Eerste indruk: IPL ontharen met Philips Lumea Prestige

Week in week uit ‘moet’ ik er weer aan geloven: scheren. Het is weliswaar mijn favoriete manier van ontharen (want voor harsen of epileren ben ik een te groot watje), maar alsnog niet mijn favoriete klusje. Naar laseren was ik altijd wel nieuwsgierig, maar ik vind het duur (al gauw €1200 voor je onderbenen!) en elke paar weken naar een salon gaan voor een bepaalde periode vind ik veel gedoe. Met de Philips Lumea schijn je nu thuis te kunnen ontharen met behulp van IPL. Ik ben nieuwsgierig en ga het testen de komende maanden.

De Philips Lumea (o.a. hier verkrijgbaar) is een IPL-ontharingssysteem (Intense Pulsed Light) waarmee je veilig thuis kunt ontharen. Door zachte lichtpulsen wordt voorkomen dat bij de haarwortel het haar teruggroeit. Uit consumentenonderzoek blijkt dat er sprake is van een aanzienlijke haarvermindering (92%) na 3 tot 4 behandelingen (je behandelt wanneer je start met IPL iedere 2 weken). Om de resultaten te behouden, raadt Philips je aan om na de eerste 4 behandelingen elke 4 tot 8 weken bij te werken.

philips lumea

philips lumea

Je kunt de Philips Lumea op het hele lichaam gebruiken (denk bijvoorbeeld ook aan: buik, rug, kaak, bovenlip). Het standaard opzetstuk is bijvoorbeeld geschikt voor de benen en armen. Maar er zijn ook opzetstukken speciaal voor het gezicht, de oksels en de bikinilijn. De opzetstukjes verschillen onder andere in vorm en grootte, waardoor ze goed op de huid passen.

De Philips Lumea Prestige is geschikt voor bijna ieder huidtype (behalve de zeer donkere huid) en de SmartSkin-sensor helpt om de juiste instelling te bepalen die past bij jouw huid. Je kunt de Lumea Prestige zowel met als zonder snoer gebruiken. Door de opzetstukjes en de snoerloze optie zijn nu ook lastige plekjes makkelijk te behandelen.

Voor wie is het geschikt?

Het werkt op natuurlijk donkerblond, bruin en zwart haar en op huidskleuren die variëren van erg wit tot donkerbruin. Net als bij andere methoden van IPL ontharen kan Philips Lumea niet worden gebruikt om wit/grijs, lichtblond of rood haar te behandelen en is het niet geschikt voor een zeer donkere huid. Het is namelijk vereist dat er een contrast is tussen het pigment in de haarkleur en het pigment in de huidskleur.

Hoe werkt het?

Je begint met het te behandelen oppervlak haarvrij te maken. Dit kan door te scheren, harsen of epileren (als je huidirritatie krijgt moet je wachten tot dit over is). Daarna zet je het apparaat aan en laat je het apparaat de intensiteit bepalen met behulp van de SmartSkin-sensor of bepaal je zelf de intensiteit met behulp van de handleiding.

Vervolgens plaats je de Lumea op de huid. Het is belangrijk dat je hem goed aandrukt. Pas wanneer hij juist geplaatst is gaat het ‘Klaar om te flitsen-lampje’ (“Ready”) branden wat aangeeft dat je een flits kunt afgeven. Zo lang dit lampje niet brandt kun je ook niet flitsen. Dit maakt het apparaat veilig voor thuisgebruik.

Nadat je op een plekje huid hebt geflitst verschuif je het apparaat naar het volgende plekje en flits je weer. Zo ga je het hele te behandelen gebied af.

Ready, flits, go!

Mijn ervaringen na de eerste behandeling

Toegegeven, ik vond het best een beetje eng om dit te gaan proberen. Ik ben een beetje een schijterd soms en ben met dit soort dingen vaak een beetje bang dat het niet veilig is of dat het toch pijn doet. Na zorgvuldig de handleiding te hebben gelezen en de FAQ op de pagina van de Philips Lumea, durfde ik het aan. In de handleiding word je getipt om de app van Philips Lumea te gebruiken en ik moet zeggen, dat is handig! Het geeft je een verkort stappenplan en laat je weten wanneer het weer tijd is voor een herhaling van de behandeling.

