(Nog) Minder vlees eten

Dit jaar heb ik mezelf een doel gesteld: ik wil nog minder vlees eten dan dat ik al doe. Al een aantal jaar eten we minstens één keer per week geen vlees. Vorig jaar was dat al 2 tot 3 keer per week. En dit jaar wil proberen 5 dagen per week vegetarisch te gaan eten.

Ik hoor je denken: ‘Waarom?’ Al een tijdje voel ik me meer en meer geroepen om mijn steentje bij te dragen aan het milieu. Ik schreef er hier al eerder over. Ik ben nog lerende en maak niet altijd de goede keuzes, maar bewustzijn is stap 1 en al doende leert men. Minder vlees eten draagt positief bij aan het milieu en het is voor mij een relatief makkelijke verandering die ik kan doorvoeren. Ik schrijf relatief, want ik vind het niet super makkelijk. Maar daar kom ik zo op. Ik elk geval vind in het makkelijker dan bijvoorbeeld minder kilometers rijden met de auto, minder water en energie verbruiken of (nog) bewuster kleding kopen. Daarnaast schijn je er echt een groot verschil mee te kunnen maken. Zo las ik hier (zeker lezen dat artikel, heel interessant!) dat je je milieu-impact met wel 48 tot 68% vermindert wanneer je voor de helft minder vlees gaat eten! Wauw! Daarnaast is het nodig dat we met zijn allen minder vlees consumeren om de klimaatdoelstellingen te halen. Als ik dit soort dingen lees, voel ik me nog gemotiveerder om mijn doel te halen.

Ten tweede is het ook gezonder om niet te veel vlees binnen te krijgen. Wanneer je veel rood vlees eet heb je meer kans op darmkanker, eem beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte), zo blijkt de laatste jaren steeds meer uit onderzoeken.

Tot slot wil ik mijn kinderen ook goede gewoonten aanleren. Als ze nu leren dat vlees niet elke dag op het menu hoeft te staan, dan zullen ze hier later misschien ook minder naar neigen. Willen we onze aarde leefbaar houden, dan moeten we echt anders gaan leven. Voor mensen die nu volwassen zijn, is die switch heel moeilijk. Maar als we nieuwe generaties nu opvoeden met gewoontes die goed zijn voor het milieu, dan zal het hun later weinig moeite kosten om dit vol te houden. Om die reden wil ik Jelle en Gijs straks ook actief betrekken bij dingen zoals recyclen, afval scheiden en consuminderen.

Ik heb een keer eerder kort laten vallen dat ik minder vlees wilde eten en mijn reden daarvoor. Iemand vroeg hoe het voor mij zat met dierenleed. Of dat misschien ook een van mijn redenen was. Voor mij persoonlijk staat het niet bovenaan het lijstje, zoals je leest. Niet omdat het me niet boeit, maar omdat ik nog een beetje met wat gewetenskwesties ten aanzien van vlees eten en dierenleed, zal ik je eerlijk zeggen. Zoals de meeste mensen, ga ik van uit ten minste, boeit dierenleed me wél. Maar toch vinden al die mensen die vleeseten, inclusief ikzelf, het niet ‘erg genoeg’ om hun eetpatroon veranderen. En ja, dat stoort me misschien ergens wel aan mezelf. Ik zou willen dat ik het zo makkelijk opzij kon zetten. Dat ik al het vlees, zo hupsakee, uit mijn menu kon kieperen zonder ook maar iets te missen. En dat ik dan kon zeggen: ‘Ik eet vega/vegan, want de dierenindustrie maakt me misselijk.’ Maar dat lukt me (nog?) niet. En ik schaam me er eigenlijk wel voor dat ik dat nog steeds niet kan zeggen, ondanks dat ik onlangs filmpjes zag uit België waar varkens doodgeslagen en mishandeld werden voordat ze naar de slacht gingen.

Ik merk dat het een proces is, waar ik heel langzaam in groei. Minder vleeseten maakt alsnog dat de industrie in stand gehouden wordt voor mijn gevoel en daarom voelt het niet alsof ik bijdraag aan minder dierenleed. En daarom noem ik het dus ook niet als echte reden. Maar destijds wees iemand mij in die discussie er terecht op dat als we allemaal minder vlees zouden eten, dat wel degelijk zou schelen in het dierenleed. Dat vond ik een heel aardige, positieve comment. Wat dat betreft spreekt hier misschien de perfectionist in mij, die zegt: ‘Je doet het goed of je doet het niet’. Maar minderen helpt misschien dus inderdaad ook. Alleen zo voel het voor mij nog niet echt. Misschien kan ik ooit zeggen dat ik volledig vegetarisch ben gaan eten vanwege het dierenleed. Maar voor nu moet ik misschien het goede al in zien van deze (kleine) verandering.

Minderen, hoe gaat dat?

Djurre denkt trouwens net zo over minder vlees eten en dus hebben we genoeg persoonlijke redenen om dus minder vlees te eten. Maar echt heel makkelijk vind ik het niet, om 5 keer per week geen vlees te eten. In zo veel gerechten die ik bedenk zit vaak vlees! Ook al ben ik eigenlijk helemaal niet zo dol op vlees, het zit er toch een soort van ‘in’ om gerechten te bedenken waar vlees in zit. Als ik dan weer mijn wekelijkse maaltijdplanning maak voor de boodschappen, merk ik hoe veel moeite het me kost om vlees uit het menu te houden… Dingen die ik echt graag met vlees eet zijn bijvoorbeeld lasagne (dat moet met gehakt gewoon!), stamppot (jaaaa, mét een stuk rookworst) en gegrilde groenten met Catalaanse worstjes (groot favoriet hier thuis). Of neem nou risotto: ik vind het heerlijk als er geen vlees in zit, maar toch, wat pancetta erdoor maakt het (in sommige gevallen) nét even wat meer af. En dus belandt er toch vaker dan me eigenlijk lief is iets van vlees in het gerecht. Ook wanneer we eten bestellen, zit er vaak vlees in het gerecht (Surinaams, Mexicaans, Chinees). Alleen van de Indiase vegagerechten word ik heel vrolijk, maar helaas, die bezorgt net niet meer in ons postcodegebied!

