Hallo nieuw figuur!

Hoe kun je er leuk uit zien tijdens je zwangerschap? Een van de vragen die ik had. Het eerste wat ik voor me zag waren van die degelijke, mutsige kledingstukken waardoor de stempel ‘Moeke-in-wording’ al meteen op je wordt geplakt. Nu is daar niets mis mee alleen wilde ik toch graag wel mijn eigen stijl behouden.

In die zin valt het me allemaal 100% mee. Ik had toch verwacht dat het dragen van fijne en leuke kledingstukken tijdens mijn zwangerschap wel een dingetje zou worden. Ik ben natuurlijk al wat kleiner en voluptueuzer (maat 40/42) en aangezien je ook wel gemiddeld zo’n 1 á 2 maten er bij krijgt tijdens je zwangerschap, vroeg ik me af wat nog leuk zou staan zonder in Barbapapa te veranderen zonder silhouet.

Ik ben ook zeker niet de enige zwangere vrouw die dat denkt. De omgeving vindt het doorgaans allemaal prachtig om te zien hoe je buik en borsten groeien, maar er zijn zwangere vrouwen die daar juist aan moeten wennen en er moeite mee hebben. Zoals ik. Voor jou verandert er namelijk van alles, zowel geestelijk als lichamelijk. Je wordt steeds groter en krijgt (nog) meer aanwezige vormen. Dat is soms best even slikken. Vooral in het eerste trimester was het voor mij zeker even wennen. Dan heb je al grote borsten en worden ze nóg groter en je buik nog prominenter. Ik uitte mijn onzekerheid dan wel eens naar Willemijn en die zei dat je vooral zelf je meest kritische vijand bent. En wat ze ook heel eerlijk zei: ‘Tja Tien, je gaat alleen maar groter worden. Ik kan er niets anders van maken! Op het laatst voel je je net een walvis.’ Ik moest daar hard om lachen en juist door die zin kon ik het accepteren. ‘Ja, dat is waar…go-with-the-flow dan maar.’

Nu wist ik al wel dat wij als mensen onze eigen grootste criticus zijn, maar nu voelde ik dat des te meer en dan krijgt het toch een andere lading. Ik werd er dus ook heel onzeker van, terwijl ik alleen maar positieve reacties kreeg van mijn omgeving op hoe ik er uit zag.

Je lichaam is onderhevig aan grote veranderingen en dat ervaren kan soms best dubbel zijn. Zeker als er allemaal ook nog eens hormonen door je lijf gieren waar je geen controle op hebt. Enerzijds prachtig om mee te maken want jouw kind groeit in jouw buik, hoe bijzonder is dat? En anderzijds roept het ook wel typische vragen op, zoals: ‘Krijg ik ooit mijn oude figuur terug?’ ‘Wow, die tepels!’ ‘Wat een striae!’ ‘Mijn borsten zijn van maat cantaloupe naar watermeloen geschoten…’ ‘HELP!’

Maar eenmaal aanbeland in trimester twee kan ik zeggen dat ik naast de onzekerheid van het eerste trimester juist trots begin te voelen voor mijn lichaam en het kleine wonder dat er groeit, slaapt, schopt en draait. Sterker nog, ik voel me soms zelfs sexy. Ik denk omdat het komt dat ik ook mijn onzekerheid durf te uiten. Doordat dat er mag zijn en ik het langzaam accepteer dat ik ook onzeker mag zijn, wordt er naast onzekerheid ruimte gecreëerd voor een andere kant die juist wel zelfverzekerd is.

Ik vind het juist heel leuk om me nu te kleden nu ik zwanger ben. Wat zeg ik? Misschien nog wel leuker dan toen ik niet zwanger was! Ik merk zelfs dat ik me meer sexy begin te kleden en juist alle vormen wil benadrukken. Als je me dat een paar weken geleden had gezegd, had ik je keihard uitgelachen.

