan ook) je tenminste nog een poosje hebt om voor de tweede te sparen aangezien de kosten voor MBO/HBO flink op kunnen lopen. Hoe ervaren/zien jullie dit?

Willemijn -

Je hebt nu inderdaad een dure periode met dubbele luiers en continu nieuwe kleding. Met betrekking tot school heb je een goed punt. Daarom sparen wij nu al voor beide kinderen (wij sparen de kinderbijslag weg) zodat we later hun studiekosten kunnen betalen bijvoorbeeld. :-)

M. -

Leuk blogje! Ook al voelt het alsof je je moet verdedigen van alle vooroordelen die er zijn;) …Lijkt wel een beetje op de manier waarop ik mij altijd moet verdedigen omdat wij maar 1 kindje hebben, en daar bewust voor gekozen hebben. Elk kindje is anders, elke ouder is anders, en daarbij de ervaring, situatie en gevoel daarbij is weer anders. Geen verhaal in het nu als in de toekomst zal hetzelfde zijn.

jocelyn -

Mooi geschreven! Mijn broertje en ik schelen 2 jaar met elkaar. We deden eigenlijk alles samen vroeger en hebben een hele goede band met elkaar. Zelfs nu we allebei studeren heb ik meer contact met hem dan met onze ouders, haha. Doordat ik eerst mbo heb gedaan voor het hbo, en hij vanaf de havo naar hbo ging, lopen we nu gelijk met onze studies. We zitten ook in dezelfde stad op kamers en komen elkaar vaak tegen met het uitgaan. Erg leuk zo!

Mijn vriendin scheelt 4 jaar met haar broertje. Van haar hoorde ik dat zij haar broertje vroeger heeft leren lopen, voetballen en tekenen. Daartegenover groeien ze nu uit elkaar doordat ze hele andere interesses hebben. Hij zit nog in het begin van zijn studie-fase terwijl zij fulltime werkt.

Els -

Wij kregen binnen 5 jaar tijd 4 kinderen.

Onze eerste dochter overleed tijdens de zwangerschap, onze zoon werd 12,5 maand daarna geboren. Hij was 20 maanden toen onze tweede dochter werd geboren en twee jaar en 2 weken daarna kwam onze derde dochter met 27 weken zwangerschap ter wereld.

Hoewel onze kinderen niet veel in leeftijd verschillen, kunnen ze de meeste tijd absoluut niet met elkaar overweg. Botsende karakters, verschil in geslacht, wat zal het zijn? Leuk samen spelen duurt hier maximaal vijf minuten. Of dit anders was geweest als er een groter leeftijdsverschil was geweest weet ik niet. Ik denk dat het wel beter wordt naarmate
ze ouder worden, ze zijn nu 5, 7 en 9.

Tuwa -

Wat leuk om alle reacties ook te lezen! Hier een andere ervaring: mijn broertje is 4 jaar jonger maar kan me niet anders herinneren dan dat we ons altijd super goed konden vermaken samen, zelden ruzie hadden en nu we volwassen zijn gaan we regelmatig samen uiteten en staat er nu zelfs een stedentrip op de planning. Een vriendin van mijn moeder daarentegen scheelt iets met dan een jaar met haar zusje en dat is altijd al haat en nijd geweest, ze kunnen elkaars lucht nog niet inademen, bij wijze van.. die vriendin denkt dat dat mede komt door het weinige leeftijdsverschil, dat er daardoor altijd strijd was, dus toevallig weer net twee ervaringen die voor mij juist positief uitpakken voor een groter leeftijdsverschil 😉 mijn moeder geeft altijd aan dat zij het juist lekker vond ook dat ik al naar school ging en echt al beetje ‘eigen leventje’ had zodat zij overdag rustiger aan kon doen met mn broertje. Daarnaast vond ik het super stoer als ik mn moeder ergens mee kon helpen vroeger en was ik daar dus zoet mee haha.
Deze ervaring zorgt er bij mij dus juist voor dat ik tussen mijn dochter en een (hopelijk) volgend kindje wat meer tijd wil :) ze is nu 16 maanden en vind het heerlijk dat we nu juist weer wat meer vrijheid hebben met dr, weer goed weg kunnen en kunnen reizen etc. Ook heb ik weer wat ruimte voor m’n eigen ontwikkeling naast baan 😉 maar goed, overal valt wat voor te zeggen inderdaad! Leuk artikel iig!

