Mijn favoriete gezelschapsspellen

Wij zijn thuis opgegroeid met spelletjes. We hadden een kast vol! Vaak zaten mijn ouders, mijn zus en ik gezellig aan de keukentafel. Of nou ja, het begon gezellig. Totdat mijn vader voor de zoveelste keer aan het winnen was!

Bron foto: Unsplash by Maarten van den Heuvel

Ik heb er leuke herinneringen aan en ik ben blij dat we op deze manier quality-time met elkaar hadden. Ik vind het nog steeds heerlijk om te doen. Zo merk ik dat de broer en zus van mijn vriend ook van bordspelletjes houden. Dat vind ik zo heerlijk, ondanks dat ik 9 van de 10 keer verlies…

Triominos

Tegen een potje Triominos zeg ik nooit nee. Het is ook nog eens goed voor je brein, want je moet veel hoofdrekenen. En het moment dat je een bloem kunt maken en tig bonuspunten krijgt is ge-wel-dig! Of een brug. Maar geen van die twee kan ik vaak aanleggen, haha!

Varkensrace

Dit spel vond ik altijd fantastisch. Ik ben benieuwd of een van jullie het spel ook kent! Je kiest dan een bepaalde kleur spaarvarken uit en daar heb je twee varkens van. Met die twee varkens moet je over het spelbord lopen en zoveel mogelijk muntjes zien te verzamelen. De opdracht is dus om de varkens “vet te mesten”. Maar soms pak je ook zwarte muntjes en die moet je weer aftrekken van het totaal aantal muntjes. Het gaat er natuurlijk om wie de meeste muntjes binnen sleept.

Apenboom?

Hoe dit spel heet weet ik niet meer, maar ik vond het wel fantastisch. Je had dan allemaal een bepaald aantal apen met een bepaalde kleur en die moest je in een boom schieten geloof ik? Met zo’n speciaal apparaatje! Het ging er (tenminste dat dacht ik) ook om op welke hoogte de aap in de boom terecht kwam en daar kreeg je punten voor. Deze aapjes gebruikte ik trouwens ook heel vaak als kind om gewoon mee te spelen. Ze hingen regelmatig in mijn moeders planten.. Ik heb nog geprobeerd te zoeken, maar ik kan het spel helaas niet vinden via internet.

30 Seconds

Dit spel heb ik laatst nog gekocht. Ik hoorde daar veel goeds over en het is echt een heel leuk spel! Aan de hand van omschrijvingen moet iemand het sleutelwoord raden binnen dertig seconden. Ik heb het nu drie keer gespeeld en zo hard gelachen tijdens Oud & Nieuw met mijn familie. Zeker een aanrader!

Yahtzee

Dat doet me echt denken aan mijn familie. Vooral mijn vader speelde altijd misselijk met Yahtzee. Dat kan helemaal niet, maar hij had gewoon altijd verdomd veel geluk. Hij gooide altijd wel een keer of twee Yahtzee en vaak ook nog met alle zessen. Bah! Ik geloof dat ik nog nooit van hem heb gewonnen.

Het Mad Spel

Waar vroeger veel gezinnen Monopoly speelden, deden wij juist altijd het Mad spel. Het spel waarbij je juist geen geld moet winnen, maar zo snel mogelijk kwijt moet raken. Het was een gruwel om het groene briefje met Alfred E. Neuman er op te ontvangen, dan was je sowieso de lul. De omgekeerde wereld! Je moet de stomste, droge opdrachten uitvoeren en wel tig keer van stoel ruilen maar wat hebben wij gelachen met dit spel. Heerlijk!

De Betoverde Doolhof

Dit is een heel oud spel, maar ik ontdekte het pas vorige week. Mijn schoonmoeder speelde dit vroeger vaak met mijn vriend. Ik speelde het laatst met mijn schoonmoeder en broer + zus van mijn vriend. En ik won maar liefst twee keer achter elkaar. Je snapt waarom het een favoriet spel is, haha! Voor hele jonge kinderen vanaf een jaar of 6 is het ook heel leuk om te spelen. Je moet alle schatten zien te halen die je op je kaartjes hebt staan, alleen veranderen bij iedere beurt de wegen naar de schatten toe. Het is een spel waarbij je geluk moet hebben, maar ook wel tactisch moet spelen om anderen dwars te zitten.

Wat ‘n Familie!

