Creativiteit

‘Ik ben helemaal niet creatief!’, is iets wat ik andere mensen vaak hoor zeggen. Dat vind ik jammer om te horen, want iedereen is op een bepaald vlak wel creatief. Daarnaast wordt creativiteit te weinig gestimuleerd vind ik. Dus ben je nu echt niet creatief of is creativiteit simpelweg een ondergeschoven kindje?

Wat is creativiteit eigenlijk?

Deze vraag zal iedereen anders beantwoorden. Voor mij is creativiteit een bepaalde vorm van zelfexpressie die per persoon verschillend is. Jezelf laten zien door iets te creëren. En dat is lang niet altijd met je handen, zoals schilderen. Dat hoor ik namelijk ook vaak bij de vraag: ‘Ben jij creatief?’ ‘Nee, ik ben niet zo goed met mijn handen.’ Creativiteit heeft heel veel vormen. Ik geloof er ook persoonlijk niet in dat er een persoon bestaat die niet creatief is. Iedereen is creatief, het is alleen een ontdekkingsreis welke vorm van creativiteit bij jouw persoonlijkheid past.

Waar zit jouw creativiteit in?

Mijn creativiteit zit ‘m echt in de muzikale sferen. Vrij dansen op muziek, zingen, een instrument bespelen. Ik weet nog hoe blij en vervuld ik me voelde als elfjarige als ik een lied uit mijn hoofd kon spelen op mijn keyboard. Dan werd ik helemaal meegenomen door de muziek en kon ik dat nummer wel tig keer achter elkaar spelen.

Ik deed daarnaast als tiener altijd mee als danseres bij Open Podium avonden en danste in een musical op school. Ik heb ook een aantal jaar op dansen gezeten, maar ik kan me nog herinneren dat ik het soms jammer vond dat ik niet vrij kon dansen. Ik werd ook weleens ‘beteugeld’, haha! Dan werd er gezegd dat ik te wild en krachtig was en even op de rem moest trappen. Dat vond ik dan soms jammer, alsof ik mezelf niet helemaal mocht geven.

Daarom was het zo heerlijk om uit te gaan rond mijn zestiende. Lekker vrij dansen! Voor mij draait uitgaan vooral dus om mijn creativiteit. Dat draaide voor mij nooit om flirten en drinken, maar om dansen. Gewoon helemaal los gaan en nergens meer aan denken maar puur bezig zijn met de muziek, geweldig!

Ik verlang nog steeds naar piano leren spelen en zangles. Daar heb ik nu even de financien niet voor, maar ik wil er wel meer mee gaan doen. Ik zing in ieder geval thuis heel veel of op straat terwijl ik Noa uit laat en dat vind ik heerlijk om te doen.

Hoe vaak ben jij bezig met je creatieve passie?

Ik heb er altijd wel aandacht aan geschonken. Nu ik ouder ben en meer verantwoordelijkheden heb, is het wel wat afgenomen. Maar ik merk dat het zoveel goeds doet als je er even wat tijd aan besteed. Al is het maar 5 minuten. Een nummertje dansen of een nummertje zingen. Als ik erg in mijn hoofd zit en weer even wil ‘resetten’, dan ga ik iets creatiefs doen. Even mijn lijf weer voelen, even weer voelen dat ik leef en een instant shot endorfine krijgen.

Ik zou ook wel meer willen doen aan dansmeditatie, dat werkte voor mij heel goed. Het vrij dansen in combinatie met persoonlijke ontwikkeling was een hele fijne ervaring en dat zou ik wel weer even op willen pakken.

Hoe kun je je creativiteit meer stimuleren?

Als kind kon je je vroeger wel eens vervelen. Eigenlijk is dat heel goed denk ik, daardoor ga je juist op zoek naar iets wat je kan doen of maken. Zo zag ik aan mijn (toen nog) kleine neefje dat hij iets in elkaar ging knutselen om een kat te kunnen zijn. Een of andere lange staart, haha!  Ook mijn zus tekende en knutselde graag als kind en nog steeds kan ze dit goed, dat zag ik op mijn vrijgezellenfeest.

