Persoonlijke update: hoe gaat ‘ie?

Joehoe, daar ben ik! Een teken van leven! Alweer 8 weken geleden beviel ik van onze zoon Gijs en sinds dien bevind ik me (het grootste deel van de tijd 😉 ) op een blauwe wolk. De afgelopen 8 weken zijn voorbij gevlogen, niet te geloven… Vandaag een persoonlijke update over hoe het met me gaan. Iets waar heel veel van jullie – zo lief! – de afgelopen weken naar vroegen.

Foto door Mariska de Groot

Om die vraag maar gelijk te beantwoorden: het gaat goed! Ik weet eigenlijk niet eens waar ik moet beginnen met vertellen… Ik heb natuurlijk wel gewoon gevlogd afgelopen weken, maar toch laat dat nog niet eens een kwart zien van alles wat we doormaken met zijn pasgeboren hummeltje.

De kraamweek was geweldig, zoals ik al vertelde. De blauwe wolk, die bestaat dus wel, kwam ik achter! Ik voel lĂ©tterlijk ‘in de wolken’, sinds Gijs geboren is. Dit is compleet in tegenstelling tot hoe ik me voelde na mijn bevalling van Jelle. Mentaal gezien had ik het echt moeilijk destijds en zat ik eerder op een grijze wolk. Ook mijn moederliefde moest echt groeien. Dat lag in geen enkel opzicht aan Jelle zelf, maar aan mij. Ik moest gewoon enorm wennen en ik was erg onzeker door de start die we maakten. Dit keer is alles anders. Doordat ik helemaal niet meer onzeker ben deze tweede keer, heb ik ruimte om weg te zwijmelen bij zijn kleine handjes en lieve snoetje. Ik raak niet meer in paniek als hij maar een half flesje drinkt of een paar dagen niet poept en ik draai mijn hand niet meer om voor alles wat er komt kijken bij de verzorging van een baby.

Alles gaat zo veel makkelijk, zo’n tweede keer en dat is zo fijn! Ja, ik slaap nĂłg minder (want: zo’n pasgeboren baby drinkt twee keer per nacht en om 6.00 uur gaan de luikjes van Jelle alweer open, dus langer slapen is er niet bij) en ik ben nog drukker (meer was, meer luiers, meer mondjes te voeden, meer knuffels te geven), maar het is ook nog meer genieten. Het klopt wat ze zeggen, ‘die tweede doe je er zo bij’. Als beide ventjes hun dag hebben dan loopt het heel soepel en hebben we het super gezellig samen.

Ook is het leven veel sneller normaal geworden, dan toen we voor de eerste keer ouders werden. Binnen een week of 4 voelde alles weer ‘normaal’. Gijs hoort er nu al helemaal bij en het leven als moeder van 2 loopt eigenlijk best wel gesmeerd! Ik presteer het om mezelf en beide jongens iedere dag aangekleed, gevoed en blij door de dag te krijgen en dat an sich vind ik al een aardige prestatie. 😉 Ook lukt het me om Jelle maandag om 8.00 uur op het kinderdagverblijf te droppen en om 10.00 uur ergens een afspraak hebben is eigenlijk best wel te doen. Dat wil overigens niet zeggen dat iedere dag ook geweldig is. Jelle is onlangs een hele week doodziek geweest en huilde veel. Dat was hĂ©Ă©l zwaar, want Jelle eiste alle aandacht op, maar Gijs moest natuurlijk ook drinken/slapen/knuffelen. Ook zijn er (veel) nachten waarin ik maar zo’n 5 uur slaap. En dan niet achter elkaar, maar opgeknipt in 2 of 3 stukjes. Maar het fijne aan de tweede keer is dat je weet: het is een fase, dit gaat voorbij. Hoewel ik wel hoop dat de fase van nachtvoedingen om de drie uur snel voorbij zijn, hihi!

IMG_0347

Jelle is dol op Gijs trouwens en dat is heerlijk om te zien. Hij knuffelt hem het liefst te hele dag. En die knuffeltjes worden vaak gevolgd door een iets te ferme aai, dus het is wel oppassen. Je kunt ze absoluut niet even alleen samen in de kamer laten.

Lichamelijk ben ik weer helemaal hersteld van de bevalling. Binnenkort wil ik weer beginnen met sporten. Mijn zwangerschapskilo’s ben ik al eventjes kwijt (lucky me!) maar mijn buik is nog wel slap en hangt een beetje. Hopelijk raak ik dat kwijt als ik ga sporten. Dat zo leuk zijn! Inmiddels ben ik ook weer lekker aan het werk. Op maandag nog met Gijs erbij en woensdag zonder mijn beide jongens. Ik vind het heerlijk om te werken, het voelt als de ultieme ‘me-time’.

Ik merk wel dat ik veel bezig ben met ‘afscheid nemen’ van iedere fase. Bewuster en meer dan toen bij Jelle. Bij Jelle wist ik dat we het sowieso nog eens mee zouden gaan maken omdat we graag een tweede kind wilden. Of er een derde komt weet ik zo net nog niet en dus merk ik dat ik bij het afsluiten van elke fase hier bewuster mee bezig ben. Niet meer zwanger zijn, geen borstvoeding meer geven, maatje 50 opruimen, voor het eerst in zijn eigen bedje overdag slapen… Of: nog even extra genieten van een slapende baby op je buik, 1000 kusjes kunnen geven en eindeloos dragen, omdat je weet dat het straks een zeldzaam moment zal zijn. Af en toe pink ik een traantje weg, omdat ik het zo bijzonder vind en ik intens geniet van wat me is gegeven.

