Mijn naam

Sta je wel eens stil bij jouw naam? Van wie heb je die naam gekregen? Wat betekent je naam? Klopt dat? Ben je blij met jouw naam? Het is bijzonder om hier eens bij stil te staan. Zoveel namen en zoveel betekenissen die voor iedereen anders zijn. Dit is mijn naam.

Foto via Unsplash door Kazuend

Wat is jouw volledige naam?

Mijn volledige naam is Martine Gerdine Heemskerk. Al mijn zussen hebben twee namen. Mijn moeder wilde namelijk zelf altijd een tweede naam maar die had ze niet, daarom vond ze het juist leuk om ons allemaal wel een tweede naam te geven.

Van wie heb je die naam gekregen?

Ik geloof dat mijn moeder mijn naam heeft verzonnen. En omdat de meisjesnamen in de familie ‘op’ waren, heeft ze een aantal namen gecombineerd. Martine is een combinatie van Margreet (mijn oudste zus) en Tineke (een aangetrouwde tante van mij). Mijn tweede naam Gerdine is een combinatie van Gerritje (althans, ik geloof dat mijn oma die ik nooit gekend heb zo heette) en Dien (een oude, goede vriendin van mijn moeder). Het was voor ons een soort oudtante: tante Dien.

Ben je blij met jouw naam?

Ja, op zich wel. Ik vind het nu niet perse een mooie unieke naam, maar gewoon leuk. Ik vond de naam Martina vroeger altijd veel mooier. Daarom vond ik het heerlijk in het buitenland -zoals in Frankrijk en Italië- dat ik me beter kon voorstellen als Martina in plaats van Martine aangezien ze dat niet uit kunnen spreken. Ik vind Martina altijd wat exotischer klinken, haha! Wat vuriger en spannender.

Wat betekent jouw naam? Klopt dat?

Mijn naam betekent de moedige, de strijdbare. Martine schijnt -ondanks dat ze het in Frankrijk anders uitspreken- een Franse meisjesnaam te zijn. De vertaling van de betekenis in het Frans is militante. Ik vind dat zeker wel kloppen en merk ook dat ik er trots op ben. Ik ben zeker een moedig persoon, ik volg mijn hart en ik ‘strijd’ voor rechtvaardigheid en liefde in het leven.

Hoe noemen anderen jou en wat vind je daarvan?

Mijn moeder noemde me gekscherend weleens Martine Gerdine Navrátilová, naar de tennisster. Of soms noemt ze me sterretje. Mijn vader zegt meestal mijn hele naam, Martien of mijn meissie. Mijn twee oudste zussen zeggen volgens mij ook vaak mijn hele naam, Martien of zus. En nu ik dat zo opschrijf, bedenk ik me dat mijn opa me vroeger ook altijd zus noemde. Dat vond ik altijd zo leuk. Renate noemt me meestal zussie of mini-Heems, haha! Mijn goede vriendinnen noemen me vaak Tien of Tienus. Mijn vriend en schoonmoeder noemen me vaak Tien of Tientje.

Laatst deden we op de academie een oefening waarbij je met je ogen dicht in het midden van de kring moest zitten. Iedereen van de groep moest twee keer achter elkaar je naam noemen. Het was heel bijzonder om iedereen je naam te horen zeggen. Al die verschillende stemmen en toonhoogtes. Juist omdat je er nooit op die manier zo bij stil staat. Je naam wordt wel vaker gezegd maar ik heb er nooit op die manier zo bewust bij stil gestaan. Naarmate ik mijn naam vaker hoorde in de kring, vond ik het steeds mooier klinken en kreeg ik meer waardering voor mezelf. Bijzonder hoe dat kan werken.

Hoe zou jij antwoorden op deze vragen? Ik ben heel benieuwd naar de betekenissen van jullie namen. Mocht je het leuk vinden om dit artikel over te nemen op je eigen blog, be my guest!

54 reacties

Tio -

Ik noem mijn naam niet graag omdat ik hier wel eens belachelijk mee gemaakt ben. Ze deden er wat lacherig over en vergeleken het met iets schunnigs. De mensen die dit deden daar zou je het niet van verwachten. Ze hadden ook nog een Drs en een Dr. voor hun naam staan. gezien hun scholing zou je dat niet van hun verwachten. Dan zeiden ze wel eens wat een naam, als ze de officiele naam in een officieel document gelezen hadden. Dan zag je wel dat ze er onderling wat om gingen ginnegappen. vandaar noem ik mijn naam niet graag en vaak. Ze nemen mij ook wel eens op de korrel met mijn naam. Ze vergelijken het dan met iets schuins en daar denken ze aan als ze mijn naam horen. Ik noem mij Tio en officieel ben ik vernoemd naar mijn tante en de tante van haar tante het ook zo. Het officieel een echte Friese naam en mijn tweede naam is Wietske en is afkomstig van een oudere zus van vaderskant. Volgens meer heb je meer succes met een populaire naam die makkelijk ligt. . . .