Binnenkort zal ik mijn tips delen over wat ik graag draag nu ik zwanger ben. Mocht je nog specifieke persoonlijke en/of praktische vragen hebben over dit onderwerp, stel ze gerust hieronder en dan beantwoord ik ze in de blogpost. Alleen maar leuk om daar een stukje verdieping aan toe te kunnen voegen in plaats van alleen maar outfits te showen!

Het accepteren van je lichaam op deze manier voelt enorm bevrijdend en verlichtend kan ik nu beamen. Ik wens voor mezelf dat ik dit door kan zetten en ook kan ervaren als ik straks niet meer zwanger ben. Dat ik me dan -ongeacht hoe ik me kleed- mooi voel van binnenuit. Want dat…dat is toch wel heel magisch!

25 reacties

Sarah M -

Ohh Martine, wat herkenbaar! ik ben wel enkele maatjes meer dan jij en ben ook altijd van het ‘camoufleren’ van mijn vormen en had vanaf zo’n 20 weken zwangerschap -wanneer er bij mij echt een buikje zichtbaar werd- ook net zoiets van ‘accentueren, die handel!!’ en ik was ook ineens trots op die zwangere buik en wilde hem plots bewust tonen aan iedereen (met kleding over weliswaar, but you get the point). En dat is iets dat ik ook totaal niet verwacht had op voorhand en wat schrik voor had. maar het is me 100% meegevallen. Het is wat he, dat veranderende lichaam :) maar je ziet er stralend uit joh!

Alex -

Je ziet er goed uit! Staat je in ieder geval heel goed, maar je hebt gelijk: het maakt weinig uit wat anderen erover zeggen, je moet je vooral zelf lekker in je vel voelen! Ik hoop dat het voor jou zo blijft als nu, want ik kan me best voorstellen dat het niet altijd makkelijk is – vooral in de walvisperiode :)

Mare -

Martine, mocht je straks cliënten hebben als therapeut dan zou ik dit zeker laten lezen, want jij bespreekt zo goed de worstelingen en gevoelens die voor veel mensen herkenbaar zijn.

@Martine: Even iets heel anders, hoe heette het hotel waar jullie waren in Bremen?

Lisanne -

Heel herkenbaar! Terwijl iedereen om me heen bezig is hun buikje kwijt te raken voor de zomer, is dit de eerste zomer dat ik me daar totaal niet druk over hoef en wil maken! Heerlijk! Nu met 18weken (vanaf 15week kon je er al niet meer k heen) blijf ik maar complimenten krijgen en dat ze zeggen dat ik al lekker dik ben. En dat valt eigenlijk nog erg mee, nu nog maar 1kg aangekomen en alleen een wat vollere buik. Leerlingen vragen er wel steeds naar en dat is eigenlijk stiekem hartstikke leuk (middelbare school).
Heerlijk een zomer lang mijn lichaam showen ipv verbergen wat ik eerder deed! Ik ga er van genieten!

Claudia -

Er groeit een klein mensje in je, je lichaam is bezig met fantastische dingen! Natuurlijk maakt dat, dat je er stralend en mooi uit ziet!

Al moest ik ook wel even slikken toen mijn moeder vertelde dat ze bij beide zwangerschappen 25 kg aankwam! Holymoly dat klinkt als veel!

Mya -

Ik vind het altijd een beetje schijnheilig als mensen je ineens complimenten gaan geven over je buik als je zwanger bent. Terwijl als je ‘gewoon dik’ bent je ook niet gecomplimenteerd wordt met dat je buik zo mooi is. Het enige verschil is dat er dan geen kind in groeit, en dan is het ineens niet meer mooi en moet je niet zoveel vreten en afvallen? Heel rare denkwijze van mensen.
Wat ik wel oprecht mooi vind is als mensen stralen (of ze nou zwanger zijn of niet. Feit is wel dat zwangere vrouwen gewoon sneller stralen omdat de meesten zo blij zijn met hun zwangerschap). En ik ben blij om te lezen dat jij nu zo happy bent met hoe je er nu uit ziet en je zo heerlijk voelt, dat wens ik iedereen elke dag toe! Hopelijk kun je dat gevoel straks vasthouden als je kleintje er is!

