Zwanger: wanneer regel en koop je wat?

‘Mijn, ik heb gewoon geen idee wat ik moet hebben. En geen idee waar ik moet beginnen. HELP!’, verzuchtte Martine zich laatst. ‘Daar moet je echt een artikel over schrijven!’ Ik herken haar gevoel. Nadat het nieuws dat Djurre en ik ons eerste kindje zouden krijgen een beetje bezonken was begon het me ook te duizelen. Want wat moest er allemaal geregeld worden voor zijn komst? Wat hadden we allemaal nodig? En waar begin je in hemelsnaam?! Herkenbaar? Deze gids vertelt je per trimester wat je moet regelen en aanschaffen.

Even vooraf: wat ik hier onder allemaal schrijf is puur als handvat bedoeld. Het is eigenlijk heel persoonlijk wanneer je wat regelt en hoe je dit aanpakt. Dit is hoe ik het ongeveer gedaan heb en wat ik Martine zou aanraden (aangezien ze er om vraagt, hang ik graag de betwetende vriendin uit 😉 Gna gna!)

Het eerste trimester

Het eerste trimester begint lekker rustig. Het enige wat je eigenlijk écht moet regelen is een verloskundige. Daarnaast kun je besluiten om mee te doen aan Moeders voor Moeders. De enige belangrijke beslissing die je dit trimester moet maken is of je de combinatietest op NIPT wilt doen. Deze testen kunnen al heel vroeg in je zwangerschap een aantal aandoeningen opsporen, zoals Down syndroom. Je verloskundige informeert je hierover.

Verder zou ik vooral lekker rustig aan doen, de rest komt later allemaal wel. Natuurlijk kun je, als je het leuk vindt, wel alvast beginnen met shoppen. Ook kun je natuurlijk vast inspiratie op doen voor de babykamer. Maar mocht je hier nog geen zin in hebben, dan is er echt nog tijd genoeg! De meeste mensen wachten vaak nog even met shoppen en klussen tot ze het geslacht weten.

Het tweede trimester

Dit moet je regelen:

 • Vraag kraamzorg aan. Dit doe je in principe voor 16 weken.
 • Denk na over of je een zwangerschapscursus wilt volgen. Dit kan iets in de vorm van beweging zijn, zoals fitness voor zwangeren of yoga. Of juist iets gericht op je zwangerschap en bevallen.
 • Bezoek voorlichtingen, als je hier behoefte aan hebt. Zo organiseren veel ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken voorlichtingen over pijnbestrijding bij bevallen of borstvoeding.
 • Regel de erkenning van jullie kind. Wanneer jullie niet getrouwd zijn moet de vader het kind erkennen. Daarnaast moet ook het ouderlijk gezag geregeld worden wanneer jullie niet getrouwd zijn. De erkenning regel je via het gemeentehuis. Het gezag moet via de rechtbank geregeld worden.
 • Denk na over of je de 20-weken echo wilt. De 20-weken echo is een medische echo. Dit houdt in dat er tijdens de echo gekeken wordt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Rond de zestiende week van je zwangerschap bespreekt je verloskundige als het goed is met jullie ook de keuze voor de 20-weken echo.
 • Maak afspraken met je werkgever over je zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en bespreek je eventuele wensen qua uren of indeling van je werk wanneer de baby er eenmaal is.
 • Als je werkt en ook blijft werken nadat jullie kind geboren is, verdiep je dan al zo vroeg mogelijk in kinderopvang zodat je je zo goed mogelijk kunt oriënteren en je jullie kind alvast kunt inschrijven wanneer er een lange wachtlijst is. Ga je voor gastouderopvang of een kinderdagverblijf? Of willen opa en oma misschien wel oppassen?
 • Denk na over waar je wilt bevallen. Dit kan thuis, in het ziekenhuis, maar bijvoorbeeld ook in een kraamhotel.
 • Veel mensen maken ergens in dit trimester ook een begin met de babykamer. Zeker wanneer je nog veel moet klussen of opruimen om de babykamer gereed te maken, kan het fijn zijn om op tijd te beginnen. Maar niets moet natuurlijk!
 • Oriënteer je op de grotere aankopen die je wilt doen, zoals de kinderwagen, de babykamer, een box, etcetera. Als je dingen nieuw koopt in een grote babyzaak, dan zit er op veel producten vaak een levertijd van een aantal weken. Houd hier dus rekening mee. En door een wish-list te maken, krijg je ook een beeld van wat het allemaal gaat kosten.

