3x: Lekkere en verantwoorde lunchbox voor kinderen

Het duurt nog even, maar toch, over 2 jaar gaat Jelle naar de basisschool. De fase van leren lezen en schrijven, maar ook van de broodtrommels mee naar school! Ik kan helemaal op gaan in pins over lunchboxen. Voor volwassenen én kinderen. Ik krijg hiervan altijd spontaan zin om aan de slag te gaan met een makkelijke en lekkere lunchbox.

Vroeger kreeg ik van mijn moeder gewoon een boterham en een pakje melk of flesje water mee naar school. En dat is natuurlijk helemaal prima. Maar hoe leuk is het om als kind (af en toe) een vrolijke lunchbox mee te krijgen? Vandaag geef ik 3x inspiratie voor een makkelijke en lekkere lunchbox voor kinderen, die ook nog eens verantwoord is. Want dat laatste is niet altijd even makkelijk.

Veel ouders breken hun hoofd over hoe ze hun kinderen gezond kunnen laten eten en drinken. Gelukkig kom ik er (nu nog ;-)) mee weg om Jelle water of thee te laten drinken, maar veel oudere kinderen ‘lusten’ geen water of vinden het saai en krijgen daarom zoete drinkpakjes mee. Maar in die drinkpakjes zit vaak zóveel suiker, dat kinderen tussen de 5 en 10 jaar met het drinken van één pakje vaak al aan hun maximale hoeveelheid suiker per dag zitten (namelijk 17 gram = zo’n 4,5 suikerklontjes). Dat vond ik eerlijk gezegd best shocking! Had jij dat gedacht?

Hoe zorg je dan dat je kind toch voldoende drinkt zonder teveel suiker binnen te krijgen? Sourcy is sinds kort te vinden in het pakjesschap met Water met een Fruitsmaakje. Dat is bronwater met een beetje fruitsmaak en zonder bubbels, suiker, zoetstoffen, E-nummers en zuren die de tandjes kunnen aantasten. Er zit meer dan 99% bronwater in en een piepklein beetje natuurlijk fruitaroma voor een vleugje banaan-, aardbei- of sinaasappelsmaak.

In de drie lunchboxen zit dus naast brood, fruit en/of groente ook een pakje Sourcy Water met een Fruitsmaakje. De broodtrommels zijn supermakkelijk te maken, verantwoord en ook nog eens hartstikke lekker. En vind je kind blauwe bessen nou niets bijvoorbeeld? Dan kun je die natuurlijk heel makkelijk vervangen voor iets wat jouw kind wel lekker vindt.

Lunchbox 1

Je hebt nodig:

 • Geroosterd volkorenbrood
 • Pindakaas
 • Banaan
 • Cherrytomaatjes
 • Komkommer
 • Rijstcrackertjes

In de eerste lunchbox zit misschien wel Jelle’s favoriete lunch. Het zijn torentjes van volkoren geroosterd brood, besmeerd met banaan en pindakaas. Hij is hier dol op en door het op deze manier te presenteren ziet het er ook nog eens uit als een feestje!

Verder voeg ik reepjes komkommer en rijstcrackertjes toe als snack voor tussendoor. In de lunchbox doe ik ook een doosje met cherrytomaatjes. Lunchboxen met een extra bakje of meerdere vakjes er in zijn superhandig, want zo scheid je de producten van elkaar en wordt het brood niet klef van de groente of fruit die je toevoegt.

Lunchbox 2

Je hebt nodig:

 • Krentenbol
 • Spiesjes
 • Komkommer
 • Paprika
 • Cherrytomaatjes

Door naar lunchbox twee! Eentje voor als je heel veel haast hebt. In de lunchbox zit een krentenbol. Lekker makkelijk, want je hoeft niets te smeren. De krentenbol die je hier ziet is niet de meest verantwoorde keus, dus vervang hem eventueel voor een volkoren krentenbol of een volkoren bolletje met hartig beleg als je dit een fijner idee vindt.

