De tijd vliegt

Herinner je je die tijd nog waarin je je soms verveelde? Waarin dagen voelden als weken en zomervakanties eindeloos leken te duren. Waarin je op ging in het moment en alle tijd van de wereld leek te hebben, in plaats van alweer bezig te zijn met het volgende item op je planning. Ik herinner me het, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het lijkt namelijk wel alsof hoe ouder ik word, hoe harder de tijd gaat…

Zeg nou zelf… Jelle is toch pas 1 geworden? Ha, dat dacht ik maar! Want toch wordt hij over minder dan 4 maanden alweer 2. Mijn zwangerschap van hem lijkt nog zo kort geleden, maar in werkelijkheid is dat alweer 2,5 jaar terug… Om nog maar niet te spreken over Gijs. Hoezo is hij alweer 6 maanden oud?ZES MAANDEN, mensen. Dat is een half jaar!

Mijn leeftijd gaat rap richting de 30 en ik kan het amper bijbenen. Soms voelt het alsof ik ergens ben blijven steken bij de 25. Wat is er gebeurd met mijn twintiger jaren?!

Het alsof de tijd als water door mijn handen sijpelt. Er is geen vat op te krijgen. Om 6.00 uur sta ik op en voor ik goed en wel een paar keer met mijn ogen heb geknipperd, is het 22.00 uur en tijd om weer naar bed te gaan. Mijn lijst met afgevinkte to do’s is groot, maar de lijst met dingen die ik nog moet doen blijft altijd groter. Mijn dagen zijn gevuld met werk, gezin, vrienden, familie en het huishouden. Mijn weken bestaan uit werkdagen, mama-dagen en een weekend. En hoewel het er 7 zijn, voelt het toch echt meer als 3 dagen.

Hetzelfde heb ik met de maanden. De ene dag sta ik stil bij de eerste dag van de maand en de dag er op zijn we opeens halverwege de maand. HOE DAN?! ‘Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat‘, zei mijn moeder altijd. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik haar wederom gelijk moet geven.

Zo ergens aan het begin van de 20 is het begonnen. Het voelt nog maar zo kort geleden dat ik met Djurre mijn spullen pakte en naar Groningen verhuisde. Dat ik Martine ontmoette en we samen gingen bloggen. Dat we afstudeerden, gingen werken om vervolgens de stap te wagen en fulltime te gaan bloggen. Maar ondertussen is dit alles alweer járen geleden…

Dagen worden weken, weken worden maanden en maanden worden jaren. Gelukkig bedenk ik me af en toe om even in en uit te ademen en uit te zoomen. Zodat ik mijn leven voor heel even vanuit helikopterperspectief kan aanschouwen. En dan zie ik mezelf ten midden van een gigantische chaos, bestaande uit kletsende, vrolijke, knuffelende, poepende, spelende, soms ietwat moeilijk te hanteren, maar altijd de liefste kinderen, heel veel speelgoed, afspraken, e-mails, ellenlange to do lijsten, bergen was, blogs, vlogs, social media en avondroutines. Het leven is druk, de tijd vliegt voorbij, maar ondertussen… Ondertussen heb ik wel de tijd van mijn leven.

26 reacties

iris -

Ik word binnenkort 23 en woon sinds een aantal weken samen maar wat gaat de tijd toch snel voor mijn gevoel. Laat staan als we straks kinderen hebben dan vliegt de tijd echt voorbij denk ik.
Toevallig las ik deze week in een psychologisch tijdschrift (weet even niet meer hoe het heet) dat je perspectief van tijd veranderd door de jaren. Dit komt omdat als je jong bent je allemaal nieuwe dingen ziet, hoort en voelt. Elk klein dingetje is een nieuwe ervaring en dit sla je op in je hersenen. Hoe ouder je word des te minder echte nieuwe ervaringen je opdoet je doet vooral routine matige handelingen (naar werk, dagje met de kinderen, boodschappen, familie bezoeken enz.) Je hersenen slaan dit niet op als nieuwe ervaring waardoor als je terug denkt aan het afgelopen jaar het heel kort lijkt doordat je alle routine matige handelingen als het waren eruit filtert.

