De rol van geld

Tijdens een cursus die ik volgde ging het opeens over geld. Het hardop uitspreken van hoeveel je zou willen verdienen wierp een soort angst op bij voornamelijk de vrouwen in de groep. Opvallend! Sommigen durfden geen antwoord te geven of hadden het over een vrij bescheiden bedrag. Interessant!

Foto via Unsplash door Fabian Blank

 Als ik zo om me heen kijk, vind ik toch wel dat er behoorlijk wat negativiteit kleeft aan het woord geld. Soms lijkt er ook wel een soort van taboe op te zitten. Het is bijvoorbeeld niet netjes om te vragen aan iemand hoeveel diegene verdient in onze cultuur. Zodra gesprekken over geld gaan of lijken te sturen op de hoeveel-verdien-jij-vraag voel ik me een soort van opgelaten. Er lijkt spanning op te zitten. En ik vind het zelf ook wel heel brutaal als iemand dat aan mij zou vragen. Waarom toch eigenlijk? Wat maakt het nu uit dat iemand dat vraagt zou je denken?

Ik merk ook dat ik het zelf niet zo graag vertel aan mijn omgeving. Ik hou dat soort dingen liever privé. Ik vind toch al snel dat iemand daar niets mee te maken heeft. Ik ben zelf ook vrij bescheiden hierin en zou nooit aan de grote klok hangen dat ik een goed jaar heb gehad bijvoorbeeld. Althans, ik zou het misschien wel zeggen maar er geen bedrag aan koppelen. Dat stuk is simpelweg van mij en hoeft niemand te weten behalve mijn vennoot en mijn partner.

Toch spookte het door mijn hoofd. Waarom kleeft er toch zoveel negativiteit aan het woord geld? Waarom zijn zoveel mensen -en blijkbaar voornamelijk vrouwen- die het eng vinden om hardop uit te spreken hoeveel ze eigenlijk zouden willen verdienen? Waarom is geld zo’n vies woord?

Als je me zou vragen wat het eerste is dat in me opkomt bij het woord geld, dan is het oorlog. Geld dat gebruikt wordt om oorlog te financieren. Ik zie dan voornamelijk dood en verderf voor me. Misschien dat het daarom ook ergens niet goed voelt om er over te praten of te wensen hoeveel geld je zou willen hebben.

Geld maakt immers niet gelukkig, zegt men. Het is ook bewezen dat boven een bepaald geldbedrag je op een gegeven moment niet meer gelukkiger wordt van nog meer geld. Maar ja…in armoede leven maakt net zo min gelukkig. Geldzorgen hebben en op straat komen te staan lijkt me ook vreselijk. Geld zorgt in die zin ook voor een stukje (verplichte en gecreëerde) veiligheid. Dat maakt geld zo krom. We ‘moeten’ het verdienen, anders hangen er consequenties aan zoals geen rekeningen kunnen betalen en dikke schulden. Het is geen wonder dat er zoveel negativiteit aan kleeft. Geld is in die zin niet heel vrij. Je bent maar deels vrij om er mee te doen wat je wilt.

Mijn man zei een keer: ‘Geld is iets raars, het is gewoon lucht. Poef en het is verdwenen.’ Om een of andere reden onthoud ik die zin altijd. Want dat is het ook, soms als mijn salaris net gestort is heb ik het idee dat het binnen 3 dagen gewoon alweer op is aan alle vaste lasten en een deel naar de spaarrekening. ‘Zo, dat was het weer.’

Dus ik vroeg me af: ‘Hoe kun je geld dan als iets positiefs zien?’ Misschien lukt dat als je jezelf er van bewust maakt dat geld an sich niet negatief is, maar dat het gaat om hoe er mee wordt omgegaan door mensen zelf en alle negatieve overtuigingen die er zijn over geld. Met geld kunnen ook hele mooie dingen worden gedaan en wellicht wordt dat te weinig benadrukt?

Mensen die geloven in de wet van de aantrekkingskracht zeggen ook dat als je leert om positief te denken over geld het juist geld oplevert. Dat het gaat om je negatieve overtuigingen over geld om te zetten naar iets positiefs. Wat zijn mijn negatieve overtuigingen?

  • Geld is de wortel van al het kwaad

Ik heb als het gaat om negatieve overtuigingen vooral dit zinnetje in mijn hoofd. Dat zou ik dus kunnen leren om te buigen door middel van positieve gedachtes over geld. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat ik het geld heb om deze rekening te kunnen betalen!’ in plaats van ‘Gatver, weer een nieuwe rekening!’ En iedere keer dat deze negatieve overtuiging door mijn hoofd schiet kan ik het wellicht ombuigen naar: ‘Geld is de wortel van al het moois.’ Grappig, op het moment dat ik dit opschrijf ben ik het er al niet mee eens haha! ‘Geld zorgt voor de creatie van iets moois.’ Kijk…dat voelt al beter.