Als volwassenen hoeven we onszelf niet meer te vervelen, volgens mij weten we niet eens meer hoe dat moet. We zijn gewoon 24/7 aan. Er is daardoor geen tijd voor creativiteit en dus ook geen ruimte om ons te uiten door middel van creativiteit. Terwijl het zo belangrijk is en zo’n mooi moment voor jezelf.

Sta jezelf weer eens toe om je te vervelen. Pak pen en papier en schrijf even alles van je af van die dag, alles waar je jezelf even niet meer druk om wilt maken. Maak letterlijk daardoor ruimte in je geest om weer eens even te dagdromen.

Wat voor activiteit maakt dat je heel blij wordt van binnen? Tekenen, schilderen, schrijven, sporten (en je eigen sportroutine in elkaar zetten?), bouwen, klussen, dansen, zingen, een instrument bespelen, een geleide meditatie verzinnen, knutselen, breien, fotograferen, leuke ideeën/workshops verzinnen, koken, organiseren, iets in elkaar zetten, photoshoppen, verhalen herschrijven, gedichten schrijven, creatieve spelletjes doen. Er is zo ontzettend veel, zoveel manieren om creatief bezig te zijn en hoe meer je jezelf toe staat om te dagdromen, hoe meer creatieve kanten je van jezelf zult ontdekken. En hoe meer je er aandacht aan zult geven, hoe sneller je het positieve effect van creativiteit zult ervaren in je dagelijkse leven. Nogmaals, al is het maar 5 – 10 minuutjes van je tijd per week. En doe eens gek…Als je ervaart hoe fijn dat is, maak er een uurtje per week van.

Het helpt ook soms om andere mensen creatieve dingen te zien doen waar je warm van wordt. Zo zie ik op Facebook regelmatig mooie filmpjes voorbij komen van hele creatieve mensen wat mij ook weer inspiratie geeft om meer aandacht aan mijn eigen creativiteit te geven.

Hang er geen oordeel aan

Dat is een belangrijk punt. Wat je ook doet of maakt, het hoeft niet perfect. Het gaat om de weg er naar toe, het plezier wat je er in hebt. Het is niet goed of fout, alles wat je doet of maakt is prima want het is van jou. Het enige wat telt is dat je je creativiteit in de vrije loop laat en dat je er gelukkig van wordt.

Wat is jouw creatieve gave?

23 reacties

Peggy -

Wat een leuk artikel! Ik dacht vroeger altijd dat ik eigenlijk niet tot de creatieve mensen behoorde, omdat ik bijvoorbeeld niet kon tekenen of goed dingen kon bouwen. Inmiddels ben ik van mening veranderd en daar ben ik erg blij om. En ik denk inderdaad ook dat iedereen op zijn/haar eigen manier creatief is op een bepaald vlak. Ik uit mijn creativiteit met name in het bedenken en schrijven van artikelen en fotografie. Vast ook nog wel op meer gebieden, maar die kan ik mij nu zo snel niet bedenken.

Sanne -

Ken je het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert? Dat gaat hier helemaal over: hoe stimuleer je creativiteit? Waarom denken mensen dat ze niet creatief zijn? Etc. Aanrader!

Tio -

Ik heb van anderen nooit gehoord dat ik creatief was. Ik heb wel eens stripverhalen met tekeningen gemaakt maar die vond ik dan zelf niet zo mooi. Mijn creativiteit is nooit gestimuleerd dan dat de omgeving die eerder in de kop heeft gedrukt dan gestimuleerd. Sommigen zijn ongeacht welk creatief project dan ook, daar ook goed in. Zoals theater en dansen schilderen tekenen en zingen en creatief schrijven en teksten schrijven. Het is een creatie en is dan zelf bedacht. Een interieur bedenken en een ontwerp voor meubels bedenken. Ik heb van de omgeving niet veel stimulans gekregen vandaar dat ik het er bij heb laten zitten om meer creatieve dingen te doen. Vroeger heb ik ook poppenkleding gebreid zoals vestjes en truitjes. Het kan een soort uitlaatklep zijn om je emoties tot uitdrukking te brengen in een zeer persoonlijke stijl. Juist die persoonlijke stijl maakt het zo uniek. Je moet het durven. Zoals op een podium staan en dan zingen. Alle ogen zijn op jouw gericht en dat kan best spannend zijn.

