Ludovico Einaudi

Ik was nog nooit naar een klassiek concert geweest, maar het stond wel op mijn bucketlist. Het leek me zo leuk om eens te ervaren en dus had ik kaartjes gekocht voor het concert van Ludovico Einaudi. Samen met mijn zus ging ik er afgelopen zaterdag heen.

Heel eerlijk? Tot ongeveer twee jaar geleden wist ik niet eens wie hij was. Ja, cultuurbarbaar…I know. Wel had ik liedjes zoals Una Mattina en Fly van de film Intouchables onthouden, omdat ik ze prachtig vond. Maar geen idee dat Ludovico Einaudi hier achter zat.

https://www.youtube.com/watch?v=EoaPhxNubL0

https://www.youtube.com/watch?v=k016mR9tQdI

Pas later introduceerde een vriendin me weer aan Ludovico Einaudi toen ze het bekende nummer Divenire draaide. “Hoe heet die man dan?” “Ludovico Einaudi!” Vanaf toen ben ik veel vaker zijn nummers gaan draaien en zijn naam niet meer vergeten. En natuurlijk kwam ik toen ook weer de nummers van de film Intouchables tegen. “Oh, is hij dat?!” Wauw, wat is die man geniaal en wat heeft hij eigenlijk veel nummers gemaakt. Dus toen rond februari/maart de kaartverkoop startte voor zijn Europese tour Elements bedacht ik me geen moment. Elements is tevens de naam van Ludovico’s negende album.

En na lang wachten was het 8 juli eindelijk zo ver. Ik vroeg me af wat je aan moest trekken naar een klassiek concert. Ik zag in mijn hoofd al mannen met pakken en vrouwen met lange jurken en hakken. Uiteindelijk had ik een nette blouse aan met een lange kokerrok en mijn zus droeg een zwart jurkje. Maar wat bleek? Iedereen had gewoon aan waar die zin in had. Ik heb vrijwel geen mannen in pak gezien, wel in een mooie spijkerbroek met nette blouse. De vrouwen hadden voornamelijk of iets soortgelijks aan, of helemaal uitgepakt met jurk en al of iets casuals. Stiekem had een klassieke dresscode me wel leuk geleken.

Ook had ik gedacht dat de doelgroep wat ouder zou zijn. Tja, de laatste editie van Sensation White vond die avond immers ook plaats dus ik dacht dat wij een van de weinigen rond eind twintig/begin dertig zouden zijn. Maar dat had ik even mis! Eigenlijk was iedereen hier wel te vinden, superleuk al die verschillende leeftijden! Dat gaf voor mij nog meer het gevoel dat muziek een universele verbinding is tussen/voor mensen en dat het dus niet uit maakt wie je bent, hoe oud je bent en hoe je er uit ziet. We waren daar allemaal, jong en oud, voor die ene man: Ludovico Einaudi.

Ik had al eerder gehoord dat het bezoeken van zijn concerten echt een beleving zou zijn. Gezien de mooie muziek moest dat geen probleem zijn. Ik was vooral benieuwd naar de aankleding. En…houd je dat twee uur vol? Stil zitten en luisteren? Kun je jezelf zo lang concentreren op pianomuziek? Kun je twee uur lang geboeid blijven?

Het antwoord: volmondig JA! Het leek wel een muzikale meditatie van twee uur lang. De aankleding was prachtig. Precies goed, niet te afleidend en tegelijkertijd kon je verdwalen in de mooie kleuren en patronen van de achtergrond en genieten van de lichteffecten. Wij zaten op het balkon en het viel me ook op dat de hele zaal ademloos aan het luisteren was. Wat een stilte en rust. Ik zag af en toe eens een telefoon omhoog gaan, maar niet vaak. Er was ontzettend veel rust, iedereen werd meegevoerd door de muziek.

Ja, het was werkelijk waar waanzinnig. De tijd vloog voorbij, voor we het wisten waren er twee uur voorbij. Het was zo bijzonder. Gelukkig kregen we nog een toegift, zodat we even goed afscheid konden nemen van Ludovico Einaudi, zijn orkest en mooie muziek. En wat is het toch een leuke, integere man! Tenminste, van wat ik van hem zie op het podium. Gewoon, ik weet niet. Ik krijg een heel fijn, warm gevoel bij hem. Het lijkt me zo’n lieve, gevoelige man. Ik vind ‘m gewoon zo schattig met zijn brilletje en grijze haar, haha! Ik had hem wel willen knuffelen na het concert.

