Split

Afgelopen donderdag ging ik samen met mijn schoonzus naar de film Split. Ik kijk eigenlijk de laatste tijd nooit meer naar thrillers/horrors dus ik vond het stiekem wel een beetje spannend. Maar het viel me alles mee.

https://www.youtube.com/watch?v=84TouqfIsiI

Split is een film van regisseur M. Night Shyamalan. Deze regisseur is bekend van de films The Sixth Sense, Unbreakable, Signs en The Village. Dus dan weet je wel dat Split een film moet zijn waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Split gaat over een jongeman genaamd Kevin Crumb (James McAvoy) die een meervoudige persoonlijkheidsstoornis heeft, ook wel een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) genoemd. Hij heeft maar liefst 23 verschillende persoonlijkheden die allemaal hun eigen persoonlijkheid en belevingswereld hebben. Regelmatig brengt hij een bezoek aan zijn psychiater dr. Fletcher die deze persoonlijkheden allemaal bij hem ontdekt heeft in de loop der jaren. In de film ontdekt ze twee persoonlijkheden van Kevin die meer naar voren willen komen. ‘Mister Dennis’ en ‘Patricia’ die heilig in de nieuwe 24e persoonlijkheid geloven: ‘The Beast’. En ‘The Beast’ staat op het punt alle andere persoonlijkheden over te nemen. Alleen weet dr. Fletcher (nog) niet waar deze nieuwe 24e persoonlijkheid allemaal toe in staat is. Eigenlijk is haar relatie met deze cliënt vrij intiem vond ik. Je merkt dat ze hem zo graag wilt helpen en dat ze hem een hele interessante casus vindt, dat ze zich ook zo nu en dan op glad ijs bevindt wat betreft de professionele relatie tussen therapeut en cliënt. Ik kreeg wel een band met haar gedurende de film, ik vond het zo’n aardig mens. Dus dat heeft Betty Buckley (alias dr. Fletcher) goed gedaan. Pas later heb je door waarom het niet zo’n goed idee was om als psychiater aandacht te geven aan persoonlijkheid ‘Mister Dennis’. En als ze uiteindelijk er achter komt waarom het niet zo’n goed idee was om ‘Mister Dennis’ een podium te geven tijdens haar sessies, krijg ik enorm met haar te doen.

‘Mister Dennis’ en ‘Patricia’ moeten van ‘The Beast’ jonge vrouwen ontvoeren. Daarom ontvoert Kevin drie tienermeisjes op klaarlichte dag. Niet enkel de meisjes, maar ook de andere 23 persoonlijkheden moeten een gevecht aangaan met Kevins nieuwe persoonlijkheid om dit te overleven. Een van deze meisjes probeert een band te krijgen met een van zijn persoonlijkheden wat ook redelijk lukt. Haar achtergrond speelt een grote rol gedurende deze film en dat maakt onder andere dat deze film interessant is.

Ik vond de film Split heel erg goed in elkaar zitten. Het is heel erg spannend, bevat goed acteerwerk en ook humor. Het was geen moment saai of voorspelbaar. En even een dik applaus voor James McAvoy die de hoofdrol vertolkt. Of nou ja, hoofdrol? Hij vertolkt door die verschillende persoonlijkheden heel veel hoofdrollen. Ik vond het enorm knap hoe hij van persoon tot persoon op camera voor je ogen kon veranderen. Hij acteert dat enorm goed! En nog gekker, pas een maand voordat ze deze film gingen maken werd hij gevraagd om de hoofdrol(len) te vertolken. Hij had dus een maand de tijd om zich in te leven in al deze verschillende persoonlijkheden en dat doet hij uitmuntend. Er is over de kleinste details van iedere persoonlijkheid nagedacht. De een heeft bijvoorbeeld smetvrees en de ander slist. Hij geeft ze allemaal echt een eigen persoonlijkheid en je wordt meegenomen in zijn/haar belevingswereld. Er zijn eigenlijk vier persoonlijkheden van Kevin die je gedurende de film het meeste ziet: Mister Dennis, Patricia, Hedwig en Barry. Ik vond James McAvoy zo goed acteren, dat ik graag nog meer persoonlijkheden had willen zien, maar ik kan me voorstellen dat dat misschien wel te  gek was qua acteerwerk en wellicht paste dat niet binnen de verhaallijn.