Martine -

Oooooh ik snap zo wat je bedoelt! Ik dacht hier vanmorgen in de auto nog aan. Waarom is het wel geaccepteerd dat je zwanger bent en het liefst zo bol mogelijk terwijl met een maatje meer je nogal hard afgestraft kan worden en dat niet mooi is? Misschien is dat de reden dat ik nu meer straal en mezelf meer sexy voel omdat het maatschappelijk wel geaccepteerd is. Raar eigenlijk en erg jammer! Ik hoop dat de bodypositive verschuiving steeds meer door gaat zetten!

Mya -

Wat grappig dat je daar precies vanmorgen (gistermorgen) aan dacht! Maar precies dat idd! Dat hoop ik ook, dan kan iedereen zich mooi voelen. Hoe mooi zou dat zijn. Dat iedereen zich mooi kan voelen zonder dat het wat uitmaakt hoe je eruit ziet qua figuur en ongeacht of je nou een knappe kop hebt of niet.

Daphna -

Ik ben het niet helemaal eens met het eerste gedeelte van je berichtje. Ik vind zelf een zwangere buik (om het even zo te noemen) heel mooi, omdat ze vaak mooi rond zijn en dat komt omdat er een baby inzit. Een buik van iemand die dik is is vaak niet mooi rond, maar die hangt meer en dat kan komen door eten of door een ziekte. Dat is toch iets heel anders dan een strakke ronde buik met een baby? Ik vind niet dat je dat met elkaar kunt vergelijken.

Daphna -

Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat mensen die dik zijn niet mooi kunnen zijn. Ik heb het puur over de buik waar complimenten over gegeven worden (of juist niet)

Channah -

Ik vond het tijdens mijn zwangerschap wel fijn dat ik ongegeneerd mijn buik kon laten uitpuilen zonder ‘m steeds in te hoeven houden, haha! Tijdens mijn eerste zwangerschap kon ik trouwens niet wachten op een buikje, bij de tweede was dat toch een stuk minder.. Nu net na mijn bevalling vind ik het veel lastiger om te een beetje leuk te kleden dan tijdens mijn zwangerschap, maar als m’n pudding buik zometeen weer weg is dan komt dat allemaal wel weer goed. Mooi buikje heb je al!

Margot -

Herkenbaar! Ik vond de beginfase met een mini-buikje heel vreemd, maar nu met 30 weken en een mooie buik geniet ik er ook echt van. Soms word ik wel onzeker van de veranderingen, maar ik show mijn buik ook graag met mooi zittende kleding. Al vind ik weinig geld uitgeven en wel wat te kiezen hebben ‘s ochtends wel een uitdaging.

Loes -

Het lijkt me ook lastig dat je lichaam zo verandert, zonder dat je er invloed op hebt. Maar je ziet er prachtig uit, dus no worries!

Martine -

Martine je ziet er prachtig uit! Ik ben nu 36+3 en bij mij begon de acceptatie van het ronder worden toen je kon zien dat ik zwanger was. Ik heb mijn figuur niet verhuld in losse kleding, maar juist de nadruk gelegd op mijn buik! Ik voel me trots en sexy tegelijk, een wonder van moeder natuur. Geniet van deze mooie tijd en show het off, je kunt het onwijs goed hebben en draagt altijd de leukste kleding! Mooi artikel!

Michelle -

Je bent echt zó mooi zwanger! Ik herken die onzekerheid wel; ik heb in beide zwangerschappen in het begin echt wel even moeten wennen aan mijn veranderende lichaam, want HELLO heupen en borsten. Ik vond en vind het wel echt héél erg leuk om me te kleden en vooral ook om mijn buik te laten zien. Ik denk steeds maar; voor je ‘t weet is ie weer verdwenen, dus voor nu mag ie gewoon hartstikke gezien worden. Inmiddels bijna 27 weken op de teller hier, en de strakke jurkjes zijn niet aan te slepen!