Isabelle -

Mijn oudste 2 dochters schelen 13 maanden. Inmiddels zijn ze 12 en 13 jaar en zitten ze op de middelbare school. Hun zusje is 10 jaar en zit in groep 7. Ik vind het geweldig en geniet enorm van ze. Ze kunnen leuk samen dingen doen, konden ook redelijk met elkaar spelen. Maar niet altijd en niet heel vaak. Ook slaan ze elkaar af en toe de hersens in. En zijn ze alle 3 heerlijk aan het puberen. Het zijn 3 erg intelligente meiden, dat maakt het af en toe erg pittig voor ons 😜. Wat wel heel erg leuk is, is shoppen met de dames. Allemaal een andere smaak, maar wel voor elkaar in de rekken zoeken.
Of het een voordeel of nadeel is om ze zo kort op elkaar te krijgen, weet ik niet. Ik merk toch ook wel verschillende interesses bijvoorbeeld voor vakanties, omdat de oudste en jongste 3 jaar schelen en een 13-jarige heeft andere interesses dan een 10-jarige. Dat zal ook weer veranderen. En je groeit er in mee.

Reshma -

Wat een leuk artikel! Ik ben in 2015 bevallen van onze tweeling en over 2 weken wordt onze 3e geboren. Het is inderdaad druk maar je krijgt er zoveel voor terug.

Susan -

Herkenbaar! Ik was beide keren tegelijk met jou zwanger (al was de 2e keer niet gepland, maar wel heel erg gewenst) en heb nu 2 kindjes van 19 en 3 maanden. Ik vond het de eerste 2 maanden soms echt loodzwaar, met een baby met krampjes/huiluurtjes/de hele dag op je arm willen slapen en een dreumes die ook aandacht nodig heeft. Maar nu na 3 maanden loopt het :) Ik zal nooit zeggen dat je die 2e ‘er even bij doet’, maar het word nu wel echt leuk

Marloes -

Mijn broer en ik schelen 4 jaar, dus alleen toen we jonger waren hebben we veel met elkaar gespeeld en deed ik ook gewoon mee met alle jongensdingen, haha. Het zou mij later wel leuk lijken om kinderen te krijgen die qua leeftijd wat dichter bij elkaar liggen :)

Wendy -

Wat is dit fijn om te lezen! Ik heb zelf een zoontje van 18maanden en over 1 maand komt de tweede. Ik word inderdaad wel eens gek van de opmerkingen die jij hierboven noemt. Dit is een hart onder de riem dit stuk, dank je wel Willemijn!

Lucy -

Het lijkt me heerlijk om een broer of zus te hebben die in dezelfde levensfase zit als jij. Ik scheel 5 jaar met mijn broertje (ook nog ander geslacht dus, had ik als kind veel moeite mee) en ik kon er helemaal niks mee. Ik vond het pas leuk toen hij een tiener werd en ik soort van op mijn eigen niveau met hem kon omgaan, haha! Als ik later kinderen krijg, zou ik ze zeker dichter op elkaar willen.

Mel -

Tussen alle reacties over hoe fijn het kleine leeftijdsverschil, even een reactie over een groter leeftijdsverschil. Ik scheel bijna 9 jaar met mijn zusje, ja we zijn allebei van dezelfde vader en moeder. Ook is geen van ons beide een ongelukje, de eerste twee vragen die wij altijd krijgen even beantwoordt😉 Ik kan oprecht zeggen dat mijn zusje mijn allerbeste vriendin is, ik heb gewoon wat langer met poppen etc gespeeld. Nu is ze 12 en gaan we samen weekendjes weg of winkelen. Voor iedereen waarbij hun kinderen niet dicht op elkaar zitten, ook dan kunnen je kinderen de beste vrienden worden!

JVK -

Ik heb dit ook, ik scheel 8 en 10 jaar met mijn zussen. Vroeger vond ik dit heel jammer want ik speelde hierdoor vaak alleen, maar sinds ik zelf volwassen ben zijn we steeds meer naar elkaar toe gegroeid en ben ik me amper meer bewust van het leeftijdsverschil. Op een gegeven moment kom je meer in dezelfde levensfase en kun je wel dingen met elkaar delen.

Michelle -

Mijn broertje is precies anderhalf jaar jonger dan ik, en hij is altijd – en nog! – mijn beste vriend geweest. Onbewust neem je dat toch mee. Inmiddels ben ik zelf over twee maanden uitgerekend van baby twee; er zit straks 16 maanden tussen mijn zoons. Ik krijg inderdaad ook heeeel veel van die ‘waar begin je aan’ opmerkingen, en ‘t zal ongetwijfeld af en toe pittig zijn, maar ik verheug me er vooral heel erg op! Het lijkt me voor de jongens zo leuk!

marjolein -

Ik ben nu 16 en mijn broertje word bijna 12. Ik vind dit best jammer want wij konden dus ook echt met elkaar spelen. Mijn ouders hadden hier trouwens voor gekozen omdat ze zo lang mogelijk van het eerste kind wouden genieten..

