Face2Face met: mijn moeder

Vandaag trappen we een nieuwe rubriek af: ‘Face2Face met’. In ‘Face2Face met’ interviewen we mensen over uiteenlopende onderwerpen. Ik trap vandaag af met een interview over het moederschap met een van de belangrijkste personen uit mijn leven, mijn moeder. Hoe kijkt zij terug op mijn opvoeding? Hoe ziet zij mij als moeder? En wat betekent oma zijn voor haar?

Foto’s door Mariska de Groot

Je bent nu bijna 1,5 jaar oma. Wat betekent die rol in jouw leven?

Oma zijn is een enorme verrijking van mijn leven! Mijn kinderen en kleinkinderen zijn heel erg wezenlijk in mijn leven. Het is een heel rijk gevoel om kinderen en kleinkinderen te hebben, het is een basis in mijn leven. Ik ben toch eigenlijk wel een rasechte ‘moeke’!

Hoe vond je het om te horen dat ik zwanger was? De eerste en de tweede keer? En hoe heb je mijn zwangerschappen ervaren?

De eerste keer was ik ontzettend blij, maar natuurlijk vond ik het ook heel spannend vanwege het erfelijkheidsonderzoek wat jullie en jullie kindje op komst moesten ondergaan. Je vader en ik hebben altijd geweten dat onze kinderen dezelfde onderzoeken te wachten stonden als wij vroeger en dat vond ik heel verdrietig voor jullie. Dus ik was ook heel blij dat de uitslag goed was! Daarna konden jullie echt gaan genieten van de zwangerschap.

De tweede keer – dat bleek Gijs te zijn! – had ik niet verwacht dat je zo snel alweer zwanger zou zijn, maar ik vond het natuurlijk weer geweldig! Daarna kwam natuurlijk weer een spannende periode. Nadat het allemaal goed bleek, was ik heel erg blij, in de eerste plaats voor jullie natuurlijk. We hebben toen die middag gelijk taart gehaald om het te vieren….

Hoe was het om voor het eerst je kleinkind te zien en vast te houden?

Het voelt al een groot wonder en dat is het ook. Ik vond het ook niet vreemd en het was gelijk heel “gewoon” om oma te zijn van jullie knulletje Jelle! Ik ervaarde het gelijk ook als heel vanzelfsprekend om jou als moeder te zien en Djurre als vader, dat had ik niet verwacht. De eerste nacht sliep ik bij jullie en ik herinner me nog goed hoe ik je naar de wc hielp en hoe we regelmatig wakker waren in die nacht. Ik bewaar hele mooie herinneringen aan de eerste nacht van Jelle met jullie. Die eerste kraamweek is zo’n intieme, kwetsbare periode. Ik vond het een geschenk van jullie dat ik jullie regelmatig heb mogen helpen in die periode.

Weet je ook nog dat Jelle je in je gezicht geplast heeft? Je riep ‘Oeh, hij heeft me in het gezicht gepiest! Ik heb de eer!’

Ja?! Haha! Dat ik dat geroepen heb, weet ik niet meer.

Hoe heb je het moederschap zelf eigenlijk ervaren?

Ik vind dat het echt een verrijking is van je leven. Ik was eigenlijk altijd vrij onzeker, maar toen ik zwanger was van Marie-José (haar eerste kind, red.) gaf dat mijn gevoel van eigenwaarde een enorme boost. Wij waren niet minder blij met de geboorte van jou en je Wouter! Mijn kinderen, mijn gezin, heeft altijd op de eerste plaats voor mij gestaan. Ik heb het moederschap altijd heel erg leuk gevonden. Ik heb het mezelf denk ik wel eens lastig gemaakt, doordat ik een perfecte moeder wilde zijn…

Hoe was het om als eerste kind gelijk een kindje met extra behoeftes te hebben door haar handicap?

Na drie maanden wisten we dat Marie-José een handicap had. Hoe de toekomst er uit zou gaan zien wisten we niet, omdat ze geen specifiek syndroom had. Er viel voor even wel een soort grijze deken over je leven, maar we zijn er eigenlijk nooit boos over geweest. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Marie-José is een heel bijzonder mens, en ik ben een gezegend mens dat ik haar moeder mag zijn in dit leven. Zij blijft altijd zorg nodig hebben en is afhankelijk van de mensen om haar heen. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid.