Zoals je leest is er genoeg te doen in het tweede trimester. Aan de slag dus! Maar het allerbelangrijkste wat mij betreft is om zo veel mogelijk te genieten van je zwangerschap. Je hormonen spelen waarschijnlijk vaker parten met je dan je lief is, waardoor je je druk maakt over of je wel genoeg spullen hebt, je wel een goede moeder zult worden en wat je allemaal moet regelen, maar dat is allemaal maar relatief. Lief voor jezelf zijn, voldoende rust nemen en genieten van het leven in je buik, dat is pas écht belangrijk. Mijn advies is dan ook dat je minstens drie (;-) ) van de volgende to do’s af kunt vinken voor je bevalling:

 • Boek een dagje sauna
 • Las een middagje binge watching in
 • Doe middagdutjes
 • Boek een zwangerschapsmassage
 • Ga zo veel mogelijk op date night met elkaar, nu kan het nog gemakkelijk!
 • Boek een pedicure
 • Slaap uit. Zo veel als je kunt!
 • Anders namelijk… (vul hier jouw favoriete me-time moment in)

Het derde trimester

Het derde trimester staat in het teken van nestelen en de uitzet aanschaffen. In dit trimester, doorgaans zo voor de 35 weken, zorg je dat de babykamer af is, alle dingen voor de uitzet gekocht zijn en jij en je partner klaar zijn voor de komst van de baby (voor zo ver dat mogelijk is).

Zelf vond ik het ook lekker om rond de 37 samen met mijn moeder nog een grote schoonmaak te houden (nesteldrang!). Ik mestte alle keukenkastjes uit, stofte op plekken waar ik maanden niet was geweest en ruimde grondig op. Dan hoefde dat in elk geval de komende tijd niet meer te gebeuren.

Verder kun je in het derde trimester ook het geboortekaartje gaan regelen. Je kunt dit nog ‘ouderwets’ bij de drukker doen (dank krijg je een boek met kaartjes thuis) of heel makkelijk online. Ons geboortekaartje van Gijs komt bij hipdesign.nl vandaan. Daar heb je echt de allerleukste geboortekaartjes. Ze hebben een aanbod, maar je kunt ook samen met hun je geboortekaartje ontwerpen. Ze kunnen met je meedenken of je geeft het volledig uit handen. Niets is te gek. Zo hebben ze ook prachtige sluitstickers voor op je envelop of maken ze hele pakketjes van geboortekaartjes. Super leuk! Aanradertje!

Maar wat moet je dan allemaal hebben?

Dit is weer super persoonlijk… De één raadt niets in maat 50 aan, de ander zegt: koop sowieso 10 rompers in de kleinste maat. Weet je, uiteindelijk maakt het helemaal niets uit als je iets te kort komt. In essentie is jouw liefde, warmte en voeding het enige wat je baby nodig heeft! Als blijkt dat je wat mist of tekort komt, dan heb je dat binnen no time gekocht online. Zo’n ramp is dat dus helemaal niet. Laat je dus echt niet gek maken door de ‘zwangerschapsgekte‘. Dat gezegd hebbende, gaan we nu door naar een heerlijk materialistisch lijstje.

Ik maak onderscheid tussen ‘musthaves’ en ‘fijn om te hebben’. De musthaves zijn een beetje de basis. ‘Fijn om te hebben’ kun je eerder zien als luxeproduct. Ik schreef al eerder een artikel over aanraders en afraders voor de baby uitzet, waarin ik ook iets specifiekere tips qua merken en producten geef. Die lees je hier.

Grote aankopen

Musthave

 • Kinderwagen
 • Ledikant voor op de babykamer (inclusief matras)
 • Commode
 • Wieg/co-sleeper voor op jullie slapakamer (inclusief matras)
 • Autostoel
 • Box
 • Badje

