Vasten voor Syrië

Het is vastenperiode! Het is van oudsher een katholieke traditie, waarbij gevast wordt in de veertig dagen tussen Aswoensdag en Pasen. Gedurende deze periode eten of drinken mensen minder of onthouden ze zich bijvoorbeeld van alcohol of seks. Tegenwoordig ‘vasten’ sommige mensen ook door zich te onthouden van social media, internet of televisie. En niet alleen katholieken vasten, het wordt door een heleboel verschillende mensen gedaan. Ook ik ga binnenkort een dag mee vasten. Maar waarom?

Vasten is nooit een doel op zich. Vasten doe je om een hoger doel te bereiken. Bijvoorbeeld om intensiever dan anders bezig te zijn met je geloof, of als je niet gelovig bent, met je persoonlijke ontwikkeling. Katholieken maken tijdens deze periode meer tijd om de bijbel te lezen, stil te zijn en te bidden. Het idee er achter is dat door iets te laten staan, je diepgang kunt geven aan je leven en geloof.

Vasten wordt ook gedaan om bezinning te krijgen, solidair met de armen te zijn en voor sommige gelovigen is ook het geven aan minder bedeelden of zich inzetten voor de medemens een onderdeel van de vastentijd.

Ik vroeg op social media wie van onze lezers aan het vasten is en ik kreeg hele leuke reacties!

Marieke mailde me onder andere het volgende: “Ik ben katholiek en probeer met de vastentijd altijd ‘iets’ te doen. Dit jaar doe ik het als volgt: Ik heb een aantal vrienden (die toevallig ook katholiek zijn) en samen drinken we heel graag wijntjes of port met olijfjes en kaas (en… *droomt weg*). Maargoed, dat doen we nu dus niet. Daarnaast eet ik geen chips en probeer ik te minderen met koekjes en snoep. Ik had in juni al meegedaan met jouw facebookgroep #30DagenZonder (maar dat was toen een beetje mislukt). Wat dat betreft is de 40dagentijd een makkelijkere tijd, dan zijn er minder borrels, bbq’s en feestjes 😉. Tot slot neem ik mijn telefoon niet mee naar bed zodat dat niet het laatste is wat ik zie voor ik ga slapen en ook niet het gene is waar ik mee opsta.”

Wat mij persoonlijk aanspreekt aan de vastenperiode, ondanks dat ik niet gelovig ben, is de bewuste periode van bezinning. Door je leven te versoberen, merk je beter wat er écht toe doet en besef je je dat je misschien wel met minder toe kan. Natuurlijk kan dat op ieder willekeurig moment, maar in het alledaagse leven komt dat er maar weinig van bij velen van ons. We worden opgeslokt door ons werk, sociale leven en het reilen en zeilen van een huishouden. Een specifieke periode om te vasten zorgt voor meer structuur en een stok achter de deur. Daarnaast is het prettig als mer eerdere mensen tegelijk meedoen, lijkt me. Zo put je steun en inspiratie uit elkaar. Een andere reden, besefte ik me eerder deze week, is dat ik graag aan mijn kinderen wil meegeven in wat voor rijkdom wij leven. Voor Jelle is het normaal dat er iedere dag een lekkere maaltijd op tafel staat, er taart is op een verjaardag en we vaak buiten de deur lunchen/dineren. Maar voor een heel groot deel van de wereldbevolking is dit niet normaal. En niet alleen qua eten hebben we het goed, ik wil mijn kinderen ook leren dat spullen waarde hebben en dat we niet zo maar dingen weg doen. Tel je zegeningen, wil ik ze eigenlijk meegeven. Een (gedeeltelijk) meedoen aan een vastenperiode is hier een mooi symbool voor. Daarnaast is er nog een andere reden waarom ik dit jaar mee ga vasten. Zoals we eerder vertelden bloggen we dit jaar een jaar lang voor Cordaid. Deze vastenperiode is Cordaid een awarenessactie gestart voor de oorlog in Syrië. Deze duurt al meer dan zes jaar. ZES! Dat is dus al langer dan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Miljoenen mensen in Syrië leven in voortdurende angst en in diepe armoede. Cordaid helpt mensen in Syrië door gaarkeukens te openen voor warme maaltijden en mensen van medische zorg te voorzien voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Om meer bewustzijn voor de oorlog in Syrië te creëren is Cordaid de actie Vasten Voor Syrië gestart. Hierbij roepen ze Nederland op om op 8 of 9 april een sobere maaltijd te nuttigen uit solidariteit met Syrië. En ik doe mee! Wat een ‘sobere maaltijd’ inhoudt is een beetje persoonlijk, maar je zou kunnen denken aan geen vlees/vis, geen suiker en/of geen luxe producten. Ik persoonlijk maak er geen één sobere maaltijd van, maar ga een hele dag vasten. Voor mij betekent dit een basic ontbijtje (havermout), brood met simpel beleg (geen lekkere kaas aangevuld met sla, tomaat en een beetje truffelmayonaise 😉 ) en een sobere avondmaaltijd bestaande uit aardappels en groente. Als tussendoortje eet ik een stuk fruit. Ook eet ik die dag geen suikerhoudende producten en drink ik enkel water. (Terwijl ik dit schrijf denk ik: poe hee, wat ‘sober’. In tijden van oorlog is dit voor mensen een luxe!) In principe draait deze actie van Cordaid vooral om bewustwording. Maar zelf heb ik besloten het geld dat ik bespaar door het vasten, te doneren aan Cordaid. Als ik een weekend vast, bespaar ik daar zeker zo’n €10 mee en dat ga ik dan ook doneren aan Cordaid. Daarnaast plaats ik op 8 april een foto van een van mijn maaltijden van die dag. Doe mee! Wil jij mee vasten voor Syrië? Plaats dan op 8 en/of 9 april een foto van jouw sobere maaltijd onder #vastenvoorsyrie. Wil je meer inspiratie en recepten? Kijk dan op www.cordaid.nl/vastenvoorsyrie. Vast jij? Zo ja, op welke manier? 