De zorg voor haar geeft ook zin en richting aan mijn leven. Voor jou en Wouter vond ik het soms moeilijk dat jullie voor mijn gevoel soms ook dingen tekort kwamen omdat we door de beperking van Marie-José bepaalde activiteiten niet konden doen.

Terugkijkend op je eigen aanpak, zijn er dingen die je me zou willen meegeven? Of waarvan je me zou willen adviseren het anders proberen te doen dan jijzelf?

Ik zou je willen meegeven dat ik denk dat het belangrijk is dat je je kind het gevoel geeft dat ‘ie goed is zoals ‘ie is. Elk mensenkind is uniek, heeft zijn eigen kwaliteiten en kan op zijn eigen unieke wijze iets beteken in de mensenwereld!

Ook vind ik het belangrijk dat je je kind helpt zijn eigen keuzes te maken. Dat kan al heel jong, bijvoorbeeld keuzes maken uit twee boekjes. Dat zie ik jou nu ook al doen. Daardoor gaat het kind voelen wat zijn behoeftes zijn en dingen kan bepalen. Natuurlijk wel binnen de grenzen die jij als ouders creëert. Ook denk ik dat het belangrijk is dat je afstemt op je kind en dat je daar op aansluit. Wat ik daar onder versta? Kijken en luisteren naar je kind, je kind initiatief laten nemen en daar op aansluiten.

En wat heb jij meegenomen vanuit het moederschap van jouw moeder?

Mijn ouders hebben mij en broers en zussen (7 kinderen en een eigen boerderij, red.) minder aandacht kunnen geven dan wanneer je maar twee kinderen hebt, maar er was altijd dat gevoel van goed genoeg zijn en onvoorwaardelijke liefde. De basis was heel goed bij ons thuis. En wij voedden elkaar op en gaven elkaar aandacht! Mijn moeder was een moderne vrouw voor die tijd. Ze had heel vroeg haar rijbewijs bijvoorbeeld en reed ons overal naar toe wanneer het te ver was om te fietsen. Ze stimuleerde mij ook om verder te leren. Doordat ik op een boerderij opgroeide voel ik met heel erg verbonden met de natuur en dat is ook iets heel erg waardevols wat ik tijdens mijn jeugd zo maar in de schoot geworpen kreeg.

Vind je onze relatie veranderd, nu ik moeder ben en jij oma?

Ja, want ik zie jullie nu iedere week! Dat vind ik zo leuk! Het thema opvoeding brengt ons dichter bij elkaar. Je vraagt me wel eens om advies, we hebben het er over, dat geeft leuke gesprekken. Doordat ik nu vaker bij jullie en de kleinkinderen kom zijn onze levens meer in elkaar verweven dan de jaren hiervoor nadat je uit huis ging. We praten ook over hoe jij je eigen opvoeding ervaren hebt, prachtig dat ik nu zo met jou als volwassen vrouw en moeder terug kan kijken op hoe ik het gedaan heb.

Wat is het leukste aan oma zijn?

Met Jelle spelen! Over de grond rollen, naar buiten gaan met ze. Met Jelle de natuur ontdekken, en dat is nog heel dicht bij huis: Hoe voelt een boom? Welk geluid maakt de wind? En het is heerlijk om met Gijs te knuffelen en om te zien hoe hij lacht en de eerste geluidjes begint te maken. Het is prachtig om mee te maken hoe de jongens zich ontwikkelen.

Zie je iets van jouw moederschap terug in mij als moeder?

Ja, zeker! Veel liefde en enthousiasme voor je kind en alleen begrenzen als het echt nodig is. Ik denk eigenlijk dat jij het niet veel anders doet dan ik…

Dit was leuk! Als ik terugkijk op hoe mijn ouders ons opgevoed hebben, dan vind ik het een groot compliment om te horen dat ze denkt dat ik het niet heel anders doet dan dat zij deed. Wat dat betreft is mijn moeder zeker een voorbeeld voor mijzelf als moeder. Daarnaast ben ik ontzettend blij met haar rol als oma. Ze past sowieso één keer per week op, soms vaker, al vanaf het moment dat Jelle geboren is. Ik zie hoe dol Jelle op haar is en dat zal Gijs straks vast net zo zijn. Oma’s zijn goudwaard! Thanks mam!

