Review: de menstruatiecup (Diva Cup )

Vorig jaar reviewde Martine de Diva Cup. Ik, destijds zwanger van Gijs, was gefascineerd door haar verhalen er over. Ze was zo enthousiast dat ik me voor nam om het ook eens te proberen wanneer ik weer ongesteld zou worden. En ja hoor, ook ik ben om! Waarom heb ik dit niet járen eerder geprobeerd?! Vandaag vertel ik waarom ik vanaf nu ook fan ben van de menstruatiecup.

Even voor wie het fenomeen ‘menstruatiecup’ niet kent. Een menstruatiecup gebruik je in plaats van maandverband of tampons. Het is een silliconen cupje die je in je vagina plaatst. Deze cup vangt je menstruatiebloed op. Bij een gemiddelde menstruatie kun je de cup tot wel 12 uur dragen. Tussendoor hoeft hij – mits hij dus niet vol zit! – niet geleegd te worden en je hoeft hem niet uit te doen als je naar het toilet moet. Twee tot vier keer per 24 uur (afhankelijk van de intensiteit van je menstruatie) leeg je de cup in het toilet en spoel je hem goed om (eventueel met wat milde zeep), waarna je hem weer opnieuw inbrengt. Aan het eind van je menstruatie kun je de cup het beste even uitkoken in een pannetje of met behulp van een speciale magnetronsterilisator. Er zijn ook speciale cleansers, maar dit is niet per se nodig.

Er zijn heel veel verschillende menstruatiecups. De meeste merken brengen ze in twee maten uit: één voor vrouwen onder de 30 die nog nooit zwanger zijn geweest en één voor vrouwen boven de dertig of vrouwen onder de 30 die zwanger zijn geweest (ook als je bevallen bent d.m.v. een keizersnee). Maar welke maat en welk model bij je past hangt ook af van je bouw (lang, klein, breed of fijn gebouwd) en de vorm van je vagina (lang, kort, smal, breed). Lees je goed in over alle verschillende menstruatiecups en welke maat je moet hebben. Zit hij niet goed, ondanks dat hij wel goed ingebracht is? Dan kun je kijken of een cup van een ander merk misschien prettiger zit. Deze webshop heeft een mooi overzicht van de verschillen tussen de cups die zij aanbieden. Hier zie je een overzicht van nog veel meer menstruatiecups. Deze blog beschrijft ook uitgebreid over de keuze van de cup.

Wist je trouwens dat de menstruatiecup in je jaren 30 tegelijk met de tampon op de markt is gebracht? Destijds won de tampon het echter van populariteit, waardoor de menstruatiecup vrijwel volledig op de achtergrond is geraakt. Pas de laatste jaren is de menstruatiecup bezig met zijn opmars.

Menstruatiecups zijn met name online te koop. Ook vind je ze soms in buitenlandse drogisterijen, zoals in Frankrijk, de UK en Amerika.

menstruatiecup

Voor- en nadelen

Één van de grote voordelen ten opzichte van tampons is dat het het bloed opvangt, in plaats van opneemt. Ook is het oppervlakte glad, waardoor er moeilijker bacteriën kunnen huisvesten. Door deze twee eigenschappen blijft de ‘flora van je vagina’ veel beter in balans en raken je slijmvliezen niet geïrriteerd. Zo is aangetoond dat tampons tijdelijk de pH-waarde van je vagina veranderen en dit is bij de menstruatiecup niet zo.

Maar er zijn meer voordelen ten opzichte van maandverband of tampons

 • Het bevat geen bleekmiddelen of chemicaliën
 • Na ongeveer een half jaar gebruiken ben je al goedkoper uit dan wanneer je maandverband of tampons gebruikt
 • Het is minder milieubelastend, want je hebt geen afval
 • Je kunt de cup tot wel 12 uur dragen
 • Je kunt nooit meer vergeten tampons of maandverband te kopen, waardoor je plotseling zonder zit
 • Je kunt hem al inbrengen vlak voordat je vermoedt dat je ongesteld zou kunnen worden

Natuurlijk zijn er ook heus wel een aantal nadelen. Zoals:

 • Het inbrengen en er uit halen is even oefenen.
 • Je kunt de verkeerde grootte kiezen
 • Niet in de drogist te koop

menstruatiecup vouwen

Inbrengen en uit doen

Het inbrengen van de cup vond ik een enorm dingetje. Het ding is groot! Maar no worries, natuurlijk prop je hem niet zo in je vagina! 😉 Er zijn verschillende vouwtechnieken om de cup makkelijk in te brengen. Martine gebruikt bijvoorbeeld altijd de ‘C-vouw’ (foto hierboven) en ik kies voor de ‘Push-vouw’ (foto hieronder). Hier zie je verschillende vouwtechnieken. Welke jij prettig vindt, is heel persoonlijk. Op de twee foto’s hieronder zie je respectievelijk de C-vouw en de Push-vouw.