12 reacties

Maaike -

Mooi initiatief hoor! Ik heb ook wel eens 24 uur gevast voor het goede doel (maar dan echt vasten, dus 24 uur alleen maar water en thee drinken), met Zip your Lip, en hoewel ik het niet eten niet echt moeilijk vond, zet het je wel aan het denken.

Gewoon benieuwd – ik zie dat dit een advertorial is. Gaan de opbrengsten van deze advertorial dan ook naar Cordaid?

Hester -

Ja hier ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar. Ik wil niet zo’n advertorial zeikerd zijn, want ik vind dat jullie altijd heel transparant omgaan met advertorials en het leuk houden voor de lezer. Complimenten daarvoor! Ik heb ook de blog gelezen over jullie samenwerking met Cordaid. Misschien kunnen jullie het iets verduidelijken in de blog hoe jullie hierin de balans vinden tussen een ‘echte’ donatie aan het goede doel uit julie eigen portemonnee of iets waar jullie geld voor krijgen. Ik bedoel dit niet aanvallend, want ik vind het een heel goed initiatief, maar ik denk dat meer lezers zich dit zullen afvragen (het is immers iets nieuws voor jullie) dus door het iets te verduidelijken kan je eventuele vragen of zelfs nare opmerkingen voorkomen in toekomstige artikelen hieraan gerelateerd!

Laura -

Ja hier ben ik ook benieuwd naar. Geld krijgen van een goede doelen organisatie vind ik gewoon zo krom. Ik snap dat ze marketingbudgetten hebben, maar dit voelt gewoon gek. Ik steun Cordaid maandelijks en dan gaat een deel van dat bedrag dus gewoon naar jullie. Hier mag je wel wat transparanter over zijn.

Maaike -

Wat jammer dat jullie hier niet op reageren! Het antwoord lijkt me dan wel duidelijk.

Ilse -

Ik ben christelijk (niet katholiek) en vast momenteel van chocolade. Heb nog nooit zo graag gewild dat het Pasen werd, hahaha. Ga kijken of het lukt om vanavond een sobere maaltijd te nuttigen, vind dit een mooie actie van jullie!

Willemijn -

Hahaha!

Roos -

Wat een super goed en mooi statement. Ik ben het qua opvoed filosofie heel erg met je eens, we hebben het hier ZO goed. Ik eet momenteel al vrij ‘sober’ doordat ik plantaardig eet, maar ik eet nog wel chips en heb gisteren me tegoed gedaan aan 2 glazen rode wijn! Het is vreselijk om te bedenken dat er zoveel kinderen en mensen in de hel op aarde leven. Ik ben nooit zo van de stucturele sponsoring geweest, maar dit zie ik wel zitten. Ik ben geïnspireerd en ik doe mee via Instagram!

Willemijn -

SUPER TOF! Echt leuk dat je meedoet vandaag. Ik ben een beetje hetzelfde als jij. Ik sponsorde nooit een goed doel, zelfs niet sporadisch. Maar de laatste tijd zijn mijn ogen geopend en sinds de samenwerking met Cordaid leer ik steeds meer over hoe een goed doel zijn werk doet. Dat maakt dat ik er heel anders naar ben gaan kijken.

T -

Respect! Veel succes

Martina -

Wat een fijn artikel Willemijn!

Ik vind het echt bijzonder om te zien hoe jullie altijd weer die maatschappelijke dilemma’s vanuit jullie pure, kwetsbare beleving weten te delen. (Even een voorbeeld: Phoe, in tijden van oorlog is dat luxe.) Jullie open manier van schrijven wekt bij veel mensen herkenning en erkenning op. Waarvoor zoveel dank!! :)

Deze samenwerking met Cordaid geeft denk ik aan hoe jullie zijn. Mensen met oog voor de ander en niet ogensluitend voor problemen.

Ik wilde dit gewoon even delen.
Jullie zijn prachtige vrouwen en een grote aanwinst voor ‘bloggerland’. :)

Willemijn -

Bedankt voor dit prachtige compliment!

Marieke -

Wat heb je er een mooi artikel van gemaakt Willemijn!

Reageer ook