In de wandelgangen hoorde ik ook de woorden ‘magisch’ en ‘heel bijzonder’ vaak vallen. Volgens mij was er niemand die er niet van genoten had.

Als ik dan een nadeel moet noemen: de (alcoholloze) cocktails waren belachelijk zoet en niet te drinken. Verder vond ik alles prima geregeld bij AFAS Live.

https://www.youtube.com/watch?v=YXG9-wxYqMk

De nummers van zijn album Elements zijn ontzettend mooi. Bijvoorbeeld Petricor (vanaf 20:42 te horen op dit fragment), geweldig! Er zit zoveel gevoel en bezinning in al die nummers. Ik had van tevoren totaal geen verwachting van hoe het zou zijn om naar zijn concert te gaan, maar het was overstijgend. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik er ben geweest. Ik wil het absoluut nog een keer meemaken: dat verdrinken in die mooie muziek, genieten van de energie die in de zaal hangt en het gevoel van verbinding hebben met alles wat er in je leeft.

Het bezoeken van een klassiek concert is voor mij nu een feit en het smaakt naar meer. Ik zou zeker nog wel een keer (of tien) naar Ludovico Einaudi willen gaan. Op de bucketlist staan nu ook Yiruma, Hans Zimmer of Yann Tiersen. En het lijkt me al helemaal fantastisch om zo’n concert in een ander land te mogen bezoeken. Ik kijk er nu al naar uit.

19 reacties

Annefloor -

Jaaaa, leuk artikel! Ik ben zelf klassiek pianist en muziekdocent en vind het altijd erg leuk om te lezen hoe iemand zo’n concert voor de eerste keer ervaart. Kleine side note; de muziek van einaudi is eigenlijk niet klassiek, eerder moderne klassieke muziek,ook wel licht klassiek genoemd. Beluister de volgende stukken eens, ik denk dat je ze mooi zult vinden! Enigszins in het kader van meditatieve klassieke muziek:
Clair de lune van debussy
Traumerei van schumann
Vocalise voor cello en piano van faure
Ben benieuwd wat je er van vind en nogmaals super leuk dat je je ervaring hebt gedeeld!! Groetjes

Romy -

Ooowww jaaaaa!!!! Ik hou van Einaudi! Ik speel zelf ook zijn muziek, dat is het liefste wat ik doe! Hij is echt mijn voorbeeld wat pianospelen betreft!
Xxx

Lindsey -

Ahhhh hij maakt echt de allermooiste muziek die er bestaat. Al jaren fan van, alleen als je zijn naam noemt kent bijna niemand hem. Leuk daarom dat je erover schrijft. Wat gaaf, als ik had geweten dat er een concert was dan had ik kaartjes gekocht!

Emma -

Prachtige muziek! Tranen in mijn ogen bij de fragmenten in je artikel. Kende de film intouchables al, maar wist niet dat de muziek van hem was. Luister nu de laatste video van een uur. Bedankt voor dit artikel.

Sandy -

Ohhh ludovico! Luister zo graag naar zijn muziek. Toen ik zwanger was zijn we naar een concert van hem geweest en mijn meisje vond het ook geweldig! Het was toen dat ik haar net een paar weken geleden voor het eerst voelde schoppen en ze ging helemaal los tijdens dat concert. Nog steeds als ik zijn muziek op zet wordt ze er helemaal rustig van ^^

Eva -

Ah wat heerlijk dat je genoten hebt, maar ik zou het zeker geen klassieke muziek noemen. Het is moderne muziek zonder zang. Een klassiek stuk (uitgevoerd door een orkest) is toch echt andere koek, maar net zo prachtig hoor! Een avondje op chique naar het concertgebouw in A’dam is ook een heel mooie beleving. Dus als ik jou was zou ik hem hop weer op je bucketlist zetten 😉

Lisa -

Precies dit :) Ik ga met enige regelmaat naar klassieke concerten, maar het Concertgebouw is echt wel het meest legendarisch. Ik zou kiezen voor Mahler, als je echt omver geblazen wilt worden door het Concertgebouworkest. <3

Mieke -

Hij maakt mooie muziek, maar het is contemporary, zeer zeker geen traditionele klassieke muziek. 2,5 uur bij her concertgebouworkest zitten is een hele andere beleving! Wil je daar eens iets van proeven dan zou ik zeggen luister eens Chopin of kijk de film The Pianist ;). Dat is vrij toegankelijk en niet zo zwaar als veel andere muziek.