Dat lijkt me best nog wel een uitdaging om te doen en heel leuk om de komende tijd eens mee aan de slag te gaan. Eens zien of ik door middel van positieve affirmaties mijn diepgewortelde negatieve overtuiging over geld om kan buigen. En waar zou het me brengen? Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Heb jij positieve/negatieve overtuigingen over geld en welke?

45 reacties

Tio -

Sommigen werken alleen voor het geld maar je moet er ook je voldoening uit kunnen halen. Ook dat het kwaliteit heeft wat je doet. De kwaliteit is het belangrijkste. Er was een huisarts hier van wie men zei dat die alleen voor de centen zou werken en had een zoon en was ongehuwd. Ze werkte in een houten gebouwtje dat daar zo lang is neergezet. Een houten barakje en later is ze praktijk gaan doen op de onderste verdieping van een flat. De was van de buren stond naast de deur van de praktijk. De kwaliteit was er niet naar en ze wist niks en had geen ervaring met een bepaald medicijn en je verstond de huisarts amper en was gebrekkig en passief. Ze ondervroeg niet eens wat je had. meestal kun je de zelfde dag komen maar ik moest een paar dagen wachten terwijl ik een blaasontsteking had. Het leek wel een moneyshark of flappentapper of geldschraper moneylender loonhaai. In de wachtkamer stond een prijslijst op een bord met letters die je ook wel eens in de snackbar ziet. Ik denk dat die arts hier gekomen is omdat er steeds meer inwoners kwamen en iedere praktijk zat vol vandaar dat er een nieuwe bij moest komen en dat werd deze arts. Je hoorde alleen maar mensen klagen over de slechte prestaties en dat ze niks kon maar wel geld verdienen. je kunt je niet voorstellen dat mensen die in de gezondheidszorg werken alleen voor het geld werken want mensen zijn nog geen dingen. Er zijn natuurlijk ook chirurgen die vier transplantaties in een keer uitvoeren en heel knap werk verrichten. Waar van je zou zeggen die mocht wel een miljoen verdienen omdat mensen er zo van opgeknapt zijn vergeleken met hun toestand voorheen. Ik erken wel dat er ook mensen zijn die werken en die je tot de top zou kunnen rekenen van de besten. Ze scheppen verder niet op over zich zelf en blijven er gewoon onder over dat wat zij doen. Het blijft indrukwekkend en vooral als iemand zijn gezondheid er zo op vooruit is gegaan dan betekent dat heel wat.

Jacqueline -

Mooi en eerlijke blogpost! Inderdaad wat sommigen hieronder ook beschrijven is dit een erg lastig onderwerp. Ik snap dat je niet wil vertellen wat je verdient en dat liever allemaal privé houdt. Maar aan de andere kant zou ik daardoor echt niet weten wat straks normaal is om te verdienen met mijn functie/leeftijd/ervaring etc. Dus ik durf niet zo goed een bedrag te noemen dat ik zou willen verdienen, ik wil namelijk niet te hoog zeggen, maar ook niet te laag. Lastig hoor.

Tio -

Van geldzorgen krijg je stress en gezondheidsklachten. Als je maar onafhankelijk bent wat financien aan gaat. Afhankelijk zijn is ook niet alles. Dan heb je zelf de touwtjes niet in handen wat je zelf en je ontplooiing aangaat. . Betalingsproblemen enz. geven veel stress. En een huishoudboekje met inkomsten en uitgaven en dat van elkaar aftrekken en zien wat er over blijft en daar de boodschappen van doen en een klein beetje sparen zodat er toch nog iets over blijft voor onvoorziene uitgaven. Mensen zeggen wel eens dat geld niet gelukkig maakt maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker. Geen zorgen meer en dubben waar het het aan uit zult geven aan het een of aan het ander. Ik ben geen geldwolf of loonhaai loanshark moneylender. Dat zijn mensen die het geld snel willen verdienen. Als het snel gaat zonder kwaliteit vindt ik niet o.k. met kwaliteit dan verdien je het omdat iedereen daar beter van wordt.

Mare -

Geld maakt wel degelijk gelukkiger alleen daar zit een grens aan blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.
@Martine: Heel goed dat je opleiding dit ter sprake brengt want van veel hulpverleners (ook journalisten) wordt verwacht dat ze het wel bijna voor niets doen, een soort moeder theresa zijn zeg maar. Het komt toch uit je hart…..daarvoor vraag je toch geen geld, zo’n mentaliteit.

Martine -

Ja precies, of ze zijn veel te bescheiden en vragen een te laag bedrag om echt rond te kunnen komen. Ik vond het ook juist interessant dat het bespreekbaar werd gemaakt. Het idee alleen al dat je mag dromen over een fijn salaris verdienen en dat geld niet alleen maar negatief is, klonk al heel bevrijdend.