Annemijn -

Mijn naam is Annemijn Feline Noëlle! Mijn broer zou Feline Annemijn hebben geheten, maar omdat hij een jongen was hebben mijn ouders het omgedraaid voor mij. Mijn moeder was uitgerekend op 25 december, vandaar Noëlle. Als ik 23, 24 of 27 december geboren was had ik Annemijn Feline Sarah geheten, uiteindelijk ben ik geboren op 26 december, dus werd mijn tweede doopnaam Noëlle. Ik krijg vaak reacties over mijn voornaam. Annemijn is een combinatie van Anna (genadig, lieflijk) en Wilhelmina (de wilskrachtige beschermer). Feline betekend ‘de Heer geneest’ of ‘de geluk brengende’. Noëlle betekend uiteraard ‘Kerstmis’. Ik ben trots op mijn namen, als ik mijn volledige naam door moet geven krijg ik nog wel eens een leuke reactie erop en dat maakt me erg blij! Thuis word ik vaak Mijnie of Mijntje genoemd, van jongs af aan al. Mijn jongere zusje, nu 9 jaar oud (ik ben 18) noemt me al jaren Anne, heeft ze zelf bedacht toen ze nog heel klein was en Annemijn te moeilijk was, ik hou ervan als ze me zo noemt. Super leuk om al die verhalen te lezen!

Rachelle -

Mijn volledige naam is Rachelle Maria petronella. Mijn voornaam vind ik wel mooi alleen de betekenis vind ik stom, het betekent namelijk schaap. De andere twee namen komen van mijn oma (Mia) en opa (piet) die mijn peter en meter zijn. Ik heb niet veel bijnamen, vroeger zeiden mijn ouders en ikzelf nog wel eens chelke omdat ik de R niet kon uitspreken vermeed ik die. Ook noemen mensen me wel eens rach. Wel opvallend vind ik dat ik me echt voorstel als Rachelle maar de meesten maken er toch rachel van, niet dat ik dat erg vind maar het valt me wel op

Valerie -

Wat een leuk artikel! Mijn volledige naam is Valerie Alexandra. Mijn naam is door mijn lievelingstante verzonnen. Toen mijn moeder zwanger van mij was had mijn tante de naam ‘Valerie’ ergens gelezen. Mijn ouders vonden het ook meteen een mooie naam, dus is het Valerie geworden. Ik ben verder vernoemd naar mijn peettante, Sandra. Ik ben altijd heel blij geweest met mijn voornamen, omdat ik ze mooi vind klinken en de familiare betekenis er achter. Daarbij hoor ik de naam Valerie niet zo heel vaak in mijn omgeving of daar buiten. Valerie komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent ‘sterk zijn’. Kleine kinderen noemen mij Vallie, omdat ze mijn volledige naam vaak niet goed kunnen uitspreken. Schattig! Mijn man noemt mij geregeld ‘Val’. Zo mag hij mij alleen noemen. Bij hem vind ik het schattig en liefdevol als hij me zo noemt. :) Bij anderen vind ik het niet leuk klinken. Gek, he! 😉

Greet -

Wat leuk om te lezen! Ik heet Greet Gerarda Antonia, vernoemd naar mijn beide grootmoeders. Ik ben de vierde vrouw op rij die een naam met een G heeft. Dat vind ik bijzonder! Of ik zelf ooit mijn dochter een naam met een ‘G’ zou geven? Dat weet ik nog niet. Ik ben nog geen mooie naam met een ‘G’ tegengekomen. Mijn naam komt overigens niet veel meer voor bij mensen van mijn leeftijd, waardoor mensen snel denken dat ik ouder ben (ben 21). Ook komt er veel verwarring voor en lezen ze ineens Geert :(

Charis -

Wat een leuk artikel! Ook de reacties heb ik met veel plezier gelezen trouwens. Mijn volledige naam is Charis Hannah, wat ik zelf een mooie combinatie vind. Charis komt uit de Griekse mythologie waarin zij een van de vrouwen van Hephaestos was. Het betekent “charme”. Charis is een van de drie godinnen die vreugde, schoonheid en bevalligheid symboliseren. Hannah is afgeleid van mijn oma’s die allebei Johanna heetten. Hoewel ik blij ben met mijn naam vind ik het wel vervelend dat het aantal keren dat het juist uitgesproken en/of geschreven wordt op een hand te tellen is. Heel vaak wordt het Charise, Charissa of Shari en dat vind ik geen van drieën mooi.

