Hoe heb jij leren koken?

Over die vraag zat ik laatst eens na te denken. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie antwoorden op deze vraag. Het verschilt nogal volgens mij, want sommigen weten zowat alle kneepjes van ‘het vak’ als ze het huis uit gaan terwijl anderen nog geen ei kunnen koken. Hoe zit dat bij mij?

Ik vond het altijd al leuk en gezellig om te zien hoe mijn moeder in de keuken bezig was. Daar kon ik van genieten. Lekker kletsen en zij schilde ondertussen aardappels en groenten aan de keukentafel. Ik heb daar warme herinneringen aan. Ik denk dat mijn moeder me kennis liet maken met eten koken door bijvoorbeeld ons (daarmee bedoelende ik en mijn zus) eerst dingen te laten schillen en snijden. Zoals aardappels of een komkommer. Of ik stond op het krukje als kleine Martine slagroom te kloppen bij het aanrecht. En daarna lekker de lepel aflikken, hmmm!

Volgens mij was ik toen een jaar of 8. Toen vond ik het juist heel leuk, totdat ik 12 was en het soms moest inclusief tafel dekken, haha! En wij mochten vroeger heel vaak koekjes bakken. In het begin maakte mijn moeder dan nog het deeg, maar later hielp ze ons hier bij en deden we het voor het grootste gedeelte zelf. Superleuk was dat! Lekker aan de slag met vormpjes en zilverpillen waar je zowat je kiezen door brak.

Ik weet niet meer zo goed het moment dat ik echt ging koken. Wel weet ik dat ik rond mijn dertiende mijn moeder wel eens hielp met appeltaart bakken wat ze vrij regelmatig deed en in mijn puberteit was ik vooral Chef Pasta. Ik leerde van mijn oudere zus Annet bolognese saus maken en maakte dat vervolgens weer thuis voor mijn ouders en Renate. Ik kan me ook niet herinneren dat ik Hollandse pot maakte. Hooguit een keer aardappels met spinazie en een stukje vlees ofzoiets of Aardappel Anders.

Ik was meer van de Italiaanse keuken zoals macaroni, spaghetti, zelfgemaakte pizza’s en lasagne. Dat zat er al vroeg in en is altijd zo gebleven. Ik heb een keer zo hard moeten lachen toen mijn zus spaghetti maakte. In plaats van dat ze 1 dl water toevoegde aan de saus, voegde ze 1 liter toe. Mijn moeder was lekker in de tuin aan het werk, ideaal natuurlijk als je dochter kookt. Maar de saus voor de spaghetti was dus meer een soort flauwe soep geworden. Met een stotterend stemmetje riep ze mijn moeder die vervolgens meteen vloekend naar boven kwam vanuit de tuin, haha! Die twee samen in de keuken was altijd zo grappig. Tenminste, voor mij dan. Mijn zus wilde gewoon lekker snel werken waardoor er soms wel eens iets mis ging en mijn moeder stond er teveel bovenop om de boel in de gaten te houden en hardop te zuchten. Vervolgens lagen ze weer met elkaar in de clinch. Heerlijk om te zien als toeschouwer!

Maar hé, ook dat is helemaal goedgekomen want Renate kan heerlijke Aziatische gerechten maken. Dat is echt haar ding. Niemand kookt zo lekker rijst als mijn zus. We waren beiden gewoon niet zo van de Hollandse pot.

Als mijn moeder bijvoorbeeld een paar dagen weg ging met vriendinnen, kookten wij vaak voor mijn vader en onszelf. We hadden dan absoluut geen zin om Hollandse pot te maken, terwijl mijn vader dit bijna iedere dag eigenlijk wel eet. We dachten dan van ‘Ja, doei!’ en maakten gewoon Afrikaanse Boboti. Dat vond hij heerlijk trouwens.

Ik durf wel te zeggen dat ik zeker lekker kan koken. Misschien ben ik in bakken zelfs nog wat beter. Dat heb ik thuis bij mijn ouders ook veel meer gedaan. Grappig is dat.

