Wat ik bij de tweede anders doe

Al doende leert men, zeggen ze. En als dat ergens op slaat, dan is het wel over het moederschap. Net zoals dat ze zeggen dat de eerste een soort oefenproject is. Of ‘freubellapje’, zoals ze in Drenthe zeggen. En eigenlijk kan ik dat wel beamen. Ik doe namelijk best wel wat dingen anders bij Gijs vergeleken met Jelle.

Me minder druk maken
Deze staat met stip op nummer 1. Ik maak me heel veel minder druk. Nauwelijks nog, zou ik willen zeggen. Halve flesjes, dagen niet poepen, verhoging, verkouden, niet willen slapen, heel veel slapen, huilen om een onverklaarbare reden… Ik maak me er niet meer druk om. Ik ben zo veel relaxter en dat is zo fijn! Dat komt omdat ik inmiddels weet dat alles een fase is en dat aan alle moeilijke dingen ook weer een einde komen.

Meer rust en regelmaat
Bij Jelle ontbrak iedere vorm van regelmaat en daardoor vaak ook rust. Hierdoor is Jelle een heel flexibel kindje, maar anderzijds denk ik achteraf dat zijn onrust met slapen en de periodes van veel huilen als jonge baby, veroorzaakt werden door te weinig slaap overdag. Ik herkende de vermoeidheidssignalen niet zo goed en daardoor was hij soms uren achter elkaar wakker. Terwijl ze zeggen dat een baby tot 6 maanden maximaal 1,5 uur wakker kan zijn!

Deze keer met Gijs bouw ik meer rust en regelmaat in. Zijn voedingen gaan volledig op verzoek, maar slapen doet hij ieder uur à 1,5 uur, of zodra hij begint te gapen. Ik heb ook vastere ritueeltjes rondom het slapen overdag in zijn eigen bed. Ik merk dat dit alles hem duidelijkheid biedt en hij veel sneller beter is gaan slapen overdag.

Met 6 weken overdag al boven in eigen bed slapen
Dit ben ik gaan invoeren omdat het beneden simpelweg te druk was voor hem om te gaan slapen. Jelle maakt natuurlijk veel geluid tijdens het spelen en dit hield Gijs uit zijn slaap. Het was een aantal weken geduld hebben, maar sinds een tijdje slaapt hij overdag heel snel in zijn eigen bed boven. Super fijn! Ik probeer hem minstens 1 of 2 (van de 3 tot 4) slaapjes in zijn eigen bed te laten doen zodat we dit patroon er goed in houden.

(Nog) minder precies zijn
Ik was al niet zo heel bezorgd en precies bij Jelle, maar deze keer ben ik dat nog minder. Geen leuke setjes in de kast? Je hoort mij niet piepen over een lelijk pakje. Gijs draagt bijna alle kleding van Jelle (dus feitelijk tweedehands) en dat vind ik geen seconde erg. Ik hou minder strak de voedingen bij in mijn app en ik schiet niet in de paniek als ik Gijs niet gelijk kan op pakken als hij huilt. Ik doe mijn best en dat is genoeg, denk ik deze keer!

Geen haast met hapjes
Ik stond te springen toen Jelle 4 maanden oud was en we met hapjes mochten beginnen. Wist ik veel wat een gepiel dit is! Pas met 6 maanden begon Jelle hapjes te waarderen (en at toen ook gelijk als een bootwerker). Zeker niet dat ik deze keer weer zo’n haast maak om te beginnen. Hoe later, hoe beter wat mij betreft, hihi!

Langer co-sleepen
Een groot verschil tussen Jelle en Gijs is dat Jelle meer dronk en sneller doorsliep. Gijs zit pas sinds kort op één nachtvoeding en zo lang hij die nog drinkt blijft hij lekker bij ons op de kamer in de co-sleeper omdat dit praktisch is. Ik merk ook dat Gijs meer behoefte heeft aan bij ons slapen want als hij eerder naar bed gaat, wat ik de laatste tijd probeer, slaapt hij heel onrustig. Pas als ik ook naar bed kom, slaapt hij goed.

Minder dragen
Dit vind ik wel jammer! Ik draag Gijs veel minder dan Jelle. Dit komt omdat het helemaal niet praktisch is om Gijs te dragen terwijl ik Jelle ook nog vrij veel moet tillen en vaak met hem op de grond speel. Draagmama’s, merken jullie dit ook? Of is er een andere manier van dragen dan de standaard manier, waarmee je beter kunt bukken en voor je iets kunt tillen?

Moeders van meerdere kinderen, wat deden jullie anders bij de tweede/derde/vierde?

12 reacties

Linda -

Je kan Gijs op je rug dragen waardoor je de voorkant vrij hebt. Zo kun je Jelle optillen als het nodig is en heb je je handen voor hem vrij.

hannah -

ligt het aan mij of krijgt gijs een beetje bruin haar? super leuk! lijkt ie qua haar misschien wel op djurre!