Nele | pizzapartyfridaynight -

Ik zou eigenlijk niet weten wat mijn naam wilt zeggen. Ik moet het eens opzoeken 😀 Ik ben de helft van een tweeling, en mijn tweelingbroer heet Tijl, dus samen zijn we Tijl en Nele, vernoemd naar een vlaams verhaal van Tijl Uilenspiegel 😀

Amelie -

Martine is een naam die uit het Latijn komt en daardoor juist in Frankrijk ook gangbaar is, Martina is dat niet overigens.

Talitha -

Mijn ouders zijn christelijk, en hebben mij de bijbelse naam Talitha gegeven. Hoewel ik zelf niet gelovig ben, vind ik het alsnog een mooie naam. Je hoort het niet vaak en het betekend als ik het me goed herinner ‘meisje’. Een tweede naam heb ik niet, maar vind ik vaak wel mooi bij anderen. Ons zoontje hebben we Ivan Noël genoemd. Mijn vriend heet Leon, en omdat ik een tweede naam heel mooi vind hebben we besloten zijn naam om te draaien :-)

PatriciaKleijn -

grappig zeg, ik heb hem ook overgenomen voor mijn blog, en dan kom je er ineens achter dat je oma je naam heeft verzonnen… hoe grappig 😀

daphne -

Ik heb drie namen:
Daphne Olga Chloë
Mijn ouders vonden Daphne en Chloë mooie namen maar Chloë Olga vonden ze niet mooi staan en deze volgorde vonden ze het mooiste. Olga is de naam van mijn oma en mijn moeder heeft ook de naam Olga als doopnaam.
Zelf vind ik mijn naam wel mooi, al noem ik me vaak online Daphna(aa), mede omdat Engelstalige mensen mijn naam dan beter uitspreken dan Daphne. De naam Olga vind ik ok, ik vind de naam niet per se mooi maar de betekenis erachter wel en ik denk dat ik zelf de naam ook het liefst doorgeef aan mijn dochter als ik die ooit krijg. Chloë vind ik ook een mooie naam maar ik ben blij dat het niet mijn roepnaam is want niemand spreekt het goed uit en ze schrijven het ook altijd verkeerd, ik zou daar gek van worden!

Sandra -

Mijn doopnamen zijn Susanna Jose, en ik ben vernoemd naar mijn overleden zusje. Zij werd Jose genoemd, en omdat mijn ouders mij geen Jose wilde noemen, en Susanne (naar mijn oma) al veel voorkwam in de familie werd het Sandra. Dat is niet afgeleid van Susanna, dus ik moet dat vaak uitleggen. Sandra vind ik niet zo’n erg mooie naam, maar ik heb me er mee verzoend. Mijn dochter heb ik wel Susanne genoemd, al was dat eerlijk gezegd de keuze van mijn man..maar vind dat nog steeds een mooie naam.

Lonneke -

Ik heb 2 zussen en alle 3 zijn wij gedoopt. Mijn oudste zus haar doopnamen zijn naar mijn beide oma’s, de doopnamen van mijn middelste zus naar mijn opa’s en ikzelf naar mijn ouders: Lonneke Jacqueline Theodora :-) De betekenis is: behorend tot Apollo…

Dieuwertje -

Leuk artikel! Ik heb vier voornamen, voluit is het Dieuwertje Maria Johanna Sabine. Een hele mond vol, pas ook niet helemaal op de voorkant van mijn paspoort (loopt door op de achterkant). Dieuwertje betekend hoedster van het volk, wat wel bij me past. De Maria heb ik te danken aan het feit dat ik gedoopt ben, Johanne en Sabine zijn mijn beide oma’s. In het buitenland noem ik mezelf vaak Sabine, dat werkt vaak een stuk beter dan Dieuwertje en is net wat unieker dan Maria. Mijn ouders hebben trouwens tot mijn geboorte getwijfeld tussen Marjolein en Dieuwertje, maar toen ik (met redelijk veel herrie) geboren werd, trokken ze de conclusie dat ik duidelijk meer een Dieuwertje was. Stiekem ben ik het er wel mee eens :)

Patricia -

Leuk artikel! Ik heet Patricia Rebecca. Mijn vader heeft ook de initialen PR en dat wilde hij mij ook geven. Vroeger vond ik Patricia maar niets, er zaten nog twee Patricia’s in mijn klas. Nog steeds vind ik Rebecca mooier. Onze dochter heet Helena Martina Maria Anna. Vernoemd naar haar drie oma’s en Martina is ook mijn meisjesnaam!

eva -

super leuk om alle comments te lezen.

