Mijn favoriete kookboeken

Ik vind het heerlijk om te koken. Doordeweeks is het vaak iets uit mijn standaard repertoire (want: makkelijk en snel tijdens de avondspits), maar in het weekend probeer ik graag iets nieuws uit. Ook bakken vind ik steeds leuker om te doen en voor inspiratie gebruik ik graag een kookboek. Vandaag deel ik mijn favoriete kookboeken.

Voor 2WMN ontvangen we een heleboel kookboeken. De meeste zijn van onze getalenteerde foodblog-collega’s. We voelen ons vaak plaatsvervangend trots als een blogger een boek publiceert. Maar ondanks dat ik in de loop der jaren een heleboel kookboeken heb ontvangen, heb ik toch een heel klein stapeltje echte favorieten…

De Bakbijbel van Rutger

We beginnen met de kookboeken om uit te bakken. Daarvoor heb ik eigenlijk maar één favoriet momenteel. Als beginnende bakker is er namelijk nog heel veel te leren. Het is de Bakbijbel van Rutger (jep, die van Heel Holland Bakt). Het fijne aan dit boek is dat het je alle basics leert, recepten voor zowel klassiekers als nieuwe lekkernijen bevat en er staan recepten in van heel makkelijk tot moeilijk. Er valt nog een heleboel te bakken uit de Bakbijbel dus voorlopig ben ik wel even zoet (haha!).

Een uitgebreide review van de Bakbijbel lees je hier.

Relax mama in de keuken

Door naar de kookboeken voor ‘s avonds. Mijn avondeten moet vooral lekker zijn en op de tweede plek relatief simpel te maken met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Ik wil dus niet 3 uur hoeven staan snijden, 10 pannen te gebruken en naar de toko moeten om aan ingrediënten te komen. En Ralax mama in de keuken is een kookboek die voldoet aan al mijn eisen. Het zijn allemaal recepten ingezonden door moeders. Dat heeft als leuke bijkomstigheid dat kinderen ze vaak ook nog eens lekker vinden. Maar dit kookboek is écht niet alleen voor moeders, het is eigenlijk voor iedereen die heerlijk, snel en makkelijk wil koken. Het leuke is ook dat het allemaal favorieten van mensen zijn, dus de recepten zijn beproefd. Echt een aanrader. Mijn favoriet is de Kip Ketjap uit dit boek!

200 Hoofdgerechten, Lekker & Simpel

Het derde boek uit dit artikel is 200 Hoofdgerechten van Jorrit en Sofia, van de blog Lekker & Simpel. Het boek is opgedeeld in pasta, eenpansgerechten, wraps, salades, soep, ovengerechten, rijst, vlees/vis en vegetarisch. Heerlijk compleet dus en voor ieder wat wils. Het is zo ontzettend divers. Als ik echt even niet weet wat ik moet koken voor die week, dan sla ik dit boek open. Soms heb je het gevoel dat je niets hebt om te koken (als in: geen inspiratie), maar als ik dan door dit boek blader denk ik: ‘Als hier 200 gerechten in staan, dan moet er wel iets zijn wat ik kan koken.’

Wat ik heel leuk aan dit boek vind is dat het ook simpele recepten bevat van dingen die moeilijk klinken of die we vaak uit een pakje koken, zoals kip madras en ‘zelfgemaakte Chicken Tonight’.

Allerhande

Oke, dit is geen boek, maar wel een grote inspiratiebron hier thuis. Zowel het tijdschrift als de website. Ik kook eigenlijk iedere week wel iets van de Allerhande. De recepten zijn goed omschreven, de ingrediënten zijn altijd makkelijk verkrijgbaar en ze zijn vaak verrassend en lekker.

Waar haal jij inspiratie voor nieuwe recepten vandaan?

20 reacties

Channah -

Ik kan het chicks love food kidsproof kookboek ook echt aanraden, allemaal makkelijke recepten met maar een paar benodigdheden en allemaal tips om je kindje stiekem groente te laten eten én ook nog lekker voor volwassenen. De bakbijbel ben ik ook nieuwsgierig naar!

Marlies -

Ik haal mijn inspiratie vooral bij Jeroen Meus. Alle gerechten zijn terug te vinden op de website: https://dagelijksekost.een.be/ Op de blog http://eenlepeltjelekkers.be/ staan ook heel goede en gemakkelijke recepten.

Frank -

Chicks love food, daar haalt mijn vrouw vooral haar inspiratie vandaan. Ik zelf kan we koken, maar niet heel veel. Mijn inspiratie komt van mijn moeder 😂😉

jolanda -

Ik heb een hele verzameling… gewoon omdat ik het leuk vind er door heen te bladeren en te lezen. Verder nog kilo’s aan oude Allerhandes, recepten gescheurd uit de Libelle, Delicious. en Jamie. Volg ik blogs/kanalen zoals Ohmyfoodness, uitpaulineskeuken, foodgloss, leukerecepten, brendakookt en laura’s bakery. Maar ik pak er op dit moment het meest Home Made Zomer van Yvette van Boven of de Barbecuebijbel van Julius Jaspers bij.

Nynke -

Dat zijn ook mijn favorieten! En daarnaast ook nog de boeken van Koken met Karin en ChicksLoveFood.
Alleen de Bakbijbel heb ik nog niet, maar die staat nu op mijn verlanglijstje :)

Jocelyn -

Kookboeken zijn voor mij vooral een leuk hebbeding, ik merk dat ik toch te vaak naar Google uitwijk als ik een recept zoek voor een bepaald ingrediënt. Verder kijk ik nog wel eens op degroenemeisjes.nl, veganchallenge.nl en dehippevegetarier.nl. Allerhande is hier ook een groot favoriet!

