Een eigen huis…

…een plek onder de zon! Al jaren huur ik een huis. Ik was er simpelweg nog niet aan toe voor mijn gevoel om een huis te kopen. En ik ben ook zo’n type van ‘als ik het doe, dan doe ik het goed’. Met andere woorden laten we dan gelijk meteen spijkers met koppen slaan. En dus zijn Jor en ik druk bezig met huizen bezichtigen voordat de baby zich aandient.

Foto door Mariska – Grotografie

Of we a) een huis gaan vinden waar we een goed gevoel bij hebben en waar b) niet zo veel meer aan gedaan hoeft te worden voordat de baby komt, weten we natuurlijk niet. Maar we hopen het wel en gaan uit van het positieve.

Wat we wel weten is dat we in ieder geval in dezelfde omgeving willen blijven als waar we nu wonen. Daar voelen we ons thuis, is ook praktisch met ons werk en dichtbij allerlei voorzieningen als we later een kind hebben.

Een kennis van Jor had een goede ervaring met een aankoopmakelaar. Het leek ons een goed idee om zo iemand in te schakelen. Iemand die wat meer weet van de huizenmarkt en kritisch meekijkt tijdens het bezichtigen van de huizen. Daarnaast vind ik het ook heerlijk dat we het hele ‘onderhandelstukje’ dan uit handen kunnen geven en ze kijken ook de contracten na op de kleine lettertjes. Altijd fijn zo’n extra paar ogen. Maar ik vind het ook relaxt dat zij (beter weten dan wij) wat voor soort bod je het beste kunt doen op een huis. Aankoopmakelaars en verkoopmakelaars weten precies hoe ze dat spelletje met elkaar moeten spelen. En ik vind het ook handig dat een aankoopmakelaar op zoek gaat voor jou naar bepaalde huizen die voldoen aan jouw wensen en/of dat je huizen zelf aan kunt dragen en ze hun eerlijke mening daarover vormen. Tot nu toe ben ik enthousiast en ik merk dat het me gerust stelt dat we een aankoopmakelaar in de arm hebben genomen. Ik heb zo het gevoel dat we minder snel een kat in de zak kopen, het voelt als een goede keuze.

En dus zijn we de afgelopen tijd wat huizen aan het bezichtigen. Zo gek! Ik ben alleen maar gewend om te huren, maar als ik nu huizen bezichtig met het idee dat we dit kunnen kopen dan ben ik extra kritisch: ‘Ik ga hier straks wonen, dus is alles wel in orde? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat moet er allemaal vervangen worden en wat zijn de kosten? Zie ik mezelf hier minstens 10 jaar wonen? Genoeg ruimte voor kinderen en eventueel een eigen praktijkruimte? Hoe voelt het, wat vind ik van deze buurt? Heb je niet teveel werk aan de tuin?’ Allemaal dingen die door je hoofd spelen.

Opeens is het allemaal wel heel serieus. Wat ik zelf moeilijk vind, is soms om door het huis heen te kijken. Om je niet af te laten leiden door het meubilair bijvoorbeeld of die lelijke, gifgroene kleur met oranje stippen op de muur. Of dat je de vloer niet mooi vindt, ik noem maar wat. Je kunt gewoon een andere vloer er in laten leggen, dus ik snap niet waar ik zo moeilijk over doe. Ik vind het ook wel lastig om mezelf voor te stellen dat je bepaalde kamers natuurlijk door kunt breken als je wilt voor meer ruimte of een totaal andere indeling. Ik ben daarin niet zo’n creatief denker.

Ondanks dat gegeven, vind ik het bezichtigen van huizen leuker dan ik dacht. Je merkt echt wanneer je wel een fijn gevoel hebt bij een huis en wanneer niet. Zo waren we laatst in een huis wat helemaal prima was, maar we hadden er beiden gewoon geen gevoel bij. Een ander huis wat we hadden bezichtigd was van binnen veel lelijker en minder mooi afgewerkt, maar toch: het had potentie en ademde veel meer sfeer en daar hadden we een veel beter gevoel bij. Maf is dat!

