De was…

Op die foto hierboven lach ik wel, maar eigenlijk heb er een hekel aan. Maar dan ook écht. Vooral het opvouwen en opruimen ervan. Zeker nu we een huishuiden van vier personen hebben is het een gebed zonder end geworden. Er is altijd en overal was. Maar ja, it needs to be done! Desalniettemin heb ik inmiddels wel een goed werkend ritueel gevonden waardoor ik de was wegwerk, zonder dat ik er iedere dag mee bezig ben.

Iedere dag bezig zijn met de was vind ik zelf persoonlijk namelijk helemaal niets. Ik doe het liever één of twee dagen per week. Zo ben ik niet voor mijn gevoel dag in dag uit met deze rotklus bezig. Dit is mijn aanpak.

Stap 1 – Was verzamelen
Op onze overloop staan twee wasmanden: één voor licht en één voor donker. Hierin verzamelen we dagelijks alle was.

Stap 2 – Was sorteren
Gemiddeld twee keer per week is het ‘wasdag’. Ik leeg de wasmanden en sorteer alle was. Meestal heb ik deze hoopjes:

  • Donker, 60 graden
  • Donker, 30 graden
  • Wit, 30 graden
  • Wit, 60 graden
  • Licht, 30 graden

Ik heb niet iedere keer al deze hoopjes hoor. Meestal draai ik per wasdag twee tot vier wasjes.

Stap 3 – Wassen
Dit spreekt voor zich natuurlijk! Sinds een tijdje heb ik een wasmachine die tot 9 kilo kan wassen en dat is heerlijk! Er kan zo veel was in, waardoor ik minder vaak hoef te wassen. Ideaal!

Stap 4 – Droger of droogrek?
Nadat het uit de wasmachine gekomen is bepaal ik wat in de droger mag en wat ik op het droogrek hang. Meestal heb ik pas een droger vol na twee of drie wasjes, omdat ik ook veel ophang.

Weetje: Pas sinds dit jaar heb ik een droger! Hiervoor, ook toen ik nog thuis woonden, hingen wij altijd alle was op! Maar nu ik twee kinderen heb en ik door de was het wasgoed niet meer zag, besloot ik toch maar eens een droger aan te schaffen. En ik ben er heel blij mee want het scheelt me veel tijd en moeite.

Maar toch doe ik lang niet alles in de droger. Ik denk dat ik nog altijd minstens de helft van al mijn was ophang. Alleen sokken, boxershorts, handdoeken, rompers, theedoeken, vaatdoeken en lakens gaan in de droger namelijk. Alle kleding hang ik op. Ik hang het liever op om de volgende redenen:

  • Je kleding kreukt veel minder als je het ophangt.
  • Je kleding blijft veel langer mooi als je het niet in de droger doet.
  • Het kost niets, want de buitenlucht doet het droogwerk in plaats van de droger op elektriciteit. Je schijnt zelfs zo’n €65 per jaar op je energierekening te besparen wanneer je je was droogt!
  • Het is veel beter voor het milieu. Ook al heb je een nieuwe, zuinige droger, alsnog zijn het energieslurpers.

Zeker nu in de lente en zomer, wanneer de zon schijnt, is de was buiten bijna net zo snel droog als wanneer je het in de droger zou doen.

Een fijn merk met goede droogmolens en droogrekken is Brabantia. Sinds ik van hun een prullenbak kocht twee jaar geleden ben ik om. Het kost misschien wat meer, maar de producten zijn dan heel praktisch en gaan jaren mee. Ik heb een droogrek van Brabantia en die is ideaal, want er past een volle trommel à 9 kilo aan was aan! En ingeklapt nemen ze nauwelijks ruimte in. Brabantia heeft ook een mooie campagne waarbij ze voor ieder verkochte droogmolen/droogrek een boom planten. Wanneer je je product registreert houdt Brabantia je zelfs op de hoogte van jouw WeForest boom. Er zijn al meer dan 700.000 bomen geplant, dus op naar de 1.000.000! Ga voor meer informatie naar brabantia.com/nl/love-nature.

Stap 4 – Opvouwen en opruimen
Zucht… Mijn meest gehate taak als het om de was gaat! Wassen en drogen dat vind ik meestal nog wel een prima klusje, maar opvouwen en opruimen… Nope! Het komt dan ook vaak genoeg voor dat al mijn wasmanden uitpuilen met schone was en Djurre’s sokkenla leeg is. 😉 Maar als ik mezelf op zo’n wasdag als doel stel alle gewassen was weggewerkt te hebben, dan lukt het me vaak wel om tot slot alle was op te vouwen en te ruimen.

Hoe zit dat bij jullie? Wat is jullie wasritueel? En hang jij de was op of gebruik je een droger? Ik ben benieuwd!

31 reacties

martin -

hoi manon hang jij beddengoed buiten

Jorienkenl -

Oooh ik herken het echt. Niks aan die was doen. Maar als alle schone was weer opgeruimd is , geeft het een heerlijk gevoel :)

Fabienne -

Ik doe al mijn was (behalve als het er echt niet in mag natuurlijk) even in de droger… 10-15 min. Dan is het warm geworden, en als ik het dan ophang dan droogt het bijna zonder kreukels op (ook zo’n hekel aan strijken!!). Dingen zoals handdoeken, sokken etc, laat ik gewoon helemaal droog worden in de droger.