Peggy -

Wat een origineel blogartikel! Persoonlijk als ik aan geld denk, denk ik aan ‘hebberigheid’. Zodra men weet dat je veel geld hebt, veranderen ze en gaan ze er vaak vanuit dat jij van alles wel kan betalen. Aan de andere kant vind ik geld ook een van onze eerste basis behoeften. Want zonder geld kom je nauwelijks ergens.
Ik zit helaas in de WIA en krijg dan ook maandelijks weinig geld. Dus als ik op een feestje zou zitten en moet vertellen hoeveel ik maandelijks ‘verdien’ zou ik mij ontzettend schamen. Andersom als ik wel normaal geld zou verdienen, zou ik mij er niet voor schamen. Ik heb lang gestudeerd en zou er dan hoogstwaarschijnlijk ook hard voor werken en daar zou ik dan ook trots op zijn. Ach ja, geld is in Nederland inderdaad een ongemakkelijk onderwerp.
Ik ben benieuwd hoe deze uitdaging jou af zal gaan! Veel succes in ieder geval. Liefs, Peggy.

kIM -

“Some people are so poor, all they have is money” is waar ik bij geld aan moet denken.
Ik denk dat iedereen kneiterhard werkt voor zijn/haar centen. Of je nu man of vrouw bent, lang en hoog gestudeerd hebt of kort of laag, zou wat mij betreft allemaal niets aan de hoogte van je salaris af moeten doen. Een ieder werkt naar zijn vermogen en kunnen toch (uitzonderingen natuurlijk daargelaten).

Geef 10 vrouwen € 1000,- en iedereen zal dit op een andere manier uitgeven. De 1 zal het sparen, de ander investeren, weer een ander zal het 2x uitgeven, er kleren voor haarzelf voor kopen, speelgoed voor de kids, er ervaringen mee maken… Onze relatie met geld word gevormd door onze jeugd, ervaring met geld, opvoeding en het vermogen.

Mijn vriend zijn ouders zijn ondernemers die vrijwel altijd aan het werk zijn en op papier miljonair zijn. Word je daar gelukkiger van, heb je dan minder zorgen, geniet je meer, of geef je geld uit alsof het water is? Guess again…
Mijn ouders zijn “simpele” handwerklieden, ook altijd hard en veel gewerkt om een hoge hypotheek te kunnen betalen, ons te voeden en op te zien groeien en daarnaast heel veel leuke dingen met ons te doen. Die hypotheek is dus nog steeds even hoog, voor een lening of gift hoeven we bij hen nooit aan te kloppen (niet dat ik dat wil, maar je snapt mijn punt vast wel) maar ze zijn er altijd voor ons. Kies maar wat je liever hebt. Geld is niet zaligmakend mensen…wel prettig op zijn tijd.

Heleen Schrijvershof -

Dit is echt zo’n super interessant onderwerp! Zelf heb ik eigenlijk niet echt de associatie met geld en jaloezie. Ik vind het eerder inspirerend (en daar vanuit gezien ook heel geinteresseerd in wat mensen verdienen en hoe ze het uitgeven) Gewoon, als een soort binnenkijker op een interieurblog. Je ziet wat mensen belangrijk vinden en wat niet.
Op dit moment ben ik het boek You are a badass at making money aan het lezen en dat maakt me nog meer bewust van dat het eigenlijk heel vreemd is dat geld zo’n lastig onderwerp lijkt.
Echt een aanrader.

Amy -

Mooi, maar ook lastig onderwerp! Aan de ene kant vind ik eigenlijk een klein beetje dat we allemaal wel wat relaxter mogen zijn als het om geld gaat. Statistisch gezien worden vrouwen nog altijd minder betaald dan mannen in dezelfde functie met hetzelfde aantal uren. Dat komt denk ik ook omdat ‘we’ (even generaliserend nu) het een lastiger onderwerp vinden dan de gemiddelde man. Ik vind het dus juist wel prettig als een bedrijf gewoon open en transparant is over collega’s, dan kan het als collega’s onderling ook geen lastige situaties veroorzaken.

Tegelijk blijft het ook voor mij een lastig onderwerp. Tijdens mijn studie was er nooit geld en zorgde dat voor veel stress. Ook bouwde ik in die tijd een flinke studieschuld op. Nu ik enkele jaren fulltime werk is er natuurlijk wat meer financiële ruimte dus zorgen heb ik gelukkig niet meer. Een hele opluchting! Maar mán wat zal ik blij zijn als die teller van mijn studieschuld weer op nul staat.

Syl -

De gunfactor is zo belangrijk bij geld.
Jou op een verjaardag of kerst wat extra’s gunnen
Jou bij een studie matsen
Jou bij een sollicitatie iets gunnen
Jou promotie gunnen
Jou een leuk huis, auto, vakantie gunnen

En hoe je de gunfactor krijgt… wisselt.
Sommige mensen stralen van nature iets positiefs en sprankelends uit. Sommige mensen werken daar keihard voor.
(En nee… de houding ‘ik werk toch hard maar krijg niets…’ is weer negatief en brokkelt de gunfactor en de wet van de aantrekkingskracht af)
Anderen doen moeite voor anderen en krijgen dat op bijzondere manier terug.
En soms moet je ook gewoon kunnen inzien dat je de gunfactor al hebt….
Of start misschien met anderen eerst dingen onvoorwaardelijk te gunnen

Syl -

*je en jou is algemeen bedoeld

En ja ik hou van geld
Dat geeft mij vrijheid en de gelegenheid leuke dingen te doen.