En zo gebeurt het dat hier toch vaak nog wel 3 keer per week vlees op het menu staat. Tel daarbij nog een keertje vis op en dan zit je toch al op 4 keer per week. Dat moet minder! Daarom experimenteer ik de laatste tijd flink met nieuwe vegetarische gerechten. Ik schafte een stapel vegetarische kookboeken aan en selecteer steeds vaker op de receptenpagina van de Allerhande het kopje ‘vegetarisch’.

Maar ondanks dat ik het lastig vind, boek ik vooruitgang. Vorige week is het me voor het eerst gelukt om helemaal geen vlees op het menu te krijgen. En dat ging eigenlijk nog geheel per onbewust ook. Pas bij het uitpakken van de boodschappen dacht ik: ‘He, ben ik het vlees vergeten te bestellen?’ Ik keek mijn lijstje met gerechten na en verrek, er stond alleen maar één keer vis op. Woehoe, I did it! Ook deze week heb ik het goed gedaan, al zeg ik het zelf. Van de 7 gerechten, zijn er 2 met vlees. Het lijstje van deze week ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Dinsdag: Aloo gobi (Indiase bloemkool met aardappel)
Woensdag: Lasagne met broccoli*
Donderdag: Bietenstamppot
Vrijdag: Gepofte aardappel met spinazie en ei
Zaterdag: Quiche caprese
Zondag: Kikkererwtenstoof met wortels
Maandag: Kip ketjap*

Verder wil ik gaan proberen om meer zelf vegetarische burgers en balletjes te gaan maken, die ik kan serveren bij salades of aardappels met groente. Ik heb van lezers namelijk begrepen dat vleesvervangers die te koop zijn in de winkel (vaak op basis van soja) voor het milieu niet per se de beste keuze zijn. Zelf maken van linzen of groente schijnt beter en ook nog eens veel lekkerder te zijn. Dus dat wil ik binnenkort zeker eens proberen. Hiervoor heb ik het boek ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’ gekocht van Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Wanneer ik er uit gekookt heb, zal ik het weten, als jullie nieuwsgierig zijn. Ik ben in elk geval heel benieuwd!

Zijn hier meer mensen die hun vleesconsumptie willen minderen? Zo ja, waarom? En tot slot heb ik ook een vraag aan mijn vegetarische lezers. Want wat eten jullie nou zo al? Hebben jullie nog lekkere gerechten (die ook goed te maken zijn op een drukke, doordeweekse avond)? Wat zijn jullie tips voor mij?

66 reacties

Anne -

Ik vind het super dat je zo goed en bewust bezig ben met minder vlees eten. Ik zelf ben 2 jaar geleden in een keer niet meer vlees gaan eten. Het is belangrijk dat mensen weten wat voor impact het heeft op ons milieu. Hoe meer mensen plantaardiger gaan eten hoe beter wij de wereld kunnen over dragen naar de volgende generatie. Ik vind het super wat je doet! Vol houden zo!

T. -

Ook veganrecepten zijn heerlijk en eerlijk. Ik krijg geen gewetenswroeging als ik dat eet. Zoals kiloknallers en die misstanden in de Belgische slachthuizen en daar kreeg je kippenvel van. De rillingen lopen je over de rug als je daar van hoort. Ze hebben in die Belgische slachthuizen nu camerabewaking. Daar zou ik geen cent aan willen verdienen dan alleen als je weet dat de dieren een goed leven hebben gehad en met respect zijn behandeld. Sommige kippen lagen op een a viertje te broeden en waren de snavels van afgebrand omdat ze elkaar dan niet kunnen pikken op zo”n kleine ruimte heb ik van gehoord. Vandaar eieren met een beter leven etiket van de dierenbescherming of wakker dier. Er zijn ook dierenactivisten die wreedheden met dieren met demonstraties willen bestrijden. Dan zag je sommige koeien in de veewagen gedaan worden met het verstand op nul. Dat ging er hardhandig aan toe en ook de transporten van kalfjes waarbij kalfjes gewond raken tijdens zo”n transport en te snel bij de moeder vandaan gehaald werden. De regering doet hier niets tegen dan dat de dierenbescherming actie voert en hier geld voor inzamelt zodat dat niet gaat gebeuren. De meeste boeren gaan met hart en ziel met hun dieren om.

Maura -

Wat goed dat je hier mee bezig bent en volgens mij op een hele goede manier. Je motivatie komt echt uit jezelf en dat groeit vanzelf. Ik eet ook bewuster en ben ook zo’n zogenoemde flexitariër. Wat ik nog “extra” doe als ik wel vlees eet, ik koop bewust vlees. Dus niet de bio/beter leven van de supermarkt, maar van een boer hier in de buurt. Hij houdt zelf kippen en varkens. Rundvlees krijgt hij van een andere boer. Hij staat geregeld op de markt in groningen en heet waddenvarkens. Iets duurder, maar bewuster en biologischer krijg je bijna niet. En het is veel lekkerder. Win win!

Willemijn -

Oh goeie tip van de marktkraam! Dank je! Ik wil namelijk ook wel graag verantwoorder vlees kopen. 😀

Lauranne -

Hey Willemijn,

Ik heb heel veel bewondering voor jou en anderen die hier bewust mee omgaan. Ik vind het zelf ook heel moeilijk om recepten zonder vlees te bedenken (vooral omdat mijn vriend heel graag vlees eet), dus ik ben benieuwd naar de recepten die gedeeld gaan worden!

Wat betreft bewuster vlees kopen, misschien een tip voor als je geen boer in de buurt vindt: via http://www.deeleenkoe.be/nl (leveren ook in Nederland) kan je ook vlees bestellen. De dieren worden respectvol behandeld (staat alleszins op de website) en je kan ook een bezoekje brengen aan jouw koe.

