De eerste keer: brood bakken

Daar ging ik dan! Voor de allereerste keer broodbakken. Mét behulp van mijn gloednieuwe KitchenAid. Ik besluit het mezelf een beetje makkelijk te maken door een broodmix te kopen. Om het recept een twist te geven besluit ik er een honingnotenbrood van te maken, geïnspireerd op het honingnotenbrood dat ik vroeger vaak at van de C1000. Ik baalde zo erg toen het uit de verkoop werd genomen. Het was echt mijn favoriete brood.

Ik had gelezen dat je alle ingrediënten (in dit geval het water en de broodmix) gewoon in je KitchenAid kunt mikken of, wanneer je het met de hand kneedt, in een kom kunt doen. Ik las online dat je de honing het beste kunt oplossen in het water dat je aan het brood toevoegt, dus dat deed ik dan ook eerst. En dan is het kneden geblazen. Nadat het brood goed gekneden is, heb ik gehakte noten toegevoegd.

So far so good, dacht ik nog. Het ging van een leien dakje, om het zo maar te zeggen. En toen het deeg mooi soepel gekneden was, was het tijd om het te laten rijzen. Dit kun je het beste in een kom doen met een vochtige theedoek er overheen, vlakbij/op de verwarming. Maar hier, lieve mensen, ging het bij mij dus mis… Er gebeurde niets. Gewoon niets! Niente! Nada! Op Instagram vroeg ik om hulp. Er zijn een aantal oorzaken in mijn geval die dit veroorzaakt kunnen hebben:

  • Het deeg is ‘dood gekneed’ (te lang gekneed dus)
  • Ik heb in verhouding te veel noten gebruikt waardoor het deeg te zwaar werd en niet kon rijzen
  • Het stond toch te veel op de tocht

De volgende keer ga ik het deeg proberen meer te laten rijzen door het misschien wel in een warme oven te zetten (op 50 graden voorverwarmen en dan uitzetten, deeg in een kom met theedoek er in en laten staan) of op een minder tochtige plek. Daarnaast zal ik kijken of het verschil maakt als ik het minder lang kneed en iets minder noten gebruik. Daarnaast vind ik ook recepten waarbij mensen het deeg eerst laten rijzen (‘eerste rijs’), dan de vulling toevoegen en het dan voor de tweede keer laten rijzen (‘tweede rijs)’. Allemaal dingetjes die ik weer kan meenemen voor de volgende keer.

Anyway, ik baalde. Enorm. Ik zag mijn broodje al helemaal keihard uit de oven komen. Ik gooide hem er dan ook ietwat gefrustreerd in. Maar toen ik 15 minuten later weer ging kijken, zag ik dat ‘ie enorm omhoog gekomen was! Wow! Oke, lang niet voldoende gerezen, maar mijn werk leek niet helemaal voor niets.

Na 30 minuten op 220 graden gebakken te hebben kon mijn broodje uit de oven. En oke, oke, hij was misschien een tikkie compact, maar héél erg goed te eten. De verhouding van de noten was precies goed. Ook zat er een lichte honingsmaak aan. De volgende keer voeg ik nog iets meer honing toe, zodat die smaak nog iets meer naar voren komt.

honingnotenbrood

brood bakken

Met deze eerste ervaring kom ik uit op de volgende ingrediëntenlijst.

Ingrediëntenlijst

  • 1 zakje Rustiek Brood van AH
  • 260 milliliter water
  • 3 flinke eetlepels honing
  • 160 gram grofgehakte gemende noten (ik nam 50% hazelnoot en de overige 50% bestond uit pecannoten, amandelen en walnoot)

De bereidingswijze behoeft dus nog wat experimenteren, zoals je hier boven hebt kunnen lezen. Mocht je het brood na willen gaan maken, volg dan vooral je eigen ‘bakgevoel’.

broodmix

Een tweede poging heb ik sinds dien nog niet meer gedaan (iets met de geboorte van een baby, en zo), maar die gaat er zeker nog komen. En zodra ik mijn recept voor het honingnotenbrood geperfectioneerd heb, laat ik het natuurlijk weten!

Heb jij wel eens brood gebakken? Zo ja, heb je nog tips voor me? En wat zijn jouw favoriete recepten voor brood?

18 reacties

Daantje -

Het is logisch dat je deeg niet rees, aangezien je brooddeeg met ZUURDESEM hebt gebruikt;) Dit is iets anders dan gist en heeft veeeeel meer tijd nodig om te rijzen.

Johanne -

Ah, dus dat ging er mis ;-). Ik heb mijn broodbak-ervaringen eigenlijk alweer geblokkeerd, maar volgens mij maak ik ongeveer dezelfde ‘fouten’. Het verbaast me eigenlijk hoeveel werk er nog zit in het maken van brood. Dacht altijd, geheel onterecht, dat ‘t kat in ‘t bakkie was… Weer wat geleerd!

