Als ik nu een studie moest kiezen…

Na de Havo koos ik voor de studie Personeel & Arbeid. Na een jaar concludeerde ik: dit is niets voor mij. Vervolgens ging ik Logopedie studeren. Ik vond een studie kiezen maar moeilijk. Dit zou ik overwegen, als ik nu – met alles wat ik nu weet en leuk vind – een studie moest kiezen…

Foto door Mariska de Groot

Ik heb heel wat studies overwogen. Op het lijstje staat onder andere: PABO, Toegepaste Psychologie, Hogere Hotelschool, Communicatie, Doventolk, Psychologie, Taalwetenschap, Pedagogiek, Maatschappelijk Werk en een docentenopleiding. Uiteindelijk werd het Logopedie. Ironisch genoeg doe ik er nu helemaal niets meer mee en had ik misschien meer aan communicatie gehad, met mijn huidige werk. Hahaha!

Achteraf gezien had ik gewild dat ik meer had gekozen op interessegebied, in plaats van als doel een studie te vinden in een carrieregebied dat me leuk leek. Ik heb me erg gefocust op de vraag: ‘Wat wil ik worden?’. Maar ik denk dat de vraag: ‘Waar zou ik graag meer over willen leren?’ minstens zo belangrijk is. Ik had achteraf gezien liever ook bredere en universitaire studies willen overwegen (die zul je ook wel in het lijstje voorbij zien komen). Ik had alleen zulke faalangst op het gebied van wiskunde/statistiek, dat ik mezelf aanpraatte dat ik beter voor de iets makkelijkere weg kon gaan door wetenschappelijke studies en studies met veel natuurkunde, wiskunde en/of statistiek gewoon überhaupt niet hoefde te overwegen. Nu, jaren later, denk ik dat ik het misschien wel had gekund. En al was het me niet gelukt, ik had het in elk geval kunnen proberen! Dit zouden dan studies zijn die ik zou overwegen, als ik nu moest kiezen….

Geneeskunde

Je hebt het me al vaker kunnen horen zeggen. Ik had achteraf gezien wel graag geneeskunde willen studeren. Ik vind de werking van het menselijk lichaam super interessant (altijd al gevonden) en ik zou hier dolgraag alles over willen leren. Daarnaast vind ik het ‘leuk’ om in ziekenhuizen te zijn. Het is net een stad in het klein. Op de spoedeisende hulp, als kinderarts of misschien als dermatoloog, gynaecoloog of internist. Ik vind de combinatie van het medische, het ‘grote’ en drukke van een ziekenhuis en het werken met mensen heel leuk.

Verloskunde

Dit sluit een beetje aan op wat ik hierboven beschrijf. Ik ben dol op de medische wereld, ik vind het zo interessant! Sinds ik zelf zwanger ben geweest en bevallen ben, lijkt verloskundige zijn me ook een heel mooi beroep! Ook dit beroep is weer een mooie combinatie tussen medisch/theoretisch en mensenwerk. Deze combinatie heeft me altijd al getrokken. Ook zou ik nog wel meer willen leren over de ontwikkeling van een baby en een bevalling. Ik vond het super interessant om mee te maken.

Sociologie/filosofie/psychologie

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik me ben gaan interesseren in sociale en psychologische processen. Ook vind ik filosoferen heerlijk om te doen. Waar de twee hierboven heel praktisch en vakmatig zijn, zijn deze studies meer algemeen en breed. Dat trekt me ook, want ik vind het heerlijk van alles en nog wat te kunnen doen. Ook zou ik het wel willen studeren puur omdat ik deze onderwerpen heel interessant vind en niet per se om er een baan in te vinden.

Biologie/natuurkunde

Het is dat ik er verre van de brains voor heb, ik ben meer een talen-type, maar wat had zoiets als biologie of natuurkunde me interessant geleken! De evolutie, het heelal, zwaartekracht, de wetten van de natuur, ik ben zo’n iemand die voor haar lol uren naar National Geographic kijkt en wetenschappelijke programma’s verslindt. Héérlijk vind ik het!

Als jij nu een studie moest kiezen, wat zou jij dan overwegen? En waarop heb jij destijds je studiekeuze gebaseerd?