Ik vond dit echt een eye-opener en na dit gelezen te hebben is mijn doel om elke dag iets geks/nieuws proberen te ervaren of door iets routine matigs veel bewuster te beleven. Waardoor hopelijk de tijd wat minder snel gaat!

Wat ik echt nog even kwijt wil is wat heb je deze blog ontzettend mooi geschreven!

Linda -

@ Marjolein je zou het bijna denken ja! En al geloof ik ook dat die theorie over tijdsbeleving meespeelt. Ik moet ook denken aan de bijbeltekst Matteus 24:22 waar staat dat in de verdrukking (het einde van de tijd) de dagen worden ingekort. Er zijn meer actuele dingen die verwijzen dat deze periode van verdrukking er snel aankomt, dus wie weet speelt dit ook mee. Misschien gaat de tijd wel echt steeds sneller..?

Sandy -

Zo ontzettend herkenbaar. Vooral sinds de geboorte van onze kleine meid. Ze is gewoon alweer bijna 6 maanden! Nog maar iets meer dan een week en ze is een half jaar oud. Hoe dan?!

Marjolein -

Dat heb ik bijvoorbeeld ook met de 90s in mijn hoofd is dat 10 jaar geleden.. Oepsie. Ik vind ‘t aan de ene kant heel vervelend maar aan de andere kant ook wel lekker.. Al kan ik me voorstellen dat met kleine kinderen het helemaal snel gaat want dat leeft je ook wel een beetje.. ‘t gekke is alleen dat ‘t net lijkt alsof iedereen op dit moment dat besef heeft dat de tijd zo snel gaat. Ik hoor het echt extreem vaak de laatste tijd.. Je zou bijna denken dat de tijd daadwerkelijk sneller verloopt 😂

forever38.com (Vera) -

Mooie post, en ja, ook ik heb het gevoel dat de tijd vliegt. Nog maar zo pas geleden was het Kerst, en nu zijn we alweer over de helft van het jaar heen… Voor we het weten liggen de pepernoten weer in de winkel …

Mya -

Heel mooi geschreven en super herkenbaar! Kan me ook nog goed herinneren dat ik me vroeger zo vaak verveelde! Dan leek de tijd zooooo traag te gaan en nu gaat het idd zóveel sneller. Heel maf is dat!

Kelly -

Heel mooi geschreven! En het klopt inderdaad, hoe ouder, hoe sneller de tijd gaat !

Nienke -

Heel herkenbaar! Ik ben nu 27 en ik heb nooit gepuberd. Ik deed alles wat er van mij verwacht werd en leefde niet echt zelf. Rond mijn 24e ging het daardoor met mijzelf helemaal mis. Maar met hulp heb ik mijzelf leren kennen en ben ik nu pas aan het puberen. Ik moet mijn wilde haren nog verliezen, terwijl iedereen om mij heen juist net zijn geland. Ik voel mij daardoor zo oud en wil de tijd even stopzetten.

Michelle -

Mooi beschreven, en oh zo herkenbaar. Vooral sinds de geboorte van Morris lijkt de tijd zo door mijn vingers te glippen. Dat hij al ruim 14 maanden bij ons is en zijn broertje inmiddels ook binnen afzienbare tijd geboren gaat worden lijkt gewoon bizar. We hadden ‘t hier gisteren samen nog over; over 4 weken word ik weer een jaar ouder, en ik zou best even op pauze willen drukken.