Angelique -

Tip: Joe Hisaishi, Japanse componist van diverse filmmuziek….echt om bij weg te dromen zo mooi!

https://youtu.be/qEb4TG10jW8

Sarah -

Fijn dat het leuk was Martine! Ik zou het alleen niet als een klassiek concert omschrijven, want het is moderne muziek. Net als de andere muzikanten die je noemt. Yann Tiersen treedt zelfs nooit meer op met alleen een piano, maar met een band en zijn nieuwere (geen piano) muziek. Alsnog mooi, maar absoluut niet klassiek.

Mirthe -

Yann Tiersen is natuurlijk vooral bekend vanwege zijn muziek voor Amélie, maar zijn stijl is de afgelopen jaren enorm veranderd! Zou het toch nog even opzoeken en goed beluisteren, anders is de avond misschien heel anders dan je had verwacht. :)

Sanne -

Ik ben zondag geweest. Ik ben ook nog jong, maar hou ontzettend van zijn muziek. Zo dromerig en haast sprookjesachtig. Ik kan mij helemaal vinden in jouw tekst, het was inderdaad een soort meditatie. Heerlijk om naar te luisteren.

Forever38.com (Vera) -

Nog nooit van Einaudi gehoord (of Yiruma, Hans Zimmer of Yann Tiersen). Voel me serieus ook een cultuurbarbaar nu … maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt. Ik ga eens googelen 😉

Laura -

Ben er ook geweest afgelopen zaterdag. Het was echt PRACHTIG!! Ik had ook verwacht dat de doelgroep ouder zou zijn, maar er was van alle leeftijden wat bij! Het nummer Experience vond ik denk ik het hoogtepunt van de avond. Een onvergetelijke avond gehad. Jammer dat ik je niet ben tegengekomen;)

Loes -

Ik vind de muziek van Einaudi echt prachtig! Ik kende het nog niet voor Les Intouchables, maar daarna heeft hij mijn hart gestolen. Het is zo mooi! Ik zou heel graag eens naar een concert willen, klinkt als een hele mooie ervaring.

Vink -

Ik wil ook nog heel graag een keer naar Ludovico Einaudi! Wat je zegt over de sfeer en dresscode van dit concert kan wel kloppen aangezien ludovico einaudi heel erg toegankelijke klassieke muziek heeft waardoor er een ander soort publiek op afkomt en de dresscode meer casual is. Hetzelfde zal gelden bij Yiruma, Yann Tiersen en Hans Zimmer. Als je naar een ander soort klassiek concert wil kan ik je aanraden een keer naar Janine Jansen of een concert van een symfonie orkest te gaan. Dat is heel ander soort muziek dan Ludovico Einaudi of Hans Zimmer maar zeker niet minder mooi!

Suzanne -

Aaaah mijn favoriete pianist. Heel tof!

Julia -

Einaudi heeft echt prachtige muziek, luister het vaak tijdens studeren. Misschien vind je Philip Glass ook mooi (bijv. The Hours).
Lavinia Meijer heeft veel nummers op de harp gespeeld, ook prachtig.

Rosalie -

Wat leuk om jouw ervaring te lezen. Ik ben zelf 2 keer naar Ludovico geweest. Ik heb het precies zoals jij ervaren. Het is muziek die je meeneemt naar een mooie plek en je de muziek echt van top tot teen het laat beleven en voelen. Ik krijg tijdens zijn concert kippenvel op kippenvel moment. En wat je zegt, het is een leuke man. Tenminste zo komt hij ook op mij over. En wat je zegt, jong en oud gaan naar zijn concerten. Ik denk op het niveau waarop hij muziek maakt dat je iedereen weet te raken. <3

Reageer ook