menstruatiecup

Desalniettemin is het inbrengen echt wel een dingetje. De eerste keer was het bij mij nog al een bloody mess (beter oefenen je de eerste keer als je nog niet ongesteld bent, maar ja, dat was ik even vergeten). Ik heb er zeker 20 minuten over gedaan om hem in te krijgen en heb er uiteindelijk wanhopig een flesje glijmiddel over gekieperd om het te laten slagen. Ook er uit halen vond ik een dingetje. Voor mijn gevoel moest ik echt heel hard trekken aan het steeltje. Mijn oplossing nu is om de cup een klein stukje naar beneden te persen (ja, gewoon zoals je er een drol uit perst, maar dan vanuit je vagina – ik kreeg flash backs van mijn bevallingen haha) en dan de onderkant beet te pakken. Door er dan zachtjes in te knijpen wordt het vacuüm verbroken en krijg ik hem er makkelijker uit. In en uit doen, doe ik zelf het liefst op mijn hurken trouwens. Maar ook dit is weer heel persoonlijk. Staand, met één voet op de wc-bril of zittend op de wc, zijn andere veelgebruikte houdingen om hem in te brengen.

Maar goed, ik vond het die eerste week dus wel echt een dingetje hoor. Ik zag er ook iedere keer best wel tegen op. Het is zo’n gepruts en echt lekker voelt het niet. Maar na een week was ik al een stuk sneller (in 5 minuten was het hele ritueel van verwisselen gepiept) en na mijn tweede menstruatieperiode met de menstruatiecup draaide ik mijn hand er niet meer voor om.

Hoe bevalt het?

GOED! Echt, waarom heb ik dit niet eerder geprobeerd? Het is ZO ontzettend fijn! Ik weet niet waar ik moet beginnen met het opsommen van de voordelen die het voor mij heeft.

Het is zo fijn om er slechts twee keer per dag werk van de hebben, en verder gedurende de dag niets te merken van je menstruatie. Zo’n cup kan echt een heleboel opvangen. Op mijn zwaarste dag verwissel ik de cup drie keer (maar dan ben ik ook echt behoorlijk zwaar ongesteld – cadeau van mijn zwangerschappen, boehoe!), maar op de andere dagen heb ik slechts ‘s ochtends en ‘s avonds even werk van het verwisselen.

Daarnaast voelt het zo veel frisser dan maandverband en tampons. Het legen is misschien even een nasty klusje voor sommige vrouwen (ik zelf vind het niet vies ofzo, eerder interessant om te zien hoe veel er in zit :P), maar dat doe je dus vaak maar twee keer per dag.

Jarenlang heb ik last gehad van schimmelinfecties. Pas toen ik stopte met de pil, had ik hier nauwelijks meer last van. Enkel rondom mijn menstruatie, vooral wanneer ik tampons gebruikte, kreeg ik nog wel eens last. Waarschijnlijk omdat een tampon de flora van je vagina aantast (zoals eerder beschreven). Dankzij de menstruatiecup is dit nu ook verleden tijd en heb ik helemaal geen last meer van schimmelinfecties. Zo fijn!

Nog meer voordelen:

 • Ook op de lichtste dagen prima te gebruiken
 • Geen last van doorlekken
 • Ik kan gewoon naar het toilet, zonder dat de cup verschuift (had ik met tampons wel last van)
 • De nachten met een menstruatiecup zijn ZO FIJN! Geen vies, klam maandverband tussen je benen en broeierige tampon waarvan je bang bent dat ‘ie TSS veroorzaakt. Eindelijk zorgeloos slapen tijdens mijn menstruatie.

Echt het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat ik het inbrengen niet echt een pretje vind. Maar dat vond ik ook nooit met tampons. Maar dit weegt voor mij absoluut niet op tegen alle nadelen. Echt, geef het een kans. Ik zag er ook tegen op en had ‘geen zin’ in proberen, maar ik ben zo blij dat ik het toch geprobeerd heb! Ik ben echt om, voor mij geen tampons of maandverband meer!

95 reacties

Sarah -

Welke maat moet je nemen als je boven de 30 bent maar niét bevallen bent?

Ika -

Misschien een stomme vraag, maar waar hoort het steeltje te zitten? Ik heb de divacup vandaag geprobeerd, maar dacht meteen die gaat zoek raken en wat dan???? Zal wel wennen zijn. Dus waar zit het steeltje en kan die dieper raken bij bewegen? En dan??????

C -

Ik heb ook de divacup. Naar mijn idee zit die goed, goed aangesloten tegen de wanden.
Ook vult de cup zich goed, ondanks dat lek ik toch door. Tips?

Anne -

Kan iemand mij uitleggen hoe het uitnemen van de cup werkt? Als deze vol is, en je trekt de cup eruit, is het dan niet heel makkelijk om het bloed te morsen?

Ianne -

Heb er een gekocht en er 3 maanden naar gekeken maar vond het toch te spannend en raar. Tot het moment dat ik me besefte dat hij echt niet kwijt kan raken of dat soort gekke dingen en nu na een paar keer proberen ben ik echt fan. Het is even uitproberen en in het begin niet duidelijk of ie nou goed zit, maar wat een uitvinding is dit!

Evelien -

misschien is dit een stomme of te intieme vraag maar ik hoop dat iemand antwoord heeft. Ik vind tampons vaak heel droog en het inbrengen doet dat pijn. heb je dat bij een cup ook of minder?