Fabienne -

Maar het klopt inderdaad dat tijd sneller lijkt te gaan als je ouder wordt. Dat heet de evenredigheidstheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat je een tijdsspanne – bijvoorbeeld een week – afzet tegenover je hele levensperiode. Zo is een week voor een baby van twee maanden oud maar liefst 10% van zijn totale leven. Een baby van twee maanden oud is immers pas een kleine tien weken oud. Groeit diezelfde baby op tot een peuter van twee jaar oud, dan is een week niet meer 10% van zijn leven, maar nog maar ongeveer 1% van zijn leven. Hoe kan dat? De peuter leeft niet pas tien weken, maar al honderd weken. En ben je veertig, dan maakt diezelfde week slechts 0,04% van je leven uit, omdat je al 2000 weken op deze aardbol rondloopt. Voor een kind van 10 is een jaar 10% van zijn totale leven, terwijl iemand van 80 een jaar ervaart als niet veel meer dan 1% van zijn totale leven. Daarmee is een jaar teruggebracht tot iets dat in verhouding helemaal niet zo lang duurt en dus ook tot iets dat niet beleefd wordt zoals het tientallen jaren eerder beleefd werd. Om het goed uit te leggen heb ik bovenstaande info via internet gevonden… Maar laatst hoorde ik dit en ik vond het zo’n eye-opener! Dan ben ik dus niet helemaal gek dat ik soms niet meer bij kan houden hoe snel de tijd gaat!

Martine -

Oh wauw, interessant!

Willemijn -

Aaah leuk weetje!

Mirte -

Inderdaad! Ik weet het allemaal niet meer precies, maar Douwe Draaisma, een psycholoog, heeft een boek: ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’. Gaat deels ook daar over, verder over het autobiografisch geheugen. Vond ik interessant. Ondertussen ben ik ook hard op zoek naar de pauzeknop, want mijn kleintje wordt over minder dan twee maanden alweer 1.. Hoewel ik echt 1000 geniet van alles, en dat ook heel bewust probeer te doen, zou ik toch heel graag van afgelopen jaar iedere dag nog een keertje over willen doen (net zoals in die film, About Time).

Loes -

Poeh ja de tijd vliegt inderdaad, ik kan me helemaal vinden in dit artikel.. Het lijkt echt gisteren dat ik begon met dit academisch jaar en nu heb ik alweer vakantie! Ook ben ik in november alweer vijf jaar samen met mijn vriend en dat lijkt echt gigantisch snel voorbij gevlogen te zijn. Genieten van ieder moment dus!

Lilian -

Mooi geschreven Willemijn! Tijd is zoiets bijzonders! Afgelopen week was ik op vakantie en heb ik mijn vriend 10 dagen niet gezien. Tijdens die vakantie voelde het alsof de tijd maar niet voorbij ging, wat wilde ik graag dat het zondagavond was!! Maar nu het dinsdag is, lijkt het alsof die vakantie alweer lang geleden was! Zo bizar!

Freya -

Je moeder heeft gelijk :) Soms heel erg confronterend. Dan gaat het op de radio van: vandaag is het 20 jaar geleden dat artiest x overleed. Dan denk ik: dat kan niet! Want 20 jaar geleden, dan was ik … o ja … 16. Dat kan dus wel. Waar is al die tijd naartoe?

Willemijn -

Hahaha precies dat ja! Dan zeg ik: ‘Ja maar dat is nog niet heel lang geleden, 2005 ofzo!’ En dan rekening terug, oeps, 12 jaar gelden. Meh haha!

Femke -

Dit stuk zou zo grotendeels van mijn hand kunnen komen. Ont-zet-tend herkenbaar. Time flies, soms veel te snel!

Liset -

Ik vind het ook allemaal zo snel gaan! Zeker als je een bepaalde leeftijdsgrens overgaat (zoals 30 worden), lijkt het alsof je nog meer haast moet hebben met sommige dingen doen in het leven. Want nu moet het! Die druk vind ik ook wel een beetje een nare bijsmaak hebben, alsof je met 40 jaar al oud bent en niks meer kunt doen. Ik probeer zo goed mogelijk te genieten van mijn kids. Mijn dochter is inmiddels 6 jaar en is echt zo’n groot schoolkind aan het worden. Ik besef me dan steeds meer dat over nog eens 6 jaar ze gewoon al 12 is en naar de middelbare school gaat. Ieeh…!! Bewust genieten is the key denk. Niet te snel en druk willen leven met dingen die er eigenlijk niet toe doen, maar echt genieten van je leven.

