Het tweede trimester

Het is bijna niet voor te stellen, maar het tweede trimester zit er al weer op. Ik besef nog niet helemaal dat de laatste drie maanden nu ingegaan zijn. Hoog tijd om bij te kletsen over hoe ik het tweede trimester heb ervaren.

Sowieso merkte ik dat sommige dingen met (grote) sprongen gaan. Bijvoorbeeld van zachte plopjes in je buik de ene dag tot hele duidelijke schopjes de andere dag. “Wow, hij zit echt in mijn buik. Bizar!”, dacht ik dan. Op de momenten dat me iets op viel aan het tweede trimester, heb ik het meteen in een lijstje in dit artikel verwerkt.

 • Veel meer energie en inspiratie, hoera!

Ik denk dat de meeste vrouwen dit wel merken als het eerste trimester af is gelopen. Eindelijk weer energie! Veel meer energie! Wat is dat ontzettend fijn. En dat resulteert bij mij ook in veel meer inspiratie voor artikelen en andere projecten.

week 16 17 18

Hier zie je week 16, week 17 en week 18

 • Zwangerschapsverlof

Over meer inspiratie gesproken…Ik moet nog maar een paar artikelen en video’s verzinnen voor mijn zwangerschapsverlof en dan is het schrijven geblazen. Ik ben al trots op mezelf dat het me überhaupt gelukt is om zoveel vooruit te verzinnen. Als er iets moeilijk is, is het om voor 2,5 maand aan content klaar te stomen. Pfoe!

 • “Een puist?”

Meteen aan het begin van het tweede trimester heb ik een dikke puist bij mijn mond. Wat is dit? Gelukkig is er daarna geen puistje meer te bekennen. Ik heb absoluut niets te klagen als het gaat over mijn uiterlijk deze hele zwangerschap. Mijn haar zit fantastisch. Mijn huid is heel egaal en straalt plus ik kom helemaal niet veel aan.

 • Mijn gewicht

Dit was iets waar ik me behoorlijk druk om maakte in het begin van mijn zwangerschap. Maar dat heb ik nu in het tweede trimester helemaal losgelaten. Ik ben per saldo namelijk nog niets aangekomen. Ik ben eerst twee kilo afgevallen en dat is er nu weer bij. Ons kleintje groeit verder helemaal prima. Ik ben zo ontzettend trots op mijn lichaam. Ik krijg juist door de zwangerschap steeds meer waardering voor mijn lichaam. Dat een vrouw tot zoiets in staat is, is met recht een wonder te noemen.

 • “Ik heb toch net geplast?”

In Bremen ging ik meer merken dat het soms leek alsof ik niet helemaal goed uit plaste. Alsof ik dan constant naar de wc moest, soms hielp het om even te lopen. ‘De koude pis’, noem ik dat altijd. Maar het kwam dan wel eens voor dat ik 3x in een uur naar de wc moest terwijl er bijna niets meer uit kwam maar ik wel het sterke gevoel had dat ik naar de wc moest. Het leek soms wel op een beginnende blaasontsteking, maar het was vaak na een uur of twee weer over. Het deed me denken aan een tekening die ik zag waarbij de baby ‘knuffelt’ met de blaas.

 • Plopjes en schopjes

Rond week 18 werden de plopjes in mijn buik steeds iets sterker. Het is een vreemd onwennig gevoel, heel kietelig! Ik kan nog redelijk op mijn buik liggen, maar als ik dat doe voel ik meer plopjes dan anders. Dus dat lijkt mini-me niet heel gezellig te vinden of stiekem toch wel?

week 22 23 24

Hier zie je week 22, week 23 en week 24

 • De groei van de babybump

Als ik kijk naar alle buikfoto’s, zie ik vooral dat het wat ronder is geworden. Er zit meer een ‘vorm’ in. Maar zoveel groter lijkt het nu ook weer niet geworden de afgelopen weken. Eigenlijk zat met zestien weken opeens die babybump er en die is hoogstens wat meer ronder gevormd de afgelopen weken en mijn rug staat wat holler aan de onderkant.