Ik weet nog steeds niet of ik echt blij met mijn naam ben, vroeger in ieder geval niet.
Er zijn al zoveel eva’s haha.
Ik ben gedoopt maar heb geen tweede naam wat ik wel heel jammer vind!
Mijn opa (spanjaard) en mijn vriend (koreaan) kunnen alle twee mijn naam niet eens uitspreken haha dus ik noem mezelf bijna standaard eba.

Manon -

leuk artikel dit! Ik heet Manon Carolina Maria. De laatste 2 zijn mijn doopnamen.
Manon vonden mijn ouders gewoon een mooie naam, die niet heel vaak voorkwam. De echte betekenis erachter weet ik niet.
Wat wel grappig is, is dat mijn naam op 2 verschillende manieren wordt uitgesproken. Gewoon op de Nederlandse manier door mijn ouders, vriendinnen en een deel van de familie. En op de Vlaamse/ Franse manier door het Belgische deel van de familie en klasgenoten en vriendinnen uit België. Die zeggen eerder Manò, dus zonder de laatste n.
Carolina heb ik gekregen van mijn moeder en van mijn opa’s zus die op jonge leeftijd is gestorven.
Maria heb ik van mijn beide oma’s gekregen die allebei Marie/ Marieke heten.

Door familie en vrienden word ik vaak Nonnie of Nonneke genoemd.

Laura -

24 jaar geleden dachten mijn ouders dat ze een unieke, mooie naam hadden gekozen. Mooi zeker, maar wat ken ik toch veel Laura’s haha! Bleek ineens toch iets populairder dan gedacht 😉 Mijn zus heeft wel een hele bijzondere naam: Dorinde. Die naam hadden ze gezien in de aftiteling van een film. Wij zijn een tweeling en ik vind de combinatie Laura en Dorinde heel mooi klinken!

Alex -

Wat een leuke post! Volgens mij hebben mijn ouders mijn naam gekozen omdat ze hem gewoon mooi vonden, en niet voor de betekenis. En bijna iedereen noemt me eigenlijk Alex, omdat Alexandra gewoon te lang is. Ik had wel graag een tweede naam willen hebben, maar mijn ouders vonden dat niks omdat ze hun tweede naam allebei verschrikkelijk vinden. Mijn kinderen krijgen dus zeker een tweede en misschien zelfs derde voornaam. Gewoon omdat ik het ook leuk vind :)

Amanda -

Leuk artikel. Mijn naam Amanda betekent liefde waardig en ik ben vernoemd naar een presentratrice uit de jaren 80 Amanda Spoel. Geen idee wie dat is haha. Maar m’n ouders vonden haar een leuke dame. Mijn tweede naam is Jane. Dat een combinatie is van mijn opa en oma (Jan en Jeanette) en mijn derde naam is Henriëtte, zo heet mijn andere oma en heel toevallig is het ook de 2e naam van mijn andere oma. Of ik blij ben met mijn namen. Zeker!! :) Al voelde ik me tijdens mijn studie minder origineel, ik zat heel toevallig in de klas met 4 andere Amanda’s. Wel zo makkelijk voor de docent als hij namen vergat, dan noemde hij gewoon alle meisjes Amanda hahaha! :)

Nora -

Wat leuk om te lezen! Mijn naam is Eleonora, en toen ik nog in Nederland woonde had ik er stiekem een hekel aan – ik vond mijn naam te lang, niet mooi, en wilde het liefst een vlotte, korte naam. Ik vond het ook stom dat mijn ouders mijn naam alleen op basis van de klank gekozen hadden, zonder bijzondere betekenis. Tegenwoordig vind ik mijn naam wel mooi, en ben ik blij dat’ie voor mijn ouders gewoon naar mij wijst, niet naar iets of iemand anders:-).

