Zelf pastasaus maken

Zelf pastasaus maken leek me altijd zo’n gedoe. Maar eigenlijk is het echt super makkelijk. Vandaag deel ik met jullie mijn basisrecept waarmee je zelf pastasaus maken kunt. Sinds ik hem zo maak, maak ik bijna nooit meer pastasaus met tomatenblokjes uit blik. Dit is zó veel lekkerder!

Hieronder vind je de ingrediënten voor 2 tot 3 personen. Maar je kunt ook meer maken en porties invriezen. Zo sta je één keer wat langer achter de pannen en heb je daarna een voorraadje pastasaus in je vriezer om te gebruiken voor een snelle maaltijd.

Je hebt nodig (voor 2-3 personen)

  • 500 gram tomaten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Een flinke hand verse basilicum (ik maak het ook wel eens zonder)
  • Klein blikje tomatenpuree (optioneel, het maakt de saus iets krachtiger van smaak)
  • Eetlepel balsamico
  • Italiaanse kruiden
  • Zout en peper
  • Maizena

Zo maak je het

1. Snijd de ui, knoflook en de tomaten in grove stukken. Fruit de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie en voeg hierna de tomaten toe. Zet het vuur wat hoger.

2. Laat de tomaten sudderen tot ze goed zacht worden. Dit duurt zo’n 30 minuten. Ik plet de tomaten tussendoor een beetje zodat het wat sneller gaat. Doe halverwege de basilicum erbij.

3. Als de tomaten zacht zijn geworden en uit elkaar zijn gevallen (er ontstaat nu ook flink wat kookvocht), voeg je de Italiaanse kruiden en de tomatenpuree toe. Bak/kook dit nog eventjes mee.

4. Als alles zacht is en goed gemengd, haal je de staafmixer door de saus, of doe je het in de blender. Zo krijg je een mooie saus zonder grote stukken. Al naar gelang hoe fijn je de saus wilt, ga je door met pureren, tot het de gewenste structuur heeft.

5. Doe de saus terug in de pan. Voeg nu ook de balsamico toe (naar smaak) en breng verder op smaak met peper en zout.

6. Als de saus lekker op smaak is, is het tijd voor de laatste stap. Het iets indikken van de saus. Als je de saus namelijk zo serveert, zul je zien dat al het water uit de saus langs je pasta gaat lopen en je enkel een zielig hoopje tomatendrap op je pasta overhoudt. Zonde, want zo proef je super weinig! Ik dik het in met maizena. Ik doe een klein scheutje water in mijn blender zodat ik alle saus van de randen haal (maar je kunt ook gewoon een scheutje water uit de kraan gebruiken). Dit vocht doe ik in een kommetje en maak ik aan met maizena (volgens de gebruiksaanwijzing). Dit voeg ik vervolgens toe aan de saus en na een kleine minuut koken is de saus mooi ingedikt. Echt, probeer het. Het doet zo veel voor je saus! Ik snap niet waarom dit in veel basisrecepten voor zelf pastasaus maken ontbreekt…

En dan is je saus klaar! Zoals ik al zei, het is een basisrecept. Hiermee kun je eindeloos variëren. Als je er gehakt of groenten door wilt, kun je die bakken in een pan en daarna door de saus doen. Je kunt er ook zongedroogde tomaatjes door doen en garneren met mozzarella en basilicum. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Eet smakelijk!

18 reacties

Isabelle -

Wat voor een balsamico voeg je toe? Azijn?

Nicole -

Dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Ik ga dit zeker eens een keertje maken.

Joni -

Ik maak ook altijd mijn eigen pastasauzen, heerlijk!
1 tipje: tomatenpuree altijd even aanbakken ipv bij je saus toevoegen. Door het even kort mee te bakken, haal je het zure eruit. Ik bak het dus altijd even mee met de ui en knoflook en voeg dan de tomaten toe:)

Sara | MevrouwMiauw -

Ik maak ook altijd zelf mijn pastasaus. In de kant en klare sausjes zit vaak zo veel suiker. Aangezien ik wil dat een avondmaaltijd gezond én lekker is, maak ik erg graag mijn eigen pastasaus. En die lijkt verdraaid veel op deze pastasaus. Zó lekker.

levende autist -

Het klinkt als een super lekker recept.

Fleur -

Je moet dit eens proberen: fruit 2 tenen knoflook in een lekker laagje olijfolie, voeg hier een bouillonblokje aan toe en twee glazen water en twee glazen melk. Voeg de spaghetti toe en laat lekker gaar koken, voeg tussendoor doperwten of een andere groente naar keuze toe en opscheppen maar! Tip: indien de spaghetti nog niet gaar genoeg is maar het vocht bijna weg, voeg dan alleen een beetje water toe! Super simpel, maar ook super lekker!

Loes -

Goed artikel! Ik maak eigenlijk altijd zelf pastasaus, omdat het vaak zoveel lekkerder en gezonder is.

Mirjam -

Ik ontvel ook nog altijd de tomaten vantevoren. Die velletjes vind ik niet zo lekker erin.

Heleen -

Misschien moet ik dit toch eens gaan maken. Ik gebruik voor pasta gewoon heel vaak pesto. Ook omdat pasta hier thuis niet zo heel populair is (ja echt, ik snap het ook niet) Maar misschien haal ik ze met deze saus wel over

Lindsey Beljaars -

Ik maak eigenlijk altijd pastasaus zelf. Ik ga dit recept absoluut ook een keertje proberen!

Margot -

Lekker! Ik maak ook altijd zelf pastasaus, maar gebruik wel tomatenblokjes uit blik. Die hebben we altijd in huis dus dan is pasta zo gemaakt.

Corine -

Zo maak ik ook altijd mijn pasta saus. Echter in de winter gebruik ik wel altijd tomatenblokjes uit blik want de tomaten die dan in de winkels liggen zijn dan helemaal niet zo lekker. Ik let er dan wel op dat ik een blikje koop waar verder geen toevoegingen in zitten.

Linda -

Thanks ik ga dit zeker proberen!

Malou | Blonde Blossom -

Hmmm lekker! Ik maak zelf ook altijd pastasaus, het is gewoon nog beter. Vaak doe ik er meer groenten in, maar dan wordt het natuurlijk geen tomatensaus. Toch is het met courgette, paprika en wortel ook ongelofelijk lekker! Malou x

EliseDingen -

Probeer eens voor de ui enzo een fijn gesneden wortel toe te voegen. Die rustig even een tijdje laten bakken. Dan duurt de saus misschien iets langer maar het geeft écht extra smaak!

Kelly -

Dit klinkt echt super lekker ! Dat wil ik wel eens proberen te maken.

Femke -

Ik ga dit recept zeker een keer proberen, want ik ben op zoek naar een goede pasta saus. Maizena is trouwens echt de hemel op aarde.. Ik gebruik het ook regelmatig in soepen. Als ik maizena gebruik in plaats van bloem heb ik altijd het idee dat hetgeen ik eet een stuk lichter is en dat valt beter.

marije -

Ik was net op zoek naar een goed basisrecept voor pasta saus! Dit klinkt echt super goed. Helemaal door de balsamico.

Reageer ook