Kim - Kimsbloglife -

Leuk artikel! Ik vind het eigenlijk best vreemd dat er zo’n taboe rond geld hangt. Ik heb er totaal geen probleem mee om te vertellen hoeveel ik verdien of op mijn spaarrekening heb, en ik vind het ook wel interessant om te weten. Waarom? Gewoon omdat ik nieuwsgierig ben denk ik, en je kan er misschien wel wat van leren. Maar het klopt wel dat mensen snel jaloers zijn, ik betrap mezelf er ook wel soms op dat ik denk: ‘die ene vriendin koopt zoveel kleren, die zal wel heel veel verdienen!’. Terwijl ik eigenlijk alleen maar blij voor haar moet zijn!

denise -

Ik vind het belangrijk om open over geld te kunnen praten om je eigen positie te kunnen bepalen. Daarnaast snap ik ook niet zo goed waar t geheimzinnige vandaag komt, ben er zelf open over

Nienke -

Praten over geld zal altijd lastig blijven of je het hebt of niet. Ik denk dat er altijd een soort taboe op ligt. Geld maakt niet perse gelukkiger, maar het is verdomd handig als je het hebt. Alle eindjes maar net aan elkaar kunnen knopen is verschrikkelijk. Dan mis je soms een stukje “geluk”…om gewoon eens even een keer iets extra’s kunnen uitgeven.
Mijn man en ik zijn beide chronisch ziek en niet in staat daardoor om te werken (zelfs niet partime) hoe graag we ook zouden willen en dan moeten leven van een minimaal inkomen is dan behoorlijk sjittie.

Alie -

Hey Martine! Misschien moet je eens een dagje met mij mee? Ik werk bij een grote bank als adviseur voor het MKB en startende ondernemers. In mijn functie heb ik door het verstrekken van geld toch al heel veel dromen van ondernemers waar kunnen maken. De droom van een lunchroom in de stad of een eigen webshop. Een heel positief effect van geld dus!

an -

Hoi,

Ik heb zeven jaar gestudeerd aan de universiteit en erna nog een specialisatie gedaan van 5 jaar. Ten gevolge van al dat werken en inspanning leveren verdien ik nu aardig mijn boterham. Idem voor mijn vriend. We hebben ook geen kinderen.
Ik zal nooit vertellen wat ik verdien. Vooral omdat ik vind dat het andere mensen niks aangaat (zal ook nooit vragen wat een ander verdient) en ik heb ook geen zin in jaloezie. Mensen zien alleen maar de voordelen, maar zien nooit de opofferingen die je hebt gedaan. Trouwens als mensen hetzelfde willen als wat ik heb… hadden ze ook maar dezelfde opleiding moeten volgen.
mvg
An

Eva -

Ik vind dit zo een rare opmerkingen. Je kan ook een goede opleiding hebben gedaan en vervolgens geen werk kunnen vinden. Of je wil graag op hoog niveau willen studeren maar dat je ouders het niet kunnen betalen. Ik doe ook een opleiding waarvan ik weet dat ik niet veel geld ga verdienen maar het is wel wat ik leuk vind. Ik sta elke vrije dag en avond die ik heb te trainen en te oefenen. Ik vind de manier hoe jij je mening verteld niet echt passend. Ik gun je al het geld van de wereld en ben ook echt niet jaloers maar dat andere mensen dan ook maar dezelfde opleiding als jou moeten doen, echt een vreselijke zin en wees maar blij dat niemand hetzelfde doet anders had je al geen werk meer gehad.

An -

Hoi

Ik heb mijn opleiding gedaan omdat het mijn kinderdroom was . Toevallig is het ook iets waar ik aardig mijn boterham mee verdien. Jammer genoeg merk je al snel dat weinig mensen je het gunnen als het goed gaat. Vaak zit er een vorm van jaloezie achter. Ik heb geleerd dat hoe meer je zwijgt over wat je hebt hoe beter. Mijn huis is gerenoveerd maar zal dit bv niet met collega’s delen want al snel zou er achterklap komen.
Zolang ik de student was had niemand het er moeilijk mee maar nu ik de vruchten kan plukken van die jarenlange inzet is dat veranderd.
Tuurlijk hoeft niet iedereen te doen wat ik doe en er zijn inderdaad mensen die minstens even hard werken en minder hebben.
Mijn opmerking is vooral bedoeld voor mensen die ook alles willen maar eigenlijk niet bereid zijn om dezelfde inspanningen te leveren als degene die ik heb gedaan.