Sanne -

Mijn naam is Sanne, mijn ouders hebben die gekozen omdat ze het gewoon een mooie naam vonden. Mijn doopnamen(ja vroeger werden we nog gedoopt haha) zijn anne maria vernoemd naar mijn 2 oma`s. Sanne betekend lelie, en dat is dan ook de reden dat ik een lelie op mijn rug getatoeëerd heb!!

Denise -

Er wordt nog steeds gedoopt hoor….. ;-)….

Audrey -

Heel leuk om dit artikel en vooral ook alle reacties te lezen! Mijn naam is Engels, maar je spreekt hem gewoon op z’n Nederlands uit. Dat vind ik eigenlijk het grootste nadeel van mijn naam, mensen die hem verkeerd (blijven) uitspreken. Verder vind ik het wel leuk dat je hem weinig hoort!

Esther -

Wat leuk dit! Ik heb mijn naam altijd al ontzettend mooi gevonden! Mijn naam betekent letterlijk ster. Ik ben niet vernoemd, maar het is wel een Hebreeuwse naam, wat weer een verwijzing is naar mijn opa. Ik ben geboren in 1990 en in dat jaar was de hype rond die naam alweer voorbij, hierdoor heb ik nooit op school/universiteit gezeten met meerdere Esthers wat ik echt heel fijn vind.

Nienke -

Mijn ouders waren er vrij snel overuit dat ik Esther zou heten. Toen ik met 36weken geboren werd vond mn moeder me te klein voor de naam Esther en koos ze voor de naam Nienke. Inmiddels 25jaar later ben ik 1.89m dus zo “klein” zou Esther niet zijn. Maar ik ben wel blij met mijn naam. Nooit overigens bij nagedacht wat de betekenis was net opgezocht dus rein/zuiver, genadig/liefelijk. En mijn naam past wel heel goed bij mijn persoonlijkheid.

Quinty -

Mijn volledige naam is Quinty Lagrouw, geen tweede naam voor mij dus. Ik heb geen idee eigenlijk wie van mijn ouders de naam Quinty heeft bedacht. Wel weet ik dat het van Quinty Trustfull afkomt. Ik vind mijn naam goed, maar ik had liever nog een tweede naam gehad. Het betekent de vijfde. Dat klopt niet want ik ben het eerste kind van mijn ouders. Andere noemen mij vaak Quin of Quint, maar de meeste zeggen gewoon Quinty.

Charlotte -

Mijn volledige naam is Charlotte Mathilde Margaretha. Ik ben vernoemd naar mijn oma’s. Vroeger vond ik Charlotte ook niet zo’n mooie naam en wilde ik liever een andere naam. Tegenwoordig heb ik mijn naam geaccepteerd. Mijn familie en vrienden noemen me vaak ‘Lotte’. Mijn broertje heet Bertrand en we hebben dus allebei een Franse naam. Ik vond het wel komisch dat ik op vakantie in Frankrijk vroeger Franse kinderen met Nederlandse namen tegenkwam, terwijl het bij mijn broertje en mij dus andersom is 😉

Bianca -

Mijn moeder bedacht 39 weken lang dat ik Jeanette zou gaan heten, maar in de laatste week van de zwangerschap koos ze voor Bianca. Een naam die in de jaren zeventig erg populair was. Ik heb heel lang gebaald dat ze dat gedaan heeft, want ik vond Jeanette zoveel mooier. Tegenwoordig ben ik er wel aan gewent. De naam Bianca staat voor wit, eerlijk en dat past wel bij mij. Niet dat ik altijd zo eerlijk ben 😉 , maar ik kan niet tegen oneerlijkheid.

Lisse -

Wat een leuk artikel! Ik heb echt iets met namen. Mijn ouders hebben mij ‘Lisa’ genoemd toen ik geboren werd, maar ik heb eigenlijk vanaf het moment dat ik kon praten een hekel aan die naam gehad, omdat er zoveel Lisa’s op de wereld rondlopen. Het dieptepunt was op de middelbare school. Er werd omgeroepen of ‘Lisa van de Groep’ zich wilde melden bij de balie. Toen ik naar de balie toe liep, stonden er daar 5(!) andere meisjes, die exact dezelfde voor- en achternaam bleken te hebben. Zij vonden het allemaal erg komisch, maar ik kon wel janken. Ik wilde niet ‘één van de Lisa’s’ zijn. Toen ik thuis kwam, begon ik er meteen over bij mijn moeder. Zij vertelde dat ze stiekem ook spijt had van de keuze om mij ‘Lisa’ te noemen, omdat de naam veel teveel voorkomt. Ze zei dat ze veel liever voor ‘Lisse’ had gekozen, maar dat dat toentertijd veel te apart was. Ze stelde voor om alsnog mijn naam te veranderen in ‘Lisse’ en dat heb ik gedaan. Inmiddels heet ik al bijna 10 jaar Lisse en ik voel me er helemaal happy mee. Grappig hè, wat een naam voor iemand kan betekenen 😉

Marjan -

Wat een bijzonder verhaal :) mooi!

