Mijn favoriete vegetarische gerechten

Al jaren eten we minimaal één keer in de week geen vlees, sinds ik las dat als alle Nederlanders twee dagen per week vegetarisch zouden eten in plaats van vlees, dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s zou schelen. Wow! Daarnaast is het ook gezonder om minder vlees te eten. Het laatste jaar probeer ik minimaal twee keer per week vegetarisch te eten. Dit zijn mijn favoriete recepten.

Noodles

Lekker makkelijk en snel! Je kookt wat noodles. In een andere pan mik je groenten, knoflook en wat sojasaus, wokt dit op een hoog vuur en je hebt in een handomdraai een voedzaam maaltje. Vaak gooi ik er nog een handje cashewnoten door als vleesvervanger en soms serveer ik er falafel bij. Falafel balletjes zijn namelijk favoriet bij mijn mannen!

“Vega gouglash” aka Groentestoofpotje

Ik maak het met dezelfde ingrediënten als mijn goulash met rundvlees (zo lekker!), maar vervang het vlees voor heel veel groente. Groente zoals wortel, paprika, mais en courgette.

Bonenstoof/Linzenschotels/Chili Sin Carne

Veel mensen houden niet zo van peulvruchten. Ik ben er echter dol op! Zo maak ik vaak een lekkere bonenstoof met bruine bonen, wortel, paprika en tomatensaus. Of linzenschotels met ras el hanout kruiden en heel veel groenten. En ook vega chili con carne (ook wel Chili Sin Carne genoemd) eten we vaak. Persoonlijk vind ik dat namelijk net zo lekker als ‘echte’ chili (met gehakt).

Pompoen, kikkererwten en groenten uit de oven

Een favoriet recept in de herfst hier thuis! In de herfst, vanwege de pompoen. Maar je zou het het hele jaar door kunnen maken door de pompoen door wortel of zoete aardappel te vervangen. Ik maak het meestal met: pompoen, kikkererwten, wortel en kleine roosjes bloemkool. Scheut olijfolie in de braadslee, zout, peper en wat kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn en tijm of ras el hanout) en dit zet ik voor 20-30 minuten in de oven op 200 graden. Meestal eten we het zo, maar je kunt er ook brood of rijst bij serveren als je dat lekker vindt.

Gegrilde groente met pasta

Ik ben, zoals vaste lezers misschien wel weten, dol op pasta met olijfolie, zeezout, peper en wat knoflook. Goddelijk, vind ik dat! Erbij serveer ik dan een flinke berg gegrilde groente. Super makkelijk en heel erg lekker. Ik neem dan bijvoorbeeld paprika, courgette en broccoli. Dit breng ik op smaak met olijfolie, zout, peper en Italiaanse kruiden en grill ik vervolgens in de over voor zo’n 25 minuten op 200 graden. Hmmm!

Gado Gado

Yes, zo lekker dit! Gestoomde groente met zelfgemaakte pindasaus. Hmmmm! Je kunt eindeloos variëren door van groente te wisselen en de pindasaus is zelfgemaakt toch echt het aller lekkerste.

Lasagna met pesto, aubergine en bechamelsaus

Yum, yum, yum! Zo ontzettend lekker. Dit recept komt oorspronkelijk van Sanne van LaViesagista. En zij heeft het volgens mij weer van een vriend. In ieder geval, het is de lekkerste lasagne die ik ooit heb gegeten en sinds ik deze probeerde is mijn eigen lasagnarecept verstoten van de troon.

Je hebt nodig: lasagnebladen, 2 pakjes Heinz Tomato Frito, aubergine in dunne plakken gesneden en bestrooid met wat zout, gegrilde paprika (vers of uit een pot), zakje geraspte kaas, mozzarella, pesto.

Je maakt het zoals je gewend bent lasagne te maken. Laagje voor laagje. Tussen twee lagen doe je een keertje aubergine en tussen de volgende laag de gegrilde paprika’s. Je sluit af met een laagje bechamelsaus en daarop de mozzarella, kloddertjes pesto en geraspte kaas. Uurtje in de oven en klaar is je hemelse lasagne!

