Gebonden aspergesoep

In principe wilde ik een klassiek aspergerecept maken, maar toen bedacht ik me dat aspergesoep ook wel heel lekker is. Daarnaast heb ik dat nog nooit gemaakt en het leek me goed om mezelf weer een klein beetje uit te dagen. Dankzij mijn klassieke aspergerecept heb ik nu namelijk een goede basis voor deze heerlijke soep ontdekt. Lekker genieten van het witte goud!

Wat heb je nodig?

 • verse witte asperges (500 gram)
 • 5 plakken achterham
 • 50 gram ongezouten (room)boter
 • 50 gram bloem
 • 1 blokje kippenbouillon
 • een scheutje slagroom
 • zout en peper
 • nootmuskaat
 • verse peterselie
 • citroen
 • stokbrood

Recept

1) Schil de asperges. Als je niet weet hoe je asperges moet schillen, is dit een hele handige basisvideo om te bekijken.

2) Zet een grote pan met ruim water op het vuur. Zorg dat het water smaakvol is. Dit doe je door een snufje zout, peper, nootmuskaat en verse citroensap van een halve citroen toe te voegen. Zo blijven de asperges ook mooi wit. Je kunt er zelfs nog een heel klein klontje boter aan toe voegen, maar dat is optioneel en ‘ouderwets’, haha!

3) Doe de asperges in de pan en zet het vuur aan. Als het water kookt, stel je de wekker in op 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat de asperges nog zo’n 10 minuten na garen in de pan.

4) Snij ondertussen de ham in blokjes en de peterselie fijn.

5) Schep de asperges uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een theedoek om uit te lekken. Bewaar het kookvocht van de asperges.

6) Giet 1 liter van het kookvocht in een maatbeker.

7) Smelt in een andere pan – waar wel minstens 1 liter soep in kan –  50 gram ongezouten (room)boter. Dit wordt de roux. Laat de boter niet te bruin worden en voeg dan 50 gram bloem toe. Klop dit 1 minuut op laag vuur met een garde door elkaar zodat er een dikke massa ontstaat zonder klontjes.

8) Zet het vuur weer iets hoger en voeg daarna beetje bij beetje het kookvocht toe aan de roux en blijf goed kloppen met de garde. Als het weer dikker wordt, voeg je weer wat kookvocht toe en klop je verder totdat er een liter kookvocht bij zit.

9) Verkruimel een blokje kippenbouillon boven de soep en laat dit op zacht vuur nog 3 minuten pruttelen.

10) Snij de gekookte asperges in kleine stukjes en voeg de ham, asperges en peterselie toe aan de soep.

11) Proef nog even of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Waarschijnlijk hoeft het niet, maar better safe than sorry.

En dan is de aspergesoep klaar om te serveren! Ik serveer er wat stokbrood bij. Je zou er eventueel ook nog een salade bij kunnen serveren. De soep is in ieder geval 2WMN approved’ en was binnen no time op.

Van een liter soep hadden wij drie grote kommen en nog een klein restje over om in te vriezen. Het is een vrij lichte soep, dus je zou gerust 2 liter kunnen maken en de rest in kunnen vriezen. Altijd handig om wat meer in huis te hebben!

15 reacties

Stephanie -

Vandaag gemaakt en gegeten hij was heerlijk. Maar nu zie ik dat er niets met de slagroom is gebeurd. Ik lees er ook niets over terug wanneer dat er nou bij gedaan word? Ik neem aan even naar de laatste stap? Hij was in ieder geval zo al heel lekker. ^^ xxx

Claudia -

Ow klinkt heerlijk! Mijn vriend houdt er gelukkig ook wel van, dus ik ga het snel eens maken!

Michelle -

Oh wat grappig dat mannen hier kennelijk niet van houden, mijn vriend vindt ze juist heel lekker!

Aukje -

Ee schillen meekoken in de bouillon doet het ook goed! En een gekookt eitje als garnering, nommm!

Marjan -

Juist! Doe ik ook altijd, nog een beetje extra smaak. Daarna wel even de bouillon zeven. dit staat vanavond op het menu, heerlijk!

Lindsey Beljaars -

Klinkt top! Sla dit recept gelijk even op!

Malou | Blonde Blossom -

Haha, mijn vriend en ik zijn allebei gelukkig gek op asperges! Het is echt een heerlijk product vind ik. Mijn moeder maakt vaak soep nadat we asperges hebben gegeten, vind ik ook altijd zo fijn! Malou x

Loes -

Dit klinkt heerlijk! En heb ik de enige vriend die juist ook dol is op asperges haha?

Madelon -

Lijkt me een heel goed recept. Vooral de citroen maakt de soep fris van smaak.
Over de reacties van vrouwen die een gerecht lekker vinden maar dat niet meer eten omdat hun vriend het niet lekker vind…. Ik maak zeker wel gerechten die mijn man niet lekker vind. Op zo’n dag kookt hij gezellig met me mee en maakt hij iets voor hemzelf. Andersom maak ik ook wat ik niet lekker vind en hij wel. Verschillende gerechten op tafel zetten is de oplossing. Op die manier is het niet storend dat je niet dezelfde smaak hebt.

Renate -

Dat doen wij ook hoor! Maar wel opvallend dat de mannen niet van de asperges zijn 😊

Renate -

Wat is dat toch met die mannen, mijn vriend lust ook al geen asperges!
Lijkt mij een heerlijk soepje :)

Amy -

Wat een goed recept! Mijn vriend lust alleen geen asperges, dus eigenlijk eet ik ze alleen buiten de deur.. maar misschien ga ik het toch wel eens proberen te maken. Als ik alleen eet bijvoorbeeld! :)

Susan -

Oooh ik ben gek op asperges! Lekker!

Kelly -

Mijn vriend lust het niet, maar het lijkt mij wel heel erg lekker ! Eens zien of we er wat mee kunnen!

Martina -

Mijn vriend lust geen asperges dus ik eet dit eigenlijk nooit! Ziet er wel heel goed uit en ik ben gek oo zelfgemaakte soep

Reageer ook