Mijn ervaring met borstvoeding

Een van de manieren om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding is door naar een voorlichting te gaan en er over te lezen. Daarnaast kan het ook heel fijn zijn om ervaringen van andere vrouwen te lezen of horen. Medela, het bekendste merk voor borstkolven, vroeg mij of ik iets wilde vertellen over mijn ervaring met borstvoeding en mijn tips voor aanstaande moeders. Daarom deel ik vandaag mijn ervaring en tips.

Foto door Mariska de Groot

Toen ik zwanger was van Jelle besloot ik al snel dat ik graag borstvoeding wilde geven. Het was voor mij de meest logische en natuurlijke keuze.Het liefst zo’n 6 maanden, bedacht ik. Misschien wel langer. Daarnaast leek het me ook een mooi intiem moment. Ik was dus vast beraden om borstvoeding te gaan geven. Ik bereidde me voor door voorlichting te volgen, blogs te lezen en schafte een boek aan. Maar helaas lukte borstvoeding aan Jelle geven niet. Hij had een moeilijke start, waardoor hij weinig energie had om te drinken en een paar dagen na zijn geboorte werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Toen we weer thuis kwamen uit het ziekenhuis kwam de lactatiekundige en dankzij haar kwamen we er (pas) na een week achter dat zijn tongriempje te kort was, waardoor hij vermoedelijk moeite had met drinken. Op de tweede dag was ik al begonnen met kolven, maar ondanks dat ik om de twee à drie uur kolfde, was na een ruime week mijn melkproductie nog steeds niet goed op gang. Jelle’s tongriempje werd gekliefd en ik hoopte dat het zou helpen bij het aanhappen. Maar ondanks vele pogingen met de lactatiekundige lukte het aanhappen en drinken door mijn vlakke tepels nog steeds niet goed en was het drinken aan de borst te vermoeiend voor Jelle. Ik besloot de pogingen om hem aan de borst te leggen te stoppen en ben zo veel mogelijk borstvoeding gaan kolven om dit aan hem in de fles te kunnen geven. Op een gegeven moment ging mijn melkproductie verder achteruit en uiteindelijk gaven we volledige kunstvoeding aan hem. Ik was intens verdrietig over dat het niet gelukt was. Ik voelde me schuldig, een waardeloze moeder en als ik ergens las dat het gewoon een kwestie was van niet genoeg doorzetten als borstvoeding niet lukte, kon ik in huilen uitbarsten. Ik had toch voldoende doorgezet? Waarom was het dan niet gelukt? Pas na een paar maanden begon dat rotgevoel over de mislukte borstvoeding weg te ebben.

Je zou zeggen dat ik die tweede keer gelijk voor kunstvoeding zou gaan, het was immers die eerste keer toch ook niet gelukt. Maar zo zag ik het helemaal niet. Ik wilde het juist heel graag nog weer een kans geven! Ik had vaak gelezen dat borstvoeding met korte, ingetrokken of vlakke tepels mogelijk kan zijn, dus ik wilde het gewoon nog eens proberen. Wie weet was het deze keer anders! Al zou het aanleggen maar één keer lukken, dan zou het al geslaagd zijn voor mij. Wat een verschil met de eerste keer!

Deze keer bereidde ik me anders voor. Kennis had ik al voldoende, door de voorlichting en het boek uit de periode van Jelle’s zwangerschap. In plaats van kennis vergaren zorgde ik er dit keer voor dat ik vooral praktisch goed voorbereid was. Zo had ik alvast een kolf in huis gehaald. Zo kon ik, wanneer de baby niet gelijk goed zou kunnen drinken, direct na de bevalling gaan kolven zodat de melkproductie op gang gebracht zou kunnen worden. Ik gebruikte de Medela Freestyle Borstkolf. Dit is een dubbelzijdige kolf in een handzaam formaat. Hij werkt zowel op accu als op netstroom. Dit was echt ideaal! Omdat ‘ie zo klein is en op een accu werkt, kun je overal kolven. Zeker als je na je bevalling veel in bed ligt is het fijn dat je niet afhankelijk bent van netstroom en het kolfapparaat lekker klein is.