Lise -

Grappig. Mijn naam is Lise, uitgesproken als Liese. Mijn ouders zijn deels Franstalig (België), en dachten dat die naam voor iedereen makkelijk zou zijn om uit te spreken. Maar Franstalige familieleden noemen mij meestal iets dat nog het meest lijkt op “Liezs”, en mijn Vlaamse familie noemt me meestal “Lieze” (net zoals de meeste Vlamingen). En als ze dan toch de ‘s’ uitspreken wordt het vaak Lisse. Engelstaligen en Starbucksmensen noemen me consequent Lisa, en ik ben mezelf ook zo gaan noemen toen ik twee jaar in Birmingham studeerde, want die doffe e uitleggen, daar was geen beginnen aan. Conclusie: de missie van mijn ouders is mislukt. En soms denk ik: Lisa was toch wat makkelijker geweest:)

Martine -

Wauw en wat goed ook dat je het met je moeder er over gehad hebt. Bijzonder hoe mensen aan kunnen voelen of een naam bij hen past en ook bijzonder dat je moeder zei dat ze je liever anders had genoemd. Wat een tof verhaal, bedankt voor het delen!

Amy -

Wat een prachtig artikel, want een voornaam is zoiets persoonlijks.. ik denk dat ik hier ook wel wat mee ga doen op mijn eigen blog. Mijn naam is afgeleid van het Oudfransa amée (ook wel aimée), en komt dus van het werkwoord aimer: liefhebben, houden van. Ik las dat het ook wel gelijk staat aan zoiets als ‘de geliefde’. Klinkt heel mooi, maar vroeger vond ik mijn naam echt vreselijk. Niemand wist ooit hoe je het schreef en ik wilde liever een langere naam. Inmiddels ben ik er oké mee 😉 Mijn 2e naam draag ik wel met trots, omdat het de voornaam van mijn oma is.

Mirte -

Mijn ouders wisten volgens mij tot vrij kort voor mijn geboorte nog geen meisjesnaam (jongensnaam was Sjoerd) en toen kwam mijn vader met: De vriendin van die en die heet Myrthe. Dat vond mijn moeder ook mooi, maar die schrijfwijze vonden ze te chique en niet passend bij hun eigen namen en die van mijn zus, dus werd het Mirte. Ben er erg blij mee, heb ook nooit een andere naam gewild :)

Lydia -

Wat leuk dit artikel, gaat Willemijn hier ook nog over schrijven? Je zou er wel een TAG van kunnen maken :)

Mijn echte naam (op mijn ID, rijbewijs etc.) dat zijn mijn twee doopnamen: Liedewey Janna
Dit komt van mijn twee oma’s, de een heette Liedewey en de ander heet Janna. Ik vind dit wel een beetje ouderwets klinken maar toch mooi. Ook vind ik het bijzonder om de naam te dragen van de moeder van mijn vader (Liedewey) ik heb haar zelf namelijk nooit gekend. Deze twee namen zijn samengevoegd tot mijn roepnaam: Lydia. Dit is ook een bijbelse naam, waar mijn ouders hem ook gevonden hebben. Het betekend schoonheid & vrouw.
Mijn roepnaam Lydia ben ik ook best wel blij mee, het is niet zo standaard en in elke taal kunnen ze het uitspreken!

Familie en vrienden noemen mij vaak ‘Lyd’ of voor de grap ‘Liedewey’ omdat ze het een grappige bijzondere naam vinden.

Sarah -

Mijn ouders hadden uiteindelijk 2 namen over, het moest Sarah of Lara worden. Mijn broer (toen 6 jaar oud) mocht de knoop doorhakken. Ik ben wel erg blij met Sarah, lekker internationaal en dus heb ik er op reis nooit moeite mee.

