De overgang van één naar twee kinderen

Hierperdepiep, hoera! Gijs is 6 maanden oud. Toen ik nog zwanger was vroeg ik me vaak af hoe ik het in godsnaam allemaal moest gaan rooien, met twee kinderen (onder de 1,5!). Maar het afgelopen halfjaar is voorbij gevlogen en ik kan inmiddels wel zeggen dat het moederen over twee kinderen (het grootste deel van de tijd 😉 ) gesmeerd gaat. De overgang van één naar twee kinderen, hoe is me dat bevallen?

Foto door Mariska de Groot

In het bekende ‘Hoe dan?!’ artikel schreef ik het volgende: “Hoe mensen 2 kinderen onder de 2 jaar in het gareel houden, op tijd te eten geven en naar bed brengen. Of eigenlijk… hoe ze überhaupt 2 kinderen in leven houden. En zichzelf ook nog eens! Ik vind het met één kind soms al moeilijk zat!” En nu, 2 jaar later doe ik het zelf. Haha! En ik zal je zeggen, het is me alles meegevallen.

Toen ik nog zwanger was, zag ik niet helemaal voor me hoe ik het zou moeten aanpakken. Als ik de baby aan het voeden was en Jelle zou iets stouts uithalen, wat moest ik dan doen? En als ze beide huilen, naar wie ga je dan eerst? Zou ik ooit nog zelf een beetje leuk voor de dag komen, of zou ik mijn dagen doorbrengen tussen luiers, spuug en flessen melk? En hoe weinig slaap zou ik straks gaan krijgen als ze beide gingen spoken? Ik kon me er bij vlagen behoorlijk druk over maken.

Inmiddels is mijn ervaring dat je roeit met de riemen die je hebt. Door het kleine leeftijdsverschillen hebben ze allebei veel aandacht nodig. En daardoor moet er vaak gewoon eentje zichzelf eventjes vermaken. Of huilen. Als één van de twee iets wil, maar ik ben net even bezig met de ander, dan moet ‘ie gewoon even wachten. En verrassend genoeg word ik daar helemaal niet gestrest van! Ik weet dat ik mijn best doe en dat het op dat moment gewoon even zo is en dat houdt me relaxed.

Twee kinderen vergt natuurlijk wel iets meer planning dan één. Ik heb nu rekening te houden met twee verschillende ritmes. Het is soms even puzzelen, maar het gaat altijd eigenlijk wel prima. Ook kosten de ochtend- en avondrituelen natuurlijk meer tijd. Maar door goed voor te bereiden en het handig aan te pakken kost het niet heel veel extra tijd en loopt het vaak gesmeerd. Zo liggen er beneden luiers en billendoekjes zodat ik niet de hele tijd naar boven hoef en als we ‘s ochtends vroeg weg moeten leg ik de avond van te voren vaak alvast de kleding klaar en pak grotendeels de tas in.

Daarnaast zijn we gezegend met Gijs die echt héél makkelijk is. Hij piept of moppert nooit, is heel geduldig en vermaakt zichzelf super goed. Het is de zoetste baby ever. Bof ik even!

Het enige lastige vind ik dat de nachten nog wel erg gebroken zijn. Gijs drinkt nog één keer per nacht en hoewel Jelle sinds een paar maanden goed doorslaapt, is ook hij nog wel eens wakker, door bijvoorbeeld oorpijn (dat heeft ‘ie helaas regelmatig) of omdat hij een slokje water wil. Als ik pech heb, ben ik er toch twee of drie keer in een nacht uit. En om 6.00 uur zijn ze allebei weer up and running. Ik kijk dan ook ontzettend uit naar langere nachten, haha! (Mama’s met baby’s die nog lang bleven drinken ‘s nachts, wanneer wordt dit beter? Hihi! 😉 ) Met Jelle raakte ik destijds bijna in paniek: ‘Zo weinig slaap, dat kan mijn lichaam toch niet aan?!’ Nu ben ik niet meer bang voor een beetje slaapgebrek. Ik weet dat het ‘s ochtends zwaar is, maar zodra ik opgestaan ben, het wel weer gaat. Leuk is anders, but I’ll survive en het wordt vanzelf een keer beter.

Sowieso is zo’n tweede zo veel makkelijker. Je bent al ervaren, relaxter doordat je je minder druk maakt en je weet deze keer hoe snel het gaat. Hierdoor kijk je je tweede veel minder snel groot en geniet je meer van de baby-tijd. Althans, dat is hoe ik het ervaar.