Qua smaak hebben we nu na een paar bezichtigingen geleerd dat we wel houden van de landelijke stijl, van een grote tuin met weinig onderhoud en dat we toch niet zo van hele oude huizen houden als we dachten. We vinden het toch wel mooi als een huis relatief nieuw is, terwijl ik dat van tevoren niet had verwacht of een oud huis wat aan alle kanten prachtig is opgeknapt. Maar dat laatste kom je niet heel vaak tegen. En helaas hebben we zelf niet de tijd, het geld en de handigheid om zo’n huis op te knappen.

Volgende week hebben we weer een paar bezichtigingen en ik heb er nu al zin in. Tegelijkertijd als we een huis vinden en het lukt ons om het te kopen, ga ik ons oude huurhuisje wel missen. Ik voel me er toch meer thuis als ik dacht en ben er stiekem van gaan houden. Maar…ergens vind ik het nu ook wel tijd voor wat anders. Het voelt alsof het wel weer tijd is om te gaan verhuizen en stiekem kan ik niet wachten om een mooie babykamer en praktijk-/kantoorruimte in te gaan richten. Plus…gaan bedenken hoe we alle kamers gaan inrichten, verven en wat voor toffe nieuwe interieurspullen ik in de loop der jaren ga aanschaffen. Wordt vervolgd!

25 reacties

Maartje -

Het is altijd even wennen in een nieuw huis.

Peggy -

Wat leuk en herkenbaar om dit te lezen, zeker aangezien wij nu ook midden in dit proces zitten. Er komt een stuk meer werk bij kijken dan ik van tevoren had verwacht. Ik denk dat het voor ons ook een goed idee zou zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zeker omdat wij een zeer specifieke wens hebben, namelijk een woning waar beneden ook een slaapkamer + badkamer aanwezig is. Dit in verband met mijn gezondheid e.d. En dat soort woningen blijkt best lastig te vinden, als je graag ook verder kijkt dan alleen maar naar appartementen. Wij hadden laatst onze allereerste bezichtiging ooit en van tevoren was ik razend enthousiast over dat huis. Maar toen we het eenmaal bekeken, vonden we het allebei eigenlijk nèt niet goed genoeg. Ik ben eigenlijk benieuwd of iemand mij een fijne aankoopmakelaar in Groningen kan aanraden? Succes met jullie huizenjacht! Liefs, Peggy.

Marleen -

Wij zitten momenteel ook midden in het proces! Ook wij hebben een aankoop makelaar genomen, scheelt zoveel gedoe, voor ons betekende het ook dat we een previeuw konden krijgen van een huis wat nog niet online stond.. het was
Voor ons liefde op t eerste gezicht dus wij hebben dit huis ook gekocht! Zonder onze aankoopmakelaar hadden we waarschijnlijk achter het net gevist want het is een gewild huis waar niets aan hoeft te gebeuren.
Veel suc6 met jullie zoektocht!

Mya -

Zo leuk om te lezen hoe je je zoektocht beleefd! Succes en veel plezier met het hele traject, jullie gaan vast iets moois vinden!
Hopelijk kan ik binnen nu en 7 jaar ook op jacht gaan naar een eigen koophuis!

Martine -

Lieve Martine,

Het enige waar ik aan kan denken is: kijk eens naar de blog waarin je je wensen voor 2017 omschrijft en naar wat je op dit moment al van je wensenlijstje hebt kunnen afstrepen! Ik vind dat echt ontzettend fijn voor je, het is je gegund! Heel veel succes met het zoeken naar een koophuis! 😘

selien -

Mooie stap. Mijn vriend en ik hebben enkele maanden geleden ook een huis gekocht. Maandag krijgen we eindelijk de sleutel. Wij hebben maar 3 huizen bezocht. We hadden niet een heel hoog budget, dus zien het meer als mooie opstap (zijn 19 en 20). krijgen nu een tussenwoning met 3 slaapkamers, geen zolder helaas, maar veel beter dan onze studio die we 1,5 jaar hebben gehuurd. De eerste 10 jaar zullen we hier wel zitten, en dan is mijn droom een nieuwbouw huis!