Dit spel had mijn oudste zus altijd thuis. Dat was zo leuk! Je moest heel goed kunnen bluffen. Je had dan een bord met afbeeldingen er op van Opa, Oma, Pa, Ma, Broer, Zus en Baby. Alleen Tante Kaatje ontbreekt, want die is niet uitgenodigd. De kaarten die je in je hand hebt moet je dus op het bord neerleggen met de afbeelding naar beneden en je moet dan altijd een bepaalde volgorde aanhouden. Waardoor het dus goed kan zijn dat je stiekem een Pa kaart op de Opa afbeelding moet leggen. Als de ander dan bespeurt dat je bluft, mag diegene dat zeggen. Als je bluft moet je vervolgens alle kaarten van het bord pakken. Als je niet bluft, moet degene die je uitgedaagd heeft alle kaarten pakken. Soms moet je ook bij elkaar een kaart trekken en dan is het natuurlijk heerlijk als je de Tante Kaatje kwijt raakt. Die kun je immers nooit kwijt en moet je via bluffen of met geluk kwijtspelen. Zenuwslopend maar oh zo leuk!

Het Woordenboekspel

Ik HOU van dit spel. Ik ben sowieso gek op taalspelletjes. Maar het Woordenboekspel is ZO leuk! Je moet dan een woord kiezen uit een woordenboek waar allemaal hele rare woorden in staan. Je leest het woord voor aan de groep. Iedereen moet een zelfbedachte betekenis voor dit woord opschrijven. Daarna leest degene die het woord uitgezocht heeft alle betekenissen voor inclusief de juiste. Daarna moet de groep raden wat de juiste betekenis is. Ik moest altijd zo lachen om bepaalde betekenissen die werden verzonnen. Mijn zwager verzon de gekste dingen! En het woord ‘prolurk’ vergeet ik nooit meer.

Dit zijn denk ik mijn meest favoriete spellen. Kan ik tegen mijn verlies? Mwah, eerlijk is eerlijk: ik win liever! Ik ben dan ook redelijk fanatiek met spelletjes.  Maar op zich lig ik er ook niet wakker van als ik een keer niet win. Ik kan echt opgaan in spelletjes, vooral waarbij je geluk moet hebben of moet bluffen. Vooral dat laatste, dan zit ik op het puntje van mijn stoel met mijn pokerface! Wat zijn jouw favoriete spellen?

23 reacties

Alex -

Het Mad Spel vond ik ook altijd zo grappig! Altijd met vrienden gespeeld toen ik zo’n…15 jaar oud was misschien? Zo leuk! Is die nog ergens verkrijgbaar eigenlijk!?

Mare -

@Willemijn: Als je van taalspelletjes houdt zul je crossword echt super leuk vinden. Ik heb het niet meer kunnen vinden bij bol of andere speelgoedwinkels, behalve dan dat het volgens mij alleen nog te vinden is op marktplaats.

Loes -

Ik begin spelletjes steeds meer te waarderen! Mijn favoriet is Kolonisten van Catan. Regenwormen vind ik trouwens ook een heel leuk simpel spelletje! En 30 seconds inderdaad, dat is zo grappig en leuk om te doen, zeker als iedereen fanatiek is.

Nora -

Oooh De betoverde doolhof <3. Dat was echt een favoriet toen ik klein was! Ik houd zelf heel erg van Bang! en dat soort snelle, makkelijke spellen waar je in grotere groepen leuk mee kunt spelen. Dixit is ook een supergroot favoriet, ik denk dat jij dat ook heel leuk en interessant zou vinden!

Annemiek -

Oh, ik hou zo van spelletjes. Op het moment hebben we Beverbende, Fluxx, Qwixx en Exploding Kittens. Beverbende is tactiek en geheugen. Fluxx is echt superleuk omdat de regels de hele tijd veranderen. Qwixx moet je tactisch zijn, maar ook geluk hebben. Exploding Kittens is momenteel echt de favoriet, altijd hard lachen! Veel geluk, maar ook tactiek :)

Pauline -

Ik vind scrabble erg leuk om te spelen.

Ine -

Ik heb laatst nog het spel Codenames gekocht en dat is zo leuk! Je speelt in twee teams en op de tafel liggen er 25 kaartjes met de meest random woorden op. De kapitein van ieder team krijgt dan een plannetje waarop 8 of 9 woorden (van die 25) staan aangeduid, en die moeten dan zo snel mogelijk geraden worden door de rest van de ploeg. De bedoeling is dan dat de kapitein met een “codewoord” duidelijk kan maken welke woorden de ploegen moet raden. Mijn uitleg doet het spelletje geen eer aan maar geloof me, het is super leuk! Het is wel eventjes nadenken en je moet er vooral een beetje creatief mee zijn (probeer maar eens links te zoeken tussen “tafel”, “mars”, “arena”, “pleister”, “jam”, “pistool”, “raad” en “prinses”) maar het is echt een van de fijnste spellen die ik de laatste tijd heb gespeeld!