Ook zorgde ik ervoor dat ik alvast tepelhoedjes van Medela in huis had (en kookte ze ook van te voren vast uit). Deze had ik destijds bij Jelle ook gebruikt en maakten het aanhappen toen wel wat makkelijker voor hem. Wie weet dat ze deze keer weer van pas kwamen. Verder haalde ik mijn voedingsbh van zolder en kocht ik zoogcompressen en Medela Purelan Tepelzalf om de huid van de tepels te verzorgen.

So far so good. Alles was in huis en het was wachten op de baby! Nadat Gijs geboren was deden we (ik en de kraamhulp) gelijk een poging om hem aan de borst te leggen. De eerste paar keren deden we dit zonder tepelhoedje, maar door mijn vlakke tepels lukte het aanhappen niet en ontstonden er gelijk wondjes op mijn tepels. Daarom stelde de kraamhulp voor om een tepelhoedje te gebruiken. En ja hoor, het lukte Gijs nu wel goed om aan te happen en te drinken! Ik wist niet wat ik meemaakte! De borstvoeding kwam op gang, Gijs viel niet te veel af en kwam op een gegeven moment ook weer netjes aan.  Aan het eind van de kraamweek leek het er op dat ik gewoon borstvoeding gaf. Ik kon niet geloven dat het gelukt was. Ik was zó trots en heb tranen van geluk gehuild. Het lukte gewoon!

Maar omdat ik nog altijd met tepelhoedje voedde en er dan geadviseerd wordt om een lactatiekundige in te schakelen, nam ik nadat de kraamhulp vertrokken was contact op met een lactatiekundige voor extra ondersteuning. Zij vertelde me dat bij gebruik van een tepelhoedje er meer kans is op een minder goede melkproductie, omdat de baby dan niet altijd een goede drinktechniek heeft. Daarom raadde ze me aan om toch zonder tepelhoedje te proberen te voeden. Maar helaas, ondanks haar hulp, lukte dit wederom niet. En na twee weken merkte ik inderdaad dat mijn melkproductie niet toereikend meer was voor Gijs’ behoefte. Mijn melkproductie opkrikken bleek wederom moeilijk te zijn. De laatste oplossing van de lactatiekundige was om na iedere voeding nog eens na te kolven, om zo je borsten goed leeg te maken. Want pas als je borsten leeggedronken zijn, krijgt je lichaam een seintje dat er meer melk moet komen. Dit heb ik nog eventjes gedaan, maar dit was zo tijdrovend dat toen Djurre weer aan het werk moest ik stopte met elke voeding nakolven. In combinatie met de zorg en aandacht voor Jelle in mijn eentje overdag lukte dit namelijk niet, doordat ik op deze manier zo 1 tot 1,5 uur bezig was per voeding (borstvoeding geven à 30 minuten, kolven à 20 minuten en alle onderdelen na afloop afspoelen en melk na geven in een flesje of opslaan in de koelkast – en dat 7 tot 8 keer per 24 uur). En inderdaad, zoals de lactatiekundige voorspelde, liep de melkproductie toen geleidelijk terug. Ik heb het toen bewust op zijn beloop gelaten, zodat de borstvoeding geleidelijk en vanzelf zou stoppen. Na iedere voeding gaf ik Gijs een flesje kunstvoeding na en ik zag dat hij steeds meer kunstvoeding na dronk en mijn borsten steeds minder vol werden. Dit alles duurde zo’n vier weken.

En weet je, ik had er eigenlijk best wel vrede mee! Ik had na Jelle namelijk niet echt meer verwacht dat ik borstvoeding geven zou ervaren. Ik verwachtte eerder dat ik de tweede keer weer alle melk zou gaan kolven en dit in een flesje zou geven. Maar het drinken aan de borst lukte dus toch dankzij de tepelhoedjes van Medela! Ik heb tranen van geluk gehuild. Ik vond het ontzettend bijzonder en intiem. Natuurlijk had ik het leuk gevonden als ik langer borstvoeding had kunnen geven, maar mijn persoonlijke doel had ik al lang en breed gehaald. Ik heb ervaren hoe het is om je kindje zelf te voeden en dat gevoel is echt zo tof!

Voeden met een tepelhoedje maakt borstvoeding geven trouwens absoluut niet per definitie onmogelijk! Voor sommige vrouwen is het wel echt een oplossing. Mocht je moeten voeden met een tepelhoedje, overleg dan in elk geval altijd met een lactatiekundige of dit wel de juiste oplossing voor jou en je baby is.