Qua gevoel is er veel meer veranderd. Zo is de bump nu niet meer zacht maar hard geworden. En natuurlijk kan ik hem heel erg goed voelen. Hij is soms enorm actief. Bij vlagen krijg ik soms zelfs de slappe lach van al dat gekriebel. Het is leuk dat er zoveel verschil kan zitten tussen schopjes. Soms lijkt het of hij zo een voet in je navel port en de andere keer lijkt het wel of hij me expres aan het kietelen is met z’n kleine vingertjes. Zo grappig!

Hypnobirthing meditaties vindt hij heel leuk, dan houdt het schoppen en draaien niet meer op en daarna vallen we gezellig samen in slaap. Ook tijdens haptonomie is hij heel actief. En selectief trouwens, als je maar een klein tikkie te ‘hard’ op de buik duwt, gaat hij snel weg.

Ik kan op die rustige momenten merken dat we heel bewust contact kunnen hebben en dat is zo mooi: onderonsjes tussen mama en zoon.

 • Zwangerschapskleding en lieve pakjes

Ik kocht de eerste zwangerschapskleding en natuurlijk superlieve pakjes en verzorgingsspullen voor mini-me in Bremen. Maar ik kreeg ook van mijn moeder en Renate hele lieve pakjes. Van Willemijn kreeg ik ook een grote zak met tweedehands kleding van Jelle & Gijs en mijn oudste zus had ook nog een doos vol bruikbare spullen. Superfijn!

Wat zou ik toch moeten zonder mijn twee topfotografen? Heerlijk dat Willemijn mooie buikfoto’s van mij kan maken en dat Mariska zo nu en dan zo’n lief plaatje als deze kan schieten van de bump. Deze foto is van de maand juni op de helft van het tweede trimester.

 • Oei, ik groei!

Mijn buik wordt steeds groter en groter. Ik draag de baby nog steeds vrij hoog. Hierdoor moet ik niet perse BH’s met een grotere cup aanschaffen maar wel met een grotere wijdte die heel rekbaar is. Best een gedoe om een fijne te vinden maar dankzij Noppies kan ik er weer tegenaan.

Rond de twintig weken slaap ik iets minder goed dan normaal en draai meer. Dat komt omdat op een bepaalde manier op mijn borsten en buik liggen niet meer zo fijn is en daar word ik wakker van.

 • Nesteldrang…

Ik wil een kinderkamertje inrichten maar doordat we op huizenjacht zijn, kan ik de knoop nog niet doorhakken om wat te gaan doen. Irritant! Ik wil het zo graag af hebben en klaar zijn. Maar goed Tien…dat komt wel.

 • Andere random punten

– Eerste helft van het tweede trimester: ‘s Ochtends als ik uit bed kom, plas ik zooo langzaam. Hoewel dat richting het eind van het tweede trimester weer helemaal niet aan de orde is en ik nergens last van heb. Maf toch?

– De nieuwsgierigheid begint veel meer toe te nemen. De zorgen gaan iets meer naar de achtergrond. Richting het einde van het tweede trimester merk ik steeds vaker de gedachte op dat ik zin heb om hem te mogen ontmoeten. Ik droom veel over hem. Bijvoorbeeld dat hij Jorriks volle lippen en lichaamsbouw heeft, mijn gezichtsvorm en kleur ogen.  Laatst droomde ik nog dat hij heel veel gekleurde knuffels had en ik daar om moest lachen, omdat ik als kind ook zoveel knuffels had.

– Mijn haar wordt veel minder snel vet, ik kan het met gemak 1x wassen in anderhalve week. Bizar. En nog een bijkomend voordeel: het zit binnen no time geweldig. Even met mijn handen er door heen en er ontstaat volume en het valt mooi. Fantastisch.

