Review: De Bakbijbel

Sinds een tijdje ben ik helemaal in to bakken. Mede dankzij mijn lieve, sterke turbovriendin, de KitchenAid. Mijn vriendinnetje Martina is bakkoningin en heeft een heleboel bakboeken. Ik vroeg haar om een leuk bakboek voor beginners en ze raadde me de Bakbijbel van Rutger aan. Dit boek staat propvol recepten en bevat ook nog eens veel uitleg en how to’s. Vandaag deel ik mijn two cents over het boek.

De Bakbijbel is onderdeel van een serie ‘bijbels’, zoals de Groentebijbel, Visbijbel, Vleesbijbel en BBQBijbel. De bijbels worden uitgegeven door één uitgever, maar worden wel door verschillende auteurs geschreven. Rutger had de eer om de Bakbijbel uit te brengen.

Het boek is met recht een bijbel te noemen alleen al om zijn dikte. Het is een pil van een boek. Het begint met een duidelijke handleiding hoe je dit boek moet gebruike en ‘theoretische hoofdstukken’ over bakbenodigdheden, basisingrediënten en bakbegrippen- en technieken. Vervolgens komen de recepten. Deze zijn als volgt opgedeeld:

  • How to’s
  • Basisrecepten
  • Koek & Koekjes
  • Cakes
  • Taarten
  • Gebak
  • Friandises
  • Desserts
  • Wafels, Poffertjes & Pannenkoeken

Sommige hoofdstukken, zoals Cakes, beginnen met een basisrecept en daarna volgen variaties op het basisrecept. Niet ieder recept heeft een foto, maar dat is ook een beetje onmogelijk want de Bakbijbel bevat maar liefst meer dan 160 recepten!

Sowieso vind je van elke klassieker wel een recept in dit boek: de cake, chocolate chip cookies, American pancakes, slagroomtaart, soesjes, macarons, koffiebroodjes, appeltaart en bokkenpootjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in!

Tot slot komt er een hoofdstuk met troubleshooters, getiteld ‘Nooit meer misbaksels’. Hier staat bijvoorbeeld in uitgelegd hoe het zou kunnen komen dat je cake niet gerezen heeft of hoe het kan dat iets gaat schiften. Als je er doorheen bladert merk je gelijk op hoe volledig het is. Op al mijn bakvragen als beginnende bakker vind ik een antwoord in dit boek. Zo fijn!

Ook bevat het boek een omrekentabel voor wanneer je een andere vorm dan aangegeven gebruikt. En dit vind ik echt een geniaal idee! Zo hoef je niet zelf te gokken of wanhopig op zoek te gaan naar een vorm van het zelfde formaat. Ideaal! In de tabel kun je niet alleen de hoeveelheden voor een springvorm omrekenen, maar ook van vierkant naar springvorm en vice versa. Zo handig!

Verder zitten er tal van leuke basisreceptjes in het boek. Zoals zelf vanille-extract maken, wat echt een eitje blijkt te zijn. Of wat dacht je van de basisrecepten van botercrème en room. De beginnende bakker in mij wordt hier helemaal vrolijk van. Geen gegoogle tijdens het bakken meer, alles is in het boek te vinden!

boterkoek

Het eerste recept dat ik maakte uit de Bakbijbel was Rutgers boterkoek (ook online te vinden). Van mijn vriendin Martina had ik al gehoord dat ‘ie goddelijk was en daarnaast ook heel makkelijk te maken was. Perfect voor een eerste keer dus, want veel verder dan cake, appeltaart en koekjes was ik tot noch toe niet gekomen. Haha!

In het recept stond dat hij in een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter moest. Die had ik echter niet. Dus gebruikte ik een ronde siliconen vorm van 23 centimeter. Ik keek in de omrekentabel of ik de hoeveelheden moest aanpassen. De tabel gaf aan dat ik het met factor 0,95 moest vermenigvuldigen. Dit leverde voor dit recept echter zulke kleine verschillen op in hoeveelheden (enkele tientallen grammen) dat ik besloot het niet te doen en gewoon de baktijd iets te verlengen indien nodig.

En jup, hij lukte! Samen met mijn nieuwe KitchenAid draaide ik het deeg voor de boterkoek zo in elkaar. In de vorm, aandrukken en in de oven. Na 40 minuten bakken was ‘ie klaar. Daarna moest hij afkoelen. Maar liefst 6 uur! Dat heb ik echter niet volgehouden… Na 3 uur wachten vond ik ‘m genoeg afgekoeld en heb ik ‘m uit de vorm gehaald en aangesneden. En OMG, hij was goddelijk! En ook nog eens zo makkelijk te maken… Ik was gelijk fan van het boek!

boterkoek

Na de geslaagde boterkoek ging ik voor een koekjes recept. Ik had op dat moment een enorme chocoladecraving dus al gauw besloot ik dat het Rutgers Chocolate Chip Cookies gingen worden. Ik vind het heel leuk om te merken dat ik steeds meer ‘snap’ van bakken. Recepten bestaan vaak uit uit dezelfde ingrediënten (bloem, boter, suiker, vanille). Ik had alle ingrediënten gewoon in huis, op de chocoladechips na. Dat bakken niet heel veel ingrediënten vereist vind ik voor nu heel leuk, het maakt bakken een beetje ‘bereikbaar’ voor iemand die er weinig ervaring mee heeft. Ook dit deegje was weer een makkie om te maken. Eenmaal in elkaar gedraaid moest het opgerold worden in plastic folie en een uur de koelkast in. Daarna snijd je plakjes van de rol en zo heb je ronde koekjes. Daar was ik zelf nou nooit op gekomen… Haha! En na een tijdje in de oven waren daar heerlijke Chocolate Chip Cookies ever. Hmmm! Ze lopen alleen wel behoorlijk uit dus één lading was meer een grote chocolate chip cookie geworden, haha!