39 reacties

Esmee -

Toen ik mijn studie moest kiezen, wilde ik heel graag de kraamzorg in, dit sprak, en spreekt mij nog steeds aan. Hiervoor moest ik de opleiding Verzorgende IG doen. Ik zit nu na ander half jaar op de opleiding Doktersassistent omdat VIG niks voor mij was. De medische wereld heeft mij altijd aangesproken. Zo wilde ik altijd graag verloskundige worden. Ook was een grote droom van mij om verpleegkundige op Neonatologie te worden. En als laatste, dit sluit echt aan op mijn interesse in de medische wereld en alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft, gynaecoloog of huisarts. Ook ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in de ‘vrouwelijke organen’ en alles wat met zwangerschap te maken heeft. Vandaar ook mijn droom als kraamverzorgster, verloskundige of gynaecoloog.
Wat de verdere toekomst mij gaat brengen weet ik niet. Blijf ik doktersassistent of ga ik doorleren? Misschien word ik wel doktersassistent op de poli gynaecologie of poli kindergeneeskunde.
En om het nog over een heel andere boeg te gooien, ben ik ook altijd erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Dan wilde ik graag geschiedenis docent worden.

Lisanne -

Toen ik op de middelbare school zat, wist ik dat ik ‘iets met mensen’ wilde gaan doen later. Maar wat… In een kinderdagverblijf werken, maatschappelijk werk, verpleegkundige, het is allemaal voorbij gekomen. Voor alles kon ik wel voors en tegens bedenken. Een vriendin van mij ging toen kijken bij de lerarenopleiding scheikunde en toen was ik over. Ik ging dat studeren. Ik was erg goed in scheikunde (minder in natuurkunde) en wilde graag kids iets leren. Daarna heb ik nog verkort (met heel veel moeite) de pabo erachteraan gedaan, want ik wist toch niet zo zeker of ik alleen op een middelbare school zou willen werken.
Nu geef ik nask en natuurkunde (mijn oud natuurkunde docent lacht zich vast rot) en heeft de pabo mij een paar keer aan een baan geholpen. Helaas is er niks te vinden in het basisonderwijs. Nu ben ik ook mentor en wil ik bijvoorbeeld ook graag vertrouwenspersoon worden of zorgcoördinator, toch meer de ‘verzorgende’ kant op. Ik ben denk ik nog niet uitgeleerd, maar of ik de pabo nog een keer zou doen weet ik niet. Misschien eerder nog verpleegkunde, wat me toch ook blijft trekken :)

Romy -

Ik studeer nu Nederlands Gebarentolk, maar heb nog nooit gedacht: ‘hmm, had ik maar wat anders gekozen’. Ik heb de keuze gemaakt, omdat ik voorheen heel graag theater wilde doen, maar de baangarantie daarvoor is slecht. Ik kwam een groep doven tegen en ik was om. Tolken is voor mij een soort van theater waar ik andere mensen mee help!

Nicole -

Ik studeer momenteel logopedie en ik vind het echt grappig om te zien dat veel studies die jij opnoemt mij ook zo interessant lijken! Er is gewoon zoveel leuks. Op dit moment lijkt tandarts of kinderarts mij heel erg leuk. Maar logopedie is en blijft wat het beste bij mij past denk ik haha.

Charlotte -

Sommige studies die je noemt spreken mij ook wel aan. Ik heb logopedie gestudeerd, maar mijn stages waren zo hectisch en onoverzichtelijk voor mij dat ik er mee ben gestopt. Ik ben nu zoekende naar iets anders, maar kijk wel naar studies in sociale richting. Op dit moment lijkt SPH mij een leuke studie, omdat je dan hulp kunt verlenen en daarbij ook drama en muziek kan toepassen. Ik denk dat er dan wat meer tijd is om mensen echt goed te kunnen helpen dan aan de lopende band clienten zien bij logopedie.

Madebyuna -

Haha, wat grappig hoeveel ik mezelf erin herken. Ik heb HRM (personeel & arbeid) gestudeerd en gelukkig vind ik dat ook echt heel erg leuk om te doen! Het sociale gecombineerd met een manusje van alles beetje psychologie, coaching, administratie, strategie uitzetten, nieuwe ontwikkelingen implementeren. Nadat ik in een ziekenhuis stage had gelopen op de HR afdeling, ben ik inmiddels ook dol op ziekenhuizen. Het is er echt een stad opzich inderdaad en er gebeurt zoveel, heel boeiend. Het werk van artsen en verloskundigen spreken me ook erg aan, maar ik weet dat het werk uiteindelijk niet bij mij past.

