Wordt seks beter als je ouder wordt?

Martine vertelde ooit eens dat haar moeder zei dat seks echt beter wordt naarmate je ouder wordt. Wij, destijds begin 20, hadden hier onze twijfels bij. Hoezo, beter? Je relatie raakt in de sleur, je verandert zelf in een ouwe muts en tja… nu zijn we jong, dan zou je toch op je hoogtepunt moeten zitten? Maar misschien had ze toch wel gelijk en wordt seks inderdaad beter met de jaren…

Foto door Mariska de Groot

Zonder al te veel persoonlijk in detail te treden, kunnen we wel zeggen dat we allebei niet super erg in to seks waren, in onze begin twintiger jaren. We zeiden tijdens onze gesprekken tegen elkaar: ‘Weet je, misschien zijn wij gewoon niet zo seksueel. Misschien hebben we gewoon niet zo’n hoog libido.’ Hevig knikten we dan en we concludeerden dat het gewoon niet echt iets voor ons was, zo’n spannend seksleven waarbij je van ieder potje geniet, alleen maar meer wilt, volledig opgaat in je partner en er letterlijk gelukkiger van wordt.

En eerlijk gezegd hebben we dit jarenlang beiden gedacht. Dus hoezo, seks wordt beter met de jaren? Wij geloofden het allebei niet zo. Op ons was het in elk geval niet van toepassing. Tot voor kort althans… Nu, een heel aantal jaar later, beide eind 20, is er wel degelijk iets veranderd! ‘Technisch gezien’ is er misschien niet veel veranderd, maar in ons hoofd daarentegen des te meer. Wat anders is, is dat wij persoonlijk zijn veranderd!

Voor mij (Willemijn) veranderde er voor het eerst iets na het stoppen met de pil. Al jaren kampte ik met schimmelinfecties. Na mijn menstruatie en seks had ik er eigenlijk standaard last van. Ontzettend vervelend en dit remde ook mijn plezier in seks. Want het is echt niet tof dat je weet dat je weer een schimmelinfectie krijgt nadat je het gezellig hebt gehad met je geliefde. Dus toen ik stopte met de pil en opeens veel minder last had van schimmelinfecties, kon ik er al veel meer van genieten.

Maar daarnaast veranderde ook een heleboel na mijn bevalling. Ja, dat schrijf ik echt. Mijn seksleven werd echt véél beter nadat we een kind hadden gekregen! De verklaring? Ik denk dat het heel veel te maken heeft met dat ik zo ontzettend veel respect heb gekregen voor mijn lichaam. Ik was (ben!) zo trots op mezelf. En ja, ik vond dat mijn buikje slapper was geworden en daar zat ik best een beetje mee, maar toch belemmerde me het niet in het genieten. Ik voelde me vrouwelijker, krachtiger en mijn zelfvertrouwen had een enorme boost gekregen. En dat had direct effect op mijn seksleven. Wauw!

Ook Martine merkte dat haar seksleven beter is geworden nadat ze zich dankzij haar persoonlijke ontwikkeling veel meer met lichaamsbewustzijn bezig hield.

Martine: “Ik denk dat bij mij het stoppen met de pil sowieso ook voor verandering heeft gezorgd. Dat was de eerste stap. Mijn libido werd toen wat hoger, maar wat in mijn geval veel meer een rol speelde was het leren om mijn aandacht er bij te houden. Dankzij persoonlijke ontwikkeling en lichaamswerk werd ik me volledig bewust van mijn lichaam en kon ik contact maken met mijn gevoel. Maar ook voelde ik de weerstand van mijn lichaam als bepaalde plekken werden aangeraakt. Je lichaam heeft namelijk ook een geheugen.