Nanoe -

hij zag er mooi uit.
tips:
-Voeg geen gehakte noten toe in het deeg. Voordat je het in de oven doet kneed je de noten er met de hand doorheen en laat het deeg in de bakvorm even 15 minuten oprijzen, daarna afbakken.
– de honing oplossen in water is goed, maar laat het water tot kamertemperatuur/of iets lager komen, te heet water is niet goed voor het deeg.
– Laat hem rijzen in de oven
– Zet de oven heel heet (230/260 graden) en splash even wat water in de oven (of ff 2x sprayen met een spuitbus met water) voordat je het brood erin doet, doe daarna het brood erin en na 1,5 minuut doe de temperatuur weer op de reguliere temperatuur. Zo krijg je een korstje op je brood wat lekker knapperig is.
– brood kneed je het best met de hand, de warmte van je handen activeert glutenvorming en gist beter.

Dit zijn wat tips, gebruik wat je zelf het prettigst vind en blijf proberen! oefening baart kunst :)
Succes!

Nanoe -

Nog wat tips over reizen:
– Als je hem in de oven zet, doe dan een natte theedoek. Anders is een droge theedoek voldoende. Ben je bang dat je deeg uitdroogt? smeer dan een dun laagje water over je deeg als je er al een bal van hebt gemaakt en het in je kom zit. Olie kan ook trouwens. (2-3 drupjes en dan uitwrijven)

Willemijn -

Dank je wel, super handige tips!

Emmi -

Klopt het dat je dit een poos terug al maakte? Ik meen het te herkennen van instagram… heb je hem sindsdien al vaker gemaakt?

Laura -

Leuk! Dit moet ik ook weer eens doen! Zag een tijd geleden lekker recept met olijven en zongedroogde tomaat deeg, lijkt me heerlijk! Ik had ook een keer dat mn pizzadeeg gewoon in één keer weer inklapte na het rijzen :( Sindsdien gebruik ik zo’n kant en klaar pizza meel pak die geen rijstijd nodig heeft haha. Alleen alles toevoegen en even kneden.

Sandra -

Leuk dat je dit geprobeerd hebt! Zelf hebben we een Panasonic broodbakmachine (waar je ook beslag, broodjes en pizzadeeg in kan maken) en dit werkt echt prima!
Al moet ik zeggen dat ik niet zo’n fan ben van All-in-one mixen, dit lijkt heel handig maar bij mij mislukt dit ook meestal, zelfs in de machine. Zelf koop ik steeds een bepaalde mix waarbij ik dan nog water, gist, boter, zout en eventueel noten of rozijnen aan toe moet voegen en dit werkt iedere keer perfect. De machine is wel 3-4 uur bezig aan je broodje maar het huis ruikt de volgende ochtend nog steeds naar heerlijk gebakken vers brood!

Mirjam molenaar -

Hoi Willemijn,

Broodbakker ben ik ook aan begonnen, ik wil je wel een paar tips geven…
Tip 1: meel uit Frankrijk, hebben veel zon uren hierdoor veel eiwitten in de bloem/meel hierdoor rijst het bloem beter!
Tip 2: kom en haal van te voren in warm water zetten, afdrogen voor gebruik, zo is je kom en haak al warm…
Tip 3: plastic folie over je kom inplaats van natte theedoek hierdoor koelt het te snel af… rijzen kan ook gewoon op kamertemperatuur…
Tip 4: eerste keer deeg flink kneden zoals aanbevolen is, rijzen, een keer uitrollen, in de juiste vorm doen en nog een keer laten rijzen.

Succes…

Gr Mirjam molenaar

Carin -

Goede tips! Een vraagje mbt tip 2: “kom en haal in warm water zetten” Wat bedoel je met “haal”?

Diana -

ik denk dat ze de haak bedoelt van de kitchenaid,

toch goed gedaan hoor Willemijn!!

Milou -

“Haak”, lijkt mij! Gezien dit verderop in de zin terugkomt.

Margot -

Fijn dat het uiteindelijk toch lekker was! Wij hebben een broodbakmachine, dus dat maakt brood maken heel makkelijk 😉

Anne -

Ziet er inderdaad goed uit en zoals ik hierboven al lees, gewoon zelf bloem/gist en water toevoegen werkt het beste. Wat ik ook vaak doe is het volgende, je maakt eerst je deeg en laat dit rijzen en je voeg daarna pas de vulling toe (in dit geval noten/honing). Dan is je deeg bij het rijzen nog niet zo zwaar en gaat het ook al beter.

Susan -

Zelfgemaakt brood is echt ontzettend lekker!

mieke -

Inderdaad zoals Carina schrijft: geen mix gebruiken maar gewoon bloem, water en gist. Nog nooit een brood gemaakt met een mix, en mijn broden zijn tot nu toe altijd gelukt (klopt snel op een stuk hout). Inderdaad niet te veel kneden.
Het maakt overigens niet uit of je gist uit een zakje neemt of levend gist (dat is in Noorwegen waar ik woon gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, weet niet hoe dat in Nederland is, toen ik daar nog woonde bakte ik nog geen brood).
Succes met een volgende poging. En eet ze!

Carina -

Goede gist is heel belangrijk voor goed brood vind ik. En bakmixen zijn overbodig, basisrecept voor brood is water en meel. En dan gist en een snufje zout om het te laten rijzen. :)

marije -

Klinkt wel super lekker zeg de combi van noten en brood. Ik heb zelf eigenlijk nog nooit brood gemaakt.

Reageer ook