Luna -

Ah Martine, wat geniet ik toch van jou inzichten! Heel inspirerend om ook eens wat liever naar mezelf te zijn! Dankjewel!

Jeanet -

Martine, je bent echt prachtig zwanger, punt. Je straalt gewoon! Fijn dat je zelf ook meer trots kunt zijn op je groeiende lijf. Het is echt een wonder van de natuur. En, bijkomend voordeel (vond ik tenminste;)) … je hoeft voorlopig je buik niet meer in te houden. En al die soepele kleding zit zo heerlijk! De eerste keer dat je na de zwangerschap weer in je skinnyjeans stapt zul je je zwangerschapskloffie miss3n hoor ;)! Geniet!

MARIJKE -

Ik vond het prachtig toen mijn buik begon te groeien. Ik heb veel strakkere shirts aan gehad op een stoere jeans. Ik vond mijzelf aankleden ook juist leuker toen ik zwanger was. Prachtig!

Linda -

Ik ben nooit zwanger geweest dus ik heb geen flauw idee. Maar je sexy voelen als je zwanger bent lijkt me apart. Niet dat dat niet mag hoor, maar het wonder van een baby in je ronder wordende buik en dan sexy voelen lijken mij heel apart, kaan me daar niks bij voorstellen. Misschien moet je dat meemaken

Sanne -

Heel herkenbaar! Nu 19 weken zwanger van de tweede. Ik ben echt trots op mijn zwangere buik, maar baal eerlijk gezegd erg van mijn borsten. Tijdens mijn vorige zwangerschap bleven mijn borsten verder vooruit steken dan mijn buik (ja zelfs met 9 maanden), waardoor ik voor mijn gevoel meer op een prop leek dan zwanger. Heb je daar eventueel goede kledingtips voor? Zou ik erg benieuwd naar zijn!
Groetjes!

Danique -

Het lijkt me juist tof wanneer iedereen duidelijk kan zien dat je zwanger bent. Ik zou me niets anders voelen dan trots. Dat figuur maak ik me later wel weer druk om.

Curly Creative -

Hier herken ik me wel in. Tot drie maanden verhulde ik mijn buikje in wat wijdere kleding. Nu moet ik zeggen dat dat weinig moeite kostte omdat dit midden in de winter was. Nu laat ik vol trots mijn buik zien en zie het als uitdaging om daar leuke outfits bij te bedenken. Al moet ik zeggen dat ik de positie kleding wel wat saai vind op t moment..

X

cindy -

Ik vond het belangrijk dat ik die eerste 3 maanden kon verbergen want ik heb tijdens die periode meerdere miskramen gehad en had geen zin om steeds aan de mensen te moeten uitleggen dat ik niet meer zwanger was. Vanaf dat het EINDELIJK gelukt was heb ik de meest strakke kleren gedragen zo dat iedereen mijn buikje zag! Als je een dikke buik rond de winter gaat hebben raad ik een poncho aan. Zit zo comfy en mijn mama had er 1 gemaakt. Heel handig want ik had bekkeninstabiliteit dus kon ik het direct als kussen gebruiken op harde stoelen.

Kelly -

Je hebt een hele mooie buik! Ik zeg altijd tegen mijn zusje dat je er juist trots op moet zijn, want je maakt het nu mee, dus je moet er heel hard van genieten. Top toch dat je je nu zo mooi voelt, vooral vasthouden!

Tineke -

Herkenbaar! Tijdens mijn zwangerschap wilde ik mijn buik in het begin het liefst verstoppen. Vanaf een week of 18 ging de knop op en droeg ik ineens veel strakke jurkjes. Je ziet er prachtig uit!
Liefs

Reageer ook