Inmiddels is Gijs dus 8 weken oud en verdwijnt ook langzaam de grote blauwe wolk waar ik op zat. Het leven wordt weer normaal. De bijzondere periode van zwanger zijn, bevallen, de kraamtijd en de weken erna zijn voorbij. Het was ontzettend genieten. En nu kijk ik vooral uit naar alle mijlpalen die we gaan beleven, zoals hardop lachen, omrollen, leren eten, kruipen en de eerste woordjes. Maar niet te vlug, want de tijd gaat al snel genoeg!

21 reacties

Felicia -

leuk zo om te lezen dat je zo op een blauwe wolk zit
herkenbaar ik voelde mij na de tweede ook meer moeder .en had meer geduld
en na de derde helemaal. nu zwanger van de vierde en zal helemaal vertrouwd en bekend aanvoelen. maar alle drie de keren en nu de vierde zwangerschap weer even speciaal

Gerdi -

Wat fijn dat het zo goed gaat! Geniet nog maar ervan dat Gijs nog een babytje is!

Alex -

Super leuk om te lezen dat het zo goed gaat! Geniet ervan, de tijd gaat veel te snel! :)

Michelle -

Wat een prachtig artikel! Hoe heerlijk dat jullie je draai zo hebben gevonden. Hier duurt het nog een maand of vier en ik ben bizar benieuwd hoe ik het ga ervaren als ik straks twee van die knulletjes heb. Kan alleen maar hopen dat ik er na 8 weken net zo over denk als jij!

Audrey -

Respect, hoor, functioneren op zo weinig slaap! En wat is die foto van Jelle en Gijs samen superschattig 😀

Danique -

Wat fijn dat het zo goed gaat met jullie! Ik smelt van die foto van Gijs en Jelle samen, wat een prachtig plaatje!

Sweet little kitchen -

Mooi om te lezen dat alles zo goed gaat! Geeft alle mama’s to be extra hoop denk ik!

Loes -

Ik ben blij dat het goed met jullie gaat! Wat een schatjes zijn het zo samen.

Jorienkenl -

Ah genieten hoor! Leuk hoor 2 jongens:)

Charis -

Mooi stuk weer! Wat heerlijk dat je deze keer wat meer “rust” gevonden hebt en niet meer hoeft te stressen over wat wel of niet goed is voor het kind. Ik ben ervan overtuigd dat je diep in je hart altijd weet wat je moet doen en dat juist er te veel over nadenken het moeilijker maakt. Tipje: lees of laat je tekst nog eens nalezen vooraleer je hem online gooit. Er zijn een aantal vergeten woordjes en tikfoutjes die je er makkelijk uit zou kunnen halen :-) .

Tineke -

Mooi geschreven! Echt een stuk door een liefhebbende mama. Het lijkt me wel moeilijk dat je weet dat het je laatste kindje is en dan alle fases voor het laatst mee te maken. Die baby tijd is zo bijzonder.
Liefs

Shirley -

Wat fijn dat het zo goed gaat en wat mooi om te lezen. Lekker genieten van je mannen!

Lindsey Beljaars -

Fijn om te horen dat het zo goed gaat!

Jen -

Wat mooi om te lezen! Ik zelf heb een prachtig dochtertje van 6 mnd en we twijfelen heel erg of we wel of niet door gaan voor een tweede(aangezien k 35 jaar ben) nu ik jou stuk lees geeft t mij toch weer n btje kriebels(ook al weet je hoe zwaar de eerste periode is) en door jou stuk lees ik ook de mooie kanten van 2 kids…

Margot -

Wat heerlijk om te lezen en wat ontzettend fijn dat je zo geniet!

Kelly -

Leuk om te lezen dat alles goed gaat en dat je nu op een blauwe wolk hebt kunnen zweven!

Eveline Fleur -

Wat bijzonder om te lezen! Het lijkt me erg mooi om mee te maken, mits alles ons ook gegeven is. :) Hopelijk blijft de blauwe wolk nog een beetje hangen, maar hoe dan ook: fijn dat alles zo goed gaat! Heerlijk zeg. <3

MARIJKE -

Wat mooi om te lezen dat het zo ontzettend goed gaat! Over een paar weken wordt onze tweede geboren en ben zo benieuwd hoe het zal gaan. Vooral de slapeloze nachten haha. Mooi om te horen dat alles weer op rolletjes loopt!

Susan -

Oh wat fijn dat het zo goed gaat!

Femke -

Leuk om even een update te lezen en fijn dat alles zo goed gaat en dat je nu op een mooie, blauwe wolk zit.

marije -

Wat mooi geschreven. Het geluk straalt ervan af. Fijn dat de blauwe wolk er nu wel was en dat je zo intens hebt genoten. Op naar nieuwe mijlpalen.

Reageer ook