Tio -

Ik heb geen droger maar hang het buiten op te drogen als het mooi weer is en dan ruikt het zo lekker fris als de was droog is en haalt het binnen. Als het weer niet zo mooi is hang ik de was op een droogrekje aan de deur. Ik probeer de was zo snel mogelijk op te ruimen want dan ben ik daar maar van af. Dat zo”n droger zo veel energie neemt had ik eigenlijk nooit gedacht.

PatriciaKleijn -

Wij zijn maar samen en heb daarom niet zoveel was. Ik was alles weg op zaterdag en zondag, 3 draaisels of als ik het bed verschoon zijn het er 4

Sandra -

Wij wonen met zn 2en. Ik doe elke maandag woensdag en zaterdag/zondag een wasje of 2 in de wasmachine. Ik heb een droog paal buiten van brabantia en voor binnen heb ik net een nieuw rek gekocht van Leifheit. Er zit een handig sok rekje aan en je kunt aan de uiteindes een kledinghanger halen en vast klikken ideaal!
Ik wil wel graag een droger maar ik wil ook juist energie besparen beter voor het milieu en mijn portemonee. Wellicht wanneer we kinderen hebben dat de droger komt 😋

Ju -

Mijn vriend en ik zijn er eindelijk uit (na anderhalf jaar samenwonen, blijkbaar was het niet zo voordehandliggend haha)… Ik kook en doe de boodschappen, hij doet de was en de afwas. Héérlijk. Nooit meer vouwen en sorteren en drogen en ophangen enz…. :) :)

Beau -

Haha, ik woon op kamers en hoef dus alleen voor mezelf te wassen. Dit vind ik juist het minst vervelende klusje! Eigenlijk geeft het me juist wel voldoening en het voelt als het toppunt van huisvrouwelijkheid.

iveta -

wat grappig… Ik vind het opvouwen juist het leukste. Lekker ‘s avonds met een leuke serie op de tv, en dan maar vouwen. En voordat je het weet is de mand al leeg. Wij doen de was om de 2 dagen vanwege wasbare luiers en 1x in 1,5 week een witte was. Wij hebben wel een droger maar die, zeker in het voorjaar/zomer gebruik ik bijna nooit. Lekker buiten in de zon – snel, gratis en een heerlijk fris geurtje

M. -

HAHAA……doe het wasritueel bijna exact hetzelfde als jij het doet. Ik heb alleen geen brabantia droogrek maar een leifheit en ziet er bijna hetzelfde uit, en ben er ook helemaal weg van. Ook van mijn brabantia prullenbak. Die heb ik al 11 jaar!! Ziet er nog mega goed en mooi uit, en functioneert nog net zoals dag 1….maar wil zo graag een nieuwe kopen als onze nieuwe keuken klaar is!!

Marith -

Ik strijk bijna al mijn kleding, ik heb een hele fijne strijkbout waarmee je maar 1 kant van je broek hoeft te strijken om ook aan de andere kant de kreukels er uit te krijgen :)
Verder hebben we bijna geen ruimte om kleding op te hangen en met strijken wordt het wat compacter.

Marian Gossen -

Dat lijkt me een fijne strijkbout! Ik strijk ook bijna alles, met een luisterboek op mijn hoofd, dat dan weer wel. En ik ben aan een nieuwe bout toe. Wil je met me delen welke je hebt?

Sarah -

Waarschijnlijk strijkt zij met een stoomgenerator. Ik heb er ook eentje en je hoeft niet beide kanten te strijken en je bent zo dus sneller klaar. Er zijn verschillende merken en prijsklasse. Hopelijk kan je hier wat mee.

LvanR -

Ooh, ik haat wassen! Ofja, ik haat vooral was opruimen, daar gaat het mis. Dan leef ik van mn tas met schone was of van m’n wasrek af. Ik doe ook alles behalve kleding in de droger trouwens. Kleding is anders zo snel minder mooi. Bij de rest is het gewoon zo handig dat het gelijk droog is.

martin -

hang jij beddengoed buiten

Sylvia -

Bij mij is het meestal was weekend, ik begin vrijdagavond (kwestie van nachttarief in België wat betekend dat in het weekend of na 22u electr. Goedkoper is) en doe dan verder tot zaterdagavond. Ik sorteer als volgt : 60graden was ( handdoeken, lakens) donkere was, gekleurde was, wit en jeans. Ik probeer ook zoveel mogelijk op het rek te drogen, zo is de droogmolen van brabantia een zaligheid. Alles kan buiten drogen, er kan heel veel op en je klapt hem zo in zodat je geen wasdraad hebt als er geen was ophangt, in huis heb ik dan nog een droogrek staan.