Groetjes,

Lauranne

Sandra -

Goed dat je er op deze manier mee bezig bent. Ik merk dat ik het vaak andersom heb als het gaat om vlees haha. Ik plan dan voor een week in wat ik ga eten en ik kom dan uiteindelijk tot de conclusie dat er geen vlees tussen zit en dat was dan helemaal onbewust. Ik merk dat ik nu heel veel recepten heb zonder vlees en dat ik daardoor makkelijk weinig vlees eet :) Ik denk dat het echt iets is wat met de tijd groeit. Dus hou vol en dan wordt het zeker weten steeds makkelijker en leuker!

Jackelien -

Goed hee!! Ik eet helemaal geen vlees, en bij gerechten waarbij het echt ‘lastig’ is kies ik voor een vleesvervanger, bijvoorbeeld een soort braadworstje of kipstukjes van de vegetarische slager. Dit is dan ongeveer één keer per week, dus dat is nog oké vind ik. Sowieso is direct soja eten veel minder belastend voor het milieu dan indirect via vlees, wat meer soja kost voor evenveel eten op ons bord.

Merel -

Zou wel minder vlees willen eten, maar vind het nog moeilijk af en toe! Sinds enkele maanden eet ik overdag al geen vlees meer. Bij het avondeten eet ik sowieso eens per week geen vlees of vis. Dan eet ik bijvoorbeeld een pasta, soepje of een salade. Maaaar ik heb een vriend die er van overtuigd is dat hij vlees moet eten. Echt het type aardappels, schnitzel, groente. Dat maakt het echt moeilijk. En zo’n vegetarisch ding gaat ie echt niet eten, zelfs niet als ik stiekem doe want hij kijkt veel te veel in de koelkast!

Valérie -

Hoi Willemijn, tof artikel en goed bezig met minderen! Ik mis vlees niet en kook wel altijd met veel rijke smaken en kruiden. Hier wat tips van een al-15-jaar-vegetariër:
-‘Bolognese’saus met rode linzen in de plaats van gehakt, selder en wortel, scheutje rode wijn mee met de saus laten inkoken
– Chili sin carne met rode bonen, quinoa, paprika, beetje donker cacaopoeder laten meestoven
– tofu lekker marineren in sojasaus en dan krokant bakken met een laagje maiszetmeel
Maak er een feestje van!

Murl -

Wat fijn dat je hier over schrijft Willemijn, en ook fijn om de reacties te lezen! Ik ben ook van vlees eter naar 1x per week vlees eten gegaan. Ik vind het soms ook nog wel eens een challange.. Ik ben ook geminderd met bijv zuivel ( was er nooit zo gek van ) Maar ik vind het wel een uitdaging ook kwa lunch en ontbijt om gevarieerd te eten.. Eerder was ik toch wel van de kipfilet etc.. Dus ben wel benieuwd hoe andere mensen dat doen en waar zij hun inspiratie vandaan halen :)

Murl -

Ohja! Wat leuk is om te weten. De Allerhande die nu in de winkel ligt gaat over groente :)

Britt -

Heel goed van je. Dat zouden meer mensen moeten doen. Zorg dat je genoeg fruit, groente en noten eet bij een vegetarisch dieet. In heel veel gerechten kun je vlees makkelijk weghalen, ook in je lasagne. Vervang het vlees door meer groenten of bijvoorbeeld vegetarisch gehakt. Hetzelfde geldt voor nasi, laat gewoon de kip weg, en vervang met groenten of bv tofu. Ik bak tofu altijd veel langer dan aangegeven en dan wordt het lekker knapperig, laat sudderen in ketjap en het krijgt een heerlijke smaak. Kun je als vleesvervanger gebruiken in veel gerechten. Nog wat persoonlijke favorieten: Garden Gourmet nuggets, Garden Gourmet cheeseburger, vegfit groentenburger en hamburger en Bratwurst (met curry mayo en ui) van de Vegetarische Slager. En voor op brood: hummus, vegetarische filet americain, Italiaanse worst van Vegetarische Slager en vegetarische pathe met tuinkruiden.

Succes!

Sarah -

Wat tof dat je hier mee bezig bent Willemijn! Mijn vriend en ik zijn ons een paar maanden geleden ook gaan verdiepen in alle bovenstaande punten. In februari hebben we dan ook één maand veganistisch gegeten en we voelden ons er beide zo goed bij dat het is blijven hangen. Ik maak nog wel eens een uitzondering want ik hou bijvoorbeeld ontzettend veel van pizza met kaas. Ik noem me dan ook geen veganist, maar inmiddels eet ik wel altijd vegetarisch. Ik vond het even lastig, maar inmiddels is mijn lichaam er aan gewend en het voelt zoveel beter! Ik ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen/recepten etc. En tof dat je op deze manier meer mensen hiervan bewust maakt! :)

Jocelyn -

Voor een beetje inspiratie op gebied van vegan blogs en recepten: https://www.veganisme.org/2014/10/28/nederlandstalige-vegan-blogs/

Is de overgang op helemaal veganistisch (plantaardig) je een beetje te veel van het goede? Hier ook een tip voor vegetarische blogs:
http://www.culy.nl/inspiratie/10-x-de-meest-inspirerende-vega-foodblogs-van-dit-moment/

Charlene -

Wat een mooie en leuke toevoeging aan 2wmn is dit, complimenten Willemijn! Hier hebben we de afgelopen jaren dezelfde verandering doorgemaakt. Sinds kort zijn we ook flink geminderd in het ‘vloeibare vlees'; zuivel en eieren. Deze producten zijn naar mijn mening net zo slecht, of misschien zelf nog wel iets slechter voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn.
Een poging van een paar weken om volledig vegan te eten ging hier helaas niet zo goed; zowel mijn man als ik vielen binnen 2 weken een paar kilo af en hadden het gevoel de hele dag door te moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vooral de hoeveelheid eiwitten in combinatie met een paar keer per week fitnessen bleek voor ons lastig binnen te krijgen. Ik voelde me ondanks de kilo’s groenten, fruit en peulvruchten ook wat slapjes en vond het moeilijk om echt alles waar dierlijke producten in zitten te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan tussendoortjes/traktaties zoals chocola, taart, cake, cappuccino etc.