P.S. Laat ons weten wie of waarover jij graag in de volgende Face2Face zou willen zien. Alles en iedereen kan!

43 reacties

Aylin -

Supermooi intervieuw, ik kreeg
Bij sommige stukjes tranen in mn ogen. Zoals wanneer jouw lieve mama je snachts naar het toilet hielp.

Een intervieuw met Jelle lijkt mij gaaf! Voor zover dat lukt natuurlijk.

Groetjes,

Mama van evy (8+ maanden)

Gwendolyn -

Wat een mooi open artikel is dit Willemijn!
Kijk uit naar de volgende

Daniëlle -

Wat een fijn en intiem artikel om te lezen. Ik krijg helemaal een warm gevoel van binnen.

Alex -

Super leuk idee! En het is ook erg leuk om te lezen. Ik vraag me wel soms af hoe het gaat zijn als ik ooit kinderen heb – het is toch een best spannend onderwerp!

Jose -

Heel intiem en interessant, dit interview. Vind het stiekem wel schattig (en professioneel!) dat je (red.) achter extra informatie zet. Leuk gedaan!

Inge -

Heel leuk om te lezen en ik zie uit naar de volgende edities. Met je vader en broer lijkt me ook interessant!

Neeltsje -

Wat een mooi artikel! Een face2face met je vader zou ik ook heel mooi vinden!

Mare -

Super leuke rubriek mag zelfs vaker dan een keer per week. Wat een prachtig diepte interview en vooral leuk om het zo allemaal te lezen. Hoop dat er nog meer volgen met je moeder, wat een wijze vrouw zeg! Ben ook benieuwd hoe je moeder het moederschap combineerde met werk (ik weet niet of ze kon werken met drie kids gezien het moederschap eigenlijk al een meer dan fulltime iets is). Ik noem het moederschap expres geen baan want ik vind moeder zijn toch wel degelijk iets anders dan een baan maar het is uiteraard wel iets waar je altijd mee bezig bent en de kinderopvang was toen ook nog niet vanzelfsprekend. Ben ook benieuwd hoe je moeder tijd voor zichzelf maakte met drie kinderen en tijd maakte voor haar huwelijk toen ze nog met haar man samen was.
Verder vind ik het ook leuk om een dergelijke rubriek te lezen met je broer, daar heb ik als lezer nog weinig over gelezen of misschien wel gemist. Ook voor Martine zou ik het leuk vinden om zulke prachtige interviews met haar moeder te lezen of andere belangrijke personen in haar leven.
Kortom, een hoop vragen weer n.a.v. deze prachtige blog.

Suus -

Och wat een prachtig mooi interview. Wat een liefde spat er van af! Heel mooi om te lezen. Wat ik helaas mis bij mijn moeder.

Heel erg leuke nieuwe rubriek, ik kijk al uit naar de volgende!

Valerie -

Bijzonder mooi interview! En een hele leuke nieuwe rubriek. Ik kijk al uit naar het volgende interview. Misschien over gezondheid, liefde of werk? Face2face met Djurre.

Jessica -

Wat een mooi interview! Bijzonder om dit te lezen vanuit jouw moeder haar beleving. Bijzonder dat zij ook de eerste nacht bij jullie is geweest na Jelle zijn geboorte. Lijkt me speciaal.

Pauline -

Wat een mooi en liefdevol interview Willemijn.
Koester de relatie met je moeder, want dat is niet vanzelfsprekend.

Veronique -

Prachtig!😊

Hester -

Wat een mooi interview, vooral ook een heel erg leuke rubriek! Ik denk dat het hierbij ook heel waardevol kan zijn om interviews in videovorm te doen – niet de camera op je moeder richten, maar meer vanuit hetzelfde perspectief als de foto in dit artikel. Is misschien lastiger omdat het al snel lang wordt (je kan antwoorden niet ‘samenvatten’) maar het zou wel echt een toevoeging zijn om nog meer emotie en intonatie te hebben bij dit soort onderwerpen.

Nienke -

Prachtig interview! Leuk dat je dat kunt doen met je moeder! Heel waardevol!