 • Korte stukjes uit het babydagboekje

“Sinds dat je 20 weken bent ging je nog wat harder schoppen maar nu met 21 weken lijkt het bijna wel alsof je de hele dag door in een baarmoederbubbelbad zit. Ik voel je bijna de hele tijd. Je laat duidelijk merken dat je er bent, zo schattig. Het schijnt volgens de babykalender dat je nu zo groot bent als een granaatappel en regelmatig de hik hebt. Vandaar!”

“De naam die papa en ik voor jou verzonnen hadden – terwijl we in de auto door Californië reden – vonden we eerst niet meer bij je passen toen we de echo van 16 weken zagen. Maar nu een aantal weken later, begint diezelfde naam toch weer naar voren te komen. Ook als ik de naam in mijn hoofd uitspreek tijdens een moment rust of meditatie, laat je van je horen. Past deze naam dan toch wel bij jou?”

“Ik speel met je geboortekaartje, heel leuk om te doen! Je naam staat heel mooi zo! We hadden nooit gedacht dat we een zoontje zouden krijgen met die naam. Bijzonder is dat, dat ieder kind zijn of haar eigen naam lijkt uit te kiezen.”

“Je bent heel lief voor mama, want de ‘kleine kwaaltjes’ of eigenlijk ‘ergernisjes’ die ik eerst had heb ik niet meer. Ik kan nog steeds redelijk goed op mijn buik liggen en ik hoef ‘s nachts nog niet naar de wc. Je laat me (nu nog tenminste!) rustig doorslapen.”

“Als je nu opeens toch een meisje lijkt te zijn, word ik gek. Ik heb ondertussen volledig omarmd dat je een jongetje bent!”

week 16 24

Het begin tot het eind van het tweede trimester

 • Einde van het tweede trimester

– Ik heb af en toe opvliegers, niet normaal. Wat een hitte! En als het buiten heel warm is, zijn mijn voeten enorm dik. Lange leve slippers en een kussen onder mijn voeten op de bank.

– Ik moet beter op mijn houding gaan letten, soms heb ik wat pijn in mijn onderrug. Ik leer bij haptonomie om, naast contact met mijn kindje te maken, ook mijn bekken meer naar voren te kantelen.  Over mijn ervaringen met haptonomie zal ik zeker nog een uitgebreider artikel schrijven.

– Ik heb nog steeds geen hardcore cravings op het gebied van eten. Ik heb meer uit het niets een rare craving. Als ik dat heb kan ik aan niets anders meer denken. Zo had ik drie keer dit trimester enorme zin in heel veel vlees met appelmoes. En dan bedoel ik dus echt veel vlees. Vooral die boomstammetjes gaan er goed in!

– Ik verlang enorm naar een knapperig, vers stokbroodje met veel roomkaas en gerookte zalm. Ik weet wel wat ik ga eten na de bevalling…Of een berg sushi met zalm en tonijn. Mag ook!

 • 26 weken

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik 26 weken. En wow, ik heb net als in het eerste trimester dat ik een uur na het opstaan wel weer mijn bed in wil duiken. Ik heb heel veel slaap nodig. Daarnaast moet ik rustiger aan gaan doen. Ik kan niet al te ver meer wandelen met Noa en als ik boodschappen heb gedaan moet ik eerst even gaan zitten voordat ik de boodschappen op kan ruimen. Daaraan kan ik wel merken dat het derde trimester in aantocht is. Spannend! Nog maar een trimester te gaan, OMG…

Binnenkort wil ik een tweede zwangerschaps Q&A doen, dus als je vragen hebt: stel ze gerust in de comments! 