EliseDingen -

Ongeveer het enige huishoudelijke klusje waar ik géén hekel aan heb. In tegenstelling tot stofzuigen en de afwas. Nu moet ik ook zeggen dat ik vrijwel niets sorteer, maar we hebben ook niet zoveel wit of zwarte was. Ik houd wel een beetje rekening met licht of donker maar was verder alles op 30 graden. Handdoeken/theedoeken/vaatdoekjes met z’n allen op 40. Als het even kan hang ik zoveel mogelijk buiten en anders op het droog rek

martin -

else hang jij beddengoed buiten

Haydée -

Sinds wij een droogkast hebben (zeggen jullie dat ook in Nederland?) besparen we vooral veel ruimte in ons huis. Handdoeken en beddengoed op een droogrek hangen, dat neemt al snel veel plaats in beslag. Voor de rest hangen we wel alles op.

Birgit -

Ik heb ook jaren aangeklungeld met zo’n goedkoop droogrekje van de Action. Elke keer er wat teveel was aan hing klapte hij dicht of viel hij om. Gesukkel, jongens. Uiteindelijk een droogrek van Brabantia gekocht (tegen mijn zin – want wie geeft nu aan zoiets graag geld uit, haha) en ik moet zeggen dat je echt een gigantisch verschil in kwaliteit merkt. Ik ben ook fan van Brabantia, hun spullen gaan echt een leven lang mee. Duurzaam én dus goed voor het milieu!
Willemijn, nog een kleine tip als je vouwen zo haat: ik hang echt alles op kapstokken. Nat op de kapstok, zo aan het droogrek hangen en dan rechtstreeks de kast in. Gaat misschien niet met alles maar wel met heel veel! Spaart me strijken en vouwen uit.

Loes -

Ik heb geen hekel aan de was doen, behalve aan de was ophangen haha! Gelukkig zijn we nu nog maar met zijn tweetjes thuis, dus dan valt de hoeveelheid wel mee. Maar merk al veel verschil nu mijn vriend na twee maanden in het buitenland geweest te zijn, weer terug is!

Danique -

Hè bah, de was.. Ik woon nog bij mijn ouders maar ik doe vaak de was. Ik zie er altijd als een berg (letterlijk en figuurlijk) tegenop. Ik vind het geen leuk klusje. Vouwen gaat nog wel, maar strijken.. Er komt geen einde aan.

Margot -

Ik was nu 1 dag per week en gebruik voor een groot deel van de spullen wel de droger. Ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn als ons kleintje er is!

Denice -

Oh! nog een leuke toevoeging haha, laatst begon mijn vriend over dat ik ‘teveel wasmiddel’ gebruikte, hij zag me die dop vullen tot de rand (ik wil wel dat mijn was schoon is en schoon ruikt!) en had daar commentaar op, ik ben helemaal uit mijn vel gesprongen haha, hoezo commentaar op hoe ik de was doe? WIL JIJ HET DOEN? hahaha dat was leuk. Hij snapte mijn punt ook wel.

Denice -

Pfoe de was! Wat moest ik er aan wennen dat het iets is wat nooit ophoud… dan ben je blij dat je het alemaal heb gedaan en gooi je savonds weer je vieze kleren in die LEGE WASMAND! Het was zo prettig dat hij leeg was! haha. Ik heb geen droger dus hang alles op, erg veel hang en vouwwerk en vriendlief kan het amper opbrengen om zijn was in de wasmand te gooien in plaats van naast bed… mannen…. !

Tania -

Ik gebruikte ook enkel de droger voor handdoeken en lakens maar sinds we een baby hebben kijk ik welke kleding van hem in de droger mag. Scheelt ook wat op het droogrek. De kleding van de baby was ik meestal 2 à 3 keer per week, onze kleding enkel in het weekend.

Marjan -

Ik heb geen droger, ik woon alleen en m’n wasmachine zit in de keuken, maar ik heb toen niet gekozen voor een was-droog combi… Soms hangt het midden in de woonkamer en in de winter maak ik nog wel eens tenten omdat ik te weinig plek heb 😉 Maar als het weer goed genoeg is hangt het buiten, heerlijk!

martin -

hoi marjan heb u was hangen samen vouwen

Kelly -

Ik haat wassen haha. Hier gaat de witte was de droger in en de rest gaat op het rek. Maar ik draai ook maar 2 wassen, de witte was op 60 graden en een gekleurde/donkere was op 30 graden

Manon -

Ik haat het ook. Denk je dat alle was weg is, ligt er weer een vuile romper, 2 paar sokken, 2 handdoeken van het douchen en vieze vaatdoeken klaar om gewassen te worden haha. Hier gaat ook alle kleding op het rek, de rest gaat in de droger.

Eveline Fleur -

Haha herkenbaar! Wij hebben ook sinds December pas een droger (in ons eigen huis!). Daar doe ik inderdaad ook alles in wat jij zegt en verder niet. Wel echt heerlijk om je was uit de droger te halen.. dat is zo lekker warm! Verder vind ik het opvouwen en opruimen minder erg dan het ophangen, want al die sokken vertragen mijn ophangtijd en dat vind ik super irritant haha. Gek he eigenlijk.

Reageer ook