Kirsten -

Wauw, wat een prachtige, verrijkende rubriek Martine en Willemijn! Wat een mooi gesprek ook met je moeder, Willemijn. Heel dierbaar. Mooi om te zien. Jullie zijn prachtige vrouwen. Doe je de groetjes aan je moeder? Liefs, Kirsten

Patricia -

Leuke rubriek! Mooi gesprek ook ❤️ Ik zou wel ‘bekende’ moeders in Face2Face willen zien. Mocht dat lukken uiteraard 😉

Haydée -

Wat een mooi interview! Het moet vast ook bijzonder geweest zijn om dit gesprek met je moeder te hebben. Deze rubriek zal ik zeker blijven volgen.

Nienke -

Wat een prachtig artikel.

Dita -

Prachtig Willemijn!

Ineke -

Mooi om te lezen!
Ik ben zelf net moeder geworden van een meisje met een bepaald syndroom en maak me vreselijk zorgen over hoe dat voor haar grote broer gaat zijn. Fijn om te lezen dat dit ook zo kan zijn.

Denise -

Heel erg mooi interview. Deze rubriek ga ik sowieso iedere keer lezen, ben enorm benieuwd naar de andere interviews.
Misschien leuk om Djurre een keer te interviewen over hoe jullie relatie door de jaren heen is veranderd? Lijkt me erg interessant om te lezen.

Estra -

Wat een super mooi interview! Ik weet niet hoe je band met je vader is, maar zou het ook heel leuk vinden om te lezen hoe je vader ernaar kijkt. Of anders de vader van Djurre?

Johanne -

Prachtig! Ik vind het altijd zo bijzonder om te lezen hoe moeders en dochters hun relatie ervaren. Heel mooi :)

Mya -

Wat een mooi interview! Leuk om te lezen

Margot -

Wat mooi om te lezen!

Beth -

Prachtig Willemijn!

Tetsje Walda -

Een ontroerend intervieuw maar prachtig geschreven. Jullie hebben een lieve moeder die voor veel dingen open staat.

Joyce - LemonyLifeNL -

Wat mooi om te lezen!

Jacqueline -

Ik reageer normaal bijna nooit, maar wilde wel even zeggen hoe leuk ik deze nieuwe categorie vind! Nu al zin in de volgende :)

Willemijn -

Ooh leuk om te horen! 😀

Maud -

Wat een prachtig artikel! Heel leuk om te lezen. En de tips die je moeder geeft komen voor iedere jonge moeder van pas denk ik! Heel leuk!

Neverdullmoments -

Wat een waardevol artikel, mooi om je moeder zo te horen vertellen! En een onwijs leuke rubriek zeg!

Anna -

Wat een prachtig artikel! Ben toch een beetje ontroerd om te lezen hoe trots jullie op elkaar zijn. Zo mooi om te lezen hoe jullie band is. Erg bijzonder!

Ilona Wielinga -

Wauw wat een mooi interview en wat een prachtige woorden van je moeder!

Petra -

Wat een ontroerend interview, het heeft me echt geraakt. Wat een fijne moeder (en oma) heb jij (jullie). Wat een liefde, wijsheid en vertrouwen. Dat is echt niet vanzelfsprekend en daarom extra mooi.

Amy -

Wauw, wat een prachtig en liefdevolle woorden van je moeder. Heel mooi interview! Lijkt me bijzonder om dat zo te doen :)

Viviana -

Wauw, heel mooi dit artikel! Je leest er zoveel liefde doorheen, mooi om te zien!

Michelle -

Oh wat een prachtig artikel Willemijn. Ontroerend om te lezen hoe je moeder de dingen beschrijft en dat jullie band zo goed is. Ik zie mijn moeder bijna iedere dag en herken veel in wat ik lees, vooral die onvoorwaardelijke liefde. Zo mooi!

Liset -

Wat een mooi interview! Heel leuk om te lezen hoe zij het ‘omaschap’ ervaart :). Je voelt de liefde door haar woorden heen stromen en ze is zo ontzettend blij met jou als dochter en haar kleinkinderen. Je boft maar met zo’n fijne oppas voor je kids!

Curly Creative -

Leuk om te lezen Willemijn. Ik ben ook heel benieuwd hoe mijn moeder het gaat ervaren als ons kleine meisje er straks is…

marije -

Wat een mooi interview!

Linda -

Leuk!!

Reageer ook