“Ik heb geen zin…”

Eerlijkheid duurt het langst zeggen ze weleens. Waarom is het dan soms zo moeilijk om eerlijk te zijn? Waarom verzinnen we liever een domme smoes in plaats van met de waarheid op de proppen te komen? Of je bent juist wel eerlijk, maar je hebt het gevoel dat je dit helemaal in moet bakeren met allerlei redenen om zo min mogelijk tegengas te krijgen. Mensen zijn rare wezens.

Foto door Mariska – Grotografie

Zou dit weer zo’n gevalletje zijn dat we als mens allemaal aardig gevonden willen worden en bij ‘de kudde’ willen horen? Is dat een reden om niet werkelijk te zeggen waarom je die afspraak af zegt? Maar dat is toch eigenlijk idioot als ik er zo over na denk: dat je jezelf zo kunt laten leiden door je oerbrein.

Ik gok dat velen van jullie het wel herkennen. Je hebt een afspraak staan en eigenlijk heb je geen zin om er naar toe te gaan. Dat hoeft niet altijd aan de persoon te liggen met wie je een afspraak hebt. Soms heb je van die dagen, dan voel je je gewoon mwèh en zou je liever thuis op de bank relaxen.

Toch is het zinnetje: ‘Ik heb geen zin’ niet heel acceptabel lijkt het wel. Het wordt dan vaak veranderd in: ‘Ik ben niet lekker, ik heb …*noemt een flauw kwaaltje*…’ En zo kun je er nog tig verzinnen.

Het stomme vind ik ook dat de tegenpartij echt niet gek is. Zo had ik een keer iemand tegenover me staan die ook gewoonweg echt geen zin had om die dag te helpen, maar die verzon zo’n domme smoes. Ik had ook meteen door dat het een smoes was en dat stak me eerlijk gezegd nog veel meer. Ik had het veel fijner gevonden als diegene eerlijk was geweest en had gezegd van ‘Ik heb geen zin’. Dat had ik helemaal prima gevonden. Smoesjes zijn maar irritant en onnodig vind ik, omdat je soms kunt voelen dat iemand niet voor zijn/haar eigen waarheid durft te gaan staan.

In die zin zou iedereen een keer net als Jim Carrey in Liar Liar zo’n dag moeten hebben dat je niet kunt liegen. Dat je gewoon zegt wat je denkt. Ik ben heel benieuwd wat er dan zou gebeuren, haha! Het zou wel een leuke challenge zijn: een dag lang zeggen wat je denkt.

En hé, ik maak mezelf er natuurlijk ook schuldig aan. En achteraf voelt dat nooit heel lekker maar juist heel slap. Mijn moeder zegt dan weleens: ‘Diegene komt niet zoals’tie is.’ Dat voel ik dus ook als ik niet helemaal eerlijk ben. Alsof ik geen recht doe aan mijn eigen waarheid op zo’n moment. En je kunt het ook voelen als iemand anders niet helemaal eerlijk is.

Het blijft toch een apart fenomeen. Ik heb ook wel een keer gehad -iets wat in het verlengde ligt- dat ik mezelf al van tevoren ging verdedigen zodat ik het echt niet hoefde te doen. Dat kon ik pas achteraf zien en niet op het moment zelf. Het simpele punt was dat ik wilde stoppen met een cursus. Ik wilde van ‘de tegenpartij’ niets horen over waarom ik toch beter door kon gaan. Dus als een waar politicus had ik mijn standpunt met man en macht verdedigd. Er was geen speld tussen te krijgen. Het was een vrij lange mail geworden bestaande uit allerlei standpunten.

Ik kreeg het meest simpele, doeltreffende mailtje terug: “Lieve Martine. Een simpele zin als: ‘Ik stop, want het voelt voor mij nu niet goed om door te gaan’, was ook meer dan genoeg geweest.”

Wat een eye-opener. Want waarom zou je jezelf ook helemaal gaan verdedigen? Het is toch hoe jij het op dat moment voelt? Dat lijkt een beetje op niet eerlijk zeggen dat je ergens geen zin in hebt. Het lijkt handiger om de perfecte smoes te verzinnen, zodat de ontvanger niet teveel tegengas geeft. Maar eigenlijk…is dat toch best een gemiste kans voor jezelf? Of ben ik nu gek?

“Ik heb geen zin…” Vier korte woorden: toch maar eens uitproberen zonder er sorry voor te zeggen!