42 reacties

Korian -

Ik ben verloskundige in opleiding en ik wil toch even de misvatting over vis de wereld uithelpen! Zie zoveel zwangeren struggelen met eten en dat is zo zonde omdat je al zoveel ‘niet mag/moet’ tijdens je zwangerschap. Het advies is om tijdens de zwangerschap geen vis te eten die vacuüm is voorverpakt, omdat daar de listeria bacterie in kan groeien. Verhit je de vis, dan gaat de bacterie dood en kun je de vis gerust eten. Vis die dus niet vacuüm is voorverpakt kan dus gewoon (bijvoorbeeld vers van de visboer die zelf zalm rookt), het gaat echt om de verpakking.
Verder het advies om geen grote hoeveelheden roofvis te eten, omdat deze kleine hoeveelheden chemicaliën KAN bevatten. Mocht je heel veel roofvis eten (lees iedere dag) dan KAN dit schadelijk zijn voor het kindje. Dus zo af en toe een stukje tonijn kan echt geen kwaad. Vis is juist heel gezond en bevat voedingsstoffen die belangrijk zijn :)
Een avondje sushi, in een tent die je een beetje vertrouwd (geef aan dat je zwanger bent) gewoon doen dus als je er zin in hebt!

Paula -

Mijn buurvrouw kreeg te horen dat ze een jongetje zou krijgen, bij de volgende echo vroeg een andere verloskundige of ze al wisten wat het zou worden.. zegt ze: ja een jongen! Bleek dat het toch een meisje was! Gelukkig kwamen ze erachter voordat het kamertje ingericht was

Natasja -

Wauw! Je bent zo mooi zwanger en straalt inderdaad helemaal! Ik mis bij mezelf die glow. Ik ben toch echt 30 weken zwanger, maar zie het niet aan mijn huid jammer genoeg. De meeste dingen uit t 2e trimester herken ik. Vooral dat continue moeten plassen gevoel. En de kriebeltjes! Dat vond ik echt bijzonder. Mijn meisje begint nu steeds harder te schoppen. Soms ook niet fijn, haha! En wat leuk dat jullie al een naam hebben. Wij zijn er nog niet over uit. We hebben echt al weken 2 namen over die we allebei alletwee leuk vinden. Wie weet word het dan pas bij de geboorte bepalen…

Tamara -

Je bent zo mooi zwanger! Wauw je straalt helemaal 😊 Je lijkt in je gezicht zelfs afgevallen! Ik ben erg benieuwd naar het derde trimester en naar de baby😘

Babette -

1 tip: verse gerookte zalm mag gewoon, bij een goede vishandel even vragen! Ik moest en zou dit eten tijdens mijn zwangerschap, wekenlang had ik het al in m’n hoofd, dus naar de visboer gegaan en na het eten van de zalm was de craving de hele zwangerschap weg!

Martine -

Dat heb ik inderdaad weleens gehoord, maar ondanks dat het vers is kijk ik met gerookte zalm toch liever uit. Ik wacht nog wel even 😉

Marjoleine -

Wat ben je mooi Martine, je straalt zo! Heel benieuwd naar de uiteindelijke naam van jullie kindje. Succes met het 3e trimester :-)

Deborah -

Oh wat leuk! Ik ben zelf 17 weken zwanger. Het word hier ook steeds spannender. Ik begon eindelijk mijn baarmoeder te voelen en m’n bump komt ook eindelijk in beeld. Nog maar 3 weken en we weten wat het word! Geweldig!

Karin -

Ik vind je er prachtig uitzien!! En vind het schrikbarend dat er vrouwen zijn die zoveel commentaar op andere vrouwen hebben, net als hier weer in een reactie. Een betere wereld begint bij jezelf laat iedereen in zijn/haar waarde. Geniet nog van de laaste weken nu je zoontje nog lekker beschermd bij je zit. En voor straks toi toi toi je kan het!

Denise -

Oh Martine wat een leuk artikel om te lezen. Ik ben zo jaloers op je, je straalt echt! Ik heb jullie pas sinds een week of 6 ontdekt, shame on me (!!!)! Ik zit in mijn 16e week en lig al ruim 10 weken plat. Een of andere heftige hormoonhuishouding waardoor ik 20x per dag moet braken en constant misselijk ben. Twee ziekenhuisopnames en een lading aan medicijnen verder, maar niks mag baten, helaas. Maaaar omdat ik dus hele dagen weinig doe (ziektewet, slapen, braken) heb ik jullie ontdekt! En wat zijn jullie ontzettend leuk. Ik heb als een bezetene jullie filmpjes bekeken en ik kan wel zeggen dat jullie m’n sombere humeur aanzienlijk verbeteren! Dank daarvoor :-)

Nog even en je kan lekker kroelen met een klein frummeltje wat gemaakt is uit liefde.