Ondanks dat voor veel vrouwen mijn ervaring met borstvoeding misschien ‘mislukt’ lijkt, is voor mij deze keer borstvoeding wél geslaagd! Ik ben verder gekomen dan dat ik gehoopt en gedacht had. Ik weet nu hoe het is om borstvoeding te geven en die ervaring zal me altijd bij blijven!

Mijn tips

Lees je goed in en laat je informeren. Hiervoor kun je terecht bij voorlichtingsavonden van verloskundigen, kraamzorginstanties en ziekenhuizen. Er zijn daarnaast tal van boeken en websites. Medela heeft bijvoorbeeld een schat aan informatie op haar website staan. Hier lees je bijvoorbeeld tips voor borstvoeding.

Download een voedingsapp. Zoals de MyMedela app. Dit is een super handige app (ook wanneer je flesvoeding geeft trouwens) waarin je kunt bijhouden hoe laat je borstvoeding hebt gegeven en met welke borst je gestart bent. Ook kun je er in bijhouden of en hoeveel je gekolfd hebt, of je flesvoeding hebt gegeven en hoeveel vieze luiers je baby heeft gehad. Deze app gaat je leven een stuk makkelijker maken, want dan hoef je het niet zelf meer te onthouden. Wel zo makkelijk met je zwangerschapsbrein. 😉 Daarnaast vind je in de MyMedela app, in tegenstelling tot veel andere apps voor borstvoeding, heel veel informatie over je baby en borstvoeding.

Schaf een paar voedingshemdjes aan. Deze hemdjes (van bijvoorbeeld H&M of HEMA) hebben een clipje aan de bovenkant waarmee je je borst discreet en makkelijk kunt ontbloten om te voeden. Heel handig! Ik droeg deze hemdjes al tijdens mijn zwangerschap, wanneer ik een bh oncomfortabel vond.

Kompressen bij tepelkloven. Helemaal aan het begin kreeg ik tepelkloven. Dat in combinatie met stuwing was hels. Alleen al kijken naar mijn borsten deed pijn. Een vriendin adviseerde me om speciale kompressen te kopen. Dit deed ik braaf. En wow, wat zorgde dit voor fijne verlichting! Ook deze waren weer van – je raadt het al – Medela (Medela Hydrogel Pads). Het is gewoon een heel fijn merk met handige producten.

Schakel een lactatiekundige in bij vragen of problemen. Zij weten zó veel! Ik heb zowel bij Jelle als bij Gijs iemand ingeschakeld en ik kan het iedereen aanraden! Ze hebben zo veel kennis en bieden veel support. Ze weten net wat meer dan de kraamhulp. En sommige (aanvullende) zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp ook (gedeeltelijk).

Voor zo ver mijn ervaringen met borstvoeding geven. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je ook borstvoeding gegeven? Of ging je voor kunstvoeding? Of een combinatie? En wat zijn jouw tips voor borstvoeding?

29 reacties

Rene -

Ik vind het zo moeilijk om te lezen dat het advies steeds maar weer is om met een tepelhoedje te stoppen…. Ik wil niks afkeuren of een betweter zijn, maar wel even laten weten dat ik al 8 maand met een tepelhoedje voed en dat was me zonder niet gelukt.
Ben zelf ook een paar keer erg in de war gebracht door een lactatiekundige. Ik had achteraf veel meer op mijn gevoel moeten vertouwen. Het zal misschien niet voor iedereen werken, maar ik wil alleen laten weten: het kan!

Milou -

Hier 2 kindjes borstvoeding gegeven en inmiddels zwanger van de 3e terwijl de 2e nog borstvoeding krijgt (1 a 2 keer per dag nog ze is nu 20 mnd).

Wat mij vooral stoort: de maatschappij zegt borstvoeding is het beste en DE keuze. Maar vervolgens doet die zelfde maatschappij er wel alles aan om vrouwen zo snel mogelijk op flesvoeding over te laten gaan. Goede, betrouwbare informatie mist naast de juiste begeleiding en deskundigheid. Natuurlijk zijn er lactatiekundigen (zelf ook een gehad zo blij mee!) maar die worden veelal pas later ingeschakeld en informatie die gegeven wordt door instanties en professionals is vaak tegenstrijdig. Als voorbeeld je eigen ervaring met het tepelhoedje. Wel/niet mee stoppen voor de productie?