Ik leerde daardoor zoveel over mezelf en mijn lichaam. Ik ging mezelf met de tijd steeds meer accepteren en lief hebben waardoor ik steeds meer in mijn vrouwelijkheid kwam te staan. Eindelijk contact met mijn (diepste) gevoelens die ik jarenlang weg had gestopt uit angst om gekwetst te worden. Ik heb eigenlijk al die jaren – wellicht ook door mijn depressie – zoveel in mijn hoofd gezeten en kon daardoor ook van weinig dingen genieten. Ik kon dus ook niet altijd van seks genieten. Ik zat alles altijd te analyseren (waar ik ook heel goed in ben) of aan totaal andere dingen te denken en er was weinig ruimte voor het uiten van mijn diepste gevoelens. Dat deed ik zelf, want ik wilde/durfde dat niet zo goed. En als die gevoelens er waren, dan waren ze ook vaak nog eens negatief en heftig. Dus daar moest ik zelf mee dealen vond ik, dat heb ik ongeveer een jaar of 10 gedaan. Vermoeiend!

Toen dit veranderde, had dit onder andere meteen invloed op mijn seksleven. Ik weet nog na de retreat in Zeeland dat mijn man me op kwam halen en ik vlinders in mijn buik kreeg toen ik hem zag. Daar verbaasde ik me enorm over: “Wat is dit?” Er ging opeens een nieuwe wereld voor me open. De wereld van gevoelens, contact, kwetsbaarheid, liefde.

Nu ik heb geleerd contact te maken met mijn eigen lichaam en gevoelens, kan ik pas ook contact maken met de ander en dat is ontzettend fijn. Het is net als in het vliegtuig, haha: je moet eerst je eigen masker opzetten als de luchtdruk wegvalt, voordat je een ander helpt. Dat heb ik qua lichaamsbewustzijn zeker ervaren en ik ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen leren op de Psychosynthese Academie tijdens het blok Lichaamswerk. Nu ik weer liefde aan mezelf kan geven, kan ik dat ook aan de ander geven. Je kunt je voorstellen dat dat een bevrijding is…leuke woordkeus 😉 “

Dus wordt seks beter met de jaren? Ja, in ons geval wel! Maar wat het vooral een boost geeft, denken wij, is meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie, zelfliefde en daardoor meer in je (vrouwelijke) kracht staan. Dat heeft ons seksleven in elk geval een behoorlijke opk(r)ikker gegeven.

Tot slot is er ook wetenschappelijk bewijs om de stelling van Martine’s moeder te onderbouwen. Zo blijken we in de leeftijd te zijn waarop vrouwen de beste seks hebben! Dat is 28 jaar, zo blijkt uit onderzoek. Maar niet getreurd, er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat je tussen je 40ste en 50ste levensjaar de beste seks hebt! In dat geval vragen we ons af: hoeveel beter gaat het nog worden? Kom maar op! 😉

Hoe zien jullie dit? Vinden jullie dat seks beter wordt met de jaren? 

P.S. Als je zonder profielfoto/gravatar wil reageren, denk er dan aan dat je een foutief of ander e-mailadres invult in het betreffende vakje! 😉

19 reacties

Paula -

Ik ben nu 21 en ik kan nu veel meer genieten van seks dan eerst. Wel vind ik het soms lastig om m’n hoofd erbij te houden Haha, ik ben vrij snel afgeleid soms 🙈

Jaqueline -

Hey Martine, heb je misschien leestips die je hierover kunt delen? Ik zou ook graag meer in contact met mijn eigen lichaam komen :-) sowieso wil ik graag meer met persoonlijke ontwikkeling doen, ook a vind ik het best spannend!

Martine -

Hi Jacqueline, ik raad je aan om naar het Open Huis te komen van de Psychosynthese Academie op 23 juni in Amersfoort. Daar kun je allerlei gratis workshops volgen die ook gaan over vrouwen en in je kracht staan. Heel interessant en een mooie, laagdrempelige manier om met persoonlijke ontwikkeling in aanraking te komen en meteen te ervaren wat dit doet. Zoals namelijk ook een van mijn trainers zou zeggen: het staat helaas niet in een boekje. Boeken zijn inspirerend, maar je moet het ervaren. Zeker als het om lichaamsbewustzijn gaat!

T. -

Ik geloof wel dat het met de jaren beter wordt en op oudere leeftijd er meer en intenser van geniet.