Ianne -

Volgens mij las ik ergens dat je de cup ook inkan brengen met glijmiddel op waterbasis;) daarnaast fungeert de cup ook niet als ‘spons’, in tegenstelling tot tampons, dus dat lijkt me in dit geval zowiezo een verbetering!

Marieke -

Hi! Ik had precies hetzelfde. Ik gebruik nu al ongeveer 2 jaar een cup en ik heb een nu geen last meer van. Ik denk dat het komt doordat een tampon al het vocht opzuigt waardoor het als je hem er uit haalt, droog is. Met een cup heb ik dit niet. Ik denk omdat hij dus alleen bloed opvangt en daardoor het andere vocht intact blijft 😛

Anna -

Ooh, thanks voor het schrijven van deze review! Ik was hier altijd zo benieuwd naar. Ik dacht eigenlijk dat het “toch wel niks zou zijn”, maar na het lezen sta ik echt op het punt om er een te bestellen.

Lin -

Fijn om zoveel te lezen over verschillende cups. Ik heb nu 2 meluna cups uitgeprobeerd. Eerst de classic m en daarna de sport m, maar beide cups blijven lekken. De sport klapt wel iets beter uit dan de classic, maar beide zwerven rond en gaan te diep zitten. Heeft iemand een tip voor welke cup ik beter kan aanschaffen?

Siska -

Ik heb ook meerdere menstruatiecups (mooncup, meluna soft en sport) geprobeerd en bleef maar lekken. Bij mij bleek de Lunette 2 de oplossing (steeltje helemaal afgeknipt). Je brengt hem heel makkelijk in en hij klapt vrijwel meteen uit. Ik vond dat hij wel erg laag zat, maar kennelijk moet zo’n cup dus echt veel lager dan een tampon.

AnnaHayli -

Het lijkt me erg ongemakkelijk/onhandig als ik hem moet vervangen in het openbaar

Myla -

Ik heb sinds een tijdje ook de diva cup. Ik ben zelf 15 jaar en heb maat s gekozen. Overdag werkt het wel goed, soms lekt hij een klein beetje, maar ‘s nachts heel veel. Als ik ‘s morgens wakker wordt moet ik snel naar de wc. Het klinkt een beetje raar misschien maar het ‘pruttelt’ daar dan ook. Ik vind het zelf heel vervelend, heeft iemand advies?

Nanne -

Als ik het zo lees, denk ik dat je de verkeerde maat hebt gekozen en dat een M misschien beter bij je zou passen. Succes!

Debby -

Hoi hoi!
Het is misschien een beetje een late reactie maar ik heb al langer getwijfeld of ik ook niet z’n cup wil gaan proberen. Jullie artikelen hebben me overgehaald (zeker aangezien ze zo duidelijk zijn. Complimenten!) Mijn vraag is nu alleen waar kan ik het beste z’n cup aanschaffen? Welke site en welk merk is betrouwbaar?
Groetjes!

Reina -

Leuk artikel!
Naar aanleiding van Martine had ik ook een Diva Cup besteld. Ik heb het nu twee menstruaties geprobeerd, maar ik ben nog niet echt enthousiast. Over het concept wel, het lijkt me geweldig om hem 12 uur lang in te kunnen houden. Alleen voel ik de cup continu zitten of ik krijg enorme buikkrampen, niet heel prettig dus. Ik heb het staafje al een beetje afgeknipt, maar dat hielp niet. Toen ik op internet ging kijken, las ik dat deze klachten kunnen komen door een korte vagina en blijkbaar heb ik dat. Ik had gewoon zonder research de Diva Cup besteld, maar de Diva Cup schijnt best wel lang te zijn. Zou ik een andere cup bestellen? Zo ja, welke? Of zal ik deze cup nog een menstruatie proberen?

Fleur -

Ik heb zelf de meluna m en heb volgens mij ook een korte vagina, ik heb de divacup hierom nooit geprobeerd omdat die mij zo lang leek, de meluna m is 13 mm korter dan de divacup s, dus als ik jou was zou ik die proberen, hij is ook iets zachter dan de divacup waardoor hij soms niet gelijk ontvouwt maar als je je cup draait floept ie vanzelf open, ik ben er in ieder geval erg tevreden mee
http://www.menstruatiecup-info.nl/kiezen/overzicht/overzicht.html#.WSRHGWjyjIV

Nienke -

Het fijne aan tampons vind ik dat je het niet voelt zitten. Hoe is dat mee een cup? Voel je die echt zitten?

loes -

net als een tampon voel je een cup niet zitten (mits goed ingebracht maar dat is bij een tampon ook zo).

Sophie -

Ik heb deze vraag geloof ik nog niet gezien, maar sorry als ie dubbel is, maar zijn er ook ervaringen met zwemmers? Blijft het net zo goed zitten als een tampon en reageert de siliconen niet op het chloor-water?

Mei -

Het lijkt mij echt ideaal, maar helaas heb ik last van vaginisme. Cup en tampons zou ik nooit naar binnen krijgen, maandverband is het enige dat werkt.

Asun -

Ik vraag mij af hoe je dit dan doet op restaurant of andere?
Waar er geen aparte lavabo is om de cup te spoelen.
Leuke review 😀

Diana -

Hoe zit het met als je nog maagd bent? Stomme vraag misschien haha.

