KitchenAid Artisan Review

Afgelopen jaren ben ik meer in to bakken en koken geraakt. Ik vind het heerlijk om te doen. Een paar maanden geleden kocht ik een KitchenAid Artisan. Dit schijnt dé krachtpatser van keukenmachine onder de keukenmachines te zijn.

De keukenmachines van KitchenAid zijn al heel lang populair bij bakkers. Ten eerste natuurlijk omdat ze er prachtig uit zien. Het design is echt klassiek en ze zijn er in heel veel toffe kleuren. Zoals mintgroen, roze, paars, aubergine, rood, rosegoud (!) en chroom. En dit is nog maar een greep uit het kleurenpalet, want hij is er in maar liefst 29 kleuren!

Ten tweede schijnen er bijna geen andere keukenmachines krachtiger te zijn dan de KitchenAid. Daarnaast zijn er handige uitbreidingen, zoals een pastaroller, een rasp/schaaf, groente-/fruitpers en verschillende mengkommen. Mijn mixer stamde nog uit het jaar 2007 (Klinkt niet zo lang geleden he, maar is dus al wel 10 jaar – shocking!) en was een lichtgewicht van de HEMA van €15. Hij is een prima keukenhulp geweest de afgelopen 10 jaar, maar zwaardere deegsoorten trok ‘ie gewoonweg niet en dat zag ik dus als uitstekend excuus om een KitchenAid voor mezelf te kopen. 😉

Over de KitchenAid Artisan

Inhoud: 4,8 liter
300 Watt
10 snelheden
Adviesprijs: €649
Formaat: 34,3 x 22,2 x 36,2 (lxbxh)
Gewicht: 10,6 kg

De machine wordt geleverd met drie verschillende haken. Een garde, een menghaak en een deeghaak. De garde gebruik je voor het opkloppen van bijvoorbeeld slagroom of eiwitten. De menghaak is geschikt voor het mixen van bijvoorbeeld cakebeslag. De deeghaak gebruik je voor het kneden van brood of andere stevige deegsoorten (bijvoorbeeld ook het boterkoek-deeg). Ook zit er een mengkom bij.

De machine is heel krachtig en heeft een grote mengkom. Hierdoor heeft ‘ie een grote capaciteit. Zo kun je werken met maximaal 1 kilo bloem of maximaal 500 gram meel. In de kom kun je zo’n 12 eieren doen om stijf te kloppen of 1 liter slagroom bereiden. De machine trekt het bovendien om 2,7 kilo cakebeslag, 2 kilo brooddeeg of 3,2 kilo aardappelpuree te bereiden. Wow, wat een hoeveelheden!

Mijn ervaring

Het apparaat lijkt simpel in gebruik. Hij heeft links een pin waarmee je de snelheid instelt en rechts een pin waarmee je de mixer omhoog kunt kantelen. Dat is alles! Welke stand je voor welk beslag moet gebruiken, kun je opzoeken in de handleiding. Zo is stand 1 voor roeren/mengen, stand 2 voor kneden of langzaam mixen, wordt stand 4 geadviseerd voor bijvoorbeeld koekjesdeeg en gebruik je stand 10 bijvoorbeeld om eiwitten of slagroom stijf te kloppen. Lees je goed in over het gebruik van de standen, want het werkt dus niets zoals een handmixer die je zo hard zet als je wilt. Ook staan er in de handleiding duidelijke adviezen over wanneer je welke haak gebruikt. Lees hem dus goed door!

Ik heb inmiddels verschillende dingen bereid in de machine. Zoals brooddeeg, boterkoekdeeg (een vrij hard deeg), slagroom, cakebeslag en koekjesdeeg. Het ging allemaal even makkelijk en moeiteloos. Toen ik iets meer dan een kilo brooddeeg in de machine bereidde bewoog de kop van de mixer wel wat, maar dit schijnt normaal te zijn.

Wat ik ontzettend fijn en makkelijk vind aan de KitchenAid is dat je je handen vrij hebt en de mixer het werk doet. Hierdoor kun je gemakkelijk ingrediënten tijdens het mixen toevoegen of snel even de oven aan zetten, bijvoorbeeld. Ook gaat het mixen/kneden super snel. Veel sneller dan met een handmixer.