Lindsey Beljaars -

Ah wat een mooie stap! Geniet van de bezichtigingen en hopelijk zit jullie paleisje er tussen!

Simone -

Wat spannend, een zoektocht naar een koophuis! Inmiddels ben ik bijna 2 jaar in bezit van een koophuis en daar ging een hoop spanning en bezichtigingen aan vooraf. Maar dat was het allemaal waard. Geniet ook echt van deze leuke en spannende periode! :)

Roos -

Oeoeoe wat spannend! Wij hebben net een huis gekocht en wachten nog op onze hypotheek. Mijn eerste advies: Bespaar niet op een hypotheekadviseur! Als je een hele goeie hebt, pakt die alles voor je op, houdt je op de hoogte en denkt goed mee. Onze eerste was totaaaal niet gedreven waardoor wij 3 weken vertraging hebben opgelopen en nu nog veel stress hebben. Deze was de helft goedkoper dan onze huidige, wat destijds voor ons wel een pluspunt was. Wist ik veel, ik dacht dat ze allemaal hetzelfde werk deden…
Onze adviseur heeft ook al onze vaste lasten onder de loep genomen en een aantal van onze verzekeringen (auto en huisdierenverzekering) een stuk goedkoper kunnen maken.

Ik vond het bezichtigen heel leuk. Toen wij eenmaal een huis op het oog hadden, ben ik via Floorplanner een plattegrond gaan maken en ons huis gaan inrichten zoals wij dat willen. Ineens zag ik precies hoe ik het wou. Elke keer als ik naar die plattegrond kijk, krijg ik kriebels. Hier wil ik wonen.

Veel plezier!!!

Rosa -

Als ik er dan nog een tip overheen mag doen. Check alles van je hypotheek adviseur. Reken alle documenten na. Want ze zijn heel goed in adviseren, maar door de drukte op de markt maken ze ook fouten. Wij hadden er een die door vrienden als heel goed aangeschreven stond en toch waren er fouten in geslopen. Een er van was echt heel slecht, overbruggingskrediet was niet meegefinancierd ondanks dat het wel in alle berekeningen stond. We konden dat geld dus zelf gaan ophoesten. Gelukkig hadden we het geld, maar als dat niet zo was geweest dan hadden we dus op het laatste moment naar het huis kunnen fluiten. Enneh, ik vind je mening van de aankoopmakelaar iets te rooskleurig 😉

Martine -

Waarom vind je dat te rooskleurig :) ? Misschien is dat wel hetzelfde geval als een fijne hypotheek adviseur vinden zoals je hier beschrijft. Als je een goede aankoopmakelaar vindt, verdient zo iemand zich in principe weer terug.

Ivon -

Hele leuke fase hoor huizen kijken! Wij wonen nu bijna een jaartje in ons eerste koophuis.
Het eerste huis waar we een bod op gedaan hadden voldeed aan alles op ons “wensenlijstje”, maar toch na 3x bezichtigen twijfelde we nog steeds wel. Gelukkig was ons bod het niet geworden, want 2 weken erna liepen we ons droomhuis tegen het lijf, zodra we door de voordeur kwamen wisten we allebei DIT IS HEM ! Ik dacht dat dat altijd een beetje onzin was dat je zoiets moest voelen bij het kopen van een huis, maar het bestaat dus haha !

Is het in jullie omgeving niet ook al een lastigere markt om te kopen?
Hier in Den Bosch zijn al “Amsterdam taferelen” gaande als bieden boven de vraagprijs etc, dat maakt het proces er niet leuker op … !

Heel veel succes en wijsheid gewenst tijdens jullie huizenjacht!