Curry’s

Met curry kun je eindeloos variëren. De basis van een curry is een saus van kruiden met kokosmelk. Deze curry met zoete aardappel is goddelijk en deze Indiase viscurry is gemakkelijk vega te maken door de vis weg te laten. Dit is trouwens ook een heerlijk receptje van een curry!

Soepen

Soepen zijn super makkelijke vegetarische gerechten. Op tomatensoep en groentensoep met balletjes en erwtensoep na, is bijna iedere soep vegetarisch. Als ik dus echt een keer geen inspiratie heb, maar wel graag vega wil eten, dan ga ik vaak voor soep. Hier vind je al onze recepten voor soep terug. Mijn favoriete soepen zijn bonensoep, linzensoep, wortelsoep en pompoensoep. Soep is altijd goed!

Eet jij  bewust eens of meerdere keren geen vlees of vis? Zo ja, wat zijn dan jouw favoriete vegetarische gerechten?

25 reacties

floor -

https://www.bol.com/nl/p/vegetarisch-koolhydraatarm-en-glutenvrij/9200000040774460/
Een ricotta rucola cheescake uit dit boek is ook aanrader.

Nicole -

Wat een lekkere gerechten allemaal. Goed dat je wat meer vegetarisch eet! Erg goed principe.

Simone -

Vind je t ook zielig voor de dieren of maakt dat je niks uit? Gezien je t over milieu en gezondheid hebt, maar ik dierenleed niet terugvind in je verhaal?

Willemijn -

Het is niet mijn voornaamste reden. Dat is voor mij het milieu. Ik denk dat als je echt een punt wilt maken tav het dierenleed, je op volledig vegetarisch zou moeten eten, of zelfs vegan. Minder vleeseten is alsnog vleeseten en dus dierenleed. Dat is ten minste hoe ik er naar kijk. Zeggen dat ik minder vlees eet vanwege dierenwelzijn zou hypocriet voelen, want ik vind dat ik dan 100% vega of vegan zou moeten leven. :)

Esmee -

Zielig voor de dieren???? Heb je überhaupt het idee hoe dat in de natuur er aan toe gaat. BTW als er minder mensen zijn die vlees eten, zullen boeren hun dieren niet kwijt kunnen. Als mensen wel zuivel willen eten, moeten er toch kalfjes geboren worden, maarja die worden groter en waar blijf je er dan mee?? Voor de lol houden gaat niet, dat kost veel geld en tijd. Dat zou vreemd zijn… Ook hypocriet om boeren belachelijk te maken, de meeste mensen kunnen niet eens voor hun eigen huisdier zorgen en zetten ze op marktplaats als ze hun viervoeter beu zijn onder het mom kind allergisch… Tuurlijk..😒

Irene -

Ik wilde even inspringen – als minder dieren worden gegeten zullen de boeren niet zo veel dieren meer houden natuurlijk. Een koe voor melk wordt niet vaak nog gebruikt als vleeskoe. Mochten dit voor jou redenen zijn om niet te minderen bijvoorbeeld, hoop ik dat dit toch nog een beetje een eye opener is. :)

Irene -

O even voor verheldering, een koe voor melk wordt uiteindelijk wel geslacht voor vlees maar wordt niet vanaf dag 1 ‘volgepropt’ voor de slacht (en dat het dan maar enkele maanden leeft) denk ik. Ikzelf drink daardoor ook nauwelijks melk meer. Hoe het precies zit durf ik eigenlijk ook niet te zeggen maar het is voor mij ieder geval een motivatie minder vlees/melk te nuttigen!

Denise -

Esmee, dit is nogal een dom antwoord. ´Heb je enig idee hoe het er in de natuur aan toe gaat´? In de natuur lopen dieren vrij rond zonder dat de mens hen beperkt en dan worden ze door een ander dier dat hun vlees nodig heeft opgegeten. Wij hebben dat vlees niet nodig. Verder je eerst eens ergens in voordat je uitspraken doet