De standaard bijgeleverde garde mag trouwens niet in de vaatwasser, want dan beschadigt ‘ie! Dit ontdekte een vriendinnetje van mij helaas door schade en schande. Het staat ook in de handleiding, maar daar lees je gemakkelijk overheen. Minpuntje, vind ik wel. Voor zo’n duur apparaat vind ik dat de garde wel vaatwasserbestendig mag zijn. De overige haken kunnen wel in de vaatwasser. Er is apart een RVS garde te koop die wel in de vaatwasser mag, maar ja nogmaals, ik vind eigenlijk dat die voor €500 wel standaard er bij zou mogen zitten…

Wat me opvalt is dat hij echt alles goed mixt. Ingrediënten blijven nauwelijks aan de randen of bodem zitten, de haken nemen alles mee. Hieraan merk je dat ‘ie echt heel goed ontwikkeld is en het een goed apparaat is. Bij sommige soorten deeg of beslag blijft het wel iets meer aan de randen zitten en in dat geval kun je de Flex Edge Beater gebruiken. Dit is de standaard menghaak met daaraan een silliconen rand, die alle ingrediënten van de rand schraapt. Of je schraapt het tussendoor weer even bij elkaar natuurlijk, zelfde effect. 😉

Wanneer is ‘ie het waard?

Zoals met heel veel dingen is de KitchenAid absoluut geen musthave om lekker te kunnen bakken. Je kunt slagroom of eiwitten ook met een handmixer stijfkloppen en cakebeslag maken gaat hartstikke prima natuurlijk. En brood kneden kun je ook met de hand doen…

Maar waarom zou je hem dan wel kopen? Nou ja, omdat ‘ie mooi is, bijvoorbeeld. Het is echt een pareltje om op je aanrecht te hebben staan, al zeg ik het zelf. Daarnaast is het wel een heel fijn apparaat omdat ‘ie het inderdaad allemaal wel net wat makkelijker maakt doordat je je handen vrij hebt (zo kun je makkelijk ingrediënten toevoegen of tijdens het mixen eventueel iets anders doen) en het kloppen, mixen en kneden aanzienlijk sneller gaat omdat de machine meer kracht heeft. Tot slot vind ik het tof dat je hem kunt uitbreiden met accessoires waardoor je het apparaat multifunctioneel maakt.

De KitchenAid Artisan heeft een adviesprijs van €649, maar is online vaak te vinden voor zo’ n €499. Een flink bedrag, maar het apparaat gaan wel jaren mee. Als je het er voor over hebt en je zal hem veel gebruiken, dan ga je hem het denk ik wel waard vinden!

32 reacties

Hannelore -

Wij hebben 4 jaar geleden een nieuwe keuken gekocht, en wilde graag een mooie rode keukenmachine het werd de Tristar ik maak graag taarten en het bisquitbeslag werd niet dik want de garde kon er niet goed bij komen bij het beslag toen een witte bosch gekocht met draaikom maakte ik een cakebeslag bleef hij stroppen en moest ik de kom zelf rond draaien, toen heb ik een Kitchenaid gekocht (keizerrood) en had van één ding spijt dat ik hem niet gelijk 4 jaar geleden heb gekocht maar vond hem te duur, eind van t liedje is dat ik nu nog veel duurder uit ben, maaar zou deze machine niet meer willen missen doet alles wat ik wil, taarten brood, cake en noem maar op ik tover de mooiste gerechten op de tafel een dikke 10 krijgt deze machine!!

Sigmar -

2 Kilo brooddeeg??!! ik heb mijn kitchenaid sinds 1998!! en ben er zeer tevreden mee. Maar twwe kilo brooddeeg???…..zal wel in de kom passen, maar kneden doet’ie dat niet, bij 1 kilo meel heeft de machine het al zwaar genoeg. verder zoui ik niet meer zonder deze machine willne, ik overweeg om haar in te ruilen voor een 6,9 liter 500watt machine, uiteraard ook van Kitchenaid.

Mrkl -

Deeghaken slijten , lak laat los van de deeghaken,
Onderkant machine komt snel vuil in moeilijk schoon te maken
Metalen mixer laat afscheiding van metaal los in vloeistof (weet niet wat voor chemische legering er op zit)
Deeghaken mixer slijten op de onderkant in de metalen kom (door slecht afstelling)

Machine is oke … afwerking en duurzaamheid is te wensen over
2 machines in bezit

jolanda -

Mooi… zo mooi. Alleen al voor het design wil ik het hebben. Net zoals de Nespresso-machine, waterkoker etc. van Artisan. Ik ben nu mijn staafmixer aan het kapot kijken zodat ik daar mee kan beginnen :-).