16 reacties

T.Huisman -

Dan ben je wel eerlijk als je zegt dat je geen zin hebt. Dan lieg je niet. Het kan zijn dat je je moe voelt of niet zo lekker voelt of net de griep hebt gehad. Dat zouden redenen zijn waarom iemand iets niet kan doen wat die ander zou willen doen. Tegen wildvreemden zou je eerder een smoes verzinnen dan tegen goede bekenden. Tegen goede bekenden durf ik niet zo goed een smoes te verzinnen want die kennen me wel en die trappen daar toch niet in. Als ik tegen goede bekenden zeg dat ik me moe voel dan begrijpen ze dat wel. Iedereen heeft om uiteenlopende redenen ergens wel eens geen zin in. Het zal dan wel een reden hebben waarom iemand geen zin heeft. Als huisartsen een smoes verzinnen met patienten dan vind ik dat wel erg. Zo van dat ze geen zin hebben de afspraak na te komen en je op een afspraak van de plaatsvervangster of plaatsvervanger zetten. Dit heb ik een keer meegemaakt. De huisarts zette mij op een afspraak van de plaatsvervangster en heb toen twee dagen meten wachten terwijl je de eerste dag al op het spreekuur van de huisarts kon komen heeft zij dat twee dagen later verzet omdat ze geen zin had maar dat zei ze niet. Later wist ik wat de reden was. Ze ondervroeg je nooit op klachten en dan liet je ze je maar weer gaan. Uiteindelijk kon ik een par dagen bij de plaatsvervangster terecht voor een afspraak maar die deed ook niks. Geen zin hebben bij belangrijke afspraken vind ik te ongemotiveerd om met smoezen aan te komen. Huisarts zijn is toch een dienstbaar beroep dat voor mensen is in ondergeschikt belang. Dit blijkt hoe weinig interesse en belangstelling ze had voor mensen. Wel geld maar niets willen doen en niets kunnen dan daar zitten voor de show met verkeerde adviezen. Ze maakte veel fouten en maakte zich er wel eens te snel van af met een paracetamolletje. Heel schreeuwerig populair commercieel, en onpersoonlijk. . .

P. -

Het is best oké om nee te zeggen als je ergens geen zin in hebt vind ik. Maar wanneer je hebt afgesproken en je zegt af ‘omdat je geen zin hebt’ vind ik dat best kwetsend voor de ander.

Anita -

Iemand tipte mij ooit eens om in plaats van ja of ‘geen zin’ ” Ik denk er nog even over na en kom er op terug… ” te antwoorden .
Ze zei : “Dan kun je er op je gemak nog eens over nadenken of je ‘wél’ of ‘niet’ besluit.
En krijg je minder snel last van spijt op je beloofde ‘ja'”

Johanne -

Ja en nee. Ik voel me ook verschrikkelijk als ik een smoesje gebruik, maar aan de andere kant vind ik het soms wel nodig. Soms moe ik een smoesje gebruiken als ik iemand geen pijn wil doen, of als het gewoonweg gemeen is om ‘ik heb geen zin’ te zeggen. Toch zou ik wat vaker eerlijk willen zijn, want uiteindelijk heb ik alleen mezelf ermee. Mooie respons op je mail trouwens :)

Mare -

Leuke blog en herkenbaar hoor. Ik denk dat we de betekenis achter de uitleg/excuses moeten voelen. Eigenlijk zeg ik door excuses/smoesjes: Ik vind jou belangrijk en ik vind dat ik desnoods zin moet maken om jou te helpen, ik sta dit mezelf niet toe en jij verdient een betere reden dan geen zin. Ik geef uitleg aan jou omdat ik de relatie met jou belangrijk vind als je gewoon klant nummer zoveel was geweest, tja dan had ik gezegd komt me niet goed uit (PUNT). Ik voel me immers totaal niet genoodzaakt aan een willekeurig iemand uitleg te geven WAAROM en HOE het precies zit. Iemand die ik graag mag of mijn baas is daar voel ik dat wel voor en het getuigt naar mijn idee ook van respect jegens de ander. Tegen een snotaap denk je bekijk het….ik kan niet (PUNT). Net als bij een klein dreinend kind (WAAROM niet??????). Antwoord moeder: DAAROM NIET!!!
@Martine: Als jij mijn zo’n brief had gestuurd en had ik het zeker op prijs gesteld en je bedankt voor de uitgebreide mail. Maar ook dan had ik gezegd dat het niet nodig was.

Mya -

Dat komt denk ik ook omdat er aan ‘ik heb geen zin’ een hele negatieve sfeer hangt en omdat mensen gewoon geen dingen willen horen die niet leuk zijn.
En soms als geen zin hebt in dingen en je doet ze toch wordt het juist extra leuk. Ik heb ook weleens geen zin gehad om naar een vriendin te gaan, maar toen ik uiteindelijk toch ging, was ik dat zo vergeten en was het helemaal gezellig. Stiekem vind ik ‘ik heb geen zin’ ook een soort van smoesje. Niet als in dat het niet waar is, maar wel een slecht excuus om iets niet te doen wat eigenlijk niet eens zoveel moeite kost. Dan zou ik liever horen; ik ben te moe om dit nu te doen. Of ik blijf vandaag liever thuis zodat ik nog in huis wat kan doen. Of thuis kan relaxen. Zoiets vind ik persoonlijk fijner om te horen dan ‘ik heb geen zin’. Dat staat zo lui en ongeïnteresseerd. Of dat iemand zegt, ik blijf liever thuis, maar je mag wel hierheen komen. Ook prima! Want achter ‘ik heb geen zin’ zit altijd wel een reden. Bijvoorbeeld dat je liever thuis wilt blijven, of moe bent en daarom niet weg wilt, of liever wilt niksen, of tijd voor jezelf nodig hebt, of geen energie hebt om nu te kletsen. Dan hoor ik 1000x liever dat soort dingen dan een ongeïnteresseerd ‘ik heb geen zin’. Dat komt vaak best onaardig over. En ik zou het veel eerder accepteren als ik de echte reden hoor. Net als dat ze vroeger als kind altijd tegen je zeiden ‘ik wil niet is geen reden, als je van de trap af valt ben je snel beneden’. Of ‘heb je geen zin? Dan maak je maar zin!’
Ik vind zelf dat ik wel recht heb op een reden namelijk, afspraak is afspraak. En wil je die afzeggen prima, maar dan wel met een goede reden. Anders heb ik zoiets van; dan moet je ook geen afspraak maken, maar gewoon last minute afspreken wanneer je zeker weet dat je wel zin hebt. Dan stel je anderen ook niet teleur. Of afspreken onder voorbehoud, dat je die dag zelf (of de dag ervoor) laat weten of het wel of niet door gaat.

