Zwangerschaps Q&A #1: BANG? OPVOEDING? IN BEELD?

Wow, ik kreeg maar liefst meer dan 200 vragen op Instagram over mijn zwangerschap. Omdat ik niet zo punctueel ben met regelmatig updates schrijven, zal ik tussendoor wat kletsvideo’s maken aan de hand van jullie vragen. Ik beantwoord vragen over onder andere angst voor de bevalling, wat ik meeneem van mijn eigen opvoeding en of ons Kindersurprise-ei ook in beeld komt. Have fun!

Foto door Mariska – Grotografie

https://youtu.be/rezK0EYRB5E

Mocht je nu nog meer vragen hebben, stel ze gerust en dan neem ik ze mee in de volgende update! Fijn weekend!

27 reacties

Marijke -

Mijn tante heeft twee thuisbevallingen gehad en alle twee waren de meiden 9 ponders. De derde bevalling zou ook thuis plaatsvinden maar mijn tante verloor 2 liter bloed door een scheur in de baarmoeder en de verloskundige heeft met spoed een ambulance moeten laten komen. Mijn tante kon niet zelfstandig meer vanuit haar slaapkamer naar beneden en hebben ze haar naar beneden moeten dragen met een brancard. Ook de 3e was een 9 ponder. Ik zelf ben ook thuis geboren en dat ging allemaal prima, mijn broertje is ook thuis geboren alleen de placenta wilde niet loskomen dus mijn moeder moest alsnog naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep. Thuis bevallen is veilig tenzij de verloskundige een medische indicatie hiervoor heeft. Natuurlijk is het wel zo dat er altijd risico’s aan verbonden zijn zoals ik hierboven ook benoemde maar de meeste verhalen die ik hoor zijn absoluut positief.

T. -

Ik vind internet ook wel een creepy place. De kinderen kunnen zich niet nog niet verdedigen en het nog niet zeggen dus bescherm je ze hier tegen. Je weet nooit wat er tussen het publiek zit. Heel wat onbekenden of misschien wel duizenden onbekenden. Ja, zoiets is wel eng en om rekening mee te houden . Verloskundigen zijn medisch geschoold dus als zij het niet vertrouwen dan zouden zij het wel zeggen. Er is laatst in het vliegtuig nog iemand bevallen terwijl er toevallig medisch geschoold personeel aan boord was en dat is goed gegaan. Op de meest vreemde op plaatsen langs de snelweg in de auto en dat de politie er bij komt en dat die bij de bevalling hebben geholpen met een paraplu er bij.

Ab -

Punctueel bedoel je denk ik;)
Persoonlijk vind ik thuis bevallen een onverantwoorde en egoïstische keuze. Het zal maar fout gaan en daardoor je kind schade berokkenen of je kind verliezen.

Milou -

Wat een vreemde reactie. Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar de risico’s van thuisbevallingen en telkens wordt weer bevestigd dat het géén onverantwoorde keuze is.

Dionne -

Mijn zussen en ik zijn alle drie geboren op precies de zelfde kamer in ons ouderlijk huis. We maken het goed.

Willemijn -

Haha goeie Dionne! Ik ben zelf ook 2 keer thuis bevallen en het was een veilige en prachtige ervaring. Er is daarnaast wetenschappelijk onderzoek dat onderbouwt dat thuisbevallen niet zorgt voor hogere babysterfte, dus de paniekzaaierij die bestaat over thuisbevallen is onterecht. Iedere vrouw moet gewoon lekker bevallen waar zij zich het prettigst voelt want dat zorgt pas echt voor veiligheid voor moeder en kind. Tenzij de verloskundige natuurlijk anders besluit, en ik geloof dat iedere bevallende vrouw die eigenlijk thuis had willen bevallen, op dat moment braaf naar haar zal luisteren en zich naar het ziekenhuis zal laten vervoeren. :-)

an -

Tot je zo een vrouw vol in paniek in het ziekenhuis ziet aankomen met een bevalling die plots heel onverwachts slecht gaat en een baby die hierdoor schade oploopt.
Wil helemaal geen paniek zaaien. Als je thuis wil bevallen moet je dat vooral doen.
In mijn ogen is het gewoon een risicovolle keuze.