Wij hebben toen besloten het onszelf niet al te moeilijk te maken. Doordeweeks eten we voornamelijk vegan, maar in het weekend kook ik lekker waar we zin in hebben en gebruik ik biologische zuivel en eieren van de supermarkt en vlees van een biologische boerderij waarvan ik zelfs de slachter aan een check heb onderworpen. Hierbij maximeren we het vlees wel tot 1 dag per week. In een restaurant eten we bij voorkeur vegetarisch en bij vrienden/familie gewoon wat de pot schaft.

Het vegan experiment heeft ons iig weer een flinke stap verder geholpen in het minderen. We zijn ons veel bewuster geworden van in hoe ontzettend veel producten zuivel en eieren verwerkt zijn en hoeveel dierlijke eiwitten je ongemerkt dus nog binnen krijgt als je goed bezig denkt te zijn door vegetarisch te eten. Een heel groot deel van deze producten hebben we zonder al te veel moeite uit ons menu kunnen schrappen. Ik kijk uit naar de recepten op 2wmn!

– Geen vlees en kaas als broodbeleg.
– Zuivel en kaas eten we alleen biologisch en in het weekend als we lekker uitgebreid gaan koken. Yoghurt, kwark, drinkyoghurt, boter en melk bij lunch en ontbijt vermijden we.
-Melk
-Vlees uit de supermarkt kopen we niet, we bestellen al ons vlees bij een biologische boerderij waarvan ik zelfs de slachter aan een check heb onderworpen en oké heb bevonden. En ja, dan betaal je 10 euro voor een biefstukje, maar dit is nu eenmaal de prijs van een goed stukje vlees zonder al te groot schuldgevoel.
– Bij vleesvervangers kies ik bij voorkeur voor varianten die vegan zijn, veel bevatten er helaas toch ei en/of melk.

En om het wel leefbaar te houden kies ik in een restaurant bij voorkeur voor vegetarisch. Als we bij vrienden/familie gaan eten eten we gewoon wat de pot schaft. Ik heb gemerkt dat niet iedereen eraan toe is om over dit onderwerp na te denken en wil met mijn eetpatroon niet de gastvrijheid en denkwijze van anderen schaden.

Anouk -

Tof dat je dit onder de aandacht brengt, en ik vind het ook mooi om te zien dat er zoveel positieve reacties zijn!
Toen ik 20 jaar geleden besloot geen vlees meer te willen eten was het nog bijna een soort taboe. Vleesvervangers in supermarkten, vegetarische gerechten in restaurants etc. waren er nauwelijks. Veel mensen in mijn omgeving kende het begrip ‘vegetarier’ nog niet eens.
Dat het nu steeds normaler wordt om geen of minder vlees te eten juich ik dan ook enorm toe! Ik ben benieuwd naar hoe jou weg hierin gaat verlopen, doe je een keer een up-date?

Katrien -

En dan heb je het nog niet gehad over producten waar ook delen van een dier in zit. Bv schoenen, cosmetica, snoep, ..

Sarahdise -

Misschien zijn de foodboxen van MArley Spoon een goed idee. Zij bieden telkens ook een heleboel vegetarische opties aan. Vegetarische vriendinnen waren heel enthousiast en ook mijn hubby (een echte carnivoor) vindt de vegetarische opties die ik soms in onze box laat stoppen so far erreug lekker. De gerechten zijn altijd heel smaakvol en zo ontdekt je wel eens wat nieuwe dingen.

liesel -

Oh nog vergeten! Ik heb laatst een broodje hamburger gemaakt met een vegaburger van de aldi, was prima te doen! Nu leuk ik hem wel zo op (guacamole, gekarameliseerde ui, tomaat, cheddar cheese) dat je het haast niet meer merkt haha.

liesel -

Ik heb een beetje het zelfde als jij. Ik walg van de manier hoe er met dieren wordt om gegaan (daar heb ik dat filmpje niet eens voor hoeven kijken) en sowieso, ook al gebeurt het op een “goede” manier, dan nog klopt het niet voor mijn gevoel. Een koe/kip/varken wil ook gewoon leven en kiest er niet voor om dood te gaan, hoe “diervriendelijk” het dan ook gebeurt. En tóch ben ik geen vegetariër… ben er nog niet sterk genoeg voor haha. In sommige gerechten vind ik het haast onmisbaar net als jij. Parmaham op een pizza in de pizzeria, pasta pesto met kippendij, evenals sommige curry’s, pannenkoek met spekjes, etc. Sinds dit jaar probeer ik wel alleen nog maar biologisch vlees te kopen, dit lukt eigenlijk bijna altijd, behalve parmaham zie ik nooit biologisch. Dus die koop ik dan toch nog gewoon. Soms wel even slikken, pakje spekjes voor drie euro, kip waar ik 2 keer van eet voor 8 euro. Maar het voelt wel veel beter. Ik at eerst heel vaak kip/kalkoekfilet als broodbeleg (met een eitje e.d.), dat doe ik nu nooit meer. En daarnaast probeer ik zeker drie keer in de week vegetarisch te koken, met of zonder vlees. Nu eet ik vaak een paar avonden op mijn werk (in de zorg) waar het vlees niet biologisch is, en ik eet dan meestal toch wel mee. Vaak is het avg en ik houd al niet van gekookte aardappels dus dan zou ik alleen groente moeten eten. Ik zou natuurlijk zelf wat kunnen meenemen maar dat gaat me nu nog wat te ver. Ik probeer daarnaast ook meer vega te eten voor het milieu. Al met al ben ik een stuk beter bezig dan 1 of 2 jaar geleden, maar ik ben er nog niet. Wie weet wordt het over een tijd makkelijker om helemaal vega te gaan eten.