Mya -

Ik heb geen negatieve associaties met geld ondanks dat ik vrij weinig heb. Geld op zich maakt niet gelukkig en je kunt er flinke zorgen door hebben, maar je kunt er wel dingen mee betalen die jou wel gelukkig maken (denk aan reizen om maar een mooi voorbeeld te noemen). Ik ben eigenlijk altijd wel met geld bezig (om een duidelijk en recent overzicht te hebben van de inkomsten en uitgaven). Zodra er een bedrag veranderd pas ik dat aan zodat het altijd kloppend blijft en ik het niet kan vergeten. Ik vind het altijd wel een kunst om te kijken of ik ergens nog iets kan besparen (om het vervolgens weg te kunnen sparen voor iets leuks).

Shirley -

Ik ben zelf niet geheimzinnig over geld. Al zou ik op internet mijn salaris niet onthullen. In real life krijgen mensen wel antwoord als ze me die vraag stellen. Ik verdien niet megaveel, maar ik kan in mijn eentje rondkomen en leuke dingen doen, daar ben ik blij mee/dankbaar voor. Zodra dat niet meer het geval is, zou mijn relatie met geld een stuk ingewikkelder worden.

Veronique Hendriks-Meijs -

Wat mij betreft heeft het inderdaad veel met jaloezie te maken. Is dat ook niet waarom jij er zelf niet graag over praat Martine? Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die zullen zeggen; ‘verdien jij dat met het werk wat je doet?’ En inderdaad niet zien dat je er zelf hard voor hebt gewerkt.

Zo’n reactie kan heel vervelend zijn. Zelf heb ik er geen problemen mee om over geld te praten, maar mijn man en ik hebben samen dan ook een goed inkomen. Dan je denk ik altijd makkelijker praten. Voor mij persoonlijk is het elkaar ‘gunnen’ heel erg belangrijk. Als iemand écht bakken met geld verdiend denk ik ook wel eens; zo, dat zou lekker zijn. Maar daarna denk ik dan ook bewust ‘good for you!’. De wereld zou veel mooier zijn als we elkaar allemaal wat meer gunnen.

Veronique Hendriks-Meijs -

‘Dan heb je altijd makkelijker praten 😌’

Renée -

Heel interessant dit. Ik wil hier niemand mee voor de kop stoten, maar ik ben echt geobsedeerd door geld. Ik ben opgegroeid in een eigen bedrijf (op eigen terrein) en wij hebben van jongs af aan mee moeten werken in het bedrijf. We kregen daar ook wel wat geld voor. Wij hebben nooit zakgeld gehad en zijn, in mijn ogen, niet verwend. Wel gingen we elke zondag uiteten, puur omdat dat het enige moment was dat we als gezin compleet waren en er geen klanten om ons heen draalden. Mijn ouders werkten 363 dagen per jaar en gemiddeld 18 uur per dag. Ik heb dat vaak vervloekt en miste de aanwezigheid van mijn ouders, terwijl zij op hetzelfde terrein waren. Ik dacht dat ik altijd graag huisje/boompje/beestje wilden. Een huis in het dorp en niet in de polder. Nu hebben mijn man en ik twee dochters en een rijtjeshuis in een nieuwbouw wijk. Een heel fijn en gezellig dorp, maar mán wat voel ik mij ongelukkig in dit huis. Ik voel mij heel erg opgesloten (ik ben gewend in de polder te wonen en vrij te wonen). Als ik nu de tuin in loop en nies, roept de buurman vanachter zijn schutting; “Gezondheid!”. Ik krijg er heen erg de kriebels van zo tussen al die huizen te wonen en verlang heel erg naar een huis met ruimte. Ik hoef geen villa of een mega groot huis, maar ik verlang wel naar de ruimte. Mijn man en ik verdienen ok, maar ik wil altijd meer. Ik denk nu continu aan geld en wil graag onbezorgd kunnen leven. Ik zit nu sowieso in een fase dat ik wat anders wil qua werk, maar nog niet weet wat. Ik ben wel gelukkig, maar niet tevreden. En ik weet dat dat grotendeels door (het gebrek aan) geld komt. Of dat houd ik mij voor.

Renée -

Oeps. Dat was even een andere wending op het onderwerp. Ik wilde nog even daarop terugkomen. Ik ben zelf vrij open over geld met mijn ouders bijv. Met mijn schoonouders daarentegen niet. Die zijn er te nieuwsgierig naar en vragen regelmatig wat wij bijv. op onze spaarrekening hebben. Mijn ouders zijn meer van het meedenken. Op mijn werk merk ik ook dat sommige collega’s (vooral de jongeren) heel open over geld praten en de ouderen juist niet. Die doen er heel geheimzinnig over. Bij ons op het werk is ook zeker van toepassing dat de vrouwelijke collega’s minder verdienen.