Rachel -

Leuk artikel! Ik ben later op gang gekomen (pas ontmaagd na de hierboven genoemde leeftijd, ik was 31) en ik geniet er met volle teugen van. Dus hopelijk kan ik over een paar jaar nog meer genieten dan ik al die 😉

Eva -

Geweldig dit! Ik dacht dat ik de enigste op de wereld was met dit hihi. Nu 26 en ja de sex is nu echt beter als eerst omdat je, je lichaam leert accepteren en je vrij voelt. Dus dames accepteer je eigen lichaam! Dan komt alles goed.

Lisanne -

Hier net zo! Ben nu 27, bijna 28 en het is lekkerder dan ooit! In november gestopt met de nuvaring, na jarenlang daarvoor ook de pil te hebben gebruikt. Nu 4 maand zwanger. Maar lekker dat ik het vind! Ik heb een tijd gehad dat ik echt uitvluchten zocht omdat ik er niks aan vond, omdat ik er niet echt van kon genieten. Maar nu.. kom maar op! 😉

Kim -

Oh dit artikel was ik net even nodig! Ik zit nu in de fase dat ik denk het zal wel aan mij liggen en het is niksvoor mij 😅 Er is dus nog hoop🤔

I. -

In mijn tienerjaren had ik een veel beter seksleven doordat ik toen veel zelfverzekerder was.
Na mijn eerste bevalling, een spoedkeizersnee omdat mijn lichaam de zwangerschap afstootte in de vorm van zwangerschapsvergiftiging, is het juist minder geworden.
Ik kan nog steeds heel gemakkelijk ontspannen en heb meerdere orgasmes per keer maar toch ervaar ik het niet als beter dan toen ik jonger was!

Creatieve Vlo -

Wat leuk dat jullie hier over schrijven! ☺
Mijn ervaring is hoe beter je jezelf leert kennen en je jezelf kunt omarmen zoals je bent hoe beter de seks wordt. Het punt waarna je niet meer bezig bent met hoe je eruit ziet, hoe je klinkt maar je totaal focust op de sensaties die je allemaal in je lijf en je brein voelt. En als je je focust op de connectie die je kunt voelen met je partner, heel lang oogcontact houden bijvoorbeeld, slow-motion seks, een beetje tantra erbij, kan er nog meer vuurwerk in je brein ontstaan.

Ik heb de afgelopen jaren gedate met jongere heren (ik ben zelf 40 jaar) en hoorde regelmatig dat ze ‘oudere’ vrouwen aantrekkelijk kunnen vinden omdat die over het algemeen meer ontspannen lijken te zijn met zichzelf en zichzelf kunnen laten gaan in het moment. Een groot compliment om te horen. Ik gun die totale ontspanning en overgave in het moment aan iedereen, jong en oud ♥ Seks is ook zo’n mooie manier om (via de ander) met jezelf in contact te komen ♥

M. -

Leuk artikel! Ik blijf het nog steeds bijzonder vinden dat na tig jaren met dezelfde partner seks te hebben, de seks nog steeds even bijzonder is (in ieder geval wel bij ons). Misschien hebben we iets minder seks als voorheen maar de seks die we hebben is mega fijn!! Ik denk dat het ook komt (dat de seks beter wordt na verloop van jaren) dat het komt omdat je je lichaam steeds beter leert kennen, zowel van je partner als jezelf en ook weet wat wel/niet fijn is en ook het vertrouwen in elkaar dat je er open over kunt praten.

S -

Grappig om te lezen dat iedereen stopt met de pil. Bij mij is het andersom… ik heb van mijn 16e tot 24e het mirena spiraaltje gehad, maar ik had zo vaak buikpijn en steken down there tijdens de sex. Sinds ik aan de pil ben, heb ik vaker zin en nooit meer pijn gehad.
Dus libido verhoging zou zomaar eens aan leeftijdgebonden hormoonspiegel kunnen liggen.
En jezelf mooi vinden helpt ook

Anoniem -

Bedankt meiden voor dit artikel en jullie openheid daarin! Hoewel ik nu de ‘perfecte leeftijd’ heb moet ik gevoelsmatig nog beginnen. Ik ben wat later op gang gekomen met seks (vind ik niet erg) maar ook wat moeizamer. Vaak pijn bij het vrijen, weinig aandacht erbij en soms ook te weinig zin. Stoppen met de pil heeft wel iets verbeterd maar niet veel. Door pijn bij het vrijen raak ik in een vicieuze cirkel. Daarnaast is penetratie gevoelsmatig toch de heilige graal onder de seks, en dat voert de druk weer op. Ik heb de tools nog niet in handen maar hoop zo dat mijn man en ik dit kunnen doorbreken zodat ik ook kan zeggen ‘op latere leeftijd werd het beter’ ;-)!