Milou -

Ik ben nu zwanger van de derde. Eerste is 3,5 en tweede ruim 1,5 jaar oud. Helaas zit dragen er nu niet meer in. Zwanger van de tweede heb ik dit nog wel lang kunnen volhouden. Wat betreft dragen en een dreumes/peuter rond hebben lopen: ik vond het juist een uitkomst. Kindje 2 heeft in de marsupi (soort combi van draagdoek/draagzak) gewoond en ik had mijn handen vrij voor nummer 1. We hebben ook een hond en met uitlaten vond ik dit ook ideaal. 1 in de buggy 2 om. En met spelen/tillen is even handigheid krijgen maar ik tilde de dreumes gewoon van de zijkant op en dan zette ik haar op mijn heup. Spelen ging prima ik kon alleen niet op mijn buik liggen;) maar ideaal vond ik dat de baby lekker dicht bij me was, daardoor goed sliep en ik mijn handen vrij had voor de dreumes en uiteraard de hond!

Eva -

Zo leuk om dit te lezen. Ik ben mama van 1 en ondanks dat er dus (nog) geen nummer 2 is herken ik toch wel het een en ander. Onze kleine man is nu 4 maanden en sinds 3-4 weekjes begin ik me ook steeds minder druk te maken en veel meer te herkennen (zoals wanneer hij moe is, want gapen en oogjes wrijven zoals in het boekje, daar doet hij niet aan :p). Dat met de hapjes herken ik ook wel. Ben nu begonnen maar twijfel ook mini man het zelf ook al zo’n goed plan vind. Kijk het nog 2x aan en blijft het moeizaam gaan proberen we het later nog een keer (maar hoop wel dat het lukt want onze kleine vreetzak zou best meer willen dan zijn 5x 200 ml flesje op een dag :D)

Mare -

Wat een leuke blog, ik geniet zo van jouw mama blogs! Martine jouw blogs over persoonlijke ontwikkeling die zijn ook prachtig vooral het artikel over HSP!
@Willemijn: Merk je ook al verschillen tussen Gijs en Jelle, b.v. manier van huilen, temperament?

Mariska -

Heel leuk om te lezen! Wat dragen betreft: misschien op je heup met een ringsling? Of straks op je rug met een doek? (de ruck mag al voordat gijs zelf kan zitten).

Anke -

Heel leuk om te lezen! Wat fijn dat het op een bepaalde manier relaxter is, hoewel het natuurlijk vaak ook drukker zal zijn en soms pittiger doordat je misschien vaker weer gebroken nachten hebt. Vind het zo knap hoe je het allemaal doet! Ik heb nu nog 1 dreumes en ben een klein beetje bang voor een tweede, haha! Maar waarschijnlijk is het niet zo’n complete aardverschuiving als bij de 1e 😉 fijn om dit soort artikelen te lezen.

Linda -

Je kan je kindje ook op je rug dragen. Op YouTube zijn filmpjes te vinden hoe je dit doet of wellicht woont er een draagdoeken consulente in de buurt? Volgende week woensdag ben ik (draagdoek consulente in ruste 😉) bij het mamacafe in Zuidlaren, dan vertel ik wat over baby dragen!

Pauline -

Met je eerste kindje moet jezelf alles nog uitvinden.
Met de tweede doe je alles makkelijker en ben je ook veel relaxter.
Met de derde gaat het bijna vanzelf : -)
Vast gefeliciteerd met je verjaardag morgen en 27 is een schitterende leeftijd.
Geniet er van !!!

Neverdullmoments -

Wat een leuk artikel! Lijkt me echt heerlijk om die ervaring dan al te hebben inderdaad! Ik vind je op de vlogs ook zo chill overkomen met je twee zoons, ook al zijn ze ziek! Heel leuk om te zien :)

Heleen -

Zo grappig om te lezen, ik hoor dit zo vaak om me heen. Omdat ik er eentje heb kan ik me er alleen niks bij voorstellen. Omdat ik bij de eerste (onbewust misschien) al het idee dat dit het was, was ik eigenlijk al vrij relaxed. Is ook een karakter denk ik. En ik had een top kraamhulp die gelijk de eerste dag al zei: als het de 5e zou zijn zou hij ook even moeten wachten. En daar heb ik zoveel aan gehad! Dat heeft heel erg meegeholpen.

Liset -

Sowieso sta je er relaxter in dan bij je eerste kind. Dan is alles nog nieuw en weet je niet wat er komt, maar bij de tweede heb je het allemaal al een keertje gedaan. Dat is fijn! Ik denk niet dat ik het allemaal anders doe bij de tweede, maar dat je wel dingen aanpast omdat kinderen nu eenmaal individuele personen zijn en ook een andere manier van opvoeden/hanteren van regels nodig hebben. Mijn kinderen zijn heel verschillend en waar mijn dochter heel veel sliep overdag, deed haar broertje dat veel minder. Hij had gewoon minder slaap nodig. Dan kun je wel een kind nog een keer in bed stoppen, maar hij had het niet nodig, haha. Qua opvoeding ben ik consequent hetzelfde, alleen vergt het soms een andere manier van aanpak door hun verschillende karakters :).

Reageer ook