Fabienne -

Zo wat dacht je… Ik doe trouwen, kind krijgen en huis kopen gewoon ff in 1 jaar?! Hahaha! Superleuk hoor! En veel succes!! X

Martine -

Ja dat dacht ik haha! Ik doe het of in 1x goed of niet 😉

Amy -

Wat een mooie en spannende stap! Je bent flink op dreef met alle stappen die je zet dit jaar, bijzonder en gaaf Martine! Ik kan mij voorstellen dat je veel kritischer bent dan wanneer je naar huurhuizen kijkt. Het is toch een behoorlijke investering. Veel succes én plezier met de zoektocht!

Iris -

Jeetje, wat fijn om te lezen dat je zulke mooie stappen maakt. Wij zijn ook bezig met een huis en het is ZO leuk allemaal. Heel veel succes met zoeken, ik hoop dat jullie het perfecte huis snel gaan vinden.

Marije -

Jeetje, wat een grote stappen maak je dit jaar. Tof hoor! Heel spannend een huis kopen lijkt mij. Ik heb ook altijd gehuurd en mij dus nooit echt ermee bezig gehouden

Loes -

Het lijkt me zo heerlijk om je eigen huis te hebben! Op het moment woon ik in een klein appartementje met mijn vriend en we hebben het ontzettend fijn, maar hoe fijn zou het zijn om een stukje groter te wonen en dat het echt van jou is! Voor ons is dat nog niet aan de orde, maar voor jullie wel: super fijn. Ik ben benieuwd wat er op jullie pad komt.

Lyske -

Ik dacht ook dat ik veel moeite zou hebben om het oude plekje los te laten totdat je een nieuwe plek hebt die goed voelt! Dan ga je naar zoiets ‘beters’ dat je het heel snel kan loslaten!

Sylvia -

Wat leuk. Wij hebben ook altijd gehuurd en doen dat nog steeds (ivm dat mijn vriend werkzaam is in het buitenland) ik kan ook niet wachten om straks iets van onszelf te hebben

Romy -

Oh wat spannend allemaal! Ik kan me voorstellen dat dit je wel stimuleert om anders naar huizen te kijken. Ik ben heel benieuwd waar jullie uiteindelijk voor gaan. Een landelijke stijl en een grote tuin klinkt in ieder geval al als een droomhuis!

Jen -

Wat een leuk artikel! Heel herkenbaar ook! K probeer wel zoveel mogelijk door alle lelijke interieur/meubels heen te kijken en al helemaal die gedateerde badkamers;) wij hebben een dochtertje vsn 8,5 maand en slapen nu met ze 3en op 1 kamer, dus hebben wel behoefte aan een groter huis. Heeeeel veel s6 met de zoektocht en wat zal t leuk voor jullie zn om voor jullie jongetje een kamer in te gasn richten!!

Martine -

Ooh nou die gedateerde badkamers zijn echt vreselijk! Ik snap helemaal wat je bedoelt en kan me voorstellen dat jullie ook wel behoefte hebben aan wat meer ruimte. Hoop dat jullie ook snel wat vinden!

Kelly -

Heel veel succes! Het is in ieder geval erg leuk om te doen.

Sabine -

Wat een leuke en spannende tijd! Goed dat je zo kritisch bent hoor. Wij hebben ook wel 30 huizen bezichtigd voordat we ons huis kochten. Daarbij natuurlijk ook een keer overboden en een keer een oud huis gekocht onder voorbehoud bouwtechnische keuring wat een krot bleek te zijn. Ook ik dacht een mooi oud huis te willen hebben, maar ben ondertussen zielsgelukkig met ons huis uit 2014. Wat een comfort en je lekker de komende 10 jaar niet druk maken over onderhoud. Gewoon fijn wonen!

Tof dat je ook naar huizen kijkt met een praktijkruimte. Mijn vriend had al een eigen praktijk dus wij hebben nu een huis zonder gekocht. Maar wie weet in de toekomst gaan we ook samen voor een praktijk aan huis. Heel veel succes en plezier met de huizenjacht!

Reageer ook