Johanne -

Ik vind dit een hele lastige. Wat er hierboven ook al veel wordt gezegd: het heeft echt twee kanten. Geld maakt me enerzijds blij, maar anderzijds ook helemaal niet. Misschien meer niet dan wel. Hoe meer ik verdien, hoe meer er ook uitgaat (hoi studieschuld, eigen schuld). En dan nog een puntje: het supermoeilijk om te praten over hoeveel je verdient. Met mijn collega’s praat ik er weleens over, maar voornamelijk omdat we in hetzelfde schuitje zitten. We weten alleen niet zo goed of we het gevoel hebben dat we onderbetaald worden omdat we vrouwen zijn, of…gewoon. Ik heb op zich geen slechte relatie met geld, maar wel een ingewikkelde.

M. -

Zelf heb ik geen negatief associatie met geld. Merk zelf dat juist vaak geiriteerd raak als mensen gaan zitten klagen. Merk zelf dat mensen vaak vergeten dat ze zelf ‘keuzes’ hebben gemaakt in het leven en dat dat direct en indirect consequentie’s heeft op hun geld/vermogen/uitgaven. Geld is niet zozeer het probleem… mensen willen alleen vaak meer, beter en het beste. Geld maakt niet gelukkig, het zit in jezelf.

Ieder mens/gezin kijkt anders tegen geld aan. Merk dat ik vooral vaak boos wordt als er over ‘geklaagd’ wordt. Je bent zelf degene die weet waaraan het uitgegeven wordt. Ik woon nu al zo’n 15 jaar op mijzelf/met mijn man en bijna alle jaren wisten wij ongeveer, het hele jaar door wat er uitgegeven ging worden, ook calculeren we altijd in wanneer 1 van ons onze baan verliest. Je hebt zelf de keuze gemaakt om bijvoorbeeld een goedkoop huurhuis/koophuis in grote stad te hebben…zelf de keuze gemaakt of je dit jaar wel of niet op vakantie te gaan… of zelf de keuze gemaakt of je thuis pannenkoeken ging bakken of naar een restaurantje gaat… zelf de keuze gemaakt of je sigaretten koopt of een zakje nootjes….en zo kan ik nog wel even doorgaan… Waarom klagen over een rekening die komt, als je al van tevoren ‘weet’ dat die rekening eraan komt…. Je wist dit al, je hebt zelf reeds al veel eerder de keuze gemaakt om die diensten te betalen ….misschien was het wel die rekening van die mooie tas, of van de APK van de auto… Merk zelf dat er ‘geklaagd’ gaat worden als het geld op is, of als er ‘schulden’ gemaakt moeten worden om de vaste lasten te kunnen betalen. Het gekke is dat ze dan ‘opeens’ wel vergeten dat ze vorige maand wel op vakantie zijn geweest, een nieuwe auto hebben gekocht op afbetaling, nieuw en kostbaar telefoonabonnement hebben afgesloten en morgen met vrienden hebben afgesproken in het restaurantje….dan denk ik bij mijzelf…wie houdt wie nu voor de gek? en dan krijgt ‘geld’ opeens de schuld…terwijl je eigenlijk met je vinger naar jezelf moet wijzen!

holly -

Mooi verwoord. Ben het hier wel mee eens!

Loes -

Ik vind geld altijd een heel lastig onderwerp. Als je het niet hebt, veroorzaakt het problemen, maar als je het wel hebt, vaak ook. Mensen oordelen hoe dan ook over je. Ik vind dat altijd een moeilijk dingetje, zeker omdat het zoiets persoonlijk is. Goed dat je hierover schrijft!

marrie -

Geld is vrijheid en onafhankelijkheid.

Maria -

Erg interessant om over na te denken. Ik denk dat een deel van het probleem er in zit dat wanneer je je salaris noemt dat als een soort stempel op je kan staan, en dat mensen niet zien wat je er allemaal voor doet, of voor gedaan hebt.
Mijn ouders hebben hun eigen bedrijf en toen ik jong was hadden wij het niet breed (waar ik overigens nooit iets van gemerkt heb). Inmiddels hebben zij alle hypotheken etc afgelost en best een aardig bedrag op hun rekening, maar sommige mensen zien alleen het laatste deel (‘stel dat je ouders nu alles verkopen dan hebben ze veel geld’) en niet hoezeer ze in de eerste 25 jaar geknokt hebben.
Zelfde redenatie gaat op voor de social influencers die hieronder genoemd worden. Ja, het kan zijn dat die best een aardig bedrag verdienen met alleen maar praten over make-up en tassen, maar zij hebben wel de sprong gewaagd om iets op te zetten en om hun nek uit te steken. Nadeel is dat je bijna altijd aan het werk bent, kijk bv. naar Willemijn die weken vooruit heeft gewerkt om haar zwangerschapsverlof te coveren. Iemand in loondienst trekt, bij wijze van spreken, gewoon de deur achter zich dicht als het verlof begint.

