Die goeie ouwe studententijd

Ik denk er nog regelmatig aan terug, die goeie ouwe studententijd. Samen verhuisde ik met Djurre op mijn 18e naar Groningen om daar te gaan samenwonen en te studeren. En hoewel het maar een periode van 4 jaar was, het was een van de leukste periodes uit mijn leven tot nu toe.

Als ik er nu op terugkijk denk ik: ‘Wat een relaxed leven had ik!’ Ik weet niet meer precies hoe veel uur college we per week hadden, maar wat ik wel weet is dat ik de eerste 2,5 jaar van mijn studie echt geen 40 uur studeerde! Het kwam regelmatig voor dat ik doordeweeks ‘s middags lekker met Tien en mijn klasgenoten op de Grote Markt op een terrasje zat. Wat een leven!

Het was ook een heerlijke zorgeloze periode. Los van goede cijfers halen, had ik eigenlijk weinig verantwoordelijkheden. Mijn vaste lasten waren gecoverd dankzij de DUO. Ik had misschien niet zo veel geld, maar het leven was ook niet zo duur. Zonder auto, (groot) huis en andere kostbare bezittingen waren er bijvoorbeeld weinig dingen die kapot konden gaan waar je rekening mee moest houden. Om maar wat te noemen.

Verder was er altijd wel wat leuks te doen. En vooral: ik had ook bijna altijd wel de tijd om wat leuks te gaan doen! En studeren, dat vond ik eigenlijk zo verkeerd nog niet. Ik kan goed leren en vind het daarom ook leuk om te doen. Ook leuk: het stikte van de smeuïge verhalen in onze studietijd. Verhalen over uit de hand gelopen feestjes, stappen, relaties die ontstonden of juist uit gingen, roddels… Op onze opleiding was altijd wel wat te beleven.

Ook aan ons eerste huisje heb ik warme herinneringen. Djurre en ik hebben de zolderverdieping die we huurden eigenhandig opgeknapt. Ik was zo trots op ons stekkie, dat we zorgvuldig in hadden gericht. Het was zo’n gezellig plekje. Klein, maar knus. Ik genoot van het samenwonen met Djurre en in die periode zijn we echt maatjes geworden. De eerste maanden dat we in Groningen woonden hadden we beide nog niet veel vrienden, omdat we er nieuw waren kwamen wonen. Daarom trokken we veel samen op. Veel van onze vrienden verklaarden ons voor gek dat we tegelijk uit huis gingen en direct gingen samenwonen, maar voor ons was het de beste keuze ever! We zijn samen volwassen geworden en dat maakt ons tot op de dag van vandaag heel hecht.

En dan heb ik het nog niet eens over Martine gehad. Zij is by far het meest dierbare wat ik over heb gehouden aan mijn studietijd. Dit jaar kennen we elkaar alweer 9 jaar. Wauw! Dat zij mijn vriendinnetje voor het leven ging worden, wist ik al heel snel. Ik weet niet wat het is met ons, maar ons lijntje met elkaar is eentje die met geen pen te beschrijven is. Samen studeren en samen gaan met bloggen heeft zéker bijgedragen aan onze hechte vriendschap. Ook al denk ik wel eens dat ik liever een andere studie had willen kiezen, dan nog had ik het niet anders willen laten verlopen. Zonder Logopedie had ik Martine nooit ontmoet. En zonder haar zou mijn leven lang niet zo veel glans hebben als nu.

Het grappige is dat toen ik over de helft van mijn studie was, ik juist niet kon wachten op het werkende leven. Ik keek er zó naar uit. Het werkende leven is ook heerlijk trouwens, maar nu besef ik me wel meer wat een leuke periode je studietijd eigenlijk is. Je bepaalt voor het eerst in je leven alles lekker helemaal ‘zelluf’, je hebt als je er later op terugkijkt eigenlijk echt best wel veel tijd voor leuke dingen en het is nog zo lekker zorgeloos in vergelijking met het echte volwassen leven (huisje, boompje, beestje, you know).

Het ding met goede herinneringen is vaak dat je pas de waarde en fijne dingen ziet zodra die tijd achter je ligt. Alsof je er meer oog voor hebt. Jammer is dat eigenlijk. Maar misschien is het ook dat je de dingen die misschien niet zo leuk waren, die er sowieso geweest moeten zijn, vergeet waardoor het allemaal nog leuker en mooier lijkt… In elk geval is mijn studententijd een periode met warme herinneringen die me altijd bij zullen blijven. Ik had het voor geen goud willen missen!

Wat voor herinneringen heb jij aan je studietijd?

21 reacties

Marijke -

Ik ben 26 en afgestudeerd verpleegkundige. Ik heb nooit op kamers gewoond omdat ik het niet per se wilde en omdat het reizen ook maar 25 minuten was van huis naar school. Als verpleegkundige in opleiding had ik heel vaak met leuke artsen te maken waardoor ik mijn opleiding moeiteloos afgerond heb. Haha. 😉 In de medische sector stijgt de thermometer ook wel eens letterlijk. Nu ben ik 26 en ga ik een heel andere opleiding doen omdat ik de werkdruk in de zorg te hoog vind en ik dat zeer onprettig vind werken. Het maakt echter ook niet uit of je nu in het ziekenhuis werkt, in de thuiszorg of in een bejaardenhuis. De zorg is letterlijk een zorg geworden.