Janneke -

Dat maakt niet uit! Je kunt gewoon de cup voor onder de dertig gebruiken. Doe ik zelf ook 😉

febe -

Hehe na het lezen van dit artikel gisteren heb ik na lang twijfelen (ik twijfelde al sinds Martine’s artikel) ook een Diva Cup aangeschaft 😀 Hij was vandaag al binnen, en ik heb al eens geprobeerd om hem in te brengen, dit lukte nog wel, maar hem er uit krijgen vond ik echt een heel vreemd gevoel! Het leek net alsof mijn vagina vacuüm getrokken werd ofzo haha :’) Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen wanneer ik effectief mijn regels heb! Bedankt voor de tip in ieder geval :)

Willemijn -

Ah als je dat hebt, dan heb je het vacuüm niet verbroken. Dit verbreek je door hem in te knijpen. Zelf pers ik hem eerst een stukje naar beneden en knijp er dan in en dan gaat ‘ie er makkelijker uit dan wanneer ik aan het steeltje trek. :-)

Mariet -

het lijkt me echt een superhandige vervanger voor maandverband/tampons, alleen lukken tampons al niet laat staan deze inbrengen haha! Duidelijk artikel weer! :)

Suus -

Ik had ook heel erg moeite met het gebruik van tampons, maar een menstruatiecup gaat wel goed! Ik gebruik al een tijdje een RubyCup, een ander merk, en dit gaat me 100 keer makkelijker af dan tampons. Tampons absorberen, een cup doet dit niet.

Madelon -

Door het artikel van Martine verleden jaar, ben ik de cup gaan gebruiken. Ik wil nooit meer anders!
De Divacup is voor mij niet geschikt omdat hij in mijn lichaam “aan de wandel gaat”, hij verschuift. Wanneer ik hem ‘s avonds ondiep plaats, vindt ik hem in de ochtend veel dieper terug. Doordat de cup niet goed past gaat hij lekken. Kortom de cup is voor mij te flexibel.
Ik ben overgestapt op de Lunette-cup. De Lunette zit bij mij zo vast als een huis. Hij blijft zitten waar ik ‘m geplaatst heb én hij lekt nóóit door de goede pasvorm en het stuggere materiaal. Ook niet bij intensief sporten en zwemmen.
De Lunette heeft nog meer voordelen: hij heeft grotere gaatjes in de rand dan de Diva, waardoor hij makkelijker te reinigen is. Bovendien mag je de Lunette reinigen met alcohol en hoef je ‘m niet uit te koken. Ik reis veel voor mijn werk en in een hotel is het niet mogelijk om na je laatste menstuatie-dag je cup uit te koken.
De Diva-cup mag niet met alcohol worden gereinigd.
Kortom voor mij is de Lunette ideaal, lekt nooit, makkelijker te reinigen en ook nog eens in leuke kleuren te krijgen. Ik heb een knalgele Lunette met bijpassende hoes.

Een heel fijne bijkomstigheid sinds ik de cup gebruik, is dat ik nooit meer buikkrampen heb. Had ik dat eerder geweten, dan was ik véél eerder de menstruatie-cup gaan gebruiken.

Mocht je dus een cup hebben die lekt, ondanks dat je hem op verschillende “dieptes” hebt uitgeprobeerd en je zeker weet dat de cup goed uitgeklapt was, dan zou ik zeker een ander merk proberen. Bij mijn vriendinnen ging bij enkelen de Diva-cup ook lekken en ook hier bij de reacties zie ik dat er sprake is van lekken bij de Diva-cup.

Het is iets heel persoonlijks welke pasvorm en stevigheid van de cup bij je past. Maar een goed zittende cup maakt je leven tijdens je menstruatie wel héél comfortabel.

Angela -

Ik ben al langer aan het twijfelen over de cup. Omdat ik toch altijd wel bewust yoni tampons gebruik omdat daar minder schadelijke stoffen in zitten tov andere merken. Maar ik ben nu toch overgehaald en heb er eentje besteld!

Denice -

Goede, duidelijke review! note; er staat speciaal speciale in het begin en ‘de twee fotos hieronder’ is eentje erboven en eentje er onder :) No harm done maar ik denk ik zeg het even.

Willemijn -

Woops, hihi!

Judith -

Dan moet ‘ie toch echt uit:-)))

Roos -

Chappeau voor dit artikel! Ik kijk letterlijk je kruis in en dat vind ik knap! Hierdoor ga ik er ook eentje proberen. Misschien is deze vraag al 100x gesteld maar ik zou nog één ding willen weten: hoe zit het met romantische activiteiten? Kan dat gewoon of moet ie dan uit?

Willemijn -

Hihi goeie vraag. Is nog niet gesteld. Wanneer je seks gaat hebben, dan moet ‘ie uit. Hij zit namelijk echt in het begin van je vagina. Je hebt hem goed ingebracht wanneer je hem kunt voelen als je maar een klein stukje van je vinger naar binnen doet.