Een paar van mijn favoriete vegetarische maaltijden:
– couscoussalade met bijvoorbeeld feta, (of cottage cheese; gezonder en ook heel lekker!) tomaatjes, olijven, gesnipperd rood uitje/ lente ui, avocado, zonnebloem/pompoenpitten mix. Eigenlijk kun je hier vanalles doorgooien :)
– gele curry met pompoen, wortel, gember en cashewnoten.
– soep!! bijvoorbeeld geroosterde paprikasoep (van uit Pauline’s keuken), pompoensoep, tomatensoep, spinazie/broccolisoep
– geraspte wortel met knoflook gebakken met een scheut ketjap met er door bosui en cashewnoten, (komt van dit recept: https://chickslovefood.com/recept/skinny-six-rosbief-rolletjes/) met daarbij zoete aardappelfriet. (en oke, soms eet ik daar een visje bij)

Saar -

Wat tof! Ik vind het echt geweldig om dit soort dingen te lezen. Het is heel fijn om jou, een rolmodel, zo bewust met het milieu bezig te zien zijn. Ik wilde wel even een andere tip, aangezien veel mensen die vegetarisch eten dit vaak vergeten: het produceren van bepaalde soorten fruit en groenten, en andere levensmiddelen zoals chocolade, heeft ook een grote impact op ons milieu. Daarnaast zit er vaak palm oil in onze etenswaren. Natuurlijk kan men niet zonder chocolade leven, en hoeft men echt niet alleen maar lokale appeltjes en aardappelen te eten, maar het is toch goed om er eens bij stil te staan waar al ons exotisch fruit, en alle andere lekkere dingen die we eten vandaan komen, en wat er precies in zit

Nynke -

Ik eet maximaal 2 keer per week vlees, meestal 1 keer en als ik het doe dan altijd biologisch, tenzij ik bij andere mensen eet.
Ik herken wat je zegt over dat dierenleed niet de eerste motivator is. Zelf heb ik een heel sterk gevoel bij dat ik geen vlees wil eten van een dier dat stress heeft gehad en heeft geleden. Waarom? Egoistisch misschien, maar ik wil die ‘energie’ niet in mijn lichaam. Dat heb ik ook bij al het vlees dat niet biologisch is. Die hormonen en wat ze nog meer met die dieren doen: niet in mijn lijf. Dus, ook al is het niet mijn oorspronkelijke intentie, toch profiteren de dieren (en het milieu) ervan.

Nynke -

Je bent wat je eet. Dus ik ben grotendeels een moestuin ;-D

Lenneke -

Ik volop lekker.

Laura -

Goed van je! Ik ben ook echt een liefhebber van vlees. Ondanks dat ben ik de laatste jaren ook gaan minderen, met toch wel 1x in de week geen vlees/vis. Vorige week had ik er ineens drie! Ik heb wel hetzelfde alles wat ik bedenk aan gerechten, bedenk ik er ook vlees bij. Alhoewel vega gerechten maken wel al makkelijker gaat. Meestal vervang ik het dan voor ei, noten of kaas.

Paula -

Ik struggle een beetje met vlees eten, ik kan heel erg genieten van vlees of vis, maar ik ben me er zeker van bewust dat het echt minder mag. Bij mijn ouders thuis eten we ongeveer 3x per week geen vlees en dit bevalt goed, ik mis het vlees niet. Bij mijn vriend eten we echter wel altijd vlees (behalve in sommige soepen en een paar gerechten). Hij is er ook van overtuigd dat ie vlees nodig heeft (misschien typische mannen hersenkronkel?), ik sta hier lijnrecht tegenover. Hij houdt ontzettend van koken en mist het vlees eigenlijk altijd als het ergens niet in zit. Als ik kook dan is het bijna altijd vegetarisch, ter compensatie. Wel proberen we samen milieubewust en duurzaam te leven, door vooral te investeren in onze woning. Op dit moment wonen we in een flat waardoor onze stookkosten laag liggen, maar het afvalbeleid is zo krom. In Zwolle mag je niks scheiden als je je afval in zo’n ondergrondse container moet doen.. onze droom is om op termijn zelfvoorzienender te leven, door een energieneutraal huis te bouwen. Het is voor ons nog heel erg zoeken naar de manier die voor ons allebei werkt :)

Johanne -

Je menulijstje van deze week klinkt heel goed hoor! Ik wil vaak wel minder vlees eten, maar soms schiet het er gewoon bij in. En omdat mijn vriend weigert minder vlees te eten (Spaans en eet niets anders lijkt wel?) word ik daar zelf ook gemakzuchtiger in. Nu is er één Spaans gerecht dat we regelmatig eten waar geen vlees in zit (kan wel, maar doen we niet) en dat is Spaanse tortilla. Alleen ei, aardappel en zout! Je kan er ook paprika, champignons, ui, etc doorheen doen. Heerlijk! Verder vind ik vegetarische burgers (zelfgemaakt vooral) heerlijk.

Succes met minderen in ieder geval, er komen vast heel veel heerlijk nieuwe gerechten zonder vlees voor in de plaats!

Linda -

ik vind het erg leuk om je tocht te volgen naar minder vlees eten. ik ben er ook mee bezig maar vind het ook lastig. zeker met 2 kleine kinderen. Ik merk dat ik voornamelijk gerechten zoek die je snel klaar kan maken en daar past dan veel groenten snijden weer niet bij. Daarbij vinden mijn kids dan bijvoorbeeld worst of gehaktballetjes weer erg lekker en dan ben je blij dat ze wat eten want ook groente zijn hier soms een dingetje.. Gelukkig zijn ze dan wel weer fan van kaas, dat helpt ook. Visgerechten vind ik ook nog wat lastig maar ook dat probeer ik.Ben erg benieuwd hoe het jou verder afgaat en verheug me op recept tips!

Jocelyn -

Ik snap je struggle met kinderen en groente, maar zodra je alles fijn snijdt, en ze groeien op met veel groente en geen vlees, zullen ze dit uiteindelijk veel lekkerder vinden. Want zeg nou zelf; vlees zonder kruiden smaakt nergens na. Waarom zou je dan je groenten niet lekker kruiden?
Qua tijd snap ik dat je denkt dat groente snijden lang duurt. Ik vond (voordat ik vegan begon te eten) altijd dat het mega lang duurde voordat het vlees gaar was. Dan duurde het een eeuwigheid voordat ik de groente erbij kon gooien.
Het is vooral een beetje een mindset denk ik. Vroeger dacht ik; vanavond eten we kip met …… Nu denk ik; vanavond eten we broccoli en paprika met ….