Ju -

Voor mij is het belangrijk om over salaris te kunnen praten met een aantal van mijn collega´s. Je wil zelf niet de enige zijn die veel minder verdient voor hetzelfde werk, maar datzelfde wens ik ook mijn collega´s niet toe. Als je weet waar je zo ongeveer staat, kun je ook beter je salarisonderhandeling in. Ik neem aan dat je ook als blogger vergelijkingen nodig hebt om te kunnen weten wat een redelijk bedrag is voor bijvoorbeeld een advertorial.
Maar doordat iedereen er zo moeilijk over doet, wordt het een beladen onderwerp. Als iedereen het elkaar zou vertellen, kan er ook jaloezie de kop opsteken. ´Waarom verdient zij meer dan ik? Ik heb drie jaar meer ervaring.´
Wat ik zelf niet fijn vind, is dat sommige mensen een mening vormen over hoe ik mijn geld uitgeef. Mijn salaris is naar Nederlandse standaarden hoog, maar ik woon niet in Nederland en mijn kosten zijn -naar Nederlandse standaarden- net zo goed erg hoog. En als men hoort welk bedrag ik heb betaald voor mijn appartement, is het net alsof ik vreselijk rijk ben. Maar ik en mijn partner wonen dan wel samen in een piepklein appartementje, dus zo ´enorm´ is het allemaal niet. Dat zijn voor mij de redenen om er niet te veel over te willen praten, ik zit er namelijk helemaal niet op te wachten dat iemand een mening over mij vormt zonder de ins en outs te kennen.

Maria -

Zo herkenbaar! Hier ook een ‘buitenlander’ met een meer dan gemiddeld maandsalaris omgerekend naar Nederlandse maatstaven. Als wij het met familie/vrienden in Nederland hebben over onze inkomsten en uitgaven dan zeggen we vaak het omgerekende bedrag van wat iets in Nederland zou kosten. Zo kost ons appartment ‘normaal’ omgerekend €2000 per maand, wat echt een belachelijk hoog bedrag is voor nederlandse maatstaven, maar als ik dat tegen mijn collega’s hier zeg dan wordt er helemaal niet gek gekeken.

E -

Ik vind open praten over geld net leerzaam. Ik verdien zelf ook niet veel meer dan het minimumloon, en veel minder dan veel van mijn vrienden (we vergelijken heel open) en daardoor besef ik dit ook, anders zou ik nooit weten dat ik eigenlijk niet veel verdien. En dan kan ik daar mijn conclusies uit trekken. Ik heb het gevoel dat veel social influencers niet graag zeggen wat ze verdienen omdat ze weten dat ze in vergelijking met mensen die in loondienst bijvoorbeeld 1200€ netto verdienen veel meer verdienen met “over makeup en handtassen te praten” en daar kritiek op gaat komen en mensen gaan afhaken of het niet meer willen steunen. Dat valt denk ik niet te ontwijken. En in dat opzicht begrijp ik het wel dat zij het niet zeggen, ik denk dat ik het in die situatie misschien ook wel vaag zou houden.

E -

Ik bedoel dit overigens zeker niet aanvallend! Geld verdienen met wat je graag doet is denk ik iedereen zijn grootste doel en wie dat kan bereiken én er ook nog eens royaal van kan leven krijgt mijn respect! Het is iets waar ik zelf ook naar streef.

Marije -

Sinds ik een hele moeilijke financiële periode achter de rug heb, weet ik wat voor vrijheid geld hebben is. Pas als je het niet hebt, kom je daarachter

Esmee -

Hee Martine!
Gave blog, dit is echt interessant om over na te denken. Ik ben nog student maar merk dat ik nu nog best makkelijk over geld kan praten en (misschien ben alleen ik dat hoor) denk dat hierin misschien wel een verandering zou kunnen komen omdat steeds meer taboes de wereld uit gaan.
Nog één dingetje, de uitspraak ‘geld is de wortel van al het kwaad’ klopt niet helemaal. De originele uitspraak is ‘lust naar geld is de wortel van al het kwaad’, wat ook weer overeenkomt met de strekking van je artikel, denk ik. Laat geld gewoon niet het belangrijkste worden;) en of je erover praat, ach dat is aan jezelf.
Liefs!

Eline -

Good point! Ik herken beide betekenissen van geld; in mijn (vrijwilligers)werk kom ik mensen tegen voor wie geld voor problemen zorgt en in mijn privé omgeving zie ik juist wat je allemaal niet met geld kunt realiseren. Persoonlijk heb ik er geen enkele moeite mee om het over mijn financiën te hebben. Het is juist vaak leerzaam om te horen hoe anderen met hun geld omgaan. En ik geloof absoluut dat het taboe op geld ervoor zorgt dat mensen dieper in de financiële problemen. Overigens staat mijn man daar heel anders in omdat hij vanuit zijn opvoeding heeft meegekregen dat je niet over geld praat. Mijn ouders waren daar gelukkig heel open over. Daarom probeer ik mijzelf steeds voor te houden dat geld een middel is en geen doel. Geluk is niet te koop maar met geld kun je wel degelijk dingen faciliteren die bijdragen aan je levensplezier – en dus geluk.