Ik vind het avondeten vooral belangrijk. Als het avondeten niet smaakt, kan ik enorm balen. Ik kook met veel smaak al zeg ik het zelf, het moet wel gekruid genoeg zijn. Ik heb een hekel aan flauw eten. Ik proef ook vaak tussendoor of ik de gewenste smaak al te pakken heb. Ik ben niet vies van zeezout, citruspeper, knoflook of een scheutje room als dat past. Hoe rijker de smaak, hoe beter. Wat ik alleen wel merk, is dat ik de laatste jaren wel steeds minder tijd heb om te koken. Jorrik staat vaker in de keuken dan ik. Hoewel hij ook zeker goed kan koken, zou ik daar toch wel weer meer tijd voor willen maken. Voorheen besteedde ik er meer tijd aan en probeerde ik ook andere recepten uit. Nu doe ik het toch vaak op de automatische piloot, grijp ik naar gerechten die ik ken en die makkelijk zijn en dat is soms wat saai. Waar is die vrouw gebleven die ‘s nachts spekkoek uit ging proberen? Haha!

Hoe heb jij leren koken? En van wie? Welke herinneringen koester jij aan leren koken?

32 reacties

Lois -

Ik ben 14 en ik heb van mijn vader leren koken! Al vanaf klein meisje zat ik op het aanrecht mee te kijken in de keuken wat er gebeurde en ik bak regelmatig!

Ik kook 5 dagen van de 7 omdat mijn vader laat thuis komt en mijn moeder eigenlijk niet kan koken (op bloemkool en sperziebonen na dan!) en dat eet ik liever niet elke avond dus ben ik zelf gaan koken omdat ik het ook echt leuk vind!

Audrey -

Leuk artikel! Ik ben dus ook helemaal niet van de Hollandse kost met koken, omdat ik het ook zo saai vind om te maken. Mijn moeder kwam er geloof ik eens mee aan dat ik wat simpele dingen dingen moest leren. Ik vond het al heel snel leuk.

Bakken heb ik al eerder samen met haar gedaan, vooral wafels volgens oma’s recept, mmmm!

Larissa -

Toen ik een relatie kreeg, kwam ik erachter dat mijn schoonmoeder ontzettend goed kon koken. Ik voelde mij meteen verplicht te leren koken. Nu mijn vriend en ik samenwonen is hij mij ontzettend dankbaar. Koken is ondertussen erg belangrijk geworden. Ik kook altijd voor meer mensen, iedereen mag aanschuiven en vind samen eten het gezelligste moment van de dag. Ik ben mijn schoonmoeder dan ook erg dankbaar dat ze mij zoveel heeft geleerd en heeft geholpen :-)

Laura | LvanR -

Zonder ui en knoflook is het geen gerecht, vind ik! 😛 Bakken deed ik ook al vanaf jongs af aan met mn moeder samen, zelf ‘t avondeten maken begon denk ik met pannenkoeken bakken. En vanaf mn 16e ging ik niet meer mee op vakantie en moest ik zelf dingen klussen. Begon met zelf uitproberen vooral. Simpel alleen aardappeltjes bakken, stukje vlees en wat groenten koken en pasta met rode saus. Echt koken kwam toen ik op kamers ging en echt andere dingen ging koken dan m’n ouders altijd deden, dingen die ik ook lekker vond. Ik was altijd een moeilijke eter thuis. Nu kom ik prima aan mn portie groente door gewoon de groentes te nemen die lekker vind en genoeg kruiden erbij te mikken. Nu heb ik een Surinaams/Pakistaanse vriend, dus van de Surinaamse en Pakistaanse keuken kan ik nu ook wat dingetjes. Hollandse pot ben ik ook niet van trouwens, meestal flauwe meuk. Zit ik vaak nog duizend peper overheen te strooien.

Jennifer -

Toen ik op mijn 18de uit huis ging (samenwonen) kon ik niet koken, nog geen ei bakken. Hetgeen wat ik wist was van het afkijken als mijn moeder kookte. Maar heb alles moeten leren. In het begin heel veel pasta’s, die echt niet lekker waren. Waarom mijn vriend wou samenwonen? Nou niet voor mijn kookkunsten, haha.
Tegenwoordig kan ik aardig koken, Maar vind het nog steeds niet leuk om te doen 😉

Saar -

Ik heb al heel vroeg leren koken. Zelfgemaakte pizza was mijn favoriet.
Ben pas echt creatief geworden met koken toen ik in 2013 mijn leven drastisch heb omgegooid en de strijd met de kilo’s ben aangegaan die ik overigens echt keihard hen gewonnen!