Lot -

Herkenbaar voor mij. Ik heb last van een brandende pijn als ik vrij met mijn vriend. Het maakt dat ik ook niet volledig kan genieten en dat vind ik vaak jammer. Ik heb al oefeningen gedaan voor de bekkenbodem bij een fysiotherapeut en dat heeft wel enigzins geholpen. Het klopt dat er inderdaad in de maatschappij veel druk wordt gelegd op de penetratie alsof dit voor iedereen heel normaal en pijnloos is. Ik hoop voor jou dat het wat prettiger gaat worden en je meer kan genieten!

Carina -

Stoppen met de pil was inderdaad een hele goede stap. Net als beginnen met yoga en weer opnieuw leren voelen. Maar het blijft lastig en er is zoveel te ontdekken.
Het is zo fijn dat jullie ook gewoon stukken hierover publiceren, het is tijd dat het normaal wordt om over seks te praten. Het hoort erbij dus waarom nog steeds dat taboe?

Jessica -

Ja, ja, ja, ja, ik zit dit hele stuk ja te knikken (voordat jullie dachten dat deze uitroepen iets anders betekende hehehehe)! Na het stoppen met de pil vond ik het vooral qua libido een wereld van verschil. Na mijn eerste bevalling merkte ik geestelijk die ommezwaai ook enorm. Dus yessss, hoe ouder hoe beter!!

Jana -

Bedankt voor dit eerlijk artikel, want niet-genieten van seks is toch een beetje een taboe onderwerp! Ik vind het heel interessant dat je zegt dat de pil bij jou invloed heeft gehad op het hebben van schimmelinfecties en jouw seksleven, want is iets wat ik bij me zelf ook al een tijde vermoed… Ik hoor het de laatste tijd ook van vriendinnen, die merken dat hun libido weer hoger wordt na het stoppen met de pil. Ik stop binnenkort met de pil (omdat we een kindje willen :-) ), dus ik ben benieuwd. Bij mij is het eigenlijk een beetje van up naar down gegaan, in het begin van onze relatie was seks echt fantastisch. Maar is het nu minder omdat ik nu de pil neem of onze relatie in een sleur zit (al heb ik op andere vlakken dat gevoel niet)? Het maakt me soms heel onzeker.

Patricia -

Fijn om dit zo te bespreken. Toen ik na jaren stopte met de pil en NuvaRing vanwege een kinderwens, merkte ik pas hoe afgestompt mijn libido was. Ik gebruik al 4 jaar geen hormonale anticonceptie meer en de afgelopen 4 jaar hebben we de beste seks. De 9 jaar daarvoor vond ik het altijd maar zozo en zat ik nog teveel in mijn hoofd tijdens de seks. In je vrouwelijke kracht staan geeft zoveel zelfvertrouwen en dat straal je weer uit naar je partner. Wat Willemijn zegt over seks na de bevalling herken ik ook. Sinds we een dochtertje hebben is het soms even zoeken naar de tijd maar het is altijd genieten!

Miepies -

Goed artikel! Wat ik persoonlijk merk is dat je ook gewoon je eigen lichaam beter kent, je weet beter wat je fijn vindt en wat je partner fijn vind. Op mijn 16e ben ik begonnen met de pil, en daar door is de angststoornis die ik al had erger geworden. Ik raakte ook in paniek tijdens de seks, en dat is voor beide niet fijn. Ik ben op mijn 17e gestopt, maar die angsten zijn er nog. De pil maakt meer stuk dan mij lief was en het belemmert nog steeds het seksleven van mij en mijn vriend. Ik vind het jammer om te zien dat doktoren niet geloven of willen zien wat voor nare bij effecten die pil kan hebben (zo heb ik het ervaren iig). Fijn dat jullie met dit artikel laten zien dat een verandering uit jezelf moet komen!

Reageer ook