Judith -

Als je lekt – ondanks dat de cup nog niet vol is en hij bij het inbrengen goed zat – dan is de kans groot dat de cup te flexibel is t.o.v. je bekkenbodemspieren, waardoor de cup wordt samengedrukt tijdens het bewegen. Je kunt in dat geval kiezen voor een steviger model.
Waar je naar mijn mening overigens niet naar moet kijken is die tweedeling ‘onder de 30 en/of geen kinderen’ of ‘boven de 30 en/of wel kinderen’. Alsof alle vrouwen in die categorie dezelfde cup zouden moeten passen. Mijn vriendin en ik zijn allebei boven de 30 en hebben 2 kinderen. Ik ben groot fan van de Mamicup M en zij van de Mamicup L. De L zou echt veel te groot zijn voor mij, en de M voor haar veel te klein. We zijn namelijk totaal anders gebouwd!

Martine -

Heb je ook helemaal gelijk in en tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat zo’n ‘richtlijn’ wel makkelijk is want tja: is je vagina nu groot, breed, smal, klein? Moeilijk te zeggen! Heb je meerdere cups geprobeerd voordat je de goede maat had of was het in 1x goed?

Laura -

Ik heb van de week ook een menstruatiecup gekocht (toen ie aankwam was ik ook al begonnen met m’n mentruatie). Zoveel positieve reacties gelezen, en dat 12 uur inhouden leek me zo fijn. Gezien ik soms nog wel eens vergeet dat ik een tampon in hebt. Inbrengen vind ik trouwens niet lastig, eruit halen wel meer moeite mee. Bij mij gaat ie naar verloop van tijd best wel hoog erin zitten. Dan push ik hem ook naar beneden en knijp ik in het onderste deel om het vacuüm eruit te krijgen. Van de week was ‘t wel ff doorgelekt (niet zichtbaar op m’n kleding hoor), dus blijkbaar zat ie niet goed, dus gisteren en vandaag weer ff tampons gedaan. Volgens mij gaat het mis in het open ploppen, dan blijft ie nog in die c-vorm zitten.. Morgen weer verder proberen. Ik vind het trouwens ook fascinerend om te zien hoeveel ik bloed.. 😛

Milou -

Ik gebruik hem ook sinds kort en het helpt met uitklappen als je hem na het inbrengen een beetje draait, dan krijgt ie aan alle kanten ruimte om open te klappen. Soms zak ik ook een paar keer door mijn hurken (ziet er echt idioot uit haha) om hem ‘open te ploppen’

Rosalie -

Ik zit zeer te twijfelen of ik er ook een wil. Ik ben namelijk 15 en mijn maagdenvlies is nog intact, zou het door de menstruatie cup kunnen breken? Op internet staat soms van wel en soms ook van niet namelijk.

Willemijn -

Als het echt belangrijk is voor jou dat je maagdenvlies in tact blijft, dan zou ik het niet gebruiken. :-)

Tessa -

Afgezien van het feit dat het maagdenvlies niet bestaat 😉 Zou je daar een keer een artikel over willen schrijven?

Willemijn -

Over het maagdenvlies was blijkbaar niet bestaat bedoel je? Haha! Ik volg ‘m ff niet. :-) Heb net gelijk even gegoogeld, en ik lees dat het een randje weefsel is wat opgerekt wordt blijkbaar. Hoewel ik wel wist dat dat vlies niet bestaat, wist ik niet precies hoe het wel zat. Weer wat geleerd!

Ies -

Na een video van (ik geloof) Vera Camilla en nu dit artikel ben ik toch zwaar aan het overwegen om er ook een aan te schaffen. Ben alleen bang dat ik verkeerde maat koop, er zijn zoveel verschillende soorten en maten dat ik een beetje in de war raak.

Lucy -

Ik ben nu al een flink aantal maanden over op de cup. Had in eerste instantie zo’n goedkope merkloze cup gekocht op internet om te kijken of het wat is, en toen later alsnog een DivaCup besteld. Jeetje wat is dat ding stevig! Heb een paar keer enorm moeite gehad met hem er uit krijgen, en toen heel snel weer opgeborgen en terug gegaan naar mijn zachtere, merkloze cup :) Je zou het niet verwachten maar wat kan er veel verschil in zitten, zeg!

Willemijn -

Leuk om te horen dat je meerdere hebt geprobeerd! Ik wil misschien ook wel een iets flexibere, zachtere gaan proberen. Ik vind hem inderdaad ook behoorlijk stug.

Emma -

Wat een fijn artikel! Ik denk erover om ook een menstruatiecup aan te schaffen. De voordelen van zo’n cup klinken me als muziek in de oren! Ik draag normaal gesproken altijd maandverband, ik heb nog nooit een tampon gebruikt. Ik vraag me af of het dan verstandig is om meteen een menstruatiecup te gaan proberen? Ook vraag ik me af hoe je merkt dat de cup vol zit?

Willemijn -

Ik zou het gewoon proberen! Een tampon inbrengen is toch weer heel anders. Wel zou ik een zachtere, meer flexibele cup proberen. De DivaCup is vrij stug en dan bemoeilijkt het inbrengen denk ik wel een beetje.

Emma -

Dankjewel voor je reactie, ik ga het zeker eens proberen! Ik ben van plan om de Ladycup of de Si-Bell cup te gaan proberen. Als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik het graag!