kIM -

Ik heb pas echt leren koken toen ik kinderen kreeg. Voor die tijd altijd druk met studeren en (over-)werken waardoor koken echt onderaan op mijn prioriteitenlijstje stond en ik lekker makkelijk iets uit een pakje of zakje kookte of mijn vriend het zware werk deed. Totdat ik zwanger was en thuis kwam te zitten. Opeens had ik de tijd en zin om me in écht koken te verdiepen, voedzaam, gezond, lekker en zonder pakjes en zakjes ipv ‘s avonds na mijn werk nog de supermarkt in te duiken en daar maar iets random uit het schap te kiezen. Inmiddels zijn we 2 kids verder, maak ik een weekmenu, heb ik een mooie verzameling kookboeken en kook ik nog steeds wekelijks nieuwe recepten waaronder laatst bijv. nog met succes de vega lasagne van jullie site. Dit had ik 5 jaar geleden niet kunnen bedenken :)

Pauline -

Ik kookte al hele maaltijden op mijn 10e. Mijn moeder was ziek en lag bijna altijd op bed, mijn vader werkte, dus ik kookte (en deed ook verder veel in huis) al heel jong. Aan het proces van leren koken heb ik niet eens herinneringen. Tegenwoordig ben ik vooral gericht op snelklaar maaltijden zonder pakjes en zakjes.
Bakken deed ik ook al vroeg en vond ik leuk (nog steeds). Ooit heb ik daar een blunder mee begaan. Ik wilde een cake bakken uit het kookboek van Moerman en volgde precies alle stappen. Laten ze nu echter vergeten zijn om aan te geven wanneer de bloem toegevoegd moest worden… Resultaat was dus een gesmolten boterachtig mengsel. Ik moest het zelf opeten, want de ingrediënten waren duur en mijn moeder vond het zonde om het weg te gooien. Bah, als ik er nog aan denk hoe ranzig dat was!

Ilse -

Vanaf het moment dat mijn broer naar de middelbare school ging moesten wij elke zomervakantie ieder om de dag met onze ouders koken. Ik ben van plan dit later ook te gaan doen als ik kinderen heb!

Dieuwertje -

Ik weet wel mijn allereerst kookfout. Ik mocht als klein meisje ma helpen met hutspot maken. En ik mocht de kruidnagels in de pan doen. ‘Hoeveel dan?’ ‘Een paar’ Resultaat: kleine Dieuwertje had 37 kruidnagels door de hutspot gegooid (mijn ouders hebben ze achteraf eruit gevist en geteld).
Maar ik denk dat ik het koken heb geleerd door mee te kijken en later te helpen. En toen ik ging studeren ben ik zelf gaan experimenteren.

Nicole -

Wat een goede vraag is dat zeg! Op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarop het van je verwacht wordt dat je kunt koken. Ik heb het gedeeltelijk geleerd van mijn moeder maar ook gedeeltelijk door mijn koppigheid. Op een gegeven moment deed ik gewoon alsof ik het al kon en lukte het uiteindelijk gewoon haha.

msevairene -

De laatste jaren kijk ik wel wat af bij mijn mama, die erg goed kan koken en specialere dingen dan de gewone vlaamse kost. Ik heb koken vooral ‘aan mezelf’ geleerd. Jammer genoeg krijg ik niet vaak de kans om uitgebreid te koken of speciale dingen uit te proberen met een kind in huis en een man die liefst van al een AVG-tje doet :p.

Loes -

Leuk om dit te lezen! Ik heb denk ik door de jaren heen, door veel oefenen en dingen fout doen, leren koken. Natuurlijk heb ik wel een aantal basics van thuis meegekregen, maar veel heb ik denk ik ook geleerd door dingen opzoeken en gewoon doen. En door tips van mijn vriend haha, die is een stukje beter in de keuken dan ik!

Tessa -

Ik moest op mn veertiende koken! Mijn moeder deed een opleiding naast haar werk, mijn vader was mantelzorger van zijn ouders en ik kookte dus vaak na school, zo’n twee keer per week. Achteraf ben ik er heel blij mee, daardoor kan ik nu heel relaxed iets in elkaar flansen dat lekker smaakt. Bij leeftijdsgenoten (studenten) zie ik vaak dat ze heel star aan een recept vast moeten houden en heel onzeker zijn over hun kookkunsten. Dat vind ik best zonde, want het is zoiets leuks! Als ik ooit kinderen heb zal ik zorgen dat ze op tijd leren koken.