Marinka -

Herkenbaar, vooral het opgroeien van je kinderen gaat écht bizar snel. Tijd is een interessant fenomeen, op leuke momenten wil je de tijd zoveel mogelijk rekken en op mindere momenten wil je kunnen vooruit spoelen. Als fulltime mama van twee kleintjes heb ik op dit moment veel dagen die van mij best wel snel mogen gaan. Ik kijk uit naar het weekend of leuke afspraken. Maar ik kan me ook nog herinneren hoe het was om ernaast te werken en inderdaad het gevoel te hebben dat de tijd door je vingers glijdt. Als er maar genoeg tijd is om te genieten en je je bewust blijft van wat je aan het doen bent, wie er op nummer 1 komen en waar je energie van krijgt. Ik hoop dat je genoeg rust kunt blijven inbouwen met de twee boys, huishouden en je werk! Soms is het denk ik toch beter om je een beetje te vervelen dan om teveel geleefd te worden. 😉

M. -

Ja man, de tijd vliegt….niet te geloven. Voor mij was het jaar 2000 zo’n mijlpaal….niet dat er ook maar veel bijzonders gebeurde in dat jaar;) maar het was zo’n jaar waar we een nieuwe eeuw in gingen, alle computers rare dingen zouden gaan doen. allerlei systemen zouden gaan crashen etc. ….en dat jaar 2000 is nu alweer 17! jaar geleden… niet te geloven toch. En de laatste 10 jaar denk ik elke keer als hier sinterklaas door de straat zie rijden met z’n koets, dat het gisteren is geweest dat ik ‘m nog gezien heb.

Shirley -

Heel herkenbaar. Dat schijnt dus te komen doordat je als je jong bent je veel nieuwe indrukken hebt. Alles is nieuw, je kent het nog niet. Dat schijnt ervoor te zorgen dat de tijd langzamer lijkt te gaan. Naarmate je ouder wordt, kijk je toch met minder verwondering naar de wereld. Veel dingen heb je al gezien, de weg naar je werk kun je wel dromen. Weinig nieuwe indrukken en daardoor lijkt de tijd sneller te gaan. Veel nieuwe dingen doen, nieuwe indrukken opdoen en met nieuwsgierigheid naar de wereld blijven kijken, kan het dus een beetje tegengaan dat de tijd voorbij vliegt. En als ik anderen moet geloven, blijft de tijd voorlopig NOG sneller gaan als we ouder worden…

Kirsten -

Mooi geschreven Willemijn! De tijd gaat ook gigantisch snel. Ik vind het voor mezelf bijvoorbeeld bizar dat ik zometeen alweer zeven jaar niet meer thuis woon. Voelt als twee jaar.. Alles vliegt voorbij. Belangrijk om niet vergeten te genieten, voor je het weet is het te laat ;).

Linda -

Dat de tijd vliegt is herkenbaar, maar geniet van alle hectiek om je heen. Ik ga ook richting 30 en denk waar is de tijd gebleven. Maar ik woon alleen heb nog niet het huis wat ik gehoopt had heb geen relatie geen kinderen, niet de baan waarvan ik gedroomd heb. Dus ook al heb je het druk, geniet ervan dat is leven. Ik heb soms het gevoel dat het leven aan me voorbij gaat omdat de tijd vliegt, maar ik bepaalde dingen in het leven nog niet bereikt heb.

Janneke -

Ik heb precies hetzelfde! Fijn om even jouw reactie te lezen :)

Marije -

Wat mooi geschreven.

Alhoewel ik deze maand het gevoel heb dat de tijd even stil staat, kan ik soms niet geloven dat het al juli is. Sommige maanden gaan zo snel.

Reageer ook