Voor zo ver het stukje over hoe zwaar het is. Ik vind het dus wel meevallen. Net is niet dat je niet merkt dat er nog eentje bij gekomen is (want hallo, je hebt nu echt al-tijd je handen vol), maar die paniek-en wanhoop-momenten die ik soms bij Jelle wel had omdat het zo nieuw was, heb ik nu helemaal niet. En dat maakt dat ik het zo veel lichter ervaar. Het enige wat ik mis is net dat beetje meer vrije tijd dat ik had.

Het allerleukste aan het hebben van twee kinderen vind ik de interactie die ze met elkaar hebben. Gijs is dol op Jelle en Jelle vindt het maar wat leuk om Gijs’ aandacht te trekken. Ze gaan steeds meer contact maken, spelen en lachen. En die momenten maken dat mijn hart smelt. Het is nog gezelliger in huis met twee kinderen en het is bijzonder om te merken dat je net zo veel liefde voor je tweede kind kunt voelen, als voor je eerste. Alsof je hart er een extra kamer bij heeft gekregen. Kortom, ik prijs mezelf zéér gelukkig met twee heerlijke jongens.

26 reacties

Janine -

Hier mama van 3 kindjes en mijn jongste net 6 maandjes .. ook ik dacht helppp hoe dan?? Maar idd roeien.met de riemen die je hebt.
En dat doorslapen? Uit ervaring kan dat wel duren tot 1,5 jaar .. al mijn kids hielden/houden van nachtvoedingen .. hier nu soms nog wel 3’keer (borst)voeden per nacht!

Jo -

Ik heb zoveel respect voor je! Als ik zie in de weekvlogs hoe je dagen zijn met 2 kinderen en een hond, heftig! Het is ontzettend inspirerend om je weken zo te zien, een voorbeeld. Als ik naar je kijk denk ik, dat gaat mij straks ook lukken.

Haydée -

Fijn om een eerlijk en realistisch verhaal te lezen dat toch zo positief is! Ik vind het knap hoor, hoe je het doet!

Corinne -

Wat een positief verhaal! Ik ben moeder van Lennon van 1,5 en Lily van 5 weken… pittig, slaapgebrek en ik verlang ernaar weer te gaan werken. Neemt niet weg dat ik dolblij met ze ben en supertrots, maar heftig… ja!

Mo -

Ik sta op het punt om te bevallen van m’n tweede en vraag me vaak af hoe ik het straks moet bolwerken met twee kleintjes, dus vond het fijn om zo’n positief stuk te lezen! Ik zie nog het meest op tegen de gebroken nachten denk ik. Dochter sliep pas met een maand of 20 door, tot die tijd was het nog twee á drie keer eruit voor een nachtvoeding (borstvoeding). Maar van de een op de andere dag sliep ze opeens door en keek ze niet meer naar mijn borsten om haha. Hoop stiekem dat de tweede daar wat vlotter mee is 😉

Mariska -

Hier tot ruim een jaar ‘s nachts voeden. En rond 18 mnd sprong weer 2-3x wakker. Maar nu slaapt ie meestal door. Van 20.00-06.00 uur. En als hij wel wakker wordt, dan toch even snel een mama-slokje om snel verder te slapen. Is voor een groot deel de reden dat ik nog ff niet aan een tweede moet denken :)

Judith -

Hoi Willemijn,
Fijn dat het zo goed bevalt!ik heb zelf geen kinderen,maar een keer gehoord van een collega:misschien een flesje water in zijn bed leggen voor Jelle? Zeker misschien in de zomer handig.
Wellicht heb je er iets aan!
Groetjes, Judith

Helen -

Hoi Willemijn! Leuk artikel. Onze eerste sliep na een paar weken al door, dus toen de tweede pas met 9 maanden doorsliep duurde dat heeeel lang. Hij kreeg rond die tijd ook tandjes waardoor hij s nachts ook wakker werd. Maar inmiddels is hij in april 1 jaar geworden en slapen we al en behoorlijke tijd weer hele nachten. Wij kregen het advies om s nachts “nep”flesjes te geven, waarbij je in verhouding veel meer water doet dan melkpoeder. Heb niet het idee dat dit nou het wondermiddel was, volgens mij is het vooral de tijd uitzitten. :) Nog even volhouden! Ik vond trouwens de eerste twee maanden wel echt hard werken met twee kinderen. Omdat de babyperiode van onze eerste zo makkelijk verliep had ik een tweede onderschat. Maar uiteindelijk vind je je draai en wordt het steeds makkelijker. En inderdaad als ze samen spelen dan smelt je echt weg, dan voel je meer dan dubbel zo veel liefde!! Groetjes