Als eerste moest ik de lichtintensiteit bepalen. Aan de hand van het schema vermoedde ik dat ik intensiteit 4 of 5 moest gebruiken en inderdaad, de SmartSkin-sensor gaf aan dat ik het beste voor intensiteit 5 kon gaan (de hoogste intensiteit). Per lichaamsdeel kan de intensiteit trouwens wisselen. Benen zijn bijvoorbeeld vaak bruiner dan het gezicht of de oksels.

Ik begon met de oksels. In nog geen 4 minuten was ik al klaar en ik dacht ‘Is dit wel genoeg?’. Maar ja, je oksels zijn niet zo groot natuurlijk en je hoeft maar één keer te flitsen per stukje. In een paar handelingen ben je klaar! De huid op mijn oksels was iets gevoelig. Het voelde een beetje warm aan (dit is normaal). Op sommige hele tere stukjes voelde het een beetje prikkend aan, alsof iemand een elastiekje tegen mijn huid liet tikken. Maar pijn deed het niet!

Daarna ging ik verder met de onderbenen. In 10 minuten had ik beide onderbenen behandeld. Mijn benen waren nauwelijks gevoelig, slechts hier en daar voelde ik een keertje dat elastiekjes-gevoel. Mijn bovenbenen kan ik helaas niet behandelen met IPL, want hier zijn mijn haartjes lichtblond. Ik merkte trouwens dat je het apparaat goed op de huid moet drukken zodat het lichtvenster volledig op de huid aansluit, anders flitst het apparaat uit veiligheidsredenen niet.

Tot slot behandelde ik een paar (zwarte!) haartjes rondom mijn navel. Ik irriteer me al jaren mateloos aan mijn mini buiksnorretje, hihi!

Mijn volgende behandeling staat gepland voor over 2 weken. In de tussentijd kan ik volgens de handleiding gaan merken dat er wat haartjes beginnen uit te vallen. Ik ben benieuwd! Djurre is trouwens ook nieuwsgierig geworden en wil het apparaat ook gaan testen, haha! Dus ik zal jullie de komende tijd niet alleen op de hoogte houden van mijn bevindingen, maar ook van die van hem. 😉

Heb jij ervaringen met ontharen door middel van IPL? Of misschien wel met de Philips Lumea? Wat zijn jouw ervaringen?

17 reacties

Debbie -

Zo jammer dat ik dit niet kan proberen :(
Ik heb licht tot rood haar dus helaas gaat deze vlieger niet op voor mij…

Paula -

Ik ben heel benieuwd! Ik ben net overgestapt op epileren omdat ik zat ben van scheren, ik epileer m’n benen (alleen m’n benen trouwens) 1x per week. Ik vind het wel pijnlijk, maat het wordt wel steeds minder. Als de Lumea echt goed werkt dan misschien toch maar overwegen :p

Paula -

Ik ben ook al jaren benieuwd naar de Philips Lumea! Ben het eeuwige scheren zo zat.. ik epileer m’n benen nu, en hoewel de pijn minder wordt vind ik het echt niet fijn en wissel ik af met scheren 🙈 Rondom m’n enkels scheer ik bijvoorbeeld alleen maar. Maar omg dat ‘navelprobleem’! Dacht dat ik de enige was Haha.. ik vind de Lumea alleen wel heel duur.. 😡

Anna -

Epileren en harsen vind ik te pijnlijk. De lumea lijkt mij een fijne manier van ontharen.
Jammer dat ik grijze haren. Dus ik blijf elke dag scheren