Marjan -

Het begon allemaal met opwarmen: dan waren mijn ouders aan het werk en had ik training, zodat ik vroeg moest eten. Dan zetten mijn ouders de pannen met inhoud klaar, hoefde ik alleen nog maar het gas aan te zetten en weer op tijd uit te zetten (soms best lastig). Rond m’n 14e/15e moest ik zelf gaan koken 1 dag in de week. Ik begon met de kaartjes van de AH, daar hadden we er heel wat van verzameld thuis. Toen ik op m’n 19e uit huis ging had ik er dus heel wat recepten op zitten en had ik m’n ouders en zusje geslaagde en minder geslaagde creaties voorgezet. Door te doen en te proberen ben ik best handig in de keuken geworden.
Nu krijgen we wekelijks een groentepakket thuis bezorgd en

Marjan -

Geeft dat me uitdaging om creatief met die groente te koken en nieuwe recepten te proberen.
Ik vind het heerlijk om er even voor te gaan zitten en een recept te zoeken.

Kirsty -

Ik denk dat goed kunnen koken een kwestie is van veel oefenen. Ik denk dat ik de paar jaar voordat ik uit huis ging vooral heel veel heb geoefend thuis en daarvoor was het meer mee kijken of helpen met boontjes doppen of iets dergelijks. Zelf vind ik koken erg leuk en ik probeer graag nieuwe recepten uit, die ik dan naar mijn eigen smaak aanpas. Een recept letterlijk opvolgen kan ik niet haha!

Lija -

Ik hoefde thuis nooit te koken en heb het pas geleerd toen ik ging studeren. Veel bij klasgenootjes eten en kijken hoe zij het deden en meehelpen. Leuke tijd was dat :)

Amy -

Bij mij in de familie wordt vaak de grap gemaakt dat ik zelfs een pan water nog kan laten aanbranden… ik ben dus niet heel handig in de keuken. Koken op gevoel is er voor mij niet bij: ik volg met de timer in de hand precies de verpakking. Maar tegelijkertijd vind ik het juist wel heel leuk om nieuwe recepten te bedenken/proberen, zoals bij jullie Tex Mex actie vorig jaar. Ook bakken vind ik erg leuk, al doe ik het niet zo vaak. Toch is het mijn vriend die 99/100 keer kookt bij ons: ik zoek vaak uit wat we eten en regel de boodschappen, maar hij maakt het. Goede deal, vind ik zelf 😉

Lobke -

Water laten aanbranden, dat kan Willemijn ook goed hoor😂

Willemijn -

Hahahaha! Hee maar dat is de schuld van mn keuken 😉 😛

Tjitske -

Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat het ons thuis werd geleerd..
Mijn ouders zijn van de Hollandse kost, iets wat ik absoluut niet lekker vind.
Hoefde thuis dan ook nooit te koken.

Op de middelbare school had ik zo’n 16 uren verzorging in de week.
Hier heb ik dus echt leren koken, met op mijn examen een 8.. 😉

Sinds vorig jaar oktober woon ik op mezelf, en ben qua koken druk aan het experimenteren gegaan..
Inspiratie haal ik uit de recepten op blogs, voornamelijk die van jullie. En dit maakt dat ik koken inmiddels leuk vind! Wie had dat kunnen denken.
Ik maak voornamelijk pasta’s, schotels en aziatische gerechten klaar.
En moet zeggen dat alles heerlijk smaakt tot nu toe, haha..
Heb in maart voor het eerst weer Hollandse kost gegeten, wat ook erg goed lukte 😜

Tjitske -

Ook maak ik vaak grote porties, zodat ik veel in kan vriezen.
Vaak ben ik laat klaar met werken, en hoef ik het alleen maar op te warmen..

Christien -

Ik heb voornamelijk de smaak van het koken te pakken gekregen door youtube. Ik heb het zelf nooit echt geleerd (op een ui snijden na), omdat de pan altijd veel te vol was en te zwaar voor mij (pa+ma+ik en nog 3 zusjes en een broertje). Ik kon het gewoon niet doorroeren.
Toen ik op mezelf ging wonen met mijn vriend ben ik eens wat gaan rondstruinen, ik had genoeg van de dingen die mijn moeder altijd maakte (overal een mega berg groenten doorheen) en wilde gerechten eten zoals ze bedoeld waren.
Hierdoor ben ik op o.a. het youtube kanaal van SortedFood gekomen. Super gerechten en ze geven ook vaak opties om ingrediënten te vervangen als je iets niet mag.
Ook kwam ik op my virgin kitchen.
Ondertussen kan ik van mezelf zeggen dat ik echt wel lekker kan koken, met name mexicaans vind ik heel lekker (en leuk!).