Zo jammer, want er wordt vrouwen een schuldgevoel aangepraat en een gevoel van falen als het niet lukt terwijl dit naar mijn inziens meestal bij een gebrek aan informatie en begeleiding ligt.

Dit staat overigens los van de vrouwen die zelf kiezen voor flesvoeding en wat wel of niet goed of het beste zou zijn.

Anne-Marie -

Toch vind ik het altijd ontmoedigend dat er zoveel verschillende adviezen zinn, sterker nog dat ze soms zo haaks op elkaar staan! Bij mijn oudste moest zijn tong ook gekliefd worden en heb ik tot drie maanden enkel met tepelhoedjes kunnen voeden. Bij ons zei de lactatiekundige dat het geen kwaad kon mbt de productie… Toen ik eindelijk zonder hoedjes kon voeden ging ik weer aan het werk en daalde mijn productie wel enorm… de lactatiekundige zei toen juist dat ik iedere 2 uur 5 minuten kon kolven en zeker niet mijn borsten leeg hoefde te kolven… dit zou dan vergelijkbaar zijn met een “regeldag” en dus juist stimuleren om meer te produceren. Zou het nou voor iedereen verschillend zijn dan? Of gaat hier iets mis in het verstrekken van informatie😩 Soms vind ik het erg moeilijk om om te gaan met de haakse adviezen hoor! Ik vind het prachtig dat je ermee bent door gegaan! Ik ben er echt als tabula rasa ingegaan en dat is maar goed ook, als ik van tevoren had geweten hoeveel werk en ellende het zou kosten had ik nog wel even twee jeer nagedacht!

Mare -

Heb je weleens gedacht aan de moederbank melk? Moeders doneren hun melk en dit vooraf goed getest.

Amelie -

Jammer dat je toch het advies kreeg om te stoppen met een tepelhoedje, heb nog nooit gehoord dat dat niet goed voor de melkproductie zou zijn. Ik heb gewoon 6 maanden gevoed altijd met tepelhoedje en dat ging prima!

Channah -

Bij mijn eerste kindje is de borstvoeding helaas ook niet gelukt, maar nu ik elk moment kan bevallen van onze tweede is de drang om het dit keer te laten slagen alleen maar groter geworden. Ik kan het denk ik wel goed naast me neerleggen mocht het óók dit keer niet slagen, ik heb het dan immers wel geprobeerd, maar ik wil er wel echt alles aan doen! Ik probeer er gewoon met een nuchtere houding in te staan: het lijkt me heel mooi om het in ieder geval 1x gegeven te mogen hebben, dus mocht het daarbij blijven dan zij het maar zo.

Wat misschien nog een aanvullende tip kan zijn voor vrouwen die dit nu lezen is om je aan te melden bij de Facebook groep van lalecheleague, hier zitten onwijs veel moeders die hun problemen/ervaringen delen en lactatiedeskundigen die hier weer op reageren etc. Wellicht handig!

Mirthe -

Mooi geschreven artikel!
Wat ik wel vreemd vind is dat de lactatiedeskundige de tepelhoedjes al zo snel weg zou laten. Ik heb met onze eerste dochter 9 maand lang volledige borstvoeding gegeven. Na een dikke week merkte ik dat mijn dochtertje niet goed aanhapte dit waarschijnlijk door afgevlakt tepel en vrij grote borsten dus is mij door de kraamhulp het tepelhoedje aangeraden. Wat een uitkomst. Mijn productie ging alleen maar omhoog en merkte idd dat ala ik een keer geen tepelhoedje bij me had dat het drama was.
Ik heb dus 9 maand lang met tepelhoedjes gevoed.

Inmiddels zwanger van de tweede. Dus we gaan kijken of het nu lukt zonder en anders gaan we ze gewoon weer gebruiken.