En het eind van de film is al helemaal bizar. Het is een open einde met een zeer goed bedachte twist die je alleen snapt als je andere films van regisseur M. Night Shyamalan hebt gezien. Ik snapte daardoor het einde niet helemaal dus ik heb het opgezocht en ik kan je vertellen dat de film mede daardoor heel goed in elkaar zit. Ik ben heel benieuwd of er nog een deel 2 komt of dat dit het is… Ik weet in ieder geval wel als er een vervolg op komt, dat ik zeker ga kijken.

Ik vind het zeker een aanrader en hou je niet van enge films? Dan nog kan ik zeggen dat je best Split kunt kijken. De trailer is wat enger in elkaar gezet dan de film daadwerkelijk is vond ik. De film is zeker spannend, maar heel eng? Nee, dat nou ook weer niet. Ik zou de film een 8 geven. Maar James McAvoy krijgt wat mij betreft een 10 voor zijn uitstekende acteerwerk.

De film Split is nu te zien in de bioscoop.

12 reacties

Nora -

Ik heb Split een paar weken geleden in de bios gezien, en vond hem best bijzonder! Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel met verkeerde verwachtingen naar de bios ging; ik dacht dat het een psychologische thriller zou zijn die heel erg in zou gaan op de persoonlijkheidsstoornis van Kevin. Uiteindelijk was het een spannende horror, die heel ver van de realiteit afstond en daarom niet al te eng was. Ik vond hem in elk geval erg vermakelijk, en vooral het einde heel erg vet!

Annemarie -

Ik ben afgelopen zaterdag geweest! In onze bios in Eindhoven draaide deze film vanaf het begin af aan alleen maar om half 12 of later, dus ben uiteindelijk naar Tilburg afgereisd om het op een normale tijd te zien. Zo zonde dat de bioscoop bij zo’n toffe film beslist dat alleen maar zulke tijden te draaien zodat niet iedereen er van kan genieten :-(

Peggy -

Aah wat leuk, ik heb hier ook een film recensie over geschreven! En we zijn beiden tot dezelfde conclusie gekomen! 👍🏾Ik vond het een fantastische film, met zeer sterk acteerwerk. Ik ga morgen de film ‘Logan’ bekijken in de bios. Ik als X-Men fan ben erg benieuwd naar deze film. 😃

Roxane -

Deze film is als het goed is een onderdeel van een filmtrilogie, waar unbreakable deel 1 van is en split deel 2. En als ik het goed heb begrepen van de artikelen die ik gelezen heb, komt er een deel 3. Alleen die zal wel anders zijn dan Split :)
Overigens vind ik deze film echt heel goed in elkaar gezet en het acteerwerk is inderdaad fantastisch. Wat een acteur!

Lilian -

Ik heb een keer een arthouse film gezien over Split die zo naargeestig was dat ik er nooit naartoe wil. Blijkbaar leent de stad zich erg voor nare films… 😉

Josephine -

Ik heb de film zondag ook gezien! Erg knap gespeeld! Snapte het einde ook niet, maar heb de andere films ook niet gezien. Zou je het kunnen uitleggen?

Martine -

Ik leg het hier niet uit, want dat is nogal een spoiler voor de mensen die dit artikel lezen. Je kunt via YouTube het antwoord opzoeken!

Margot -

Ik ben niet van enge films, maar deze is inderdaad niet eng. Hij is zelfs heel goed, ik ben blij dat ik ‘m gezien heb!

Caroline -

Normaalgesproken ben ik ook niet zo’n fan van films en al helemaal niet van thrillers. Maar ik ging spontaan naar deze film en vond hem echt erg goed!

Kirsten -

Je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt! Ik ben normaal niet zo van de enge films, maar dit verhaal lijkt mij toch wel erg gaaf. Ik denk dat ik ‘m binnenkort eens ga kijken.

marije -

Klinkt wel als een interessante film ondanks dat ik door de eerste beschrijving niet dit als een eerste keus film hiervoor zou kiezen

Femke -

Ik wilde laatst naar deze film toe gaan, maar koos uiteindelijk voor een andere film. Ik ben nu toch wel erg nieuwsgierig hoor! Alleen films met een open eind vind ik stom ;-). Nou ja, stom… ik begrijp dat vaak ook niet hihi.

Reageer ook