Fijn om te hebben

 • Wipstoel of kinderstoel voor aan tafel

Kleding en linnen

 • 5 à 10 rompertjes in maat 50/56 (wikkelrompertjes zijn fijn).
 • 5 à 10 setjes kleding in maat 50/56 (dit kunnen broekjes met shirtjes zijn, maar ook boxpakjes)
 • Een aantal paar sokjes
 • 1 of 2 mutjes
 • Vestje of jasje voor naar buiten, afhankelijk van het seizoen
 • Wikkeldoek om de baby in te wikkelen voor extra warmte de eerste weken/dagen
 • 10 tot 20 hydrofiele doeken
 • 1 XL hydrofiele doek
 • Een paar hydrofiele washandjes
 • Aankleedkussen + hoes
 • Boxkleed
 • 1x ledikantdeken
 • 2x bedlinnen voor in het ledikant (molton, hoeslaken, laken)
 • 1x wiegdeken
 • 2x bedlinnen voor in de wieg  (molton, hoeslaken, laken)

Verzorging

 • 5 pakken billendoekjes
 • 2 grote pakken luiers in maat 1
 • Manicuresetje voor baby’s
 • Producten voor in bad (wasgel is wel het meest essentieel, bodylotion optioneel)
 • Zinkzalf
 • Kruik (ik ben fan van een elektrische kruik)
 • Kraampakket
 • Thermometer (die je rectaal kunt gebruiken)

Voeding

 • Als je borstvoeding geeft heb je in principe helemaal niets nodig. Voedingsbh’s en voedingshemdjes kunnen wel heel fijn zijn, maar die kun je ook pas in de kraamweek inslaan wanneer je bang bent het voor niets te kopen omdat borstvoeding misschien niet zou slagen.
 • Als je flesvoeding wil gaan geven, schaf je de volgende producten aan:
  • 1 a 2 flessen
  • Poedertorentjes
  • Een bus poedermelk
  • Flessenborstel
  • Flessenwarmer en magnetronsterrilisator zijn optioneel (ik heb het niet en mis het ook niet)

Overig (allemaal ook iets minder essentieel)

 • Luiertas
 • Verschoonmatje (zit waar al bij de luiertas inbegrepen)
 • Speelgoed voor in de box (denk aan: een mobiel/muziekdoosje, knuffeltje)
 • Babyfoon
 • Luieremmer
 • Speen (0-6 maanden)
 • Draagdoek of ergonomische draagzak geschikt vanaf de geboorte
 • Voedingskussen

Mocht je nu denken: ‘Maar waar begin ik met deze lijst?’ Dan zou ik zeggen: begin met wat je het leukste vindt. Voor de meeste vrouwen is dat de kleding. Ik bedoel, maat 50 is toch te schattig? Op den duur moet je dan toch een keertje toegeven dat je wel zo’n beetje genoeg is en dan begin je aan de rest. Hihi!

Of begin bij de babykamer. Dat is ook heel leuk om te doen! Mijn ervaring is dat je die kleine rommeltjes (manicuresetje, kraampakket, speen), vast wel een keertje tussendoor ergens tegen komt en anders aan het eind in één keer tegelijk aanschaft.

Je kunt ook beginnen bij de belangrijkste dingen, zoals de babykamer en de uitzet wat betreft kleding en linnen. Ach, het maakt eigenlijk niet echt uit waar je begint. Naar mate de tijd verder verstrijkt en je steeds meer aanschaft, wordt het ook steeds duidelijker wat je nog moet kopen. Het komt goed. Echt!

Zo. We zijn weer heel wat woorden verder! Ik hoop alle zwangeren die door de bomen het bos niet meer zagen een beetje op weg geholpen te worden. Succes en vooral heel veel plezier met de voorbereidingen op jullie mini me! En mede-moeders, schroom ook vooral niet jouw aanraders te delen in de comments!

25 reacties

Susanne -

Als kleine tip/ aanvulling: in de regio Amsterdam zou ik eerder beginnen met opvang regelen en kraamzorg. De wachtlijsten zijn lang en je favoriete kraamhulp kan zomaar bezet zijn in de tijd dat je hem/haar graag zou willen :-)

lisette -

Leuke lijst! Als kraamverzorgende zou ik graag zeggen 2 kruiken en minimaal 2 mutsjes. Zeker als je thuisbevalt. We hebben deze nodig om je kleintje warm te houden. Gelijk na bevalling een mutsje op, maar die wordt snel nog nat en nat betekent koud, dus wisselen. En 1 kruik om doeken te warmen en 1 om kleertjes/bedje te warmen.