M. -

Leuk om te horen dat er nog meer mama’s veel en lang hebben gekolfd na de geboorte. Bij ons een te vroeg geboren meisje zorgde dat ik direct vanaf dag 1 heb gekolfd. En wat was ik TROTS toen ze met 3 dagen oud volledige borstvoeding toegediend kreeg via de sonde in de couveuse! Ik had een soort haat en liefde verhouding met mijn professionele dubbele elektrische borstkolf. Dat ding ging als een trein!!! Na een lange ziekenhuisperiode en bij thuiskomst is het mij helaas na vele pogingen en HEEEL VEEL geduld niet gelukt haar aan de borst te krijgen. Met het tepelhoedje ging het redelijk. Ik was blij dat ik de routine had met het kolven, maar wat een werk! Ik merkte na verloop van tijd dat ze wel steeds meer bijgevoed moest worden en dat mijn kolfmelk niet voldoende was. Ik heb het voeden op deze manier 6 maanden volgehouden…alles moest dubbel…. ik kon niet meer, ik was doodmoe. Ik merkte pas toen ik haar volledige flesvoeding gaf hoeveel energie en tijd het kost om op deze manier te voeden. En hoeveel extra tijd ik kreeg en vooral de hoeveelheid energie ervoor terug kreeg om vooral meer te genieten. En vooral veel meer bewust werd van alles om me heen ipv constant maar bezig te zijn met de voeding. Persoonlijk heb ik er een beetje een dubbel gevoel over. Ik ben blij dat ik haar mijn borstvoeding heb kunnen geven…maar ten koste van wat?

Amelie -

Mooie reactie en dit is precies de reden waarom ik bij de tweede straks gelijk ga starten met flesvoeding. Ik wil niet weer dat alles draait om het voeden en dat ik nergens anders meer energie voor heb en niet eens tijd heb om te genieten van de baby.

M. -

Gelijk heb je! Gewoon doen WAT JIJ WIL! Mochten wij ooit een 2de krijgen dan probeer ik gewoon nog wel vanaf dag 1 borstvoeding te geven, en mocht dit slagen zonder pijn, gedoe, kloven, ontstekingen, kolven etc. dan is alles prima. Maar mocht dit niet het geval zijn dan ga ik DIRECT volledig over op kunstvoeding. En ga me dan ook absoluut niet schuldig voelen :)….

Melissa -

Zo herkenbaar dit! Ook ik heb in het begin koste wat kost gekolfd en bv gegeven, maar ons kereltje viel veel af en op een dag leek het alsof hij niet meer wist hoe hij moest happen. Zoon in tranen, ik in tranen. Iedere voeding was een hel (ook veel last van tepelkloven). Wat een verademing toen we volledig zijn overgestapt naar flesvoeding! Heb me er toentertijd zo rot over gevoeld en voelde het echt als falen, maar achteraf gezien was dit de beste beslissing

Vero -

Je bent geen slechte moeder als je kunstvoeding geeft… je kindje heeft liefde en aandacht nodig en dat maakt een goede mama.
Hier ook te vlakke/kleine tepels, voed inmiddels 17 wkn (zo oud is mn zoon) met een tepelhoedje en loopt hier niet terug. Dat hoeft dus zeker niet. Mocht je ergens over twijfelen kun je ook altijd de vrijwilligers van La Leche League bellen, gratis! Zo spaar je soms het geld voor een lactatiekundige uit.

Charlotte -

Ik heb een jaar fulltime gekolfd, verschrikkelijk veel werk en heel wat tranen gelaten vanwege mijn slechte productie. Maar ik moest en zou het doen. De kolf die jij noemt heb ik ook, alleen deze is niet zo geschikt voor de beginperiode om de productie op te wekken. Via de thuiszorg en het ziekenhuis kun je er eentje huren die hiervoor bedoeld is. Een heel groot bakbeest is dat, maar hij doet z’n werk gied!

Rachel -

Hoi Willemijn, wat een mooi en informatief stuk! Goed van je dat er zo relaxed in staat nu met Gijs, knap dat dat lukt na de lastiger start met Jelle :) wat misschien nog een goede aanvulling is dat een lactatiekundige bij voorkeur IBCLC geschoold is, dan hebben ze een goede registratie en geregistreerde scholing, zo leerde ik van mijn verloskundige :)

cindy -

Ik gebruikte borstschelpen wanneer ik kloven had. Beste aankoop ooit. Ik had persoonlijk meer last van overproductie waardoor ik mega veel kolfde. Deze melk doneerde ik aan andere mama’s die te weinig hadden. Dit stelde ik altijd voor aan vriendinnen wanneer ze net bevallen waren. Geen paniek, geen stress, 1 belletje en ik kom af. Een paar vriendinnen vertelde dat ze daardoor geen stress hadden en dat is de sleutel tot succes 😉