Nienke -

Ik droom al jaren van dit bakmonster. Ooit gaat hij er komen. :)

Hedi -

Ik heb ‘m ook al een paar jaar, bak veel cupcakes en dan is hij ontzettend handig voor het beslag en de toef. Vorig jaar heb ik de slowjuicer erop gekocht, ideaal! Heb inmiddels ook de waterkoker en broodrooster, allemaal in crème. Ik ben een echte fan!!

Sanne -

Ik ben nu ruim een jaar de trotse eigenaar van een amandelwitte KitchenAid. Ik wilde er al jaren een en nu ik hem heb wil ik echt niet meer zonder. In de kookwinkel waar ik hem kocht vertelde de verkoper dat er laatst een oudere dame met haar KitchenAid van 35 jaar(!) oud langskwam om hem te repareren, en dat hij het daarna weer als een zonnetje deed. Dus als je Ongeveer €600 deelt door 35 jaar, is hij ineens niet zo duur meer;)

Mike -

Hi Sanne, mag ik misschien weten in welke winkel en waar dat was? Ik ben namelijk al een tijd lang op zoek naar iemand of een bedrijf die een klein defect aan mijn KitchenAid kan repareren. Opsturen naar België, wat het alternatief is na bellen met de klantenservice van KitchenAid, is zeer prijzig en bovendien moet ik hem dan een aantal weken missen. Alvast bedankt, Mike

Ton -

Vraagje. Wat was er defect? Mijn machine maak een rauw geluid?

Syl -

Ik wil er heel graag eentje… al jaren zelfs… maar ik woon sinds vorige maand samen en we hebben alles van meubels en apparaten nieuw gekocht. Dus het geld is zo’n beetje op.
Tot de tijd dat ik genoeg gespaard heb, droom ik nog even verder als ik op een keukenafdeling loop.

Miranda -

Oh, ik heb al zo vaak staan kwijlen bij dit apparaat in de winkel maar helaas heb ik nog steeds niet genoeg gespaard en gebruik ik nog steeds mijn handmixertje. Misschien komt het er ooit van, ik ben wel heel erg benieuwd naar hoe groot een cake van 2,7 kg cakebeslag uiteindelijk gaat worden! :)

Loes -

Een Kitchenaid is echt mijn droomapparaat. Gelukkig heeft mijn moeder er sinds kort eentje, dus kan ik die stiekem al gebruiken!

Lisa -

Hier de classic. Iets minder zwaar, maar kon ‘m dan ook kopen voor een prijsje. Na jaren nog steeds grote liefde in de keuken <3 Wist je dat je hem niet enkel kunt gebruiken voor gebak en brood, maar bijvoorbeeld ook voor puree?
Het verbaast me trouwens dat je de zwarte hebt gekozen, en geen witte of pastelkleurige 😀

Fleur -

Ik wil ook zo’n ding! Ik begrijp alleen een ding niet, er kan maximaal 1 kilo bloem in of 500 gram meel? Maar bloem en meel is toch praktisch hetzelfde, behalve het zelfrijzend bakmeel dan.

Willemijn -

Hier wordt (volkoren)meel bedoeld zoals je bijvoorbeeld voor brood gebruikt. Dat is wat zwaarder.

Shannon -

Oh ik ben zo verliefd op deze. Ben inmiddels al bijna 3 jaar elke maand €20 aan het sparen om hem te kunnen kopen. Zou 1 augustus genoeg hebben gespaard. Alleen nu is het huilen want ze hebben nét mijn kleur er uit gehaald dus maar spannend aan het afwachten tot de nieuwe licht roze uit komt. Anders koop ik een andere mooie kleur. Zag deze zwarte in je Vlog staan. Haalt heel je keuken op. Ze hebben overigens ook goede pannen 😉

msevairene -

Ooh deze wil ik ook al zo lang maar ik bak echt niet vaak genoeg om die aankoop te verantwoorden. Ik heb bovendien niet zo héél veel werkruimte op mijn aanrecht en zo’n Kitchenaid is toch wel een pronkstuk om te laten staan. Ooit komt ‘ie er wel eens bij ons.

Lindsey Beljaars -

Dit is echt een top apparaat! Als je hem eenmaal hebt gebruik je hem juist heel erg veel. Inderdaad ideaal om je handen vrij te hebben!