an -

Iedereen maakt zijn eigen keuzes. En het zal inderdaad vaak goed gaan. Tot je in de medische wereld zit en het effectief een keer fout ziet gaan. Schade die je had kunnen voorkomen indien ervoor gekozen was om in het ziekenhuis te bevallen. In mijn ogen is thuis bevallen een risicovolle en onverantwoorde keuze. Het is niet omdat een zwangerschap goed gaat dat je bevalling ook vlekkeloos zal verlopen. Een verloskundige kan inschatten wanneer het fout gaat, maar je kan kostbare tijd verliezen doordat je nog in spoed naar het ziekenhuis moet.
Net zoals jullie het recht hebben om het wel een goede keuze te vinden heb ik het recht om het een slechte keuze te vinden.

Martine -

Dat recht heb je zeker en ik weet niet wat voor achtergrond je hebt, maar klinkt alsof je zelf dit vaak mee maakt? Dus logisch dat jij er dan op deze manier tegenaan kijkt en ook dat is prima. Zolang we denk ik maar open staan voor elkaars keuzes en de beweegredenen er achter.

Marte -

Inderdaad! Mijn broer, zus en ik zijn alle 3 thuis geboren en er is niks aan de hand. Thuis bevallen is niet dat het meteen fout gaat. En er is sowieso een verloskundige bij.

Leonie -

Ik ben een beetje late to the party, maar ik kan het niet helpen… hier moet ik echt even op reageren.

Vergeet niet dat je in het ziekenhuis alleen de thuisbevallingen ziet die fout lopen. Eeuwenlang hebben moeders het zonder ziekenhuis moeten doen, en dat ging ook vaak goed. Tegenwoordig zijn de algemene hygiëne én de begeleiding door de verloskundige van zo’n hoog niveau dat er echt weinig mis kan gaan. De slechte verhalen die ik lees hebben juist te maken met tegenvallende tot ronduit slechte zorg in het ziekenhuis. Ik beval binnenkort ook thuis en ik voel me veel veiliger in die keuze dan wanneer ik naar het ziekenhuis moest terwijl er geen aanleiding voor is. Ik ben blij dat we in Nederland die keuze zelf kunnen maken.

Wat betreft de video: Martine, ik herken heel veel van wat je zegt. Eind juli ben ik uitgerekend en ik heb me tijdens de hele zwangerschap geen zorgen gemaakt om de bevalling en ik zie er nu echt naar uit. Ik kan niet wachten om mijn kindje vast te houden. Naar aanleiding van Willemijns ervaringen heb ik me verdiept in Hypnobirthing en ik doe momenteel de cursus. Ik kan ‘m je echt aanraden, vooral omdat je partner er ook helemaal in wordt betrokken. Mijn vriend weet nu ook een beetje wat hij kan verwachten, maar vooral wat hij kan doen voor mij op het moment zelf

Michelle -

Martine, wat zie je er weer prachtig en stralend uit! Heerlijke video om naar te kijken!

Karin -

Leuke video!!! En wat fijn dat je er zo relaxed instaat. Bij de eerste heb ik me zo goed mogelijk voorbereid met een cursus en al vantevoren. Nou heel die voorbereiding heb ik niks aan gehad want uiteindelijk verliep het hemaal anders dan gedacht. Alles is wel goed gekomen maar zo zie je maar dat voorbereiden je niet kon behoeden voor alles. Bij de tweede had ik ook de instellingen ik zie het wel hoe het loopt het zal wel goedkomen. De weg is vrij dus hoppakee laat gaan. En dat was een prima makkelijke fijne bevalling. Dus gewoon lekker die ontspannen houding vasthouden en doen waar jij je goed bij voelt. You can do it!

Denice -

Leuk Martine! Geniet er van! Ik had echt een flinke dagdroom over dat ik je tegen zou komen op straat bij de martinitoren en dat je zou moeten gaan bevallen en ik ging 112 bellen en jemig, het liep helemaal uit de hand :p ADD much.

Martine -

Haha wat een droom!

Mommy adventures -

Fijn dat je zo eerlijk bent! Qua voorbereiding doe ik ook weinig omdat het me gek maakt om maar door te blijven zoeken & dat is voor niemand prima. Ik weet de basis qua wat ik kan gaan verwachten en wat ik moet doen mocht er niemand om mij heen zijn en de bevalling begint op gang te komen.
De rest laat ik ook maar ”lekker” over mijzelf heen kmen.