Ik vind het super dat je na Jelle terug borstvoeding probeerde bij Gijs. Wat een doorzettingsvermogen. 😙

Dana -

Nog een tip vergeten hieronder: in België kan je een medela kolf huren bij de thuiszorgwinkel! Als je bij cm bent is het 3 maanden gratis! :-)

(Mijn dochtertje is trouwens 1 dagje ouder dan Gijs 😉 )

Dana -

Hier ook een dochter die te zwak werd van de borst. Vergelijkbaar als bij jou en Jelle. Heel herkenbaar, jouw gevoel! Ik heb zo gehuild die eerste week! Dus ik kolf voltijds. In het begin kwam er links niks uit, rechts amper 3 ml. De eerste maand was ik 6u (!) per dag bezig met kolven. Daar kwamen dan nog dochterlief haar voedingen en verzorging bovenop! En dan nog had ik net niet genoeg en bleef ze kunstvoeding bij krijgen… Nu ze 2 maanden is heb ik wat afgebouwd. Ze slaapt enkel in de draagzak, dus moest kolven als ze wakker was en ze huilde dan altijd. Dan liever kunstvoeding! Nu kolf ik nog 2u per dag waarmee ik haar ongeveer 50% kan voeden. Ik kolf vooral ‘s nachts, in de vroege ochtend en als mijn vriend thuis is zodat hij haar kan overnemen. Hoop tot 6 maanden door te gaan! Snap heel goed dat dat niet lukt als je er nog eentje hebt rond lopen! En het is hoe dan ook retezwaar! Had je een heel andere ervaring gewenst! Heel erg goed artikel! En toffe samenwerking! Medela is inderdaad top!
Helemaal eens met jouw tips trouwens! Mijn extra tips:
– borstvoedingsthee
– facebookgroep fulltime kolvers (alleen als je niet aanlegt) of een andere borstvoedingsgroep voor de erkenning, tips en ervaringen
-heel veel clusterkolven om productie op peil te houden

Els -

Bij mij ook geen succes rechtstreeks aan de borst. Slangetjes, tepelhoedjes etc. Toen gaan kolven en dat doe ik nu nog steeds! 5 maanden verder. Ik kolf 2x op mijn werk en 2 of 3x thuis. Afspoelen wen je zo aan. Je moet er wat tijd in steken maar wordt routineklusje. Ik zei eerst ik ga door tot 6 maanden maar die grens verleg je zo. Nu ga ik door tot ze 1 is en dan ben ik reuze trots op ons. Mijn man helpt mee door de boel vaak te spoelen en klaar te zetten voor me. Echt teamwork. Zo trots op ons 3tjes!!!

Patricia -

Fijn Willemijn dat je je doel behaald hebt! Ik heb onze dochter een jaar borstvoeding gegeven. Fantastisch vond ik het! Purelan van Medela is echt goed spul. Ook fijn daaraan is dat je je tepels niet hoeft te wassen voor een volgende voeding. Wellicht nog handig om dat in het artikel te zetten!

Jodi - liefthuis -

Goed dat je dit deelt. BV is zeker niet vanzelfsprekend en als jij er alles aan gedaan hebt dan is dat fantastisch. Wat niet kan kan niet. Ik heb na een lastige start 7 maanden met tepelhordje kunnen voeden gelukkig. Het teruglopen kreeg ik ook te horen maar was gelukkig niet het geval bij mij. Zoals je al zei idd het kan wel met tepelhoejde, maar als het terug loopt is het zo lastig.
Zo dijn dat je de bv wel hebt ervaren. Iedere druppel en iedere slok die hij mee heeft gekregen is er een en Gelukkig is er een goed alternatief.
Trots zijn op jezelf

Moniek -

Wat fijn dat je ervaring en gevoel deze keer zo veel beter zijn! Bijzonder en intiem he, die voedingsmomentjes met je kindje. Ik heb zelf een jaar lang borstvoeding gegeven met een tepelhoedje van Medela. Mijn zoontje kon niet goed aanhappen (te ingetrokken tepel en een te kort lipriempje bij mijn kindje) maar met hulp van Medela is het toch gelukt!