Anna -

Vind het altijd zo leuk als mensen creatief zijn. Jammer genoeg ben ik dat niet.
Vroeger vond ik het leuk om te tekenen. Tegenwoordig vind ik dat niet leuk meer. Stoor mij aan te veel aan te bibberige lijntjes. (Tril erg met handen).

Paula -

Ik dacht dat ik niet heel erg creatief was, toen ik architectuur ging studeren wist ik het zeker Haha! Ik ben niet creatief met m’n handen, al vind ik tekenen ontzettend leuk. Momenteel ben ik vooral mijn groene vingers aan het ontwikkelen dus dat is niet per se heel crea bea.. wel ben ik creatief als het gaat om het zien van mogelijkheden :)

Irma -

Leuk geschreven!
Ik ben bijna dagelijks bezig met mij creativiteit :)
Ik maak kattenmanden en hondenmanden 🐶 🐱
En verkoop deze. Maar vind veel Creatieve dingen leuk om te doen tekenen en schilderen vind ook leuk om te doen.

Martine -

Leuk artikel! Heel herkenbaar ook. Ik riep ook altijd dat ik niet creatief was, ik werkte fulltime op kantoor deed daarnaast nog een avondstudie en had hierdoor ik weinig tijd om mijn creativiteit de vrije loop te laten gaan. Toen mijn studie klaar was kwam er weer ruimte voor creativiteit. Nu kan ik mijn creativiteit goed kwijt in het maken van kledingstukken en volg ik 1x per week naailes. Dat zijn standaard al 2 uurtjes creativiteit per week. Ik heb nu ook de Passion Planner en die geeft me iets meer rust in m’n hoofd om naast fulltime werken, het huishouden en sporten ruimte te maken voor m’n creativiteit :).

Jackelien -

Interessant!
Ik speel nu zelf gitaar en hou van zingen en muziek, heb altijd getekend en geschilderd en zelfs op de kunstacademie gezeten, hou van fotografie en photoshop en kon vroeger altijd als de beste knutselen en bouwen. Ik bedenk nu al mijn experimenten zelf in het wetenschappelijk onderzoek dat ik doe.
Gek genoeg zeg ik altijd dat ik niet creatief ben. Ik kan gewoon goed observeren hoe iets eruit ziet/klinkt/moet, en dat dan naschilderen, -tekenen of spelen. Dus goed kijken en goede fijne motoriek eerder, denk ik. Creativiteit is in mijn beleving meer zelf iets verzinnen vanuit je gevoel, en dat dan creëren. Iets wat ik dus niet doe.
Naast dat vind ik het wel allemaal heel fijn en ontspannend om te doen hoor ;). Ik denk dat het inderdaad goed is voor een mens om iets te doen waar gevoel bij zit!

Yvonne -

Ik zing ook graag! Niet dat ik het zo goed kan, maar dat weerhoudt me er niet van, haha!
Maar ik ben het liefst creatief bezig met fotografie en digitaal scrapbooken! Klinkt misschien wat suf, maar mijn eerste album laten afdrukken en die is super leuk geworden! Weerspiegelt echt ‘mij’! Het boek ‘Ik schrijf mij’ heb ik trouwens ook gewonnen laatst en daar ga ik graag in schrijven/journalen!

Alex -

Een leuke post! Ik hoor ook bij de mensen die dit altijd zeggen maar eigenlijk klopt het helemaal niet. Ik kan super goed teksten schrijven (daarom was het dus ook logisch voor mij om aan een blog te beginnen…). En ik hou ook van fotografie, en dat is eigenlijk ook best creatief. Ik denk dat sommige mensen gewoon snel aan tekenen denken als het over creativiteit gaat. Dat kan ik namelijk ook helemaal niet 😀

Loes -

Ik denk dat mensen zich teveel beperken als ze denken aan creativiteit! Ik ben sinds kort met bloggen en door middel van het schrijven van artikelen en fotografie ben ik meer bezig met mijn creativiteit en dat vind ik super leuk. Sowieso kan ik echt mijn ei kwijt in schrijven, heerlijk vind ik dat! Ik heb een tijdje geleden ook wat meer geschilderd, maar daar heb ik de rust niet echt voor op het moment.