Marjan -

Mijn naam, Marjan Cornelia Wilhelmina M. is een beetje ouderwets maar dat vind ik juist mooi :) Mijn voornaam vonden mijn ouders gewoon mooi, de andere twee ben ik vernoemd naar mijn oma’s. Eerst waren de namen andersom, maar bij de proefdruk zagen ze dat het afgekocht M WC M zou worden, dat vonden ze niet zo’n goed idee 😉 ben blij dat het omgedraaid is!
Mijn voornaam moet ik vaak spellen (J/I en -ne erachter of niet) maar op zich wel mooi.

Felicia -

leuk onderwerp ik zelf heb 3 dochtertjes en nu in verwachting van de vierde die ik op 25 augustus verwacht . en dit keer is het een jongen en wat lastig om met mijn man uit een jongens naam te komen ik ben heel erg bewust altijd met het kiezen van de namen van mijn kinderen
want later of je het nou wilt of niet mensen gaan je zien als je naam en hebben bij het horen van je naam gelijk al een bepaald beeld van je
terwijl dat niet altijd hoeft te kloppen .
ik vind niet bij iedereen de naam passen die hij of zij heeft uit mijn omgeving
ik ken een Petra die ik een echte Ilona vind
tenminste ik vind de naam Ilona meer passen bij haar karakter bij Petra zie ik een rustig braaf kalm persoon voor me.
verder is het nu ontzettend moeilijk een jongens naam te vinden waarbij wij all twee een goed gevoel bij hebbben
bij de meisjesnamen ging dat veel makkelijker de meisjesnaam hadden we zelfs al meteen
maar nu het blijkt dat het een jongen word is het een stuk lastiger om het eens te worden over de naam
ik heb zat namen maar hij moet zich er ook goed bij voelen
verder ben ik blij met mijn naam maar of hij echt past bij mijn karakter weet ik niet
vroeger wilden ik altijd Vanessa heten maar nu ben ik blij met mijn naam.

Haydée -

Altijd een leuk onderwerp om over te praten! :) Ik ben best blij met mijn naam. Het enige nadeel dat ik ondervind is dat mijn naam vaak verkeerd wordt geschreven of uitgesproken.

Fianne -

Leuk om nu te lezen Martine. Nu ik in verwachting ben zijn we erg bewust bezig met namen. Zelf ben ik nooit blij geweest met mijn naam “Fianne” mijn ouders hebben de namen “Sofie en Anne”samengevoegd. Mensen zeiden “goh wat een bijzondere naam” en ik wilde juist niet bijzonder zijn haha. Ook moest ik altijd uitleggen hoe je het schrijft of onthouden ze het verkeerd. Op een gegeven moment raak je er wel aan gewend maar dat is niet iets wat ik voor mijn dochter wil. Mijn moeder had een hekel aan haar twee namen waardoor ik er maar 1 kreeg en ik wil juist weer twee namen voor mijn dochter. Ben benieuwd naar wat mijn dochter er later zelf van zegt haha. Blijft toch een kwestie van smaak.

Mieke -

Wat grappig om te lezen! Ik ben zelf de laatste tijd erg met namen bezig omdat ik zwanger ben. Bij veel namen die ik lees plak ik de achternaam van mijn vriend er achter en bedenk ik of het iets voor ons kindje zou kunnen zijn.
Mijn naam vind ik zelf erg mooi, maar niet heel handig in het buitenland (waar ik nu woon). Na een tijdje oefenen kunnen ze het wel uitspreken, maar soms wordt het ook mikey (mike met een ‘ie’ er achter) of miejeke, ach ja.. Mijn 2 doopnamen (en dus wat in mijn paspoort staat) komen niet overeen met Mieke, en dat geeft vaak verwarring. Wij willen dan ook dat ons kindje zijn/haar eerste naam ook de naam in het paspoort wordt.
Voordat ik naar het buitenland ging vond ik het echt niet leuk dat Maria mijn eerste officiele naam was, ik vond het altijd zo heilig/kerkelijk klinken. Maar nu ben ik er helemaal aangewend, omdat er meerdere Maria’s op mijn werk zijn. Grappig hoe dat met de loop der jaren kan veranderen.

Lindsey Beljaars -

Wat leuk om hier over na te denken!!