Denise -

Wat grappig, redelijk dezelfde dingen die ik wilde doen. Ik heb altijd grote interesse gehad in verloskunde, maar aangezien ik totaal niet tegen bloed, wonden en naalden kan, heb ik hier maar vanaf gezien. Verder had ik toen de volgende dingen op mijn lijstje staan: Psychologie, Pedagogiek, Social Work en Communicatie. Uiteindelijk voor Communicatie gekozen omdat dit zo’n breed vak is. Ik kan hier echt nog alle kanten mee op. Daarbij krijgen we hier ook lesjes in psychologie, cultuur, gedrag etc. De andere heb ik dus niet gekozen omdat ik het een veel te definitieve keuze vond, daarbij ook nog eens in een beroepenveld waar het zeer lastig is om aan een baan te komen. Het is gewoon lastig om een goede keuze te maken. Ik weet niet waar ik terecht ga komen na mijn studie en of dit nog iets met communicatie te maken zal hebben. De tijd zal het leren.

Heleen -

Wat super interessant! Ik heb eigenlijk altijd moeite gehad met m’n studiekeuze en ben uiteindelijk wel een paar keer geswitcht zonder heel goede onderbouwing. Ik wist in ieder geval wat ik niet wilde doen. Tot ik op een gegeven moment een opleiding kreeg met een baan erbij, dit heb ik puur om de baan afgemaakt. En dat gevoel van: ik vind eigenlijk helemaal niks echt leuk blijkt te kloppen, want ik heb qua fotografie en marketing mezelf alles aangeleerd en dat werkt harstikke goed.

Kelly -

Leuk om te lezen! Als ik nu zou moeten kiezen zou ik denk ik toch voor webdesign of marketing kiezen!

Bente -

Mijn studiekeuze was puur gebaseerd op wat ik leuk en interessant vond. Dat was Psychologie, met de studie richting sociale psychologie. En nu zou ik nog steeds voor hetzelfde gaan ;). Ik vind het nog steeds een super interessant en leuk onderwerp! En qua baan is het bij mij ook helemaal goed gekomen, win win dus!

Fleur -

Leuk artikel! Als jongvolwassene is het zo moeilijk om een studie te kiezen vind ik. Ik doe geneeskunde en ben daar heel blij mee. Maar de prijs is hoog helaas, daar baal ik soms wel van. Maar het geeft ook veel voldoening.

Esra -

Toen ik 4 jaar was zei ik al dat ik leerkracht wilde worden. Dit idee is tot na mijn eindexamen niet veranderd. Ik heb in 4 en 5 havo niet echt verder gekeken naar andere opleidingen. Ik ben wel bij open dagen wezen kijken, maar stelde mij niet open voor andere opleidingen omdat ik steeds dacht: ik hoef dit niet te zien want ik ga toch naar de PABO. Het eerste jaar van de PABO ging heel goed met verslagen, toetsen en stage(die ik zelfs met een uitmuntend afsloot). In het tweede jaar ging het wat minder goed. Voornamelijk op het gebied van stage. Vanwege prive omstandigheden zat ik een tijdje meer met mijn gedachten bij thuis en minder bij school. Daarnaast had ik in dat jaar een slechte SLB’er die ik, bij nader inzien, niet voor vol aanzag. Alles wat hij zei nam ik met ‘een korreltje zout’. In het derde jaar had ik een hele goede SLB’er die meteen eerlijk met mij was. Bij haar eerste stagebezoek zei ze meteen dat het mij nooit zou gaan lukken om in mijn eentje een klas zelfstandig draaiende te houden omdat ik moeite had met overzicht, overwicht en vaak te lief was voor de kinderen.
Dit schooljaar ben ik begonnen met de opleiding Pedagogiek. Ten eerste heb ik voor deze studie gekozen omdat ik graag iets met kinderen wil doen en ten tweede omdat ik met deze opleiding qua carrière nog alle kanten op kan. Ik heb mij bewust voorgenomen om nog niet te snel te bepalen welke richting ik precies op wil omdat ik bang ben om weer zo’n grote teleurstelling te krijgen zoals ik bij de PABO heb gehad. Daarnaast heb ik vandaag nog in een hoorcollege gehad dat 50% van alle studenten( pedagogiek) wordt opgeleid voor banen die er nu nog niet zijn. Dus ik wacht rustig af wat de toekomst mij brengt.