bertine -

Mooi dat je het hebt gedaan en er echt voor bent gegaan! Heb je toch ervaren hoe bijzonder mooi het is en heeft Gijs toch de eerste belangrijke melk binnen gekregen! Mijn dochtertje is nu bijna 8 weken oud. Ik ben begonnen met volledige borstvoeding, maar nu aan het afbouwen. Ik wil niet kolven op het werk straks. En ze heeft een ontzettende reflux en met flesvoeding (wat we verdikken) houdt ze het veel beter binnen dan de borstvoeding. Ze kwam 2 weken geleden niet genoeg aan en nu ze overdag de fles krijgt (en s morgens en s avonds de borst), groeit ze goed! En eerlijk: ik heb nog nooit zo’n blije baby gehad! Ze huilt een stuk minder en is een stuk blijer!

Myrthe -

Dit is zo herkenbaar!! Bij mij ging het precies hetzelfde (ook een moeilijke start, ziekenhuisopname tijdens de kraamweek, niet aan willen happen zonder tepelhoedje, uiteindelijk fulltime kolven maar precies zoals je zegt: te tijdrovend). Super dat je hier zo open over schrijft, het is helaas niet zo makkelijk en vanzelfsprekend als het lijkt :(

Ivy -

Je hebt heel erg je best gedaan! En alles is mooi meegenomen :). Ik voed nu mijn inmiddels peuter (2 jaar 2 maand) nog steeds. Het slokje is alleen nog maar voor de gezelligheid en ook niet altijd meer. Van mij hoeft het ook niet meer zo, maar mijn peuter lust het nog wel. Hij zegt wel van mijn ene borst `melk op’ en van mijn andere borst ‘melk bijna op’. Mijn tips? Inderdaad goed inlezen. Mijn peuter dronk in het ziekenhuis ook niet (ook een flinke bevalling). En als ik niet meteen om een kolf had gevraagd, weet ik niet of ik het had gekregen. Ze kwamen daar ook meteen met kunstvoeding aan, ondanks het feit dat het kolven goed ging. Dat was jammer, want niet nodig geweest. Verder moet je ook gewoon geluk hebben denk ik. Ik heb nooit een kloof gehad! Tot eerste verjaardag gekolft (kolfrecht tot negen maanden, daarna in de lunchpauze) en toen had ik er ook schoon genoeg van. Ook met de Freestyle. Prima ding! Destijds bij de Mama Mazzeldagen met forse korting. Zeker als je kindje wat ouder is, is het wel leuk hoor. `Lekker!’ zegt ie dan, haha.

Shirley -

Hier is het de eerste keer ook mislukt. Een te vroeg geboren kindje, te weinig productie dat het uiteindelijk niet meer aan kon en teveel open eczeem op de tepels waardoor alles bij elkaar roet in het eten gooide. Nu de tweede keer weet ik het nog steeds niet (over een week uitgerekend) en ik denk dat ik het op zijn beloop ga laten. Misschien aanleggen in de kraamweek en kijken hoe ver ik kom, alhoewel de tepels ook deze zwangerschap helemaal open liggen en dus geen smakelijk geurtje verspreiden voor de baby. Misschien ga ik gelijk kunstvoeding geven. Juist door deze relaxte houding ben ik er al veel rustiger onder dan de eerste keer, toen de gehele twee eerste weken in het teken stonden van borstvoeding doen slagen, kolven, voeden en het hele riedeltje weer opnieuw. Mooi dat je het evengoed geprobeerd hebt!

Jessica -

Hier ook ontzettend veel gehad aan een lactatiekundige! Ben die dame zo dankbaar. En jep, Purelan… HEMELS!!!! :’)

Margot -

Wat interessant om te lezen en fijn dat je er nu wel met een goed gevoel op terug kan kijken. Ik wil borstvoeding gaan proberen, ben benieuwd hoe het zal gaan!

Anna -

Wat een super goed en informatief artikel! Ik ben zelf niet zwanger en heb ook nog geen kinderen maar vind dit wel super informatief voor later. Ga ik zeker bewaren en onthouden!

Maria -

Wat goed dat je de tweede keer nog geprobeerd hebt! Hier waren de tepelhoedjes de oplossing, geef ruim een jaar nog steeds borstvoeding (met tepelhoedje).

Reageer ook