Ingrid -

Voor mij voelt koken niet echt als iets wat ik geleerd heb, maar meer als iets wat je gewoon doet. Vroeger hielp ik vaak met boontjes doppen, wortels raspen, aardappelen schillen en dergelijke, maar dat soort dingen doe ik bijna nooit meer. Ik zoek vaak recepten op van dingen die ik lekker vind en dat maak ik dan. Van vriendinnen heb ik ook altijd veel inspiratie, zoals artisjokken (had ik voor mijn studententijd nooit anders gegeten dan op pizza!) koken en serveren met een dipsaus, spinazie in pastasaus etc. Bakken vind ik veel lastiger dus doe ik minder.

Hélène -

Vooral door scoutingkampen die ik had op mijn 11e moesten we zelf ons eten maken. En veder vind ik het leuk om mijn vader te helpen in de keuken en zo ook meer te leren

Linda -

Ik kan eigenlijk helemaal niet super goed koken. Mijn moeder heeft het ons nooit bewust geleerd, heb wel gezien hoe ze aardappels kookt en gehaktballen maakt, maar de hollandse kost is ook niet echt mijn ding. Heel soms als ik gezond wil eten, maar liever bak ik mn aardappelen dan. Ik woon alleen, dus eet iets vaker dan goed is soep uit blik, groente uit een potje of een frietje of pizza. Ik ben vaak pas half 7 thuis uit werk en heb dan weinig zin om te koken, en misschien ook omdat ik het niet zo goed kan heb ik nog minder motivatie. Zoveel moeite en soms smaakt het nog nergens naar. Heb ook weinig inspiratie of kennis van welke kruiden bij wat moeten. Wel inspireren jullie me soms met gerechten, af en toe zie ik dingen voorbij komen die ik wil proberen. Want als ik ooit ga samenwonen kan ik mn toekomstige vent toch niet elke week pasta bolognese voorschotelen. Ongeveer het enige ding wat altijd lukt..
Dus misschien moet ik mezelf hier maar eens in opvoeden en wat gerechten gaan proberen en oefenen.

Willemijn -

Hihi, wat een leuke, eerlijke comment. En super tof om te horen dat we je soms af en toe inspireren. Binnenkort komt er een lasagne aan die SUPER makkelijk en heeeeeel lekker is. Misschien dat je die ook wel wat gaat vinden 😀

Jacoline -

Vooral door er veel bij te zijn denk ik. Ik kan me niet echt herinneren dat iemand me dat leerde, ik kon het opeens. Het laatste jaar leer ik mezelf veel koken en bakken omdat ik vegetariër ben geworden en toegevoegde-suiker vrij eet. Hoewel ik daarin ook veel leer van vriendinnen!

Kelly -

Bakken heb ik heel regelmatig gedaan, of Saroma toetjes kloppen en dan de garde aflikken ! Koken deed ik wel heel af en toe, helpen ook als in roeren en dingen toevoegen, maar afgelopen jaar heeft ze me heel veel geleerd aangezien ik het nu zelf moet doen. En nog geeft mama me regelmatig tips en ideeën. Heel fijn!

Liset -

Ik werd, net als jij, al vroeg bij het koken en bakken betrokken. Koekjes en taarten maken, maar ook roeren in pannen, groenten snijden en kruiden toevoegen. Hoe ouder ik werd hoe meer ik kon en mocht doen. In huis was het bij ons de regel: wie kookt, wast niet af. Dus als mijn ouders kookten, dan dekten mijn zusje en ik tafel en wasten we af. En als ik daar geen zin in had hielp ik met koken, en toen ik ouder was kookte ik dan zelf. Soms wat mijn ouders bedacht hadden en soms ging ik dan naar de winkel om spullen voor pasta te halen, want dat was het lekkerste. En in het weekend wilde ik altijd lasagne maken, of home made pizza. En elke verjaardag maakte ik dan een appeltaart. En rabarber, dat vond ik zo mooi roze haha.

Marije -

Ik heb leren koken van mijn vader en oma. Ik koester vooral de weekenden heel erg waarin er uitgebreid werd gekookt.

Reageer ook