Danique -

Wat leuk om te lezen! Ik vind en vond het ook heel erg lastig. Je bent op een bepaald moment ‘verplicht’ om iets te kiezen, terwijl je op dat moment misschien wel heel erg twijfelt. Wanneer je verder in je leven bent, kom je vaak dingen tegen die je erg interesseren, maar dan heb je natuurlijk al moeten kiezen. Psychologie lijkt me ook onwijs interessant, vandaar dat ik dit een halfjaar ga volgens als minor. Als ik zelf opnieuw had moeten kiezen, was het ook die richting opgegaan!

Hélène -

Ik begon met helpende zorg en welzijn na 3 jaar het gedaan te hebben en stages niet afgerond te hebben. Ben ik een hele andere kant opgegaan toerisme. Daar in mijn niveau 2 diploma hebben gehaald. Doe ik nu een opleiding die ik echt leuk vind travel en hospitality is een hele brede opleiding van reisbureau medewerker tot frontoffice medewerker. Ik hoop over 3 jaar daar mee iets te kunnen doen.

Simone -

Toen ik een studie ging kiezen werd het Medewerker Recreatie, toerisme dus. Helaas door gezondheidsredenen ben ik gestopt na een klein halfjaar en belandde ik in de wajong. Later heb ik – met mijn en moeite – een papiertje tot receptioniste gehaald. En begon ik aan een opleiding als reisadviseuse. Helaas strandde ik daar opnieuw door mijn gezondheid. In die tussentijd blogde ik al een tijd, dus als ik nu zou mogen kiezen zou ik graag richting de marketing een studie gaan volgen.

Imre -

Ik heb net gehoord dat ik aankomend schooljaar mag starten bij de studie verloskunde en ik kan niet wachten! Superleuk ook om te lezen dat je de studie ook interessant vindt. De selectie is best zwaar en er vallen veel af, maar als je echt verloskunde zou willen studeren zou ik ervoor gaan! Je bent niet de eerste moeder die meedoet, en het is een prachtig beroep! Wel krijg je geen stages betaald en kan je stageplekken door heen Nederland toegewezen krijgen, dus dat is wel iets waar je op moet letten… maar ik kan niet wachten! 😃

Mya -

Ik zou nu denk ik voor fotografie kiezen! Destijds niet gedaan omdat ik slechte ervaring had met foto’s bewerken op een opleiding waar ik later instroomde en mij niks werd uitgelegd en ‘ik het maar moest snappen/ zelf uitzoeken’. Waardoor ik er een hekel aan had. En toen iemand tegen me zei ‘dan moet je ook foto’s bewerken’ dacht ik dus; ok dan niet. Plus er was toen gewoon ook geen geld om een dure camera aan te schaffen. Erg zonde, want ik doe nog steeds veel met fotografie en ik vind het ook erg leuk om te fotograferen.

Sandra -

Heel herkenbaar stukje! Toen ik 10 jaar geleden een studie moest kiezen koos ik ook voor een praktische opleiding, specifiek gericht op een beroep. Eigenlijk had ik liever Engelse en Spaanse taalkunde gestudeerd maar ik dacht altijd dat ik daar niet voldoende mee zou kunnen doen in het ‘echte’ leven.

Leonie -

Het is inderdaad zo ontzettend belangrijk dat je iets kiest wat je leuk vindt, en niet omdat je er een baan mee kunt krijgen. Ben zelf twee keer (!) in die val getrapt. De derde keer keek ik niet naar de baanmogelijkheden, maar waar ik zelf graag over wilde leren. Nu rond ik over een paar maanden mijn bachelor af :)

Merel -

Ah leuk artikel! Er staat ook best wel veel druk op je om de ‘juiste keuze’ te maken, maar dat is heel moeilijk als je als tiener nog helemaal geen beeld hebt van wat welke beroepen inhouden en welke beroepen er überhaupt zijn. Ik heb voor psychologie gekozen omdat ik ervan overtuigd was dat ik mensen wilde helpen met hun problemen, achteraf zie ik in dat mensen helpen heel breed is en dat ik het niet als therapeut wil doen. Mijn interesses liggen nu juist bij mensen weer naar werk helpen, beleid maken(misschien?), onderzoek doen om uiteindelijk mensen verder te helpen of misschien toch wel mensen coachen? Het is zo lastig, ik ben aan het afstuderen maar er nog steeds niet uit! Je zult altijd dingen opsteken van de opleiding, ook al paste deze misschien niet bij je, weten wat niet jouw ding is, is ook al een les!