Martine -

Wat leuk om te horen, welkom! Zo en wat een heftige zwangerschap. Ik vind je nog positief overkomen ondanks alles, daar heb ik echt bewondering voor! Stay strong! Ik hoop dat het tweede trimester voor jou wat minder heftig zal verlopen <3

Donna -

Wat ben je prachtig zwanger!

Tuwa -

Heerlijk om te lezen en wat zie je er prachtig uit <3 vwb bh's: je kunt van die 'tussenstukjes' kopen! Stukje stof met dezelfde haakjes als een bh, en die bevestig je tussen de 'echte' haakjes van je bh, waardoor ie een stuk breder/wijder wordt. Heel fijn, ik kon daardoor al m'n bh's gewoon aan blijven doen :) denk dat ze die wel bij de prenatal hebben, en anders weten ze vast wel waar je ze kunt kopen. Geniet nog van je zwangerschap en de tijd met z'n tweeën! <3

Martine -

Dat is inderdaad een idee. Bij mij speelde alleen wel die harde rand van de cups ook mee en deze BH’s die ik nu heb bieden veel meer ondersteuning en zijn tegelijkertijd zachter. Het zijn ook voedingsBH’s dus die ga ik sowieso nog de komende tijd hard nodig hebben, vooral na de bevalling 😉

Suzanne -

Wat leuk om te lezen zeg!

Merel -

Wat leuk om te lezen :-). En wat knap dat je zo vooruit aan het schrijven bent! Hoe ga je het doen met je zwangerschapsverlof? Hou je echt de 16 weken aan, en wil je geen laptop aanraken of wil je wel af en toe een update schrijven als de baby er is? Ik ben nieuwschierig, omdat ik de wens heb voor een 2e kindje en inmiddels bijna fulltime blog :-).

Diana -

Zo leuk om te lezen! Martine je bent zooo mooi zwanger wauw! Ik ben zo nieuwsgierig naar de kleine♡♡

Martine -

Ik ook!!!

Amelie -

Je bent 26 weken zwanger en NIKS aangekomen???? Lijkt me haast onmogelijk en zoja zorgwekkend.

Melanie -

Kan goed hoor, zeker vrouwen die al iets zwaarder zijn voor de zwangerschap komen minder aan.
Ik was bij mijn zwangerschap 2 kilo aangekomen eind van de zwangerschap en mijn baby woog bijna vier kilo. Mijn uiteindelijke gewicht na de bevalling was 6 kilo lichter dan toen ik begon. En zowel ik als de baby waren hartstikke gezond.

Amelie -

Nou dat geldt dan helaas niet voor mij want ik heb overgewicht en gewoon 20 kilo aangekomen net als bij mijn eerste 😆😂🤣

JoycevdB -

Ehmmm…apart reactie met zo’n belerende toon!
Ik ben ruim 37 weken zwanger en zit 5 kilo onder mijn gewicht van voor de zwangerschap. Ben in het begin 11 kilo afgevallen door spugen en een longontsteking, maar mijn baby doet het super goed in de buik, dus niks mis met ‘weinig’ aankomen.

Amelie -

Ik snap dat niet want je hebt een baby in je buik, een placenta, vruchtwater en extra bloed dus je moet haast wel zwaarder zijn dan voor je zwangerschap toch? Ik ken wel vrouwen die weinig aankomen zoals 4 – 6 kilo maar ik heb werkelijk nog nooit gehoord of gelezen dat iemand 0 kilo aankomt. Technisch lijkt me dat onmogelijk want je baby alleen al is gemiddeld 3 kilo 😊

Martine -

Haha en toch is het echt zo, er zijn vrouwen die niets aankomen! Misschien dat sommige baby’s dan de vetreserves aanspreken? Ik heb werkelijk waar geen flauw benul. Maar ja, zolang het de groei van het kindje niet beïnvloed is er niets aan de hand. Verloskundigen houden dat nauwlettend in de gaten en ook bij de echo’s zag het er allemaal keurig uit.