Nicole -

Het studentenleven is inderdaad echt heerlijk. Ook al denk ik het soms enorm druk te hebben is het toch wel heel erg fijn om nog even veilig te studeren.

famke -

zo leuk om de reacties te lezen. ik heb net mijn examens afgerond. daarna ga ik naar het mbo. die opleiding duurt 3 jaar. en daarna ga ik op kamers. ik ben dan 18 jaar. ik moet nog wel even wachten maar ik heb zo veel zin om op kamers te gaan en lekker te gaan studeren. maar ik geniet wel van het nu hoor.

Sandra-Anna -

Ik ben waarschijnlijk net zo dol op het studentenleven als jij. Heerlijk vind ik het, met name om gewoon onder de leeftijdsgenoten te zijn en samen te sparren. Dat heb ik echt nodig en miste het vreselijk tijdens mijn eerste stage. Ook heeft student zijn het grote voordeel dat ik lid mag zijn van een studenten turnvereniging, zoveel leuker en gezelliger dan “normale” buurtverenigingen! Vandaar dat het voor mij geen moeilijke keuze was om na het behalen van mijn HBO diploma over een maand, in september te gaan starten met een Master opleiding.

Maaike -

Grappig om te lezen dat jij op een gegeven moment zo uitkeek naar het werkende leven. Ik ben nu 3 jaar aan het genieten van het studentenleven, ik ‘moet’ gelukkig nog een jaar of 4 en het kan van mij niet lang genoeg duren! Ik moet er niet aan denken om nu al te gaan werken, samenwonen, of volwassen te moeten worden, haha. Ik typ dit berichtje om 10 uur ‘s ochtends vanuit mijn bed, mijn kamer is een puinhoop, de koelkast is leeg, and I couldn’t care less. En ipv studeren ga ik zo lekker een terrasje pakken in de zon. Studiewerk haal ik later wel in, want dat kan allemaal. De studententijd is de mooiste tijd van je leven, dat kan ik zeker beamen.

cindy -

Ik ben altijd gepest geweest zowat heel mijn schoolleven. Ze hebben met tot een depressie geduwd wat me enorm veel tijd heeft gekost om er terug uit te geraken. Dus studententijd kijk ik niet met veel liefde terug. In tegendeel ik hou mijn hart vast als mijn bijna 2 jarige binnen een half jaar naar school moet…

As -

Ik zie juist enorm op tegen mijn studententijd, ben bang dat ik nooit een vriendin zal maken, dat ik nooit een klik zal vinden met iemand, dat ik buiten de boot zal vallen, maar bovenal dat ik me eenzaam ga voelen..

Mya -

Jouw studententijd klinkt echt veel leuker dan die van mij! Ik heb vooral heel veel gehiphopt van studie naar studie en veel pech ermee gehad ook waardoor ook deels de wissels kwamen. Waardoor ik uiteindelijk maar gekozen heb voor een thuisstudie en wel weer énorm blij en trots was dat ik op die manier mijn mbo diploma gehaald heb. Juist omdat het zo’n gevecht geweest is was ik dubbel zo blij met mijn papiertje. Maar ook blij dat ik van het studeren af was (want ik kan dus juist weer totaal niet goed leren).

Maria -

Een juf op mijn basisschool schreef altijd bij iedereen hetzelfde versje als je haar vroeg om je in ‘poezie album’ te schrijven. Toen was ik nog te klein om het te begrijpen, maar nu is het zo waar:

Als je klein bent wil je groot zijn
Als je groot bent heb je spijt
Dat je niet meer klein kan wezen
Want dat was je mooiste tijd

En dan gaat het niet alleen om je jeugd, maar volgens mij kan je het breder trekken, dat je vaak verlangt naar de volgende stap en achteraf denkt: oh, toen was het helemaal zo slecht nog niet!

Johanne -

Oh, ik heb zooo lang gestudeerd. Deels omdat ik me in een bepaalde fase van mijn leven vond waarin ik studeren niet zo belangrijk vond, maar ook omdat er zo veel afleidingen waren. Wat je zegt, je had weinig geld, maar kon van alles doen. Want je had ook weinig financiële verantwoordelijkheden. Veel gefeest en veel gezopen. Maar ook mijn beste vriendinnetje ontmoet tijdens het studeren. Toch vind ik mijn leven nu leuker, mede omdat ik denk ik wat zekerder ben en een duidelijker doel voor ogen heb.