Angela -

Hoi Willemijn, ik gebruik de cup, nav Martines video destijd, nu bijna een jaar en merk dat de cup wat flexibeler wordt. Wie weet gebeurd dat bij die van jou ook nog..

Wel top dat jullie er zo open over zijn, een inspiratie voor andere vrouwen! Ga zo door met z’n twee!

Anika -

Ik heb nu zelf ong driekwart jaar de ladycup en vind hem erg fijn! Zelf heb ik deze gekozen omdat die vrij stug schijnt te zijn, stugger dan de divacup, maar daardoor wel handig als je (redelijk) veel sport. Toch vind ik het inbrengen niet echt lastig als je weet wat werkt voor jou. Ik heb alleen last dat die soms lekt als ik hem niet goed heb ingebracht (logisch) of als ik in het begin van mijn menstruatie niet iets te lang heb gewacht met legen. Hopelijk heb je hier iets aan!

Emma -

Ik was in de veronderstelling dat de LadyCup zachter was. Maar ik lees nu inderdaad dat de Ladycup een stevige rand heeft. Dus ik heb zeker wat aan je reactie. :) Bedankt voor het reageren!

Kirsten -

Oke ik ga het ook proberen. Nadat we het er vorig jaar veel over gehad hebben met Martine was ik al wat nieuwsgierig, maar nu wil ik het helemaal proberen. Te veel voordelen om niet te proberen!

Jana -

Zou je de diva cup ook goed kunnen gebruiken wanneer je maar heel licht ongesteld bent? Door mijn pil heb ik echt maar één ‘zware’ dag (die eigenlijk ook goed meevalt), maar op lichte dagen is het daarom vaak pijnlijk om een tampon te gebruiken (het gevoel van een droge tampon er uit te moeten doen… brrr!!!). Mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt moet ik zeggen! Heb ook regelmatig last van schimmelinfecties, dus als dit zou kunnen helpen… Bedankt voor de review alleszins!

Martine -

Het is wel heel gemakkelijk! Op de lichte dagen zou ik dan zeker wat glijmiddel gebruiken, dat is wat zachter voor je vagina. En er zijn zoveel verschillende soorten cups, de een is wat zachter dan de andere. Dan zou je even de vergelijkingen via internet moeten lezen.

Lisa -

Top artikel.
Ik vraag mij alleen af of je hem niet voelt zitten?
Ik heb helaas dat ik tampons altijd voel zitten, hoe diep/goed deze ook zitten.

Martine -

Dan gok ik dat je dat met de cup ook wel zult hebben.. als je het wilt proberen kun je dan denk ik het beste voor een zachte cup gaan. Er staan veel vergelijkingen op internet over alle merken cups.

Willemijn -

Ik voel hem soms een beetje zitten, dat heb ik met tampons ook vaak. Maar ik vind het niet heel vervelend.

Charlottw -

Ik heb er zelf net ook één gekocht. Ik heb de meluna cup gekocht omdat een Youtuber deze aanraadde voor tieners (ik ben zelf 17). Ze heet precious star pads. Ik kwam haar een tijdje geleden tegen en ze weet er zoveel over! Ik vind het heel fijn in gebruik, want ik heb het voor de eerste keer gebruikt vorige week. Misschien als er meer vraag naar is, zouden jullie een soort gast reviews kunnen doen over verschillende cups? Ik heb het gevoel dat er namelijk best wel wat interesse naar menstruatie cups is, maar ik vond het zelf moeilijk te kiezen tussen de verschillende soorten.

Anne -

Weet je ik lees dit en dan denk ik ‘goh, toch wel interessant’. Hetgeen dat me tegenhoud is toch het ‘gepruts’ van in en uit doen (een been op de wc-bril, ik gruwel al bij het idee). Maar goed, de interesse is gewekt, misschien ben ik er over een tijdje ook wel aan toe ;-)!

Martine -

Maar dat hoeft niet hoor, je kan ook prima terwijl je op de wc gewoon zit de cup inbrengen. En zo’n gepruts is het niet, in het begin is dat vooral zo net als dat je moet wennen aan tampons en dat in het begin ook een gedoe vindt. Maar na 2 menstruatie periodes is dat echt wel over, je wordt door de oefening en ervaring steeds handiger. Gewoon proberen!

Annemijn -

Bedankt voor je review!
Ik twijfel er namelijk zelf al heel lang over, maar dat komt voornamelijk door het materiaal dat ze gebruiken. Als ik het goed heb wordt het van siliconen gemaakt en over dat product heb ik dus zo mijn twijfels. Een tijdje geleden hoorde je die horror verhalen van vrouwen die siliconen in hun borsten hadden en dat begon vervolgens te lekken, wat hele negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Ik ben bang dat dit dan ook bij mij zou kunnen gebeuren. Weet iemand hier wat over? Want op internet kan ik er namelijk zelf niks over vinden.