Leonie -

Ik herken mijzelf echt volledig in jou Willemijn! Toen ik na de havo een studie moest kiezen was de keuze wel snel gemaakt. Ik twijfelde een tijdje tussen journalistiek en communicatie maar ben voor communicatie gegaan i.v.m. baanzekerheid. Inmiddels heb ik deze studie afgerond, werk ik bij de overheid en begin ik binnenkort aan een traineeship informatiemanagement.
Destijds heb ik deels gekozen met mijn verstand door voor een brede studie te gaan. Ondanks dat ik wel werk in de communicatie had ik achteraf een opleiding in geneeskunde veel interessanter gevonden. Ik mis nu toch wel echt ‘praktijkdagen’.

Mandy -

Toen ik in mijn examenjaar zat van de MAVO wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Ik ben toen luchtvaardienstverlening gaan studeren, hier heb ik ook mijn diploma voor. Maar, nu werk ik helemaal niet meer in dat vakgebied. Na 2 jaar werken heb ik besloten om weer naar school te gaan, als alles goed gaat begin ik in september aan de studie HRM!

Jackelien -

Interessant Willemijn!
Heb je nu spijt dat je niet een van die andere studies gedaan hebt? Zou je overwegen om ooit nog eens zo’n studie te doen, als je inderdaad toch wel nog verloskundige wil worden, bijvoorbeeld?
Ik denk altijd maar, het is nooit te laat om nog iets anders te willen. Misschien als je 50 bent, maar dan nog kun je switchen van carrière ;).
Ik ben zelf mijn studie gaan doen puur omdat de vakken me erg interessant leken, en nu doe ik promotieonderzoek. Het was wel mijn tweede studie, de eerste ben ik snel mee gestopt. Heeft goed uitgepakt dus!

Saar -

Het leek mij altijd leuk om veel talen te spreken, dus heb ik voor International Business & Languages als studie gekozen. Maar toen ik stage liep kwam ik erachter dat ik het bijbehorende werk helemaal niet leuk vind. Uiteindelijk ben ik in de ICT beland wat ik helemaal prachtig vind, maar ik heb geen spijt van mijn studiekeuze.

MM -

Wat hierboven gezegd wordt herken ik ook. Ik heb ook geneeskunde gestudeerd en er nooit een moment spijt van gehad, maar je moet wel beseffen dat je ontzettend lange dagen maakt (die tijdens de coschappen ook nog onbetaald zijn) en dat er veel concurrentie heerst en je leven dus jaren lang in het teken van je baan staat. Je hebt weinig opties wat betreft parttime werken (parttime wordt dan gezien als 35 uur) en de combi met een gezin kan best moeilijk zijn. Maar je krijgt er natuurlijk ook ontzettend veel voor terug en kunt er veel voldoening uit halen. Maar een beetje zeker weten dat zo’n leven is wat je wil, is eigenlijk wel nodig.

AA -

Ik begrijp precies wat je bedoelt met je reactie! Ik studeer namelijk ook geneeskunde maar door die enorme werkdruk twijfel ik heel erg welke kant ik op zal gaan en neig nu meer naar sociale…

Ik ben benieuwd wat je nu bent gaan doen na geneeskunde?

Loes -

Leuk om hierover te lezen, ook goed om bij stil te staan! Ik ben op het moment bezig met mijn tweede studie. Ik heb hiervoor Amerikanistiek gedaan en doe op het moment rechten. Ik denk dat ik op het moment van de studiekeuze nog niet goed genoeg wist wat ik echt wilde. Toch heb ik geen spijt van mijn eerste keuze, ik heb veel geleerd, leuke mensen leren kennen en een diploma op zak!

Ivy -

Ik heb het andersom! Ik heb gekozen voor een interessante en leuke studie, maar nu heb ik werk wat niet mijn droombaan is.

Liset -

Ik wist vroeger ook niet wat voor studie ik moest kiezen, maar heb uiteindelijk Communicatie afgerond. Ik vond het een verschrikkelijke opleiding met veel stress en geen leuke mensen, maar uiteindelijk doe ik er nu wel veel mee :). Ik heb daarna nog Pedagogische Wetenschappen gestudeerd omdat dat echt bij mij past qua gevoel. Ik vind de psyche en het gedrag van de mens zo interessant! Ook had ik wel Geneeskunde willen studeren, neuroloog lijkt me een prachtig beroep!

