Tips om thuis te werken

Los van mijn stage en bijbaan in de supermarkt, heb ik altijd thuis gewerkt. Ook toen ik mijn eerste baan als online logopedist kreeg. Daarnaast werk ik natuurlijk gewoon thuis voor 2WMN. Twee keer per week met Martine en verder alleen. Thuis werken klinkt makkelijk, maar dat is het niet (altijd). Thuis werken kan ook best lastig zijn. Vandaag deel ik mijn tips om thuis te werken.

Foto door Mariska de Groot

Tip 1: Doe het niet als het niet bij je past

Flauw, ik weet het! Maar het is wel een belangrijke. Sommige mensen zijn er gewoon niet voor gemaakt en dat is oke! Als je merkt dat je totaal niet productief bent en je thuis werken ook eigenlijk helemaal niet fijn vindt, zoek dan een kantoortje voor een fijn prijsje (een flexplek bijvoorbeeld) of ga in een barretje werken.

Tip 2: Maak een planning

Zorg dat je helder hebt wat je wilt gaan doen en maak een planning, inclusief pauzes. Ik heb eerder een artikel geschreven over hoe je je eigen werktijd het beste kunt indelen. Die kun je hier lezen.

Tip 3: Zet je werkplek klaar en ruim hem op

Als je geen eigen kantoortje hebt zul je waarschijnlijk werken aan de eettafel of een studeerkamer. Zorg dat je ‘s ochtends je werkplek klaarmaakt. Zet alles neer wat je nodig hebt. Voor mij is dat bijvoorbeeld mijn laptop, camera’s en statief. Ben je klaar met werken? Ruim het dan ook weer op! Zo voorkom je dat je ‘s avonds nog steeds het gevoel hebt aan een werktafel te zitten in plaats van een eettafel.

Heb je de luxe van een eigen kantoor aan huis, beschouw je kantoor dan ook echt als kantoor. Zet er geen wasmand met nog op te vouwen was neer, zorg voor een opgeruimd bureau en trek de deur aan het eind van de dag pas dicht als je je bureau geordend hebt. Dan kun je de volgende dag ten minste weer beginnen aan een georganiseerd bureau.

Tip 4: Las pauzes in

Mega valkuil voor iedere thuiswerker. Althans, als ik naar mezelf en Martine kijk wel. Wij doen het nauwelijks… Toch zeggen ze dat het je veel productiever maakt. Maar ik zal eerlijk zijn, al ruim 5 jaar probeer ik pauzes in te lassen en het lukt me maar niet. Haha!

Tip 5: Werktijd = werktijd

En geen huishoud-tijd, social-tijd (tenzij het werkgerelateerd is) of tijd voor andere dingen die niet met je werk te maken hebben. Natuurlijk mag je best een beetje profiteren van de voordelen en ‘s ochtends er een wasje in gooien en die halverwege de dag (tijdens je lunchpauze :P) in de droger mikken, of zo. Maar het in principe een beetje gescheiden houden maakt je productiever, geeft je het gevoel dat je echt 100% aandacht hebt voor je taak en is ook gewoon lekker duidelijk voor jezelf. Anders heb je continu het gevoel dat je werk, prive en huishouden door elkaar aan het doen bent en aan het eind van de rit geeft dit minder voldoening.

Tip 6: Ga naar buiten

Als je thuis werkt kom je automatisch veel minder het huis uit dan mensen die buitenshuis werken. Je hoeft geen voet buiten de deur te zetten om te gaan werken namelijk. Maar van de hele dag binnen zitten wordt niemand beter. Het maakt ons zelfs minder productief en veel stil zitten is ook nog eens heel slecht voor je gezondheid.

Martine en ik hebben beide een hond die er voor zorgt dat we meestal wel twee keer per dag naar buiten gaan om te wandelen. Heb je geen hond, ga dan alsnog naar buiten. Maak een wandeling, doe eventueel een boodschap. Geschikte momenten zouden ‘s ochtends voor het begin van je werkdag of ‘s middags rond lunchtijd kunnen zijn. Zo begin je (weer) fris aan de (mid)dag.

Voor zo ver enkele van mijn thuis wat betreft thuis werken. Ik vind het heerlijk om te doen. Eens in de zo veel tijd, bijvoorbeeld wanneer Djurre ook thuis is met de kinderen, zoek ik wel een plekje in een barretje op om daar te gaan werken. Want ik ben wel pas productief wanneer ik met Martine ben of helemaal alleen thuis ben. Thuis werken mét kinderen, dat kan ik niet hoor!

Ik ben benieuwd naar de tips van andere thuis werkers! Wat zijn jullie gouden regels en dingen die werken?

17 reacties

Ilona Wielinga -

Ondanks dat ik nog studeer vind ik dit echt onwijs handige tips. Vooral voor de thuiswerkdagen of de dagen dat ik aan de slag wil met mijn blog, haha.