Martine -

Dat is inderdaad zo bij borsten, maar dat komt omdat de siliconen een vloeistof vasthouden waardoor dat gevaarlijk kan zijn en ik denk dat die siliconen ook veel dunner zijn gezien die borsten zo natuurlijk mogelijk er uit moeten zien en voelen. De diva cup is gemaakt van heel dik siliconenmateriaal.
De vrouwen die het hier hebben over lekken bedoelen daarmee dat de cup dan bijvoorbeeld niet bij de vorm van hun vagina past of dat de cup niet helemaal goed uitgevouwen is in de vagina waardoor het bloed er langs stroomt. Het is niet zo dat het door het materiaal van de cup heen lekt dus maak je daar over geen zorgen.

Annemijn -

Dankjewel voor je reactie! Ik denk dat ik het dan toch maar eens ga proberen. Vooral het idee dat je dan minder afval hebt, wat uiteindelijk beter is voor het milieu spreekt mij namelijk wel aan.

Martine -

Ja klopt en geen chemische bleekmiddelen dus ook veel liever/beter voor je vagina! Win-win!

Nienke -

Goed artikel. Ik wil het altijd nog eens proberen, maar ik ben bang dat hij eruit valt. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren en is vast meer het idee.
Ik vind het vaak grappig dat websites die de cups verkopen praten over de grote van je vagina. Weet ik veel of die van mij groot, lang of smal is. 😉 De leeftijd en zwangerschap(pen) vind ik een betere indicatie. Ik ben nu 27 jaar en kindloos. Misschien kan ik voor de zekerheid beter een 30+ nemen of adviseert iemand juist wel de 30-? Merci!

Martine -

Ik was ook 27 toen ik ‘m kocht en heb toen de Divacup 1 genomen, gewoon omdat het zo werd aangegeven. Werkt prima. Na mijn zwangerschap ga ik die eerst gewoon weer proberen en mocht ik dan merken dat nummer 1 niet meer zo goed werkt dan pas ga ik over op 2. Ik zou voor nu dus gewoon 1 aanhouden. Haha en dat van die maten snap ik helemaal. Volgens mij weet je dat pas als je een cup uitprobeert.

Nienke -

Dankjewel voor je reactie! Dan ga ik voor nummer 1. Ik ben heel benieuwd wat ik er van ga vinden.

Jodi - liefthuis -

Wat ik me alleen altijd afvraag en wat me dus ook tegen houdt. Hoe ‘leeg’ je de cup op een openbaar toilet waar geen wastafel in het hokje zit???

Martine -

Nou, in principe kun je de cup – ligt er aan hoe heftig je ongesteldheid is – prima tussen de 12 en 20 uur inhouden zelfs en dus thuis verschonen. Ik kon de mijne met gemak 14 uur inhouden en dan zat deze nog maar halfvol. Zelfs op mijn heftigste dagen. Als je ‘m wilt legen op een openbaar toilet kun je dat doen door een flesje water mee te nemen. Velen denken dat het een gepruts is, maar valt echt wel mee. Je gooit het dan eerst leeg in het toilet zoals normaal en spoelt ‘m dan om met dat flesje water in het toilet. Doordat het van siliconen is gemaakt gaat dat heel makkelijk. Daarna kun je ‘m met toiletpapier even droog maken en de laatste restjes eventueel wegvegen.

Rosa -

Sinds een vriendin er enthousiast over was gebruik ik hem ook. Ik hoef hem nooit korter dan 12 uur in en ik vind het heerlijk dat ik nooit meer op mn werk bezig hoef met “verschonen”. Het inbrengen is soms wel een beetje een ding, die van mij klapt soms niet goed uit dus dan ben ik even bezig. Heb die handigheid nog niet helemaal te pakken, haha. Maar 2x per dag een beetje gepruts onder de douche heb ik zeker over voor de voordelen.

Martine -

Het helpt soms om tijdens het inbrengen op het allerlaatst een beetje te persen waardoor hij wat beter uit kan vouwen. Ik voel vaak met mijn vinger ook nog even rondom de rand van de cup en duw de wanden van de vagina dan ook nog soms een klein beetje in (dus dan maak ik de cirkel wat groter) zodat de cup alle ruimte heeft om te ontvouwen. Misschien helpen deze tips?

Carina -

Ik gebruik mijn cup altijd in combinatie met maandverband omdat ik toch vaak nog iets doorlek ondanks dat de cup goed zit. Heb nog niet helemaal door wanneer het nou goed zit en wanneer toch niet helemaal.
Een tip om hem goed uit te klappen is door de cup 360 graden te draaien als ie in je vagina zit, vaak voel je hem dan echt uitklappen.

Mariska -

Ik heb er lang over zitten twijfelen, maar ik kan geen menstruatiecup op mijn werk gebruiken. Ik ben vaak langer dan 12 uur van huis, en op het toilet hebben wij geen wastafeltje binnen het hokje. Ik zie mezelf al met die cup bij de wastafel staan als er collega’s binnen komen hahaha. Ik sla dus even over…

Rosa -

Wat onhandig, zo’n toilet op je werk! Ook als je bv tampons gebruikt niet echt ideaal dat je je handen niet kan wassen bij de toilet…

Anne -

Het is wat meer gedoe, maar het werkt ook om hem even af te vegen met een wc-papiertje. Dat doe ik weleens op mijn werk of ergens anders waar geen wasbakje is. Thuis spoel ik hem dan goed om.