Annemarie -

Leuk artikel

*Dank = dan ( geboortekaartje)

Eefje -

Wat ook nog een belangrijke is voor het eerste trimester: beginnen met foliumzuur of een multivitamine voor zwangeren slikken!
En je goed oriënteren op kortingsacties, producten googlen en kijken naar prijsverschillen bij verschillende babyzaken… Kost even wat werk maar heeft ons terug gerekend zo’n €300 bespaard!
En nog een tip: je zwangerschap vastleggen want deze vliegt zo voorbij! Dus mooie buikfoto’s (laten) maken, een dagboek bijhouden… Je vergeet sommige dingen ook weer zo snel!
In het derde trimester hebben wij ook een geboorteplan ingevuld, wat hielp in de voorbereiding op en het bewust nadenken over de aanstaande bevalling.
De meest belangrijke tip :-) is vooral ontzettend genieten!

Cato -

Een handige lijst! Ik ben zwanger van de 2e en dan merk je direct dat je vrij weinig nodig hebt. De oudste is net 2 straks en moet wel vrij vlug zn spullen afstaan 😉 maar ga geen tweede ledikant kopen of een duo wagen voor zo’n korte periode. We hebben dus vooral een grote jongens kamer nodig en verbouwing.
Oh nog wel een tip. Kraamzorg moet soms wel eerder. Waar ik wil is al helemaal vol tot november/december. Ze raden aan om direct na je termijn echo aan te melden. Bij mn vorige kraamweek was er ook opeens geen personeel meer en kregen we iemand uitgeleend van een andere organisatie.

Anneloes -

Wat een mooi uitgebreid artikel. Ik zag alleen dat je schreef erkenning en gezag regel je bij de gemeente. Het gezag kan je helaas niet bij de gemeente regelen, maar dit moet via de Rechtbank. Daarom vergeten veel mensen het ook. Dit kan tegenwoordig wel online geregeld via rechtspraak.nl met je DigiD code. Hier vul je dan een formulier in.

Willemijn -

Oh goeie, dank je!

Leonie -

Ook zoiets… de (gratis) baby boxen! :)

Alex -

Super handig! Hier zal ik zeker op terug komen, als ik ooit zwanger ben. Ik heb nu al zo iets van: ik ga trouwen. Wat moet ik allemaal regelen en wanneer!? Met een kindje lijkt het me nog een keer 10x “erger”. 😀

As -

Je verzekering inderdaad! Kwam er op 30 dec achter dat ik zwanger was van onze 2de, meteen 31 december onze zorgverzekering aangepast! Wilde in het ziekenhuis bevallen en dan ben je beter af met een goeie aanvullende verzekering! Kon meteen volop gebruik maken van de fysio, steunzolen en al dat soort zaken! Kreeg er ook zwangerschapscursussen mee vergoed! Dus de moeite waard en zeker het geld waard! Tenzij je natuurlijk al weet dat je thuis wilt bevallen…

Zelf was ik erg blij met mijn wiegje van Shnuggle! geen Co-sleper maar een wiegje op een los onderstel! Ideaal! Sleepte het met gemak door het hele huis!

An -

Handig! Moet je ook letten op je verzekeringspakket? Zo ja, waar dan precies Op? Bij ons groeit de kinderwens steeds meer…

Suzanne -

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen en dit is niet op medische indicatie dan betaal je daarvoor. Best veel ook. En je betaalt ook een eigen bijdrage voor de kraamzorg. Met een aanvullende verzekering dek je dat af. Ik had zelf een aanvullende verzekering met zeer ruime dekking voor een lactatiekundige, ik kon haar vier keer laten komen. Sowieso afsluiten, alleen met de eigen bijdrage voor de kraamzorg heb je het er al uit.

Lisanne -

Wat een fijne lijst! Ik ben nu 16 weken onderweg, dus nog weinig aangeschaft. Toevallig de twee grootste dingen wel, een kamertje en kinderwagen. Beide vrijwel nieuw via Facebook gevonden! Ook krijg ik veel aangeboden door collega’s wat echt super fijn vind :)

Marith -

Wat een leuk artikel!
Zit nu zelf nog even op te schrijven wat ik nodig heb, en wat misschien een goeie toevoeging aan de lijst zou zijn: een badje!

Marith -

Haha zie nu pas dat het er gewoon staat 😛

Rosie -

Leuk en handig artikel voor mommy’s to be! Misschien dat je nog als aanvulling bij het eerste trimester kunt vertellen over moeders voor moeders? Dat dat een optie is? :)

Willemijn -

Oh ja goeie!