Laura J -

Fijn dat je hierover schrijft, het is in mijn ogen een belangrijk onderwerp! Veel mensen denken nog steeds dat dingen als groene stroom veel uitmaken voor het milieu, maar minder vlees eten maakt zoveel meer verschil!
Natuurlijk beslissen mensen helemaal zelf wat ze in hum mond stoppen, maar een beetje bewustwording kan geen kwaad.

Eline -

Fijn om te horen! :) Ik zie dat mensen steeds meer bezig zijn met bewust eten. Ik ben zelf ongeveer al 13 jaar vegetarieren sinds 2 maanden eet ik bijna volledig veganistisch (alleen buiten de deur vind ik nog lastig) en het bevalt me erg goed en ik vind het heel makkelijk maarja ik was al vegetarier 😛 En het stereotype dat we alleen sla eten klopt echt niet want ik eet bijna nooit een salade, ik eet vooral pasta, rijstgerechten zoals nasi en curry’s, wraps met bonen/sojagehakt, risotto, pizza of gewoon AGV met een vegan burger.

Als je echt tegen dierenleed ben kun je beter veganist worden niet vegetarier en het dierenleed staat bij mij bovenaan als reden en ik ben nu gaan inzien hoe hypocriet het dan is om vegetarier te zijn, voor het milieu is het ook beter maarja als vegetarier kom je ook al een heel eind 😉

Saskia -

Goed bezig!
Heb je al eens geprobeerd om in je standaard gerechten met gehakt het vlees door linzen te vervangen? Dat is hier bij mijn vleesetende vriend een groot succes. Bij bijvoorbeeld lasagne maar ook bij de Turkse Pizza van Jamie Oliver (aanrader!).
Verder eten wij vaak Pasta met mascarpone saus van Uitpaulines keuken, pasta met doperwten saus uit het boek Veg! en de chili van de groenemeisjes is ook echt super snel en makkelijk, wel doe ik er vaak dan wat creme fraiche bij..
Lekker in de zomer vind ik een simpele salade op basis van couscous (komkommer, rode ui, tomaten, feta etc)
Bovenstaand zijn echt een paar standaard gerechten die op het moment vaak bij ons terug komen maar verder probeer ik graag allemaal verschillende dingen uit dus er staan elke week ook wel dingen op het menu die we nog nooit eerder hebben gehad, maar dan dus ook langer duren omdat je het niet even snel uit je hoofd doet.

Carina -

Ik wil dolgraag vegetarisch gaan eten maar ik vind het nog erg lastig omdat mijn vriend nauwelijks groente eet en wel veel vlees. Stukje bij beetje komen we er wel. Zelf vind ik vlees niet superlekker dus dat scheelt. Ik ben,wel van plan om al het vlees dat ik koop, dan wel biologisch te kopen.

Yta -

Ook wij eten zo weinig mogelijk vlees. Maar ik loop tegen hetzelfde aan als jij; wat eet je dan? Ons repertoire van vega gerechten heeft ook uitbreiding nodig. Altijd hetzelfde is ook zo saai. Daarnaast kiezen wij, áls we vlees eten, alleen nog voor Biovlees. Ook op brood etc (uit eten gaan is dan wel echt een uitdaging overigens). Dit vanwege het dierenleed…

Ann -

Normaal reageer ik nooit op een post, maar wauw Willemijn wat vind ik dit super! Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden met minderen om dezelfde redenen, ondertussen eet ik al een jaar helemaal vegetarisch. Uiteindelijk ging het als vanzelf! Ik merk ook dat waar ik dierenleed eerst ook niet ‘erg genoeg’ vond, ik dat nu wel doe. Maar goed, ik hoop dat je doel je lukt, super dat je er zo over schrijft en mensen bewust maakt dat gewoon minderen ook al veel helpt aan het milieu! Qua snelle recepten is dit een van de snelste die ik ken: volkorenpasta met ricotta en spinazie. Eerst een teentje look fijn snijden en wat laten bakken, dan ricotta roeren met wat melk om het los te kloppen, kruiden, spinazie erdoorheen en klaar! Ik vind het zelf ook heel lekker met bv een pepertje erdoor :)

Ju -

Top artikel :) :)

Echt heel tof dat je hier zo mee bezig bent, het heeft zoveel positieve effecten voor zowel mens als milieu als dier!
Wat ik zelf regelmatig maak zijn verschillende soepen. Bijvoorbeeld zoete aardappel en wortels even koken, dan de staafmixer er doorheen (het moet vrij stevige soep zijn) en daarna gesnipperde ui, paprika of andere groenten er bij gooien. En natuurlijk flink wat kruiden en peper en zout. Als je het idee van vlees mist, kun je er grove champignon bij doen. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar voor de vorm werkt het prima 😀
Hetzelfde is trouwens ook prima te doen met broccoli en gewone aardappels ipv wortel en zoete aardappel. Stukje brood erbij, (melkvrije) boter met grof zeezout en klaar!

Tine -

Echt goed van jou dat je zo veel wilt minderen met vlees eten! En dat je dit ook deelt op je site waardoor ook steeds meer mensen er bewust van worden.
Ik zelf eet sinds enkele maanden vegetarisch en dit gaat me vrij makkelijk af. Daarnaast is geen vlees meer eten gezonder dan wel vlees eten. Ik heb bijvoorbeeld geen last meer van eczeem.
Iets wat lekker is als “vleesvervanger” is halloumi, dit is kaas die je kan grillen. Dit lijkt me wel lekker bij een stamppot.
Voor mijzelf was het makkelijker om vlees gewoon helemaal te schrappen dan af en toe nog een beetje, dan weet je gewoon geen vlees meer en kan het er toch niet af en toe nog insluipen.