Marloes -

Ik ben druk bezig met afstuderen en hoop in de zomervakantie klaar te zijn. Ik ben vorig jaar gelijk vanuit huis gaan samenwonen met mijn vriend en ik heb er nog geen moment spijt van. Ik had eerlijk gezegd ook echt niet op kamers willen wonen.
Wat ik het meest ga missen van mijn studententijd is de vrije tijd, haha! Maar eindelijk eens een vast ritme hebben zou ook wel fijn zijn :)

Loes -

Ik zit nog vol in mijn studententijd, ook al woon ik bijvoorbeeld al wel samen. Ik moet zeggen dat ik wel heel erg geniet van het zorgeloze, al hoewel al die deadlines en tentamens me ook wel behoorlijk veel stress bezorgen.

Amy -

Ik ging net als jij met 18 op kamers, maar niet in de stad waar ik ging studeren. Ik werkte soms wel 25 – 30 uur naast mijn studie en dat was soms behoorlijk pittig. Daarnaast legde ik mezelf behoorlijk wat druk op om goed te scoren; pas toen ik in mijn masterjaar kwam werd ik wat relaxter en heb ik ook een fijne tijd gehad met studiegenoten. Maar eerlijk is eerlijk, voor mij begon de fun pas toen ik ging werken en ik van de eeuwige deadlines en financiële stress af was.

Kirsten -

Ah ik geniet ook echt volop van mijn studententijd! Ik hoop dat het nog heel lang duurt voordat ik echt moet werken, want dit is zo’n leuke en mooie tijd! Altijd feestjes, overal gezelligheid, veel sporten, studeren en leuke dingen doen. Ik geniet nog meer van mijn studententijd nu ik actief ben geworden. Echt de beste keuze ever! 😀

Tess -

Ik geniet op dit moment ook volop van mijn studententijd. Ik besef mij zo goed hoe ‘makkelijk’ het leven nu is. Geen grote verantwoordelijkheden, veel feestjes en inderdaad ontzettend veel op het terras zitten met vrienden. Ik heb nog een aantal jaar te gaan gelukkig! Ik ben mij er ook erg bewust van dat deze periode in het leven zo fijn is, misschien dat ik er daardoor nog wel meer van geniet. :)

Eva -

Ach ja het studentenleven. Ik mis vooral de vrijheid en het zorgeloze (afgezien van tentamenstress). Heerlijk om alvast van het volwassen leven te proeven maar nog niet helemaal. Nu is dat anders…. Elke fase heeft iets bijzonders :-)

Denise -

Ik zit nu in het tweede jaar van mijn opleiding Communicatie in Eindhoven. Ik val net buiten het oude stelsel en krijg dus alleen ov als een gift, de rest moet ik lenen. Omdat ik me niet helemaal thuis voel in Eindhoven (was liever naar Maastricht gegaan, daar hadden ze alleen niet die opleiding) heb ik al helemaal in het begin besloten dat ik het het geld niet waard vond. Ik reis dus iedere dag dat ik naar school moet twee uur heen en twee uur terug met openbaar vervoer.
Hierdoor heb ik niet een echt studentenleven, ik ga vrijwel nooit uit of iets.
Toch vind ik dat helemaal niet erg. Doordat ik niet voor een kamer heb geleend, kon ik voor andere dingen lenen en sparen. Zo ben ik ooit enorm verliefd geworden op Londen. Vorig jaar heb ik er al een maand gezeten voor een cursus, komend schooljaar ga ik er een half jaar naartoe voor mijn minor. Dat ene halve jaartje Londen is voor mij veel meer waard dan 4 jaar op kamers in een stad waar ik me niet eens echt thuisvoel.
Ik ben blij dat ik deze keuze al vrij snel gemaakt heb.

Larissa -

Ik ben op dit moment aan het afstuderen van de opleiding Communicatie. Tijdens mijn studie heb ik 1,5 jaar op kamers gewoond en ik ben daarna meteen gaan samenwonen. Ik merkte namelijk ook dat ik al vrij vroeg droomde van het echte volwassen leven. Ik zou het nooit anders doen, want op kamers wonen was gewoon niet helemaal mijn ding. Ik vind het samen opgroeien met mijn vriend het mooiste wat er is. Het heeft ons ook erg hecht gemaakt.

Marije -

Nu ik al jaren in het werkende leven zit, denk ik regelmatig terug aan mijn studententijd. Vooral de vrijheid die je toen had en de weinige verplichtingen. Soms zou ik best weer terug willen naar die tijd

Kelly -

Ik zit nog een soort van in mijn studententijd, maar aangezien ik inmiddels samenwoon met mijn vriend in een koophuis hebben we toch alweer de “grote mensen” lasten, waardoor een echte studententijd ook niet mogelijk is. Maar de behoefte heb ik er ook niet toe, ik doe het gewoon op mijn manier haha.

Michelle -

Ik heb nooit op kamers gewoond en voor mijn gevoel ook nooit echt een studentenleven gehad. Ik werkte al mijn vrije uren en ging na een jaar samenwonen, waardoor we ook echt grote mensen vaste lasten hadden en we ons daarnaar gedroegen. Wil niet zeggen dat het geen mooie tijd was, want ik heb er juist wel heel erg van genoten ook. Iedere fase heeft zo z’n charmes; dat vind ik echt!

Reageer ook