Julia -

Ben heel benieuwd of het bij jou werkt! Wij hebben thuis ook een phillips lumea en ik heb nu al 4 behandelingen gehad om de 2 weken, en ik zie nog geen verschil. Terwijl er in het boekje staat dat je maar 4/5 behandelingen nodig hebt. Vraag me dus af of het gaat helpen. Daarnaast kwam ik er laatst pas achter dat je met de lumea het haar niet definitief kan verwijderen. Je zou het elke 4/6 weken moeten herhalen. Ik vind dan niet dat ze mogen zeggen dat het definitief ontharen is

Elsbeth -

Ik heb een paar jaar terug de Philips Lumea aangeschaft. Maar helaas: bij mij geen enkel resultaat (ook al voldeed ik volgens Philips wel aan de “voorwaarden)… Toch maar weer overgestapt op harsen dus :-) Hopelijk werkt het bij jou wel!

Roos -

Ik heb een aantal maanden geleden de lumea gekocht (vergelijkbaar als deze maar iets minder poespas). Het is een redelijk dure aankoop maar aangezien ik het met mijn moeder en zus gebruik haal je de kosten er wel uit vergeleken. Tot nu toe heb ik het vooral gebruikt voor mn oksels en gezicht, resultaat: al welen mn oksels niet hoeven te scheren: ideaal voor de zomer!! Op mn gezichg heb ik ook al duidelijk minder haargroei. Ik ben nu ook begonnen op mn buik (same problem) en bikinilijn, voor mn benen was ik nog te lui haha.

Een puntje om te houden is dus wel dat de haargroei niet definitief wordt verminderd, wel voor zo’n 2 maanden, prima om iig de zomer door te komen

Roos -

Lekker getypt weer op mn telefoon haha

Lies -

Hoi! Ik heb de Lumea een jaar of 3 geleden gebruikt… maar ik kreeg er enorm veel verschrikkelijk jeukende bulten van, alsof ik op elke 5cm door een mug was gestoken.
Dus na een paar keer ben ik er mee gestopt. Heb mijn klacht naar Philips gestuurd, maar zij hadden er nooit eerder van gehoord.
Dus misschien beter om eerst een stukje te proberen zodat je weet of je huid er tegen kan.

Elsa -

Ben benieuwd of het bij jou wel werkt! Ik heb er één en heb het echt maanden trouw gedaan, zonder enig resultaat.. Zo jammer want ik had echt gehoopt dat dit de oplossing was voor dit body issue.

Amelie -

10 minuten voor beide onderbenen? ? Dan heb je vast heel weinig haartjes of hele dunne benen 😉. Dat lukt mij met scheren niet eens haha

Eliza -

Wow, zo’n apparaat is duur. Ik heb vorig jaar 5 maal een behandeling bij Lara’s gedaan, en was daar in totaal 320 euro aan kwijt, wel een aanbieding gepakt en 2=1 gedaan. Nu al een jaar lang haar vrij bij oksels en onderbenen. Gewoon even goed de acties in de gaten houden.

Marjan -

Hoi! Ik ben juist benieuwd naar of het ook werkt bij je intieme zone… Mijn benen hebben namelijk amper (zichtbaar) haar en ik vind het zonde om het alleen voor mn oksels aan te schaffen… En een haarvrije intieme zone lijkt me echt ultiem 😉 Heb je dat ook geprobeerd of ga je dat nog proberen..?

Nienke -

Dit lijkt mij ideaal. Maar ik vind het wel heel duur, dus ik ben benieuwd of het echt werkt. Dus ik blijf met smart wachten op de updates. :)

Rianne -

Haha zo fijn om te lezen dat er meer mensen zijn met een paar zwarte navelhaartjes :’)
Verschrikkelijk haha en tot overmaat van ramp groeien ze ook nog vaak in

Interessant artikel! Ben benieuwd naar het eindresultaat

Willemijn -

Hahaha lotgenoot! 😀 😉

Laura | LvanR.nl -

Ik heb ze ook! :( Ik epileer ze, maar som vinden ze inderdaad hun weg niet terug. Bleeeeh!
Ben trouwens benieuwd hoe goed dit werkt @Willemijn!

Reageer ook