Natasja -

Ik ben nu zwanger van de tweede en als die geboren is is mijn zoontje bijna 2 denk dat kleine leeftijd veschil prettiger is want mijn broer en ik schelen 6 jaar en dat was echt niet een fijne tijd

Sabrina -

Ik heb ook 2 mannen dicht op elkaar ( schelen 20 maanden ). Nu ze 2,5 en 4 zijn ben ik erg blij dat we de tropenjaren gewoon gehad hebben. Ik was pas aan het kroelen met een baby en hoe lief ook ik kon er ook van genieten dat deze fase achter ons is 😉

Jeanet -

Mijn jongere zusje en ik schelen 18 maanden en hebben vanaf dat we klein waren heel veel aan elkaar gehad. Altijd een speelkameraadje, al was er zeker ook wel eens ruzie of strijd 🙈! Ik heb zelf een jongenstweeling van nu 16 maanden en vind het alleen maar leuker worden. Ze hebben zo ontzettend veel aan elkaar en ook al zijn er dagen dat ze elkaar constant in de weg zitten, huilen en zelfs elkaar bijten (zucht) is het enorm genieten om te zien hoe veel ze aan elkaar hebben, hoe ze s ochtends opleven als ze hun broertje zien, hoeveel interactie ze hebben en hoe ze zich op de crèche aan elkaar optrekken. Dat komt vast ook (en is er waarschijnlijk ook al) tussen jouw jongens :)!

Madelaine -

Ik scheel zelf 10 en 15 jaar met mijn zus en broer dus over leeftijdsverschillen kan ik niets veel zeggen. Wij wisten alleen heel zeker dat we kort op elkaar geen twee kinderen wilde. Inmiddels willen we zeker weten wel een tweede, maar Jasmin is net anderhalf dus er dringt nog niks. Wellicht in 2019, dan is ze alweer drie jaar geworden en kunnen wij nu nog genieten van onze ‘vrijheid’ met één kind.

Kelly -

Ik kan uit ervaring spreken dat het 1,5 jaar verschil met mijn middelste zusje ideaal is geweest ! We konden ons uren samen vermaken en hadden eigenlijk geen vriendinnen nodig om wat leuks te doen.

Neverdullmoments -

Leuk! Ik denk dat je inderdaad veel vragen hiermee beantwoord! Het lijkt me ook fijn dat je nog niet zo hoeft te racen om Jelle overal (school, zwemles, vriendjes…) op tijd te brengen en Gijs dan mee te slepen.

Soraya -

Tussen mijn kindjes zit 13 maanden. Ze zijn nu 3 en bijna 2. Ja het eerste jaar is druk maar inderdaad je hebt wel nog slaapjes en rust momentje. nu ze wat ouder zijn kunnen ze heerlijk samen spelen. Zijn allebei zindelijk geen flesje meer slapen smiddags allebei nog heerlijk vind ik het!

Carina -

Ik scheel 1.5 jaar met mijn zus en kan niet met haar overweg. Voor ons was het verschil te klein, er had beter nog een jaar tussen kunnen zitten.

Ali -

Ja lijkt mij ook handig dicht op elkaar, mijn zoontje is nu 1,5 en ben zwanger van de 2e. Als mijn dochter wordt geboren is mijn zoontje 1 jaar en 9 maanden. Tussen mijzelf en mijn broertje en zusje zit allemaal 4 jaar en vindt dit vrij veel, ik scheel 8 jaar met mijn zusje en merk dat zij in een hele andere levensfase zit. Het lijkt me leuk als ze wat aan het elkaar hebben straks.

Betty -

Ik herken alles en ben het overal mee eens. Ook al schelen mijn kinderen iets meer (21 maanden), ik zweer bij dit leeftijdsverschil en ik vind het stiekem heerlijk dat de babyfase achter ons ligt! 😉

EVa -

Eens! Ik heb ze ook dicht op elkaar (en weer uig eigen ervaring hoe leuk het is) daarbij weet je nieg beter dan de situatie waar je in zit. Wat ik ook nog heel erg fijn vindt is dat ik nergens optijd hoef te zijn (lees school of clubjes) ik kan gewoon het ritme van beide kindjes lekker volgen en go with tje flow!

Femke -

Ik denk ook dat het een hoop voordelen heeft. Mijn zus was anderhalf toen mijn tweelingbroer en ik werden geboren. Ja, dat was ongetwijfeld af en toe vrij pittig.. maar mijn moeder zei wel, ik was toen ook meteen klaar en alles ging lekker snel achter elkaar door. Mijn ouders zouden heel graag 3 kids willen krijgen namelijk, dus het gezin was meteen compleet. Onze tienerjaren waren wel pittig voor ze hoor, maar gelukkig gaan die jaren ook weer voorbij ;-).

Reageer ook