Denise -

Hardstikke goed dat je hier mee bezig ben. Ik eet zelf veganistisch en het wordt steeds makkelijker kan ik je vertellen. Eerste weken at ik alleen fruit groente en soya yoghurt en iedere dag leerde ik weer iets nieuws en binnen een maand at ik gewoon een volwaardig vegan dieet. Ik kook ook vaak met ´vlees´ recepten en wissel die dingen dan gewoon voor vegan dingen. Gehakt wissel ik vaak in voor linzen, kip voor kikkererwten etc. Ik zou zeggen zoek 5 a 6 recepten die je echt heel lekker vind en die makkelijk zijn zodat als je een keer denkt ´wat moet ik nu eten´ je die recepten altijd achter de hand hebt. Ik vind t van jou als moeder echt heel goed dat je deze keuze maakt. Laat je niet bang maken door mensen die zeggen dat t niet zo goed is voor kinderen om minder vlees te eten. Zelfs de World Health Organisation raad een vegan/vega dieet aan voor kinderen

Amelie -

Ik was benieuwd hoe je er dan voor zorgt dat je kinderen wel alle goede dingen die in vlees zitten op een andere manier binnen krijgen. Ik zou dat ook altijd in overleg met het consultatiebureau doen om advies hierin te krijgen. Het is nogal een beslissing die jij voor je kinderen neemt.

Willemijn -

Kinderen hebben net als volwassenen niet 7 dagen per week vlees nodig voor een gezond voedingspatroon. Dat is inmiddels ook de algemene norm van artsen en het voedingscentrum. Eieren, noten en peulvruchten zijn alternatieve voedingsbronnen.

Amelie -

Klopt maar ik vraag me af of helemaal vegetarisch zoals jij zou willen of zelfs veganistisch voor kleine kinderen gezond is, heb je dan genoeg kennis over of ze wel alle vitamines calcium mineralen etc binnen krijgen?

Rianke -

De ouders zijn juist de aangewezen persoon om dat soort keuzes te maken voor hun kinderen lijkt me. Mijn ervaring met het cb is dat zij soms wat gedateerde kennis hebben op voeding gebied.

Willemijn -

Haha ja precies Rianke! Vorige week kwamen we nog een keertje met ‘Sinds kort adviseren we ouders hun kinderen noten te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van notenpasta, is heel gezond’. Joh… Verder hebben we wel een fijn cb trouwens hoor hihi!

Amelie -

Dat denk ik juist niet tenzij je als ouders je hier echt serieus in verdiept hebt! Veel ouders roepen helaas maar wat zonder echt kennis te hebben.

Eva -

Helemaal mee eens! De voedingstoffen die in vlees zitten kan je ook uit andere voeding halen en daarnaast alle nare stoffen die in het vlees van tegenwoordig zitten zijn eigenlijk alleen maar slecht voor zowel volwassenen als kinderen.

EliseDingen -

Ik vind het heel tof dat je hier over schrijft! Wij eten ook grotendeels van de week geen vlees (en dus ook geen vlees broodbeleg of bouillon van vlees) Een goed gevulde curry, wraps, tomatensoep met broodjes en pasta’s zijn gerechten die wij vaak vegetarisch eten. Of in rijst- en wokgerechten kun je, als je geen tofu eet, ook dingen als cashewnoten toevoegen. Vult ook goed!

Liset -

Goed dat je hier mee bezig bent! Ik zit denk ik in dezelfde fase als jij; ik probeer te minderen, maar het lukt nog niet altijd als je snel en makkelijk iets op tafel wilt zetten. Soja probeer ik zoveel te vermijden omdat ik daar niet tegen kan, maar dan wordt de selectie van vleesvervangers wel een stuk kleiner. Ik vind het ook maar lastig, ook omdat ik niet van de smaak van falafel hou. Het is nog steeds puzzelen, maar ik vind het leuk om je weg hierin te volgen. Ik ben bijvoorbeeld ook erg benieuwd naar die vegarecepten van je. Misschien leuk om eens te delen?

Willemijn -

Als ik weer wat nieuwe heb (andere dan deze uit dit artikel: http://2wmn.nl/?s=vegetarisch) dan zal ik ze zeker delen 😀

Romy Merkus -

Willemijn, mocht je nog een super kookboek nodig hebben Veg!, Thug Kitchen en Vlees Noch Vis zijn echte aanraders (vind ik dan). Met gezonde ingrediënten, budget proof super lekker eten op tafel. Ook vleeseters kun je daarmee tevreden houden. Fijn zo zo’n post met de gerechten die je klaarmaakt. Kikkererwten stoof en gepofte aardappel, mjammie…

Willemijn -

Dank je wel 😀

Dymphy -

Ik ben zelfs veganist (geen melk, eieren, honing, etc.) en elke poging tot het minderen van vlees juich ik van harte toe. :) Het klopt dat er veel vleesvervangers zijn, en veel zijn ook van soja, maar de inpact van vlees op het milieu is groter dan soja – de meeste soja wordt gewonnen voor de vlees-/melkindustrie. Mocht je dus bezorgd zijn om het milieu, probeer dan ook te minderen met melk. Zeker in deze fase waar je nu in zit, zou ik als ik jou was, niet al te druk maken om vleesvervangers/soja.

Op de website van Forks over Knives (ook een steengoede docu) staan trouwens duizenden recepten. Ook kun je eens kijken naar Lisa Steltenpool, Vegetus, Lisa goes vegan of Squatcilla Genoeg inpsiratie dus. Ik eet vaak zelf een roerbak ding met tofu, groenten en rijst, een maaltijdsoep, boerenstampot met falafel oid. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Oh, en de brownies van Vegetus moet je proberen. Verplicht of zo. Opeens is het bakken zonder melk of ei verhelderend. 😉

Willemijn -

Bedankt voor je tips 😀

Eveline Fleur -

Ik eet zelf ook bijna geen vlees. Dat is er langzaamaan ingeslopen toen ik op mijzelf ging wonen en gezonder ging eten en veel vanuit gezonde kookboeken ging koken. Ik moet zeggen dat ik ook heel makkelijk zonder kan en het stiekem ook steeds minder lekker ga vinden. Gek he eigenlijk. :) Mijn verloofde eet zelf wel nog erg graag vlees, maar dat vind ik natuurlijk prima. :) Kookboeken als het voedselzandloper kookboek en deliciously ella zijn wel aanraders vind ik. Vooral ella’s pompoen salade met kikkererwten en zongedroogde tomaatjes is echt verrukkelijk!