Malou | Blonde Blossom -

Wat leuk om hier zo over na te denken! Het lijkt mij ook echt super bijzonder om iedereen je naam te horen zeggen, al ga ik me vaak distantiëren van mijn naam als ik het te vaak hoor, heel gek! Mijn naam is Malou en dat is een combinatie van Marie en Louise. Ik ben er zelf erg blij mee! Malou x

Susan -

Oooh dit is echt super leuk om over na te denken! Ik wil deze ook invullen :)

Manon -

Mijn naam is Manon en toen ik net een paar minuten was geboren hebben mijn ouders met een gulden mijn naam besloten! Kop was Manon en munt was Merel! Ik ben erg blij nu ik 28 ben dat ik Manon heet

Curly Creative -

Wat een leuke weetjes! Mijn naam stamt af van de veel te vroeg overleden broer van mijn papa: Maris (Mijn naam is Mariska). Ooit heb ik het eens opgezocht en ik dacht dat mijn naam parel van de zee betekend. Tsja wat moet ik daar over zeggen. Ik woon wel in Zeeland..

Nu ik zwanger ben van ons eerste kindje, een dochter, hebben we inmiddels ook voor haar een naam bedacht. Die moet natuurlijk nog even geheim blijven 😉

Liset -

Leuk om hier over na te denken! Ik geloof dat mijn naam een afgeleide is van Elisabeth, maar mijn ouders hebben me nooit vernoemd, dat wilden ze juist niet. Ik weet eigenlijk ook niet waar hij vandaan komt, haha. Nu toch maar eens vragen! Ik heb ook een tweede naam, dat vind ik zelf ook wel handig zodat je in het ziekenhuis of op scholen/werk niet wordt verwisseld met iemand anders :).

Renée -

Wat een leuk onderwerp om over te lezen. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in namen. Als er bijvoorbeeld ergens een kindje geboren is, wil ik als eerst de naam weten. Zelf heb ik altijd een hekel gehad aan mijn naam en ben er nog steeds niet blij mee. Vooral om het feit dat hij unisex is en mensen het vaak associeren met een man. Ik vind het ook nooit prettig als mensen mijn naam zeggen. Mijn dochters hebben allebei een échte meisjesnaam die ook goed in het buitenland uit te spreken is en wij hebben bewust gekozen voor een tweede naam. Ik heb dat zelf niet en vind 2 (of meer) voorletters altijd zo mooi staan. En mijn dochters hebben dan altijd de keuze om hen tweede naam te gebruiken. (Alicia Carmen en Chloë Megan).

Romy -

Wat een mooi onderwerp voor een artikel! Ik heb een soort ‘namentik’ en ben altijd nogal geïnteresseerd in hoe en waarom iemand zo heet. Helemaal leuk dus, dit artikel! Mijn naam Romy betekent volgens mij bittere roos (een samenvoeging van Roos en Marie). Ik ben niet vernoemd, maar mijn ouders vonden het gewoon een mooie naam. Mijn tweede naam is Melissa, omdat mijn ouders dat ook een mooie naam vonden maar niet even mooi als Romy. Verder word ik eigenlijk altijd gewoon Romy genoemd of soms ‘meis’. Met mijn naam zijn, denk ik, weinig koosnaampjes te bedenken.

Martina -

Wat grappig dat je vroeger martinA mooier vond, dat had ik juist met MartinE. Mensen noemen mij trouwens nog steeds vaak Martine, net alsof mensen dat gemakkelijker onthouden? Ik kom mijn naam vrij weinig tegen, heel toevallig werk ik nu wel met een andere martina in mijn team waardoor we nu old school een letter achter onze naam hebben. Voel me gelijk weer 10 jaar jonger 😉

Kelly -

Erg leuk artikel! Volgens mij hebben mijn ouders mijn roepnaam gewoon gezien. Mijn doopnamen zijn wel combinaties van oma’s en tantes.

Martine Beijersbergen -

Leuk artikel, Martine!
Mijn naam is ook Martine en mijn moeder heeft mij vernoemd naar een vriendin van vroeger en naar Martine Hafkamp uit GTST – omdat ze dat zo’n ‘tof wijf’ vond! Haha. Ik ben heel erg blij met mijn naam, hij past perfect bij me en staat daarnaast ook mooi bij mijn achternaam. Officieel gezien heet ik Martine Geertruida (vernoemd naar mijn oma). Overigens betekent onze naam ook ‘de kleine krijger’ en dat past dan ook weer perfect bij me: ik ben petite (1,53 m) met genoeg temperament! Haha.

Liefs!

marije -

Ik ben vernoemd naar mijn oma en ben daar ontzettend trots op. Alle vrouwen in onze familie hebben wel een verbastering van mijn naam weer in hun naam.

Mijn naam wordt vaak afgekort naar mar, net als mensen mijn oma noemden

Reageer ook