Ju -

Stiekem vind ik dat juist de mensen die nog vlees eten zich zouden moeten verdiepen in dierenleed, zij zijn het tenslotte die het sponsoren en in stand houden. Zeggen ´Ja, maar ik zou hypocriet zijn als ik zou zeggen dat het me wat uitmaakt, dus zeg ik maar gewoon dat het me niet boeit´ is een vreemde redenatie. Ofwel het maakt je iets uit, of niet, en ik persoonlijk kan me moeilijk voorstellen dat iemand die zich een beetje in de vlees- en zuivelindustrie verdiept heeft oprecht kan zeggen ´Nee, die enorme hoeveelheid dagelijks dierenleed, dat maakt mij niks uit. Lekker doorgaan met die handel en doen alsof het niet bestaat.´

Nog even naar Esmee, je hebt gelijk dat er kalfjes geboren moeten worden voor de productie van zuivel. Als een koe geen kalfje heeft, produceert zij ook geen melk (net als alle andere zoogdieren). Nu worden al deze kalfjes gebruikt als kistkalveren en inderdaad verkocht als vlees´product´. Mocht er nou echt iedereen stoppen met vlees eten, maar wel melk willen blijven consumeren, zou waarschijnlijk de prijs van koemelk omhoog gaan aangezien een gedeelte van de inkomsten (kalfsvlees) zou worden misgelopen. Je hebt gelijk, niemand zou deze kalveren ´voor de lol´ houden en ze zouden, net als nu, gewoon afgemaakt worden. Het enige verschil zou zijn dat ze niet worden opgegeten. Heel misschien zouden al die oh-zo-dierenliefhebbende boeren zich dan wel eens willen verdiepen in het produceren van andere soort melk (amandel, soja, rijst, etc.) waarbij heel veel dierenleed en CO2-uitstoot bespaard zou worden. Lijkt mij een win-win voor iedereen toch :)

Willemijn -

Hoi Ju! Leuk dat je mee discussieert (ook al was dat nu niet echt mijn doel met dit artikel)! Ik wil even benadrukken dat ´Ja, maar ik zou hypocriet zijn als ik zou zeggen dat het me wat uitmaakt, dus zeg ik maar gewoon dat het me niet boeit´ niet de juiste samenvatting is van wat ik bedoel. Ik zeg namelijk helemaal niet dat het me niet boeit. Een comment is eigenlijk te kort om het goed uit te leggen. Zoals de meeste mensen, ga ik van uit ten minste, boeit dierenleed me wél. Maar toch vinden al die mensen die vleeseten, inclusief ikzelf, het niet ‘erg genoeg’ om hun eetpatroon veranderen. En ja, dat stoort me misschien ergens wel aan mezelf. Ik zou willen dat ik het zo makkelijk opzij kon zetten. Maar dat lukt me (nog?) niet. Minder vleeseten maakt alsnog dat de industrie in stand gehouden wordt en daarom voelt het niet alsof ik bijdraag aan minder dierenleed. En daarom noem ik het dus ook niet als reden.

Ik vind het super knap dat jij helemaal geen vlees eet of zelfs vegan – waar ik voor het gemak maar even van uit ga gezien je drive in je comment -, maar voor 99% van de mensen is de redenatie ‘dierenleed = niet oke dus ik stop met dierlijk eten’ niet zo snel gemaakt. Ik denk dat daar een heel lang proces aan vooraf gaat. Gelukkig zeg je zelf wel dat je het fijn vindt dat ik bewust minder probeer te consumeren en je als activist wel blij bent met een kleine poging van een noob op dit gebied 😛 :)

Ju -

Ik ben blij dat ik nog even terug ben gekomen naar dit artikel om je uitgebreide reactie te zien Willemijn. Dank je wel daarvoor! Met minder vlees eten, draag je wel degelijk mínder bij aan dierenleed :) Als heel Nederland bijvoorbeeld 20% minder vlees zou eten, zou dat statistisch gezien net zo veel schelen als wanneer 1 op de 5 Nederlanders vegetarier zou worden. Daarmee 20% minder vraag naar dierlijke producten en (hopelijk) daarmee 20% minder trieste dierenlevens. Daarbij inspireer je met het delen van vegetarische gerechten anderen ook om eens zonder vlees te koken, dus is jouw impact zelfs nog wat groter (waarschijnlijk zelfs groter dan de mijne; de veganist die hier en daar een zure comment achterlaat en daarmee misschien zelfs per ongeluk een averechts effect teweegbrengt 😉 )!
Excuses als mijn reactie trouwens veroordelend overkwam, nu ik ´m zo teruglees klinkt ie misschien wat pittiger dan mijn bedoeling was. Het is een heel gecompliceerd onderwerp en aangezien voedsel een groot onderdeel van het dagelijks leven is, heeft iedereen er natuurlijk een mening over. Ik snap dat dit artikel echter niet bedoelt was om de discussie op gang te brengen, dus ik zal het hier ook verder bij laten :)