Lisa -

Even een kleine uitleg over het opslaan van foto’s van kindjes; ik doe het zelf ook wel eens, screenshotten van foto’s op instagram, maar dit doe ik eigenlijk alleen als ik de outfits superschattig vindt of de foto met Djurre is en dan stuur ik het door aan mijn vriend (zonder instagram en veel in het buitenland, dus kan ‘t niet echt op mijn eigen telefoon laten zien).
en zeg ik erbij: “KIJK NOU HOE SCHATTIG! IK WIL OOK EEN JONGENSMAMMA ZIJN!” haha. Geen enge dingen dus, maar puur om te laten zien aan anderen zonder Instagram en als “outfitinspiratiefoto’s” voor over een paar jaar als ik dan zwanger mag zijn. Ik hoop dat deze uitleg het een beetje minder creepy maakt, ik denk namelijkdat de meesten die zoiets screenshotten namelijk het doen om te laten zien en omdat ze het suuuperschattig vinden. En het niet per se om de kinderen zelf gaat, maar meer om de outfits en de schattigheid van vader/zoon. In mijn geval in ieder geval wel!

Martine -

Haha dat is inderdaad minder creepy 😉 gelukkig. Het zal beiden wel zijn denk ik, mensen die het op een zuivere manier gebruiken en mensen die dat niet doen.

Lisa -

Gelukkig :) Verder een hele leuke video! Leuk om te weten hoe je tegen de verschillende onderwerpen aan kijkt! Fijne zwangerschap :-) (Heb m’n vorige reactie wel een beetje slordig getypt zie ik, moet ook niet zo haastig reageren he haha!)

Michelle -

Zó mooi dat je er zo op je eigen manier instaat! Dat met dat inlezen, cursusjes en klasjes had ik ook; ik heb een keer ‘n boek doorgebladerd en wat gelezen op internet, maar het daar bij gelaten. Ik was niet bang voor mijn bevalling, wist technisch gezien wat er zou gaan komen, en vond dat voldoende. Heb me er negen maanden ontzettend op verheugd, en mijn bevalling van Morris duurde nog geen 6 uur. Naïef of niet: ik geloof dus dat júíst een relaxte houding heel erg bij kan(!) dragen aan een fijne bevalling. Nu ik het over een week of 10 voor de tweede keer mag doen sta ik er net zo in. Voorbereiden is ongetwijfeld goed, maar tot op zekere hoogte. Geen zwangerschap, bevalling of kraamweek is hetzelfde. Vooral lekker doen dus wat goed voelt voor jou en vertrouwen op je gevoel! Dan doe je het nooit verkeerd:). Geniet van je zwangerschap!

Nanda -

Zó leuke video!

En tóch vroeg ik mij af in hoever je eigen voorkeur telt?
Is het echt verstandig om niks/weinig voor te bereiden?
Ik lees vaker dat vrouwen bevallen/borstvoeding/zwangerschap ‘op z’n beloop’ laten. (Op wat basis info na)
En dat mag de vrouw dan ook helemaal zelf weten.
Tegelijkertijd met allerlei andere situaties in een mensenleven, -zelfs de dingen die minder belangrijk zijn dan een kind verwachten- wordt er gedaan aan *voorbereiding*.
Waarom nu niet dan?

Ik denk juist dat een goede voorbereiding wel degelijk een semi soort verplichting moet zijn en je eigen voorkeur minder telt..
In Nederland worden we tot álles verplicht behalve bij dít…
En natuurlijk is iedereen anders. Mag iedereen op zekere hoogte doen wat hij wil. Maar echt op z’n beloop laten? Lijkt mij niet verstandig.
Zélfs als je niet weet hoe dingen gaan verlopen (zoals bevallen) is voorbereiden mogelijk.

Voor een eventuele volgende video ben ik benieuwd hoe je denkt over overtijd lopen. Of keizersnede?
Bevallen in bad vereist overigens ook veel voorbereiding. Als je vliezen al zijn gebroken mag je nl niet meer in bad. Wat doe je dan?
Ik begrijp dat niet alles in déze video naar voren kan komen.
En je klinkt ook super lief en relaxed en stráált, maar dit viel me echt op.