Richelle @ Pinkavocado -

Ik werk nu 2 weken thuis na 3 jaar op kantoor te hebben gezeten en het leek mij heerlijk.. Maar in real life ben ik zo freaking chaotisch! Het lukt me niet om een planning te maken, net zo vroeg op te staan als voorheen of om even te gaan eten en op andere dagen zit ik ineens te netflixen.. HAHA! Ik ga morgen de hele dag uittrekken om een plan voor aanpak te maken 😉 x

Lenneke -

Ik heb afgelopen week een nieuw contract getekend, omdat ik een dag minder ga werken. De dag die ik minder in loondienst werk, ga ik nu besteden om te werken aan mijn blog en als freelance tekstschrijver. Ik ben daar zo blij mee en deze tips drukken me weer even met de neus op de feiten, haha. Nu werk ik al langer thuis als freelancer – maar dat is dan in de avonden en weekenden. Nu heb ik echt het idee dat ik dat hele thuiswerken serieuzer moet aanpakken, haha. :’)

Henrieke -

Thuis werken is heel fijn, maar ik vind het vak ook erg alleen. Niemand om even iets mee te overleggen of even een klein praatje me te maken. Verder is het ook belangrijk, vind ik, om wel normale kleding en eventueel make up op te doen. Van werken in pyjama word ik niet productief.
Maar het is wel heel fijn om naar je eigen wc te kunnen en een verse lunch te maken!

Martina -

Ik kan me niet zo hoed voorstellen hoe dat is, thuis werken. We willen overigens wel graag een kantoor ruimte hebben. Lijkt me ontzettend leuk om een aparte ruimte hiervoor te hebben. Lekker bloggen, mijn vriend een ruimte voor zijn administratie.. dat soort dingen. Nu staat de iMac op de logeer en mijn laptop inderdaad op de keukentafel.

huisjeboompje.beesje -

kdacht echt even dat de zin zou volgen met; heb je geen hond? neem er dan 1 :p Ahaha.
handige tips btw! x

Kirsty -

Fijne tips! Zelf vind ik het heel fijn om thuis te werken. Ik voel me dan vaak ook productiever. Pauzes las ik wel altijd in, omdat ik anders op een gegeven moment geen concentratie meer heb. Waar ik wel wat beter in mag worden nog is mijzelf echt een werkplek geven en die ook weer opruimen, zodat het goed gescheiden is van privé. Ik heb mijn werk vaak nog overal in de woonkamer liggen haha.

Merel -

Nog een tip: Plan 15 min aan het begin van je werkdag in om de ruimte op te ruimen waar je gaat werken. In mijn geval is dit de woonkamer, en ik kan helemaal niks als het een enorme rotzooi is. Dus al het speelgoed in de juiste bak, even stofzuigen, afwasmachine uitruimen en met een grote kop koffie aan tafel beginnen.

cindy -

Als thuisblijfmama is dat ook een grote valkuil geen pauzes nemen en je zelf opsluiten (vooral in de winter) Ik heb gemerkt als ik gek word van mijn zoontje (en hij van mij) dan is het tijd voor een mega lange wandeling, ook al regent het! Nu met het heerlijke zonnetje is het weer tuintijd en dan is er meer een me-time momentje voor deze mama 😉

Liekje -

Heel belangrijk: zoeg voor een ergonomische werkplek.

Danique -

Ik ben voor mijn studie best vaak thuis aan het werk. Ik heb er heel veel moeite mee om op gang te komen en ik ben daardoor heel snel afgeleid. Maar als ik eenmaal goed bezig ben, dan lukt het ook wel. Alleen het feit dat ik helemaal alleen thuis ben vind ik gewoon niet zo’n fijn gevoel. Ik ben het echt nodig dat iemand tegen me zegt: ga nu eens aan het werk!

Loes -

Ik werk niet thuis, maar studeer wel thuis! Ook daarvoor zijn dit handige tips.

Sara -

Na jarenlang iedere dag van half 9 tot half 6 op kantoor zijn en dus van half 8 tot had 7 van huis, heb ik nu een baan waarbij ik 2x per week thuis kan werken. Ik vind het echt heerlijk!!
Ik ben vaak ook een stuk productiever want op werk ben ik de hele tijd afgeleid door collega’s die gezellig een praatje komen maken of door wat er om mij heen gebeurd. Ook niet erg, maar op de thuiswerk dagen kan ik knallen!
Verder doe ik tussendoor ook de was of ruim ik op. Dat is echt heerlijk, want mijn weekend is nu veel meer weekend.
Ik heb wel de fout gemaakt om soms in de avond op mijn werklaptop Netflix te kijken. Soms ga ik daar mee door overdag en dat is niet de bedoeling. Ik probeer dat nu meer te scheiden, door Netflix alleen op de iPad of tv te kijken.

Susan -

Goede tips! Thuis werken vind ik altijd prettig.

Romy -

Goede tips! Vooral pauzes zijn zo belangrijk! Zelf vind ik de Pomodoro-techniek heel fijn. Je werkt 25 minuten aan een stuk door en neemt dan 5 minuten pauze om vervolgens weer 25 minuten aan de slag te gaan etc. Dat helpt bij mij echt om productiever te zijn :)

thebeautyblognl -

Wat een handige tips! x

marije -

Ik werk al jaren op kantoor. Thuis werken zou mij heerlijk lijken.

Reageer ook