MARIJKE -

Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever heb dat iemand een smoesje verzint dan wanneer iemand zegt ‘nee want ik heb geen zin’. Bijvoorbeeld bij helpen verhuizen, of helpen met iets anders.

Kirsty -

Aan de ene kant ben ik het met je eens dat je eigenlijk gewoon eerlijk zou moeten kunnen zijn als je ergens geen zin in hebt, maar aan de andere kant denk ik dat je soms wel dingen moet doen waar je geen zin in hebt. Geen zin vind ik voor mijzelf bijna nooit een goede reden, maar ik ben ook iemand die dan van tevoren geen zin heeft om bijv. naar een feestje te gaan (want moe) en het uiteindelijk dan juist heel leuk heeft wanneer ik wel ga.

Shannen -

Nou ik hoop toch niet dat ik ‘ik heb geen zin’ te horen krijg van mijn collega’s. Laten we het s.v.p professioneel houden. Ik vind smoesjes en ‘ik heb geen zin’ geen fatsoenlijke uiting van professionaliteit. Even de was niet ophangen of geen zin in een dag werken is toch van andere orde.

Merel -

Volgens mij gaat dit ook niet specifiek over werk, maar meer in sociale situaties. Of wanneer je ergens aan begonnen bent, maar het op een gegeven moment niet meer goed voelt, zoals een cursus. Professioneel gezien denk ik dat iedereen het soms best denkt, maar ook wel weet dat ‘geen zin’ niet de juiste insteek is, haha.

Linda -

Ik heb dit een tijdje geprobeerd, ik vond het ook stom dat ik maar een smoesje moest bedenken om ergens onderuit te komen. Maar dat werd niet gewaardeerd door één van mijn vriendinnen. Die vond het niet leuk wanneer ik zei dat ik ergens geen zin in had. Ik moest dat dan helemaal onderbouwen met allerlei feiten en of voorbeelden. Het ging nergens meer over! Ik ben toen maar weer smoesjes gaan bedenken……

Jacoline -

Eens, behalve als je echt verantwoordelijkheid hebt. Dan kan je gewoon niet weglopen met een ‘ik heb geen zin’. Kom op zeg, dat vind ik geen mentaliteit. En ja, soms ontkennen we een bepaalde verantwoordelijkheid (bijvoorbeeld in grote groepen) en nemen we gemakkelijk ‘geen zin’ als excuus. Ik vraag me dan altijd af: hoe zou jij je voelen als iedereen die je om hulp vraagt, zegt ‘geen zin’. Laten we eerlijk zijn, soms zijn er dingen die moeten.
Sorry maar deze nuance miste ik ff 😉 Verder wel een fijn artikel over eerlijk zijn!

Syl -

Ik zeg eigenlijk best vaak dat ik geen zin heb of dat het niet zo mijn ding is.
Ik kan toch slecht liegen of smoesjes verzinnen, dus dan gewoon maar meteen de waarheid. Nee ik ga niet mee naar het concert van X, want ik vind niet alles van X leuk…en ik geef die 100 euro liever uit aan dat weekendje weg.
Ik ga wel mee uit maar blijf niet tot het einde omdat ik geen zin heb in de drukte en drank.
Ik ben de eerste die op een verjaardag opstaat… ja morgen weer werken en ben moe

Maartje -

Ik heb al meerdere keren een feestje o.i.d. afgezegd met de rede dat ik gewoon echt geen zin had en even tijd voor mezelf moest hebben. Soms komt het goed aan bij de ander en soms ook niet. Maar het schuldgevoel dat je een smoes hebt verzonnen heb je dan niet en dat voelt goed.

Kelly -

Heel goed geschreven. Ik maak me er ook wel eens schuldig aan! Ik ga het onthouden.

Marije -

Ik verzin ook allerlei excuses en maak betogen als ik geen zin heb. Terwijl kort maar krachtig het vaak makkelijker maakt. Ook voor de andere partij

Reageer ook