Stephanie -

Wow knap! Hier al druk genoeg met 1 jochie haha. Mijn zoon is net een week geleden 1 geworden en heeft tot een maand geleden een nachtvoeding gekregen, fles, geen borst. Het kan dus erger;) haha. Na een week op vakantie waar ie tussen ons in bed lag en ik hem steeds een speentje meteen kon geven bij het eerste kikje is ie door gaan slapen. Komt goed!

Tanja -

Hier ook mama van 2 boys, de oudste is 2 jr 10mnd en de jongste nu bijna 8 maanden. In het begin dacht ik echt “wilde ik dit?!” Maar nu gaat het super! De nachten gaan goed, hij slaapt al vanaf 3 maanden door, en is ook een hele fijne rustige relaxte baby! Hij heeft veel geduld wat soms wel handig is. Ik vind het nu ook makkelijker dat de jongst nu meer aan tafel mee-eet. Brood, fruit etc. Nu nog maar 3 flesjes per dag, wat heel veel scheelt! Dan zitten we gezellig aan tafel, eten, of spelen. Kortom, superleuk en het wordt steeds makkelijker! :)

Birgit -

Bij mij werkte volgende tip heel goed (was met zes maanden de nachtvoedingen ook zooooo beu): geef het laatste flesje niet te vroeg (bij voorkeur pas rond 20u) en laat papa er ‘s nachts uitgaan om te troosten. Op het consultatiebureau zeiden ze dat het kon zijn dat ‘s nachts drinken meer een gewoonte was geworden een een troostritueeltje (even dicht bij mama zijn). Ze stelden dus voor om papa te laten opstaan en te troosten, maar geen flesje te geven. Voor ons werkte dit prima! Twee keer zijn we nog gezwicht omdat we haar anders echt niet stil kregen, maar na een weekje tanden bijten waren we dus wel van die nachtvoeding verlost. Vanaf dan sliep ze netjes van 20u30 tot 6u. En als alle advies ten spijt is, weet dan dat ook dit weer over gaat :). Elk kindje zijn tempo. Komt goed hoor!

Moniek -

Hey,

Misschien zou je dit artikel eens moeten lezen. Misschien ga je dan anders naar de periode van “op de tanden bijten” en “stil krijgen kijken”

Inge -

Respect hoor, Willemijn. Je hoort idd veel dat je bij een 2e veel relaxter bent dan bij een eerste. Logisch natuurlijk, je hebt al wat ervaring.
Ben benieuwd hoe het hier gaat zijn met de 2e, maar dat zal nog wel even duren. Voorlopig nog volop genieten van de 1e (die alweer 7 maanden is, wat vliegt de tijd). Ik wil eerst alle ‘1e keren’ (kruipen, lopen, kerstmis, verjaardag etc) met 1 kind meegemaakt hebben vooraleer we aan een volgende beginnen.

Natasja -

Wat fijn dat het zo goed gaat en Gijs een makkelijke baby is! Ik word in oktober voor het eerst mama en ben erg benieuwd hoe de omschakeling zal zijn. Vooral het inleveren van me-time… maar ik heb er wel echt zin in!

Susan -

Heerlijk om te lezen :) Ik was beide keren tegelijk met jou zwanger en heb ongeveer evenveel leeftijdsverschil tussen mijn 2 kindjes (en woon nu ook in een huurhuis in afwachting van nieuwbouw, beetje creepy niet? 😉 ). Ik vond de eerste 2 maanden héél pittig, met een kleine dreumes die mij nog heel erg nodig had en een newborn met krampjes, huiluren etc. Ik had het gevoel dat ik altijd 10-0 achterstond en vond het meer overleven dan genieten. Maar daarna werd het echt heel snel beter, en nu na 4 maanden is het echt heel erg genieten. Natuurlijk is het soms pittig, en ik zou ook héél graag meer slapen. Maar ik geniet enorm van mijn kleine baby (die inderdaad ook heel makkelijk en chill is) en vind het zó schattig om te zien hoe de oudste zich bekommert om haar broertje. Ik kan niet wachten tot de baby wat ‘mobieler’ word en ze wat meer samen kunnen spelen :)

Amelie -

Dan hebben wij denk ik geluk qua nachten want onze baby van 2 maanden slaapt gewoon door (met flesvoeding, dat krijgt Gijs toch ook?) Wij geven een laatste fles tussen 23-0.00 en dan slaapt ie gewoon door tot zeker 7.00 uur. Ik meende dat dat ook normaal is bij flesvoeding dat ze sneller doorslapen. Misschien moet Gijs overdag meer voeding? Of bij de laatste fles pap doen?