Dineke -

Ik kan het me wel voorstellen dat hoeveel geld we verdienen als vrouwen het eigenlijk een grotere rol speelt dan we onszelf soms eigenlijk voordoen. Ik ben nu bijna afgestudeerd als logopediste en ik vind het een prachtberoep, maar mijn grootste wens is zelfvoorzienend kunnen zijn en zoveel geld hebben dat ik een (goed begelegde) boterham ermee kan verdienen, zonder daarmee afhankelijk te zijn van een vent. Dat vind ik namelijk erg 1950. Maar in deze beroepsgroep is het salaris ongelofelijk laag, onder andere door de druk van zorgverzekeraars, maar ik ben ook bang dat het komt omdat geld zo’n taboe is bij een beroepsgroep met zo ontzettend veel vrouwen erin. Weinig mensen zijn open over hun salaris. Het is heel erg weinig voor geschoolde hbo professionals, zoals jullie heel goed weten als exlogopedisten! Ik hoor af en toe opleidingsgenoten zeggen: ‘tja, dan zoek je maar een rijke vent’, en dan voel ik me eigenlijk boos en verdrietig. Het is zo bizar dat we als beroepsgroep zo over onszelf heen kunnen laten lopen. Maar hoe we de bron van dit alles moeten aanpakken, géén idee… Geld maakt misschien niet gelukkig, maar waarom vinden vrouwen zichzelf zo weinig waard?

Ju -

Ooh echt he? Ik ben ervan overtuigd dat het niet zo is dat vrouwen vaak kiezen voor beroepen met lagere salarissen, maar dat het juist andersom werkt: beroepen worden laagbetaalde beroepen als er veel (meer) vrouwen werken.
Het is echt niet toevallig dat er zoveel werkgebieden zijn (lagere school docenten, de verpleging, de ouderenzorg…) waar meer vrouwen werken die weinig betaald krijgen, terwijl er echt vrijwel niemand zal beweren dat dit werk niet ontzettend belangrijk is.
Maar veel vrouwen laten zich makkelijk sussen… ´Ja, maar dat komt vast omdat vrouwen altijd maar op zwangerschapsverlof zijn´ of ´Ja, maar veel vrouwen werken parttime´ of ´Ja, maar mannen zijn beter in onderhandelen.´ Allemaal onzin, als je het mij vraagt. De cijfers houden rekening met parttimers, zwangerschapsverlof is in Nederland maar een belachelijk korte periode, en als je ooit een vrouw op een rommelmarkt hebt gezien afdingen, weet je dat vrouwen ook kunnen onderhandelen.
Het komt doordat we zijn opgegroeid in een maatschappij die nu eenmaal zo is, we accepteren het als de werkelijkheid en leggen ons er liever bij neer dan dat we er tegen in gaan. Gemiste kans.

Kirsten -

Geld is alleen beladen als je meer dan gemiddeld verdient. Mensen gunnen het elkaar vaak niet dat iemand meer verdient dan een ander. Daarom wordt er niet graag verteld hoeveel iemand verdient, want het bedrag is nooit goed genoeg, tenzij het minder is dan het salaris van de andere persoon.

Linda -

Ik vind geld niet perse een beladen onderwerp, ik verdien niet veel, maar schaam me er niet voor om te zeggen hoeveel ik verdien, het is wat het is..
Wat ik confronterend vond is dat ik laatst een paar leuke dates heb gehad met iemand die mij keihard vertelde dat hij erover na had gedacht of hij wel met mij verder wilde omdat ik geen opleiding heb afgerond en zo weinig verdien. Uiteindelijk vond hij wie ik ben belangrijker, maar ik was zwaar verbaasd dat mensen je hier blijkbaar op afrekenen en vond het best wel pijnlijk. Alsof je als mens minder waard bent als je minder geld verdiend. Au…

Denise -

“Uiteindelijk vond hij wie ik ben belangrijker”…. nou, wat geweldig van hem….! Direct gedumpt hoop ik?

Marielle Peeters -

Haha ja inderdaad !!

Mariska -

Oh wow, dat is inderdaad wel heel erg kortzichtig zo’n opmerking.

Mariëlle | Me-licious -

Ik denk dat het ook deels te maken heeft mer opvoeding en je ervaringen. Mijn vader was altijd zelfstandif ondernemer en hij leerde mij van kleine af aan: kijk deze rekening dat is de salaris strook van de lervancier. Als er onderhandelt werd om zaken te doen of tot een prins te komen zei hij altijd nooit gaan voor de beste prijs voor jou een ander moet ook wat verdienen. De negatieve associatie komt denk ik van het feit dat je maybe wel genoeg verdient, maar het er ook net weer zo hard uitgaat. Anderzijds denk ik dat je niet super gelukkig zou zijn met geld te over. Voor mij is dus de associatie met geld helemaal niet negatief. Geld moet rollen zoals ze dat zo mooi zeggen 😉

Reageer ook