Lucy -

Wat goed Willemijn! Ik ben zelf op dezelfde manier begonnen; eerst minderen, dan zien we wel weer verder. Hoe meer ik me er mee bezig hield hoe meer ik inzag waar vlees daadwerkelijk vandaan komt. Ik ben nu al een paar jaar pescotarier, en zo’n half jaar geleden heb ik het punt bereikt dat ik goed en wel walgde van de bioindustrie, en niet alleen de vleesindustrie. Zodoende ga ik nu (geleidelijk, zoals het proces tot nu toe ook is geweest) af op volledig veganisme. Momenteel hanteer ik “vegan wanneer het kan”, wat een soort slag om de arm is om niet te veel op te hoeven offeren in mijn sociale leven (ik vind mensen vragen om vegan voor mij te koken, of met zijn allen naar een ander restaurant te gaan, nog bijzonder moeilijk). Buiten de deur accepteer ik dus vegetarisch eten, alles wat ik zelf kook/koop is vegan. Ik merk wel dat ik dat steeds minder fijn vind om te doen dus uiteindelijk zal ik vast helemaal veganist worden, maar kleine stapjes maken het ook makkelijker voor jezelf :) Heel veel succes in ieder geval en ja, alle beetjes tellen!

Susan -

Ik wil ook zeker gaan minderen met vlees! Ook bijvoorbeeld als broodbeleg.

Larissa -

Knap hoor dat je al zoveel geminderd bent. Ik probeer ook steeds te minderen. Nu eet ik twee keer in de week vega en de overige dagen gewoon kleinere porties vlees. Ik zou nog wel meer willen minderen, maar ik bedenk ook te vaak automatisch gerechten met vlees. Ik kijk dus erg uit naar jouw vega gerechten :)
Mijn go-to vega gerecht is chili sin carne met extra veel groente. Dan mis je het vlees echt niet.

Renate -

Ik eet mijn hele leven amper vlees, ik hou er gewoon niet van. Ik eet allerlei gerechten gewoon heel simpel zonder vlees en af en toe eens een vleesvervanger of stukje vis.Ik snap dus ook nooit waarom mensen vlees ‘moeten’ eten en dat het zo ‘moeilijk’ is om het niet te eten.

Kelly -

Gaaf dat je dit doet! Je inspireert me hier wel mee om te gaan minderen! Eens kijken of vriendlief het daar mee eens is.

Lise -

De vega rookworst van de AH is heerlijk, maakt je stamppot helemaal af!

Heleen -

Onbewust eten wij ook minder vaak vlees merk ik. Ik probeer echter vooral om de vleesporties wat te verkleinen in eten. Uiteindelijk heeft 7 halve porties hetzelfde effect als 3 tot 4 keer vega.

Maar dat wilde ik helemaal niet zeggen. Ik was een beetje verbaas over je redenatie om te minderen. Volgens mij is er geen enkele reden om je te schamen dat je (nog) geen volledig vegetarisch menu hebt vanwege dierenleed. Voor mij weegt het milieu sowieso zwaarder en ik vind het persoonlijk een veel betere reden. Niet om iemand aan te vallen, maar bij de stelling dierenleed vs. ‘Mensheidleed’ (ook wel milieu) wint die laatste toch echt voor mij. Wees trots op hoe je erover denkt en hoeveel je je gedrag al aanpast in plaats van het nog perfecter te willen.

Dat dus. En oh ja, ken je het kookboek deliciously Ella? Anders is dat echt een aanrader.

Japkejanneke -

Heel tof dat je hier mee bezig bent. Ik heb precies hetzelfde. Ik vind vlees niet per se heel lekker, maar door veel gerechten kan ik het niet missen (wraps, ovenschotels en dergelijke). Ik zou het ook wel willen proberen, maar heb zeker wat inspiratie nodig.

Kirsty -

Goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Ik heb zelf jarenlang vegetarisch gegeten, alleen bleek ik hier uiteindelijk toch niet genoeg voeding uit te halen en werd ik vaak slap/duizelig. Vanwege mijn gezondheid ben ik toen maar weer vlees gaan eten. Helemaal vegetarisch eten is voor mij niet weggelegd, maar ik probeer nog wel om niet elke dag vlees op het menu te zetten en een paar dagen in de week vegetarisch te koken. Niet alleen omdat ik weet dat het beter is voor de wereld, maar stiekem ook gewoon omdat vegetarisch eten heel erg lekker kan zijn!

Monique | personal foodblog -

Wat goed van je!
Ik eet nu al een jaar als pescotarier, dus geen vlees maar wel vis.
Vis is iets wat ik gewoon net iets te lekker vind om te kunnen laten staan. Vlees daarin tegen heb ik minder problemen mee. Alleen kip vind ik echt lekker, maar raak ik ook eigenlijk niet meer aan sindsdien.

Eigenlijk sinds ik geen vlees meer eet vind ik het juist makkelijker om eten te bedenken! Op Pinterest zijn ook enorm veel recepten te vinden. En zelf bedenk ik ook altijd heel veel.

En als er toevallig een recept is met vlees, dan voeg ik gewoon een vleesvervanger toe. Zoals vegetarische kipstukjes of spek van de vegetarische slager. (Dan maak ik mijn vriend ook blij, die soms toch wel trek heeft in vlees)

Succes! :)

Elize| girlonthewhitebike -

Ik heb precies hetzelfde! (Behalve dat mijn man wel vlees eet). Wij maken soms een beetje vlees bij het eten voor hem. Ik vind vlees ook helemaal niet zo lekker moet ik zeggen! Ik mis het niet zo!

Marije -

Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Onbewust eet je toch meer vlees dan je denkt.

Renate -

Ja,vleeswaren als broodbeleg bv.

Reageer ook