Patricia -

Mijn leidinggevende raadde me gelijk ‘de worst’ aan. Waarbij ik heel raar keek:wat??? Een voedingskussen bleek. Nu onze kleine anderhalf is ligt ‘t er een beetje verloren bij. Maar ‘t eerste jaar zoveel gebruikt! Met aankleedkussenhoes erom heen deed ‘t dienst als babynestje.
En een wieg… voor ons geen musthave. De eerste 3 maanden heeft ‘t ledikantje naast ons gestaan. Denk ‘n fijn artikel voor mommy’ s to be want idd wat ‘n doolhof en lange, hele lange uitzetlijsten!!

M. -

Leuk artikel, en een goeie lijst! En het klopt dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je net zwanger bent :)…Er is ZOOOVEEELLL spul te koop! Het is verleidelijk om je helemaal blut te shoppen. Alhoewel ik het geld echt wel had heb ik er toch voor gekozen om veel van marktplaats en 2de hands winkeltjes te kopen. Veel van de spulletjes zijn vaak zo kort gebruikt dat het vaak bijna als ‘nieuw’ weer werd aangeboden. Mijn dochter is nu 8 jaar oud… en het enige wat ik nu nog steeds intensief gebruik en vanaf haar babytijd al heb zijn ‘identieke houten kledinghangertjes’ …destijds kocht ik er 40 stuks op marktplaats…en tot op de dag van vandaag gebruik ik die nog!

Michelle -

Héél nuttig artikel! Ik verbaas me over het verschil met mijn eerste zwangerschap; toen was Morris’ kamertje met 20 weken helemaal af. Nu ben ik bijna 25 weken en moeten we nog beginnen aan de kamers van de jongens. Het scheelt ook wel dat we het meeste gewoon al in huis hebben. Ik vind een draagdoek of draagzak inderdaad wel een goede tip!

Maaike -

Hoi Willemijn en Martine

Ik volg jullie blogs echt al jàaaaaren en heb eigenlijk nog nooit een reactie achtergelaten.

Ik voelde toch echt de behoefte nu te reageren omdat ik zoveel bewondering heb voor de ontwikkeling die jullie hebben doorgemaakt tot nu toe. Echt diep veel respect voor en prachtig om te zien.

De reden dat ik ook reageer is omdat dit artikel echt als een geschenk uit de hemel komt vallen. Ik ben zelf ook net zwanger en zag inderdaad door de bomen het bos niet meer en wist echt niet waar ik moest beginnen. Echt een heel fijn artikel en ik weet zeker dat veel bijna-moeders hier iets aan zullen hebben!

Danielle -

Mijn “beste aankoop ever” was toch echt een baby nestje! In de box wilde mijn zoontje nog niet en in het baby nestje heeft hij zo vaak in gelegen. Ook een thermoskan (die van mij van rexinter); mocht je flesvoeding geven. Dan deed ik daar kokend water in en dan in de nacht of onderweg had ik voor fles altijd heet water bij mij. (En voedingsbakjes; kan je van te voren ook vullen; met baby poeder)
O ja en wat ik handig vind is een rugtas ipv (of en )een luiertas. Als je de auto uitstapt bijv zo’n luiertas dragen vond ik met baby onhandig.
En idd; het is zooo persoonlijk he!
O ik maak de lijst nog langer;-)
Een notitie boekje naast je bed voor de eerste nachten na bevalling. In de nacht had ik duizend vragen (en hersenspinsels) voor de kraamzorg; die ik de volgende dag spontaan kwijt was; dus schreef ik dit op!

Liset -

Wat een handige lijst heb je gemaakt! Als je dit nou zes jaar eerder had gedaan ;). Nee hoor, super fijn voor alle mama’s to be. Hier heb ik mijn kids al wat groter en vooral bij de eerste is er een hoop wat over je heen komt qua geregel. Dan zijn dit soort handvatten heel fijn!

Rugi -

Neem 2 aankleedkussens, eentje voor boven en eentje voor beneden. Scheelt veel gesjouw :)

cindy -

Ik vind een draagdoek of zak eigenlijk een must! Om te beginnen hands free 😂 en als je kindje last heeft van god weet wat (reflux, moeilijke geboorte, nood aan huid op huid contact) dan hup in de draagdoek. Dicht bij jouw en niemand durft hem af te pakken 😉

Reageer ook