Als extraatje voeg ik groentespiesjes toe met komkommer paprika en tomaatjes. Ziet er superleuk uit toch? Let op: gebruik uiteraard alleen prikkertjes voor de spiesjes wanneer je kind oud genoeg is om hiermee om te gaan. 😉

Lunchbox 3

Je hebt nodig:

 • Volkoren wrap
 • Kipfilet/ham
 • Zuivelspread/roomkaas
 • Sla of spinazie
 • Blauwe bessen of ander fruit naar keuze

De laatste lunchbox is er eentje met volkoren wraps. Dat is weer eens wat anders dan brood! Besmeer een volkoren wrap met roomkaas en beleg hem met ham of kipfilet. Ik koos voor gerookte kipfilet. Voeg eventueel wat sla toe, als je kindje dat opeet. Zo deed ik er wat blaadjes spinazie tussen. Rol hem strak op in aluminiumfolie en leg de rol in de koelkast. De volgende ochtend snijd je de rol in kleinere rolletjes. Eventueel kun je het ook op de ochtend zelf maken. Wellicht heb je dan wel een spiesje nodig om het rolletje bij elkaar te houden.

Dit keer serveer ik er blauwe bessen en aardbeien bij in het bakje.

Voor zo ver weer wat inspiratie voor de lunchbox van je kinderen. Ze zijn alle drie in een handomdraai gemaakt en het is weer eens wat anders dan de boterham in een zakje. Leuk voor de afwisseling of als extra verwennerij!

Nog even terugkomend op de vele suikers in pakjes drinken. Er is onlangs een hele interessante aflevering van Radar geweest waaruit blijkt dat Nederlandse kinderen veel te veel suiker binnenkrijgen. Ze krijgen namelijk per jaar hun lichaamsgewicht aan suiker binnen! Om aandacht te vragen voor de zorgwekkende inname van suiker door kinderen zijn op 12 mei de Wisseltruc Weken van start gegaan. Daarbij kunnen ouders en kinderen zich acht weken lang laten informeren over de hoeveelheid suiker in drinkpakjes. In een speciale Wisseltruck kunnen ze de pakjes die zij vaak drinken, omruilen voor pakjes bronwater met een fruitsmaakje zonder suiker of zoetstoffen.

De campagne is een initiatief van mineraalwatermerk Sourcy. Sourcy wil ouders en kinderen op een laagdrempelige manier laten zien hoeveel suiker in de drinkpakjes voor kinderen zit. Die hoeveelheid (fruit)suiker in pakjes is voor veel ouders nog onbekend. Daarom trekt Sourcy met de Wisseltruck het land in met de missie: mensen informeren over de hoeveelheid suiker in drinkpakjes.

Wat geven jullie je kind mee naar school?

15 reacties

Paula -

Uhm, is dat koel bewaren niet een beetje overdreven..? Ik snap dat melk niet meer zo lekker is na een ochtend in een warme rugzak, maar met een broodje in een goed afgesloten trommeltje gebeurt niks.. als je normaal gesproken vlees ontdooit dan kan dat ook prima buiten de koelkast binnen een bepaalde tijd zonder dat de boel meteen bederft… ik doe alleen komkommer met kaas op m’n brood en dat blijft redelijk knapperig, sla of spinazie zou ik er minder snel op doen omdat dit wel snel slap wordt in combinatie met eventueel vocht uit ander broodbeleg

Denice -

Heerlijk artikel! Vooral die lego/duplo trommels zijn ZO leuk! en dan al die heerlijke kleurtjes er in aan gezonde dingen en het past precies aaahhhh <3

Hellas -

Super leuk artikel voor de lekkere lunch ideetjes. Ook hier 2 smaken aangeschaft maar de heren (5 en 7) vinden het niet lekker, dus we houden het bij gewoon water. De smaakjes van het sourcy water zijn idd behoorlijk kunstmatig en verre van natuurlijk, ondanks het ‘natuurlijke’aroma.

Janine -

Grappig om te lezen dat er blijkbaar heel veel meer kinderen zijn die t vies vinden! Deze pakjes zaten ook bij het nationale schoolontbijt van de koningsspelen, er bleven er heel wat over bij ons op school. 😉
Mijn jongens vinden het ook echt niet lekker dus hier krijgen ze gewoon een flesje water met een iniemini scheutje siroop mee.