Oja, over borstvoeding. Grote of kleine borsten hebben evenveel kans op het produceren van melk. Als de melkproductie niet goed verloopt is de aanleg techniek vaak de oorzaak.
Zoek tijdig hulp als je vragen hebt over borstvoeding. Diverse verenigingen geven graag informatie. (LLL of VBN)

Martine -

Hi Nanda,

Ik zou zeggen: lees ook de reacties eens van andere vrouwen hier die ook net als ik er hetzelfde instaan en waarbij ook alles prima is verlopen. Die zijn er ook genoeg dus waarom verplichten? Dat vind ik persoonlijk een beetje vreemd.

We zijn als mensen niet allemaal hetzelfde, dus ik vind het heerlijk dat het een keuze is om te kijken hoe je er op wilt voorbereiden. Er zou mijn inziens geen oordeel aan moeten hangen want wat je ook kiest: het is allemaal goed, dat is gewoonweg wat bij jou past als vrouw. De een wil het naadje van de kous weten en doet een cursus of misschien wel meerdere, een ander gaat er totaal anders in en laat het gewoon op zich af komen. Prachtig toch dat het allemaal werkt?

Daarnaast vertelt mijn verloskundige me meer dan genoeg, ook over een waterbevalling en ik heb het volste vertrouwen in haar.

Blijkbaar is het niet een manier waarop jij er in zou willen staan en ook dat is helemaal prima maar probeer dan ook een ander in haar waarde te laten als zij er anders in staat en daar geen oordeel over te hebben zoals ‘niet verstandig’. En dat van die borstvoeding: neem het met een korreltje zout, ik maakte gewoon een geintje. Ik heb zussen die kleinere borsten hebben met een hele goede melkproductie. Zo naïef ben ik nu ook weer niet hoor 😉

Sabine -

Wat een leuke video! Goed dat je er zo relaxed in staat, heel leuk om te horen. En ik denk dat je helemaal gelijk hebt wat betreft het delen van foto’s van je kind. Vooral dat je kunt zien hoe vaak een foto wordt opgeslagen, is echt zo vreemd he!

Marja Post -

Leuk om te lezen! Ik ben zelf (wel in het ziekenhuis, maar kan ook thuis) in bad bevallen. Er zijn speciale baden voor te huur. Zit net wat zachter en lekkerder dan in zo’n ‘badkamer bad’. Wie weet heb je er wat aan?

En nog een kleine tip (of meer overweging): ik hoorde je zeggen bij de categorie namen ‘net wat anders gespeld’. Je hebt er ongetwijfeld over nagedacht, maar jullie kindje zal dan wel z’n hele leven te maken krijgen met verkeerd gespelde naam.
Het is geen wereldramp, maar het kan wel een beetje irritant zijn.
De ouders van m’n aanstaande hebben dat namelijk gedaan en hij begint het toch wel wat irritant te vinden. ;-).

Geniet van je verdere zwangerschap. Heerlijk zo vol vertrouwen je bevalling in gaan. Je lijf regelt het wel, you can do it!
En lekker niks aan trekken van ‘succes’ en ‘sterkte’ die mensen je gekscherend toewensen als de bevalling nadert.
Ik zeg altijd ‘veel plezier’. Echt. Het is een prachtige ervaring! Veel plezier en geniet ervan.

Martine -

Dankjewel, wat een fijne woorden! En wat betreft die naam, we plagen ons kind graag een beetje haha 😉

Loes -

Hele leuke video! Leuk dat je zo eerlijk bent en grappig om het verschil te zien met Willemijn en hoe zij in de zwangerschap stond (met updates erover en inlezen etc). Zo zie je maar weer: iedere vrouw en iedere zwangerschap is anders!

Henrike -

@Loes
Ik vind dit ook en ik vind ook niet dat je zoiets mag veroordelen. Iedereen heeft toch zijn/haar eigen manier om met een zwangerschap om te gaan? Als ik de ouders spreek op onze oudste haar basisschool, dan zijn er echt zoveel die thuis bevallen zijn. Zo een normaal iets om te doen…

Reageer ook