Bianca -

Ik ben dol op koken en bakken en verzamel ook graag kook- en bakboeken! Mijn favoriete recepten zijn de recepten van Nigella Lawson (haar kookprogramma’s zijn ook echt geweldig!), maar daar ontbreekt vaak de tijd voor. Ik maak graag recepten uit de Allerhande, de boeken van Chickslovefood, maar ook steeds meer de boeken van Ella Mills omdat ik steeds meer merk dat ik liever vegetarisch eet en haar boeken zijn echt een aanrader! En net deze week heb ik een boek over slowcooker recepten aan mijn collectie toegevoegd. Een slowcooker is echt ideaal voor als je weinig tijd hebt: voor soepen, stoofgerechten, pastasauzen, kipgerechten, toetjes etc. Ook een echte aanrader!

Peggy -

Jaa, ik zit momenteel ook echt in een bakfase en ik ben dol op het maken van bananencake/brood. Echt heerlijk! En na het lezen van dit artikel en de recensie van de Bakbijbel, staat deze nu zeker weten ook op mijn verlanglijstje. Beetje jammer dat ik net jarig ben geweest :-P. Maar goed, leuk artikel weer! Liefs, Peggy.

Jose -

Dat kookboek van Lekker en Simpel hebben wij thuis ook. Ik maak er letterlijk gemiddeld drie keer per week wel wat uit. Zo handig! Zou me niks verbazen als we straks alle recepten minstens 1x gemaakt hebben haha! Zo fijn dat boek! Op donderdag koken mijn vriend en ik altijd wat ‘uitgebreider’ als een soort datenight-on-a-budget idee. Dan is mijn nummer 1 favoriet het kookboek van Jeroen Meus ‘mijn 200 klassiekers’. Dit is iets uitdagender en iets specialer, maar alsnog echt super superlekker, authentiek eten (en Jeroen Meus is gewoon een hele fijne man).

Lindsey Beljaars -

Ik ben dol op kookboeken! De Bakbijbel, daar ben ik heel erg benieuwd naar!

Loes -

Hele leuke boeken! Ik wil de bakbijbel ook graag eens proberen. Ik research vooral heel veel websites zoals Allerhande, chickslovefood, lekkerensimpel etc. Maar ik vind kookboeken ook heel tof. Heb sinds kort het boek van ‘Deliciously Ella’.

Johanne -

Bakbijbel ziet er mooi uit! Ik haal ook heeeel veel inspiratie uit de Allerhande. Is echt een soort bijbel voor mij. Verder ga ik naar heel veel blogs als Chicks love Food, Oh My Foodness, Culy (niet echt een blog), Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet. Plus ik heb een Pinterest-board vol met heerlijke recepten, waarvan ik 99 procent nog niet heb uitgeprobeerd.

Kirsty -

Leuk om te lezen! Ik gebruik zelf vooral blogs en video’s als inspiratie, maar ik vind het altijd nog wel lastig om iets te vinden dat mijn vriend en ik lekker vinden, dus ik ben eigenlijk altijd opzoek naar uitbreidingen van ons repertoire.

Kelly -

Ik haal mijn inspiratie meestal van Lekker en Simpel, precies om waar de naam voor staat haha.

Patricia -

Leuk artikel! Online kijk ik op OhMyFoodness, Chickslovefood, UitPaulineskeuken en uiteraard 2WMN. Kookboeken die ik veel gebruik zijn Koken met Karin (zonder pakjes en zakjes). In het weekend pak ik vaak de kookboeken van Nigella Lawson. Zeker haar bakboek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ is een favoriet voor taarten, koekjes en brood.

Larissa -

Wat een leuk en handig artikel! Ik wil namelijk weer nieuwe kookboeken kopen, dus jouw tips komen op het juiste moment.
Mijn inspiratie haal ik van blogs en uit bekende en minder bekende kookboeken. Heel vaak verzin ik ook mijn eigen recepten :) De appie-app gebruik ik ook zeer regelmatig.

Marlotte -

Leuke kookboeken! Zelf haal ik mijn inspiratie vooral van andere blogs en hier en daar een kookboek :)

Elize -

Ik heb sinds kort ook de bakbijbel van Rutger, geweldig! Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit blogs, dagelijks bezoek ik Ohmyfoodness, Chickslovefood, Uitpaulineskeuken en uiteraard 2wmn 😉

mieke -

Koken met Karin! (kokenmetkarin.nl), al 10 jaar een voortreffelijke inspiratie. Kleine moeite, groots effect was de ondertitel van een van haar kookboeken, en dat wordt helemaal waar gemaakt. Daarnaast gebruikt ze veel groente en fruit in haar recepten, en kloppen de recepten ook (wat lang niet altijd het geval is bij andere).
Het mag duidelijk zijn: ik ben fan!

Desiree -

Leuk artikel! Ik haal mijn inspiratie uit:

Chicks love food;
Lekker en simpel;
Gewoon wat een studentje s’avonds eet;
2wmm :-);
Allerhande;
En daarnaast struin ik vaak kringloop winkels af voor leuke kookboeken. Ik heb er inmiddels al heel wat.

Reageer ook