Marleen -

Hee hallo! Ik reageer eigenlijk nooit. Ik vind advetorials op sites nooit een probleem, was deze notabene ook aan t lezen! Als het dan ook nog eens een advetorial is om dranken met minder suiker te promoten, vind ik het helemaal tof! Wat ik echter jammer vind is dat er geen oordeel in staat over de pakjes van Sourcy. Dat is tenslotte waar je reclame voor maakt… en ik denk dat dat komt door de smaak! Heb ze laatst met mijn klas mogen proeven en er was niet 1 leerling die het lekker vond. Ook ik vond de smaak echt heel smerig, heel chemisch.

Willemijn -

Hoi Marleen! Dank je wel voor je feedback! :-) Er staat geen oordeel in omdat ik het niet aan Jelle heb gegeven. Hij drinkt momenteel alleen nog maar water en thee. Mijn eigen oordeel staat er niet in want ik val niet binnen de doelgroep van het product. Ik hoop dat wanneer Jelle wat anders wil gaan drinken dan water en thee ik hem wel aan dit drankje kan laten wennen, want persoonlijk vind ik het wel een grote pre dat dit niet schadelijk is voor de tanden, waar water met siroop of water met fruit dat wil is vanwege de zuren/suikers. :-)

M. -

Ook al is dit een ‘verantwoord’ drankje….hier bij mijn dochter op school mogen ze geen ‘pakjes’ drinken mee…teveel afval;). Ik vul al 6 jaar elke dag mijn dochters drinkfles, fruit en lunchbox, uiteraard van roestvrijstaal en geen kunstof en plastic en vind veel inspiratie op de pinterest van greenjump.

Hester -

Wow wat een goed initiatief van haar school!

Murl -

Heb dit een keer gekocht, vind het een mooi initiatief! Helaas vond ik de smaak chemisch.. Wat ook lekker is en minder suiker bevat is zelf flavourd water maken :)

Saar -

Ik heb die pakjes 1x gekocht en na drie slokken de hele mik weggeflikkerd… ZO ontzéttend ranzig. Het ‘subtiele’ smaakje is echt heel erg chemisch, zeker geen aanrader :(

Ingrid -

Ik vind de lunchboxen er super smakelijk uit zien. Ik ben het ook zeker met je eens dat er ontzettend veel suiker in een pakje zit en hoe goedkoper het merk hoe meer suiker. De kinderen uit mijn klas hebben ook geregeld deze pakjes van Sourcy mee gehad maar geen 1 kind vindt het lekker. Ze drinken dan liever water uit de kraan. Gelukkig heb ik ook veel kinderen in de klas die gewoon een beker met water of melk meenemen. Veel milieuvriendelijker en ook goedkoper. Maar Zo’n lunch zou ik zelf ook wel willen hebben ( ik heb net mijn boterhammetje met kaas gesmeerd)

Chantal -

Bij ons in België worden de “brooddozen” op school meestal niet koel bewaard. Tegen de middag zien zo’n dingen er helaas al een pak minder smakelijk uit :(

Mireille -

Hoi hoi, de brooddozen hier in nederland worden ook meestal niet koel bewaard. Ik heb daarom voor mijn kindjes kleine koeltasjes klaarliggen en daar gaan hun broodtrommels dadelijk in ( nu 3,5 en 2 jaar) als ze fulltime naar school gaan met een klein koel-element. Vooral met deze warme dagen lijkt het lekker voor ze om het koel, fris te eten, maar vooral dat het niet bederfd natuurlijk. Misschien een ideetje

Chantal S. -

Ik smeer mijn brood altijd als het nog bevroren is. Om 12 uur is het dan wel dooi maar niet vies door de warmte. Als het nou heel erg warm is stop ik er een mini koelelementje bij

Jenny -

Ziet er goed uit. Dit zullen kinderen vast waarderen. Leuke post van gemaakt!

Reageer ook