Lida -

Toen ik 16 was en net van de havo kwam heb ik zonder lang na te denken gekozen voor verpleegkunde. Na 1 jaar studeren wist ik het niet meer zeker. Na een korte zoektocht bedacht ik me dat er niets mooier is dan verpleegkunde. Nu ik op het punt sta van afstuderen ben ik blij dat ik nooit gestopt ben.

Lucy -

Ik heb gekozen voor een studie over een onderwerp waar ik meer over wilde leren, wetende dat ik daar later “niks mee zou kunnen”. Me drie jaar met passie ergens in kunnen storten vond ik belangrijker dan baanzekerheid (want wanneer heb je die nou écht…). Aan de ene kant denk ik soms: “had ik maar een vak geleerd”, aan de andere kant word ik nu gestimuleerd om mijn eigen werk te creëren, wat ik super leuk vind en wat heel goed bij me past. Uiteindelijk gaat het er om dat je een papiertje op zak hebt, massa’s mensen eindigen uiteindelijk toch in een ander vakgebied. Met die insteek heb ik dus gekozen voor Keltische Talen en Cultuur, haha! Als ik opnieuw moest kiezen zou ik voor een soortgelijk type studie gaan, waarschijnlijk kunstgeschiedenis :)

Ellen -

Ik dacht dat ik altijd boekhouder wilde worden. Nu ik als assistent-accountant werk merk ik dat mijn interesses gaanderweg toch veranderd zijn. Het werk vind ik leuk (niet altijd), en ik heb geen idee wat ik anders zou willen gaan doen. Altijd gedacht dat ik dit heel graag wilde en nu dat je die baan hebt en ouder bent geworden zijn mijn interesses dus veranderd. Wie weet ga ik er ooit nog wat mee doen, maar ik echt niet weten wat :(

Romy -

Wat leuk om hier eens over na te denken! Geneeskunde studeren had mij ook heel mooi geleken, maar helaas was ik geen ster in vakken als natuurkunde en scheikunde. Zelf heb ik Nederlands gestudeerd en ik moet zeggen dat ik nog steeds heel blij ben met die keuze. Misschien overweeg ik ooit nog eens een tweede master, zoals psychologie of communicatiewetenschap, maar ik zou mijn studie Nederlands ook zo over willen doen.

Susan -

Leuk om hier eens over na te denken!

IM -

Bijzonder om te lezen: ik heb geneeskunde gestudeerd en werk nu als arts in het ziekenhuis. Dit is absoluut waar mijn hart ligt, maar door de lange dagen vraag ik me vaak af hoe het zou zijn geweest om zelf een bedrijf te hebben / zelf mijn dagen in te kunnen delen en thuis te kunnen werken.

Fleur -

Ja dit heb ik ook ervaren. Ik denk dat het bij zo’n studie juist wel belangrijk is dat je ook nadenkt over het werk nadien. Ik vind het menselijk lichaam ook super interessant maar nu ik arts ben vind ik soms de verantwoordelijkheid ook wel heftig. En je bent bij bijna alle vakgebieden ook gebonden aan (soms stressvolle) diensten, thuis werken is geen optie, jaarlijks moet je veel nascholingen volgen. Ik vind mijn uiteindelijke werk wel heel leuk maar ik weet niet of ik mijn kinderen deze studie zou adviseren

Mick -

Ook ik kan me hier volledig bij aansluiten. Soms ben ik wel een beetje “jaloers” op het “werken-in-de-week-in-het-weekend-thuis-type-job”. Hoewel dat in heel erg veel richtingen niet echt het geval is. Ik mis het soms om vrij te kunnen plannen, zonder te hoeven kijken of ik die dag/nacht niet moet werken. Ik doe m’n job graag, krijg zeker genoeg voldoening, maar de lange uren en dagen, extra avonden met symposia, en vele verantwoordelijkheden maken het inderdaad erg zwaar. Ik denk dus ook niet dat ik m’n kinderen zou aanraden om deze studie te kiezen.

Kirsty -

Toen ik mijn studie moest kiezen ben ik gegaan voor iets dat ik heel leuk vond, maar daarnaast heb ik mij ook laten leiden door het idee dat ik wel een opleiding wilde doen waar ik wat mee zou kunnen. Uiteindelijk ga ik nu Engels (hetgeen dat ik heel leuk vind) geven.

marije -

Toen ik mijn studie international business management koos, heb ik mij laten leiden door wat ik dacht wat ik toen wilde worden. Inmiddels ben ik erachter dat ik veel liever met mensen bezig ben en ze wil helpen.

Reageer ook