Willemijn -

Fijn dat je nog even terug kwam! Mocht ik inhoudelijk hier nog eens een artikel aan wijden (staat wel op de planning), dan benader ik je misschien nog wel eens als je dat goed vindt. Je weet er veel van zo te lezen! 😀

Ju -

Ja hoor, dat mag zeker :)

Ju -

Overigens ben ik wel tegen dierenleed, zoals waarschijnlijk al blijkt uit mijn vorige reactie 😉

Dus ik vind het alsnog fijn om te lezen wanneer anderen minder vlees consumeren, ook al hebben zij er andere redenen voor (die overigens ook belangrijk zijn).

Eveline Fleur -

Ik ben gek op flespompoen! Super lekker als het uit de oven komt. <3

Jackelien -

Leuke en lekkere tips! Ik ben sinds kort gewoon gestopt met vlees eten, dus het komt op een goed moment :).
Ik ga dit weekend zelf falafel maken, heb je dat wel eens gedaan? Ik ben benieuwd! Met avocado en salade op een pitabroodje, is het plan.

Lindsey Beljaars -

Klinkt heerlijk! Ik vind denk ik vooral de vegetarische soepen heerlijk!!

Jose -

Wraps met bruine bonen, pasta’s zonder vlees, hartige taarten… wij eten hier 2 à 3 keer per week vegetarisch… Naast dat ‘t goed is voor het milieu is het ook gewoon een beetje goedkoper 😉

Amy -

Goede gerechten, ziet er lekker uit! Je zou de lasagnebladen ook nog kunnen vervangen door courgette, dat is ook heerlijk. Ik ben veel aan het uitproberen met vegetarische gerechten, maar hier zijn de hartige taarten (met bv broccoli of courgette) en gerechten op basis van zoete aardappelen favoriet.

Ingrid -

Wat een lekkere gerechten heb je uitgezocht! Ik eet al jaren volledig vegetarisch, dus ik voor mij is het gewoon. Ik eet ook graag gerechten met bonen, vooral Mexicaanse stijl gerechten. Ook gerechten met bietjes, zoete aardappel of couscous vind ik lekker. En pasta, omdat je daar eindeloos mee kan variëren. Inspiratie haal ik vaak bij ikbenirisniet. Ik probeer nu steeds meer veganistisch te eten omdat mijn motivatie dierenleed is en dat blijft natuurlijk als je dierlijke producten eet.

Kelly -

Het ziet er allemaal erg lekker uit ondanks dat er geen vlees in zit! Misschien maar eens tijd om dat ook hier in te voeren.

Desiree -

Dit komt echt mega goed van pas. Wij hebben sinds kort ook besloten om minimaal 2x in de week vegetarisch te eten. Ik vind het nog wel lastig om maaltijden te verzinnen en dan met name een vleesvervanger toe te voegen aan je maaltijd. Zo zie ik bijvoorbeeld ook vaak tofu en tempeh, maar hoe maak je dit lekker klaar? Iemand tips?

Lieke -

Ik eet zelf al een aantal jaar vegetarisch & snap dat je niet weet wat je met tofu en tempeh aanmoet! Ik vond dat in hef begin ook helemaal niet lekker, maar tempeh is nu echt een grote favoriet! Maak het klaar door het veel te kruiden, bv met peper, (gerookte) paprikapoeder, italiaanse kruiden, etc. Lekker!! (Tofu lust ik na al die jaren nog steeds niet trouwens, haha)

Kirsty -

Ik probeer vaak ook wel om een paar keer per week zonde vlees te koken voor ons, eigenlijk vooral omdat dat ook gewoon heel lekker is :)

marije -

Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet echt ben maar als ik deze heerlijke gerechten zie, ga ik het toch eens proberen

Reageer ook