Michelle -

Ik heb een witte Artisan, en ik ben ook echt fan van het apparaat. Gebruik ‘m niet zoveel als ik eigenlijk zou willen, maar hij werkt gewoon écht heel goed. Mijn schoonzusje, die wel echt van het bakken is, komt haar taarten vaak bij mij maken om de Kitchenaid te kunnen gebruiken. Niet de enige liefhebber dus:)! Heb me nog niet in andere opzetstukken verdiept, dus dat is wel een leuke tip. Dat van de garde in de vaatwasser wist ik trouwens ook echt niet! Toch die gebruiksaanwijzing maar eens grondiger doorspitten.

Sam -

Ohh verslavend he? Ik heb de artisan inmiddels al 4 jaar, en de hakmolen, blender. Ook heb ik de raspen als opzetstuk en de citruspers. Werkt heerlijk en het is allemaal degelijk spul. Andere keukenmachines zijn van binnen van plastic, en kitchenaid is van staal, daarom gaat het allemaal langer mee dan bijv. Een kenwood dat is de reden waarom kitchenaid ook een stuk duurder is. Ik ken mensen die hem al 20 jaar hebben en nog steeds met veel plezier gebruiken

Sabina -

Zo’n machine is echt een wens voor mij! Maar ik denk dat ik voor iets goedkoper ga met eentje van Philips of Bosch bijvoorbeeld. Die lijken mij even goed :) veel bakplezier met de jouwe!

Margot -

Leuk om te lezen! Ik heb een rode in huis en ben er echt ontzettend blij mee. Inmiddels heb ik ook een pasta-opzetstuk, maar die heb ik nog niet getest.

Kim -

Wat een mooi apparaat! Maar idd wel heel veel geld.. Dat steek ik dan toch liever in een droger;-)

Lynn -

Ik heb zelf een Kenwood Patissier thuis staan, een enorm mooie keukenmachine in het rood (ook verkrijgbaar in wit dacht ik). Deze is qua prijs een stuk vriendelijker en doe het echt enorm goed, dus misschien een tip voor anderen! Hij wordt met veel liefde gebruikt, echt fijn dat je je handen vrij hebt tijdens het mengen:)

xAmberc -

Je hebt ook een kleinere variant, de classic. Iets minder krachtig, kleinere kom en een lager prijsje, nadeel is dat deze alleen in het wit komt. Maar de classic doet zeker niet af aan de artisan!

Carina -

Ik ken het niet anders of we hebben een keukenmachine in huis. Ik heb laatst bij de lidl eentje gekocht voor bij mij thuis. Hij is wel wat groot maar nog een stuk krachtiger dan de kitchenaid en was maar 170 euro. Sowieso is de kitchenaid overpriced, je hebt al degelijke keukenmachines voor rond de 200 euro. Zelf zou ik de kitchenaid daarom ook nooit kopen, al is ie wel erg mooi, mja uiterlijk is ook niet alles.

Valentina -

Hier staat hij ook alweer 3 jaar op het aanrecht. Echt zo’n fijn ding! Voordat mijn zoontje geboren was gebruikte ik hem veel vaker, maar als je dan iets wilt maken is het zo gebeurd. Dat van die standen voor bepaalde handelingen wist ik niet eens. Ik doe het eigenlijk altijd op gevoel haha.
Hier staat overigens ook de blender, hakmolen en waterkoker van Kitchenaid. Vooral de waterkoker is echt een aanrader. Je kunt de temperatuur instellen zodat je altijd de juiste temperatuur hebt voor de thee die je maakt. De foodprocessor komt er ook ooit nog. Had ik al gezegd dat ik gek ben van Kitchenaid? 😛

Wim -

Niet zo gek hoor.. ben ook groot fan. Heb de grote mixer, de waterkoker EN het koffiezetapparaat van KitchenAid en ben nu aan het sparen voor de foodprocessor

Willemijn -

Het is echt een fijn ding he! een tip: niet erbij weglopen als je zwaar deeg of beslag mixt. Hij kan dan gaan “dansen” en is hier zo dus van het aanrecht afgestort….. gat in de vloer maar de kitchenaid was gewoon nog heel en werkt gelukkig nog!

Willemijn -

Oh wow, haha! Gelukkig deed ‘ie het nog! Wel zonde van je vloer hihi!

Willemijn -

Ja ik kon er op dat moment ook niet echt om lachen ( was in de kraamperiode en ik was dus cake aan het maken voor visite, toen werd ons dochtertje wakker en terwijl ik boven bij haar stond hoorde ik echt een oerknal van de vallende kitchenaid..) maaar het zegt wel iets over de kwaliteit van de kitchenaid!

Kelly -

Dankje voor de fijne review ! Het is nog altijd een droom om de rode op mijn aanrecht te hebben !

Reageer ook