Marloes -

Als kind tekende ik altijd heel veel, ik merk dat ik dat de laatste tijd best mis. Schilderen lijkt me erg leuk om eens op te pakken. Toen ik op de middelbare school zat, schreef ik veel. Fictieve verhalen. Dat heb ik sinds de middelbare niet meer gedaan, maar sinds kort heb ik met een vriendin een blog en ik merk dat ik echt blij wordt van het schrijven! Ik ben blij dat ik weer een creatieve uitlaatklep heb gevonden. En koken, daar ben ik altijd al gek op geweest. Sinds ik uit huis ben en samenwoon, experimenteer ik veel. Ik kook elke avond en dat vind ik helemaal niet erg :)

Leah -

Ik doe veel met muziek! Ik heb al bijna 9 jaar vioolles en zit op een jeugdorkest.
Eergisteren heb ik auditie gedaan aan het conservatorium voor docent muziek en ik ben toegelaten!:) Ik ben helemaal gelukkig, want ik kan zo van mijn passies (muziek en mensen helpen/ iets leren) mijn werk maken. Mijn droombaan dus!

A -

Ik hou van zingen, vioolspelen en pianospelen! Muziek maken dus :)
Misschien zou je bij een koor kunnen gaan (mocht je daar tijd voor hebben), dat kost meestal iets minder dan privé zangles en is heel gezellig en leuk!

Martine -

Op een of andere manier trekt me dat niet zo om bij een koor te gaan, maar wie weet in de toekomst! :)

Sandra-Anna -

Wat grappig, ik vind mezelf ook helemaal niet zo creatief terwijl ik aan het afstuderen ben van de enige opleiding in Nederland die economie met creativiteit combineerd en ons erg vrij laat, en mijn grootste eis voor een Master opleiding was dat ik er mijn creativiteit in kwijt kon… Dat teken en schilderen kan ik wel, het is juist het creatief denken waar ik me minder goed in voel.

Renske - Rennebol -

Leuk stuk heb je geschreven!

Ik kan mijn creativiteit kwijt in haken. Het klinkt oubollig maar het is heerlijke ontspanning en je kunt de leukste dingen zelf maken.

Larissa -

Ik heb jaren geroepen dat ik niet creatief was. Als ik nu kijk naar wat ik allemaal doe om mijn energie kwijt te raken, blijk ik toch best creatief te zijn. Zo zing ik ook heel veel en ben ik creatief in de keuken. Koken is mijn manier van ontspanning. Maar ook fotografie vind ik erg leuk en ik probeer er steeds beter in te worden.

Danique -

Iedereen is creatief op zijn eigen manier. Ik ben dol op schrijven, knutselen en toch ook wel zingen. Ik heb een aantal jaren zangles gevolgd en stiekem baal ik wel een beetje dat ik ben gestopt, wellicht dat ik het in de toekomst weer eens oppak!

Isabelle -

Wat een leuk artikel dit! Ik wil heel graag meer creatief bezig zijn, maar vind het moeilijk iets te kiezen want heel veel dingen lijken me zo leuk. Met als gevolg dat ik er eigenlijk niet zo veel mee doe. Ik herken ook het vrije dansen met uitgaan! Ik ga ook helemaal op in het dansen en houd me niet zo bezig met de rest. Leuk om te lezen!

Kelly -

Mooi geschreven! Ik amuseer me het liefst met schrijven, fotograferen en photoshoppen, maar ook koken, dansen en zingen vind ik heerlijk.

Sophie -

Mijn creativiteit kan ik vooral kwijt in haken en bakken! Soms met patroon of recept, maar meestal bedenk ik het zelf. Die creativiteit werd al op jonge leeftijd gestimuleerd. Ik denk met veel plezier terug aan alle knutselmiddagen die we vroeger hadden. In de Sinterklaastijd pakken we helemaal groots uit met z’n allen, wat soms voor de aanhang wat wennen is 😉

Marije -

Ik heb een art journal waarin ik mixed media en scrapbooking projecten maak. Dit jaar doe ik mee aan de Crea cross challenge en daarvoor maak ik elke 2 weken een pagina in mijn art journal. Heerlijk om zo te worden uitgedaagd en creatief bezig te zijn

Reageer ook