Ik ben echt super blij met mijn Bakbijbel en ik vind het de €29,90 helemaal waard. Als beginnende bakker bevat het allerlei handige uitleg en er staan genoeg recepten in waarmee je kunt beginnen. De gebakjes en friandises zijn ook perfecte recepten voor een wat meer gevorderde bakker. Bananensoezen, scones, een schnitte, het is te veel om op te noemen wat er allemaal nog meer in staat! Het is een fijn, compleet boek. M’n enige minpuntje is dat het boek jammer genoeg niet open blijft liggen, maar weer dichtklapt omdat ‘ie zo dik en stijf is. Maar ja, dat is dan ook echt het enige! Aanradertje!

20 reacties

joke -

Ik wil een boterkoek gaan bakken. Nergens kan ik vinde met welk soort meel/bloem je hier voor moet gebruiken. Hen een pak zelfrijzend bakmeel gehaald. Ga het hier mee proberen en hopen op eindelijk eens een lekkere boterkoek.

Anouk -

Voor iedereen die ook al een aantal weken watertandend naar die boterkoek kijkt… het recept staat gewoon op de website van Rutger Bakt! :)

Evelien -

Hier is ook de bakbijbel favoriet! Zoonlief van 6 jaar mag af en toe iets uitzoeken wat we dan samen gaan bakken. Laatst de lange vingers gemaakt, waren heerlijk!

Moon -

Inmiddels staat de boterkoek, door jouw enthousiasme, nu bij mij in de oven. 😀 De geur die uit de oven komt is al verrukkelijk, nu nog geduld bewaren haha.

Anna Laura -

Dat boek staat nu officieel op mijn verlanglijstje! Laatst heb ik de boterkoek al gebakken, omdat jij hem had gemaakt, en die was inderdaad “to die for”. Ik begin ook steeds meer van bakken te houden!

Richelle -

nu heb ik echt onwijs veel zin in boterkoek.. Wat ziet dat er lekker uit! x

Sarah -

Leuk boek is dit hé, ik heb hem zelf ook! Mijn absolute favoriet eruit zijn de pastéis de nata, superlekkere Portugese custardgebakjes. Ik heb ook de sachertorte en de macarons gemaakt, beiden ook erg lekker. Binnenkort ga ik me wagen aan de eclairs! De boterkoek die jij hebt gemaakt ziet er ook super lekker uit, dus die moet ik ook maar eens proberen.

Lindsey Beljaars -

Dit is echt iets voor mij! Deze ga ik even noteren 😉

Loes -

Dit lijkt me zo’n super tof boek, jouw boterkoek ziet er altijd zo heerlijk uit! Leuk.

Michelle -

Oh my van die boterkoek ga ik iedere keer als ik ‘m voorbij zie komen weer watertanden. Ik heb zelf sinds een poos ook een Kitchenaid dus ik ga het boek nu toch maar eens bestellen. Erg benieuwd!

floor -

om het boek open te houden kun je er zo’n kledinghanger voor broeken op doen. je zou hem dan zelfs eventueel aan je keukenkastje kunnen hangen. Moet je even googelen ‘lifehack blabla’

Annouk -

Ik heb het helemaal met je eens. Er staan zoveel lekkere dingen in om te maken. De boterkoek is ook een favoriet hier maar de worteltaart doet het ook goed.
Ik ben ook benieuwd wat je van de kithenaid vind en of dat het het geld echt waard is.

Margot -

Nu heb ik meteen trek in boterkoek terwijl ik mijn ontbijt nog zit te eten. Oeps 😉

Lara -

Ik heb hem pas cadeau gedaan aan een vriendin en die was er ook erg blij mee! Erg leuk dat er weer een basisboek in een modern jasje is. Voor mezelf vind ik hem te basic, ik sta van kleins af aan al in de keuken en kan elk recept in het boek praktisch dromen haha.

Fleur -

Ik heb het boek ook! Zo fijn & zoveel goede basisrecepten! Ieder weekend wel iets om te bakken :)

Malou | Blonde Blossom -

Deze verkopen wij al langer in de boekhandel waar ik werk, maar ik wist niet dat ‘ie zo tof was! Die boterkoek ziet er echt uit om je vingers bij af te likken. Ik heb er nu al zin in! Wat een leuk boek moet dit zijn, zeg. Ook erg handig dat er een omrekentabel bij zit! Malou x

Jorienkenl -

Ja ik zie dit boek nu zo vaak bij jou. En krijg nu zelf ook de kriebels. Leuk!

Romy -

Wauw, dat klinkt echt als een must voor in mijn boekenkast. Het lijkt me een heel fijn en duidelijk boek. Wat zijn je eigen bakcreaties trouwens ook goed gelukt!

Kelly -

Die ga ik onthouden, al is het alleen al als idee voor mijn verjaardag. Heel handig!

marije -

Klinkt echt als een hele uitgebreide handleiding die voor non bakkers zoals ik ook een aanrader is. Thx voor de tip!

Reageer ook