Marloes -

Hoi Willemijn leuk zo’n verslag, ik moet zeggen dat ik ook best de schrik heb voor een tweede erbij. Maar fijn om jouw ervaringen te lezen.
Mijn zoon is nu anderhalf, met 4 mnd ben ik gestopt met bv geven. Hij heeft met 7 mnd oud voor het eerst een hele nacht door geslapen. En daarna nog vaak genoeg 1x per nacht een grote fles gedronken… Weet niet of dit je helpt? 😉🤔

Jessica -

Ik ben het zooooo eens met je! Ik vond van 0 naar 1 kind echt heel heftig. Een tweede hoort er vanaf de 1e dag helemaal bij en het voelde hier na de kraamweek al alsof ik nooit anders gedaan had. Dat je steeds denkt ‘waar was ik met 1 kind toch zo druk mee?’ :)

Marije -

Mijn zoontje wilde ook nog “lang” s nachts drinken (borstvoeding). Had zelf het gevoel dat het gewenning was, net zoals dat ik vaak vlak voor mijn wekker wakker word omdat ik altijd om die tijd opsta. Ben toen gestopt om die voeding te geven en na twee dagen werd hij er niet meer wakker om. Dat was met 11 maanden geloof ik.

Lenneke -

Diepe buiging. Ik vind voor mezelf, mijn hond, mijn huis en mijn bedrijf zorgen al heftig. :’)

Yta -

Ik ben nu bijna 6 weken mama van de tweede. Onze oudste is net 2 geworden.
Het is heerlijk, wat een rijkdom en wat wordt hij alweer snel groot… maar die gebroken nachten kunnen me gestolen worden! Wat dat betreft mag hij wel snel groot worden 😉! Gelukkig slaapt onze oudste als een roosje de hele nacht.
Ik vind het heel knap hoe je alle ballen hoog houdt Willemijn!

Romina -

Leuk artikel, veel dingen klinken zo bekend. Ons 2e zoontje is ook veel makkelijker dan de eerste, hij wil vaak veel aandacht. Gelukkig begrijpt Joris wel dat als Daan gevoed moet worden, dat hij even rustig moet zijn. Ik had vooral bang van eventuele jaloezie, in het begin was Joris echt boos op mij als ik veel met Daan bezig was, maar dat gaat nu veel beter. Mijn jongens verschillen op 3dagen na 2jaar. Joris heeft nog nachtvoeding gekregen tot hij anderhalf was, hij kreeg toen ook flesjes bij want door de zwangerschap was de moedermelk op. Een vriendje van hem in de opvang drinkt nu nog ‘s nachts een flesje.

Leonie -

Mooi om te lezen dat ‘t jullie zo goed gaat!
Kyra is bijna 1 en dronk tot 2 weken terug nog 2x per nacht! Ik dacht dat t zelf wel minder werd, dat ze ‘t op een gegeven moment niet meer nodig vond, maar helaas… ze heeft ‘n tijdje terug 1x per nacht gehaald.. dussss; ik ben gewoon gestopt met melk geven in de nacht. Het was voor haar meer ‘n gewenning. En na 2x ‘n drama nacht met veel troosten, slaapt ze nu door! Hoezee

Willemijn -

Wat fijn! Gaf je borstvoeding of flesvoeding? Je hoort heel vaak dat lang ‘s nachts voeden wel bij borstvoeding gebeurt, maar over flesvoeding heb ik dit eigenlijk nog nooit gehoord. Bedankt voor je reactie!

Leonie -

Ik geef nog borstvoeding… klopt dat nachtvoedingen dan heel normaal zijn, maar denk ook dat t echt n stuk met gewenning te maken had. Lekker warme melk zodra ik wakker word;). Dus even 2 nachten getroosd zonder de borst en toen was ‘t goed. Succes in ieder geval.. ooit komt ‘t dat ze lekker weer gaan uitslapen, hihi

Reageer ook