Als ik thuis ben, leeg ik hem trouwens altijd onder douche. Dan kun je ‘m meteen goed schoonspoelen en jezelf ook, dat vind ik een prettig idee.

Siska -

Er kunnen dan wel stukjes wc papier aan blijven kleven. Ik las ergens op internet de tip om erover heen te plassen als er geen water voorhanden is. Sindsdien heb ik mijn schroom aan de kant gezet en doe ik dat in voorkomende gevallen.

Esmée -

Je zou eventueel ook twee aan kunnen schaffen. Zo kun je de een legen en in een bakje/zakje doen en een schone weer inbrengen. Thuis kun je de andere dan schoonmaken.

Anna -

Ik heb sinds kort ook een. Heb het al een “periode” gebruikt en vind het echt super fijn. Het verwisselen ging bij mij vrijwel meteen goed, maar je moet er inderdaad even handigheid in krijgen. Ik vind het echt ideaal! En vooral ‘s nachts of tijdens het sporten geen onzekerheid meer of je doorlekt of niet. Heerlijk!

Leonie -

Ik heb hem 2 maanden geleden gekocht en ik ben ook zo enthousiast! Ik vond het eerst ook even lastig met in- en uitbrengen. Ik gebruik zelf de 7-vouw. Heb al 1 vriendin kunnen overtuigen en hoop dat ik dat nog bij meer kan doen 😉

Leonie -

Wat ik trouwens een SUPER handig tip vond die ik heb gekregen: als je je kaken ontspant, dan ontspant je vagina ook en dan is het veel makkelijker inbrengen

Martine -

Wat een goede tip!

Puck -

Als je nog een menstruatiecup zoekt: probeer de Ruby Cup! Qua design en gebruik precies hetzelfde, maar het grote voordeel is dat als jij er een koopt een meisje in een ontwikkelingsland er ook een krijgt. Zij hebben vaak geen geld of middelen tijdens hun periode waardoor ze thuis blijven van school. Zo kunnen ze toch hygiënisch naar school. Kost jou niets extra’s en je hebt een ander :-)

Puck -

Het is geen reclame trwns, ben gewoon oprecht over de menstruatiecup in het algemeen en deze in het bijzonder :-)

Willemijn -

Goeie tip!!

Syl -

Ik heb ook een menstruatiecup. Ik heb de ‘femmecup’. Echt ideaal! Dit had jaren geleden al moeten doen. Nooit meer lekkage en nooit meer een schraal gevoel.

Kelly -

Voor het lezen dacht ik daar begin ik niet aan, maar de voordelen zijn wel heel interessant ! Toch maar eens overwegen.

Madebyuna -

Hier ook een grote fan van de cup! Echt een versdeming. Ik vergeet gewoon serieus dat ik ongesteld ben als ik de cup in heb. Het in en uit doen doe ik het liefst onder de douche. Dan gaat alles lekker makkelijk, ben je ontspannen en kun je hem ook meteen omspoelen!

Susan -

Ik heb hem ook(de mooncup), maar ben er niet zo tevreden mee. Dit omdat die iets te stevig is voor mij. Misschien wil ik ooit de meluna nog kopen!

Judith -

Ik heb de MeLuna en ben zeer tevreden.

cindy -

Jep ik heb de cup ook gekocht na mijn zwangerschap en ik heb tot nu toe al 4 vriendinnen overtuigd om over te schakelen. Zelf heb ik ook een paar wasbare maandverbandjes gekocht voor ongelukjes zoals ik ooit de cup in de wcpot liet vallen om die sterilisatietijd even te overbruggen 😂

Kim -

Ik heb de cup nu ook al een dik jaar, maar ben niet altijd zo positief. De laatste 2 maanden gebruik ik de cup weer omdat hij toch wel heel fijn en handig is ALS hij goed zit. Toch heb ik de laatste x toch weer 2x gehad dat ik er langs lekte terwijl de cup goed zat en niet vol. Ook heb ik soms dat de cup niet uit wil vouwen als ik hem in breng. Dit is maar soms, maar wel erg vervelend.. hebben jullie dit nooit?

Smilla -

Ja dat lekken herken ik wel eens, nu moet ik zeggen dat t bij vooral snachts gebeurd. En ja bij t uitklappen ‘help’ ik heb soms door er een beetje tegenaan te duwen dus je bent zeker niet de enige die die struggles heeft. Maar ondanks dat ben ik zoo blij dat ik ben overgestapt, ik raad t echt iedereen aan

Eliza -

Ja…dat doorlekken heb ik ook, vooral op de zwaardere dagen. Heb al een grotere cup gekocht, ben tenslotte bijna 30 😉 maar dat helpt ook niet.
Desondanks vind ik het alsnog prettiger dan tampons, ook daar lekte ik wel eens door, ondanks dat ik niet hevig bloedde, dus hoort gewoon bij mijn lijf…

Rosalie -

Jep lekken heb ik ook. Denk dat de hoek dan niet goed is. Ben nu een beetje aan het testen. En ik vind het met sporten ook niet altijd even fijn. De ene keer voel ik hem en de andere keer niet. Ik heb het steeltje afgeknipt, dat werkt al een stuk beter. Al met al wel redelijk positief.

Reageer ook