Patricia -

A, het is niet onmogelijk en B, het is niet zorgwekkend… ze is echt niet de eerste en ook zeker niet de laatste die weinig tot niets aankomt… en zolang moeder en kind het goed maken is er echt geen reden tot paniek of iets….

Linda -

Volgens mij had Martine al meer dan genoeg vetreserves voordat ze zwanger was.

Martine -

Precies, en daar heeft hij lekker van gesnoept 😉

Desiree -

Pardon? Dit klinkt zo onrespectvol in mijn oren. Volgens mij vind geen enkele vrouw het erg om niet te veel aan te komen tijdens haar zwangerschap, mits het kindje & moeder gezond zijn!

Jennifer -

Wat een sneue opmerking van jou!

Gerda -

Waarom zorgwekkemd dat ze niet aangekomen is, ik was tijdens mijn zwangerschap ook niks aan gekomen en een gezonde dochter van 50 cm en 3,1 kilo op de werels gezet

Suus -

Wat een leuk artikel. Fijn dat het tweede trimester zo lekker is verlopen. En wat een mooie foto’s…
Geniet van het 3e trimester! 😀

Leonie -

Weer leuk om te lezen! En mooie jurk heb je aan bij je 17 weken! Denk idd aan je bekken, zelf heb ik last gehad van bekken instabiliteit voor ongeveer 9 week, geen pretje.
Voor je q&a ik vraag me af of je de huid op je buik ook verzorgd. Denk bijv aan middeltjes tegen striae oid.

X

Rinske -

Leuk om te lezen zeg! Het is zo bijzonder en vind het ook nog steeds bijzonder dat je moeder wordt! Het is je heel erg gegund en ook ik (wij allemaal als 2wmn lezeressen) kijken heel erg uit naar de komst van deze kleine!

Mascha -

Je straalt serieus! Mooi om te zien en je ziet er prachtig uit!

Lenneke -

Wat fijn dat het zo goed gaat met jullie! Ik ben zo benieuwd naar het kindje en naar de naam!

Martine lucia -

Je stráált! En wat schrijf je toch leuk!! Vind het zó leuk dat je een kindje krijgt!

Neverdullmoments -

Wat een uitgebreide update, leuk om het zo allemaal te volgen! Je dagboek is zo lief, hoe je hem zo toespreekt! :) En o wee als je toch een meisje bent, haha!

Romy -

Wat zie je er mooi en stralend uit! Ik heb je update met veel plezier gelezen. Wat bijzonder dat je het kleintje al zoveel voelt schoppen en ploppen (ha, leuk woord!) en dat de naam ook al perfect voelt voor jullie zoontje. Ik ben nu wel heel nieuwsgierig! En wat een fijne bijkomstigheid dat je haar bijna vanzelf zo mooi zit nu je zwanger bent :)

Marije -

Wat een mooie overzicht om te lezen en wat fijn dat het zo goed gaat

Curly Creative -

Leuk om te lezen weer. Veel dingen herken ik wel. Hier nu al bijna in week 37 beland. Ik ben zo benieuwd wanneer ze ons wil ontmoeten.. inmiddels geen zachte schopjes meer maar echte ninja kicks. Het bewegen is ook veranderd doordat ze is ingedaald. Vanaf volgende week elke week naar de verloskundige. Spannend… oh ja en energie level down the drain. Middagdutjes hallooo

Xx

Curly Creative -

Heb trouwens heel hard moeten lachen om als het toch een meisje wordt… hier van de week ook iemand die zoiets vertelde; alles roze geschilderd en werd een jongen. Moet hier ook even niet aan denken haha

Ellen -

Leuk zeg!! Kleine tip van een mama die ook altijd kleertjes weggeeft: een leuk setje kleding terug is wel heel aardig als bedankje. Ze had t immers ook kunnen verkopen!

Reageer ook