Nicole -

Wat veel spellen, veel ken ik nog niet! Ik vind zelf monopolie en mens erger je niet erg leuk. Ook cluedo en levensweg vind ik leuke spellen!

Didi -

Qwixx en Bonanza vind je dan vast ook heel leuk.

T.Huisman -

Het sprookjes kwartet, memory, pim pam pet, Domino, en het advertentiespel en het zwarte piet spel en het knikkerspel waar je punten mee kon winnen als de knikker in een gat had geschoten op dat knikkerbord en dan stond er het puntenaantal bij. . Cluedo, Master mind en Monopoly. het Gerrit Piek spel dat spel kreeg je bij simplex fietsbanden lijm. Dit was al een heel oud spel van mijn vader afkomstig. Wij speelden dat dan vaak. Het Mad spel lijkt me trouwens ook wel leuk en grappig toe om te spelen en het sprookjesslot trouwens ook wel. .

W -

Leuk artikel! Inderdaad als je zo fanatiek doet wil je daar wel beloond voor worden hè door anderen:)
Mijn favorieten spellen: wie is het? Mikado, dammen, hoedje wip, galgje. Okey lekker klassiek allemaal en geen gezelschapsspellen maar wel gezellig. :)

Bianca -

Ik ben helaas enig kind en mijn ouders hielden niet van gezelschapsspellen dus als kind heb ik weinig spellen gespeeld. Wel had ik het spel Spookslot. Nu hebben mijn man & ik best veel spellen, maar favoriet zijn Monopoly, Risk, Trivial Pursuit, Therapy en computerspellen (huge Mario Bros fan!). De meeste spellen die je noemt, ken ik helaas niet.

Mya -

Leuk om te lezen, de meeste spellen die je noemt ken ik helemaal niet, varkensrace lijkt me ook erg leuk! Mijn favoriete spellen zijn; monopoly, rummikub, het hotelspel, yahtzee uiteraard ook! Maar ook Mikado vind ik erg leuk. En Cluedo. En Triviant. (teveel! haha)

Mirte -

Het Keezenspel inderdaad! Wij spelen ook veel kaartspellen: Love letters, De Grote Dalmuti en Exploding Kittens o.a. Laatst ook Rumble in the House gespeeld en dat was ook erg leuk en makkelijk te spelen. Ik hou niet van spelletjes waarbij je eerst een hele handleiding moet lezen en dan pas na tien keer spelen een beetje snapt wat je aan het doen bent.

Evelien -

Heerlijk he! Gezelschap spellen 😊

Je bedoelt denk ik Salto Banana! Die vond ik ook geweldig! Tegenwoordig heet ‘ie heel origineel: springende apen 😝

Danique -

Wat leuk! Sommige spellen ken ik niet. Ik ben dol op 30 seconds, Kolonisten van Catan, Rummikub en Koehandel. Erg leuk om een avondje spelletjes te spelen met familie of vriend(inn)en!

eline -

Leuk!! Sinds we getrouwd zijn en nichtjes en neefjes hebben zijn wij ook weer helemaal ‘into’ spelletjes.

Koehandel is echt een aanrader! Een klein beetje nadenken, tactisch spelen maar je kunt nog wel ontspannen.

En mens erger je niet blijft ook altijd favoriet :p

Anouk -

Springende apen spel!!
Wat een leuk artikel! Keezen is op dit moment van mij een favo.

Laura -

Leuk artikel! Ik heb weer wat nieuwe inspiratie voor komende spelletjesavonden.

Tineke -

Heel veel ken ik nog niet terwijl ik gek ben op gezelschappen. Cluedo, monopoly en Levensweg zijn bij mij favoriet.
Liefs

Susan -

30 Seconds is inderdaad super leuk! Die andere ken ik allemaal niet haha.. Wij spelen ook niet zo vaak spelletjes.

Nienke -

Volgens mij bedoel je Gorilla Grijpgraag! Zo leuk haha, ik ben ook dol op spelletjes. Momenteel vind ik Ticket to Ride erg leuk :)

Reageer ook